02 oktober 2016

De toekomst van Bulgaarse wijn

Blagoy Roussev, orbelus,melnik,pirin,bulgarije,wijn,bulgaria,wine,vin,bulgarieWijndomein Orbelus (©Vinama)

Dankzij Concours Mondial de Bruxelles, dat dit jaar plaatst vond in Plovdiv, de toekomstige cultuurstad van Europa, en perfect georganiseerd, kregen we de gelegenheid om Bulgarije wat beter te leren kennen.  Plovdiv is de oudste stad van Europa met een permanente bewoning daterend van 6.000 jaar voor christus. De meesten huizen zijn betonnen kubussen. Het antieke Plovdiv daarentegen heeft zijn charmes met musea, kerken, moskeeën, resten van de Ottomaanse bezettingen, en straten die nooit werden heraangelegd. Buiten de stad voelt de sfeer nog grimmig aan. Mensen zijn gereserveerd, onwennig en eerder stuurs.  Wat wijn betreft, ligt de toekomst van Bulgarije bij de nieuwe wijnbouwers, de meeste domeinen zijn immers zeer recent. Bulgaarse wijnen worden in de eerste plaats verkocht in het lage en gemiddelde prijssegment. Het grootste probleem is hoe een eigen niche op de markt te vinden en hoe een herkenbare en onderscheidende visie van het product te ontwikkelen.  In de afgelopen tien jaar, kent de Bulgaarse wijnsector een ware renaissance met een revival van het wijnbouwpotentieel, de modernisering, de bouw van nieuwe wijnkelders, een actieve promotie van de wijnen en Bulgarije als een wijnbestemming.

Het zou een Ken-wijn vraag kunnen zijn: noem drie autochtone Bulgaarse druivenrassen.  Als je met het beantwoorden van deze vraag moeite hebt wat ik me goed kan voorstellen, dan ben je het juiste artikel aan het lezen. Wij weten in het algemeen weinig van Bulgaarse wijn laat staan van de inheemse druiven, wat niet verbazend is.  Tot op heden tref je ze maar beperkt aan in de wijnhandel of supermarkten. En als je kan kiezen voor een bekend klinkend internationaal druivenras zoals merlot of een onbekend druivenras als mavrud dan gaat je voorkeur meestal naar het bekende al dan niet bewust. Zoals in veel landen worden druivenrassen zoals cabernet sauvignon, syrah, chardonnay en sauvignon blanc aangeplant want die verkopen gemakkelijker op de internationale markt. De lokale minder bekende druivenrassen liften dan mee om op die wijze naambekendheid te vergaren.

bulgaria wine map region

Het verleden en heden

De geschiedenis van Bulgarije heeft een grote invloed gehad op de huidige situatie. Tussen 1944 en 1989 heeft het communisme en het eenpartijstelsel alles voor het zeggen gehad. Alle druiven van de destijds 195.000ha wijngaarden moesten aan een vaste prijs verkocht worden aan de staat. Hierdoor was er geen interesse om goede kwaliteitsdruiven te verbouwen want men kreeg er toch niet meer geld voor. De wijnproductie bestond er in het maken van grote volumes, door de staat gecontroleerde Vinproms, die voornamelijk naar Rusland, Polen en andere Oostbloklanden werden geëxporteerd. Vanaf de jaren 1970 ging men hulp zoeken bij Amerikaanse oenologen in California om de vinificatiemethoden te moderniseren en de kwaliteit van de wijn te verbeteren om zo internationaal mee te kunnen spelen. Het resultaat was dat begin de 1980 Bulgarije één van de grootste wijnexportlanden was met Engeland als de grootste afnemer. In 1989, na de val van de muur in Berlijn, werd het Bulgaarse staatshoofd Todor Zhivkov afgezet na een paleiscoup en werd Bulgarije een democratische meerpartijen republiek. De wijnproductie stortte in elkaar. Dit kwam doordat de gronden terug werden gegeven aan hun oorspronkelijke eigenaars die plotseling land met wijngaarden kregen waar mee ze niet wisten wat aan te vangen. Men had immers niet de kennis om druiven te telen noch om wijn te maken en ook materiaal ontbrak. Hierdoor kwamen de wijngaarden letterlijk in verval. In 2000 kwam er een kentering door de speciale agrarische steunprogramma’s om het maken van wijn te bevorderen. In 2007 wordt Bulgarije lid van de Europese Unie en mag het ook hengelen in de grote vijver van Europese landbouwsubsidies wat de wijnproductie positief gestimuleerd heeft. De bezoeker wordt hierover geïnformeerd door een groot plakkaat met de vermelding dat het bedrijf financiële steun kreeg van de Europese unie.

Omdat er vroeger een hele tijd geen privébezit was, bestaat het familiale wijndomein dat van generatie op generatie wordt voortgezet (zoals we dat in West-Europa kennen) niet. Vandaag zijn het kapitaalkrachtige bedrijven en individuen die vanaf nul nieuwe wijndomeinen beginnen. Zo verging het de eigenaar Nikola Zikatanov van Villa Melnik die 20 jaar in de financiële sector werkte en vanuit het niets het domein met 30ha wijngaard oprichtte. Ook Blagoy Roussev mede-eigenaar van Orbelus begon in de plaats van met pensioen te gaan, zijn biologisch wijndomein met 25ha.  De landbouwgrond is er zeer goedkoop. Voor enkele honderden euro’s kan je een hectare kopen om druiven te telen. Van de meer dan 3000 jaar lange traditie bespeur je zelden nog wat. De meeste domeinen zijn niet ouder dan tien jaar. Veel van de aanplant is dan ook relatief jong.

bulgarije,wijn,bulgaria,wine,abby,klooster,monastry,rilaRila klooster op 1200m hoogte (©Vinama)

 

Wat je moet weten van Bulgarije als wijnland

Bulgarije neemt de 18de plaats in op de lijst van wijnproducerende landen en heeft grotendeels een getemperd landklimaat behalve in het zuiden richting Griekse grens waar een mediterraan klimaat heerst. De jaarlijkse regenval schommelt tussen 470-953 l/m2. De bodem is sterk gevarieerd. Men vindt er  zure (cinnamonic) gronden, grijze bosbodems, rijke humus en carbonaatbodems, vruchtbare zwarte aarde (gekend als chernozems), alluviale gronden en bergweide met inbegrip van zowel diepe en ondiepe zandgronden.

Er zijn vijf wijnregio’s:

-       het noordwesten met de Donauvlakte (vooral rode wijn van gamza, merlot en cabernet-sauvignon)

-       het zuidoosten of de Thracische laagvlakte (vooral rode wijn van mavrud, merlot en cabernet sauvignon)

-       het oosten of het Zwarte zee gebied (vooral witte wijn van chardonnay, sauvignon blanc, traminer en riesling)

-       in het centrum met de Vallei van de Rozen (vooral witte wijn van chardonnay en misket)

-       het zuidwesten of de Struma Vallei (rode wijn van melnik)

Daarnaast heb je tal van microzones.

Enkel een en twee zijn door de Europese Unie erkend als IGP wijnregio’s (vroegere landwijnclassificatie). De wetgeving maakt een onderscheid tussen PDO, protected designation of origin, PGI, protected geographical indication en TSG, traditional speciality guaranteed.

protected foor wine PDO TSG designation origin traditional

PDO:  dekt landbouwproducten en levensmiddelen die worden geproduceerd, verwerkt en bereid in een bepaald geografisch gebied met behulp van erkende know-how
PGI:  dekt landbouwproducten en levensmiddelen nauw verbonden met het geografische gebied. Ten minste een van de stadia van productie, verwerking en bereiding vindt plaats in het gebied.
TSG:  benadrukt traditionele karakter, hetzij in de samenstelling of productiemiddelen
 
Naast genoemde druivenrassen vind je voor rood buket, shiroka melnishka loza, rubin, pamid, marselan, syrah, petit-verdot, pinot-noir en zelfs sangiovese. Voor wit zijn dat kerazuda, rkatseli, dimiat, misket kailashki, misket cherven, tamyanka, muscat-ottonel, aligoté,ugni blanc en viognier. Wat de vinificatie beterft, gebruikt men vandaag de modernste west Europese technieken. In Plovdiv kan men een oenologenopleiding volgen.

BEZOCHTE DOMEINEN

Domaine Bessa Valley
Wat hebben Château Canon-la-Gaffelière, Château Clos de l’Oratoire en La Mondote uit Saint-Emilion met Bulgarije te maken? Wel de eigenaar!  Graaf Stephan von Neipperg is mede-eigenaar van het Bulgaarse topdomein Bessa Valley samen met de investeerder Karl-Heinz Hauptmann. Op mijn vraag waarom hij in Bulgarije een wijndomein begon, antwoordde von Neipperg heel simpel dat zijn Tsjechische moeder altijd van Bulgaarse wijn had gehouden. In 2001 werd de eerste 30ha aangelegd niet ver van Plovdiv. Momenteel beslaat het wijnbouwoppervlak 140ha (8ha bio) voor de jaarlijkse productie van 550.000 à 650.000 flessen en is er nog ruimte om verder uit te breiden. Sinds 2013 beschikt men op Bessa Valley over een positieve cash flow, aldus von Neipperg. Rond eind augustus tot begin september is men genoodzaakt om de wijngaarden gedurende vier tot vijf weken te irrigeren door middel van druppelirrigatie. Met een ervaren wijnmaker uit Bordeaux zoals Graaf von Neupperg, zal het je niet verbazen dat men op Bessa Valley vooral cabernet sauvignon, merlot, petit verdot maar ook syrah terugvindt. Recentelijk voegde men viognier, marsanne en rousanne toe aan het plantareaal zodat binnenkort ook de eerste witte wijn van de pers rolt. In 2004 werd voor het eerst weliswaar  kleine oogst binnengehaald. Vanaf 2005 was dat een volledige opbrengst. De Fransman Marc Dvorkin is de adviserende oenoloog en export verantwoordelijke ter plekke. Dat men hier goed weet hoe men wijn moet maken, bleek als nel uit wat we te proeven kregen. De rosé, Enira, slechts 5.000 flessen, gemaakt van 60% petit verdot en syrah was meteen een schot in de roos. Een rosé, type Provence, fijn en elegant met een mooie fruitintensiteit. Ook in de rode versie en de Reserva, beide 2011, werden heel erg gewaardeerd. De reserva lijkt op een fijne ribera del Duero waar het hout perfect gedoseerd wordt en de wijn nog evolutiepotentieel heeft. Enira Syrah 2011 is een krachtige wijn met veel zwart fruit. Alcohol domineert wat de inhoud. De Grande Cuvée 2011 komt er als beste uit en is dan ook het vlaggenschip van het domein. Nu nog te jong maar heerlijk. Een dag eerder proefden we toevallig met een paar collega’s de  2008 in restaurant Hebros in Antiek Plovdiv (een aanrader vanwege de wijnkaart met uitstekende Bulgaarse wijnen). Iedereen was er over eens, dit was een knappe wijn. In Bulgarije ligt de consumentenprijs van de Bessa Valley-wijnen tussen 6,50 euro en 30,00 euro. In België zijn ze op diverse plaatsen te koop. Zeker de moeite om uit te proberen!

Domaine Bessa Valley,Neipperg,stephan,canon-la-gaffeliere,bulgarije,bulgaria,wine,wijn,vin,bulgarieStephan von Neipperg (eigenaar van o.a. Château Canon-la-Gaffelière, Château Clos de l'Oratoire en La mondotte in Saint-Emilion Bordeauxvoor zijn wijngaard van Domaine Bessa Valley (©Vinama)

Orbelus (biologisch)
Orbelus staat voor de witte besneeuwde bergtoppen die men ziet vanaf het domein en was de oude naam van het Pirin gebergte. In 2009 begon men er wijn te maken en in 2013 werd op de heuvel de nieuwe kelder en proeflokaal gebouwd in de vorm van een half wijnvat. De constructie ligt op 20km van de Griekse grens. Op een hoogte tussen 210m en 270m werden 25ha wijngaarden aangelegd waarvan 85% bestemd voor rode druivenrassen. De productie telt 62.000 tot 80.000 flessen. De komende twee jaar wil men nog 5 tot 6ha extra aanplanten. Volgens mede-eigenaar Blagoy Roussev is Orbelus het eerste biologisch gecertifieerde wijndomein in Bulgarije. Orbelus maakt vijf rode wijnen met voornamelijk melnik 55 al dan niet geassembleerd met grenache, syrah en/of merlot. In 2017 zal men voor het eerst de witte assyrtikodruif oogsten. De wijnen die we proefden, waren kwalitatitief van een goed niveau zowel de rode, witte als rosé. Deze die het meest bekoorden, waren de fruitige rosé Paril 2015, stijl Provence, de zonder toegevoegde sulfiet rode Nitra 2015 met veel volume en een heerlijke sappigheid, en de Melnik 2012 met nog voldoende potentieel om te evolueren.

Orbelus,bulgarije,wijn,bulgaria,wine,melnikEigenaar Blagoy Roussev in de Orbelus kelder (©Vinama)

Villa Melnik
Nikola Zikatanov had een droom zoals zovelen van ons. Hij wou zijn eigen wijndomein beginnen. Gelukkig heeft hij goed verdiend in de financiële sector en heeft hij vandaag 30ha wijngaarden met melnik, melnik 55, mavrud, pinot noir, sangiovese, merlot, syrah, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, keratzuda, viognier, goed voor 150.000 flessen. Zijn dochter Militza is na haar studie in de U.S. teruggekomen en werkt als  verantwoordelijke voor de commerciële activiteiten van het familiebedrijf. De eerste aanplant gebeurde in 2005 op een zandbodem met kiezels en in 2007 werd voor het eerst geoogst. De capaciteit bedraagt 200.000 flessen. Momenteel worden 150.000 flessen geproduceerd. De kelder is in een rots uitgehouwen. De oogst gaat in de kelder via zwaartekracht. Er worden zo goed als geen pompen gebruikt wat de kwaliteit van de wijn favoriseert. De AplauZ Viognier sur lie 2015 is een mooie florale, smaakvolle en krachtige witte wijn. In 2015 heeft men ook een ‘Orange wine’ gemaakt. Het lijkt me eerder alsof men mee in de hype rond oranjewijnen wil gaan. Wat we proefden was niet representatief voor een ‘Orange wine’. De rode wijnen zijn correct gemaakt en zullen vast en zeker een groot publiek aanspreken maar missen naar mijn mening karakter.  Sommige hadden net wat teveel houtlagering gekregen.

villa,melnik,bulgarije,wijn,bulgaria,wine,Nikola,Zikatanov Villa Melnik (©Vinama)

Uva Nestum – “Wine and Spa”
Aan de rand van het Piringebergte op 180km van Sofia ligt het wijndomein en hotel-restaurant Uva Nestum, in maart van dit jaar geopend met 35 kamers en een wijnbar. De eerste aanplant dateert van 2005. Men produceert slechts 10.000 flessen, rosé en rood, die grotendeels in Bulgarije verkocht worden (rubin, syrah, merlot, caberne franc en cabernet sauvignon). Rubin, een kruising tussen nebbiolo en syrah (1962), werd de eerste oogst (2009). In de Spa van het hotel kan je genieten van wellnessbehandelingen op basis van produkten uit de wijngaard. Uva Nestum is een familiebedrijf met 80 werknemers. Van de slechts vier wijnen die er gemaakt worden, is de Uva Nestum 2013 met 70% cabernet franc en 30% merlot, en met een goed gedoseerde houtlagering, de elegante, ronde en kruidige versie, perfect op dronk.

IMG_1043.JPG

Rumelia Wine Cellar
In hartje Thracië, niet ver van Plovdiv richting Sofia, in de stad Panagyürishte, werd Rumelia opgericht in 2006. De wijnvelden liggen zo’n 20 km daarvandaan, allen in de regio van Thracië. The upper Thracian plain  maakt deel uit van het historische deel, en is de bakermat voor het wijn maken. De zone is hoofdzakelijk vlak. De wijngaarden zijn aangelegd op de heuvelachtige terreinen aan de voet van de Sredna Gora, het gebergte Rhodope en Sakar. Zanderige kleigronden favoriseren de aanplant van vooral merlot, cabernet sauvignon en mavrud. Hoewel rood dominant is, groeien er ook witte rassen. Groene oogst wordt toegepast om de opbrengst te limiteren. Druiven worden manueel geplukt en gekoeld in kratten vervoerd waar ze worden geselecteerd. Rode wijnen krijgen een houtrijping in Franse, Amerikaanse of Bulgaarse eikenvaten van 225 liter. Reservawijnen hebben een jaar vatrijping en grand reserva twee jaar. De Merul label herbergt de monocépagewijnen. We proefden drie wijnen waaronder Muscat Ottonel, een blanke gekleurde wijn met een uitgesproken geur van acacia en roos. De smaak is doortastend met typerende muskaataroma’s. Rood had duidelijk meer te bieden. Cabernet sauvignon is een elegante wijn met een intens aroma en een fijn smaakprofiel. Mavrud is het paradepaardje: robijnrode wijn met een rokerig aroma naast specerij en bosvruchten. De smaak toont een mooie balans tussen fruit, hout en tannine, een goede concentratie, tegelijk krachtig en zacht. Jammer genoeg bleek de taal hier een prangend probleem te zijn. Technische details zijn bijgevolg schaars.

Mavrud,1974,vinzavod,assenovgrad,bulgaria,wine,bulgarije,wijn

Château Burgozone
Met Burgozone komen we terecht in het noorden van Bulgarije vlak bij de Donau, een van de twee regio’s met een PGI (IGP) status . Côte de Danube is niet meteen de meest bevolkte regio met de meest dichte wijngaarden. Domeinen liggen verspreid en zijn eerder sporadisch. Niettemin heeft ieder huis zo zijn piepkleine productie meestal voor eigen gebruik. Er was een tijd dat de regio een enorme bloei kende. Wijn werd getransporteerd via de Donau naar de naburige landen. Ondermeer Rusland was een grote afnemer. Toen de export wegviel, trokken de mensen weg en werden de wijngaarden achtergelaten. De familie Marinova ging na een leven als diplomaten, op zoek naar een plek om kwaliteitswijn te maken. Dit bracht hen aan de Donau waar ze momenteel 100ha exploreren. De condities van de wijngaarden waren erbarmelijk. Wijnstokken waren verwilderd. Er zat niets anders op dan te starten van nul. Alles werd opnieuw aangelegd. Ook werd een gloednieuwe vinificatiekelder gebouwd met de mogelijkheid om uit te breiden tot hotel en restaurant. Château Burgozone genoemd naar een oud Romeins fort  heeft wijngaarden op de flanken van de zuidelijke oever van de Donau dat de grenst vormt met Roemenië. De hoogte varieert van 130 tot 180 meter boven zeeniveau. De diepe kalkstenen gronden zijn samen met een specifiek microklimaat (vroege lente en warme zomers en nazomers tot november) de troeven voor de productie van zowel witte als rode wijnen. De Iris 2014, een mix van 70% chardonnay met sauvignon blanc en viognier, toont zich met een briljante groengele kleur, een aroma van wit pitfruit, wat exotisch met een hint van honing, en een pure smaak waarin frisheid, molligheid en fruit mooi samenhangen en voor lengte zorgen.  Ook de monocépagewijnen, Sauvignon blanc, Viognier en Chardonnay, getuigen van puurheid met ieder hun specifieke kenmerken en een opmerkelijke frisheid. Opbrengsten zijn gelimiteerd en liggen tussen 20 tot 25hl/ha. Voor het eerst waagde de wijnmaker zich om een rosé te maken. De stijl is deze uit de Provence, pink gekleurd, fris, fruitig met krokant fruit, mooi strak in de mond met zoete kers en een fijne aciditeit. Verder maakt Burgozone wijn van cabernet sauvignon, pinot noir, marselan, syrah, merlot, egiodola en cabernet franc (mijn favoriete wijn). Rode wijnen hebben ragfijne zuren en een mooie vulling. Geen blockbusters maar elegante wijnen waarin frisheid primeert. De wijngaard is 9 jaar oud en het portfolio is ingedeeld in drie categoriën: wijn voor plaatselijke consumptie, primiumwijnen en de blends met de Iris Creation en de Philippe Collection. Van de totale productie is 50% bestemd voor de lokale markt en 50% wordt uitgevoerd.

villa,melnik,bulgarije,bulgaria,wijn,wine
Villa Melnik (©Vinama)

Château de Val
In schril contrast met Burgozone staat Château de Val, een klein wijndomein met een productie van 60.000 flessen, maar niet geïnteresseerd in export. Val Markov is een mythische figuur. Hij verliet Bulgarije te voet en kwam in Italië terecht op zoek naar werk. Uiteindelijk belandde hij in 1979 in LA waar hij gedurende 15 jaar Japanse auto’s verkocht. Later keerde hij terug naar Bulgarije waar hij de wijngaard van zijn grootouders overnam. Val Markov is meer een fantast dan een wijnmaker. Hij houdt van rock en rol en countrymuziek, en trouwde er de veel jongere zangeres Diana Aleksandrova. In 1998 startte Val met de productie van wijn. Wijnmaken is voor hem geen business maar cultuur. De wijn dient smakelijk te zijn bij iedere slok, delicieus en goed gemaakt. De unieke locatie in de Vidin regio (de Danube plain) reflecteert zich in wijnen met karakter en bewaarpotentieel. We proefden rode wijnen op basis van diverse rassen. Clairet reserve 2015 (vatstaal) is een mix van cabernet franc, merlot, petit verdot, syrah en gamza. Moeilijk te proeven wijn door de nog volop in gang zijnde gisting maar puur fruit en veel sap met mooie ondersteunende zuren.  Dezelfde blend maar in 2011 en met andere verhoudingen heeft een mooie structuur, een fris smaakprofiel en laat zich vlot drinken. De eikgelagerde versie  2011 (nog steeds op vat) heeft een mooie diepdonkere kleur en een geur van fijn hout, fruitig en jonge indrukken. Val omschrijft deze wijn als een Bulgarian girl in a French dress. In totaal verwerkt men op Château de Val 16 verschillende variëteiten met ondermeer saperavi een druif uit Georgia. Een blend uit 2008 met 10% van deze laatste variëteit toont zich mooi versmolten en geëvolueerd maar niet uitgeblust. Veel druiven worden bij de buren aangekocht. In 2007 legde hij een nieuwe eigen wijngaard aan met syrah en petit verdot. We eindigen de degustatie met een 2007 die je doet denken aan een châteauneuf-du-pape: mooie aciditeit, pittig, structuurvol met gedroogd en gekonfijt fruit, sappigheid en een finale van ceder en tabak.

bessa,valley,bulgaria,wine,bulgarije,wijn,neipperg,cellar Domaine Bessa Valley (©Vinama)

Borovitza winery
Mijnheer en mevrouw Terroir, zo noemt men Ognyan Tsvetanov en Adriana Srebinova, wijnmakers op Borovitza. De wijngaard ligt op de heuvels op rode zandsteenbodems, rijk aan mineralen, in het dorp Gradetz, zowat 50km van de wijnkelder en in de nabijheid van de Donau op de grens met Roemenië en Servië. Het grootste deel ligt rond het dorp Borovitza zelf waar het domein 7,5ha eigen wijnvelden bezit. Tijdens het communistisch regime werkte Ognyan als microbioloog aan het nationaal onderzoeksinstituut in Sofia. Hij spendeerde ook wat tijd in California en verrijkte op die manier zijn visie. Ognyan maakte de eerste ‘terroir’ wijn van Bulgarije, Sensum, en later de inmiddels wereldberoemde DUX 2006. Tot groot verdriet van het hele team is Ognyan recent overleden aan een hartaanval.  Op Borovitza verbouwt men eigen wijngaarden, maar ondersteunt men ook lokale kwekers. Zij bieden de telers een hoge prijs voor hun oogst. Op die manier kunnen de boeren zich concentreren op wat echt belangrijk is: de kwaliteit van de druiven.  De regio staat bekend om zijn bizarre rotsformaties. Dit beeld vind je terug in de prachtige tuin met zicht op de Balkan. We proefden een tiental wijnen van een goed niveau, plezierig en sappig, elegant en rasecht. Zowel wit, rood als mousserende wijnen zitten in het uitgebreide gamma. Een uitgebreide reeks druivenrassen worden gemixt en zorgen voor diverse wijnen. Naast merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah en pinot noir voor rood en chardonnay, sauvignon blanc, muskaat, viognier, roussanne en marsanne staan ook inheemse druiven op het lijstje zoals gamza, morio muskat, en de gerogische rkatziteli, ruim aangeplant in Bulgarije. De proeverij eindigde verrassend met twee oranjewijnen, eentje op basis van chardonnay en een op basis van sauvignon blanc en muskat.  Volgens Adriana is dit enkel mogelijk met de oogst van één bepaalde wijngaard. De druiven worden direct geperst en het sap ziet er fel oranje uit. Dit is de reden waarom deze wijnen ‘oranje wijnen’ genoemd worden, aldus Adriana….neemt men hier niet een loopje met het proces? Had hier wel wat meer willen over weten. Een volgende keer…

(bessa,valley,wine,wijn,bulgarije,bulgaria,neipperg,(©Vinama)


De toekomst
Ligt hem vooral in de gedrevenheid en de motivatie van de mensen die we tegengekomen zijn op deze tocht naar enkele wijndomeinen. Men wil ten allen prijs bij de betere horen en de Bulgaarse wijn naar een hoger niveau tillen. De bezochte domeinen, al zijn dat er maar enkele van het steeds groeiende aantal, zijn hier alvast een voorbeeld van. Zij tonen aan dat er meer potentieel in Bulgaarse wijn schuilt dan de simpele bulkwijn die massaal werd geëxporteerd wat uiteindelijk catastrofaal werd voor het imago van Bulgarije. De toekomst zal dit ongetwijfeld uitwijzen.  De nu nog jonge wijnstokken zullen op termijn steeds betere kwaliteit leveren en wanneer dan nog een eigen identiteit wordt gerealiseerd door het gebruik van autochtone rassen, wordt Bulgarije een wijnland met een genereuze en fascinerende diversiteit. Valleien en vlaktes tussen bergen, rivieren, heuvels, en de zee zullen wonderlijke wijnen herbergen. Voeg daarbij de groeiende investeringen in wijnbouw, onderzoek en ontwikkeling. Dit alles zal van Bulgarije een herboren land maken met een mooie toekomst.


Dit artikel is geschreven door Olaf Leenders en Simonne Wellekens voor het tijdschrift 'Ken Wijn Magazine'.  

23:11 Gepost door Vinama in Wijn regio, Wijndomein bezocht | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

19 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Bourg-d’Oisans naar Le Grand-Bornand

Chignin_6067_vigne-et-tour source communes com.jpg(Foto: Tasting Pleasure)

Via het bergachtige landschap van de Savoie komen de wielrenners vandaag weer een stukje dichter bij de eindstreep in Parijs. De Savoie bestaat uit hoge bergen die doorbroken worden door kloven en brede ravijnen. Het klimaat is zacht in de valleien en ruw in de bergen maar er is overal veel zon en dat is precies wat de wijngaarden nodig hebben. Deze staan dan ook op de zuidelijke berghellingen om zo veel mogelijk te kunnen profiteren van de zon.

De route van vandaag gaat dwars door het grootste en ook meest gereputeerde wijngebied van de Savoie namelijk ‘Cluse de Chambéry’. Hier worden voornamelijk droge witte wijnen gemaakt van de druif jacquère. Het bijzondere aan deze streek is dat er een zestal Cru’s zijn. Een cru is een klassificatie voor het beste wijngebied. Eén van die zes Cru’s is Chignin waar de wijngaarden op 300 à 400 meter hoogte zijn aangeplant en waar de allerbeste wijn van de jaquère druif vandaan komt. Het is een wijn die jong en dus meteen kan gedronken.  Ze zijn elegant, fruitig en fris, eigenlijk net zo als de zuivere berglucht en de kraakheldere meren in Chignin. Geniet vandaag van het mooie landschap tijdens de Tour en ik zou zeggen ‘Vins de Savoie’, santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')  

12:00 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

02 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France tijdrit in Nice

Vandaag de eerste tijdrit in Nice. Een stad waar de verstedelijking het heeft gewonnen van de wijnbouw. Met de constante uitbreiding van de stad Nice werden er steeds meer wijngaarden gerooit en werd de grond duur verkocht om er huizen op te bouwen. Het resultaat is dat er nu nog maar 48ha wijngaarden overblijven van de oorspronkelijke 650ha verdeeld over een vijftiental wijnproducenten.  Wijn uit Nice wordt op de markt gezet onder de beschermde herkomstbenaming ‘Bellet ‘.

Gemaakt van druivenrassen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt zoals braquet,  folle noire en rolle. Die laatste is beter bekend met zijn Italiaanse naam vermentino.

Ook de Franse schilder Henri Matisse die lange tijd in Nice gewerkt heeft zal waarschijnlijk creative inspiratie opgedaan hebben onder het genot van de plaatselijke wijn die zowel wit, rosé als rood kan zijn.

Doordat er van de beperkte wijngaard oppervlakte slechts een geringe hoeveelheid wijn gemaakt kan worden geraakt er maar met mondjesmaat wat Bellet wijn de Franse grens over.  Mocht je deze zomer in de Côte d’Azur zijn proef dan maar eens ter plekke een fles frisse witte of rosé Bellet samen met een heerlijk plateau schaal- en schelpdieren in één van de vele pitoreske havenplaatsjes aan de Middellandse zee. Santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')

aoc bellet nice.jpg


12:45 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

01 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Ajaccio naar Calvi

vigaleria bron vins de corse.jpg

Vandaag de laatste etappe op Corsica. Het zonnige Franse eiland waar Napoleon is geboren ligt eigenlijk dichter bij Italië dan bij Frankrijk en is 180km lang en 80km breed. Al in de tijd van de Phoeniciërs werd er wijn gemaakt. Toen in de jaren zestig de Fransen uit Algerije wegtrokken en dus ook de Franse wijnmakers daar ter plekke, zijn er vele neergestreken in Corsica waar ze de wijnbouw een stimulans hebben gegeven. Vandaag de dag komen er alle kleuren en soorten wijn uit Corsica. Van wit, rosé, rood, droog en zoete tot zelfs wat schuimwijn. De helft van de Corsicaanse wijn komt op de markt als landwijn oftewel Vin de France met de verleidelijke naam ‘Ile de  Beauté’.

De belangrijkste druif voor de rode wijn op Corsica is nielluccio wat een synoniem is voor de Italiaanse sangiovese druif uit Toscane. De etappe van vandaag vertrekt van de westkust in de stad Ajaccio wat tevens ook een beschermde herkomstbenaming is voor de wijn die er gemaakt wordt. Hier wordt vooral rode en rosé wijn gemaakt. De typische rode druif van Ajaccio waar de hoogste wijngaarden van Corsica liggen is de sciacarello. Sciacarello geeft zachte, fruitige en kruidige rode wijnen. Veel van de Corsicaanse wijn wordt lokaal op het eiland geconsumeerd maar ook in België kun je de wijn tegenkomen. Santé! 

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')

12:40 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

09 mei 2012

Concours Mondial de Bruxelles gaat Portugees – Vinho Verde

 

Het heuvelachtige landschap van de Douro scheert aan me voorbij terwijl ik in de bus wat tijd heb om te schrijven op weg naar Quinta do Panascal. Van deze Quinta die het eigendom is van Fladgate Partnership (o.a. Taylor’s en Croft Port) komen de druiven voor de wereldberoemde Fonseca Port.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles

Deze ochtend in Guimaraes (Portugal) heb ik als jurylid van het Concours Mondial de Bruxelles een vijtigtal wijnen blind geproefd. Achteraf bleek het om een reeks witte wijnen uit Rueda  (SP) te gaan en de rode reeksen kwamen uit Minervois, Alentejo (PT) en Rioja(SP). Gedurende drie dagen wordt er geproefd door alle deelnemers.

Alle wijnen worden beoordeeld volgens het systeem van het O.I.V. maar dan licht aangepast voor het concours. Aangezien er proevers zijn uit meer dan veertig verschillende landen wordt er ook een universeel beoordelingsformulier gebruikt zonder tekst maar enkel met ‘smileys’ voor de te beoordelen aspecten. Een negental criteria die gelinkt zijn met een bepaald aantal punten. De wijn krijgt hierdoor een score op maximaal 100 punten en al naar gelang de hoogte hiervan komt hij in aanmerking voor een medaille (zilver, goud of groot goud) of niet. Aangezien het concours Belgisch is en de resultaten onder Belgische vlag gepubliceerd worden wordt alles ter plekke gecontroleerd door een inspecteur van de Belgische overheid.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles

Mijn groep juryleden bestaat uit een Portugese wijncriticus, een Amerikaanse wijnschrijver, een Franse oenoloog en een Spanjaard die sommelier is geweest en nu zijn eigen wijnopleidings centrum in Madrid heeft. In totaal zijn er 3XX professionele proevers. De hoeveelheid wijnen die dit jaar totaal geproefd worden lijkt enorm veel nl. 8.397 (inclusief spirits) maar per jury proef je er maar 50 op een dag wat wel werken is hoor maar tevens ook goed te doen. Een wijn wordt slechts door één jury blind geproefd. Om te kijken of de juryleden consequent zijn in hun beoordelingen wordt er ook iedere dag één en dezelfde wijn tweemaal (blind) geschonken. Vandaag was dit een wijn uit Rueda die ik de eerste maal 72 punten had gegeven en de tweede maal 74 punten. Dit minieme verschil betekend voor de organistatie dat ik een stabiele, consequente proever ben (oef, gelukkig...). Pas na dat alle wijnen van die dag geproefd en beoordeeld zijn en de resultaten zijn ingeleverd krijgen we een lijst met de namen van de wijnen zodat we ook weten wat we geproefd hebben.De wijnen worden trouwens niet kris kras door elkaar geproefd maar per streek, druif of andere gelijkaardig element. Dit om te voorkomen dat je een Beaujolas moet beoordelen net na een krachtige Languedoc bijvoorbeeld.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles
Quinta de Azevedo - Vinho Verde

Na het proeven is er ook altijd wel tijd voor een bezoek aan de lokale wijnregio’s. Zo zijn we Quinta de Azevedo gaan bezoeken in  Vinho Verde  van de Sogrape groep die in totaal 1.200ha heeft en niet alleen in Portugal. Ook zijn ze sinds 2002 eigenaar van de Sherry Sandeman.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles

De naam Vinho Verde heeft overigens niets te maken met de kleur van de wijn maar met de groene streek waar de wijn gemaakt wordt. En dat het groen is niet onbegrijpelijk want we hebben de afgelopen dagen al aardig wat regen op ons dak gehad.

Gelegen in het noordwesten van Portugal wordt deze wijnregio in het noorden gestopt door de rivier Minho, in het oosten en zuiden door de bergen en in het westen door de Atlantische ocean. Vinho Verde beslaat 21.000ha, heeft een afgebakende herkomstbenaming sinds 1908 en is verdeeld in negen subregio’s zoals Amaranta, Ave en Paiva. Naaste de witte wijn (85%) die in het algemeen geen hoog alcoholgehalte hebben wordt er ook rode wijn (13%), rosé (2%) en witte schuimwijn gemaakt. De productie van rode wijn die vooral lokaal gedronken wordt neemt ieder jaar af en wit groeit continue. Vinho Verde wijnen vertegenwoordigen 40% van alle DOC wijnen in Portugal (excl. Madeira en Port). Dat Vinho Verde een enorme groei doormaakt is te zien in de exportcijfers die in de laatste tien jaar verdubbeld zijn. België is het negende exportland qua volume met Amerika, Duitsland en Frankrijk op de top drie.

Het maximale toegelaten rendement is 80hl/ha maar het gemiddelde rendement volgens de ‘Comissao de Viticultura da Regiao dos Vinhos Verdes’ ligt op 30hl(?).

De aanbevolen witte druivenrassen voor Vinho Verde zijn Alvarinho, Avesso, Azal, Arinto, Loureiro, Batoca en Trajadura. Nog extra een achtiental andere zijn toegestaan.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles
Oenoloog Manuel Vieira - Quinta de Azevedo

Het klimaat kenmerkt zich door natte winters en droge zomers. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet en leisteen met een toplaag van zand. Karakreristiek voor het landschap waren vroeger de manieren waarop de wijnstokken gesnoeid werden.  Bij ‘Arjao’ en ‘Enforcado’ hangen de druivelaars van en tussen bomen. Bij ‘Ramada’ staan de wijnstokken tegen granieten palen en zijn ze via ijzerdraad als een pergola gevormd. Uiteraard worden tegenwoordig ook de modernere manieren gebruikt en dit zelfs in de meerderheid.  

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles

Quinta de Azevedo ligt aan de ‘Rota dos Vinhos Verdes’ is een domein van 32ha met vooral witte druivenrassen arinto, alvarinho, loreiro. Daarnaast kopen ze ook nog druiven voor hun merkwijn Gazela op want ze kunnen de vraag naar deze Vinho Verde niet aan (5 miljoen liter).­ De Vinho Verde 2011 (met 70% loreiro plus arinto) en de Morgadio da Torre  2011 van alvarinho zijn mooi fruitig en fris gemaakt en konden me wel bekoren. Verwonderlijk is de kwalliteit als je weet dat het rendement tegen de 80hl/ha ligt. Op de Quinta staat een schitterend landhuis wat enkele eeuwen oud is wat in sommige vertrekken eerder op een museum lijkt. De familie gebruikt het huis nog steeds zelf in de weekends.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxellesEén van de vele vertrekken van de Quinta

Vinho Verde, probeer zelf eens een fles zou ik zeggen en als je niet weet waar je kwaliteits Vinho Verde kan kopen dan kijk dan maar eens bij Wijnhuis Jeuris

22 februari 2010

Chambre d'Hôte: Domaine Comtesse Michel de Loisy in Nuits-Saint-Georges

Op zoek naar een uitvalsbasis in de Bourgogne was de keuze gevallen op een mooi gastenverblijf in Saint-Romain vlakbij Meursault maar door onvoorziene werken aldaar werd dit bezoek helaas door de eigenaresse geannuleerd. Toen dus op korte termijn op zoek naar een alternatief en in de Côte de Nuits regio uitgekomen en wel in een andere "saint" namelijk het dorp Nuits-Saint-Georges.

Het bij de "Charmes chambre d'Hôte" aangesloten gastenverblijf van Comtesse Michel de Loisy ligt midden in het centrum. Het prachtige huis is in 1850 gebouwd in nog altijd in handen van de familie de Loisy. Destijds heeft deze familie fortuin gemaakt met het produceren van schuimwijnen en dan vooral de rode versie die toen zeer populair was.

chambre d'hote nuits saint georges domaine loisy
De zitkamer waar je heerlijk met een glas Nuits-Saint-Georges van het huis voor de open haard kunt zitten.

Vanaf het moment dat je Domaine de Loisy binnenkomt stap je een ander tijdperk binnen. Het snelle, hectische leven blijft buiten de muren van dit huis. De tijd is hier stil blijven staan, alles is nog precies zo zoals het destijds in 1850 geweest moet zijn.
Kom je langs de achterkant binnen (daar is namelijk de parking) kom je eerst in een overdekte wintertuin met zeer veel groen met zelfs planten die in 1850 de grond in gegaan zijn en volières met kwetterende parkieten.

chambre d'hote boudoir nuits saint georges domaine loisy cour
De kamer Boudoir met zicht op de binnenplaats en op de buurman, domein Chicotot. 

In totaal zijn er vijf kamers waarvan twee suites. In tegenstelling wat het oude gebouw zou doen verwachten was de kamer zeer goed verwarmd. We hadden de kamer Boudoir uitgekozen en dat was een prima keuze. Een ruime kamer met een klein bureau, een kingsize bed, een badkamer voorzien van alle gemakken en natuurlijk een boudoir. Een boudoir is letterijk een pruilkamer en was oorspronkelijk de ruimte gelegen naast de slaapkamer van de vrouw, waarin zij zich kon wassen en kleden. De kamer hangt vol met portretten van de familie Loisy. 

chambre d'hote petit dejeuner nuits saint georges domaine loisy cour
De ontbijtkamer waar met een antieke kachel op hout wordt gestookt.

Iedere ochtend komt er een man die al tientallen jaren voor de familie werkt de houtkachels en de openhaard aansteken alsook de voorraad hout aanvullen.

De familie Loisy had vroeger ook een wijngaard in Clos Vougeot en maken nu nog steeds wijn met onder andere de AOC Nuits-Saint-Georges, Vougeot 1e Cru en Crémant. De wijnen worden ergens anders gevinifieërd dus verwacht niet dat je het idee hebt dat je bij een wijnboer overnacht. De wijnen van het domein zijn wel ter plekke te koop en de Nuits-Saint-Georges heb ik geproefd en dat was een goed glas wijn.

In een van de tijdschriften die in de gang lagen las ik een leuk artikel over Domaine de Loisy. Comtesse de Loisy had vroeger blijkbaar een voorliefde voor sportauto's en zij heeft ooit eens een kist Clos de Vougeot 1945 geruild tegen een sportwagen. De Comtesse hebben we zelf tijdens ons verblijf niet gezien want ze lag zwaar ziek op bed en ondertussen heb ik vernomen dat ze overleden is. Haar dochter Françoise runt de chambre d'hôte tegenwoordig.

chambre d'hote nuits saint georges domaine loisy cour
De binnenplaats in de zomer.

Gelegen midden in Nuits-Saint-Georges, gratis privé parking aanwezig, geen zwembad, gratis wireless internet verbinding op de begaande grond, werkt niet tot in de kamer. 
Op loopafstand van de domeinen Georges Chicotot en Philippe Gavinet die een bezoek waard zijn. Een prima uitvalsbasis om de Côte de Nuits maar ook de Côte de Beaune te bezoeken.

Domaine Comtesse M. de Loisy
28, rue Général de Gaulle
Route de Beaune
21700 Nuits-Saint-Georges
FRANCE
+33 (0)3 80 61 02 72

domaine.loisy@wanadoo.fr 
www.domaine-de-loisy.com

24 oktober 2009

Wijngaard van abdij De Villers in vogelvlucht

Voor het eerst in een luchtballon is een hele belevenis. Onlangs mocht ik het zelf meemaken met goed weer en dus een prachtig uitzicht. We stegen op vanaf Villers pal naast de ruines van de abdij Villers in de gemeente Villers-la-Ville. Nog maar net opgestegen en helemaal in extase van de beleving op zich valt mijn oog op een stukje groen wat in terrasbouw was aangelegd. Was dat wat ik dacht dat het was? Even inzoomen om het zeker te weten en ja hoor het was een heuse wijngaard die ik daar in vogelvlucht zag. Dat beloofde wat naslagwerk die avond thuis want ik wou natuurlijk graag weten welke wijngaard het was. 
de villers wijngaard vignoble

Later die avond was het met behulp van het boek "Belgische wijngaarden" vrij snel duidelijk dat ik de Vignoble de L'Abbaye de Villers en Brabant had gespot. Deze wijngaard lag oorspronkelijk binnen de muren van de abdij en de bewoners, de cisterciënzers, wisten precies hoe ze wijn moesten maken net zoals ook de monniken op andere plaatsen bijvoorbeeld in Frankrijk een belangrijke rol hebben gespeeld in de vroegere wijnbouw (Clos Vougeot, Coulée de Serrant, etc...). De monniken van Villers hadden dus al een wijngaard in de 13e eeuw. Buiten Villers bezaten ze zelfs nog meer wijngaarden en Villers had wijngaarden tot in Duitsland. De monniken dronken toen 100liter wijn per persoon per jaar welliswaar vrijwel alles geimporteerd uit het Duitsland maar ook van hun wijngaarden in rond Leuven. Op een gegeven moment bezat de abdij negentien wijngaarden in België veelal bekomen door giften.

In de boeken van Villers daterende uit 1764 staan de jaarljkse kosten voor wijn en andere zaken genoteerd: 
    - pour le vin, 3.363 florins
    - consommation en céréales pour bière, 2.000 florins
    - consommation en céréales hors bière, 3.930 florins
    - habillement, 1.945 florins
    - entretien de l'abbaye, 2.000 florins
    - redevances aux États, 3.014 florins
 
Van het totale kloosterbudget werd dus 10% uitgegeven aan wijn wat enorm was. Wijn werd gedronken tijdens de mis, bij de maaltijd, werd geschonken aan de gasten die bleven overnachten maar diende ook als medicijn.

Vandaag de dag heeft de Vignoble de L'Abbaye de Villers en Brabant een wijngaard van 20 are verdeeld over vijf niveaus met een 6 à 700 wijnstokken van de druivenrassen regent en phoenixDe Clos de Villers-la-Vigne is een rode primeurwijn gemaakt van regent volgens de macération carbonique methode. Ook wordt er een marc, een mistelle en druivensap van de phoenix gemaakt.

Er worden een 750 flessen regent (prognose 2011) en een 120tal phoenix flessen gebotteld. Blijkbaar is er in het verleden ook het hybride druivenras Léon Millot gebruikt. Of dit nu nog zo is staat niet beschreven in het boek Belgische wijngaarden en ook de website van de wijngaard is hierin niet duidelijk. De herkomstbenamingen zijn Vin de pays des jardins de Wallonie en Vin de table.
 
De Confrérie du Vignoble de l'abbey de Villers en Brabant heeft zich sinds 1990 ontfermt om deze oude wijngaard volledig in ere te herstellen.
Vanwege de kleine productie is de wijn blijkbaar niet echt in de verkoop te verkrijgen zo lees ik maar kan wel geproefd worden tijdens de activiteiten van de abdij de Villers. 

Tja, een heel artikel over een wijngaard waarvan ik zelf nog nooit iets gedronken heb, het moet niet gekker worden.....maar je weet maar nooit, misschien kom ik ooit nog eens een fles van de abdij De Villers op mijn pad tegen.

de villers wijngaard vignoble 2

Confrérie du Vignoble de l'abbey de Villers en Brabant
avenue du Comte 7
1325 Dion-Valmont
010-22 55 12
www.villers-la-vigne.be

16:18 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (2) | Tags: belgische wijn |  Facebook | |  Print

18 juni 2009

Een Loire bezoek voor iemand die niet iedere dag wijndomeinen wil bezoeken

"Wat kun je samen met je gezin gaan doen in de Anjou-Saumur streek (Loire) als je even geen wijnboeren gaat  bezoeken?" Die vraag kreeg ik onlangs van een wijnliefhebber die deze zomer met zijn gezin naar de Loire vertrekt.

Er is van alles te beleven naast wijn in deze streek in de Loire waarvan hier een korte impressie:

chateau de Angers 1
Château d'Angers midden in het centrum van Angers en absoluut een bezoek waard. De torens van het château bieden een prachtig uitzicht over Angers, de Loire rivier en omstreken. De beginselen voor het kasteel zijn in de negende eeuw al gelegd door de Hertog van Anjou maar in 1231 is het pas een echt kasteel geworden. 

chateau de Angers 2 met wijngaard
Le Duc had destijds een kleine wijngaard binnen de muren van het kasteel laten aanleggen. Kwestie van zijn eigen wijnvoorraad garant stellen in tijden van belegering. Slimme man!

tapis tapestry Apocalypse tapijten Chateau angers loire
In het zelfde kasteel zijn de magniefieke tapijten van het laatste boek van het nieuwe testament de Apocalypse te bezichtigen gemaakt in opdracht van Louis I van Anjou broer van destijds de koning van Frankrijk Charles V. Nog nooit zoiets gezien, zes meter hoog en bijna 150 meter lang, vol met verhalen uit de 14e eeuw. Schitterend.

hartige pannekoeken crepes salee normandie loire cidre
Na het kasteel bezoek even het oude centrum van Anger in en op steenworp afstand de 'Crêperie au Château" ligt waar je heerlijk hartige pannekoeken kunt eten met bijvoorbeeld zoals op de foto geitenkaas en spekjes. Uiteraard mag daar een fles cider niet bij ontbreken.
In Saumur is 'Coté Jardin' ook een crêperie-saladerie die ons qua kwaliteit goed was bevallen voor de lunch.

Chateau de Serrant 1
Wat is de Loire zonder zijn kastelen. Dit is Château de Serrant. Heel lang geleden maakte de huidige wijngaard Coulee de Serrant van Nicolas Joly nog deel uit van dit kasteel. Het kasteel is al lang in Belgische handen van de Prins Charles de Mérode die nog altijd in de zomer een stuk van het kasteel bewoont.

Chateau de serrant 2 Loire
Van binnen is Château de Serrant prachtig maar helaas was foto's nemen niet toegestaan. Een prachtige oude keuken met alle pannen en potten die er klaar staan om zo weer in gebruik te worden genomen. Ook de bibliotheek is een beauty. Ooit heeft Napoleon hier nog een tussenstop gemaakt. Een omweg waard.


Musee du champignon loire 3
Bijna 75% van alle "champignons de Paris" die in Frankrijk geconsumeerd worden komen uit Saumur. Het museum vlakbij Saumur is gelegen in een grot uitgehakt in 'tuffeau' steen wat een constante temperatuur geeft van 11 tot 14°C. 800km van deze grotten zijn er rondom Saumur die naast champignon teelt ook gebruikt worden als wijnkelders.

Musee du champignon loire
Bruine champignons de Paris

Musee du champignon loire 2 oesterzwammen
Rose oesterzwam.


Saumur Loire
Zicht op de Loire met op de achtergrond "Le Château" in Saumur uit de veertiende eeuw.

Loire rivier uitzicht
En wat dacht je van een mooie wandeling langs de oevers van de Loire? Er is van alles te doen naast het bezoeken van wijndomeinen. Een prachtige streek en niet alleen vanwege de wijn.

Hier een verslag van de wijndomeinen die ik bezocht heb.

20:28 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (0) | Tags: loire |  Facebook | |  Print

16 november 2008

Loire, Anjou-Saumur verslag: Deel 1

saumur met kasteel en loire 2
Saumur en zijn kasteel, op de voorgrond de rivier de Loire.

In één artikel zou ik niet alles kunnen beschrijven wat ik gezien en geproefd heb in de Loire en ik realiseer me dus dat er meerdere stukken onder mijn pen vandaan zullen komen over deze streek gedurende de komende weken.   

Het lange weekend van 8 t/m 11 november zouden we naar Frankrijk gaan. Waar gaan we naar toe was de vraag? Het moet te doen zijn met de auto dus niet te ver. De volgende opties kwamen naar boven, de Elzas (nee, daar was ik in 2005 nog geweest), Bourgogne (daar ben ik de afgelopen twee jaar geweest maar het is zo divers dat het toch wel een optie blijft met name de Chablis), Champagne (nee dat kunnen we in een gewoon weekend van twee dagen ook doen) of dan de Loire.

De Loire, interessant maar is dat niet te ver? Welke kant van de Loire, kust, midden of oosten? Het is uiteindelijk Anjou-Saumur geworden in het hart van de Loire. Van de A.O.C. Anjou of Saumur zal menig wijnliefhebber niet meteen van warm lopen maar als je de verschillende AOC's binnen de streek Anjou-Saumur bekijkt zeker wel. Savennières, Coulée de Serrant, Saumur-Champigny, Côteaux de Layon, Bonnezeaux, Quarts de Chaume, Crémant de Loire en Cabernet d'Anjou zijn enkele van de ruim 20 herkomstbenamingen die Anjou-Saumur omvat.

Kaart Anjou-SaumurAnjou-Saumur heeft in het westen een zeeklimaat en in het oosten een landklimaat. De rivier de Loire loopt dwars door het hele gebied en ten zuiden van de rivier worden kwalitatief de beste wijnen gemaakt. Deze rivier zorgt ook voor het onstaan van diverse micro-klimaten.
De meest gebruikte druivenrassen zijn de chenin blanc (pineau de Loire) en  cabernet franc. Daarna komen de cabernet sauvignon, chardonnay, gamay, pineau d'aunis en grolleau. Cot oftewel malbec komt hier zo goed als niet voor, enkel in de AOC Rosé de Loire. Er worden zowel witte, rosé als rode wijnen gemaakt.

 
Het is een autorit van ongeveer 6 uur vanuit Brussel naar Les-Rosiers-sur-Loire waar we een chambre d'hôte gereserveerd hadden in een mooie oude statige woning uit de 19e eeuw met zicht op de Loire. Diezelfde middag naar Saumur gegaan om een bezoek te brengen aan Château de Villeneuve in Souzay-Champigny. Saumur is vooral bekend vanwege zijn rode wijn (AOC Saumur en Saumur-Champigny) en zijn mousserende wijn (Crémant de Loire en Saumur brut).

Château de Villeneuve van Jean-Pierre Chevalier is gelegen op de tuffeau (kalkrijke zandsteen) bodem  van soms wel 50 meter diep net naast de Loire. Deze tuffeau werd vroeger gebruikt voor de bouw van de vele kastelen met als gevolg dat er nu in Saumur 1000km ondergrondse gangen en kelders liggen die nu dienst doen als opslagplaats voor wijn of voor de champignonteelt. 

Chateau de villeneuve
Château de Villeneuve 

In 1969 kocht Chevalier het Kasteel van Villeneuve wat dateerde uit de 18e eeuw met de bijbehorende wijngaarden. Hij renoveerde het kasteel compleet en op de 30ha wijngaarden verbouwt hij nu chenin blanc en cabernet franc. In het klassement "De grote rode wijnen van de Loire" door Revue du Vin de France is Château de Villeneuve geklasseerd op de zesde plaats (van de 80 domeinen). Bekend om zijn "vins de terroir" in zowel wit als rood die door de kalkstenen bodem een elegante finesse krijgen. 
De manuele oogst (één van de weinige in Saumur volgens Madame Chevalier) neemt ieder jaar drie weken in beslag met 28 mensen.

We werden ontvangen door de vriendelijke Mevrouw Chevalier die tegen de pensioenleeftijd aanzit en die als ze eenmaal begint te praten niet meer te stoppen is.

Van de witte wijnen hebben we de AOC Saumur 2007 geproefd (geoogst op 22 october) die floraal en mineralig overkomt met alcohol in de neus. In de mond stoorden de zuren me nogal van deze chenin. De Saumur blanc "Les Cormiers" 2006 heeft negen maanden nieuw hout gekregen en dat hadden ze beter niet kunnen doen. Chenin en nieuw hout heb ik al eerder gedronken en ik vind het niet bij elkaar passen. Een overdreven hout en vanille smaak om de "wooded chardonnays" te imiteren waarschijnlijk maar die markt is volgens mij ook al grotendeels passé.

De rode gemaakt van 100% cabernet franc waren alle van 2006. Helaas hadden ze geen 2005 meer. De Saumur Champigny "Château de Villeneuve" (40hl/ha) heeft een geconcentreerde kleur met een mooie fruitige en snoep neus. In de smaak komt het fruit terug maar ook de wat harde tannines en een iets groene toets, 13pnt.
De  "Vieilles Vignes" Saumur Champigny komt van 45 jaar oude wijnstokken en zat pas net twee maanden op fles. Gevinifieërd op houten vaten van 500l van 2 en 3 wijnen. Een zeer geconcentreerde kleur met een iets zoetige, geconcentreerde neus met kersen en ook wat groene paprika en mooi in evenwicht in de mond met veel potentieel. Nu nog te jong, 14,5pnt.

Cabernet franc chateau de villeneuve saumur-champgny
8 november en er hangt nog cabernet franc in de wijngaard van Château de Villeneuve. Dit zijn de druiven van de "deuxième poussée" oftewel druiven die later in het seizoen ver na de floraison (vruchtzetting) pas zijn gaan groeien en derhalve niet geoogst worden.    

Chaptaliseren is trouwens toegestaan in Saumur tot max 12,5° mits men toestemming krijgt dus het moet wel aangevraagd worden.

De top cuvée  "Le Grand Clos", Saumur Champigny, heeft 18 maanden op vaten gelegen (30% nieuw, 70% van één wijn), 35hl/ha. Alles is zeer geconcentreerd, rijpe kersen veel fruit. Komt ook fris over wat door de kalkgronden komt aldus Madame Chevalier. Veel potentieel en nu hij zo jong is heeft hij ook nog veel tannines. Deze wijn gaat zeker 15 jaar mee en ik laat hem eerst nog een jaar of 3 in mijn kelder liggen voor er een fles opengaat. 15,5pnt.  

Enkel in 2003 hebben ze een zoete witte wijn, de Coteaux de Saumur, gemaakt. Intens gele kleur met een verleidelijke neus van honing en wat boenwas. Vette textuur met overrijpe abrikozen, krenten en honing. Mist zuren en is met 20.00 Euro per fles vele malen te duur.

chenin blanc chateau de villeneuve saumur-champgny
Chenin blanc

Die avond zijn we naar het restaurant Les Tonnelles (1 Michelin ster) gegaan op het eiland Behuard maar daar de volgende keer meer over.

Château de Villeneuve
Jean-Pierre Chevalier
49400 Souzay-Champigny
Tel: 02-41.51.14.04
www.chateaudevilleneuve.com

12 november 2008

Anjou-Saumur wat ben je mooi daar in de Loire

Maar vooral wat maak je een heerlijke wijnen. Wat dacht je van onder andere de A.O.C. Savennières, Coulée de Serrant, Saumur-Champigny, Côteaux de Layon, Bonnezeaux, Quarts de Chaume en Crémant de Loire. De afgelopen dagen heb ik deze streken bezocht en was onder de indruk van de streek zelf, het culturele erfgoed maar vooral van de wijnen.

Het had de afgelopen weken goed gegoten waardoor de rivier de Loire op diverse plekken uit zijn oevers was getreden. Sommige wijnboeren die hun oogst (voor de zoete wijnen) nog moeten binnenhalen zijn dan ook gespannen aan het wachten op beter weer wat normaal in de tweede helft van deze week moet komen.
Loire buiten zijn oevers getreden in november 2008 Anjou-Saumur


Binnenkort het verslag....

18:54 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (1) | Tags: anjou-saumur, loire |  Facebook | |  Print

01 september 2008

Massandra wijn uit de Oekraïne

Aan de oostkant van Europa ligt Oekraïne, in 1991 onafhankelijk van Rusland geworden. Met hoodstad Kiev en niet ver daar vandaan Tjernobyl wat we allemaal kennen sinds 1986 toen er een nucleaire ramp plaatsvondt.

In het westen en zuidwesten grenst het aan Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië; in het zuiden aan Moldavië; in het noorden en oosten aan Rusland. De zuidgrens wordt bepaald door de Zwarte zee met een kustlijn van maar liefst 2782 kilometer lang.
Tweehonderd jaar geleden veroverde Rusland het gebied op Turkije. Fransen die de revolutie in hun eigen land ontvluchtte begonnen als eerste met wijngaarden in Crimea (Krim). Ze hadden de kennis en het geld om de wijnbouw op te starten. De wijnen en ook schuimwijnen die ze produceerden werden een groot succes in Rusland en het Oostblok.

massandra old bottles b
Sherry de la Frontera uit 1775 de oudste fles wijn uit de Massandra Collectie. In 2001 werd één fles bij Sotheby's verkocht for $43.500. Voor een lijst van de duurste wijnen ooit zie hier .

In de keizerlijke tijd werd er al voortreffelijke dessertwijn gemaakt voor de Russische Tsaar op het schiereiland Krim. In die tijd is men ook begonnen met de "Massandra (Массандра) Collection". Het was Golitsyn die begonnen is met de verzameling wijnen. Hij had een goede smaak en verzamelde enkel het beste vanuit de hele wereld. In een wijnkelder met 7 x 150 meter lange gangen in een berg aan de Zwarte zee waar de temperatuur constant 13-14°C is wordt de wijn bewaard.

In 1922 gaf Stalin het bevel om alle wijn uit de Russische paleizen te verhuizen naar de Massandra kelder zoals o.a. de Chateâu d'Yquem uit  1865, speciaal gebotteld voor de Tsaar dus met zijn eigen zegel. De kelder staat zelfs in het Guiness Book of Records opgenomen sinds 1988 met één miljoen flessen wijn, de grootste ter wereld.

Massandra wijn zelf is een versterkte wijn gemaakt van o.a. Muscat, Tokay en Pinot Gris. Op het hoogtepunt werden hier 28 soorten wijn gemaakt en vele imitaties zoals Port en Tokay. 

massandra collection


In 1990 zijn er voor het eerst wat flessen (13.485) uit de Massandra collectie geveild. Massandra wijn kun je ook eigenlijk alleen ter plekke kopen of op een veiling. 

Op 7 september zullen er bij het veilingshuis Sylvies in  Sint-Niklaas ook twee flessen Massandra Sherry uit 1870 onder de hamer komen. Richtprijs tussen de 290.00-490.00 Euro.
Hier heb je alvast de proefnotitie mocht je hem willen kopen: Dusty, cognac, flowery, chocolatey, almondey “Whoa!” nose. Palate is transparent to the bouquet, picking up weight in the mouth quickly. Long, smooth and balanced, but the finish gets quiet too quickly. Though the finish lingers, the diminishing volume is a disappointment because the flavors are so pretty. If the experience of tasting this could be stretched out to gain weight and decrescendo more slowly this would be a flawless wine. (96pts)

In 2012 zal Oekraïne trouwens het EK Voetbal organiseren samen met Polen. 

08:30 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (5) |  Facebook | |  Print