03 juli 2011

Champagne Jérôme Prevost - La Closerie, Les Beguines 2004 extra Brut

pazzo restaurant wijnbar antwerpen kelder cave.jpg
Pazzo

Tijdens de eerste "winetwunch" van wijn-twitteraars uit voornamelijk België, verzamelden afgelopen donderdag zestien wijnliefhebbers in de schitterende kelder van restaurant/wijnbar Pazzo in Antwerpen. Twee weken eerder werd er via Twitter het idee gelanceerd om eens samen te komen met de wijn Twitteraars om wat flessen te kraken .  Zo gezegd zo gedaan en het merendeel van de mensen kende elkaar nog niet maar uiteraard zag ik die avond ook enkele bekende gezichten.  Een kleine dertigtal wijnen die we zelf hadden meegenomen passeerden blind de revue tijdens het heerlijke drie-gangen diner.

In de reeks schuimwijnen had de Franciacorta Satén van Barone Pizzini (100% chardonnay) een wat ingetogen neus maar een volle mousse in de mond met wat lichte houttoetsen en verder steenfruit zoals abrikozen en perziken. Goed gemaakte Franciacorta.  De Champagne Jean Michel 2004 Blanc de Blancs zeer floraal en fruit in de neus en vol een breed in de mond met rijp fruit maar ook veel appelzuren en een bittertje in de afdronk met daarnaast appels en noten. Clos d'Opleeuw 2006 is gedomineerd door zijn hout en malolactische aroma's en smaken waardoor de de wijn wat eendimensionaal overkomt.
De riesling ‘Montiggl’ 2009 – St. Michael-Eppan uit Alto Adige (IT) is een florale, mineralige en loepzuiver gemaakte riesling die perfect in balans is. een aanrader. Bij de Gevrey-Chambertin 2009 Philippe Pacalet dacht ik eerst aan een spätburgunder. Aroma's van frambozen en aardbeien doorspekt met een gerookte toets. Veel fruit in de mond naast het gebrandde en rokerige. Complexe wijn met veel structuur, evenwichtig met een lange afdronk.
De Malophet 2008 van Domaine Leonine in magnum was een stuk gereserveerder dan dezelfde wijn waar ik een maand eerder dol enthousiast over was toen ik de 75cl in het glas had. Les Pierres Seches 2007, Saint-Joseph van Yves Cuilleron was gekruid in neus met peper, theebladeren en kersen. Alles in verschillende lagen in de mond die een complexiteit geven met het rijpe fruit en de hoge zuurgraad. Een karakterwijn die nog jong is.

De wijnen die ik had meegenomen waren de biodynamische Les Rachais 2005 Champagne van Francis Boulard die een half uur karaf had gekregen en de 1994 Shiraz Balmoral die blijft verbazen.
 
Bij de schuimwijnen was de heerlijke Champagne Jérôme Prevost - La Closerie, Les Beguines 2004 extra Brut. Prévost is een leerling van Anselme Selosse. Deze Champagne is gemaakt van 100% pinot meunier die normaliter eerder geassembleerd wordt met chardonnay en pinot noir. Geen gemakkelijke Champagne voor de meesten aan tafel vanwege de oxidatieve toets en de hoge zuurgraad.
Een strogele wijn, met duidelijke autolyse toetsen in de neus, brioche en een bewust oxidatief aroma. Mondvullend met veel appels, citrus en mineraliteit. Oxidatieve ook in de mond, beendroog en een frisse aciditeit  die eigenlijk hoog is voor dit druivenras. Mineralen en een aangenaam bittertje in de afdronk. Een Champagne die nog aan complexiteit gaat winnen als je hem laat liggen want alhoewel het een 2004 is, deze Champagne is nog jong. Vinama: 16pnt.

Met dank alle twitteraars voor de wijnen die ze die avond hebben meegebracht. Voor de volledige lijst van wat we geproefd hebben kun je naar bottle-case en een foto van alle etiketten vindt je hier.

Jerome prevost champagne la closerie les beguines 2004 extra brut.jpg

18:46 Gepost door Vinama in Champagne, Wijn proeverij, Wijnbar | Commentaren (4) | Tags: twittet, twunch |  Facebook | |  Print

19 februari 2009

Lavinia: wijnbar, wijnwinkel, wijnwalhalla in Parijs

lavinia paris winestore winebar wijnbar wijnwinkel

Vlakbij de Opera in Parijs ligt de grootste wijnwinkel waarin ik ooit voet heb gezet, Lavinia. Onlangs was ik er voor de derde keer en ik blijf me iedere keer weer verbazen over wat voor fantastische dingen er allemaal in één winkel bij elkaar liggen. Wat een assortiment, om van te watertanden.  

lavinia paris winestore winebar wijnbar wijnwinkel 2

Op 1500m² verdeeld over drie etages vindt je wijn uit alle streken van de wereld (met natuurlijk de nadruk op Frankrijk). Maar liefst 6.000 referenties uit 43 landen en daarnaast ook nog 500 boeken en wijnaccessoires.

Wat wil je nog meer dan heerlijk slenteren door deze winkel, flessen herkennen, nieuwe zaken ontdekken, prijzen bekijken en vergelijken (Parijs is duur kan ik je zeggen) en van de ene binnensmondse ooooh... naar de volgende aaaah....  Er is ook een degustatie hoek waar die dag onder andere Talbot, Haut-Brion, Sassicaia en vele wijnen meer te proeven waren.

Bij binnenkomst in de winkel zijn we eerst even langs het restaurant op de eerste etage gegaan om een tafeltje te reserveren en daarna terug de winkel in om onze wijn voor bij het eten uit te zoeken. Je kunt namelijk iedere wijn uit de winkel uitkiezen en zelf meenemen naar het restaurant waar hij dan aan de winkelprijs geserveerd wordt.
Je loopt je dan dus niet alleen te vergapen aan al die mooie wijnen in de winkel je weet namelijk ook dat je er zo één gaat drinken die jezelf nu gaat kiezen en dat maakt het winkelen nog leuker dan dat het al is.

pur sang siles loire didier dagueneau 2005

Hierboven de wijnen van de onlangs overleden sauvignon blanc 'koning' uit de Loire, Didier Dagueneau. Sinds zijn dood zijn de prijzen van zijn wijnen aanzienlijk gestegen en is aan de cuvée Pur Sang of Silex nog maar moeilijk te komen.

Als hommage aan Didier Dagueneau besloot ik om een een fles Blanc Fumé de Pouilly 2006 mee te nemen voor de bij lunch.

mouton rothshild pauillac bordeaux grand cru lavinia paris

Een rijtje Château Mouton-Rothshild in de aparte extra gekoelde 'kelder' waar je tegenwoordig in tegenstelling tot vroeger wel even toestemming moet vragen aan de verkopers voor ze de electrische schuifdeuren voor je openen.

romanee conti bourgogne leroy lavinia parisEn dan staan er in diezelfde ruimte ook nog een paar kistjes..... De prijzen per kist waren, afhankelijk van het jaar, tussen de 21.000 en 45.000 Euro. Je hebt dan een mix kistje met de verschillende Grand Cru's van het domein Romanee-Conti.

Eenmaal aangekomen in het restaurant van Lavinia met de fles Blanc Fumé de Pouilly en aan tafel gezeten, neemt de ober je fles wijn mee en gaat deze in een supercooler. Binnen vijf minutes was de wijn gekoeld en werd hij netjes gekaraffeerd geserveerd zoals het hoort voor deze wijn. Voor de Vinama proefnotitie zie hier.

Lekker gegeten maar vooral zeer genoten van de mooie witte wijn van Didier Dagueneau. Gelukkig zet zijn zoon het werk van zijn vader voort.
 
wijnbar restaurant lavinia paris didier dagueneau fume de pouilly 2005

Lavinia, een omweg waard zou ik zeggen en met de Thalys trein ben je tegenwoordig vanaf Brussel in 1,25uur in Parijs? En mocht je op zoek zijn naar een hotel op steenworp afstand van Lavinia dan kan ik je het Inter-Continental Hotel 'Le Grand' van harte aanbevelen.

LAVINIA
3, boulevard de la Madeleine
75001 Paris
Tél. 01 42 97 20 20
www.lavinia.fr
Open maandag-zaterdag 10:00-20:00uur.
Bar-degustatie non-stop tijdens winkeluren.
Restaurant open van 12:00 tot 15:00uur.

Lavinia is er ook in Madrid, Barcelona, Genève en Kiev.

00:07 Gepost door Vinama in Wijnbar | Commentaren (5) | Tags: didier dagueneau, loire, wijnwinkel, parijs |  Facebook | |  Print