10 juni 2012

Asperges steken en welke wijn drinken we erbij?

Ieder jaar kan het niet snel genoeg weer asperge seizoen zijn voor me want ik ben een grote liefhebber. Ik heb het geluk dat bij mijn ouders in de straat er een aspergeveld is en twee straten verder worden er biologische asperges  geteeld. Asperges op je bord die dezelfde dag nog uit de grond zijn gehaald verser kan het niet en wat een hoop smaak. Je kan begrijpen dat ik nooit meer asperges uit de supermarkt koop want naast het feit dat ze driemaal duurder zijn hebben ze in vergelijking met deze asperges geen smaak.

asperges
Asperge veld

asperges
Hier worden ze met de hand gestoken

asperges
De AspergeSpin dient enkel om het plastic op te heffen zodat de asperges manueel gestoken kunnen worden en om de bakken met asperges gemakkelijk te vervoeren

asperges

asperges
De asperges worden ter plekke op het land gewassen en er wordt een stuk vanaf gesneden

asperges

Gewassen en gesneden

asperges
Klaar om te sorteren

asperges
5,00 Euro per kilo, net gestoken en thuis nog even in het water voor ze later op mijn bord liggen

 

En wat drinken we bij de (gekookte) asperges?
De meeste asperge gerechten vragen eerder om een witte wijn dan een rode. De klassiekers zijn van de druivenrassen sauvignon blanc, pinot blanc of riesling gemaakt. Zo zijn er de wijnen uit de Loire gebaseerd op sauvignon blanc zoals Quincy, Menetou-Salon of het iets duurdere Sancerre en Pouilly-Fumé. Uit de Elzas gaan er talrijke pinot blancs of rieslings bij.

Buiten bovenstaande klassiekers zijn er natuurlijk ook alternatieve wijnen. In ieder geval moet je wijnen kiezen zonder houtopvoeding  want dat gaat niet samen met asperges. Probeer eens een grüner-veltliner uit Oostenrijk, een albarinho uit Rias-Baixas (SP), weissburgunder (pinot blanc) of riesling uit Duitsland/Luxemburg, een pinot grigio uit Alto-Adige (IT), een sylvaner uit Rheinhessen (DE), een Bordeaux met een dominantie aan sauvignon blanc en waarom geen Belgische wijn zoals bijvoorbeeld de pinotblanc-auxerrois van Domein Pietershof.

Eet smakelijk en gezondheid!

15:07 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (0) | Tags: asperges |  Facebook | |  Print

22 mei 2011

Asperges en een pinot blanc uit de Elzas

Was het maar enkele maanden langer aspergeseizoen want ik kan er niet genoeg van krijgen. Niet van de asperges uit de supermarkt want ik ben nogal verwend wat asperges betreft. Mijn ouders wonen op nog geen kilometer afstand van een aspergeboer dus ik ben gewoon om asperges te eten die de dag zelf of maximaal een dag eerder gestoken zijn. Heel vers dus, biologisch en met ontzettend veel smaak. Tijdens het asperge steken wil er nog wel eens één verkeerd afbreken en dan krijg je een korte asperge met kop oftewel 'koppen' zoals ze genoemd worden. Praktische van de 'koppen' is dat ze in iedere pan passen dus en dat je veel aspergepunten hebt, het lekkerste stukje van de asperge. Het lekkerste klaargemaakt op zijn Vlaams met (geplette) eieren, gekookte aardappelen en gesmolten boter en daar doe ik dan nog plakken gekookte achterham bij. Als wijn gaat er bij de fijne en subtiele smaak van de asperges het beste een witte wijn. De klassiekers zijn de wijnen gemaakt van de pinot blanc (Elzas, Alto-Adige, Duitsland) of riesling druif en een sauvignon blanc uit bijvoorbeeld de Loire (Menetou-Salon, Sancerre,..). Maar ook de auxerrois Grand Premier Cru van Domaine Clos de Rochers uit Luxemburg past er prima bij of waarom niet eens albariño uit Rias Baixas (Spanje) of een grüner veltliner uit Oostenrijk erbij proberen?

elzas,pinot blanc


Cuvée Les Amours 2008, een ongecompliceerde pinot blanc van het befaamde domein Hugel uit het schilderachtige dorpje Riquewihr in de Elzas. Een eenvoudige frisse en zachte wijn die met zijn bescheiden fruitigheid mooi aansluit bij dit aspergegerecht.

23:32 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (0) | Tags: elzas, pinot blanc |  Facebook | |  Print

08 augustus 2010

Château de Rayne Vigneau 1986 met een poulet à l'ail

De stijl van de Sauternes wijnen is de afgelopen tien jaar langzaam aan het veranderen van de soms overdreven mierzoete wijnen naar de meer gebalanceerde wijnen met een goed evenwicht tussen het zoet en de zuren. Alhoewel de AOC Sauternes wereldberoemd is, is het nog altijd moeilijker voor een eigenaar van een Sauternes domein om zijn wijn te verkopen dan bijvoorbeeld zijn buurman in Graves om zijn rode of droge witte wijn te verkopen. Daarom past men de stijl wat meer aan om een evenwichtigere wijn te verkrijgen die naar men hoopt een grotere doelgroep gaan bereiken. Uiteraard heeft het er ook mee te maken dat wij allemaal als consument nu eenmaal minder vaak een zoete wijn drinken en dus ook kopen dan een droge witte of rode wijn. 

Sauternes en eten wordt altijd meteen geassocieërd met een dessert of met foie gras. Minder bekend maar een goddelijke combinatie is die met blauwschimmel kazen zoals roquefort of blue d'Auvergne. Ook een combinatie van dessert en kaas is mogelijk namelijk wat dacht je van een perentaartje met wat stukjes roquefort er bovenop. De wat oudere Sauternes van tien jaar en ouder kun je serveren bij een kalfszwezerik met morilles, kalfsmédaillons met een Sauternes saus met truffel of een kip met geconfijte citroen.

Persoonlijk ben ik iemand die niet zo graag warme hoofdgerechten eet met daarbij allerlei zoete tralala zoals de klassieke tong Picasso (met fruit) of bijvoorbeeld wild met kersen. Echter ligt het zoet niet op het bord maar zit het in mijn glas dan kan ik het wel waarderen.  Zo is een kip uit de oven met knoflook een heerlijke combinatie met Sauternes (probeer het zelf maar eens) en ook nog eens ontzettend gemakkelijk voor te bereiden.

Poulet à l'ail:
Neem een veertigtal knoflookteentjes die je niet uit de schil moet halen. Stop er enkele in de de kip die je gekruid hebt en doe de rest samen met de kip in een ovenschaal. Neem twee courgettes en snij deze in blokjes en doe deze naast de kip in de schaal. Wat olie over de kip en in de oven op ongeveer 180° totdat hij gaar is. Tussendoor regelmatig bedruipen met het vocht uit de schaal en/of met een scheut Sauternes. Serveren met kleine aardappels in schil die in stukken gesneden met wat olie en grof zout zijn gegaard.

rayne vigneau 1986 suaternes 1e grand cru poulet a l'ail kip knoflook vinama.jpg

Château de Rayne Vigneau 1986, 1er Grand Cru Sauternes: mooie evolutie in de neus met aroma's van noten, marsepein en ook nog een frisse toets van citrus en abrikozen. De wijn komt eerder fris over in de neus dan plomp. In de mond een mooi evenwicht tussen de aciditeit en de zoetheid waar het frisse er na vierentwintig jaar bovenuit steekt. Ook geroosterde amandelen,lychee en ook weer die abrikozen. Een zeer lange afdronk met rozijnen en een heerlijk botrytis toets. Vinama: 15pt, en in combinatie met de kip met knoflook doe ik er nog een punt extra bij.

16:20 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (5) | Tags: sauternes, bordeaux |  Facebook | |  Print

05 oktober 2009

Creatief met Champagne

Was er eerst sprake van een tekort aan Champagne nu heeft de economische crisis daar een 180 graden draai aan gegeven. Sommige mensen weten daar wel raad mee zoals het maken van een Champagne 'gadget' voor iemand die al alles heeft.

Het bedrijf Edible verkoopt met de hand gemaakte Champagnelollies met daarin vlokken Californisch goud van 24 karaat. Dit goud zou volgens de verkoper anti-bacteriele eigenschappen hebben. Te koop voor £3.75 per stuk.

gold 24 karat lollipop champagne


Lekker als dessert na de in de oven gebakken tarantula spin uit Cambodje of mopani wormen die ze ook verkopen. Welke wijn zou daar trouwens bij passen? Om het diner misschien te eindigen met een kopje kopi luwak oftewel civet koffie. Dit is klaarblijkelijk de duurste koffie ter wereld omdat de koffiebes gegeten wordt door een civetkat. De pit passeert zijn maag/darmkanaal en krijgt dan door fermentatie zijn geliefde exquise smaak. Ik hoef er zeker geen tekening bij te maken hoe ze deze koffie verzamelen.....

Neem zelf maar eens in een kijkje in hun on-line shop voor nog meer bizarre  cadeaus

19:28 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

28 juli 2008

"Icewine" voor op het terras in de blakende zon

wijnijs wine ice sorbet

IJswijn of liever gezegd wijnijs, heerlijk voor huidige zomerse dagen. Lijkt me heerlijk zo'n verfrissende bol Champagne of Cabernet Sauvignon....... 

Ook Mercers in New York maakt wijnijs met een alcohol percentatge van 5% met als resultaat dat de Gouverneur David Paterson nu een  wet getekend heeft waardoor de New Yorkers nu officieel een wijnijsje mogen eten, mits ze kunnen bewijzen dat ze boven de 21 jaar door hun identiteitsbewijs te laten zien.

Ook verkrijgbaar in verpakkingen van 5,5 en 13 liter, ja op z'n Amerikaans uiteraard.

ice wine wijnijs

In Amerika zijn er al diverse producenten van wijnijs maar helaas is hun "ice cream" nog niet gespot in de Benelux.

21:45 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

19 augustus 2007

Sushi en wijn, welke combinatie?

Sushi, ik zou het wel iedere dag willen eten. Heerlijk vind ik het. Maar wat drink je er nu bij? Een droge sherry of een witte wijn ja, maar welke? Na veel experimenteren is er één wijn die er voor mij uit springt en dat is de Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Deze wijn blijft absoluut overeind bij de rauwe vis, de gember en de sojasaus.
Grüner Veltliner is een witte druivensoort uit Oostenrijk waar wordt hij ook "Der Grüne" wordt genoemd, en waar hij de meest geplante druivensoort is. Typisch voor deze druivensoort zijn aroma's van peper, citrus en hij heeft een hoge aciditeit.

sushi-poster-glow
  
Grüner Veltliner Loisiumwiengarten 2005, Karl Steiniger: frisse neus, citrus, mineralen, peper, granny smith appels, in de mond ook weer iets van zure appels, fris, veel rijpe zuren zeker niet agressief, citrus in de afdronk, heerlijk bij sushi.  10.00 Euro bij Maxi Vins en Bewine. Winespectator:88/100pt, Vinama: 15/20pt