19 mei 2012

Hoe open je een oude fles Vintage Port?

Eerder deze maand was ik voor het Concours Mondial de Bruxelles op bezoek in de Douro vallei waar in het Vintage House in Pinhao een medewerker van het Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVDP) liet zien hoe een oude fles Vintage Port wordt geopend. Kurken hebben maar een beperkte levensduur en alhoewel dit tientallen jaren kan zijn werd er traditioneel in de Douro voor flessen Vintage Port die ouder dan ongeveer 50 jaar zijn een 'Port tang' gebruikt. Dit om te voorkomen dat oude kurken afbrokkelen bij het openen met een kurkentrekker en in de Port terecht komen.

vintage port,douro,portugal

De metalen tang wordt op het vuur gelegd.

vintage port,douro,portugal

De vlam gaat er geruime tijd in tot het uiteinde gloeiend heet is.

vintage port,douro,portugal

Als de tang warm genoeg is wordt hij op de hals van de fles gezet net onder de kurk en goed samen geknepen.

vintage port,douro,portugal

De tang gaat eraf en op de plek waar de tang op de fles zat wordt er ijswater gegoten.

vintage port,douro,portugal

Door de thermische schok breekt het glas en dan wordt het uiteinde van de fles verwijderd met de kurk nog in het glas.

vintage port,douro,portugal

vintage port,douro,portugal

Kurk zit nog in de flessenhals. Ja het was hier helaas geen fles van 50+ jaar.

vintage port,douro,portugal

Netjes afgebroken, geen schilfers.

vintage port,douro,portugal

En decanteren maar....

 

17:12 Gepost door Vinama in Wijn serveren | Commentaren (0) | Tags: vintage port, douro, portugal |  Facebook | |  Print

01 december 2008

Het decanteren van vintage Port

Mocht je met Kerstmis een fles oude vintage Port open willen trekken decanteer hem dan eerst want er kan 1-2cm bezinksel in zitten. Is de fles Vintage Port eenmaal open dan is hij net zolang houdbaar als een open fles wijn en moet dus binnen enkele dagen gedronken worden wat met een goede Port waarschijnlijk geen enkel probleem zal zijn.


Met de "souplesse" van de Engelse Tim Stanley-Clarke van Decanter


vintage port niepoort 1985

21:34 Gepost door Vinama in Wijn serveren | Commentaren (9) | Tags: port, video |  Facebook | |  Print

07 augustus 2007

Temperatuur van rode wijn in de zomer?

  Wat te doen met het weer van afgelopen weekend waar de temperatuur buiten in de schaduw al tegen de 30°C zit en het binnen in huis al snel 24°C is en je wil rode wijn drinken? Er is maar één advies wat ik je kan geven en dat is zet die rode wijn in de koelkast. Veel mensen maken de fout om rode wijn altijd op 'kamertemperatuur' (chambreren) te drinken. Deze term stamt af van de tijd dat er vroeger nog geen centrale verwarming was en de temperatuur 16-17°C in huis was.

Afgelopen weekend had ik vrienden voor de lunch op zondagmiddag en als hoofdgerecht had ik lamsfilet klaar gemaakt waar ik een rode wijn bij serveerde Chateau Franc Mayne,St Emilion 2001. We aten uiteraard buiten op het terras. Als ik de wijn gewoon van binnnen (24°C) buiten op tafel had gezet (+30°C) had gezet zouden mijn vrienden een rode wijn gedronken hebben die veel te warm zou zijn en waardoor de alcohol van op de voorgrond komt en het  een zware onaangename wijn wordt met een monotome smaak. Dus naar gelang de buiten/binnen temperatuur waarin je een rode wijn serveert zet hem even koud. Ik zet hem gewoon van te voren één uur in de deur van mijn koelkast en indien ik onverwachts een rode wijn wil drinken die niet op temperatuur is durf ik zelfs een rapid ice koeler te gebruiken, je weet wel een soort zak met een vloeistof die je in de diepvries legt en over de fles schuift.

En wat is dan de ideale temperatuur van een rode wijn? Tussen de 16-19°C voor volle, rijpe, stevige en oudere rode wijnen en 14-15°C voor een jonge, fruitige rode wijn. Vergeet niet dat vanaf het moment dat de glazen worden ingeschonken de wijn opwarmt tot omgevings temperatuur. Vroeger dacht ik dat ik mijn wijn altijd op ongeveer de juiste temperatuur serveerde totdat ik een infrarood thermometer (zie foto ) kocht om dit alles eens te checken. DSC01951

Resultaat was dat ik structureel dacht dat de wijn koeler geserveerd werd dan in werkelijkheid het geval was. Ik heb de proef op de som genomen en aan wijnamateurs gevraagd of ze de temperatuur van een wijn konden schatten en ook hier hetzelfde resultaat ze zaten er iedere keer enkele graden naast.

Het is beter om rode wijn iets te koud te serveren dan te warm want hij komt vanzelf wel op temperatuur. Nu nog een warme zomer!