21 september 2016

Gevrey-Chambertin 2013, kwalitatief goed resultaat

gevrey-chambertin, charlopin, pinot-noir,bourgogne,dugat-py 

Gevrey-Chambertin

Enige jaren geleden heeft het syndicaat van Gevrey-Chambertin het verstandige besluit genomen om hun wijnen niet meer ‘en primeur’ (d.w.z. enkele maanden na de oogst) te laten proeven aan de vakpers maar pas in november een jaar na de oogst. Dit omdat ze vonden dat veel wijnen nog niet klaar waren met hun malolactische gisting en dus nog niet optimaal geproefd konden worden.

Ieder jaar in november op de donderdag net voor de veiling van Hospices de Beaune zak ik dus af naar Gevrey-Chambertin voor Le Roi du Chambertin. Dit is een degustatie van de oogst het jaar ervoor gevolgd door een Paulée met de wijnmakers waar uiteraard vele magnum flessen Gevrey-Chambertin geledigd worden in een zeer gemoedelijke ambiance. Werd er vroeger nog ieder jaar een echte koning van Chambertin gekozen, tegenwoordig wordt dat niet meer gedaan maar voelen we ons allemaal koning als we deze gereputeerde herkomstbenaming mogen proeven.

Gevrey-Chambertin waarvan de naam bestaat uit de oorspronkelijke naam van het dorp Gevrey en de beste wijngaard van het dorp nl. Chambertin, maakt deel uit van de Côte de Nuits en omvat 454ha. Er mag enkel rode rode wijn gemaakt worden van pinot noir. Dus geen assemblages van verschillende druivenrassen die eventueel het minder goede jaar kunnen verbergen. Hier spreekt enkel de pinot noir, de verschillende climats en lieu-dits, bodem type, de weersomstandigheden van het specifieke jaar en de hand van de wijnmaker oftewel terroir.

Naast de Village wijnen zijn er 26 Premier Cru’s en 9 Grand Cru’s. Maar liefst 9 van de totaal 33 Grand Cru’s in Bourgogne komen uit Gevrey-Chambertin. Geen enkele andere gemeente doet het beter.

2013

In de media is de jaargang 2013 volop in de media aandacht geweest vooral omdat het voor Bordeaux een minder goed jaar is geweest. Daarom denken veel mensen nu dat 2013 in het algemeen in heel Frankrijk geen goed wijnjaar is. Wel ik heb goed nieuws voor u want gelukkig is men er in Gevrey-Chambertin wel in geslaagd om kwalitatief een goed resultaat neer te zetten ondanks de uitdagende weersomstandigheden. Allereerst is 2013 een jaar zonder hagelschade in Gevrey-Chambertin wat men iets zuidelijker rond Beaune helaas niet kan zeggen. Het voorjaar was koud en er was aardig wat regen in de lente waardoor de bloemzetting laat op gang kwam namelijk wel drie weken later dan normaal. Door die regen ontstond coulure wat meteen aan het begin van het seizoen al betekende dat het rendement dat jaar aan de lage kant zou zijn. Een voordeel was wel dat doordat er minder druiven aan een tros zaten, de wind ze gemakkelijker kon drogen waardoor er minder snel rot optrad. Er volgde een zeer warme zomer, soms wel wat te warm. Volgens Jean-Michel Guillon de president van het syndicaat van Gevrey-Chambertin is 2013 zeker een goed geslaagd jaar. Alhoewel er voordien twijfels waren omtrent 2013 en er zeer laat is geoogst mag het resultaat er wel degelijk zijn. 2013 zal misschien wat minder bewaar capaciteit hebben en dus iets vroeger op dronk zijn dan bijvoorbeeld de wijnen van 2012 die veel meer tannine bevatten en wat meer tijd nodig hebben.

gevrey-chambertin, charlopin, pinot-noir,bourgogne
(©Vinama)

2013 op de proeftafel

De wijnen uit Gevrey-Chambertin zijn in het algemeen vrij donker van kleur voor een pinot noir. Het zijn stevige en volle wijnen die je eerder in de herfst en winter opentrekt dan in de lente of zomer. De wijnen krijgen allemaal een lagering op eikenhouten vaten van 228L en kunnen in zeer goed verouderen. Ze behoren tot de meest gereputeerde wijnen van de Côte d’Or en met zo’n grote naam zijn er helaas ook wijnproducenten die ondermaats presteren want de naam verkoopt toch wel. De consument moet dus weten de juiste wijnmaker te selecteren maar in welke wijnstreek geld dit niet?

In de mooie kelder van ‘Espace Chambertin’ in Gevrey-Chambertin stonden 120 wijnen uit 2013 van maar liefst 42 Gevrey-Chambertin producenten klaar. Alle 2013 Village AOP en de meeste Premier Cru’s waren inmiddels gebotteld en van de Grand Cru’s die een langere houtlagering genieten werden voornamelijk vatstalen geproefd. De wijnen voor de degustatie staan niet gerangschikt per wijnmaker maar per appelatie en climat dus je kunt zeer goed vergelijken binnen dezelfde herkomstbenaming. Bij het proeven is het gelukkig zelfbediening dus je hoeft niet te wachten totdat een wijnmaker de tijd heeft om je glas in te schenken, een zegen omdat je heerlijk in je eigen tempo alles kan proeven. 

gevrey-chambertin, charlopin,roi chambertin, pinot-noir,bourgogne,village,denis mortet

Village wijnen

Er bestaat maar liefst 315ha AOP Gevrey-Chambertin waarvan 50ha in de gemeente Brochon net ten noorden van Gevrey-Chambertin.

Favoriet: Denis Mortet

Uitstekend: Vieilles Vignes van Sylvie Esmonin, Clos de Meixvelle (Monopole) van Pierre Gelin , Jean & Jean Louis Trapet

Zeer goed: Symphony van Alain Burguet , Vieilles Vignes van Charlopin , Billard van Jérôme Galeyrand

Goed: Arlaud, Mes Favorites van Alain Burguet, Vieilles Vignes van Harmand-Geoffroy, Clos Prieur van Rene Leclerc,

Eric Burguet van Domaine Alain Burguet.JPG

Eric Burguet - Domaine Alain Burguet  (©Vinama)

Premier Cru

In totaal zijn er 26 Cru’s met een oppervlakte van 84ha.

Favoriet: Lavaux St. Jacques van Denis Mortet

Uitstekend: Clos St. Jacques van Bruno Clair, Lavaux St. Jacques van Maume, La Combe aux Moines van Dominique Gallois, Fontenys van Serafin, Petite Chapelle en Bel Air van François Trapet, Champeaux van Tortochot

Zeer Goed: Lavaux St. Jacques van Denis Berthaut, Lavaux St. Jacques van Tortochot, Les Fontenys van Bernard Bouvier, Les Cazetiers van Bruno Clair, Clos Prieur van Pierre Gelin , Les Corbeaux van Philippe Rossignol

Goed: Clos St.Jacques van Silvie Esmonin, Les Champeaux van Philippe Leclerc, Clos de Varoilles van Varoilles, La Romanée van Varoilles

 Philippe Charlopin.JPG
Philippe Charlopin (©Vinama)

Grand Cru

De negen Grand Cru’s liggen op een oppervlakte van 55ha allen naast elkaar op een hoogte van tussen de 260-300m. Van Griotte-Chambertin waren geen wijnen gepresenteerd.

Favoriet: Mazoyères-Chambertin: Domaine Maume

Uitstekend

Chambertin: Denis Mortet , Château de Marsannay, Pierre Damoy, Tortochot, Jean & J-L Trapet

Charmes-Chambertin: Humbert Freres

Mazis-Chambertin: Charlopin en Harmand-Geoffroy

Latricières-Chambertin: Jean & J-L Trapet

Mazoyères-Chambertin: Charlopin

Chapelle-Chambertin: Pierre Damoy

Zeer goed
:

Chambertin: Chantal Remy

Chambertin-Clos de Bèze: Bouchard Père et Fils, Bruno Clair, Pierre Damoy, Pierre Gelin

Charmes-Chambertin: Rene Bouvier, Henri Richard

Mazis-Chambertin: Domaine Maume

Latricières-Chambertin: Drouhin-Laroze, Rossignol-Trapet

Mazoyères-Chambertin: Henri Richard

Ruchottes-Chambertin: Château de Marsannay

Chapelle-Chambertin: Cecile Tremblay


Gevrey-Chambertin heeft in 2013 een geslaagd en beloftevol resultaat neergezet met aromatische, fruitige, frisse en evenwichtige wijnen die u gerust in uw kelder mag leggen want daar gaat u nog veel plezier aan beleven. Gevrey-Chambertin was de favoriete wijn van Napoleon en we mogen concluderen dat hij qua wijn zeker een uitstekende smaak had.

gevrey-chambertin, charlopin,roi chambertin, pinot-noir,bourgogne,village,denis mortet

De Chinezen rukken op

Na de vele overnames van wijnkastelen in Bordeaux zijn de Chinezen nu noordelijker getrokken. Ook in Gevrey-Chambertin ontsnapt men niet aan de interesse van gefortuneerde Chinese investeerders. Zo is in 2012 Château Gevrey-Chambertin, een schitterend kasteel uit de dertiende eeuw met 2,3ha wijngaarden, verkocht aan de 62 jarige Louis Ng Chi Sing voor maar liefst 8 miljoen Euro. Louis Ng Chi Sing heeft zijn fortuin vergaard door de exploitatie van diverse casino’s in Macao. De wijnproducenten van Gevrey-Chambertin die zich verenigd hadden om te voorkomen dat het wijndomein in Chinese handen zou vallen boden gezamenlijk 5 miljoen Euro maar dit bleek uiteindelijk dus niet genoeg te zijn. Het bewerken van de wijngaarden en het maken van de wijn heeft Louis Ng Chi Sing uitbesteed aan een absoluut top domein in Gevrey-Chambertin namelijk Armand Rousseau.
Ondertussen blijkt Louis Ng Chi Sing problemen met de fiscus te hebben in zijn land van herkomst en gaan er geruchten dat hij Château Gevrey-Chambertin weer van de hand wil doen.

06 september 2015

WE HEBBEN NOG ENKELE PLAATSEN VRIJ IN ONZE WIJNCLUB

vlaamse wijngilde,wijnclub,wijnpreoverij,wijncursus

We starten 25 september weer met een nieuw seizoen. Voor alle wijnliefhebbers uit de rand van Brussel en Brussel zelf  zullen er weer leerrijke maar vooral gezellige proefavonden georganiseerd worden in Groot-Bijgaarden.

Net als in het verleden toen we uit Bordeaux Madame Claire Villars Lurton van de Grand Cru Château Ferriere uit Margaux en Haut Bages Liberal uit Pauillac mochten verwelkomen komt dit seizoen een Grand Cru domein uit Pessac-Léognan een uitgebreide degustatie verzorgen. Wat staat er onder andere nog meer op het programma van komend seizoen: Ontdekkingen uit Hongarije, topwijnen uit Toro, Siciliaanse wijnen, Washington State, Corsica, Fronsac, de top uit Argentinië,...... Een gevarieerd en smaakvol programma dus.

Commanderij Brussel van de Vlaamse Wijngilde is een wijnclub waarin iedere wijnliefhebber welkom is. Iedereen die graag een glas wijn drinkt in een gezellige en ontspannen sfeer en dit plezier met anderen wil delen. Door middel van thema-avonden over bijvoorbeeld een bepaald wijnland, wijnstreek, druivenras of wijndomein kun je tijdens het proeven ook nog je kennis verdiepen door de uitleg van ervaren wijnliefhebbers.

We hebben nog enkele plaatsen vrij in onze club dus kom eens samen met ons mee proeven zodat je zelf kunt ervaren hoe het er in de Brusselse wijngilde aan toegaat. Stuur een e-mail naar oleenders@vinama.be voor meer informatie.

Voor de nieuwe leden verzorgen we een initiatie cursus wijn proeven die op 29 oktober van start gaat maar daarover binnenkort meer.

01 mei 2014

Brussel maakt zich op voor grootste wijnwedstrijd ter wereld, Concours Mondial de Bruxelles..

CMB2014 1.jpg

België mag dan wel niet meteen het grootste wijnproducerende land zijn, toch slaagt het er in de grootste wijnwedstrijd ter wereld te organiseren. Oordeel zelf : niet minder dan 8.060 wijnen uit 58 landen zullen op drie voormiddagen ‘blind’ geproefd worden door 309 wijnexperts, ook al afkomstig 51 verschillende landen. Geen enkel ander land doet beter !

Benieuwd hoe een wijn uit pakweg Bolivië, Peru of pakweg Engeland smaakt ?

Of hoe een wijnexpert uit China, Hong Kong of India een Belgische wijn beoordeelt ?

Kom het zelf bijwonen één van deze drie voormiddagen, wij gunnen u graag een blik achter de schermen!

20 jaar Concours Mondial

Het Concours Mondial van Brussel is aan zijn twintigste verjaardag toe en viert dit in de stad die haar naam draagt. Brussel, hoofdstad van Europa, en Brussels Expo, in de schaduw van het Atomium.

Wat in 1994 begon als een eerder kleinschalige wedstrijd met 861 deelnemende wijnen en 36 proevers is 20 jaar na datum uitgegroeid tot een gigantische organisatie. Eén vast gegeven kleurde de wedstrijd al die tijd: haar internationaal karakter. Want hoe klein het aantal stalen of proevers ook was, al van in de beginfase kwamen die uit tal van verschillende landen.

Het eerste Concours Mondial van Brussel vond plaats in … Brugge. Nadien kwamen o.m. Oostende, Namen en uiteraard Brussel aan de beurt. Maar gezien het gestage succes besloten de organisatoren de voorbije jaren ook uit te wijken naar andere Europese wijnlanden. Het Concours was dan ook te gast in o.m. Lissabon, Valencia, Palermo, Luxemburg, Guimarães en Bratislava. Voor de 20e editie keert de wedstrijd met Brussel terug terug naar zijn roots..

 

1994                          2014

861 wijnen uit 29 landen            8.060 wijnen uit 58 landen

36 wijnproevers uit 17 landen 309 wijnproevers uit 44 landen

 

Going for gold !
Maar wat is nu eigenlijk het doel van deze wedstrijd ? En waarom nemen duizenden producenten uit alle uithoeken van de wereld deel aan dit concours ? Heel eenvoudig, de jacht op de felbegeerde medailles (great gold, gold en silver) die pronken op het etiket van een bekroonde wijn. Uiteraard een verkoopsargument voor de producent maar in de eerste plaats een zekerheid voor de consument die in alle vertrouwen een paar flessen mee naar huis kan nemen. De wedstrijd van Brussel is op dat punt uniek in zijn genre : alle wijnen worden ‘blind’ geproefd, de wijnexperts (oenologen, wijnmakers, journalisten, sommeliers…) genieten van een uitstekende reputatie in hun land van herkomst, de wedstrijd staat onder controle van de Belgische FOD, én de bekroonde wijnen worden aan labotesten onderworpen om hun echtheid te controleren. Het Concours Mondial is daarmee niet alleen de grootste wijnwedstrijd ter wereld, het behoort ook tot de meest gecontroleerde wedstrijd ter wereld.

Concours mondial de bruxelles,wine casting,Ook dit jaar zal Vinama weer in de jury deelnemen

Indrukwekkende cijfers
Dat het Concours Mondial zoveel meer is dan louter maar een wijnwedstrijd mag blijken uit onderstaande cijfers. Het is een gigantische organisatie, een enorm visueel spektakel en drie dagen lang een race tegen de chrono.

Meer dan honderd mensen staan in voor de opbouw van de locatie (Paleis 2 van Brussels Expo), het afhalen van de 309 wijnexperts van de luchthaven, de ontvangst, het logement en de catering.

In Brussels Expo werden de voorbije dagen niet minder dan 24.000 flessen gestockeerd en in kaart gebracht, 5.000 m2 tentoonstellingsruimte omgetoverd tot een heus wijntheater waar de experts in perfecte omstandigheden de wijnen kunnen beoordelen, én een logistiek netwerkcentrum uitgebouwd om elk probleem zo snel mogelijk te kunnen verhelpen.

Het Concours Mondial dat is / zijn…
24.000     flessen wijn …

46.350     proefformulieren…

10.000     plastieken zakjes om de flessen te maskeren…

130          sommeliers die elkeen 7,5 km per dag te voet afleggen om de gasten te bedienen…

8.400       wijnglazen van wijn te voorzien én af te wassen…

912         spuwemmers die dagelijks dienen gereinigd te worden….

4.150       liter wijn die in de goot verdwijnt….

Achter de schermen
Niets is zo boeiend als een bezoekje brengen aan het zenuwcentrum van deze wedstrijd. Een blik achter de coulissen dus. Het zien inpakken, op temperatuur brengen én ontkurken van duizenden flessen, sommeliers die kilometers afleggen om alle experts te serveren en duizenden vuile glazen af te ruimen én af te wassen, honderden liters restanten wijn die jammer genoeg de goot in gaan of het IT-centrum waar ook al duizenden proefformulieren in de snelst mogelijke tijd dienen verwerkt te worden.

Of misschien heeft u zelf wel zin om zelf enkele wijnen te proeven en/of van mening te wisselen met een Canadese, Turkse, Chinese of Zuid-Koreaanse wijnexpert ? Dat kan!

Concours Mondial van Brussel – 2 tot 4 mei 2014 – Paleis 2 Brussels Expo

IMG_4692.JPG

Wijnen in de Concours Mondial de Bruxelles 1994/2014

   

1994

2014

     

Wines

Spirits

Total

France

 

508

2,428

73

2,501

Spain

 

49

1,615

17

1,632

Italy

 

30

1,153

77

1,230

Portugal

 

27

965

1

966

Chile

 

11

365

12

377

South Africa

 

22

202

36

238

Brazil

   

24

194

218

Australia

 

7

166

 

166

Switzerland

 

8

126

 

126

Greece

 

42

114

4

118

Slovakia

 

1

113

2

115

Czech  Republic

 

1

102

 

102

Rumania

 

24

94

2

96

China

   

62

11

73

Martinique

     

69

69

Bulgaria

 

5

65

 

65

Mexico

   

51

10

61

Luxembourg

 

30

52

6

58

Peru

   

10

42

52

Turkey

 

10

40

 

40

Germany

 

9

36

 

36

United States

 

3

32

2

34

Argentina

 

32

31

 

31

Moldova

 

4

24

 

24

Croatia

   

20

 

20

Canada

   

15

4

19

Georgia

   

19

 

19

Hungary

 

2

19

 

19

Lebanon

 

6

18

 

18

Morocco

 

4

18

 

18

Slovenia

 

1

17

 

17

Taiwan

     

16

16

United Kingdom

     

13

13

Belgium

   

7

5

12

Guadeloupe

     

11

11

Macedonia

   

10

 

10

Austria

 

12

6

 

6

New Zealand

 

5

6

 

6

Reunion Island

     

6

6

Tunisia

 

4

6

 

6

Japan

   

1

4

5

Uruguay

 

2

5

 

5

Colombia

   

4

 

4

Egypt

     

4

4

Mauritius

     

4

4

San Marino

   

4

 

4

Serbia

   

4

 

4

Ukraine

   

4

 

4

Andorra

   

3

 

3

India

     

3

3

Sweden

     

3

3

Venezuela

     

3

3

Montenegro

   

2

 

2

Bahamas

     

1

1

Bolivia

 

1

1

 

1

Netherlands

   

1

 

1

Poland

     

1

1

Dominican Republic

   

1

1

Armenia

 

1

   

0

TOTAL

 

861

8,060

637

8,697

 

08 oktober 2013

Megavino 2013 staat weer voor de deur

Megavino_2013.jpg
 
 
Wijnliefhebbers hebben het vast al genoteerd, van 18 tot 21 oktober vindt de 15e editie van Megavino in Brussels Expo plaats. Een feesteditie dus en daar hoort uiteraard een speciaal gastland bij namelijk Spanje. Spanje is immers niet enkel het grootste wijnland qua oppervlakte, het is bovendien de 3e grootste producent wereldwijd en ook in België zit de verkoop gevoelig in de lift.
 
Op Megavino pakt Spanje met een totaalconcept uit: niet minder dan 50 producenten én invoerders uit quasi alle regio’s zijn vertegenwoordigd op een sfeerrijk paviljoen, maar er is ook bijzondere aandacht (met een aparte tasting bar) voor de cava, of zeg maar dé bubbelhype in Vlaanderen, voor bodegas die zich gespecialiseerd hebben in wijntoerisme, leuke workshops rond wijn en gerecht in de tapasbar, en een ruime en fraai aangeklede degustatiezone waar de klok rond becommentarieerde proeverijen georganiseerd worden.
Daar kan je als bezoeker alles vernemen rond de geheimen van de sherrywijnen, de verschillende karakteristieken van de cava ontdekken, kennis maken met karaktervolle witte wijnen uit Rueda, of wijnen op basis van tempranillo, het Spaanse koningsras, proeven.
Inschrijven is niet nodig, gewoon aanmelden aan het degustatietheater volstaat!

Daarnaast zijn opnieuw alle ‘vaste waarden’ vertegenwoordigd. Frankrijk neemt met meer dan 100 aanwezige producenten de grootste oppervlakte voor zijn rekening en heeft ook een eigen ingerichte degustatiezone waar 4 dagen lang ‘non stop’ proeverijen en workshops rond de meest uiteenlopende thema’s georganiseerd worden. Ook hier is vooraf inschrijven niet nodig. Gewoon aanmelden aan het ‘master class theater’.
Italië vult die top drie aan. Sicilië is de absolute blikvanger. Drie grote blokken en voor het eerst een heuse ‘table d’hôte’ waar je kan deelnemen aan workshops rond wijn en typische Siciliaanse hapjes. Maar ook regio’s als Pisa (Toscane), Abruzzo, Piemonte, Puglia, Alto-Adige, Veneto of Umbrië zakken met een sterke vertegenwoordiging naar Brussel af.
En uiteraard zijn de klassiekers als Oostenrijk, Duitsland, Californië, Bulgarije, Luxemburg, Chili, Argentinië, Brazilië, Australië en Zuid-Afrika weer pertinent aanwezig. Vergeten we ook wijn uit eigen land niet want ook al voor de tweede keer aanwezig is het paviljoen met Belgische wijnbouwers dat zo’n twaalftal producenten uit eigen land zal groeperen. Het mooiste bewijs dat wijn van bij ons gevoelig in de lift zit!
Uitkijken wordt het ook naar de voormalige Oostbloklanden als Roemenië, Hongarije of Slovenië die Brussel ontdekt lijken te hebben. Nog opvallend dit jaar: delegaties uit Georgië en voor het eerst ook koosjere wijn op Megavino. Andere blikvanger wordt het paviljoen van Belgische wijnbouwers, niet alleen in Frankrijk maar ook landgenoten die in andere landen wijn maken. Ze zijn met een twintigtal, een absolute première! 

Ook de animatiekalender steekt propvol. Vier dagen lang ‘free tastings’ in de degustatiezones van de verschillende paviljoenen – een nieuwigheid dit jaar nota bene - maar ook becommentarieerde proeverijen, workshops en wedstrijden in de aanpalende animatiezalen. 
Ga bijvoorbeeld eens bij Beaujolais langs waar Kris van de Sompel Master Classes geeft of ga naar de Bordeaux workshop van Vinogusto. 

Op maandag is Megavino geopend voor iedereen maar spitst de aandacht zich vooral toe op de professionele bezoeker. Die kan in de verschillende zalen diverse mini expo’s bijwonen waar tal van nieuwe producenten die op zoek zijn naar een Belgische vertegenwoordiging hun wijnen voorstellen.

 

megavino,wijnbeurs,brussel,spanje

Gratis tickets:
50 mensen kunnen gratis gaan proeven op Megavino want Vinama geeft 25 gratis duotickets weg! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze vraag te vinden:

Wat is de voornaamste witte druif in de Spaanse wijnregio Rías Baixas?
Het antwoord vind je via www.spain.info 

Stuur je antwoord uiterlijk zondag 13 oktober (DE WEDSTRIJD IS INMIDDELS AFGELOPEN) met je naam en adres naar olaf@vinama.be (inzendingen zonder naam en adres komen niet in aanmerking voor de gratis toegangskaarten). Uit alle juiste antwoorden zullen vijfentwintig winnaars worden getrokken.
 

Praktische info Megavino:
LOCATIE:
Paleis 1 – Brussels Expo – Heizel

OPENINGSUREN:
Vrijdag 18 oktober van 18 tot 23u.
Zaterdag 19 oktober van 12 tot 20u.
Zondag 20 oktober van 10 tot 19u.
Maandag 21 oktober van 10 tot 18u. 
 
Voor het volledige programma van Megavino ga naar www.megavino.be
 
Via Twitter en Facebook meer nieuws van Vinama.

23:23 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (4) | Tags: megavino, wijnbeurs, brussel, spanje |  Facebook | |  Print

27 mei 2013

Bernard Sirot: Achter de schermen van Concours Mondial de Bruxelles

concours mondial de bruxelles,bratislava,slovakia
Bernard Sirot (foto ©Vinama)

Bernard Sirot is de man achter de schermen van Concours Mondial de Bruxelles. Hij is verantwoordelijk dat de 8.200 wijnen op het juiste moment, door de juiste jury en op de juiste temperatuur geproefd worden. Geen gemakkelijke taak gezien de omvang.

Tijdens de laatste Concours Mondial de Bruxelles in Bratislava, Slowakije in mei heb ik met hem gesproken aan het einde van een drukke dag.

Wie is Bernard Sirot?
Van oorsprong ben ik een journalist. Midden jaren tachtig ben ik Louis Havaux tegen gekomen die in dezelfde stad woonde als ik en me vroeg of ik samen met hem wilde werken voor  ‘La revue Belge des Vins et Spiriteux’. Binnen dertig seconden had ik ja gezegd en begon een groot avontuur.  In ’88 ben ik me voor het tijdschrift specifiek met de Franse markt gaan houden en heb ik me zelfs in Bordeaux gevestigd. Al heel snel werd ik als Belg in Franse wijnwereld geaccepteerd en ik heb er destijds mijn vrouw ontmoet, een wijnmaakster uit Sauternes. Dus mijn tweede beroep is eigenaar van een wijndomein. Hierdoor heb ik als journalist de theorie met praktijk kunnen toetsen. Dit laat me ook toe om met andere wijnboeren te praten als gelijke en niet als journalist wat me veel meer informatie en inzicht geeft dan dat ik als journalist zou krijgen.

Begin jaren negentig praat ik samen met Louis Havaux (mijn spirituele vader) over het idee om een concours te organiseren in België. Op hetzelfde moment ontmoet  ik in Pessac-Léognan op Château Smith-Haut-Lafite een jonge Belgische oenoloog, Thomas Costenoble,  die er stage liep. Thomas wou na zijn studie terug naar België en ik zag het wel zitten samen met Louis om een helpende hand aan nemen om het Concours te organiseren. Zo gezegd zo gedaan en Thomas verstevigde onze gelederen. Het eerste concours vond plaats in 1994 in Brugge. Later is ook de zoon van Louis, Baudouin Havaux er bijgekomen die meer de zakelijke kijk op de zaken heeft gebracht.

Hoe veel tijd kost het eigenlijk om het Concours Mondial de Bruxelles voor te bereiden?
Mij kost het vier maanden full-time en Thomas Costenoble is er meer dan een jaar mee bezig. Het vraagt ontzettend veel voorbereiding. Ik ben de verantwoordelijke in Frankrijk voor het concours en tijdens het concours zelf ben ik verantwoordelijk voor alles wat met de degustatie zelf te maken heeft.

concours mondial de bruxelles,bratislava,slovakia(foto ©Vinama)

Gezien de jaarlijkse toename van het aantal proefstalen, dit jaar 8.200, kunt u het succes van Concours Mondial de Bruxelles verklaren?
Er zijn hier twee redenen voor.

 1. De serieuze aanpak van het hele concours. Wij zijn het enige concours die gedurende het jaar 200 à 300 wijnen aankopen die tijdens het vorige Concours een medaille hebben gekregen. Deze vergelijken we proefondervindelijk naast de proefstalen die we voor het desbetreffende Concours hebben ontvangen. Mochten er dan twijfels zijn of het om dezelfde wijn gaat volgt er een laboratorium analyse.
 2. De ambiance die de Belgische organisatie met zich mee brengt. Wij doen het weliswaar zeer serieus maar we nemen onszelf niet serieus. Wij Belgen hebben een andere manier om de zaken te presenteren, meer ‘convivial’ en wij zijn als wijn producerend land ook niet echt van belang, wereldwijd gezien dan , en zijn dus zeer neutraal ten opzichte van de deelnemende landen.

De meeste concours hebben een probleem om voldoende proevers te vinden. Ons concours heeft dit absoluut niet. Ik had dit jaar bijvoorbeeld de keuze uit driemaal zoveel proevers uit Frankrijk dan dat er plaatsen voor waren. Dit betekent helaas ook dat we veel proevers moeten teleurstellen. In totaal zijn we in 2013 met ongeveer 57 verschillende proevers nationaliteiten.

Vandaag zijn er vijf Europese steden vragende partij om Concours Mondial de Bruxelles te organiseren. Begrijpelijk want het concours is een belangrijk middel voor deze landen om hun land te promoten.

U bent ook eigenaar van het wijndomein château Closiot in Sauternes. Wat betekent een medaille van het Concours Mondial de Bruxelles voor een wijnboer?
De wijnboer wiens wijn een medaille wint heeft een enorme ‘return on investment’. Het kost hem 150,00 Euro om een wijn in te sturen voor het concours maar als hij een medaille op zijn fles mag plakken krijgt hij daar enorm veel voor terug. Allereerst is er de notoriteit van de medaille maar ook de beloning van de wijnmaker zelf ten opzichte van zijn collega wijnmakers in dezelfde streek. Daarnaast zal de verkoop van de desbetreffende wijn een grote duw in de rug krijgen. Dit varieërt van +15% van een wijnboer die alles aan particulieren verkoopt tot 300% en meer. Dit is van land tot land verschillend want in een land zoals China waar men referenties zoals een medaille wijn nodig heeft zal de verkoop van zo’n wijn vele malen meer zijn dan in een land met een langere wijn traditie. 

concours mondial de bruxelles,bratislava,slovakia
Hotelschool student (foto ©Vinama)

Welk percentage van de geproefde flessen wordt teruggestuurd door de jury omdat ze een probleem vertonen?
Ongeveer drie à vier procent van de wijnen worden als foutief beoordeeld. Dit is niet altijd een kurk probleem wat slechts één à twee procent vertegenwoordigd. Vandaag bijvoorbeeld zijn er van de 2.800 geproefde wijnen 87 retour gekomen. (nvdr Indien een jury een fles als foutief aanmerkt wordt een tweede fles van dezelfde wijn geproefd).
Tegenwoordig zien we veel minder problemen met kurk dan bijvoorbeeld begin jaren 2000. Kurkproducenten hebben ook veel geïnvesteerd de laatste tijd om tot kwalitatief betere producten te komen.

U werkt tijdens het concours altijd met studenten van plaatselijke Hotelscholen?
We werken bijna altijd met twee scholen samen en dat in ieder land. De ene om alle proefstalen klaar te zetten, de andere om de wijn te serveren aan de juryleden. Hier komt ook de perfectionistische instelling van Thomas Costenoble (Directeur Concours Mondial de Bruxelles) naar buiten want hij is er meester in om de juiste scholen en studenten te vinden.

Wat gebeurd er met de flessen wijn die geproefd zijn door de jury en die nog halfvol zijn Wordt de overgebleven wijn gedistilleerd?
Dat hangt van het land af. In Luxemburg in 2011 is de resterende wijn effectief gedistilleerd. Ik probeer eigenlijk altijd te organiseren dat de studenten die hier al die dagen werken wat flessen mee mogen nemen om zelf het beroep van wijnproever te leren. Echter dit laten niet alle schooldirecties toe. Hier in Slowakije bijvoorbeeld was het niet toegestaan.

Om met de woorden van Bernard Sirot te eindigen: “Wijn verzacht conflicten, laat mensen met elkaar praten, wekt sympathie op en laat ons samen mooie momenten beleven.”

Bernard Sirot, een sympathieke man die er met een ijzeren discipline en een warm hart voor zorgt dat er tijdens het Concours Mondial de Bruxelles 2013, vlekkeloos 8.200 flessen door 300 juryleden zijn beoordeeld.

‘Rendez-vous’ volgend jaar in Brussel voor het grootste internationale wijnconcours.

concours mondial de bruxelles,bratislava,slovakia(foto ©Vinama)

 

17 mei 2013

Concours Mondial de Bruxelles 2013 : de resultaten zijn bekend!

Olaf leenders concours mondial de Bruxelles 2013 castle bratislava.jpg

Vandaag werden de resultaten van het Concours Mondial de Bruxelles 2013 onthuld. Eens te meer wierp het Concours zich op als getuige van de laatste trends en ontwikkelingen in de wijnwereld. Telkens weer toont het Concours de wijnsector in zijn meest zuivere en actuele vorm.

In totaal werden op 10, 11 en 12 mei in Bratislava (Slovakije) 8200 proefstalen, afkomstig uit 50 wijnproducerende landen voorgesteld aan een selectie wijndeskundigen uit de hele wereld (nvdr waaronder Olaf Leenders de schrijver van deze website Vinama). Sommeliers, aankopers, invoerders, journalisten en wijnschrijvers – 305 in totaal , uit 40 verschillende landen, vergaderden 3 dagen om alle proefstalen te evalueren. Deze grote diversiteit, zowel inzake producten als proefpanelleden vormt precies het originele kenmerk van deze competitie, die op enkele jaren tijd uitgroeide tot het ongekroonde wereldkampioenschap van de proeverijen van wijnen en geestrijke dranken.

Om de consumenten te helpen bij hun keuze, werden er 2408 medailles uitgereikt. Een blik op het klassement toont ons dat Frankrijk zijn leidersplaats behoudt met 709 medailles, kort gevolgd door Spanje (524 medailles), Portugal (288), Italië (276), Chili (109), Slovakije (60), Australië (47), Zwitserland (45) en Zuid-Afrika (40). Slovakije maakt een opzienbarende entree in de klassering met 214 deelnemende wijnen en 60 medailles.Olaf leenders concours mondial de Bruxelles 2013 a.jpg

Zoals altijd kreeg minder dan 1% van de 8 200 wijnen in competitie een Grote Gouden Medaille. In deze prestigieuze categorie blijft Spanje de leider met 24 medailles (gevolgd door Frankrijk met 18 en Portugal met 9 Grote Gouden Medailles). Onder deze proefstalen worden dan nogmaals de 5 allerbeste wijnen geselecteerd, die de titel ‘Best Wine Trophy’ krijgen, synoniem voor de beste absolute score in hun categorie :

 • Best Sparkling : Champagne RC Lemaire Cuvée Sélect Réserve Brut (Champagne – Frankrijk)
 • Best White : Circe Verdejo 2012 (Rueda – Spanje)
 • Best Rosé : Château la Gordonne la Chapelle Gordonne 2012 (Provence – Frankrijk)
 • Best Red : Duvalley Reserva 2010 (Douro– Portugal)
 • Best Sweet : Peller Estates Riesling Icewine 2008 (Ontario – Canada)

De 21e editie van het Concours Mondial de Bruxelles vindt plaats op 9, 10 en 11 mei 2014 te Brussel. Dit houdt voor deze wedstrijd meteen de terugkeer naar de roots in, die in de Belgische hoofdstad tevens zijn 20e verjaardag zal vieren.

Alle resultaten van de editie 2013 van het Concours Mondial de Bruxelles zijn beschikbaar via deze link : http://www.concoursmondial.com/nl/resultaten.html

18:30 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

07 mei 2013

Concours Mondial de Bruxelles 2013 start deze week in Slowakije

Waar een klein land groot in kan zijn. België organiseert voor de twintigste maal het wijnconcours ‘Concours Mondial de Bruxelles’. Ooit in 1994 is het begonnen in Brugge en in 2006 ging het concours voor de eerste maal buiten België namelijk naar Lissabon. Ondertussen heeft het plaats gevonden in Maastricht, Bordeaux, Valencia, Luxemburg en vorig jaar in Guimaraes, Portugal. Deze week gaat men voor het eerst naar het oosten toe namelijk naar Bratislava in Slowakije.

Werden er in 1994 in totaal 800 wijnen en spirits aangeboden, anno 2013 zijn het er 8720. Aangezien de spirits vanaf dit jaar hun eigen concours krijgen zullen er 8200 wijnen geproefd worden in Bratislava. Daar staat een team van 300 professionele proevers voor klaar bestaande uit 40 verschillende nationaliteiten.

Zelf neem ik voor de derde maal deel aan dit concours en iedere keer ben ik onder de indruk van de enorm goed geöliede machine van dit concours want er komt heel wat bij kijken om zoveel wijnen blind te laten proeven in een strak tempo.

concours mondial de bruxelles, slowakije,tokaji
©Vinama

Slowakije is bij ons niet echt bekend als wijnland. Volgens de Slowaken zelf wordt er al sinds 600 jaar voor onze jaartelling wijn gemaakt. Er worden enkel vitis vinifera druivenrassen gebruikt op 10.000ha waarvan 75% wit is. In 2012 was de productie 300.000hl waarvan 275.000hl kwaliteitswijn en de rest tafelwijn. Ooit was dit 700.000hl in de zestiende eeuw. Van die 275.000hl wordt er 160.000hl geëxporteerd en opmerkelijk is dat 95% hiervan naar Tjechië gaat. De kans dat u derhalve Slovaakse wijn in België tegenkomt is klein maar hij bestaat.

Gedurende het communistische bewind werd er vooral massa productie wijn gemaakt door socialistische coöperatieven zonder te kijken naar de kwaliteit maar nu is men met een kwalitatieve inhaalbeweging bezig. Ook importeren de Slovaken aardig wat wijn voor eigen consumptie (15L p/j per capita) en dan vooral uit Italië, Spanje en Hongarije.

De voornaamste witte druivenrassen in Slowakije zijn:
veltlínske zelené (grüner veltliner)          - 20%
rizling vlašský (welschriesling)                  - 16%
műller-Thurgau                                        - 10%
rulandské biele (pinot blanc)

In rood:
frankovka modrá (blaufränkisch)             - 10%
svätovavrinecké (St.Laurent)                    - 8%
cabernet sauvignon

Je ziet dus dat er qua druivenrassen nogal wat gelijkenissen zijn met het buurland Oostenrijk. Het kwaliteitssysteem wat men gebruikt is identiek aan dat van Duitsland dus het suikergehalte van de most bepaald de kwaliteitscategorie. Men wil dit echter gaan veranderen naar een appelatie systeem zoals we dat in bijvoorbeeld Frankrijk kennen.

concours mondial de bruxelles, slowakije,tokaji

Er zijn 6 wijn regio’s in Slowakije en veertig wijndepartementen waarvan het merendeel in het zuiden en oosten liggen. Twintig producenten produceren maar liefst 85% van de totale wijn productie. De wijnregio Tokaji ligt in het oosten van Slowakije. Nee, zul misschien denken Tokaji ligt in Hongarije en niet in Slowakije. Wel het is een wijnregio die grensoverscheidend is en in beide landen ligt met 900ha Slovaakse Tokaj.

Tijdens de persconferentie van Concours Mondial de Bruxelles en Slowakije er uiteraard een reeks wijnen de revue; schuimwijn, droog wit, rosé, rood en zoet wit.

Bij de droge witte wijnen was er één wijn die kwalitatief ver boven de rest uitstak en dat was een Rizling rynsky (riesling) 2011 Château Béla uit de wijnregio Juznoslovenska. Een enorm zuivere neus, fruitig en mineralen. In de mond veel materie, abrikozen en perfect in evenwicht. Een wijn waarvan je je glas blijft bijvullen. Bij een nadere inspectie van het etiket zag ik de naam Egon Müller staan en dat verklaarde meteen de kwaliteit. Egon Müller is namelijk de riesling specialist uit de Moezel, Duitsland. Sinds 2001 heeft hij een joint-venture met Château Bella en zijn riesling kennis komt duidelijk tot uiting in de wijn. In 2001 was het deze wijn trouwens die als eerste Slowaakse wijn die in het Wine-Spectator tijdschrift werd vermeld.

concours mondial de bruxelles, slowakije,tokaji
©Vinama

Drie rode wijnen werden er geproefd. Frankovka modra (blaufränkisch) 2009 van Mrva&Stanko (gedomineerd door het hout, commercieel maar correct gemaakt tenminste als je een liefhebber van houttoetsen bent) uit de wijnregio Stredoslovenska, Paves Cuvée 2009 van Pavelka, cabernet sauvignon en frankovka modra ( kwam wat vegetaal en bitter over) uit de wijnregio Malokarpatska en tenslotte 4 Zivly (4 elementen) Cuvée 2008 (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, André, Alibernet)van Karpatska Perla uit de regio Malokarpatská (zacht, rond, geïntegreerde tannine, fruit) duidelijk kwalitatief de beste van de drie. 

concours mondial de bruxelles, slowakije,tokaji
©Vinama

De afsluiter was een schot in de roos met een Tokaji 1989 6 puttonyos van Château Vinicky. Aroma’s van gedroogd fruit, rozijnen en een licht oxifatieve toets. De 360gr (!) restsuiker worden in evenwicht gebracht door de frisse zuren waardoor de wijn staat als een huis. Ondanks zijn leeftijd nog altijd lekker fruitig. Een complexe wijn met een lange afdronk.

Ik kijk er naar uit om nog meer wijnen ter plekke te gaan proeven om een completer beeld te krijgen van het potentieel van Slowakije als wijnland. Concours Mondial de Bruxelles…… zet de flessen maar vast klaar, ik ga mijn koffer pakken.

15 april 2013

Anteprima Chianti 2013 in Florence

italië,chianti,sangiovese,florence,anteprima

De ‘Anteprima Chianti 2013’ zoals de Italianen de primeur degustatie noemen van de Chianti DOCG 2012 jaargang vond dit jaar plaats in het statige eeuwenoude Palazzo Borghese in Florence.

De Italianen pakten het serieus aan. Een schitterende locatie en een persconferentie met de president van het Consorzio Giovanni Busiet, Marco Sabellico van de Gambero Rosso gids en Ernesto Gentili van de Vini de L’Espresso gids. Dit alles onder leiding van een voor de Italianen bekende tv presentator.

De boodschapdie men wou overbrengen is kort samengevat:

-       Chianti is een wijn die klaar is voor consumptie zodra hij op de markt komt

-       Chianti is één van de sterkste Italiaanse merken in het buitenland

-       Chianti is MADE IN ITALY

-       Chianti is modern, toegankelijk en verbonden met een hedendaagse levenstijl

-       Chianti heeft een nieuw fris logo met de C van Chianti en die ook meteen als       'smiley' dienst doet (zie foto hieronder)

italië,chianti,sangiovese,florence,anteprima

Nu wie kent Chianti wijn niet kun je afvragen? Het is een enorm bekende wijn, ja er wordt dan ook zeer veel van geproduceerd namelijk 105 miljoen flessen per jaar. En dat is dan nog zonder de 600.000 flessen zoete witte Chianti die onder de naam ‘Vin Santo del Chianti DOC’ op de markt komt. Meer dan 2.500 wijnproducenten zorgen voor deze enorme aantallen.

De droge rode Chianti wordt gemaakt van de sangiovesi  druif en dit voor minimaal 70%.  Verder mag ook ook maximum Cabernet Sauvignon in de assemblage en zelfs tot 10% witte druiven. Sangiovesi is een typische Italiaanse druif met als karakteristiek zijn hoge zuurgraad. Het is dus noodzaak om sangiovesi laat en goed rijp te plukken en dat is in 2012 een stuk gemakkelijker geweest dan in andere jaren zoals bijvoorbeeld 2011. Sangiovese is ook bekend onder de synoniemen Brunello, Montepulciano, Morellino, Pignolo, Sangioveto en Prugnolo gentile.  Er zijn twee basis Sangiovese namelijk de Sangiovese grosso (dolce of gentile) en de Sangiovese piccolo (forte of montanino). In total zijn er een 239 clonen van Sangiovesi echter zijn er vierentwintig die het beste resistent zijn tegen allerlei ziektes.

Op een fles Chianti DOCG kunnen ook de sub-zones Colli Arentini, Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano, Ruffina en Montespertoli vermeld worden. Chianti Classico heeft zich als aparte regio van de Chianti afgescheiden in 1996 en een eigen DOCG gekregen.

italië,chianti,sangiovese,florence,anteprima

Nu even terug naar de persconferentie. Toen er vragen uit het publiek kwamen kwam er een verhitte Italiaanse discussie op gang over twee onderwerpen. Enerzijds de moeilijke economische situatie van vele wijnboeren en anderzijds het feit dat Chianti DOCG en Chianti Classico DOCG de handen niet in elkaar slaan om samen te werken. Hoe bedoel je zul je misschien denken? Ja er bestaat een Consorzio voor de ene DOCG maar ook voor de andere en alhoewel ze allebei Chianti in hun naam hebben blijken het in werkelijkheid eerder rivalen te zijn en ieder doet zijn eigen ding. Er zullen ongetwijfeld  meer synergieën en kostenbesparingen mogelijk zijn als wel zouden samen werken maar daar ziet het er nog niet naar uit. De consument zal er niet wakker van liggen want wie kent het verschil  tussen Chianti en Chianti Classico, u misschien?

italië,chianti,sangiovese,florence,anteprima

Anderzijds kwam er bijna een noodkreet van de president Busi dat er geld van de banken moest komen om de wijnboeren in moeilijkheden te helpen. De banken geven ook in Italië steeds minder snel krediet  en dus vindt men dat de overheid subsidies beschikbaar moet maken voor de Chianti streek. Eén specifieke uitspraak is me bijgebleven “Something in this country is good and it are not the politicians but it is the wine”.

Terug naar het jaar 2012, wat was dat voor jaar in de Chianti region.In 2012 is het zeer warm geweest in de zomer en nazomer wat mooi rijp fruit heeft gegeven wat goed te merken was bij het proeven van de 2012 wijnen. Diverse wijnboeren gaven aan dat ze door de droogte ook veel minder druiven hebben geoogst dan normaal, sommigen wel tot 30-40% minder. Veel wijnen uit 2012 die ik heb geproefd hadden expressief fruit, waren rond in de mond en waren al enorm toegankelijk zelfs met deze jonge leeftijd van nog geen half jaar oud na de oogst.

Naast de goede kwalitatieve aspecten van de 2012 oogst werd ook meteen de grote verscheidenheid duidelijk van de Chianti wijnen wat niet verwonderlijk is met zo’n groot aantal producenten en een geografisch zo groot gebied.

Enkele wijnmakers die met hun 2012 absoluut een mooi resultaat hebben gemaakt;

-        Cantina Sociale Colli Forentini – Valvirginio

-        Fattoria Dianella

-        Castello del Trebbio

-        Fattori di Piazzano (verdeeld in België door Nieuwe Wereldwijnen)

-        Fattoria Lavacchio

-        Fattoria Le Sorgenti

-        Fattoria Poggi Capponi

-        Podere Volpaio.

italië,chianti,sangiovese,florence,anteprima

Francesco Passerin d'Entrèves - Fattoria Dianella

Een producent in het bijzonder heeft me met al hun wijnen dus ook die van 2011 en de 2008 kunnen bekoren namelijk Fattoria Dianella. Het domein heeft 43 ha wijngaarden op een kalkgrond op 180m hoogte. In 2012 heeft men 30-40% minder rendement gehad dan normal. De 2012 gemaakt van 95% sangiovesi en 5% Colorino is zeer goed gemaakt met rijp fruit, fluweelachtige indruk en met een knappe elegantie die bij een mooie Italiaanse vrouw past. De 2008 Reserva van dezelfde wijnmaker was de overtreffende trap.

Jawel, dolce vita in Florence ….laat maar naar België komen die Chianti 2012 zou ik zeggen.

(vrijwaring: deze reis was georganiseerd door Consorzio Chianti)

22:20 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) | Tags: italië, chianti, sangiovese, florence, anteprima |  Facebook | |  Print

24 februari 2013

Piper-Heidseck Champagne en zijn chef de cave Régis Camus.

champagne,chardonnay,pinot noir,reims

Alhoewel de naam een Duitstalige inslag heeft is er niets Duits aan dit Champagne huis uit Reims wat sinds 1785 bestaat.

Piper-Heidseck en ook Charles-Heidseck zijn twee Champagne huizen die sinds 2011 voor een bedrag van 412 miljoen Euro overgenomen zijn van Rémy Cointreau en nu familie eigendom zijn van de 39 jarige Christopher Descours (middels de groep EPI) en wiens familie fortuin maakt in de luxe kleding- en schoenenindustrie . Heidseck-Monopole is een ander Champagne huis met weliswaar de naam Heidseck maar dit huis is eigendom van de Champagne groep Franken.

Régis Camus is chef de cave van zowel Piper-Heidseck als Charles-Heidseck sinds 2002 en heeft reeds meerdere malen de prijs Sparkling Winemaker of the Year” gewonnen.

De productie van Piper-Heidseck komt voor 5% uit hun eigen wijngaarden en voor 95% kopen ze druiven op uit de hele Champagne regio wat niet ongebruikelijk is voor Champagne producenten gezien het moeilijk is om zelf wijngaarden aan te kopen. Alle Champagnes van Piper-Heidseck hebben hun malolactische gisting gehad.

De Brut Champagne zonder jaartal is de “bread & butter” van de Champagne producent zoals de Engelsen het zo mooi zeggen. Met de Brut cuvée wordt het grootste gedeelte van hun omzet gemaakt, 85% bij Piper-Heidseck en de speciale en ook duurdere Champagnes die slechts in kleine hoeveelheden worden gemaakt zorgen meer voor het prestige imago van het Champagne merk. Volgens Régis Camus zijn deze laatste Champagnes de ‘haute-couture’ die rijk van smaak zijn met raffinement en is de Brut zonder jaartal eerder de ‘prêt à porter’.

Nergens wordt er trouwens meer geld aan marketing uitgegeven binnen de wijnindustrie als door de grote Champagne huizen om hun merk(en) wereldwijd te positioneren. 

Over naar de degustatie begeleid door Régis Camus zelf die meteen goed begon namelijk met de Cuvée Rare 2002. Gemaakt van 70% chardonnay en 30% pinot noir, 7 jaar ‘sur lattes’, gedegorgeerd nov-dec 2011. Rijp exotisch fruit in de neus met citrus toetsen en autolyse toetsen zoals brioche. Complexe neus met noten. In de mond een ronde volle maar ook nog jonge indruk indruk wat duid op het potentieel die deze Champagne nog heeft. Een lange afdronk met een frisse aciditeit die er voor zorgt dat de hoge dosage (11gr) niet opvalt. Piper-Heidseck gebruikt nooit pinot meunier in hun millesimés want dan verouderen ze te snel aldus régis Camus.

champagne,chardonnay,pinot noir,reims

Na deze complexe Champagne stappen we over naar de Piper-Heidseck Brut die een beetje in het niet valt na de vorige. Gemaakt van 100% cru wijngaarden met 50-60% pinot noir voor de structuur en 20-25% pinot meunier voor het fruit en de rest is chardonnay. Er is 10-15% ‘vin de reserve’ gebruikt van drie tot vijf jaar oud. Deze brut is een frisse Champagne met florale en citrus toetsen maar heeft een licht groenig karakter en vrij dominante zuren.

In 2001 was de oogst niet van een optimale kwaliteit en op dat moment komt de reserve wijn van pas want ze hebben de Brut van de 2001 oogst toen gepimpt met die van 1998, 1999 en 2000. In 2010 en 2011 is er geen millésimé Champagne gemaakt en is de beste wijn dus naar de reserve wijn gegaan.De oudste reserve wijn van een mono cru die Piper-Heidseck nog in de kelder heeft liggen is 500hl Cramant uit 1996.

De Millésime 2004, 55% pinot noir en 45% chardonnay is op 30 april 2005 gebotteld. In de neus is hij zeer vineus, vol en getoast met geconfijte citrus en pomplemousse. Een volle ronde aanzet met gele appels en kweepeer. Een krachtige Champagne met een mooie aciditeit en wat mokka in de afdronk. Schitterend glas Champagne. Nu nog jong en kan volgens Régis Camus nog makkelijk tien jaar liggen. Hij noemde het “un bel athlète bien musclé”.

Vervolgens de Rosé Brut Sauvage. 55% pinot noir waarvan 25% rood gevinifieerd is wat de intens rode kleur van de Champagne verklaard en 45% chardonnay. Régis Camus houdt van een rosé met karakter. Vrij ingetogen neus met rood fruit zoals aardbeien, frambozen en griotte. Veel smaak in de mond en inderdaad een rosé met karakter. Gaat eerder naar een hele lichte rode wijn toe. Volgen R.Camus is dit de moeilijkste Champagne om te maken want het moet ook geen rode wijn worden en de kleur moet ook behouden blijven.

Als afsluiter komt de demi-sec Cuvée Sublime op tafel. Een Brut met één jaar extra rijping, dosage 37-38gr. Normaliter wordt in Champagne voor de demi-sec de minst goede wijn gebruikt omdat men met de hoge dosage alles kan maskeren. Een demi-sec moet zeer koud geserveerd worden en is eerder bestemd om aan tafel gedronken te worden.

Vooral de Cuvée Rare 2002, de Millésime 2004 en de rosé van Piper-Heidseck hebben me kunnen overtuigen van het kwaliteits niveau van Piper-Heidseck. Over de Brut zonder jaartal ben ik eerlijk gezegd iets minder enthousiast. Régis Camus is een man die duidelijk weet wat hij wil en weet zijn stempel op de stijl van Piper-Heidseck te drukken en de nieuwe gefortuneerde eigenaar geeft hem daarbij ‘carte blanche’. Om in de gaten te houden dus……

champagne,chardonnay,pinot noir,reimsRégis Camus - Chef de cave

14 oktober 2012

Zin om bij onze wijnclub Commanderij Brussel te komen?

DSC_0338.JPG

De Commanderij Brussel start als één van de veertig wijnclubs van de Vlaamse Wijngilde weer een nieuw seizoen. Voor de wijnliefhebbers uit Brussel en al haar randgemeentes zullen er zeven leerrijke maar vooral gezellige proefavonden georganiseerd worden aan de rand van Brussel in Groot-Bijgaarden. Daarnaast staat er tevens een reis naar de Loire streek op het programma in de lente van 2013.  

Net als vorig seizoen toen we uit Bordeaux de Grand Cru Château Palmer uit Margaux mochten verwelkomen komt nu Claire Villars van Château Haut-Bages Libéral, Grand Cru uit Pauillac, een uitgebreide degustatie verzorgen. Ook komen Hermitage & Crozes Hermitage dit seizoen aan bod alsook de topwijnen uit Duitsland, wijnen uit Abruzzo (IT), Argentinië en de minder bekende Bourgogne namelijk de Côte Chalonaise.

Eric Merny, wijnmeester Commanderij Brussel: “Normaliter proeven we altijd op vrijdagavond maar deze keer komt er op zaterdagavond 20 oktober een afgevaardigde van de Spaanse wijnregio Rias Baixas naar België om de wijnen van deze appellatie aan ons voor te stellen. Deze voor velen onbekende streek in het Noorden van Spanje maakt hoog kwalitatieve wijnen die internationaal steeds meer waardering krijgen en we verheugen ons daarom ook op zijn bezoek”. 

We hebben nog enkele plaatsen vrij dus kom op 20 oktober samen met ons proeven zodat je zelf eens kunt ervaren hoe het er in de Brusselse wijngilde aan toegaat?. Bevestig je aanwezigheid voor 20 oktober via e-mail naar oleenders@vinama.be.

DSC_0382.JPG

Commanderij Brussel is een wijnclub waarin iedere wijnliefhebber welkom is. Iedereen die graag een glas wijn drinkt in een gezellige en ontspannen sfeer en dit plezier met anderen wil delen. Door middel van thema-avonden over bijvoorbeeld een bepaald wijnland, wijnstreek, druivenras of wijndomein kunt je tijdens het proeven ook nog je kennis verdiepen door de uitleg van ervaren wijnliefhebbers. Onze wijnclub is er dan ook trots op dat de nieuwe nationale voorzitter van de Vlaamse Wijngilde, Eric Merny, deel uitmaakt van de Commanderij Brussel.

Voor meer informatie zie www.com-brussel.be

14:21 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

10 oktober 2012

Wijnsalon Megavino 2012 in Brussel

wijnsalonOp een kleine drie weken van de opening van de 14e editie van het wijnsalon Megavino in Brussels Expo is alle beschikbare oppervlakte ingenomen. Nu al staat vast dat Megavino ook dit jaar alle records breekt met niet minder dan 370 exposanten afkomtig uit 30 verschillende landen ! Dat betekent dat u als bezoeker een keuze kunt maken uit ruim 11.000 verschillende wijnen.

Gastland is dit jaar Oostenrijk. De Oostenrijkse wijnen weten zich te onderscheiden door hun hoogstaande kwaliteit en specifieke wijnstijl en de rijke diversiteit aan druivenrassen, het zijn er maar liefst 35! En al is Oostenrijk nog per definitie een wit wijnland, opvallend hoe de laatste 10 jaar het aanbod rood toenam. Grosso modo staat Oostenrijk vandaag voor 2/3 wit en 1/3 rood. De absolute nummer één in wit is de grüner veltliner die bijna de helft van de witte aanplant voor z’n rekening neemt. Nadien volgen riesling, sauvignon blanc, chardonnay, weissburgunder (of pinot blanc) en muskateller. In rood voert zweigelt het peloton aan, op ruime afstand gevolgd door blaufränkisch en blauer portugieser. Ook niet te vergeten zijn de pinot noir en sankt laurent.


Naast gastland Oostenrijk kan je op Megavino nog kennismaken met meer dan 300 andere exposanten afkomstig uit 30 verschillende wijnlanden. Een record! Blikvangers zijn o.m. Italië – dat zelfs het tweede grootste land wordt op Megavino! - met een gigantisch paviljoen uit Sicilië, omcirkeld door standen met kleine producenten én invoerders uit alle wijnstreken, regiopaviljoenen uit Aosta en Piëmonte, en voor het eerst aanwezig de wijnproducenten uit Asti, Toscane met een forse delegatie uit de regio Pisa, en ook al voor het eerst, een ruime delegatie uit Puglia.
Spanje is traditioneel op de afspraak met alle belangrijkste invoerders en de producenten uit Navara als ‘eregast’; Frankrijk pakt uit met een heus dorp dat de regio’s Bordeaux, Beaujolais en een gigantisch ‘proeftheater’ als trekpleisters groepeert, maar ook landen als Argentinië, twee keer zo groot als vorig jaar, Chili, Californië, Zuid-Afrika, Brazilië, Duitsland en Luxemburg zijn opnieuw van de partij. Vooral die laatste pakt verrassend uit met de ‘Nacht van de Luxemburgse Crémants’ op de openingsavond van Megavino.
Nieuwe landen? Jawel! Voor het eerst aanwezig op Megavino zijn Mexico, Canada en Slovenië, een wijnland dat bijzonder in de lift zit en op Megavino zijn Belgische première maakt! Reken daarbij nog meer dan 50 verschillende workshops, demo’s en becommentarieerde proeverijen in onze 4 animatiezalen, allemaal gratis bij te wonen door de bezoeker, en u begrijpt dat Megavino ook dit jaar op een bijzonder uitgebreid en gevarieerd programma afstevent.

wijnsalon

Frans paviljoen: 70 producenten én 17 masterclasses gratis bij te wonen
Frankrijk is dan wel geen gastland dit jaar, toch blijven onze zuiderburen één van de grootste aanwezigen op Megavino. Opnieuw een schitterend paviljoen onder de vleugels van UBI France met 70 aanwezige producenten én – nieuw dit jaar – 17 verschillende becommentarieerde themaproeverijen die je als bezoeker gratis kunt bijwonen.
Een greep uit het aanbod? Elzas, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Loire, Provence, Rhône, tot zelfs … Corsica. 17 proeverijen of meer dan 200 wijnen, voorzien van commentaar, te proeven op het Frans paviljoen! Alle (Franstalige) info via deze LINK.

Primeur: Belgische wijn op Megavino
Belgische wijn zit al enkele jaren serieus in de lift. Hoog tijd dus dat ook Belgische wijn zijn opwachting maakt op Megavino. En die zijn er dit jaar, 8 wijndomeinen (zie hier) gegroepeerd op één aantrekkelijk paviljoen onder de noemer «Belgische Wijnbouwers vzw».

Veel plezier op megavino !

Gratis tickets:
Vinama geeft gratis duotickets weg! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze uitdagende vragen te vinden:

Waar staat de Oostenrijkse afkorting DAC exact voor en welke DAC is er het laatst bijgekomen in 2010?
(www.austrianwine.com)

Stuur je antwoord uiterlijk woensdag 10 oktober met je naam en adres naar DE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN (inzendingen zonder naam en adres komen niet in aanmerking voor de gratis toegangskaarten). Uit alle juiste antwoorden zullen tien winnaars worden getrokken.

Praktische info :
Megavino 2012, van 19 tot 22 oktober, Paleis 3, Brussels Expo
Openingsuren :
Vrijdag 19/10 van 18 tot 23u00
Zaterdag 20/10 van 12 tot 20u00
Zondag 21/10 van 10 tot 19u00
Maandag 22/10 van 10 tot 18u00
Toegang : 10€, degustatieglas en beursplan inbegrepen
Info : www.megavino.be 

22:44 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (2) | Tags: wijnsalon |  Facebook | |  Print

08 april 2012

Laat kunstenaars Chablis wijn drinken en…..

…vraag ze vervolgens om hun vrije expressie los te laten en een kunstwerk te maken wat uitdrukt wat ze net in het glas hebben geroken en geproefd. 

Het ‘art’istieke en Chablis zijn de twee elementen die met elkaar verstrengeld worden op 23 april in het Kwint, met de eerste editie van de campagne “When Chablis meets Art”, georganiseerd door het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB).

Een twintigtal masterstudenten van twee kunstscholen – KASK in Gent en de ESAPV in Bergen – heeft voor een presentatie-degustatie van Chablis voor de Belgische pers en wijnprofessionals, artistieke werken gecreëerd in verschillende disciplines, met als gemeenschappelijke inspiratiebron: de degustatie van Chablis.

Hun werken worden op 23 april onthuld in het Kwint. Een jury waarin onder andere journalisten, sommeliers, ... zetelen zoals ondergetekende Vinama, geleid door Willy Van den Bussche (Beaufort 1), zal de werken selecteren die het karakter van de gedegusteerde wijnen het beste weergeven. U zult zelf kunnen oordelen.

chablis vinama.jpg

Puur, zo worden de Chablis wijnen vaak getypeerd. De definitie van ‘puur’ is iets wat waar, oprecht, zuiver, vlekkeloos, trouw aan zijn eigen natuur is.

Tijdens het evenement kunt u ook een mooie selectie Chablis wijnen proeven, in het gezelschap van de verantwoordelijken van het BIVB. Het zal een kans zijn om na te gaan in hoeverre de vinificatie, in Chablis, verheven is tot het artistieke niveau. En om zelf de vinger, of liever het gehemelte, te leggen op de verscheidenheid aan cuvées, die allemaal de authenticiteit van de terroirs uitdragen.

Dacht u alles te weten over de Chablis? Kom de rest ontdekken op 23 april ... Ontdek en proef de puurheid, de mineraliteit en het unieke karakter van deze wijnen.
Tot dan zou ik zeggen!

Plaats:
KWINT, Een adembenemend panorama, een uniek kader op de kunstberg.
Het restaurant bevindt zich in het hartje van het Brussels Congrespaleis. Kwint werd ontworpen door Arne Quinze, één van de meest internationale Belgische designers. http://www.kwintbrussels.com/nl/

Inschrijven:
Stuur een e-mail naar Odile.vanoverschelde@sopexa.com  
De plaatsen zijn beperkt dus wacht niet en schrijf je in. 

restaurant kwint.png

16:02 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

10 maart 2012

Drink Pink op maandag en dinsdag

banniere-pink.jpg

Rosé, stil of sparkling, is het type wijn dat de snelste verbruikstoename kent op de Belgische en Nederlandse markt de laatste jaren.

Vandaag is deze goed voor 13% van de totale wijnconsumptie in België en 12% in Nederland. Rosé is in en het eindpunt is niet in zicht.

Vino Magazine profiteert van de vroege lente om u tijdens Drink Pink ondermeer het nieuwste oogstjaar van deze frivole, blijmakende wijn te laten ontdekken. Een doordachte timing, want men kan best tijdig een keuze maken voor de zomer. Twee dagen lang krijgt u de gelegenheid om heel wat belangrijke spelers uit de rosémarkt te ontmoeten.

Op het programma :
50 producenten komende uit 8 verschillende landen  (FR, ES, LUX, GR, AU, PT, BUL, USA)rose.jpg

« Pink After Work tasting » Wijnliefhebbers ontdekken Drink Pink van 17u tot 19u. Toegankelijk voor iedere wijnliefhebber, wijnclubs, etc.... (de degustatie voor wijnprofessionals begint om 13u)

Op 12 maart. « Hotel Le Méridien » te Brussel
(Europakruispunt 3 - 1000 Brussel).

Op 13 maart. « De Glazen Zaal » te Den Haag
(Prinsessegracht 26, 2514 AP Den Haag)

Meer info op :www.drinkpink.eu

13:35 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

09 oktober 2011

Megavino 2011: Win gratis toegangskaarten bij Vinama

bouchon_megavino_2011 b.jpgEind oktober is een datum die wijnliefhebbers steevast in hun agenda aanstippen. Dan vindt in Brussels Expo de alweer 13e editie van het grootste wijnsalon van ons land plaats. En ‘groot’ is heus geen holle slogan. Of wat te denken van 10.000m2 tentoonstellingsruimte, 300 exposanten uit 28 verschillende landen en meer dan 10.000 wijnen te ontdekken, te proeven en ter plaatse aan te kopen.

Megavino staat voor de derde keer op rij in het teken van zijn zuiderburen. En dat is heus geen toeval. Want na jaren van opvallende afwezigheid maakte Frankrijk zijn come back op Megavino in 2008. En met succes zodat de organisatoren besloten om voor de volgende edities een heuse Franse ‚trilogie’ te plannen. En die kwam er ook met Bordeaux in 2009 en de Languedoc in 2010 als blikvangers. Een ‚tiercé’ die dit jaar in ‚grandeur’ wordt afgesloten met Frankrijk in zijn totaliteit als gastland. Een tot de verbeelding sprekend en centraal gesitueerd paviljoen, dat zal plaats zal aan quasi alle Franse wijnregio’s.  Producenten en invoerders verenigd per regio, van grote en gereputeerde huizen tot gepassioneerde, weliswaar kleinschalige, artisinale wijnbouwers.

Eén van de blikvangers wordt ongetwijfeld het paviljoen van de ‚Belgische wijnbouwers in Frankrijk’. Landgenoten uit de vier uithoeken van Frankrijk, die hun droom wisten waar te maken met de aankoop van een wijndomein, hier verenigd op één centrale plaats om u hun wijnen te laten ontdekken.

Maar ook nieuwe Franse regio’s maken voor het eerst hun opwachting: de Beaujolais bijvoorbeeld dat uitpakt met zijn tien crus in de voortreffelijke jaargangen 2009 en 2010, de Côtes de Castillon, een voor velen nog maar weinig gekend stukje Bordeaux, en wat te denken van pakweg de Coteaux de Varois of zelfs de Auvergne!  En net als de voorbije edities wordt het Frans paviljoen opgeluisterd met tal van uiteenlopende activiteiten: van themaproeverijen en workshops tot aandacht voor gastronomie, toerisme en cultuur.. Of hoe Frankrijk ook dit jaar bijzonder veelzijdig uit de hoek komt!

megavino bordeaux workshop radio 1 luisteraars.jpg

Megavino 2010 Bordeaux degustatie voor Radio 1 luisteraars met Vinama en K.van Sompel

 
Wat is nog nieuw op Megavino 2011?

Veel, héél veel! Een trend die zich al een paar jaren doorzet: Megavino wordt én overzichtelijker én  aantrekkelijker. Steeds meer landen en regio’s verenigen zich op stijlvolle paviljoen en hun aantal neemt almaar toe.

De ‚klassiekers’ zijn opnieuw trouw van de partij. Spanje bijvoorbeeld dat dit jaar uitpakt met een volledig nieuw paviljoen. Oogverblindend, modern en vooral uitnodigend! Uiteraard ook weer van de partij Chili, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Californië, Argentinië, Australië, Zuid-Afrika en Italië. Vooral deze laatste is dit jaar massaal aanwezig en wordt na Frankrijk het tweede grootste land op Megavino. Sicilië verdubbelt met een oogstrelend paviljoen en niet minder dan 27 producenten zijn oppervlakte en wordt veruit de grootste Italiaanse wijnregio, maar ook Aosta, de bubbels uit Asti,  Piëmonte, Puglia en Toscane tekenen present.

En dan zijn er uiteraard ook de ‚debutanten’: het kleine Luxemburg bijvoorbeeld, o zo dicht bij maar nog vaak miskend niettegenstaande hun ronduit knappe witte wijnen en Crémants. Meer exotisch getint en ook al nieuw is het paviljoen van Brazilië. Samba op de stand in het gezelschap van de beste wijnbouwers. En wat te denken van nieuwkomers als de New York Estates wines, delegaties uit Roemenië, Mexico, Patagonië tot zelfs Peru!

Tel daarbij nog meer dan 50 verschillende proeverijen, workshops en demo’s, die je gratis in één van de 4 animatiezalen kunt bijwonen en je begrijpt dat Megavino zich meer dan ooit weet te profileren als het meest verscheiden wijnevent in ons land.

Ook het Spirits paviljoen is er weer.  Megaspirits of het kleine broertje van Megavino. En met succes want dit paviljoen van geestrijke dranken wordt dit jaar gevoelig uitgebreid en zal zo’n 150m2 voor z’n rekening nemen. Whisky is met tal producenten heel sterk vertegenwooridgd maar ook de wijnafgeleiden worden niet vergeten. Denk maar aan cognac, armagnac, grappa, marc of andere destillaten. Wie meer de exotische toer op wil vindt zeker zijn gading in alcoholen als rum, tequila, wodka en uiteraard diverse cocktails. En helemaal nieuw dit jaar zijn de aanwezigheid van de beste Japanse distillaten! (Vinama: ter info, sommige spirit standhouders vragen een vergoeding om te proeven).


Gratis tickets:
Vinama geeft gratis duotickets weg! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze vraag te vinden:

Hoeveel verschillende appellaties heeft Bordeaux in totaal?
(tip: antwoord op de website www.bordeaux.com)


**UPDATE 15 OKTOBER: DEZE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN**

Stuur je antwoord uiterlijk vrijdag 14 oktober met je naam en adres naar olaf@vinama punt be (inzendingen zonder naam en adres komen niet in aanmerking voor de gratis toegangskaarten). Uit alle juiste antwoorden zullen tien winnaars worden getrokken.


Bordeaux op Megavino 2010

Praktische info :
Megavino 2011, van 21 tot 24 oktober, Paleis 3, Brussels Expo

Openingsuren :
Vrijdag 21/10 van 18 tot 23u00
Zaterdag 22/10 van 12 tot 20u00
Zondag 23/10 van 10 tot 19u00
Maandag 24/10 van 10 tot 18u00

Toegang : 10€, degustatieglas en beursplan inbegrepen

Info : www.megavino.be

14:49 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

03 september 2011

Wordt lid van onze wijnclub!

vieux telegraphe 2006 chateauneuf du pape.jpg

Een vertikale degustatie Château Phélan- Ségur in aanwezigheid van de keldermeester, Châteauneuf-du-pape, Portugal, Bandol, Pinot Noir uit de hele wereld. Dit zijn enkele thema's die het afgelopen seizoen aan bod zijn gekomen tijdens onze degustatie avonden.

De Commanderij Brussel is een wijnclub van de Vlaamse Wijngilde waarin iedere wijnliefhebber en leek welkom is. Iedereen die graag een glas wijn drinkt in een gezellige en ontspannen sfeer en dit plezier met anderen wil delen. Door middel van thema-avonden over bijvoorbeeld een bepaald wijnland, wijnstreek of druivenras kunt u tijdens het proeven ook nog uw kennis verdiepen door de uitleg van ervaren wijnspecialisten.

Ook nu starten we eind september weer met een reeks mooie proefavonden voor wijnliefhebbers. Op het programma staan:

 • Blindproeverij: Bordeaux versus Rhône                                     
 • Australië       
 • Chianti Classico met aanwezigheid van wijnmakers
 • Niet Franse schuimwijn
 • Gastronomische lunch - Nationaal feest van de Vlaamse Wijngilde die dit jaar in het teken staat van 3 sterren van de zuidelijke Rhône : Vacqueyras , Gigondas en Châteauneuf-du-Pape
 • Jura in al zijn facetten
 • Chinon, de beste Loire wijnen gemaakt van cabernet franc in aanwezigheid van wijnmakers
 • Château Palmer uit Margaux, vertikale degustatie in aanwezigheid van de keldermeester
 • Witte Bordeaux van droog naar zoet  
 • Paulée. Dit is ons jaarlijks diner waar ieder zelf zijn mooiste flessen wijn meeneemt om met elkaar te delen

Een mooi en gevarieërd programma dus. De degustatie-avonden vinden plaats op vrijdagavond in een hotel aan de rand van Brussel. Ben je geinteresseerd om lid te worden of om eens een avond mee te proeven neem dan contact met me op via olaf@vinama.be. Tot binnenkort!

10:54 Gepost door Vinama in Algemeen, Wijn proeverij | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

23 augustus 2011

Artisanale kwaliteits Sake

sake,japan,rijstwijn

 In plaats van de traditionele wijndegustatie stond er een artisanale Sake degustatie op het programma van de “Pure Winelovers” onder leiding van Luc Hoornaert (Swaffood), zelf invoerder van Sake. Artisanale sake wordt niet gefilterd en niet gepasteuriseerd en wordt geproefd net zoals wijn. De schenktemperatuur is identiek als die aan witte wijn. Er wordt ook wel sake warm geschonken wat zijn oorsprong heeft van vroeger toen men in de sneeuw liep en de sake opwarmde om zelf op te warmen. Vandaag de dag zijn het vooral de industriële  (lees goedkopere) sake’s die warm worden geschonken.

Sake is Japanse rijstwijn en wordt ook Seishu (“heldere alcohol”) of Nihonshu (“Japanse alcohol” of “Japanse sake”) genoemd. Sake zou al sinds de achtste eeuw gebrouwen worden en wordt beschouwd als een drank die de kwade geesten verdrijft. Het alcoholpercentage van Sake ligt meestal tussen de 13 en de 17% en is dus vergelijkbaar met wijn. Er zijn verschillende types Sake, die bovendien sterk verschillen van kwaliteit. Sake komt eveneens tot stand door een proces van fermentatie (met name het omzetten van suiker in alcohol met gebruik van gist) , maar vertoont zowel gelijkenissen met een brouwproces voor bier als met het fermentatieproces van wijn. Bij bier wordt het zetmeel eerst omgezet in suikers, waarna deze suikers vergisten. Bij wijn zijn er reeds suikers in het druivensap aanwezig, die door de natuurlijke gisten aanwezig op de druif of door toegevoegde gisten worden omgezet in alcohol. Bij het brouwen van Sake vinden deze twee processen tegelijk plaats. Het zetmeel wordt omgezet naar suikers, die vergisten naar onder andere alcohol.

sake,japan,rijstwijn

Sake wordt gemaakt van rijst. Dit is speciale bruine sakerijst, met een lange korrel, die zwaarder is dan gewone tafelrijst en waarvan de kern nauwelijks vet en proteïnen bevat. Er zijn 65 rijst soorten voor kwaliteitssake; elk type geeft de sake een eigen, specifieke smaak. Shuzo Kotekimai of Sakamai is de rijst voor sake. Deze rijst moet met de hand geoogst moet worden, en is vier keer duurder dan goede tafelrijst. De kwaliteit van de Sakamai verschilt jaar per jaar. De beste en meest gebruikte Sakamai zijn Yamada Nishiki- de belangrijkste en meest verbouwde Sakamai; Gohyakumangoku; Miyama Nishiki; en Omachi.

De rijstkorrels worden van hun schil ontdaan en vervolgens gepolijst tot “witte” rijst, zodat alleen de zuivere kern overblijft. Dit polijstproces is van onschatbare waarde voor de kwaliteit van de uiteindelijke sake. Hoe meer van de rijstkorrels is weggeslepen, hoe hoger van kwaliteit de sake zal zijn. Voor de beste sake wordt rijst gebruikt waarvan 50% of meer van de rijstkorrels is weggeslepen.  Vervolgens wordt de rijst gewassen en geweekt, en hierna gestoomd.

sake,japan,rijstwijn

Deze gestoomde rijst wordt gemengd met gist en “koji”. Het probleem is immers dat de rijst waarmee sake wordt gemaakt geen suikers bevat, maar wel zetmeel. Nochtans is suiker nodig voor de productie van alcohol. “Koji” is een schimmel die (met name de Aspergillus Oryzae) is gekweekt op rijst : deze schimmel produceert enzymen die het zetmeel van de rijst afbreken en omzetten naar suiker. De koji bepaalt in belangrijke mate de eigenschappen van de sake. Door toevoeging van gist kan dan alcohol ontstaan. Er zijn vele verschillende gistsoorten waarvan er een 40-tal vaak gebruikt worden.

De mengeling van gestoomde rijst, koji  en gist laat men fermenteren; in drie etappes worden rijst, koji en water aan toegevoegd. Dit proces neemt vier dagen in beslag. Omdat zowel de omzetting van zetmeel naar suiker door de koji en de omzetting van suiker naar alcohol door de gist in hetzelfde vat plaatsvinden, en op hetzelfde moment wordt deze stap de “multipele parallelle fermentatie” genoemd.

De kwaliteit van het water is eveneens van groot belang voor de kwaliteit van sake, met name de mineralen en metalen in het water, en de hardheid ervan. Over het algemeen geldt : hoe harder het water, hoe uitgesprokener de smaak van de sake. De meeste brouwerijen bevinden zich dan ook vlakbij een natuurlijke bron, met zeer zuiver bergwater. Er wordt zelfs sake van sneeuw gemaakt.

Het mengsel van rijst, koji en gist laat men vervolgens 18 tot 32 dagen gisten. Vervolgens wordt deze massa geperst. Het is mogelijk dat vlak vòòr het persen aan het mengsel alcohol wordt toegevoegd. Dit doet men vooral om het volume te vergroten waardoor er minder kwaliteitsvolle sake wordt geproduceerd. Aan hoogstaande sake wordt ofwel geen alcohol toegevoegd, ofwel maximaal 10% van het gewicht van de gebruikte rijst met het oog op het verkrijgen van een meer geraffineerde smaak.

Het geperste vocht wordt vervolgens gefilterd en op lage temperatuur gepasteuriseerd. Er zijn evenwel sakes die ongefilterd of zelfs ongepasteuriseerd (Hon Nama genoemd) zijn. Het is op dit punt al mogelijk om de sake te bottelen. Sake die gepasteuriseerd wordt vlak voor de botteling, wordt Nama Chozo genoemd

sake,japan,rijstwijn

De sake wordt evenwel meestal verder gerijpt, meestal een half jaar tot twee jaar. Omdat dit mengsel een alcoholinhoud heeft van 20% wordt er meestal nog water aan toegevoegd, zodat het alcoholpercentage wordt teruggebracht tot 16 %. Het is ook mogelijk om de sake te pasteuriseren vlak na de lagering (Nama Zume sake). Ten slotte wordt de sake gebotteld. Slechts een kwart van de sake is kwaliteitssake (Tokutei Meishoshu).

Er wordt in deze categorie een onderscheid gemaakt tussen sake waaraan alcohol is toegevoegd en sake waarbij de alcohol puur door fermentatie is ontstaan. Binnen elk van deze twee stijlen wordt een onderscheid gemaakt tussen vier kwaliteitsniveaus : van laag naar hoog zijn dit voor de sake zonder alcoholtoevoeging Junmai, Tokubetsu Junmai, Junmai Ginjo en Junmai Daiginjo, en voor sake met toegevoegde alcohol zijn dit Honjozo, Tokubetsu Honjozo, Ginjo en Daiginjo. De twee hoogste niveaus zijn gefermenteerd op basis van rijstkorrels die minimaal voor 40% resp. 50% werden weggeslepen. Deze worden overigens bij voorkeur gekoeld gedronken ; anders gaan de fijne aroma’s verloren.

De bulksake waaraan alcohol werd toegevoegd met het oog op het vergroten van de hoeveelheid, kan worden onderverdeeld in twee klassen: Futsushu, i.e. de algemene sake, ook wel basissake genoemd, die niet duur is en van gemiddelde kwaliteit, en Sanzoshu (de zogenaamde naam “triple sake” omdat aan het eind van het brouwproces een hoeveelheid alcohol en water toegevoegd waardoor de hoeveelheid drie keer zo groot wordt) die bestemd is  om warm te drinken.

Het etiket van een fles Sake zal onder meer vermelden hoe de sake gebrouwen en bewerkt is en voor bij welke gelegenheid de sake geschikt is; en wanneer het Ginjo of Daiginjo sake is, en hoe koud of warm de sake gedronken moet worden. Voor dit laatste worden de volgende aanduidingen gebruikt :

55°C

Tobikiri-kan

Brandend heet

50°C

Atsu-kan

Zeer heet

45°C

Jo-kan

Heet

40°C

Nuru-kan

Zeer warm

35°C

Hitohada-kan

Lichaamstemperatuur

30°C

Hinata-kan

Zonnetemperatuur

20°C

Jo-on

Kamertemperatuur

15°C

Suzu-bie

Gekoeld

10°C

Hana-bie

Koel

5°C

Yuki-bie

Koud


Bovenstaande tekst is geschreven op basis van “Wijn en de Japanse keuken” van de die avond eveneens aanwezige Sommelier-Conseil Lientje Van den Steen waarvoor dank.

sake,japan,rijstwijn

De degustatie:

Aangezien alles op de etiketten in het Japans staat (niet echt export vriendelijk zou ik zeggen) kunnen er mogelijk in de onderstaande namen van de elf sake’s die er die avond geproefd werden onvolledigheden staan. In deze volgorde geproefd:

sake,japan,rijstwijnDe eerste sake Genzaemon Honjozo van de Aoki brouwerij is nigori gemaakt wat letterlijk bewolkt betekend. De sake is dan ook zeer troebel, met vlokken witte droesem (van rijstresidu) erin en is lichtjes sprankelend. Aroma’s van citroen, bloemen en menthol. In de mond iets meligs van smaak, citroen, anijs en een lange afdronk met duidelijke wat restsuiker. Interessant glas om te beginnen, het wordt een ongewone avond. 46,26 Euro.

Dan Jokigen Karakuchi Junmai Dry van  Sakata met florale aroma’s, citrus en een beetje riesling a-like. Ook alcohol in de neus. In de mond lijkt het meer op een licht distillaat en de alcohol brand wat in de afdronk. Droog en weinig zuren. 43,58 Euro.

Koten Sharaku Junmai Daiginjo
van de brouwerij Miyaizumi die in 92 furore maakte door duizend jaar oud gletsjer ijs te laten smelten voor de productie van hun top-sake’s. Bubblelicious kauwgum in de neus, oude kelder, floraal,frambozen en gort. Deze sake is voller en romiger in de mond, fruitig en komt evenwicht en elegant over. 50,22 Euro.

De sake van Akebono is de enige kwaliteitssake die door vrouwen wordt gemaakt of werd want de brouwerij is triestig genoeg door de tsunami weggevaagd. Fruitige en florale aroma’s met een distillaat indruk. In de mond een sake met pit en karakter en fruit zoals meloen.

Junmai Ginjo van Fuchu-Homare is intenser in de neus dan de vorige met wat aardse toetsten, citrus en bloemen. Fruitige aanzet met anijs, citrus en een frisse indruk.

Mijn favoriet van de avond was de Shimizu Vintage 2003 Suimutan Junmai Daiginjo barrel aged. Wat gelig van kleur met een pittige neus met mineralen, wat vegetaal, floraal en citrus. Ruik ik hier ook wat botertoetsen? In de mond een complexe sake met karakter en verschillende smaaklagen. Mondvullend met tropisch fruit wat restsuiker en een zeer lange afdronk. Dit is schitterend. Achteraf hoorden we dat deze sake opgevoed is in gebruikte vaten van Leflaive uit de Bourgogne. 51.96 Euro.

Arabashiri Junmai van Morita was mijn tweede favoriet. In het glas wat troebel en gekookte groente, kool en kaas aroma’s. Een wat dikke textuur in de mond met zure snoepjes en citrus. Lange afdronk. 40,66 Euro. Sinds 1909 maakt men hier op zeer natuurlijke wijze en met enkel lokale mensen, lokaal water en lokale rijstsoorten sake dat tot de meeste pure hoort.

Yuzu Komachi van de brouwerij Iki Sochu komt van het eiland Iki in de Genkai zee tussen Japan en Korea en is een gedistilleerde sake waar verse yuzu (citrusvrucht) voor is gebruikt. In de neus vindt je dan ook citroenschil en vegetale toetsen van gras en brandnetels. In de aanzet citrus, menthol en meteen krijg je het zoete van het restsuiker er doorheen. Lijkt wat op die snoepjes met zuurkristallen. De aciditeit balanceerd wel de restsuiker waardoor hij fris blijft. Lijkt op een citroen jenever met 4% alcohol. 53,37 Euro.

De Kuri van Kitaoka Honten Yoshino Monogatari is een ‘sake’ gemaakt van gepofte kastanjes en heeft slechts 9% alcohol. De kleur is wit en ondorrzichting. Lactische aroma’s en appels. In de mond is de textuur zeer onplezierig alsof je een dikke korrelige saus aan het drinken bent met lactische toetsen en wat citroen. Lijkt wat op een crême alcohol zoals Baileys qua structuur. Niet mijn favoriet. 42,77 Euro.

Koko Mirin 10 years Old van de Hakusen brouwerij is een 10 jaar oude sake gemaakt van kleefrijst en gelagerd op dennenhout.  Vroeger werd Mirin gedronken als tradtiionele nieuwjaarsdrank (otoso). Mirin wordt in de keuken veel gebruikt als basis voor stoofgerechten en werkt wonderwel in een gelijke verhouding met sake en soyasaus.
Een bruine geconcentreerde kleur. In de neus treft me meteen de vergelijking met een P.X. sherry en rancio achtige wijnen. Getoast en gebrand. Een aanzet van caramel met een vettige textuur en zeer intense gerookte smaken. Zeer zoet (300gr restsuiker) en kan gerust naast een chocolade dessert. Een a-typische sake maar een typische mirin. 44,55 Euro.

Het was een interessante en leerrijke avond waarin de wondere wereld van artisanale sake voor de eerste maar zeker niet voor de laatste maal in mijn glas kwam.

06:30 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (3) | Tags: sake, japan, rijstwijn |  Facebook | |  Print

03 juli 2011

Champagne Jérôme Prevost - La Closerie, Les Beguines 2004 extra Brut

pazzo restaurant wijnbar antwerpen kelder cave.jpg
Pazzo

Tijdens de eerste "winetwunch" van wijn-twitteraars uit voornamelijk België, verzamelden afgelopen donderdag zestien wijnliefhebbers in de schitterende kelder van restaurant/wijnbar Pazzo in Antwerpen. Twee weken eerder werd er via Twitter het idee gelanceerd om eens samen te komen met de wijn Twitteraars om wat flessen te kraken .  Zo gezegd zo gedaan en het merendeel van de mensen kende elkaar nog niet maar uiteraard zag ik die avond ook enkele bekende gezichten.  Een kleine dertigtal wijnen die we zelf hadden meegenomen passeerden blind de revue tijdens het heerlijke drie-gangen diner.

In de reeks schuimwijnen had de Franciacorta Satén van Barone Pizzini (100% chardonnay) een wat ingetogen neus maar een volle mousse in de mond met wat lichte houttoetsen en verder steenfruit zoals abrikozen en perziken. Goed gemaakte Franciacorta.  De Champagne Jean Michel 2004 Blanc de Blancs zeer floraal en fruit in de neus en vol een breed in de mond met rijp fruit maar ook veel appelzuren en een bittertje in de afdronk met daarnaast appels en noten. Clos d'Opleeuw 2006 is gedomineerd door zijn hout en malolactische aroma's en smaken waardoor de de wijn wat eendimensionaal overkomt.
De riesling ‘Montiggl’ 2009 – St. Michael-Eppan uit Alto Adige (IT) is een florale, mineralige en loepzuiver gemaakte riesling die perfect in balans is. een aanrader. Bij de Gevrey-Chambertin 2009 Philippe Pacalet dacht ik eerst aan een spätburgunder. Aroma's van frambozen en aardbeien doorspekt met een gerookte toets. Veel fruit in de mond naast het gebrandde en rokerige. Complexe wijn met veel structuur, evenwichtig met een lange afdronk.
De Malophet 2008 van Domaine Leonine in magnum was een stuk gereserveerder dan dezelfde wijn waar ik een maand eerder dol enthousiast over was toen ik de 75cl in het glas had. Les Pierres Seches 2007, Saint-Joseph van Yves Cuilleron was gekruid in neus met peper, theebladeren en kersen. Alles in verschillende lagen in de mond die een complexiteit geven met het rijpe fruit en de hoge zuurgraad. Een karakterwijn die nog jong is.

De wijnen die ik had meegenomen waren de biodynamische Les Rachais 2005 Champagne van Francis Boulard die een half uur karaf had gekregen en de 1994 Shiraz Balmoral die blijft verbazen.
 
Bij de schuimwijnen was de heerlijke Champagne Jérôme Prevost - La Closerie, Les Beguines 2004 extra Brut. Prévost is een leerling van Anselme Selosse. Deze Champagne is gemaakt van 100% pinot meunier die normaliter eerder geassembleerd wordt met chardonnay en pinot noir. Geen gemakkelijke Champagne voor de meesten aan tafel vanwege de oxidatieve toets en de hoge zuurgraad.
Een strogele wijn, met duidelijke autolyse toetsen in de neus, brioche en een bewust oxidatief aroma. Mondvullend met veel appels, citrus en mineraliteit. Oxidatieve ook in de mond, beendroog en een frisse aciditeit  die eigenlijk hoog is voor dit druivenras. Mineralen en een aangenaam bittertje in de afdronk. Een Champagne die nog aan complexiteit gaat winnen als je hem laat liggen want alhoewel het een 2004 is, deze Champagne is nog jong. Vinama: 16pnt.

Met dank alle twitteraars voor de wijnen die ze die avond hebben meegebracht. Voor de volledige lijst van wat we geproefd hebben kun je naar bottle-case en een foto van alle etiketten vindt je hier.

Jerome prevost champagne la closerie les beguines 2004 extra brut.jpg

18:46 Gepost door Vinama in Champagne, Wijn proeverij, Wijnbar | Commentaren (4) | Tags: twittet, twunch |  Facebook | |  Print

03 juni 2011

Bioweek = Biowijn = Natuurlijke wijn

Van 4 tot 12 juni gooien boeren, koks, winkeliers, fabrikanten en organisaties uit de biosector hun deuren open. Dus ook de bio wijnhandelaars. Aanstaande maandag kun je naar de 'Natural wine meets Cantillon' wat plaats vindt in het schitterende kader van de enige brouwerij die Brussel nog kent namelijk Cantillon. Daar komen een vijftiental natuurlijke wijnmakers waaronder enkele gerenommeerde namen tezamen van 11:00 tot 19:00.

Een dag eerder op zondag kun je ze ook ontmoeten en hun wijnen proeven bij Wijnfolie in Aalter.

De wijnmakers:

1. Thierry Puzelat - Bonhomme (Loire)

2. Clos Tue-Boeuf (Loire)

3. Domaine La Bohème, Patrick Bouju (Auvergne)

4. Domaine Matin Calme, Anthony Guix (Roussillon)

5. Bodegas y vinedos Ponce, Juan Antonio Ponce (Manchuela, Esp)

6. Clos des Grillons, Nicolas Renaud (Rhône)

7. P-U-R, Production Unique Rebelle, Cyril Alonso + Florian Looze (Bourgogne, Beaujolais, Rhône)

8. Le Scarabée, Isabelle Frère (Roussillon)

9. Léonine, Stéphane Morin (Roussillon)

10. Yoyo, Laurance Mania Krief (Banyuls)

11. Les Foulards Rouges, Jean-François Nicq (Roussillon)

12. Potron Minet, Jean Sebastien Gioan (Roussillon)

13. Olivier Rivière (Rioja, Esp)

14. La Fontude, François Aubry (Languedoc)

15. Vinyer de la Ruca, Manuel Di Vecchi Staraz (Banyuls)


Misschien komen we elkaar maandag aan het einde van de dag nog wel tegen in Cantillon.

Brouwerij Cantillon
Gheudestraat 56
Brussels (Anderlecht)

Meer info

natuurlijke wijn

14:05 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) | Tags: natuurlijke wijn |  Facebook | |  Print

20 maart 2011

Win toegangskaarten voor: Belgovino, Belgische wijnbouwers zonder grenzen

Dat de Belg graag een glas wijn drinkt is geweten maar wist je dat er er ook talrijke zijn die zelf wijn maken in het buitenland?  Op 10 april komen ze naar België voor  de tweede uitgave van Belgovino georganiseert door Vino Magazine. De interesse voor wijn gemaakt door Belgen is enorm gegroeid en de waardering gestegen. Deze wijnproducenten hebben u allemaal ook een verhaal te vertellen. Ze hadden een droom en hebben die in het verre buitenland of in onze eigen contreien waargemaakt:
- De kleine producent die van nul af aan is begonnen
- De bewuste investeerder
- De zelfstandige of ondernemer die zijn zaak verkocht om een nieuwe droom te beginnen
- De Belg(ische) die een buitenlandse(er) huwde met enkele hectare wijnstokken in de familie
- De gevestigde wijnhandelaar die een kasteel kocht in Bordeaux,
- Enz…

Tijdens de salon van de ‘Belgische Wijnbouwers zonder Grenzen’ krijgt u de gelegenheid om wijnen te ontdekken die geproduceerd worden door Belgen, wereldwijd. De degustatie vindt plaats in een prachtig en haast symbolisch kader: het Koloniënpaleis te Tervuren.

Aanwezige domeinen:

Château Ad Francos (Bordeaux)
Château Bertrand Braneyre (Bordeaux)
Château Branas Grand Poujeaux (Moulis-en-Médoc)
Domaine du Chenoy (België)
Château Closiot (Barsac-Sauternes)
Château de Durette (Beaujolais)
Château Famaey (Cahors)
Château de Fontenille (Bordeaux)
Château Franc Mayne (Grand Cru Classé Saint-Emilion)

Château de Jabastas (Bordeaux)
Château des Grandes Vignes (Sauternes)
Château Goubau (Côtes-de-Castillon)
Domaine Lalande (Languedoc Roussillon)
Lion Perruchon (Lussac Saint-Emilion)
Château de Lussac (Lussac Saint-Emilion)
Château La Marzelle (Grand Cru Classé Saint-Emilion)
Bodegas Mas Alta (Priorat)
Château Mansenoble (Corbières)
Domaine Michel Juillot (Mercurey)

Château de Minière (Bourgueil)
Château Pabus (Bordeaux)
Château Perayne (Bordeaux)
Château Petit Bocq (Saint-Estephe)
Château Tifayne (Côtes de Castillon, Côtes de Francs)
Château Vieux Maillet (Pomerol)
Château Vilatte (Bordeaux)
Château Bel Air (Languedoc)
Château Villemaurine (Grand Cru Classé Saint-Emilion)

Vinama geeft 30 gratis toegangskaarten weg. Geef antwoord op de volgende vraag:

Welk typisch druivenras uit Bordeaux is dominant aanwezig in de wijn van Château La Marzelle en Château Villemaurine uit Saint Emilion?

!! UPDATE 4 APRIL: DE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN !!  Stuur je antwoord naar xxxx  en vermeld naast je naam en adres ook of je één of twee toegangskaarten wenst. 

Dus afspraak op zondag 10 april, wijnen proeven van en met Belgische wijnproducenten
Plaats: Koloniënpaleis, Paleizenlaan, 3080 Tervuren (gratis parking)
Datum : zondag 10 april, van 11 uur tot 18 uur

belgovino 10 april avril tervuren.jpg

15:54 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (2) | Tags: wedstrijd |  Facebook | |  Print

09 maart 2011

Portugese wijn, de kwaliteit springt uit het glas

De ingrediënten:
- Douro
- Dao
- Porto
- Portugal specialist Kris Jeuris

Laat deze allemaal een avondje pruttelen voor de Vlaamse Wijngilde in Brussel en je krijgt gegarandeerd een lekker Portugees stoofpotje.  

Portugal is een land wat tot midden jaren zeventig nog onder een militaire dictatuur gebukt ging.  Pas vanaf 1986 bij de toetreding tot de Europese Unie is de ontwikkeling van het maken van wijn in een technologische versnelling gekomen en kwam vooral de kennis beschikbaar om kwalitatieve wijnen te maken (afgezien van het maken van Port waar men al meester in was).   

Quinta de Saes Cor Doa 2009 (7,90€) beet de spits af en toonde zich als een fruitige, florale frisse wijn met strakke zuren.  De 100% alvarinho van Muros Antigos 2009 (13,48€)  gemaakt door Anselmo Mendes was mineralig met rijp fruit in de mond ondersteund door een mooie zuurgraad en een lange evenwichtige afdronk. Mooi voorbeeld van de kwalitateit die tegenwoordig in Portugal wordt gemaakt. Als derde witte wijn was de Quinta dos Carvalhais Colheita Seleccionnada 2006 (15,17€) gemaakt van de druivenrassen Encruzado en Verdelho het buitenbeentje. Want dit is een witte wijn die houtgisting heeft gehad en intense aroma’s van boter en noten had. In de mond een volle, ronde wijn met een duidelijke houtopvoeding die in wel iets weg heeft van het chardonnay type wijn maar wel een mooie frisheid had.

Bij de rode gingen we terug naar het domein  Quinta de Saes namelijk de Dao 2008 (11,66€), druivenrassen touriga nacional en alfrocheiro preto. Licht zwart fruit in de neus met in de mond hetzelfde fruit maar met een mooie fraicheur, medium tannine en lichte aangename vegetale toets.  2008 was een koel jaar in Dao en deze wijn kan nog wel even liggen.
Vale Raposa Reserva 2008 (11,66€), Douro, touriga nacional en tinta cão van een leisteen bodem, is een wijn met elegant rood fruit zoals kersen en een geroosterde toets in de neus. Een volle aanzet, kruidig, peper en drop. Een allemansvriend waarvan de alcohol in de afdronk opvalt.  

Vervolgens de ‘fieldblend’ Quinta Terra Feita de Cima Po de Poeira 2007 uit Douro (18,92€), van de druivenrassen touriga franca, tinta roriz, tinta cao, touriga nacional en andere. In de neus kersen, viooltjes, pruimen en een lichte houttoets maar wat vooral naar voren komt is de finesse. In de mond een mooie jonge wijn met mineralen en krokante tannine. Kan zeker nog even wat rusten. “Pó betekent 'stofdeeltje', poeira betekent 'stof', op het label van de tweede wijn staat een stofdoek (wat volstaat voor een kleine beetje stof), op dat van poeira staat een stofzuigerkabel. Elk jaar verandert het label omdat elke oogst anders is en aldus andere accenten in de structuur van de wijn legt”, aldus Kris Jeuris.

niepoort morgadio da calçada late bottles vintage 2004 port.jpg


Dan naar de Dao voor de Quinta da Pellada 2007 (40,70€), Dão-blend met lichte dominantie van Touriga Nacional. Een zeer complexe zijn in de neus met bosbessen, cassis cederhout en vooral elegantie.  Mooie rondeur in de mond van deze jonge wijn bomvol fruit en mineralen met een lange afdronk die nog een enorm potentieel heeft en dus nog even mag blijven liggen. Gaat gemakkelijk nog tien jaar mee.

Als afsluiter de Niepoort Morgadio da Calçada Late Bottled Vintage 2004 port (16,40€). Geconcentreerd rood fruit in de neus, zeer fruitig met daarnaast krieken op alcohol en ook wat evolutie in de vorm van bosgeuren en nat hout. In de mond een volle geconcentreerde aanzet met een zalvende structuur. Zeer veel fruit, zoete bramen, cassis en een lange afdronk. Een zeer , zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding  en leg dit maar in je kelder zou ik zeggen of nog beter, schenk dit maar in je glas.

Dit weekend kun je diverse van bovenstaande wijnen zelf gaan proeven tijdens de degustatie bij Wijnhuis Jeuris in Roeselare, Kaaistraat 62a. Doorlopend van 14:00 tot 19:00. www.wijnhuisjeuris.be  

23:44 Gepost door Vinama in Geproefd, Wijn proeverij | Commentaren (2) | Tags: portugal, douro, dao, porto |  Facebook | |  Print

20 oktober 2010

Belgische en Nederlandse wijninterland bij Peeters en Pichal op Radio 1

peeters en pichal radio 1 alain bloeykens rene van heusden.jpg
Rene van Heusden, Alain Bloeykens en Annemie Peeters

De Belgische proevers aan één kant van de tafel de Nederlanders aan de andere. Een vuvuzela om de aftrap te blazen en we konden er bij Radio 1 aan beginnen, de flessen konden komen.

Afgelopen maandag
Voor het radioprogramma Peeters en Pichal zat ik maandag met een groep luisteraars bestaande uit wijnprofessionals en wijnliefhebbers tesamen voor een eerder ludieke dan representatieve test van Belgische wijnen ten opzichte van die van de Nederlandse bodem. Uit welk land zou de beste wijn komen? Er waren in totaal tien wijnen in vijf flights van twee waarvan twee rosé schuimwijnen, vier witte wijnen en vier rode wijnen. Vanuit Nederland was wijnjournalist Rene van Heusden van het tijdschrift Perswijn overgekomen en onder begeleiding van de Belgische wijnjournalist Alain Bloeykens werd het tempo er goed ingehouden en werden alle tien wijnen in een half uur blind geproefd volgens de beoordelingsmethode die ook door het Concours Mondial de Bruxelles gebruikt wordt. Alle wijnen kregen een individuele score op 100.

belgische nederlandse wijn peeters en pichal radio 1.jpg

Elke flight van twee wijnen was dus een wedstrijd op zich die uiteindelijk het resultaat zou bepalen.

Flight 1, rosé schuimwijn:
NL: Reestlander Parel, regent 2009 van Wijngaard de Reestlanhoeve
BE: Chardonnay Meerdael Rosé, Oud-Heverlee 

Flight 2, wit:
NL: Marber wit Gelderse landwijn, solaris druif van De Broake (wijnbouw Laren)
BE: Entre-Deux-Monts, Cuvée Raphaël 2009, kerner druif, Ieper 

Flight 3, wit:
BE: Wijndomein Aldeneyck, pinot gris 2008, Maaseik, Limburg
NL: Landwijn Johanniter 2009 van Wijngaard de Reestlanhoeve

Flight 4, rood:
NL: Marber rood 2008, regent en rondo druif van De Broake (wijnbouw Laren)
BE: Kampenberg tafelwijn Zweigelt 2007 uit Vlierzele

Flight 5, rood:
NL: Barriquewijn Romee 2008, cabertin druif 
BE: Parfondeville 2008 van Château Bon Baron uit Lustin  

De wijn hierboven vetgedrukt waren de winnaar van de flight en België heeft Nederland dus verslagen met 3-2. Bravo!

Naast deze uitslag kan er ook op basis van de individuele wijnscore de beste wijn per categorie bepaald worden:
Schuimwijn rosé: Chardonnay Meerdael Rosé, Oud-Heverlee (BE), gemiddelde score 70,66 pnt
Wit: Marber wit Gelderse landwijn, solaris druif van De Broake (NL), gemiddelde score 74,75 pnt
Rood: Marber rood 2008, regent en rondo druif van De Broake (NL) gemiddelde score 75,58 pnt

België wint de beker voor de wedstrijd en de beste schuimwijn en Nederland gaat lopen met de beker voor de beste witte en rode wijn (van hetzelfde domein nota bene).

Mijn persoonlijke favoriet bij de rode wijnen was de Belgische Parfondeville 2008 van Château Bon Baron (een domein wat blijkbaar Nederlandse eigenaars heeft) met een gemiddelde groepsscore van 74,08 maar van mij kreeg hij 83 en op mijn tweede plaats de Nederlandse Marber rood 2008 van De Broake. Bij de witte was mijn favoriet overduidelijk de Nederlandse  Marber wit van De Broake .

annemie peeters sven pichal olaf leenders radio 1 vrt.jpg
Annemie Peeters, ikzelf en Sven Pichal

Enkele maanden eerder
den houwaart cuvee jul 2007 barrique belgische wijn.jpgMet twee andere sommeliers waarvan één wijnblogger (wijnliefhebbers) en nog een wijnblogger (wijnblog) waren we een reeks wijnen blind aan het proeven die we allen zelf hadden meegenomen. Ik kreeg toen een rosé wijn in het glas waarvan ik zei "Doe er wat suiker bij en ik zou zeggen dat het een gewürztraminer is" zo aromatisch met lychee was deze overigens fisse en fruitige wijn. Bleek de wijn gemaakt te zijn van de siegerrebe druif door het Belgische domein Den Houwaart uit Aarschot. En de siegerrebe blijkt inderdaad verwant te zijn aan de gewürztraminer.
Later op de avond kregen we (uiteraard weer blind) iets in het glas waarvan ik het volgende opschreef:
"In de neus rijp fruit met een mooie concentratie van o.a. kersen omgeven door een zwijm van hout. Een lichte maar niet onaangename vergetale toets met zuurtjes van frambozen. In de mond een fruitige (rijp) jonge wijn met weinig tannine die al helemaal versmolten is. Korte afdronk maar ontzettend veel drinkplezier. Goed glas wijn."  Niemand van ons zat ook maar in de buurt van wat het was namelijk de Cuvée Jul 2007 van alweer het Belgische domein Den Houwaart van wijnmaker Joeri Röttger. Ik heb toe meteen mijn bestelling geplaatst (waar ik overigens nog op wacht Peter...).

Onlangs kreeg ik voor het eerst de rode wijn van Aldeneyck uit Maaseik de pinot noir 2009 te proeven. Een wijn met in de neus vooral fijne mokka, cederhout en gerookte toetsen die echter het fruit wel wat onderdrukten. In de mond een soepele, zachte aanzet met aardbeien, ronde tannine en weinig zuren. Ook hier weer een leuk en sappig glas wijn om nu te drinken en voor een Belgische wijn absoluut een geslaagd produkt.

Als ik de kwaliteit van de Belgische wijnen vergelijk met jaren geleden heeft er duidelijk een kwaliteitsverbetering plaatgevonden die de komende jaren ongetwijfeld nog verder gezet gaat worden.
Hopelijk gaan de wijnboeren daarna ook wat tijd besteden aan de vorm en design van hun etiketten want als marketeer wordt ik er droevig van als ik zie wat ze soms op de fles plakken.      

22:38 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (8) |  Facebook | |  Print

21 januari 2010

Hospices-de-Beaune, wijnen voor een goed doel - Deel 2

Voor deel 1 zie 17 januari

De eerste twee wijnen werden inmiddels geschonken. Een Pouilly-Fuissé 2006, Cuvée Françoise Poisard die een ingetogen neus had en bleef houden zelfs na het walsen. In de mond een frisse aanzet met wat lichte molligheid. Fruitig, vooral exotisch en wat boter. Fijne zuren, mooi in balans en een lange afdronk met een spoor van alcohol. Roland Masse: 'Door de overrijpe druiven van het jaar is het een krachtige wijn geworden wat de mineraliteit wat wegdrukt'. 'Goed gemaakt' lees ik in mijn notitieblokje.

Daarnaast een Meursault Genevrières Premier Cru 2006, Cuvée Philippe le Bon die ook een gesloten neus had maar waar de mineraliteit wel naar boven kwam. In de mond een volle brede aanzet met vanille en hout maar gelukkig niet te dominant. Iets vettige textuur, brioche en mineralen. Ook hier de zuren weer precies op maat. Heeft veel potentieel.

Meursault Genevrières Premier Cru 2006, Cuvée Philippe le Bon


Vervolgens over op de rode wijnen met een Beaune Premier Cru 2005, Cuvée Dames des Hospitaliers. Een lichtrode kleur en een aromatische neus van rood fruit en cederhout. In het begin een echte charmeur maar gaat helaas wat achteruit na even in het glas te hebben gestaan. In de mond een fruitige medium aanzet. Doet wat jong, strak en droogtrekkend aan in mond maar er zit toch ook materie en potentieel. Roland Masse legt uit dat deze wijn van een wat zanderige ondergrond komt wat het verschil met de volgende wijn en de lagere aciditeit verklaard.

De Beaune Premier Cru 2005, Cuvée Nicolas Rolin had een vrij donkere kleur voor een pinot noir met nog een lichte paarse gloed wat komt door de rode klei van deze wijngaard. Een mooie maar discrete neus. Daarna komt het vollere fruit naar boven met verweven hout. Geeft een wat zachtere indruk. In de mond heeft de tannine duidelijk de overhand naast de hoge zuurgraad en is de wijn nog niet in evenwicht. Nog te jong en afblijven dus. Deze wijn is identiek hetzelfde gemaakt als de vorige wijn en geografisch liggen ze slechts enkele honderden meters uit elkaar.

zeebaars met algen, gemarineerde courgette, hazelnootboter met gember en Bouchot mosselen Alex colonnaDan was het tijd voor het heerlijke voorgerecht van Alex Colonna (Auberge du Pêcheur): zeebaars met algen, gemarineerde courgette, hazelnootboter met gember en Bouchot mosselen. Hierbij werden twee witte wijnen geserveerd. De Meursault Charmes Premier Cru 2005, Cuvée Albert Grivault had iets minder koud geserveerd mogen worden. Een strogele kleur met een volle neus van rijp fruit en een lichte houttoets. De neus evolueert wat negatief naar mate hij in het glas staat. In de mond een volle, complexe wijn met naast het rijpe fruit ook een frisse citrustoets. Aciditeit is duidelijk aanwezig maar is wel fijn. Verder mineralen en een metaaltoets die er volgens Ronald Masse niet in moet zitten en hij concludeert dat de wijn in een gesloten fase zit.

De Corton-Charlemagne Grand Cru 2006, Cuvée François de Salins mocht er zijn. Vrij donkergele kleur met zelfs iets van een licht oranje gloed. Een brede, volle, vineuse, complexe neus met brioche aroma. Ook in de mond dezelfde volheid en complexiteit met rijp fruit en een wat vettige textuur. De onderbouwende zuren brengen deze heerlijke wijn mooi in evenwicht en geven er zelfs een bepaalde elegantie aan.

Meursault Charmes Premier Cru 2005, Cuvée Albert Grivault Corton-Charlemagne Grand Cru 2006, Cuvée François de Salins Hospice de beaune


Bij de wilde eend met spitskool, zalf van aardpeer en maïskroket, nem van gekonfijte eendenbil met teriyaki werden twee rode wijnen geserveerd. De kleur van de Volnay-Santenots Premier Cru 1999, cuvée Jehal de Massol had zo goed als geen evolutie voor een wijn van tien jaar en was zelfs nog wat geconcentreerd. Eerst wat muf in de neus wat later verdwijnt. Verder sous bois, natte bladeren, champignons en wat truffel in de neus. Medium aanzet met frambozen en de wijn wordt gedragen door een frisse zuurgraad. Doet nog jong aan met nog veel potentieel.

De Pommard 1e Cru 2005, Cuvée Dames de la Charité heeft een vrij donkere, kersenrode kleur. Zwoel en rijp fruit in de neus zoals aardbeien. Complex en kruidig. 'Zo moet ie!' lees ik in mijn proefnotitie. In de mond een mooie wijn maar met een toch wat nerveuze aciditeit maar niet agressief. Ook hier zit potentieel in.

Volnay-Santenots Premier Cru 1999, cuvée Jehal de Massol Pommard 1e Cru 2005, Cuvée Dames de la Charité hospice de beaune


Bij de laatste wijnen werd een kaasbordje geserveerd wat ik wijselijk heb laten staan tot ik beide wijnen goed geproefd had. Rode wijn en kaas, ik blijf het geen ideale combinatie vinden en laat het vaak aan me voorbij gaan omdat de kaas in de meeste gevallen de wijn geen recht doet.

Als afsluiter kregen we een Mazis-Chambertin Grand Cru 2002, Cuvée Madeleine Collignan in het glas waarvan de kleur een begin van evolutie vertoonde. Aroma's van kersen, hout en bos. Had van mij wat meer complexiteit mogen hebben. In de mond een krachtige aanzet en dit is duidelijk een wijn met ruggengraat. Nog wel zeer jong dus laten liggen.

Als laatse wijn een Clos de la Roche Grand Cru 2002, Cuvée Georges Kritter. Robijnrode kleur en een ingetogen neus. Na het walsen wat fruit van frambozen en krieken. Viooltjes, cederhout en een gerookte toets. Medium aanzet waar je het fruit goed moet gaan zoeken maar het zit er wel in. Jong, vrij droge en stevige tannine en een warme afdronk van de alcohol. Ik vraag me af wat dit nog gaat worden.

Mazis-Chambertin Grand Cru 2002, Cuvée Madeleine Collignan Clos de la Roche Grand Cru 2002, Cuvée Georges Kritter hospice de beaune


Alle wijnen die deze avond zijn geschonken komen uit de persoonlijke voorraad van Hospice-de-Beaune wat betekend dat ze daar ook opgevoed zijn en helaas nergens in de winkel te verkrijgen zijn. We hebben dus wijnen geproefd die we zo goed als zeker nooit meer in ons glas zullen krijgen.  

Aangezien ik het weekend volgend op deze degustatie in de Bourgogne zou zijn heb ik dankzij Roland Masse de Cuverie van Hospices-de-Beaune kunnen bezoeken in het gezelschap van enkele gildeleden en samen met de oenoloog Sebastien Lecomte de jaargang 2009 uit het vat mogen proeven. Een onvergetelijke, prachtige maar vooral smaakvolle ervaring. Tweemaal ondergedompeld door Hospice-de-Beaune in een week tijd. Wat kan het leven van een wijnliefhebber toch mooi zijn.

Binnenkort deel 3 op Vinama van mijn bezoek aan de Cuverie van Hospices-de-Beaune. Bovenstaand artikel is gepubliceerd in 'Ken Wijn Magazine' van de Vlaamse Wijngilde.

17 januari 2010

Hospices-de-Beaune, wijnen voor een goed doel - Deel 1

Als Roland Masse, de regisseur van Domaine Hospices-de-Beaune uit de Bourgogne samen met Anthony Hanson, senior wijnconsultant van het Londense veilingshuis Christies en Master of Wine, op uitnodiging van Hugo Van Landeghem naar de Vlaamse Wijngilde komen om er de wijnen van Hospice-de-Beaune voor te stellen, dan mag je gerust spreken van een primeur voor België.

Vroeger had ik als jonge twintiger tijdens een wijnreis Beaune al eens bezocht en uiteraard een bezoek gebracht aan het prachtige hospitaalmuseum Hospice-de-Beaune. Ik kende  het nobele verhaal achter de wijnen dus al en keek er dan ook ten zeerste naar uit om op deze Vinoforum bijeenkomst de wijnen te kunnen proeven vergezeld met de expertise uitleg van Roland Masse en Anthony Hanson.

An Englishman in......Beaune

Dat de Engelsman Anthony Hanson regelmatig in Frankrijk vertoeft, bleek wel uit zijn vlotte Franse babbel waarmee hij de geschiedenis van Hospices de Beaune uit de doeken deed. In België moeilijk voor te stellen maar het huidige ziekenhuis in Beaune bezit maar liefst 60ha van voornamelijk (85%) premier cru- en grand cru-wijnen zoals savigny-les-beaune, corton-charlemange, mazis-chambertin en bâtard-montrachet. Al deze wijngaarden zijn in de loop der eeuwen vergaard door middel van schenkingen aan aan het 'Hôtel-Dieu' in de vorm van geld, boerderijen en complete wijngaarden. Ook vandaag de dag worden er nog altijd schenkingen gedaan.

Aan de oorsprong van deze schenkingen staat kanselier Nicolas Rolin die in 1443 'Hôtel-Dieu' oftewel Hospice-de-Beaune speciaal stichtte voor de armen die medische hulp nodig hadden maar dit niet konden betalen. Dit nobele initiatief kreeg in de loop der tijd steun vanuit de welgestelden in en rond Beaune waardoor menig erfenis linea recta bij Hospice-de-Beaune terecht kwam. De arme zieken lagen zelfs in de kapel die ook dan ook de naam 'salles des pauvres' mee kreeg en waar zij rechstreeks vanuit hun bed de mis konden volgen.

Er werken 22 mensen bij het domein die ieder ongeveer 2,5ha wijngaarden bewerken van de totaal 60ha. Ieder jaar worden er tussen de 600 en 750 pièces (vaten) produceerd waarvan in 2009 een 145tal witte wijn. Deze wijnen worden door Roland Masse zelf gevinifieërd. In totaal worden er 44 cuvées gemaakt waarvan 21 rood en 13 wit. Iedere cuvée draagt de naam van de oorspronkelijke donateur.

roland masse anthony hanson hospice de beaune christies
Mijn tafelgenoten Roland Masse (links) en Anthony Hanson (MW)

Eenmaal....andermaal, verkocht

Het unieke van de wijnen van Hospices-de-Beaune is de manier waarop ze verkocht worden. Op de derde zondag van november vindt een openbare veiling van de vaten plaats. Dit jaar voor de 149e keer. Het is de grootste en oudste charitatieve veiling te wereld waarvan de opbrengst volledig wordt geïnvesteerd in het huidige ziekenhuis en de rusthuizen van Beaune. De wijnen hebben dan net hun alcoholische gisting achter de rug en moeten hun malolactische omzetting nog ondergaan. Eenmaal verkocht op de veiling dienen de vaten voor half januari opgehaald te worden en door een naar vrije keuze négociant of wijnboer in de Bourgogne ook nog achttien maanden opgevoed te worden.

hospice de beaune bourgogne toit dak roofDat de keuze van deze 'eleveur' zeer belangrijk is bij de uiteindelijke kwaliteit van de wijn mag voor zich spreken. Deze zal namelijk bepalen bij welke temperatuur de vaten worden bewaard, of de wijn wordt overgestoken op andere oude eikenhouten vaten, hoe lang de wijn op vat blijft, hoe vaak er soutirage plaatsvindt, filtering ja of nee, etc...

Indien van dezelfde cuvée meerdere vaten bij verschillende kopers terecht komen en deze door verschillende 'eleveurs' worden opgevoed zullen er dus degustatieve veschillen in in dezelfde cuvée zitten. Derhalve wordt de naam van de opvoeder ook duidelijk op het etiket vermeld die overigens altijd dezelfde typische Hospices-de-Beaune lay-out hebben.

In 2004 is Hospice-de-Beaune op zoek gegaan naar een veilingshuis wat de veiling internationaal meer in de kijker zou kunnen zetten en sindsdien heeft Christies de leiding over de veiling. Het is ook vanaf dat moment dat er ook  particulieren op de veiling mogen kopen. Anthony Hanson wakkerde dan ook de interesse aan om als Vlaamse Wijngilde een vat te kopen en nodigde iedereen uit om te komen proeven in Beaune. Pinot-noir is volgens hem gemakkelijker om jong en dus van het vat te proeven dan bijvoorbeeld cabernet-sauvignon of syrah.

Onze nationale wijnmeester Eric Merny begon al te mijmeren (en hij niet alleen) over het kopen van één vat en had er al meteen een naam voor, cuvée Hugo. Snel werd er gerekend aan tafel. Eén vat is 228 liter = 288 flessen = 24 kisten van 12 flessen en even snel werden het al twee vaten.....  

Roland Masse over jaargang 2009

Er was een normale vegetatieve cyclus met een goede bloemzetting in juni. Een goed evenwicht tussen zon en regen met een vroegtijdige rijping van de druiven waardoor begin september de rijpe oogst in perfecte weersomstandigheden kon plaatsvinden.

"Het is niet moeilijk wijn te maken in een goed jaar. Wij doen niks, we hoeven alleen maar te wachten en doen de druiven in de roestvrijstalen vaten en alles gaat vanzelf. Helaas is het niet ieder jaar zo gemakkelijk" aldus Roland Masse. 'De witte druiven hadden een potentieel van 13-14% alcohol wat voor ons ideaal is om een goede witte wijn te maken. Het is nog te vroeg om in het algemeen van een groot jaar te spreken want we kennen de evolutie van de wijn nog niet. Wel was al direct duidelijk na het persen van de druiven dat het druivensap een uitstekende kwaliteit had.'

Op de vraag of 2009 te vergelijken was met 2005 zei Roland Masse dat het zeker vergelijkbaar is maar met het verschil dat voor de rode wijn de tannine wat vetter is. Wil dit ook zeggen dat ze daardoor minder bewaar capiciteit hebben? Roland Masse wou die conclusie nog niet trekken. De witte wijn uit 2009 vondt hij echter wel kwalitatief beter dan de die uit 2005.

Binnenkort deel 2 op Vinama met de wijnen die geproefd werden. Bovenstaand artikel werd ook gepubliceerd in 'Ken Wijn Magazine' van de Vlaamse Wijngilde.

16 juli 2009

Top 10 irritaties bij wijndegustaties

In willekeurige volgorde:

1. Te veel mensen waardoor je nauwelijks bij de tafels met flessen wijn kunt komen en je je ellebogen moet gaan gebruiken en als je dan uiteindelijk iets in je glas hebt je niet eens rustig kunt proeven laat staan proefnotities maken.

2. Schenkers achter de tafel die ellenlang in gesprek zijn met iemand anders en ondertussen geen aandacht hebben voor de andere mensen die met een leeg glas staan te wachten.

3. Niet genoeg schenkers achter de tafels voor alle wijnen. Kan gebeuren als het even onverwacht druk is maar zeg dan gewoon even dat de klanten zichzelf mogen inschenken want anders verdubbel je de tijd maar die je nodig hebt om te proeven.

4. Te weinig spuugemmers zodat je met je mond vol wijn een hele afstand tot de emmer moet gaan afleggen tussen al die mensen door om dan uit te komen bij..

5. Overvolle spuugemmers.

6. Vrouwen met een parfumwalm waardoor je de wijn helemaal niet ruikt. Vaak is het dan ook nog zo'n zware parfum die in je neus blijft hangen. Sommige mannen kunnen er trouwens ook wat van met hun after-shave.

7. Van tevoren geen lijst beschikbaar met welke wijnen er te proeven zijn. Zet de lijst even op het internet of stuur hem mee met de uitnodiging via bijvoorbeeld e-mail, kleine moeite.

8. Inferieure INAO glazen. Weg met die kleine prutsglazen, welke gek heeft ze ooit uitgevonden, lynchen die man. Deel fatsoenlijke grote glazen uit zoals bijvoorbeeld het Spiegelau Tasting model. 

9. Mensen die komen aperitieven in plaats van wijn proeven en niets uitspugen en na een tijdje lopen te wankelen.

10. Een fles met kurk tegenkomen op een proeverij. Dit gebeurt helaas nog te veel. Vaak is de fles al half leeg geschonken. Wijnhandelaars maar ook wijnproducenten, proef de wijn eerst als je hem opentrekt en voordat je hem uitschenkt.

10b. Betalen voor een proeverij waar ik bovenstaande zaken tegenkom.

peter doomen img_9793b
Foto P.Doomen

20:45 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (14) |  Facebook | |  Print

22 juni 2009

Degustatie Wouter Wineconsult

Wouter de Bakker, Eerste Sommelier van België in 2007, maakt me attent op zijn Open-fles degustatie die zal plaatsvinden op aanstaande zondag 28 juni van 13:00 tot 19:00uur. Locatie: Het Land aan de Overkant te Heverlee. De toegang is vrij maar Wouter heeft wel graag even een e-mail van je op info@wouterwineconsult.be als je van plan bent te komen proeven.

Mooie  natuurlijke wijnen met onder andere de nieuwe wijnen van Etienne Thiebaud, een fantastische jonge wijnmaker vol talent uit de Jura met als resultaat zeer zuivere wijnen, zullen er te proeven zijn.

"Op 15 jarige leeftijd kreeg Wouter van thuis uit de kennis van wijn met de paplepel mee. In de zomer van het jaar 1998 nam zijn vader hem mee naar de Bordeaux-streek. Sindsdien laat de wijn hem niet meer los.

Hij besliste om te studeren als sommelier aan de hotelschool 'Ter Groene Poorte ' In Brugge, waar hij een 7de specialisatiejaar wijn- en drankenkennis volgde. Nadien vervolmaakte hij hem als butler-intendant en werd wereldwijnmeester.

Wouter is nauwelijks 25 jaar oud en heeft als sommelier al een heus palmares op zijn naam staan. Tijdens zijn studies werd hij respectievelijk bekroond als Beste Commis Junior Sommelier van België in 2001, Beste Junior Sommelier van België in 2002 en Wine World Taster of the Year in 2003. Wouter leerde de feeling van het vak tijdens zijn stages in gerenommeerde huizen Als het Scholteshof, 't Laurierblad en La Bergerie. Ook liep Wouter een zeer leerrijke sommelierstage in restaurant Le Cinq (***) te Parijs waar Enrico Bernardo (Beste sommelier van de wereld) tot voor kort werkte.

Gedurende 3,5 jaar was Wouter actief als sommelier in Maison Vandamme te Zeebrugge. Als piepjonge sommelier kreeg hij de Young sommelier Award of Excellence, een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt door de Professionele Vlaamse Sommeliers voor de meest verdienstelijke jonge sommelier van het moment. Vanaf juni 2007 is Wouter de verantwoordelijke sommelier van restaurant Dôme te Antwerpen, gelauwerd met één michelin-ster.
In 2007 won Wouter de meest prestigieuze wijnwedstrijd in België en werd verkozen tot Eerste sommelier van België - Prosper Montagné 2007.

Sindsdien heeft Wouter een voorliefde gekregen voor een natuurlijke keuken en dito wijnen. Volgens hem zijn dit dan ook dé wijnen die de meeste expressie van hun terroir vertonen." (www.wouterwineconsult.be)

no barrique no berlusconi bartolo mascarelle barolo
De Barolo van Maria Teresa Mascarello (Foto Livedoor blog)

08:15 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (11) |  Facebook | |  Print

17 april 2009

'Salon van de natuurlijke wijn' en 'Belgische wijn'

Het is weer voorjaar en dus traditioneel een periode waarin wijnhandelaars ons graag willen laten genieten van al het lekkers wat ze te bieden hebben. Zo is er dit weekend "Le Salon des Vins naturels" in Olne en voor degene die het misschien ietsje dichter bij huis zoeken is er op 2 en 3 mei "De salon van de natuurlijke wijn" in Aalst.

Hans Dusselier van Wijnfolie en Tom Vanlerberghe zullen dan gezamelijk met een 19tal wijnbouwers en leveranciers van aanverwante natuurlijke producten, flirten met uw smaakpupillen. Van (h)eerlijke natuurlijke wijnen in combinatie met bijvoorbeeld oesters uit Normandië en Iberische hespen tot en met Belgische bio frietjes vergezeld door artisanale Belgische bieren. 

Cyriel alonso hans dusselier domaine l ancestra

Van links naar rechts: Hans Dusselier van Wijfolie, Stéphane Morin van Domaine Léonine en rechts Cyril Alonso van Domaine l'Ancestra uit de Beaujolais die door GaultMillau in 2008 verkozen werd tot beste wijnproducent uit zijn regio. Zijn wijnen moet u zeker gaan proeven en vergeet dan vooral niet te kijken naar zijn fantasierijke en lachwekkende etiketten.

Meer informatie op Natuurlijke wijnen.

Niet vaak vindt er een degustatie plaats van enkel Belgische wijnen maar op 25 april is het weer zover. Op die dag zal Jonas De Maere van Belgian Wines Fair in de kasteelhoeve van Hof Ten Steen in Orsmaal samen met maar liefst 11 Belgische wijnproducenten een 30tal Belgische wijnen opentrekken. Een mooie gelegenheid om in één middag een kwalitatief beeld te krijgen van Belgische wijn.

Meer informatie op Belgian Wines Fair.

22:03 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (3) | Tags: natuurlijke wijn, belgische wijn |  Facebook | |  Print

28 maart 2009

Le Salon des vins naturels

Om alvast in je agenda te noteren: Op 17, 18 et 19 april 2009 vindt on Olne nabij Luik een wijnbeurs plaats van natuurlijke kwaliteits wijnen. 35 wijnboeren zullen zelf hun wijn voorstellen en er staan een paar interessante domeinen zoals Pierre Frick uit de Elzas en Rene Mosse uit de Loire en eigenlijk nog veel meer. Wil je zelf eens praten met de man/vrouw achter de wijn die je drinkt dan kan dat gedurende die dagen. salons des vignerons olne 2009

Alsace
Jean-Pierre et Chantal Frick - Domaine Pierre Frick
Alsace - Crémant d'Alsace - Alsace Grands Crus Steinert, Vorbourg, Eichberg - Alsace Vendanges Tardives et Sélections de Grains Nobles


Beaujolais
Michel Guignier - Domaine Michel Guignier
Beaujolais - Moulin à Vent - Fleurie


Bourgogne
Thomas Pico - Domaine Pattes Loup
Chablis

Vincent Thomas - Domaine de la Chappe
Bourgogne Tonnerre

Agnès et Sébastien Paquet - Domaine Paquet
Auxey-Duresses

Céline et Laurent Tripoz - Domaine Tripoz
Macon - Pouilly-Loché


Bordeaux
Corinne et Jean-Michel Comme - Château du Champ des Treilles
Sainte-Foy Bordeaux


Corse
Nicolas Mariotti Bindi - Domaine Nicolas Mariotti Bindi
Patrimonio


Jura
Alice Bouvot et Charles Dagand - Domaine de l'Octavin
Arbois


Languedoc
Alban Michel - Les Sabots d'Hélène
Corbières

Michèle et Frédéric Palacios - Le Mas de mon Père
Malepère - Vin de Pays d'Oc
 

Clément Mengus - Domaine de Cazaban
Cabardès

Pierre Fabre et Marc Bertrand - Château de Gaure
Limoux

R. Forbes et J.-M. Rieux - Domaine de Gressac
Vin de Pays du Gard

Luc Lybaert - Domaine Lous Grèzes
Duché d'Uzès


Loire
Agnès et René Mosse - Domaine Mosse
Anjou

Isabelle et Hervé Villemade - Domaine du Moulin
Cheverny - Cour Cheverny

Damien Delecheneau - Domaine de la Grange Tiphaine
Touraine - Touraine Amboise - Montlouis

Philippe Peulet - Domaine de la Perrière
Côte Roannaise
 


Normandie
Julien Frémont - Domaine de Fortmanel
Calvados - Pommeau - Cidre - Poiré


Provence 
Françoise Dutheil de la Rochère - Château Sainte-Anne
Côtes de Provence - Bandol 

Dominique Hauvette - Domaine Hauvette
Baux de Provence


Rhône
Romain Corbin - Domaine le Pré Neuf
Côtes du Rhône - Vinsobres

Gilbert Clusel et Brigitte Roch - Domaine Clusel-Roch
Côte-Rôtie - Condrieu

Matthieu Dumarcher - Domaine M. Dumarcher
Côtes du Rhône


Roussillon
Vincent Parcé - Domaine de la Rectorie
Banyuls - Collioure
 

 ... et Domaine de la Préceptorie
Côtes du Roussillon - Maury

Jean-Philippe Padié et Guillaume Jouquet - Domaine Padié
Côtes du Roussillon - Vin de Pays des Côtes Catalanes
 

Lucien Salani - Domaine des Balmettes
Vin de Pays des Côtes Catalanes - Muscat de RivesaltesSavoie
Véronique Dupasquier - Domaine Dupasquier
Roussette de SavoieSud-Ouest
C. Maisonneuve et M. Cosse - Domaine Cosse-Maisonneuve
Cahors

Patrice Lescarret - Domaine de Causse Marines
Gaillac

Stéphanie Roussel - Château Lassolle
Côtes du Marmandais
 

Laurent Cazottes
Eaux de Vie - LiqueursChili
Matthieu de Genevraye - Clos Ouvert


 Meer informatie op www.salondesvignerons.be  

11:42 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (4) | Tags: bio, biodynamisch, natuurlijk |  Facebook | |  Print

31 januari 2009

Riesling op schiste

Een nieuwe Pure Winelovers degustatie georganiseerd door Jan in restaurant NZET in Gent en deze keer volledig in het teken van Duitse rieslings op schiste (leisteen). Een vijftiental wijnen uit de Moezel van steile op het zuiden gelegen hellingen. De wijnen gingen van droog, halfdroog/zoet tot zoet.

Riesling is een grote klassieke witte druif (maar toch nog vrij onbekend bij het grote publiek) die langzaam en tot diep in november rijpt en niet zo gevoelig is voor vorst. Daarom komt hij vooral in noordelijke wijngebieden voor waar hij onder de late herfstzon langzaam zijn rijping voltooit wat uiteindelijk het aromatisch karakter versterkt. Riesling weerspiegelt zijn terroir waar hij verbouwd wordt. Een schiste bodem is rijk aan mineralen en geeft de wijn dan ook een mineralige en tevens rokerige toets. De steile schiste hellingen slaan overdag ook de warmte van de zon op om dit 's nachts weer af te geven aan de wijnstok. De zon wordt weerspiegeld in de Moezel rivier en door dat de wind vrijspel heeft (geen bergen die de wind blokkeren)drogen de druiven goed.

Riesling wordt bijna altijd voor monocépage wijn gebruikt dus zonder toevoeging van andere druivensoorten. De druif leent zich tot het vinifiëren van beendroge wijn tot edel zoete en zelfs mousserende wijn. Riesling geeft ook de mogelijkheid om goede bewaarwijnen te produceren.    

duitse riesling peter lauer riesling spatlese fass 7 2006

 

Waar moet je nu naar zoeken als je een riesling wijn proeft? Wat zijn de typische karakteristieken?
Qua kleur zul je een bleekgele, groengele kleur zien. In de neus aroma's van perzik, appel, citrusfruit en witte bloemen (lindebloesem) en in de mond valt de levendige zuurgraad meteen op. Het zijn vooral sappige fruitzuren. Strakke zuren vindt je vooral in beendroge rieslings. Rijpere rieslings geuren naar abrikoos en ananas.

Na rijping op fles kan er ook een geur van petroleum ontstaan die je bij geen enkele andere druif aantreft. Persoonlijk kan ik het wel waarderen als er een lichte 'petrole' geur aan de wijn zit maar het wordt blijkbaar ook als een fout beschouwd door diverse wijnboeren. Iemand citeerde deze avond bijvoorbeeld Marcel Deiss die gezegd heeft dat "riesling die op de juiste terroir staat nooit 'petrole' zal ontwikkelen bij het ouder worden". 
  
Heeft de druif de edele rotting ondergaan dan heeft de wijn een typische smaak van gedroogde abrikozen, rozijnen, amandelen en honing.

In Duitsland is Riesling met 20% de meest voorkomende druivensoort waar hij ook wel Rheinriesling of Johannisberg riesling wordt genoemd. De wijnen van deze avond kwamen allemaal uit de Mosel-Saar-Ruwer streek, het oudste wijngebied van Duitsland. 9.000ha wijngaarden waarvan meer dan de helft met riesling. Het Moezel gebied wordt verdeeld in de Unter-Mosel, Mittel-Mosel en Ober-Mosel waarbij de beste rieslings uit de Mittel-Mosel komen van Enkirch tot Trier.

Voordat we de wijnen blind zijn gaan proeven werd ons door Jan gevraagd om van iedere wijn een indicate te geven hoeveel gram suiker en hoeveel gram zuren er in de wijn zit alsmede of er laboratorium gist of natuurlijke gist gebruikt was. Voor de zuren dat bleek een vrijwel onmogelijke opdracht (althans voor mij) en op het moment dat het echte suikergehalte van een wijn verteld werd hoorde je geregeld een ai..,oooh.. of yes. Met de gistsoort zaten we er gezamelijk bijna altijd juist op alhoewel daar ook wel eens een gokje gewaagd is.

Hoe zat dat ook al weer met endogene en exogene gisten? Endogene gisten zijn van nature aanwezig op de druif en/of in de wijnkelder, exogene gisten zijn kunstmatig in een laboratorium gemaakt. Deze gisten zijn nodig voor de alcoholische gisting. Wil een wijnboer exogene gisten gebruiken dan zal hij eerst alle endogene gisten moeten doden met sulfiet.

riesling duitsland Hausmann peter lauer mosel weingut franz friedrich kern heinrich kaess

1. C. A. Haussmann - Spätlese trocken 2007, Traben Trarbacherer Königsberg, Moezel, prädikatswein: Eerst een ingetogen neus en na goed walsen licht stenig, witte bloemen en abrikozen. Fruitige aanzet, sappig en een allemansvriend. Zuren goed aanwezig. Correct gemaakt. Vinama 13pnt,  6,80 Euro. Volgens sommige proevers was deze wijn kunstmatig aangezuurd.

2. Peter Lauer - Ayler Kupp „Unterstenbersch" 2007 Fass 12, Qualitätswein, Saar Restsuiker 10,1 g/l, Zuren: 7,0 g/l, spontaan vergist, 45 hl/ha:   
Deze wijn komt van een helling van 70%, geoogst op 20 oktober 2007. In de neus geeft hij een beetje de indruk een natuurlijke wijn te zijn, daarnaast licht mineralig en wit fruit. Wel wat monotoon. In de mond echter een frisse aanzet met onderbouwende zuren van napoleon snoepjes of van die zachte snoepjes met zuur wit poeder erop, fruit. In de afdronk wat zoete frambozen en grapefruit. Vinama 14pnt, 10,00 Euro.

3. Weingut Franz Friedrich Kern - Wehlener Sonnenuhr ‚S' 2004 - alte Reben, Wehlen, Moezel: Mineralige, stenige neus, beendroog. Lichte petroleum en rokerige toets. Zeer droge aanzet met stevig aanwezig zuren. Wijn is niet helemaal in balans. Een bittertje en chemische smaak in de afdronk die me stoort. Vinama 12.5pnt, 10,20 Euro.

4.  Weingut Heinrich Kaess - Trarbacher Schlossberg 2003, Hochgewächs trocken, Moezel: Dikke vette tranen in het glas. In de neus naast appels een duidelijk petroleum aroma, misschien dat deze wijn wat ouder is dan de vorige? Een volle mature aanzet, weinig fruit en het lijkt net op of er houttoetsen in zitten. Alcohol komt strek naar voren in de smaak. Vinama 13pnt, 6,50 Euro.   

duitse riesling weingut franz friedrich kern heinrich schmitges st urbans-hof oekonomierat weiss

5. Weingut Franz Friedrich Kern -  Wehlener Sonnenuhr 'S' 2006 - alte Reben, Moezel: Ingetogen neus maar komt snel los. Bloemen, vuursteen maar ook boter en lactische aroma's. In de mond fris, fruitig en evenwichtig echter na enige tijd in het glas gaat het met grote stappen achteruit. Hij evolueerde zeer negatief en daarom een onvoldoende voor deze wijn. Vinama 11pnt, 11,00 Euro.

De volgende wijn was een vreemde eend in de bijt, een piraat. Echter we waren niet op de hoogte dat er een piraat tussen ging zitten. Het waren allemaal rieslings zo was ons verteld dus ik was zeer verbaasd toen ik dit proefde. Mijn eerste gedachte was een natuurlijke sauvignon blanc uit de Loire maar dat kon absoluut niet het waren immers allemaal rieslings. Ik heb toen maar in de groep gegooid dat dit niet op een riesling trekt en als er riesling in de fles zou moeten zitten het wel ergens een beetje op riesling moet lijken en niet op dat wat ik in mijn glas had. Hans had net voor de degustatie deze piraat er tussengezet.

En dit was de wijn: 
6. Bruno Allion, Surin Tout Simplement, Vin de Table Touraine: Nog wat koolzuur aanwezig, zeer fruitige neus met appels en noten. Limonade neus, dit is een natuurlijke wijn. A-typisch riesling zowel in de neus als in de mond. Eerder iets uit de Loire, sauvignon? Ook in de mond zeer fruitig, exotisch, appelsap en drinkt ook als limonade, lekker. Vinama 14pnt, +/- 10.00 Euro.    

Bruno Allion tourraine sauvignon blanc

7. Weingut Heinrich Schmitges -  Grauschiefer 2000 QBA trocken, Moezel: Rijp fruit in de neus, boenwas, petrole, ik hou hier wel van. In de mond verwacht je veel de neus maar de wijn is zeer plat, hij valt dood, zit geen structuur in, geen balans. Vinama 10pnt, 8,00 Euro.

8. St. Urbans-Hof, Oekonomierat Nic. Weiss - Leiwen (Saar), 2007 Wiltinger Kabinett, restsuiker 25,8 g/l,  zuren 8,2 g, spontaan vergist, 60 hl/ha: Eenvoudig en fruitige neus. Fris, fruitig, gras, weinig restsuiker en zuren komen kunstmatig over (aangezuurd?). Vinama 12pnt, 8,00 Euro.

duitse riesling weingut josef bernard kieren st urbans-hof oekonomierat peter lauer saar mehringer blattenberg riesling auslese

9. Weingut Josef Bernard Kieren - Graacher Dompropst 2003, Spätlese Halbtrocken, Moezel  11,5% RZ 16,1 Säure 6,4: Een volle aromatische neus met appels, mineralen en petrole. Mineralige aanzet met frisse pompelmoes zuren, droog en wat bitter. Vinama 13pnt, 5,80 Euro.
Deze wijn bleek te zijn gechaptaliseerd of angereicherd zoals de Duitsers zeggen (suiker aan de most toegevoegd om een hoger alcohol percentage te krijgen).

10. St. Urbans-Hof, Oekonomierat Nic. Weiss - Leiwener Laurentiuslay 2007, Spätlese feinherb, Moezel, restsuiker 32g/l, zuren 7,3g spontaan vergist 40 hl/ha: Wat vettig in het gals. Zoet fruit in de neus met perzik, abrikoos, kruiden en iets lactisch. Volle halfzoete aanzet met abrikozen,appelsien en citrus in de afdronk. Zuren aangenaam aanwezig. Vinama 14.5pnt, 36,00 Euro

11. Peter Lauer -  Ayler Kupp 2006 Spätlese Fass 7, Saar, 8.5%, restsuiker 75,6g/l, zuren 7,6g, spontaan vergist, 29 hl/ha: Zeer aparte neus, stoffig en alsof er zuurkool in het glas zit. Zoete aanzet met zelfs wat botrytis toetsen. Daarna zoet rijp fruit met toch ook droge toetsen er doorheen. Vinama 15.5pnt, 15,00 Euro.

12. St. Urbans-Hof, Oekonomierat Nic. Weiss - Mehringer Blattenberg 2006,  Auslese, Moezel, 9,5%,  restsuiker 93,6 g, zuren 6,9 g, spontaan vergist 30 hl/ha, gerijpt in foeder: Geen proefnotitie maar met dank aan Jan is dit die van de wijnproducent: "Dieser Riesling ist eine kräftige und vollmundige Auslese. Ein enormes Spektrum von fruchtigen Aromen lässt sich auf die selektive Lese zurückführen. Der leuchtende Blauschiefer verleiht dem Wein eine feine Würze und ausgeprägte Mineralität. Die edelsüße Auslese verwöhnt den Gaumen mit einem intensiven und lang anhaltendem Geschmack von reifen Früchten kombiniert mit eleganten Honignoten". Vinama 15pnt, 20,00 Euro.

duitse riesling matheus kirsten franz matheus drhon hofberger auslese riesling oswald esseln-falkenburg dhron hofberger riesling beerenauslese

Van de volgende drie wijnen moesten we ook de leeftijd raden.

13. A.Matheus - Kirsten - Dhron Hofberger Auslese 1975, Moezel: Bruinige kleur, oude wijn, noten honing en rozijnen, muf. Gemaderiseerde kenmerken, zuren komen zeer sterk naar voren en zoet wordt naar de achtergrond gedrukt. Ver op zijn retour. 20,00 Euro

14. Franz Matheus - Dhroner Hofberger 1976 Auslese Riesling, Moezel: Licht oxidatieve neus met alcoholnoten en nat karton. In de mond komt de bitterheid op de voorgrond. Ver op zijn retour/passé. 
22,00 Euro

15. Oswald Esseln-Falkenburg - Dhron Hofberger Riesling 1976  Beerenauslese, Moezel: Mooie complexe neus, oud, noten. Volle zoete aanzet met zelfs nog iets van fruit en wat tabak. Lange afdronk van confiture en geconfijt fruit. (vergeten te scoren), 32,00 Euro.

Combinatie wijn en gerecht? Voor de droge Duitse riesling:
Garnalen risotto, Asperges, Coq au riesling, Krab met grapefruit, Carpaccio van vis met limoen echalotjes en peper, Kip met citroensaus, Tajine van kip met geconfijte citroen of kweepeer, Plateau fruit de mer, Elzasser zuurkool schotel, Sushi, Kalfsschnitzel met citroen. Grand Cru niveau: Kreeft met roomsaus, Forel en Tarbot. Een halfdroge riesling gaat vaak goed samen met de Chinese keuken. 

Combinatie wijn en gerecht? Voor de zoete Duitse riesling:
Allerlei foie gras gerechten, zowel koud als gebakken foie gras,  Kip met roomsaus en bijvoorbeeld oesterzwammen, desserts zoals Aardbeien mousse met sabayon, Apfelstrüdel, Tarte tatin en Peren met roquefort.

We hebben afgesloten met een mooi stuk vlees van Mauro en een heerlijke crême brulée. In de keuken heb ik eens kunnen proeven van de commerciële ingrediënten lijn van El Bulli chef Ferran Adrià Acosta. Wat dacht je van Yoghurt in poeder vorm, smaak is verbluffend goed. En gedroogde frambozen. Zien eruit als een gewone framboos maar dan compleet gedroogd. Aparte gewaarwording in de mond.
Bij het eten heeft Mauro nog een viertal flessen wijn opengetrokken waarvan er twee uit Bugey kwamen van het domein waar Mauro een wijngaard heeft gekocht dus daar gaan jullie later vast en zeker nog meer van horen. Daarnaast is vooral de mooie cabernet franc (van Fuca?) me bijgebleven maar ik heb geen notities genomen welke wijnen dit waren dus misschien kan iemand anders dat hier aanvullen. Jan, dank voor de mooie avond.

18 oktober 2008

Historic Wines

historic wines grand crus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historic Wines bekend van de mooie en vaak oudere Grand Cru's heeft ook een zeer aantrekkelijk gamma van jonge wijnen met een prijs voor iedere beurs.

Bert Van Praet  doet dit weekend zijn deuren open en ontvangt jullie allemaal voor een degustatie van een 40-tal verschillende wijnen. Er zullen ook hapjes geserveerd worden in de winkel op de Bist in Wilrijk nabij Antwerpen. Dit alles gratis en zonder aankoop verplichting. Mocht je toch met je handen vol wijn naar huis willen gaan dan krijg je per aankoopschijf van €50 een waardebon van €5. 

Historic Wines Openflesdagen: zaterdag 18 en zondag 19 oktober van 10:00 - 18:00 uur.

Historic Wines
Bert Van Praet
Bist 42a
B-2610 Wilrijk

T+32 (0)3 888 89 86
M+32 (0)485 177 686
bert@historicwines.be  

historic wines wilrijk bistµ
(bron foto: De Zondag)

10:20 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

07 mei 2008

Salon van de Natuurlijke wijn

Hans Dusslier van Wijnfolie organiseert op 24 & 25 mei samen met Troca Vins Naturels de tweede Salon van de Natuurlijke wijn. Dit jaar zowel nabij Brugge als bij Leuven. Mij kun je op zondag in Leuven tegen het lijf lopen vanaf 13:30uur.

Wat kun je verwachten? Pure wijnen die gemaakt zijn met zo min mogelijk tussenkomst van de wijnproducent.  In de organische wijnbouw maakt de natuur als het ware de wijn. Er is zo weinig mogelijk tussenkomst van de wijnboer, enkel als het broodnodig is. Er zijn ook geen moderne oenologische ingrepen zoals het beïnvloeden van de smaak door laboratoriumgisten, maar men zoekt de terroir op.

Biologische wijnbouw is het milieuvriendelijk verbouwen van druiven. De biologische wijnbouw streeft naar een duurzame vorm van landbouw, waarin de natuurlijke processen een grote rol spelen. In dit streven naar een duurzame landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemisch - synthetische bestrijdingsmiddelen en van kunstmest. GGO's (Genetisch Gemanipuleerd Organisme), pesticiden en chemische meststoffen zijn uiteraard taboe. Binnen het assortiment van de toegestane middelen is wel de traditionele Bordelaise pap (oplossing van water, kalk en kopersulfaat) toegelaten. Biologische landbouw wordt ook wel ecologische landbouw genoemd. Onder de term ‘biologisch' vallen zowel de biologische als de biologisch - dynamische (biodynamische) landbouw. 

Bij biologische wijnbouwers staat het welzijn van grond en gewassen voorop. Voor men 100 % biologische producten kan produceren, moet de landbouwgrond eerst een omschakeling ondergaan. De bodem moet worden gezuiverd van zo veel mogelijk onnatuurlijke producten. Daarbij dient men rekening te houden met een omschakelingsperiode die bij wijnbouw ongeveer drie jaar is. Die drie jaar is een moeilijke periode, omdat de wijnstok zijn natuurlijke resistentie tegen ziekten kwijt is geraakt en ook de productie zal in het begin verminderen.

Biologisch-dynamische boeren streven naar een zoveel mogelijk grondgebonden, divers en zelfregulerend landbouw-bedrijfsorganisme met gesloten kringlopen. Ze besteden veel zorg aan het ondersteunen en harmoniseren van de levensprocessen in bodem, plant en dier. Zo werkt de biodynamische boer aan een voor zijn bedrijf specifieke ‘bedrijfsindividualiteit'. Die wordt des te krachtiger naarmate de verschillende organen van het gehele bedrijf op elkaar zijn afgestemd en elkaar ondersteunen.

Van biodynamische wijnboeren is doorgaans bekend dat ze kosmische invloeden benutten via het gebruik van specifieke biologisch-dynamische preparaten en/of door werkzaamheden (zaaien, planten, grondbewerkingen, oogsten) uit te voeren op tijdstippen, afhankelijk van de constellaties van sterren en planeten. Dat is slechts één facet van de biodynamische landbouwpraktijk, want er is veel meer waar biodynamische boeren aandacht aan besteden.

Biodynamische landbouw heeft dus veel gemeen met de biologische landbouw. Beide verwerpen het gebruik van chemische stoffen op het land en geloven eerst en vooral in een gezonde bodem als basis voor de vruchtbaarheid. Klassieke biologische praktijken omvatten het gebruik van groenbemesting, regelmatige bodembewerking, compost en gemengde aanplanting. Biodynamica staat achter al deze aspecten omdat ze een goede basis vormen voor ecologisch gezonde landbouw, maar ondertussen blijft de vruchtbaarheid van de aarde afnemen en moet er dus meer gebeuren dan alleen de aarde voeden - de aarde moet genezen worden. Daarom gaat de biodynamica een stap of twee verder dan de organische landbouw met het toepassen van een aantal remedies voor de aarde en bijvoorbeeld de bladeren. De biodynamica gaat ervan uit dat de bodem zelf moet leven en dat de vitaliteit van de aarde een invloed heeft op de gezondheid van de planten die ervan leven.  

Enkele maanden geleden ben ik voor het eerst bij Wijnfolie in Stratem langs geweest. In de prachtige oude verbouwde boerderij waar nu de wijnwinkel in zit zaten toen net enkele mensen aan de grote houten tafel die al begonnen waren met het proeven van de wijnen van Domaine L'Ancestra. De avond ervoor was er net een degustatie van geweest dus er stonden nog veel flessen open. 
Hans Dusselier nodigde me uit om aan te schuiven en meteen heb ik kennis kunnen maken van de wijnen van Cyril Alonso, de man die in 2008 is uitgeroepen door Gault Millau als beste wijnmaker van de Beaujolais-Bourgogne ( zie ook dit artikel in De Morgen). Zijn Cuvee de Château Gonflable 2006 en Le dernier des Mohicans 2005 moet je zeker eens proberen. Leuk detail is dat deze Cyril Alonso zijn Sommelier examen heeft gehaald op de wijnuniversiteit Suze-la-Rousse daar waar ik ook over vijf weken examen ga doen voor dit examen. En laat Hans Dusselier nu ook zijn Sommelier examen daar gehaald hebben..... Hans heeft na de wijnen van Domaine L'Ancestra nog een aantal flessen open getrokken waarvan de Rocher en de P.F., beide Spaans, in mijn kofferbak werden geladen. We hebben nog een hele tijd met z'n tweeën wijnen geproefd en gepassioneerd over natuurlijke wijnen gepraat, zo zie ik het graag.  

Troca Vins Naturels ken ik nog niet maar daar zal aan het einde van deze maand verandering in komen. Tot in Leuven.


salon van de natuurlijke wijn wijnfolie

Voor meer info klik op de uitnodiging hierboven.

07:15 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (5) | Tags: natuurlijke wijn, wijnfolie |  Facebook | |  Print