02 augustus 2015

Interview met Xavier Leclerc, wijnaankoper van Auchan in Roncq en jurylid bij Concours Mondial de Bruxelles

auchan,roncq,xavier,leclerq,carrefour,foire aux vins,wijnfestival,
Xavier Leclerc (©Vinama)

Xavier Leclerc is sinds zestien jaar de 'caviste' van Auchan in Roncq (1800 wijn referenties). Een hypermarkt net over de grens in Noord Frankrijk die druk bezocht wordt door Belgen en dan vooral tijdens het wijnfestival in september. Geboren in Roubaix in 1968 ging Xavier als twaalfjarige op vakantie bij familie, wijnmakers in de Languedoc, waar hij van wijn aangelengd met water mocht nippen. Vanaf veertien jaar zat de microbe om ooit iets met wijn te doen eigenlijk al in hem. Via een landbouwstudie met specialisatie in de bloemen- en plantkunde is hij terechtgekomen in de gewasbescherming en heeft hij o.a. gewerkt voor Monsanto. Na zeven jaar kwam hij tot de conclusie dat het werk toch niet helemaal zijn ding was. Zijn voorliefde lag bij wijn, koken, reizen, nieuwe dingen ontdekken en vooral samen delen. In 1987 heeft hij de stap genomen naar de wijn en is hij bij Auchan Roncq begonnen in de wijnafdeling.  Sinds 2006 is Xavier ook jurylid van het Concours Mondial de Bruxelles waar hij persoonlijk veel waarde hecht aan het ontmoeten van mensen van over de hele wereld die allemaal dezelfde passie hebben namelijk wijn en dit graag met elkaar willen delen. Er zijn veel grote namen uit de wijnwereld aanwezig op dit concours en dat wil al wat zeggen. Ze komen graag naar Concours Mondial de Bruxelles. Daarnaast is het kiezen van wijnen die een medaille verdienen ook belangrijk als leidraad voor de eindconsument.

Olaf Leenders (OL): Je doet als jurylid mee in meerdere wijn concoursen. Is er een verschil tussen de concoursen in Frankrijk en het Concours Mondial de Bruxelles?

Xavier Lecrerc (XL): Er is een enorm groot verschil. Een Belg wil graag nieuwe wijnen ontdekken. Er is een wijncultuur qua drinken die misschien wel superieur is aan die van de meerderheid van de Fransen en ik schaam me er niet voor om dit te zeggen als Fransman. De Fransen kunnen nog wel eens wat chauvinistisch zijn en zeker in bepaalde wijnregio's.

De organisatie is ook ongelooflijk van het Concours Mondial de Bruxelles want vergeet niet dat er 8.000 wijnen op drie dagen blind geproefd moeten worden door 300 internationale proevers en dit allemaal op de juiste volgorde en dezelfde correcte temperatuur. En dat alles ook nog eens ieder jaar op een andere locatie, zoals de vorige jaren in Bratislava, Portugal en in Luxemburg.

OL: Wat betekent een medaille wijn van Concours Mondial de Bruxelles voor een hypermarkt zoals Auchan?

XL: Een fles wijn op het schap met een medaille verkoopt tien tot twintig keer meer dan zonder medaille. Als een klant moet kiezen tussen een wijn met of zonder medaille, uit dezelfde herkomstbenaming en in dezelfde prijs categorie dan is de keuze snel gemaakt. Een klant die een fles wijn wil kopen moet altijd gerustgesteld worden omdat de grote meerderheid onzeker is als ze een wijn keuze moeten maken. Een medaille van Concours Mondial de Bruxelles op de fles helpt hen hierbij.Neem bijvoorbeeldJean Yves Bechet van château Fougas Maldoror die ik sinds 1998 in mijn assortiment heb. Om een Côtes de Bourg, een herkomstbenaming die niet heel bekend is, rond 12,00 Euro te verkopen is geen vanzelfsprekendheid maar met de grote gouden medaille van 2012 verkoop ik als caviste zijn wijn een stuk gemakkelijker. Zijn wijnen zijn kwalitatief heel goed en het is iemand die continue in de wijngaard zit om daar een zo hoog mogelijke kwaliteit na te streven. Helaas zijn er ook wijnboeren die uit wanhoop hun wijn opsturen naar een concours omdat ze niet verkocht krijgen in de hoop dat ze een medaille winnen en alsnog hun wijn verkopen. Uiteraard als de wijn niet goed genoeg is krijgt hij ook van mij geen medaille. En dan zijn er nog de wijnboeren die hun wijn nooit laten deelnemen aan een concours omdat ze vinden dat hun wijn zeer goed is en ze niet vergeleken willen worden met wijnen uit andere landen.

auchan,roncq,leclerq,carrefour,foire aux vins,wijnfestival
Foire aux Vins - Wijnfestival in Auchan Roncq (©Vinama)

OL: Welke wijnen doen het momenteel goed in Auchan Roncq?

XL: Bordeaux is en blijft de belangrijkste regio qua verkoop. Daarna volgt de Rhône die de Languedoc is gepasseerd waarna Bourgogne en Beaujolais. Als we specifiek naar de goedkopere wijnen kijken is Languedoc de koploper.  

OL: Wat is de meest ondergewaardeerde wijnregio volgens Xavier Leclerq?

Er zijn er zoveel. Als ik naar Frankrijk kijk dan is eigenlijk alles behalve de grote namen uit Bordeaux, Bourgogne en de Rhône ondergewaardeerd. Buiten Frankrijk denk ik aan Zwitserland maar de wijnen kunnen soms wat prijzig zijn, Duitsland waar ze fantastische witte wijnen maken waar weinig over gesproken worden. 

OL: Zie je een verandering in het koopgedrag van de klant in de zestien jaar dat je bij Auchan Roncq werkt?

XL: Destijds was de klant niet zo geïnteresseerd in wijn zoals nu. Men kocht wijn gewoon omdat er iedere dag wijn gedronken werd zonder daar verder bij na te denken. Vervolgens kwam er interesse in de wijnen die in ‘Primeur’ verkocht worden en nog later de interesse in wijn die we tegenwoordig als speculatieve wijnen bestempelen. Ook zijn er ondertussen over wijnbars geopend waardoor meer en meer in plaats van een Pastis een glas wijn wordt gedronken als aperitief. De jongere generatie wijnliefhebbers staat ook veel meer open voor nieuwe ontdekkingen dan zoals zestien jaar geleden. Er is tegenwoordig bij de consument veel meer focus op de kwaliteit van de wijn dan op de prijs zoals dat vroeg was.

OL: Hoe rijm je die laatste opmerking met het feit dat in onze maatschappij steeds meer focus ligt op de allerlaagste prijs kijkende naar de low-cost luchtvaartmaatschappijen, witte supermarkt producten, zoek machines op het internet die prijzen van producten vergelijken.....?

XL: Wijn is plezier en het aankoopgedrag van de klant is daardoor anders. Ik verkoop wijn uit Côtes de Bourg vanaf 3,50 Euro tot 20,00 Euro. Allemaal uit dezelfde herkomstbenaming en het is allemaal wijn. Echter ik verkoop meer wijn uit deze streek rond de 7,00 Euro dan die van 3,50 Euro. Daarom zeg ik dat de klant van vandaag de prijs niet op de voorgrond schuift vanaf het moment dat je hem een kwaliteitswijn aanbied. Mijn gemiddelde prijs per fles tijdens de 'Foire aux vins' ligt echter nog wel tussen de vier en vijf Euro. Gedurende die drie weken verkoop ik 1.000.000 flessen enkel in Auchan Roncq uit een assortiment van 1000 wijnen waarvan er 500 door mij persoonlijk zijn aangekocht en 500 die van de landelijke Auchan groep komen. Als we willen dat de klant meer gaat betalen voor een fles wijn moet de kwaliteit ook wel volgen.  Qua prijs in de winkel respecteer ik altijd de prijs die de wijnmaker zelf vraagt op het domein. Ik zal dezelfde prijs aanhouden of zelfs wat hoger. Ik ga er niet onder zitten. 

OL:Welke wijn ligt er in je kelder thuis?

XL: Van alles. Ik heb geen enorme grote kelder want ik drink de wijn. Er liggen een 800 flessen met een prijsvork van onder de 4,00 Euro tot 300,00 Euro. Dat is niet noodzakelijk de prijs die ik er voor betaald heb op dat moment want in principe betaal ik niet meer dan 150,00 Euro voor een fles alhoewel ik enkele uitzonderingen heb gemaakt voor sommige zeer grote wijnen. Ik heb meer plezier in het ontdekken van nieuwe dingen zoals de aligoté van Coche-Bizouard die ik sinds twee jaar in mijn assortiment heb. Het is nog heel goed mogelijk om lekkere wijnen te ontdekken tussen de 6,00 en 10,00 Euro.

Met grote wijnen kan het nog wel eens gaan zoals met een film. Er komt een nieuwe film uit waar iedereen over praat. Jij werkt de hele week, geen tijd om te gaan kijken en iedere dag is er een vriend die de film gezien heeft en je verteld hoe fantastisch hij wel niet is. In het weekend ga je zelf de film kijken maar je hebt er al zoveel over gehoord dat er geen verrassing meer voor je is en je blijft op je honger zitten. Met wijn is het hetzelfde. Ik heb het geluk om aardig wat grote wijnen te hebben geproefd waaronder meerdere jaargangen Petrus, waarvan de 1998 een schitterende ervaring was maar ik heb ook ontgoochelingen gehad. De droom van een vriend van me was om ooit eens een Petrus te proeven dus heb ik hem eens verrast door een 1998 open te trekken. Ik had hem echter zoveel over deze wijn verteld en hij had verwacht om precies dat te ontdekken wat ik verteld had maar bij het proeven van de wijn was hij toch wat teleurgesteld. Ik ben trouwens fan van Chateau Eglise-Clinet uit Pomerol. De 2007 heeft me compleet versteld doen staan.

auchan,roncq,leclerq,carrefour,foire aux vins,wijnfestival
Xavier Leclerc jurylid bij Concours Mondial de Bruxelles (©Vinama)

OL: Wat vindt je van natuurlijke wijnen in de supermarkt?

XL: Zoals er vandaag natuurlijke wijn gemaakt wordt ben ik er tegen. Ik heb vaak het idee dat men fouten wel accepteert in natuurlijke wijnen die men niet accepteert in ‘gewone’ wijnen. Van de tien natuurlijke wijnen die ik proef zijn er maar twee zonder fouten. Ik ben al mooie bio-dynamische wijnen tegengekomen maar als een wijnmaker van een biodynamisch domein niet twee keer zo hard werkt als een gewoon domein dan haalt zijn wijn het kwalitatief niet. Kijk naar Château Pontet-Canet (Pauillac) dat is toch top wat ze daar maken maar een fles kost geen 25,00 Euro meer zoals vroeger maar tegen de 100,00 Euro. Château Fieuzal  (Pessac-Léognan) was de eerste in Bordeaux om betonnen cuves in ei vorm te gebruiken voor de vinificatie. Hun witte wijn heb ik blind geproefd zowel gemaakt op de klassieke manier als met de eivormige betonnen vaten. De wijn van het ei was veel fruitiger, veel meer finesse en was preciezer. Trouwens de 'lutte raisonnée' van tegenwoordig gebruikt al zoveel minder pesticiden, herbiciden dan vroeger en ik kan het weten want ik heb vroeger in die sector gewerkt.

 OL: Als laatste vraag, welke wijn zou jij graag ooit nog eens willen proeven?

XL: Eén specifieke wijn niet echt. Ik heb al zoveel mogen proeven in mijn leven Domaine Romanée-Conti , Montrachet, etc.....  Ik heb eens samen met Robert Parker de jaargang 2009 geproefd op Château Cos d'Estourel (Saint-Estephe) die hij toen 100 punten gaf en ik 98 want als ik 100 zou geven zou dat betekenen dat ik de ultieme wijn heb gevonden en ik weet niet of die bestaat. Nooit geeft ik 100 punten. Mijn droom is dat ik bijvoorbeeld morgen een wijn proef die ik niet ken en waarvan ik zeg 'dat is het beste wat ik ooit geproefd heb'. Neem bijvoorbeeld een grote Vintage Port of een mooie Bourgogne, daar wordt ik blij van. 
Wijn is elkaar leren kennen, het delen van dezelfde passie en zin hebben om te ontdekken. Het overdragen van het plezier in wijn, van de kennis en de cultuur want wijn maakt integraal deel uit van onze cultuur.

20 november 2011

De beste Cru uit de Beaujolais volgens de Kurkdroog en Vinama jury

Op de onlangs gehouden Megavino wijnbeurs hebben de lezers van Kurkdroog (de consumer site voor supermarktwijn) en Vinama gezamelijk tijdens een blinde degustatie de best Cru de Beaujolais uit een twaalftal wijnen gekozen. Tussen de supermarktwijnen plaatste we ook enkele niet  supermarktwijnen om te zien hoe de kwaliteitsbalans ligt tussen de concurrerende sectoren.

De Kurkdroog-jury was 16 man sterk, de Vinama-jury 13 man sterk. Opvallend tijdens de degustatie van de twaalf wijnen waren de vaak onevenwichtige en agressieve zuren in deze fruitige Beaujolais. Misschien minder verrassend was ook dat de twee beste Beaujolais niet onder supermarktwijnen te vinden te waren maar wijnen waren uit de gespecialiseerde wijnhandel.

beaujolais

Hieronder de resultaten met proefnotities van Dirk Rodriguez.

Trofee van de beste Beaujolais (algemeen)
Château de Durette – Morgon 2009 - 87,8%
Euro Wines – St-Pieters-Woluwe – 8,75€
De beste twee zijn wel degelijk wijnen die niet in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Toch blijven het betaalbare wijnen. Het strekt ons tot eer dat de beste wijn overall van Belgische makelij is en betaalbaar blijkt. Hier is met veel inzet en redelijkheid gewerkt. Château de Durette startte amper 10 jaar geleden, maar groeit stilaan uit tot een referentie voor de hele Beaujolais. De 2009 is doorgaans door zijn beste voorraad heen, maar deze is nog maar pas gebotteld. Men profitere ervan, ook van de zeer democratische prijs. Een aantal andere cru's van dezelfde producent zijn verkrijgbaar bij de supermarktketen Mestdagh-Champion.

Trofee van de beste Cru de Beaujolais uit de supermarkt + prijs van de Kurkdroog-jury

Delhaize botteling – Morgon 2010 - 84,2 %
Delhaize €5,39
Een wijn die inpalmt door zijn intensiteit, zowel in de neus als in de mond. Bovendien is hij goed geknoopt. Sterk staaltje van vakmanschap op alle niveaus. Ook al speelt hij in een andere categorie dan bovenstaande Morgon. Straffe prijs-kwaliteitverhouding. Kurkdroog: 84,8% - Vinama 82,8%

Trofee van de beste houtgelagerde Beaujolais
Chât. De Pierreux – Brouilly 2009 - 83,6%
Colruyt €7,99
Het scoreverschil met de vorige wijn is natuurlijk miniem. Concentratie, hout, mooi millésime. Het resultaat is een a-typische beaujolais. Een minpuntje in de ogen van deorganisatoren, maar het kan gemiddelde wijnliefhebber niet deren. Lekker is lekker. Ceci est un gamay qui pinote! Kurkdroog: 84,2% - Vinama 82,7%

Prijs van de Vinama-Jury
Moillard – Moulin à Vent 2010 Carrefour €8,19 – 81,5%
Evenwichtig en in vergelijking met vorige wijn iets verleidelijker van aroma, iets fijnere finale ook. De Kurkdroog-jury scoorde wat lager. Kurkdroog: 80,2% - Vinama 83,6%

 

Uitslagen van alle geproefde wijnen met de gemiddelde score van de lezers van Kurkdroog en Vinama:

1. Château de Juliénas – Juliénas 2010 Carrefour €6,29 – 77,8%
Wijn die een zekere Beaujolais-typiciteit heeft met rood fruit en snoepjes, maar waarvan de zuren en de slanke body maar matig geapprecieerd werden, tenzij door de organisatoren. Sommigen opperden ook dat de testwijn om het puhntensysteem uit te leggen, een Brouilly Augustin Florent (Carrefour) lekkerder was dan de eerste ‘officiële’ wijn, wat mede de lage scores verklaart. Kurkdroog: 77,3% - Vinama 77,0%

2. Delhaize botteling – Juliénas 2010 Delhaize €5,49 – 82,5%
Correcte Beaujolais die door gemis aan fruit wat mager afsmaakt, maar doorgaans meer geassocieerd wordt met wat van een Beaujolais kan verwacht worden. Merkwaardig hoge Vinama-score. Kurkdroog: 81,6% - Vinama 84,6%

3. Château De Breuil – Saint-Amour 2010 Carrefour €7,69 - 74,4%
Een wijn die door geen enkele deeljury werd geapprecieerd. Neus waarin alcohol en zuren naakt liggen. Ook in de mond ontbreekt materie. Plus een onzuivere afdronk. Kurkdroog: 73,3% - Vinama 76,9%

4. Château des Paquelets – Chénas 2010 Carrefour €6,29 – 80,8%
Wijn die in alle richtingen gaat: gekonfijt, alcoholisch, laag zuurgehalte, geen lengte, valt weg. Opnieuw een hogere score voor de Vinama lezers. Kregen zij een andere fles? Kurkdroog: 79,9% - Vinama 83,3%

5. Delhaize botteling – Côte de Brouilly 2010 Delhaize €5,49 – 81,1%
Evenwichtiger, correct met een toets van terugkerend fruit in de mond, maar nog lichtjes uitdrogende afdronk. Grote unanimiteit in alle jury’s. Kurkdroog: 81,0% - Vinama 81,4%

6. Moillard – Moulin à Vent 2010 Carrefour €8,19 – 81,5%
Evenwichtig en in vergelijking met vorige wijn iets verleidelijker van aroma, iets fijnere finale ook. De Kurkdroog-jury scoorde wat lager. Kurkdroog: 80,2% - Vinama 83,6%

beaujolais

7. Richard Rottiers – Moulin à Vent 2010 Oenologic €14,50 – 82,1%
De producent had gevraagd de wijn op voorhand te decanteren. Maar daarvoor hadden we de tijd niet. Toch scoorde deze jonge (en lichtjes reductieve) biowijn met zijn uitmuntend evenwicht, behoorlijk. Kurkdroog: 81,3% - Vinama 83,2%

8. Delhaize botteling – Morgon 2010 Delhaize €5,39 – 84,2 %
Een wijn die inpalmt door zijn intensiteit, zowel in de neus als in de mond. Bovendien is hij goed geknoopt. Sterk staaltje van vakmanschap op alle niveaus. De hoogste gekwoteerde supermarktwijn. En een joekel van een prijs-kwaliteitverhouding. Kurkdroog: 84,8% - Vinama 82,8%

9. Château de Durette – Morgon 2009 Eurovin €8,75 – 87,8%
Vanaf deze wijn belanden we in het superjaar 2009. Dat is ook meteen proefnotities en opmerkingen te merken. Maar dat doet niets af aan de merites van deze Belgische wijnbouwer (Joly uit Luik) die voor het eerst een Morgon bottelt en dat met succes doet. Mooie neus, beschaafde zuren en gepolijste finish. Prachtig geknoopt. Allesmansvriend? Ja, en dat zou (opnieuw) het motto van elke beaujolais mogen zijn. Kurkdroog: 87,5% - Vinama 88,5%

10. Chât. De Pierreux – Brouilly 2009 Colruyt €7,99 – 83,6%
Concentratie, hout, mooi millésime. Het resultaat is een a-typische beaujolais. Een minpuntje voor sommigen, maar het kan gemiddelde wijnliefhebber niet deren. Lekker is lekker. Ceci est un gamay qui pinote! Bij de supermarktwijnen eindigt hij op de tweede stek. Kurkdroog: 84,2% - Vinama 82,7%

11. Delhaize botteling – Moulin à Vent 2009 Delhaize €6,49 – 82,8%
Deze cru begint prachtig met een heel intens aroma, maar mist de structuur en de diepte om het sprookje helemaal waar te maken. Kurkdroog: 83,1% - Vinama 82,6%

12. Pascal Aufranc – Chénas Vieilles Vignes Boutique de l’Harmonie – 85,6%
(Saint-Géry, Waals Brabant, 010/658119 )
Zeer mooie wijn die alles heeft en complexer wordt in het glas. Neus met rijp fruit en een ondertoon van noten en kwalitatieve eik. Mooie aanzet ook in de mond, harmonieus geheel. Van 70-jaar oude wijnstokken. Kurkdroog: 85,9% - Vinama 84,5%

Mijn persoonlijke top drie:
1. Pascal Aufranc – Chénas Vieilles Vignes Boutique de l’Harmonie
Op een gedeelde tweede plaats:
2. Château de Durette – Morgon 2009 Eurovin €8,75
2. Delhaize botteling – Morgon 2010 Delhaize €5,39

14:54 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) | Tags: beaujolais |  Facebook | |  Print

19 oktober 2011

Galadiner van de “Union des Grands Crus de Bordeaux” op 9 november

 union des grand cru de bordeaux logo.jpg

De gelegenheid bij uitstek om exclusief het uitzonderlijke Bordeaux millésime 2009 te ontdekken is tijdens het Galadiner van de “Union des Grands Crus de Bordeaux”.
Op woensdag 9 november stellen de leden van de “Union des Grands Crus de Bordeaux” hun nieuwste jaargang voor tijdens het galadiner dat georkestreerd wordt door Yves Mattagne te Tour & Taxis in Brussel.

Een unieke gelegenheid om de 2009 jaargang te ontdekken tijdens het aperitief, in aanwezigheid van zo’n honderdtal producenten, alvorens aan tafel te gaan en de oudere jaargangen te kunnen proeven en beleven samen met de wijnmakers tijdens een heerlijk diner.

Prijs per persoon: 150€ BTW-in. Om deel te nemen aan de prestigieuze avond, gelieve contact op te nemen met Daphne Fevry – 02/ 533 27 78, mail: dafev@vinopres.com.
 

Voor meer informatie omtrent de Union de Grand Crus de Bordeaux en de aanwezige producenten: www.ugcb.net


primeurs2009_Mars2010_MAnglada[1] CIVB.JPG

(Foto CIVB)

00:04 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

14 oktober 2011

Neem deel aan de Kurkdroog jury op Megavino en kies de beste Cru uit de Beaujolais onder begeleiding van Vinama

CIVB0905_07[1].JPG
(Bron foto: CIVB)

Beste Vinama lezer,

Als trouwe bezoeker van de Vinama website wil ik u belonen met deze uitnodiging om samen met mij deel te nemen aan de Kurkdroog-jury op Megavino. Dit jaar wordt er uit een tiental Cru's van de Beaujolais de beste gekozen door middel van een blinde degustatie. Hoe de jurering in zijn gang gaat leggen we u ter plaatse uit. Niets om over te stressen en ik ben er om u te assisteren samen met Dirk Rodriguez van Kurkdroog. Tevens krijgt u een toegangskaart om de wijnbeurs te bezoeken.

Het enige wat u moet doen is nagaan of u zich kan vrijmaken en zo snel mogelijk antwoorden of u al dan niet kan deelnemen. Bevestiging graag uiterlijk zondag 16/10 naar olaf@vinama.be met vermelding van Beaujolais in het onderwerp van de e-mail. Let op het totaal aantal plaatsen is beperkt tot 30.


Wanneer: zondag 23 oktober om 16:00 uur
Waar: Megavino, Heysel Expo Paleis 3 - VIP-room, Brussel.

Groet,

Olaf Leenders
Vinama

Meer info over Kurkdroog op www.kurkdroog.be

00:05 Gepost door Vinama in Algemeen, Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

12 oktober 2011

Nieuwe appellatie 'Gaillac Vendange Tardives'

gaillac vendange tardive aoc.jpg

 

Naast de Elzas, Elzas Grand Cru en Jurançon mag nu ook de AOP Gaillac 'Vendanges Tardives' toevoegen aan zoete wijnen die voldoen aan een speciaal lastenboek en dit vanaf de oogst 2012.

Gaillac is gesitueerd in het Tarn departement in het Zuid-Westen van Frankrijk en heeft een omvang van 2.500 ha wijngaarden. In Gaillac maakt men naast droge wijn al sinds eeuwen zoete wijn onder de AOP Gaillac Doux. De 'Vendange Tardives" mag en gemaakt worden van de autochtone druivenrassen Len de l’Elh (Loin de l’oeil) en Ondenc met een minimaal restsuikergehalte van 100g/L.

Het klimaat van Gaillac met zowel invloed van de Atlantische oceaan als de Middellandse zee geeft vanaf september koude, vochtige nachten en warme dagen die er voor zorgen dat de druiven overrijp worden. Met daar bovenop de warme droge wind zal er een suikerconcentratie optreden wat ideaal is voor de 'Vendange Tardives' condities.  

Met de minimale opvoeding van 18 maanden zullen we de eerste flessen Gaillac 'Vendanges Tardives pas in 2014 op de markt zien.

07:42 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) | Tags: gaillac |  Facebook | |  Print

24 juli 2011

Vinama Facebook en Twitter

Sinds geruime tijd kun je Vinama ook volgen op Facebook en Twitter. Wil je weten wat er wat in mijn glas komt, waar ik mee bezig ben en wil je wijn- of restaurant tips ontvangen wordt dan vriend met me op Facebook of volger op Twitter door op de onderstaande logo's te klikken.
facebook_logo_2.jpg
Twitter_logo.jpg

08:00 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

20 juli 2011

Nieuwe druivenrassen in Frankrijk

Zo konden we vorige maand al geleden lezen dat men in Zuid-Frankrijk in de Herault 170.000 sangiovese wijnstokken gaat aanplanten, nu mogen er in Frankrijk binnenkort nog wat andere niet Franse druivenrassen de bodem in.

"Drie witte druivenrassen zijn begin dit jaar opgenomen in de officiële Franse catalogus van het Institut Français de la Vigne et du Vin (IVF). Het zijn petite arvine uit Zwitserland, verdelho uit Portugal en parellada uit Spaans Catalonië. Verder liggen er aanvragen ter beoordeling voor nog een reeks andere rassen. Het zijn de witte xarel.lo (Spanje) en de blauwe primitivo/zinfandel (Italië, VS) - zonder nadere nuancering! -, feteasca neagra (Roemenië) en humagne (Zwitserland). Het IFV wil in experimentele wijngaarden ook de mogelijkheden laten onderzoeken van blauwe rassen als agiorgitiko (Griekenland), aglianico  (Italië), calabrese/nero d´Avola (Italië), kadarka (Hongarije), mavrud (Bulgarije), mencía (Spanje), periquita (Portugal), touriga nacional (Portugal) en xynomavro (Griekenland).
Kandidaten bij wit zijn: arinto do Dão (Portugal ), assyrtiko (Griekenland), feteasca alba (Roemenië), fiano (Italië), malvasia di Sardegna (Italië), rkatsiteli (Georgië) en torrontes riojano (Argentinië). Belangrijke criteria bij het opstellen van deze lijst waren bestendigheid tegen droogte en warmte, dit met in het achterhoofd de gevolgen van een mogelijke klimaatverandering. De resultaten van de experimentele soorten zullen vergeleken worden met die van al bekende rassen als sauvignon, viognier, vermentino, pinot blanc, colombard, grenache blanc of chardonnay bij de witte en met beide cabernets, grenache, syrah of pinot noir bij de blauwe. De nieuwelingen die het beste scoren, kunnen vervolgens in de catalogus terechtkomen." (bron: wijninfo)

Parellada_POP-UP.jpg

Parellada


12:15 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

08 juli 2011

Vinama op Radio 2 bij Sander de Heer, VARA.

Nooit hoor ik de telefoon zo vroeg rinkelen (gelukkig niet) maar vorige vrijdag rond 08:00 was het zo ver. Met de VARA werd er gezegd van Radio 2 uit Nederland. Of ze mij wat mochten vragen met betrekking tot zware wijnflessen want er was die ochtend over dit onderwerp een artikel in de krant verschenen. Natuurlijk zei ik want je moet weten dat ik een hekel heb aan nutteloze zware wijnflessen die leeg tot soms meer dan één kilo wegen terwijl de helft ook goed mogelijk is.
Na een kort gesprek kwam de vraag of ze me die ochtend terug mochten bellen live in de uitzending "De Heer ontwaakt!" van Sander de Heer. Zo gezegd zo gedaan en nog geen half uur later had ik de regisseur van de uitzending aan de telefoon die me even later doorschakelde in de live uitzending. Het fragment kun je hier beluisteren (klik op "De Heer ontwaakt!" en het laatste fragment "Lichte wijnfles voor beter milieu").

Laat geen gelegenheid onbenut om je wijnhandelaar of wijnmaker aan te spreken over die nutteloze zware wijnflessen. Lees hier op Vinama wat ik daar over denk: Mag het een onsje wijnfles  of misschien twee minder zijn?

heavy wine bottle zware wijnfles didier dagueneau blanc 2 fumé de pouilly 2006.jpg
Onnodig zwaar gewicht van een lege wijnfles van nota bene een biologische wijndomein

22:22 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

15 mei 2011

The morning after, Concours Mondial de Bruxelles 2011

concour mondial de bruxelles 2011 luxembourg luxemburg.jpg

Een vijftigtal wijnen proeven op een zondagochtend tussen enkele honderden proevers is wel wat anders dan  op een zondagochtend een rustig ontbijtje thuis met zacht gekookt eitje. Toch prefereer ik het eerste alhoewel het wel intensieve dagen waren daar in Luxemburg. Gedurende drie dagen was het programma van Concours Mondial de Bruxelles 2011 in grote lijnen alsvolgt: vanaf 09:00 een vijftig witte/rode wijnen blind proeven, rond het middag uur een cocktail en lunch, 's middags stond er een uitstap op het programma (b.v. Luxemburgse wijndomeinen bezoeken, boottocht op de Moezel, etc...), 's avonds begon het met een aperitief van veelal Crémant de Luxembourg en daarna een diner. Uiteraard weer op tijd naar bed want om 08:15 's ochtends stond de bus weer klaar om ons naar de degustatie locatie te brengen.

Een goed geoliëde organisatie door het Belgische team van Vinopres geleid door Thomas Costenoble en ondersteund door de studenten van de Hotelschool uit Luxemburg zorgde ervoor dat 300 proevers  de ruim 7.000 wijnen in drie dagen konden proeven. De proevers waren ingedeed in jury's van vijf à zes personen die individueel dezelfde wijn proefden. De gemiddelde groepsscore bepaald uiteindelijk of een wijn wel of geen medaille krijgt. 
De wijnen worden in verschillende flights geserveerd en worden qua thema gerangschikt. Je zal dus nooit een lichte beaujolais net achter een met hout gedomineerde wijn met veel tannine in het glas krijgen. Zo kun je de bijvoorbeeld de dag starten met een flight van een twaalftal sauvignon blancs uit Zuid-Afrika, vervolgens een tiental Rioja's, dan vijftiental wijnen uit  Minervois en een reeks vendange tardive/vin de glace uit Luxemburg. 
Aangezien de degustatie vrij vlot moet verlopen worden er ook degustatie formulieren gebruikt waarmee men zonder tekst te schrijven op een eenvoudige manier met het zetten van kruisjes tot een puntentotaal kan komen van maximaal 100. Er bestaat een zilveren (85-87,9), gouden (88-95,9) en een grote gouden medaille (96-100). 

concour mondial de bruxelles 2011 bottle vin luxembourg luxemburg.jpg
De flessen zijn zo ingepakt dat ook de vorm niet te herkennen is.

Om de consistentie van de proevers te checken werden er elke dag twee identiek dezelfde wijnen tussen de te proeven wijnen in dezelfde flight gezet. Achteraf wordt er dan door de organisatie gekeken of de proever beide flessen op dezelfde manier beoordeeld heeft en of er dus niet een te groot verschil in de degustatie beoordeling zit. Ook wordt na het concours je degustatie profiel vergeleken met die van de medeproevers. Was je het vaak met ze eens of juist niet? Hoe was je spreiding van beoordeling? Ging die van de ene uiterste (laag) naar de andere (hoog) of zat je in het midden? Christian Ritter die zich beroepsmatig met statistieken bezighoudt werkt achteraf samen met het Instituut van de Statistiek van de Katholieke Universiteit Leuven een hele reeks analyses uit om de kwaliteit van het Concours Mondial de Bruxelles te waarborgen. 

In de komende dagen zal het resultaat van de medailles bekend worden gemaakt en ik ben benieuwd want ook ik weet nog niet of de wijnen die ik met mijn team heb geproefd uiteindelijk een medaille zullen krijgen of niet. Mijn eigen score voor de wijnen ken ik maar niet de gemiddelde groepscore. Ik heb in ieder geval gedurende die drie dagen een hele variëteit van wijnen mogen proeven waar voor mij persoonlijk zeker pracht exemplaren tussen zaten die een medaille verdienen.

concour mondial de bruxelles olaf leenders 2011 luxemburg luxembourg belgium.jpg

Volgend jaar afspraak in Portugal want Concours Mondial de Bruxelles zal dan plaatsvinden in Guimarães (Vinho Verde regio).  

15:20 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

04 mei 2011

Concours Mondial de Bruxelles 2011

concours_mondial_logo.jpgAanstaande vrijdag gaat het Concours Mondial de Bruxelles editie 2011 van start en Vinama zal deze keer ook plaatsnemen in de jury. In totaal zullen er 7 386 wijnen en geestrijke dranken uit 50 wijnproducerende landen deelnemen in Luxemburg . Volgens de traditie, breekt ook Frankrijk zijn eigen record : het blijft ook in 2011 het belangrijkste land met 2405 proefstalen. Op de tweede plaats vinden we Spanje, dat ook beter doet dan vorig jaar met 1500 proefstalen. Daarna volgen nog Italië en Portugal met respectievelijk 759 en 645 proefstalen. Chili sluit het koppeloton, en is jaar na jaar het best vertegenwoordigde land van het zuidelijk halfrond.

Het Concours Mondial de Bruxelles is op reis sedert 2006. Het deed achtereenvolgens Lissabon, Maastricht, Bordeaux, Valencia en Palermo. En nu is het dus de beurt aan Luxemburg : 'Ons land beschikt over een zeer oude wijntraditie' aldus Marc Kuhn, 'en de organisatie van het Concours Mondial de Bruxelles in 2011 zal ons zonder twijfel toelaten de diversiteit en de rijkdom van onze wijnen te tonen.' Aan ambitie geen gebrek, want naast de 39 professionele proevers uit Luxemburg (een record voor het land) zullen dit jaar niet minder dan 139 wijnen en geestrijke dranken worden voorgesteld uit Luxemburg, of een evenaring van de inzendingen van Zwitserland, Griekenland, of Zuid-Afrika…

Elke editie van het Concours Mondial de Bruxelles verschilt steeds van de vorige. Meer dan 7000 flessen uit de hele wereld openen op drie dagen tijd, voor 300 internationale proevers, is een uniek evenement in zijn genre.

Het Concours Mondial de Bruxelles is een thermometer voor de gezondheidstoestand van de wijnsector, en biedt jaarlijks een snel en goed beeld van de internationale wijnwereld. Het ontdekt de actuele trends en innovatieve ideeën. Tijdens de Luxemburgse editie van de competitie zullen de volgende trends bevestigd worden: 

 • De dominante positie van Frankrijk met 2 405 proefstalen: Bordeaux blijft de meest dynamische regio, gevolgd door Languedoc Roussillon. 
 • De exportdynamiek van Spanje, tweede grootste deelnemer met bijna 1500 voorgestelde wijnen en geestrijke dranken: Rioja en Castilla-y-León eindigen hier ex-æquo, kort gevolgd door Catalonië enla Mancha. 
 • Een basistrend – internationaal – naar een specialisatie van de druif: 
 • op 973 rode Spaanse wijnen, zijn er 610 voor het merendeel afkomstig van de tempranillo, 
 • op 469 rode Italiaanse wijnen, zijn er 120 vooral afkomstig van de sangiovese, 
 • op 414 rode Portugese wijnen, zijn er 60 vooral afkomstig van de touriga nacional. Portugal krijgt de prijs van de diversiteit met 33 verschillende druivenrassen ! 
 • Tot slot : 30% van de rode Chileense wijnen zijn carménères… voor het eerst steekt deze lokale Chileense variëteit de kroon boven de traditionele Cabernet Sauvignon ! 
 • Over het algemeen zien we een evolutie naar meer ronde en soepelere wijnen: dit is het geval in Frankrijk, waar vooral merlot de scepter zwaait, hetzij als unieke druif, hetzij in assemblages. (720 wijnen op de 1538 voorgestelde wijnen, tegenover slechts 180 wijnen, voornamelijk afkomstig van cabernet sauvignon en syrah). 
 • Daarnaast stijgt ook het gemiddelde alcoholgehalte van de wijnen: het bereikt 13.28 % in 2011 tegen 13.09% in 2006, en ongeveer 12,8% in 2000… Het betreft hier een indicator, die uur per uur de veranderingen inzake maturiteit, bezonning en klimatologische omstandigheden weergeeft.

Dit zijn enkel slechts de eerste gegevens van de 18e editie van het Concours Mondial. Het gaat hier om de eerste berichten. Volgende afspraken : eerst in Luxemburg - gastheer voor 3 proefdagen - op 6, 7 en 8 mei. Vervolgens de publicatie van de resultaten voorzien op maandag 16 mei om 18 uur.

concour mondial de bruxelles 2.jpg

Het Concours Mondial de Bruxelles vond voor het eerst plaats in 1994, en verwierf op die korte tijd een koppositie in de wereldkampioenschappen wijn en proeverij. In totaal vertegenwoordigen de 6000 proefstalen wijnen en geestrijke dranken van de wedstrijd 500 miljoen verhandelde flessen.

Sedert 2006 besloot het Concours Mondial zijn internationale karakter te bevestigen en trok het over de grenzen. Lissabon, Maastricht, Bordeaux, Valencia en Sicilië vormden steeds weer een prestigieus kader voor de proeverijen.

De jury van het Concours Mondial de Bruxelles is uitsluitend samengesteld uit internationale wijnprofessionals. Meer dan 40 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in het proefpanel – alweer een diversiteit die bijdraagt tot het unieke karakter van dit evenement.

Wat de wedstrijd zelf betreft, kunnen enkel die wijnen en geestrijke dranken meedingen naar een prestigieuze medaille, die de hoogste klassering bereikten. Sedert 2004 werken de organisatoren samen met een ploeg wetenschappers van het Instituut van de Statistiek van de Katholieke Universiteit Leuven. Doel: de resultaten van het Concours Mondial juister, preciezer en valiede maken.

Vinama zal achteraf verslag doen van de editie 2011, wordt dus vervolgd.....

23:57 Gepost door Vinama in Algemeen, Wijn actualiteit | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

16 maart 2011

Vinama in de krant met Bordeaux

Afgelopen vrijdag verscheen er in de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad het volgende artikel:

IBWE Olaf Leenders De Standaard Het Nieuwsblad 11 maart 2011b.jpg

Klik op het artikel voor uitvergroting.

19:21 Gepost door Vinama in Bordeaux, Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

02 augustus 2010

Gaat Bernard Magrez wijn maken in België?

Toen ik het onderstaande bericht op het internet las dacht ik dat ik een bericht daterende van 1 april aan het lezen was maar toen zag ik het ook in Vino! Magazine staan.

"Bernard Magrez wil investeren in Belgische wijnbouw"

Bernard Magrez, eigenaar van ondermeer de beroemde châteaux Pape Clément (Pessac-Léognan, GCC), La Tour Carnet (Haut-Médoc, 4ème GCC) en Fombrauge (St-Emilion Grand Cru), wil actief worden in de Belgische wijnbouw. Het plan van Magrez, dat nog in een prille fase verkeert, bestaat erin dat hij samen met een Belgische wijnbouwer een joint venture wil opzetten, zo werd verklaarde zijn zoon Philippe Magrez bij een voorstelling te Brussel. De verkenningsronde wordt eerstdaags op gang gebracht. Magrez ziet in dit project niet alleen een imagovoordeel in de belangrijke afzetmarkt die België toch wel is, maar hij wil ook komen tot een uitwisseling van know-how: zijn immense know-how hoe je in diverse regio’s van de wereld aan wijnbouw doet en de know-how van een Belgische wijnbouwer die in een koel en regenachtig gebied als België tot soms merkwaardige resultaten komt. Als we moeten gissen zien we een drietal interessante mogelijkheden: Chardonnay Meerdael, Clos d'Opleeuw of het Wijnkasteel Genoels-Elderen."

Door de één worden de wijnen van Magrez als te "Michel Rolland achtig" gezien en de ander zet zijn wijnen op een voetstuk. Vorig jaar nog verkozen als "French wine producer of the year 2009" door de International Wine & Spirit Competition en hij blijft maar aan de weg timmeren. Ondertussen heeft hij een imperium van een vijfendertigtal wijndomeinen.   

Ben benieuwd of deze interesse in België concreet nog iets gaat opleveren in de toekomst. Ondertussen open ik er maar één uit de Franse stal van Bernard (en zijn zoon Philippe) Magrez.

clementin de château pape de clement 2005 blanc white Bernard Magrez graves pessac-leognan.jpg
Clémentin du château Pape Clément 2005, Pessac_Léognan. Deze wijn is gemaakt van 50% sauvignon blanc, 30% semillon en 20% muscadelle en in gevinifieerd in barrique waarna een lagering van 15 maanden in nieuw Frans eikenhout. Een rijke neus met exotisch fruit, citrus en appelsien zeste. Wat gerookt en een fijn aroma van cederhout en wat vanille. Verleidelijk en complex. In de mond een medium aanzet met ook hier rijp fruit vergezeld van een mooie aciditeit. Een evenwichtige wijn met potentieel. Een puntje alcohol in de afdronk. Nu al heerlijk en geeft onmiddelijk drinkplezier en kan gemakkelijk nog enkele jaren liggen.  Vinama: 15,5pt

21:59 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (5) | Tags: belgische wijn, bordeaux |  Facebook | |  Print

09 juli 2010

Wijn en wijnprijzen in restaurants

Of het bij jou ook zo gaat weet ik niet maar ik vraag me voor dat ik een een restaurant binnen stap altijd af hoe de wijnkaart daar zal zijn en of er een lekker glas wijn te drinken zal zijn en of het ook nog betaalbaar zal zijn. Waarschijnlijk komt het door de vele slechte ervaringen die ik al heb gehad. Zoals een restaurant in Strombeek-Bever waar ik voor het eten zo weer terug zou gaan maar waar duidelijk geen enkele aandacht aan de wijnkaart is besteed. "We kwakken wat wijnen op die kaart en dan zal het wel goed zijn" was waarschijnlijk de gedachte maar ze zijn wel vergeten de wijnen zelf te proeven toen ze de kaart samenstelde. Smakeloos waren ze. En wat dacht je van de talrijke wijnkaarten  zonder jaartallen die ik helaas ook in gastronomische restaurants nog tegenkom. En waarom zet een restaurant zijn menukaart wel op zijn website maar niet zijn wijnkaart? Is dat nu echt zo moeilijk?

Daar waar het ene restaurant te weinig aandacht besteed aan de wijnkaart zijn er andere die een wel een mooie kaart hebben maar daar staan dan vaak torenhoge prijzen naast. Het wordt moeilijker en moeilijker om adresjes te vinden waar je naast een goede keuken ook nog iets lekkers in je glas kunt krijgen voor een betaalbare prijs.

Toen ik het stuk in Vino ! Magazine van de editor Dirk Rodriguez las omtrent dit onderwerp had ik meteen zoiets van "chapeau", dat eindelijk eens iemand dit aan de kaak durft te stellen en ook nog eens in een blad dat door restaurateurs gelezen wordt. Met dank aan Dirk vindt je hieronder de integrale tekst van zijn betoog in Vino ! Magazine. 


************
Restaurants met factor 10

"Dat je in België lekker uit kan gaan eten is een deel van onze nationale trots. Er is voor ieder wat wils en alle wereldkeukens zijn vertegenwoordigd in ons land. Om buitenlandse topkaders naar hier te lokken, wordt de kwaliteit van onze restaurants ook altijd sterk in de verf gezet: nergens vind je zoveel Michelinsterren per vierkante kilometer!

Bij lekker uit gaan eten, hoort lekkere wijn. Niet zomaar wijn, maar wijn die zorgvuldig uitgekozen is en past bij het gastronomische niveau van de keuken. Bestaat er een grotere zonde dan een klein miezerig wijntje te drinken bij de beste en nobelste ingrediënten? De gedachte alleen al doet elke wijnliefhebber en lekkerbek huiveren.

En toch is dat de regel geworden in ons land. De wijnkaarten zien er vaak weelderig uit. Ronkende namen, maar ook vaak duizelingwekkende prijzen. Het lijkt erop dat heel wat restaurantuitbaters ervan dromen om een zaak te openen in Courchevel, de Russische medemens nemen ze er wel even bij, althans zijn bankrekening. Goedboerende en zelfs rijke Belgen bedanken er in ieder geval voor. Tweehonderdentien euro voor een flesje Côte Rôtie? Nee, dank u. Ook 95 voor een 4ème Grand Cru Classé uit een klein oogstjaar ziet een welgestelde Belg niet zitten, laat staan 59 euro voor de flesje Gigondas waar niemand ooit over gehoord heeft. En zo belanden we bij die malbec-cabernet-syrah uit de nieuwe wereld bij onze kalfszwerikken. Of een Vin de Pays d'Oc bij onze steak van hertenkalf ("Het is een uitstekende merlot zoals Pétrus, mijnheer"). Slechts 26 euro en nog drinkbaar ook.

Gelukkig is er de nieuwe mode van de wijnen-per-glas. Zo krijg je toch nog iets voor een schappelijke prijs, zonder dat je er een hele fles moet van nemen. Neem nu dat glaasje Cava dat we in een hip Spaanse restaurant in Beersel bestelden, 6,50 euro per glas. Nu viel ons oog op de fles en toevallig herkenden we die als de goedkoopste cava die je bij Makro vindt. Prijs: 3,99 euro (4,83 BTW incluis). Rekent u even mee met ons? Hoeveel fluitjes gaan er in fles cava? 8 à 9.  Bruto opbrengst: 55 euro. Vermenigvuldigingsfactor: 11.

Restaurants moeten winst maken. Helemaal akkoord. Ze mogen zelfs veel winst maken. Maar in veel gevallen is er sprake van boerenbedrog. Met kwalijke gevolgen: om te beginnen duwt de snertwijn op deze manier de goede wijn uit de markt en dat is dodelijk voor de wijnhandel. Vervolgens maken deze praktijken het eten op restaurant oninteressant voor wijnliefhebbers en blijven die liever thuis. En finaal doet de gastronomie zichzelf de das om met wijnen die hun eigen keuken onwaardig zijn.

Vino roept de sector op om redelijke prijzen te hanteren. Beperk u tot een vermigvuldigingsfactor 3 of nog beter: voeg een vaste prijs toe, een forfait, en maakt dit bekend bij uw cliënteel: het scherpt de appetijt aan voor de hogere wijnen. En daar worden we allemaal beter van.

Vino blijft niet bij de pakken zitten: we organiseren een ronde tafel met topsommeliers om te horen wat er leeft en Vino overweegt om een label uit te reiken voor wijnwaardige restaurants. Zodat we weer trots kunnen zijn op onze eetcultuur.

Dirk Rodriguez."


****************


fair wine label vino magazineGelukkig zijn er ook nog voldoende restaurants die wel hun best doen om een interessante wijnkeuze te presenteren aan een betaalbare prijs en voor deze restaurants heeft Vino Magazine nu inderdaad een nieuw label voor "fair wine restaurant"in het leven geroepen. Opletten dus want in de toekomst kan je dit label wel eens tegekomen als je een restaurant binnenloopt en dan weet je dat er eerlijke prijzen worden toegepast. Wat zou het mooi zijn als er aan dit label ook een kwaliteits criteria voor de kwaliteit van de geschonken wijnen wordt toegevoegd of ben ik nu aan het dromen?

 

Je kunt natuurlijk ook zelf je eigen wijn meenemen, het BYO oftewel Bring Your Own concept waar je de restaurateur met 'kurkengeld' vergoed en je eigen wijn kunt laten serveren. Zo deed ik dit de laatst nog bij restaurant Michel in Groot-Bijgaarden waar dit geen enkel probleem is (15€ per persoon) en voor mij is dit zeker een reden te meer om juist hier weer terug te komen.   

restaurant la grillade champagne epernay
De wijnkaart van restaurant La Grillade Gourmande. Helaas een restaurant in Epernay (Champagne) en niet in België want naast de heerlijke keuken hebben ze een wijnkaart met voornamelijk Champagnes die soms maar voor X 1 of X 0,5 keer van de inkooprijs op de kaart staan. "I'll be back..... "

00:15 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

21 juni 2010

Vandaag 21 juni, wereldwijd gesynchroniseerde degustatie van Sud de France

sud b de france synchronized worldwide tasting logoVandaag om 11:00uur proeven wereldwijd 90 wijnjournalisten/wijnbloggers dezelfde vijf wijnen uit de Languedoc-Rousillon op initiatief van Sud de France. Een vijftigtal wijnjournalisten verspreid over 24 landen, waaronder ook Vinama, hebben de afgelopen weken vijf wijnen thuis geleverd gekregen en zullen vanaf 11:00 hun proefnotities publiceren via hun website, facebook of twitter. Een veertigtal wijnjournalisten zullen rechtstreeks  op de proeverijen in London, New York, Shanghai en Montpellier hun commentaar geven.  De wijnen zijn geselecteerd om de diversiteit van de gehele wijnregio te benadrukken in plaats van de individuele wijnen. De vijf wijnen zijn willekeurig gekozen uit een eerste selectie van wijnen gemaakt door Dominique Laporte, beste Sommelier van Frankrijk in 2004.

Sud de France is het overkoepelende merk voor wijn- en voedingsproducten uit de Languedoc-Rousillon. Met z'n 256.232ha wijngaarden maakt men in deze wijnregio 25% van de gehele Franse wijnproductie oftewel 11.900.000hl.

Wat cijfers van de Languedoc-Rousillon:
- 3.757 wijnboeren
- 343 cave coöpératives
- 25.000 mensen werkzaam in de wijnsector
- 30 AOC/AOP's (19% van de totale productie is AOC wijn)
- 60 soorten vins de pays (66% van de totale productie is landwijn)
- 69% van de wijn is rood
- 18% van de wijn is rosé
- 13% van de wijn is wit
- 42hl/ha is het gemiddelde rendement
- 30% van alle Franse biologische wijnen komen hier vandaan

Deze immens grote wijnregio loopt van het zuiden van de Rhône tot aan de Spaanse grens en het zal je niet verbazen dat hier een grote variëtiet wijnen vandaan komt. Van schuimwijn uit Limoux, droge witte, zoete witte van de muskaatdruif, droge rode en zoete rode wijnen zoals uit Maury en Banyuls. De totale productie is de laatste tien jaar gehalveerd daar men meer en meer kwaliteitswijnen is gaan maken in plaats van kwantiteit na te streven.  

Straks vanaf 11:00uur de proefnotities van de volgende wijnen:
Schuimwijn:  Grande Cuvée 1531 van Sieur d'Argues, AOC/AOP Crémant de Limoux
Wit droog:    Cigalus 2008, VDP/IGP Pays d'Oc
Rosé:          Fruité Catalan, AOC/AOP Côtes du Rousillon
Rood:          Dromadaire 30670 2006, VDP/IGP Pays d'Oc
Wit zoet:      Mas de Madame 2006, AOC/AOP Muscat de Frontignan

languedoc-rousillon map kaart

06:00 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) | Tags: languedoc-roussillon |  Facebook | |  Print

28 december 2009

Test-Aankoop Champagne en Cava test 2009

Ook in 2009 heeft Test-Aankoop (consumentengids) traditiegetrouw weer een test met schuimwijn uitgevoerd. Dit jaar hebben ze de goedkope Franse champagnes uit de grootdistributie vergeleken met grote Franse merkchampagnes en Spaanse cava's. 32 flessen Champagne en Cava die te koop zijn in de supermarkten stonden op de proeftafel waaronder 10 champagnemerken met naam en faam, 11 champagnes van goedkope merken en 11 flessen cava.

 NaamType schuimwijnHerkomstPrijsSupermarktScore
1Mas Macià BrutCavaSpanje6,99Spar84
2Marquis de MarmontelChampagneFrankrijk14,15Colruyt84
3Mumm Cordon Rouge BrutChampagneFrankrijk25,85Colruyt, Delhaize,Makro,Chapion,Match84
4Freixenet Gran Cordon NegroCavaSpanje9,99Makro81
5Raphaël VillardChampagneFrankrijk11,45Carrefour81
6Meiter BrutChampagneFrankrijk15,05Delhaize81
7Laurent-Perrier BrutChampagneFrankrijk29,90Makro, Delhaize, Colruyt, Carrefour, Chamion, Match81
8Tattinger BrutChampagneFrankrijk31,25Delhaize, Makro81
9Veuve Clicquot Ponsardin BrutChampagneFrankrijk34,99Carrefour,Delhaize, Colruyt, Makro, Cora, Match81
10Ernest Rapeneau Sélection BrutChampagneFrankrijk13,99Champion79
11Duval-Leroy BrutChampagneFrankrijk20,39Delhaize79
12Arestel BrutCavaSpanje4,99Aldi77
13Nadal BrutCavaSpanje7,99Champion77
14Comte de BrismandChampagneFrankrijk11,49Lidl77
15Veuve Pelletier BrutChampagneFrankrijk14,44Makro77
16Pommery Brut RoyalChampagneFrankrijk24,87Makro, Delhaize, Colruyt, Carrefour77
17Vranken Demoiselle Tête de Cuvée BrutChampagneFrankrijk24,89Delhaize77
18Mas Pere ReservaCavaSpanje6,06Colruyt75
19Louis Veillé BrutChampagneFrankrijk13,95Spar75
20Piper Heidsieck BrutChampagneFrankrijk27,99Colruyt, Delhaize, Makro, Cora, Champion, Match75
21Moët & Chandon Brut ImpérialChampagneFrankrijk29,95Makro, Delhaize, Colruyt, Carrefour, Cora75
22Ferriol BrutCavaSpanje5,79Carrefour73
23Barza BrutCavaSpanje8,49Colruyt73
24Veuve Deloynes Tradition BrutChampagneFrankrijk11,59Cora73
25Castellnou BrutCavaSpanje4,99Cora69
26Carbo BrutCavaSpanje4,99Aldi69
27Delagne & Fils Cuvée PrestigeChampagneFrankrijk17,69Intermarché69
28Codorníu Gran Plus UltraCavaSpanje12,49Delhaize66
29Lanson Black Label BrutChampagneFrankrijk28,95Colruyt, Cora, Champion66
30Freixenet Cordon NegroCavaSpanje8,39Match64
31Veuve Durand Brut RéserveChampagneFrankrijk11,49Aldi64
32Comte d’Estenac BrutChampagneFrankrijk14,59Match52
Beste uit de test: 1 & 4
Beste koop: 1, 18 & 26
De wijnen zijn beoordeelt op het uitzicht, de geur, de smaak en de prijs. 
Score tussen 65 en 100: aanbevolen als lekker
Score tussen  41 en 64: correct
Score tussen    0 en 40: te mijden schuimwijn
De vernoemde prijzen zijn genoteerd op 17/11/2009 en gelden voor de eerste supermarkt die achter elke schuimwijn staat.
Bron: Testaankoop

De hoogste score dit jaar krijgt 84 punten terwijl dat vorig jaar 91 was. Ook nu kan ik mijn commentaar van vorig jaar herhalen: "Wat wel opvalt zijn de verschillende resultaten van sommige Champagnes die zowel dit jaar als vorig jaar in de test zaten."
Bijvoorbeeld de Lanson Black Label Brut, vorig jaar op de derde plaats met 88 punten, nu op de 29e plaats met 66 punten. Wel een heel erg groot verschil en dat voor een Champagne Brut die in principe ieder jaar dezelfde kwaliteit heeft of zou moeten hebben of is het proefpanel gewijzigd?
Taittinger Brut Réserve de grote winnaar vorig jaar met 91 punten, nu op plaats 8 met 81 punten.

En hoe zit het met de prijsevolutie ten opzichte van vorig jaar? Van de 14 schuimwijnen die vorig ook al in de test waren opgenomen zijn er nu:
7 duurder (Mumm, Taittinger, Veuve Clicquot, Moët, Veuve-Durand en Freixenet)
4 even duur (Meiter, Franken, Piper-Heidseck en Comte d'Estenac)
3 goedkoper (Raphaël Villard, Comte de Brismand, Louis Veillé Brut)
 
Helaas is er net zoals vorig jaar nergens uitleg te vinden over hoe de degustatie heeft plaatsgevonden. Werd er blind geproefd of niet, wie waren de proevers, op welke temperatuur werden de wijnen geschonken, werden ze allemaal in één keer gestest of op meerdere dagen, waarop is de keuze van de wijnen gebaseerd, etc...? 

Eerdere artikels op Vinama over Champagne/Schuimwijn tests:
Test-Aankoop Champagne en Schuimwijn test 2008
Schuimwijn vergeleken met Champagne door Test-Aankoop (2007)
Welke Champagne voor de feestdagen (WineSpectator)? 

  champagne flessen bottles bouteilles civc
(Photo-Collection CIVC) 

21:42 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: schuimwijn, champagne, cava |  Facebook | |  Print

19 november 2009

2009 Winespectator Top 100

Voor wat top 'zoveel' lijstjes waard zijn, morgen maakt WineSpectator zijn Top 100 van 2009 bekend. Hier alvast een preview:

Top100nr1
Top100nr2
Top100nr3

Top100nr4

Belangrijk is om alles in perspectief te plaatsen en toch even de volgende criteria te lezen waarmee de lijst is samengesteld:

"In 2009, we reviewed more than 17,000 new releases from around the world in blind tastings. More than 3,800 of these wines earned outstanding ratings (90 points or higher on our 100-point scale). We narrowed the list down based on four criteria: quality (represented by score); value (reflected by release price); availability (measured by case produced or imported); and an X-factor we call excitement. But no equation determines the final selections: These choices reflect our editors' judgment and passion about the wines we tasted.
Since 2009 was a year of economic retrenchment, we focused even more on value as we made our choices; the average price per bottle is $40, down from the past two years. " 

19:33 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (7) |  Facebook | |  Print

13 oktober 2009

Eerste Vendanges Louise 2009 geslaagd

Nee dit gaat niet over de wijnoogst 2009 maar over een wijnfeest. Iedereen kent wel de situatie dat als je naar een receptie gaat je bij binnenkomst meteen een plateau met glazen fruitsap, water, witte of rode (huis)wijn onder je neus krijgt waarbij een vriendelijk glimlachende dame of heer je vraagt of je iets wil drinken.

Vorige maand overkwam me dit weer maar toen met enkel rode wijn op het plateau en ik wist van te voren dat dit niet zo maar een rood huiswijntje was. Er stonden namelijk aan de ingang van de Gucci modewinkel twee dames met een vol plateau glazen met daarin Château Latour 1999, Premier Grand Cru uit Pauillac. Kijk dat is nog eens een receptie waar ik vrolijk van wordt en dus graag naar toe ga.

Ik was uitgenodigd om de allereerste Vendanges Louise in Brussel bij te wonen. Dit is een project van vereniging Brussels Louise waarin  84 winkels van de luxe Louizawijk de handen ineen hadden geslagen om aan de uitstraling van hun wijk te werken, en hoe. Al deze winkels hadden zich voor die avond verbonden met een groot wijndomein  om hun genodigden (klanten) te pamperen gedurende een prestige avond met dito wijn.   

Dit evenement heeft als grote voorbeeld de 'Vendanges Montaigne' die sinds 1990 wordt gehouden in de Avenue Montaigne, de meest chique winkelstraat van Parijs alsook op de Madison Avenue in New York.

Fratelli Rosetti vendanges louise
De Italiaanse schoenenwinkel Fratelli Rossetti tijdens Vendanges Louise 2009

Op de uitnodiging stond netjes vermeld welke wijndomeinen aanwezig waren in welke winkel. Dat de Champagne huizen goed vertegenwoordigd waren mag geen verrassing zijn. Bij Cartier was dit....jawel Champagne Cartier, bij Crine was het Taittinger, bij Dior Moët & Chandon, bij Louis Vuitton Veuve-Cliquot, enz.... Laurent Perrier was bij diverse winkels aanwezig zoals Obumex, Natan, BMW....
Bij Fratelli Rossetti kon je tussen de strakke schoencollectie genieten van een mooi glas Drappier Champagne (biologisch) vergezeld van overheerlijke gerechtjes.

Terug naar Gucci waar we een heerlijke Château Latour 1999 in het glas hadden en van zowel de wijn als de winkel genoten ook al is de Gucci mode stijl niet echt mijn ding. Met pijn in het hart zag ik daar veel mensen deze Latour '99 (250+ Euro per fles) achterover slaan alsof het een banale huiswijn was maar daar ben ik maar niet te lang bij stil blijven staan. Uitgangspunt van die avond aldaar was om de goede klanten van Gucci te verwennen en niet om de wijnliefhebbers een plezier te doen. Dat klanten van Gucci en van de vele andere winkels die avond, de luxe mode veel belangrijker vinden dan de luxe wijn die werd geschonken is maar te accepteren als een feit.  

Bij Armani kwam er natuurlijk Italiaans in het glas. Santa Lucia 2001, een Brunello di Montalcino die zo zuur was dat ik mijn glas snel heb weggezet. Lag het aan de fles? Ik zal het nooit weten want ik dacht hoe kun je zoiets aan je genodigden serveren en ben snel naar de volgende winkel gegaan.

De Belgische handtassen designer Delvaux had onder andere Château Lynch-Bages 2006 een Grand Cru uit Pauillac op tafel staan. Leuk om weer te proeven maar deze jonge wijn heeft nog dusdanig veel tannine dat ik vind dat dit niet de meest toegangkelijke wijn is voor dit soort avonden en beter nog enkele jaren in de kelder kan verouderen. Gelukkig hadden ze nog andere wijnen ook. Bij Delvaux was opvallend dat het wel de enige winkel was waar aan ons bij het verlaten van de winkel gevraagd werd (door de eigenaar?) of we genoten hadden van de wijn. Het straalde van de man af dat hij zelf ook kon genieten van wijn.

Chanel pakte uit meteen leuke Ségla 2005, de tweede wijn van Château Rauzan-Ségla, die door de warme spots in de winkel wel wat figuurlijke ijsblokjes kon gebruiken.

Behalve de wijnen heb ik genoten van die prachtige winkels waar ik niet iedere dag laat staan iedere maand binnenkom. Fantastische vaak monumentale panden aan de Louizalaan met een schitterende inrichting.

En waar hadden ze de wijnen het beste voor elkaar? Bij de herenmode zaak De Vlaminck. Een goed assortiment en alle drie de wijnen die er geschonken werden waren zeer mooi op dronk. Van de Sousa Champagne, Château Lagrange 2001 Grand Cru Saint-Julien en een jonge witte Chassagne-Montrachet uit 2007. Mijn complimenten. 

Vendange Louise 2009, het was de eerste keer en de bovenstad heeft er een evenement van allure bijgekregen.
  
delvaux vendanges louise chateau lynch bages 2006 pauillac
Château Lynch-Bages 2006 Grand Cru Pauillac bij Delvaux

07:45 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

02 oktober 2009

Commanderij Brussel van de Vlaamse Wijngilde start nieuw seizoen en zet haar deuren open.

logo vlaamse wijngilde
Vlaamse Wijngilde, dat is wijn proeven onder vrienden!

 

De Commanderij Brussel start als één van de veertig wijnclubs van de Vlaamse Wijngilde weer het nieuwe degustatieseizoen. Voor de Nederlandstalige leden uit Brussel en al haar Vlaamse randgemeenten zullen er zeven leerrijke proefavonden georganiseerd worden in Groot-Bijgaarden en daarnaast staat er tevens een reis naar de Champagne streek op het programma.  

Commanderij Brussel is een wijnclub waarin iedere wijnliefhebber welkom is. Iedereen die graag een glas wijn drinkt in een gezellige en ontspannen sfeer en dit plezier met anderen wil delen. Door middel van thema-avonden over bijvoorbeeld een bepaald wijnland, wijnstreek of druivenras kunt u tijdens het proeven ook nog uw kennis verdiepen door de uitleg van ervaren wijnkenners. Onze wijnclub is er dan ook trots op dat de nationale wijnmeester van de Vlaamse Wijngilde, Eric Merny, deel uitmaakt van de Commanderij Brussel.

Net als vorig seizoen toen we twee Oostenrijkse wijnmakers mochten verwelkomen komt nu uit Bordeaux de wijnmaker van Château Camensac (Grand Cru) en Château Chasse-Spleen een uitgebreide degustatie verzorgen.

Bovenop de proefavonden krijgen alle leden tweemaal per jaar het kwalitatieve wijntijdschrift Ken-Wijn en wordt iedereen uitgenodigd op tal van evenementen die door de nationale Vlaamse Wijngilde georganiseerd worden in heel Vlaanderen waaronder degustaties van prestigieuze wijndomeinen en gastronomische diners.

Erik De Schepper, voorzitter Commanderij Brussel:
"Op 23 oktober staat er een Bordeaux Grand Cru degustatie op de planning waar de wijnmaker van  Château Camensac en Château Chasse-Spleen zelf aanwezig zal zijn om uitleg te geven. We zullen diverse jaargangen van beide kastelen naast elkaar proeven. Heeft u interesse om deze of een andere avond met ons mee te proeven zodat u zelf kunt ervaren hoe het er aan toegaat stuur een e-mail naar eds@ecobe.be of bel 0475 44.15.48."    


umathum
Umathum de Oostenrijkse wijnmaker die persoonlijk zijn wijnen kwam voorstellen aan de Commanderij Brussel van de Vlaamse Wijngilde. Zijn Blaufrânkisch was een absolute topper.

18:38 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

27 september 2009

Megavino 2009: Win 50 gratis toegangskaarten bij Vinama

Over drie weken is het weer zover. Dan gaat de grootste wijnbeurs van België Megavino editie 2009 weer van start. 10.000 wijnen op 11.000m2 in Paleis 3 van de Expo Heizel in Brussel.  Vorig jaar waren er 23 wijnlanden vertegenwoordigd die aan een ruime 22.883 bezoekers hun wijnen hebben laten proeven en deze editie zijn het maar liefst 27 wijnlanden.

'Dit jaar is Bordeaux het gastland. Thema van het salon wordt 'Beleef Bordeaux even anders'. Op een stand van 150m2 stelt het Comité Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) een selectie voor van 100 verschillende Bordeauxwijnen, tussen de 4 en 15 euro, die geselecteerd werden door een jury van Belgische professionals, en door de bezoekers kunnen geproefd worden. Met deze selectie wordt de nadruk gelegd op de grote diversiteit van de Bordeauxwijnen die zowel geschikt zijn voor dagelijks gebruik, als bij speciale gelegenheden, én toch bereikbaar zijn voor ieders beurs.'

Ook zullen de Belgische handelaars die gespecialiseerd zijn in de distributie van Bordeauxwijnen alsmede Bordelese bedrijven die het publiek willen laten kennismaken met hun uitgebreid gamma Bordeauxwijnen sterk vertegenwoordigd zijn.
 
logo-megavino c 2009


Voor het eerst pakt Megavino uit met een paviljoen dat exclusief voorbehouden is voor alcoholen, sterke dranken en afgeleiden van wijn.  Het Megasiprits-paviljoen telt bovendien een eigen degustatiezaal én bar waar drie dagen lang proeverijen, workshops en demo's worden georganiseerd die u gratis kunt bijwonen.


Gratis tickets:
Vinama geeft 25 gratis duotickets weg dus 50 toegangskaarten! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze vraag te vinden :

België is de op één na de grootste invoerder van wijnen uit Bordeaux. Hoeveel procent van de totale export van Bordeauxwijn gaat jaarlijks richting België? (tip: antwoord op de website www.megavino.be )

Stuur je antwoord  uiterlijk zaterdag 3 oktober met je naam en adres naar vinamablog at hotmail.com

Megavino openingstijden:
Vrijdag 16 oktober: opening en nocturne van 18:00 tot 23:00
Zaterdag 17 oktober: open van 12:00 tot 20:00
Zondag 18 oktober: open van 10:00 tot 19:00
Maandag 19 oktober: open van 10:00 tot 18:00

14:48 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (8) | Tags: megavino |  Facebook | |  Print

11 september 2009

Wijnfestival/Foire aux Vins 2009 Auchan Roncq on-line brochure

Het heeft wat langer geduurd dan de andere jaren maar sinds vandaag is de volledige Nederlandstalige brochure voor de Foire aux Vins 2009 van Auchan in Roncq(FR) on-line beschikbaar.

auchan foire aux vins 2009 brochure wijnfestival

De selectie is in totaliteit een stuk minder interessant dan de voorafgaande jaren maar er zitten nog leuke zaakjes tussen. Minder interessant omdat er zeer veel Grand Cru Bordeaux uit 2007 in staat wat natuurlijk te verwachten was maar daar moet je gewoon vanaf blijven vanwege de te hoge prijzen en het matige jaar. 
In de toekomst zullen dezelfde Cru's beslist goedkoper op de markt komen en dan kun je de krenten uit de pap halen (als ze er zijn?). 2006  Pomerol en St-Emilion kwalitatief beslist de moeite waard (ik heb er velen geproefd) maar helaas veel te duur. Wel interessant zijn de 2006 uit Côtes de Francs en Côtes de Bourg.
Volgend jaar komt Bordeaux 2008 (kwalitatief beter dan 2006 en 2007)  op de markt met prijzen die een stuk lager zijn dan 2006 of 2007. Van 2009 verwacht men ook een goed jaar dus denk goed na voor je Bordeaux Grand Cru koopt uit 2007 en 2006.  

Als ik even door de brochure blader zie ik de volgende wijnen die interessant zijn of wel eens de moeite waard kunnen zijn om te proberen:

Rhône:
2007 is een top jaar in o.a. Châteauneuf-du-Pape en omstreken dus daar zijn leuke wijnen te vinden:
- Domaine Raymond Usseglio 2007, C9DP rood: €19,95 (voorblad)
- Les Lauzières 2007, Gigondas van Tardieu Laurent €17,95 (p43)
- Cave des Clairmonts, Crozes-Hermitage 2006 €8,50 (p45)

Elzas:
2007 is een uitstekend jaar in de Elzas.
- Riesling Grand Cru 2007 Dopff au Moulin €9,50 (p50)

Bourgogne wit:
- Labouré-Roi 2006, Meursault €19,95 (p57)

Languedoc-Roussillon:
- Walden 2007, Côtes du Roussillon €6,99 (p32)
- L'Equilibre 2007 Villa Symposia, Coteaux du Languedoc €8,99 (p33)
- Eloge de la Paresse 2008 Cave d'Embres et Castermaure, Corbières €7,00 (achterblad)

Bordeaux rood:
- Puygueraud 2006 , Côtes de Francs €9,50 (p6)
- Fougas Maldoror 2006, Côtes de Bourg € 9,95 (p6) 
- Vieux Robin 2004, CB Médoc €9,75 (p16)
- Anthonic 2005, CB Moulis-en-Médoc €10,95 (p19)
- Clémentin du Pape-Clément 2005,Pessac-Léognan €29,95 (p15) 
- Pontet-Canet 2006, Pauillac €52,95 (p21)

Bordeaux wit zoet:
- Guiraud 2006, 1er Cru Sauternes €32,95(p61)

Loire wit droog:
- Cour Cheverny 2006 €6,99 (p53)

Loire zoet:
- Bonnezeaux reserve 1997 €12,95 (p63)
- Princé 2007, Coteaux de L'Aubance €9,95 (p63)

Champagne:
- Ruinart €32,95
 
Klik op de brochure hierboven voor het volledige aanbod in PDF. On-line door de brochure bladeren lukt blijkbaar nog niet maar normaliter kun je dat hier doen.

19:06 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (7) | Tags: foire aux vins, wijnfestival |  Facebook | |  Print

26 juli 2009

Hevig onweer in Champagne veroorzaakt schade

We hebben de afgelopen weken ook hier af en toe een fikse onweersbui gehad zoals afgelopen zondag toen de hagelstenen mijn open raam binnen vlogen en het alarm van mijn auto af lieten gaan.

In Frankrijk heb je in de zomer vooral in het zuiden hevige onweders maar eerder deze maand moest ook het noorden in de de Champagne streek er aan geloven. Op vrijdagnacht 3 juli heeft het onweer in Aÿ (en de twee naburige gemeenten) voor een overstroming gezorgd waar het water een hoogte van 1,5 meter heeft bereikt. Auto's werden meegesleurd door de stroom water. Een dikke laag modder van 20cm bedekte de straten van Aÿ. Diverse Champagne kelders zijn ondergelopen en meerdere wijngaarden hebben schade opgelopen.

Bleuze Wines die in België de Gosset Champagne verdeeld heeft me de volgende foto's gestuurd die door het huis Gosset  zelf zijn genomen. Zo erg hadden ze het in 40 jaar nog niet gezien.

champagne gosset ay tempete storm vignoble 1
Een wijngaard van Gosset.

champagne gosset ay tempete storm cave 5
Champagnehuis Gosset

champagne gosset ay tempete storm cave 4 niveau -1
De kelder niveau -1

champagne gosset ay tempete storm cave 3 niveau -1
De kelder niveau -1

champagne gosset ay tempete storm cave 1
De kelder niveau -2

champagne gosset ay tempete storm cave 2
De kelder niveau -2

champagne gosset ay tempete storm 6
Het schoonmaakwerk de volgende ochtend.

champagne gosset ay tempete storm cave 6

23:35 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print

10 juli 2009

Megavino 2009 & Foire aux Vins 2009

Megavino 2009:
Dit jaar van 16 t/m 19 oktober 2009 in het Tentoonstellingspark in Brussel met als eregast de wijnen uit de Bordeaux.

bordeaux_autrement_logo_nl resize vinama

Foire aux Vins 2009:

Auchan
 in Frankrijk gaat van start op 16 september tot 4 october met 550 wijnen. Naast de traditionele Bordeaux zullen dit jaar de 2007 wijnen uit de Rhône en de Languedoc goed vertegenwoordigd zijn. Vorig jaar was de omzet tijdens het wijnfestival gedaald met -10% naar 50 miljoen Euro.

Carrefour in Frankrijk gaat van start op 8 september tot en met de 19e. Er zullen wijnen van €3 tot €549 in de folder staan. In 2008 heeft Carrefour tijdens het wijnfestival voor 57 miljoen Euro wijn verkocht wat een vermindering van -5% was t.o.v 2007 toen het wijnfestival drie dagen langer duurde.

16:06 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (7) | Tags: foire aux vins, wijnfestival |  Facebook | |  Print

24 juni 2009

Innovatieve champagne 'kurk' bij Duval-Leroy


19:45 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (1) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print

19 maart 2009

Interactieve wijnkaarten van Frankrijk

De 'Gouden Gids' voor wijndomeinen in Frankrijk met 20 interactieve wijnkaarten van de wijnstreken in Frankrijk, 11.000 wijndomeinen, sorteren op gemeente, wijnen, bio, etc..... Probeer het zelf uit en klik op de kaart hieronder.

gouden gids wijnkaarten

00:08 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (5) | Tags: wijnkaarten |  Facebook | |  Print

06 februari 2009

Top wijnmakers op verjaardag van de Vlaamse Wijngilde

vlaamse wijngilde logoDe Vlaamse Wijngilde mag veertig kaarsjes uitblazen en dat zal gevierd worden dit weekend.

De Vlaamse Wijngilde is een vereniging van wijnproevers die over heel Vlaanderen actief is. Ze verkoopt geen wijn, ze maakt geen wijn, ze proeven wijn. Zo eerlijk en objectief mogelijk. Met aandacht voor alle streken van de wereld, voor alle druiven die een noemenswaardige wijn maken, en in zeer uiteenlopende prijsklassen. De Vlaamse Wijngilde onderscheidt zich door een unieke cocktail van op het eerste gezicht misschien tegenstrijdige ingrediënten. Nationale samenhang en lokale autonomie. Leren in alle ernst en toch ontspannen genieten. Een niet commercieel beleid en een optimale verstandhouding met wijnproducenten en wijnhandelaars.

De Vlaamse Wijngilde organiseert evenementen waar de leden, los van elke druk om iets te kopen, wijn kunnen ontdekken, proeven, kritisch bespreken, er over van gedachten wisselen met de wijnmaker, leren over de eigenhied van wijnlanden en wijnstreken, over de stijlkenmerken en diversiteit van druivenvariëteiten, over het vak van wijnbouw en vinificatie. En dat alles in een ontspannen sfeer, onder geestesgenoten.

vlaamse wijngilde 4b
Château eigenaresse bij de laatste Saint-Emilion Grand Cru Classé degustatie van de Vlaamse Wijngilde (foto P.Doomen)

Er bestaan  39 lokale verenigingen oftewel commanderijen in de taal van de Vlaamse Wijngilde waar een 3000 leden bij zijn aangesloten. De commanderijen die ieder hun eigen programma samenstellen (degustaties, bezoeken aan en van wijnproducenten, wijnbeurzen, inhuldigingen van personaliteiten, feestmaaltijden met aangepaste wijnen) zijn verspreid over het hele Vlaamse en Brusselse land, van Heusden-Zolder tot in de Westhoek. Elke commanderij heeft een lokaal bestuur met een voorzitter, ondervoorzitter, wijnmeester, secretaris, penningmeester en pr-verantwoordelijke.
 
De Vlaamse Wijngilde heeft zelfs een eigen wijntijdschrift 'Ken Wijn' wat zich naar mijn mening kwalitatief met de beste kan vergelijken. Drieduizend exemplaren, negentig bladzijden dik en dat twee keer per jaar. Artikels over wijn en wijncultuur, geschreven door de gepassioneerde leden van de Vlaamse Wijngilde. Gewikt en gewogen - en opgepoetst- door een even gepassioneerd redactieteam. Gedrukt op hoogwaardig papier, professioneel afgewerkt en ik kijk iedere keer weer uit naar de volgende editie.

In samenwerking met Syntra organiseert de Vlaamse Wijngilde een opleiding voor de leden die daar behoefte aan voelen. Dezelfde inhoud, dezelfde syllabus, dezelfde terminologie, dezelfde wjnen, over gans Vlaanderen.

vlaamse wijngilde 5
(Foto P.Doomen)

Voor degene die nog geen lid zijn wil ik nog vermelden wat ze aanstaande zondag mislopen. Op die dag vindt namelijk het Nationale Feest van de Vlaamse Wijngilde plaats,  geheel in het teken van het veertigjare bestaan van de vereniging. De lunch wordt verzorgd door sterrenchef Axel Colonna-Cesari van Auberge de Pecheur.

Deze topdomeinen  van de Union des Grands Crus de Chablis zullen aanwezig zijn:

 • DOMAINE PASCAL BOUCHARD met Pascal Bouchard
 • LA CHABLISIENNE met Hervé Tucki
 • DOMAINE JEAN COLLET & FILS
 • MAISON JOSEPH DROUHIN met Jean-Pierre Cropsal
 • DOMAINE NATHALIE & GILLES FEVRE met Nathalie Fèvre
 • DOMAINE WILLIAM FEVRE met Didier Seguier
 • DOMAINE LAROCHE
 • CHATEAU LONG DEPAQUIT met Matthieu Mangenot
 • DOMAINE DES MALANDES met Guénolé Breteaudeau
 • DOMAINE LOUIS MOREAU met Louis Moureau
 • DOMAINE GFA MOUTONNE met Matthieu Mangenot
 • DOMAINE SERVIN met François Servin
 • DOMAINE SIMONNET met Jean-Philippe Archambaud
 • DOMAINE TREMBLAY met Vincent Tremblay
 • CHATEAU DE VIVIERS met Matthieu Mangenot

Als dat nog niet genoeg is zijn er natuurlijk ook rode rakkers aanwezig waar je U tegen kunt zeggen namelijk de exclusieve Premiers Grands Crus Classés de St-Emilion:

 • CHATEAU CHEVAL BLANC met Pierre LURTON
 • CHATEAU ANGÉLUS met Hélène et Jean-Bernard GRENIÉ
 • CHATEAU BEAUSÉJOUR (DUFFAU-LAGAROSSE) met Vincent DUFFAU-LAGARROSSE
 • CHATEAU CANON met Géraldine LEGER
 • CHATEAU LA GAFFELIERE
 • CHATEAU PAVIE met Angélique et Eric DACOSTA
 • CLOS FOURTET met Tony BALLU
 • CHATEAU BEAU-SEJOUR-BECOT
 • CHATEAU BELAIR
 • CHATEAU FIGEAC met Eric d'ARAMON
 • CHATEAU MAGDELAINE
 • CHATEAU TROTTEVEILLE
 • CHATEAU PAVIE-MACQUIN met Cyrille THIENPONT
 • CHATEAU TROPLONG-MONDOT met Stéphanie LIBREAU

Ja, niet slecht hè. Zeg maar gewoon fantastisch en drie keer raden wie daar aanwezig gaat zijn...

En wil je weten hoe ik er toe ben gekomen om lid te worden van de Vlaamse Wijngilde? Dat heb ik uit de doeken gedaan in een eerder artikel op Vinama wat hier te lezen is. Is je interesse inmiddels gewekt en wil je nog meer weten of lid worden van de Vlaamse wijngilde ga dan eens een kijkje nemen op de website van de Vlaamse Wijngilde.

40 jaar, Hiep Hiep Hoera en dank aan al die vrijwilligers en bestuursleden die zich zo intensief en enthousiast inzetten voor de Vlaamse Wijngilde.

Met dank aan Peter Doomen, communicatieverantwoordelijke  van de Vlaamse Wijngilde.

00:12 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (4) | Tags: vlaamse wijngilde |  Facebook | |  Print

22 januari 2009

Einde wijnjaar??

Onlangs was ik in de supermarkt Delhaize waar ik een boodschappenkar vol met flessen wijn zag staan met daarop het plakkaat "einde wijnjaar" . Even kijken dacht ik, je weet nooit of er iets leuks tussen zit want dat is me hier al eerder overkomen. En dit zag ik toen liggen:

chateau branas grand poujeaux 2005 moulis medoc

Château Branas Grand Poujeaux 2005 uit Moulis. Jawel, een topper uit de Bordeaux van de Belgische eigenaars Justin en Carmen Onclin bijgestaan voor deze jaargang door de oenoloog Michel Rolland. Vanaf 2006 werken ze trouwens samen met Stéphane Dérenoncourt.

Op de website van Delhaize (delhaizewineworld.com) kost deze wijn 30,90 Euro en in september tijdens het wijnfestival was hij even in de aanbieding voor 24,72 Euro maar ook zeer snel uitverkocht. Nu lag hij daar tussen de "einde wijnjaar" flessen voor slechts 17,52 Euro en dus meteen daarna in mijn boodschappenwagentje. 
Waarom had deze wijn deze wijn een foute prijs?  De Château Branas Grand Poujeaux uit het jaar 2003  was in promotie met 20% korting en de 2005 zal er per ongeluk tussen zijn gekomen.

Einde wijnjaar? Nog lange niet, ik zal zelfs nog enkele jaren moeten wachten voordat deze wijn op dronk is en hij zal nog een hele tijd mee gaan. Dank u Delhaize voor deze korting van 43%!

chai chateau branas grand poujeaux 2005 moulis medoc

07:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (15) | Tags: moulis, bordeaux, delhaize |  Facebook | |  Print

30 december 2008

Test-Aankoop Champagne en Schuimwijn test 2008

Voor de eindejaarsfeesten heeft Test-Aankoop (De Consumentengids) 19  Champagnes en 5 schuimwijnen (uit Luxemburg, Spanje, Italië en Australië) getest. Alle komen uit de reguliere supermarkten met een prijsvork tussen de 7.00 en 33.00 Euro.

Het resultaat:

 Naam Score PrijsSuperSoort wijnTest Aankoop beoordeling smaak
  
1Taittinger Brut Réserve 9131.00DiverseChampagnevlezig en complex, levendig, met een zeer fijne zuurstructuur; lange, zuivere afdronk met een fijne citrustoets
2Raphaël Villard Carte Blanche Brut 9013.25CarrefourChampagnevol, frisfruitig en levendig, met een zeer fijne zuurstructuur en een frisse afdronk
3Lanson Black Label Brut 8827.00DiverseChampagnezeer frisse smaak, met een fijne zuurstructuur en een lange afdronk met een frisse toets
4Moët & Chandon Brut Impérial8831.00DiverseChampagnevol en levendig, met een fijne zuurstructuur en een lange, frisse afdronk met een vleugje citrus
5Pommery Brut Apanage 8831.00DiverseChampagnekrachtige en intense smaak met geroosterde toetsen; lange, kruidige afdronk
6Veuve Clicquot Ponsardin Brut 8833.00DiverseChampagnekrachtig en levendig, frisfruitig; fijne zuivere afdronk met een citrustoets
7Comte D'Estenac Cuvée Spéciale Brut8714.59MatchChampagnerijk en complex, met een fijne citrustoets in de afdronk
8Louis Veillé Brut 8714.95SparChampagneromig en complex; fijne afdronk met een honingtoets
9Vranken Demoiselle Grande Cuvée Brut8724.89DiverseChampagneverfijnd en complex; zuivere afdronk met een fijne citrustoets
10Bernard-Massard Sélection Brut878.39DiverseSchuimwijnromig, met een fijne zuurstructuur; frisse afdronk met een fijne citrustoets
11Jacob's Creek Brut Cuvée 868.99DiverseSchuimwijnvol, fruitig en levendig; lange afdronk met een fijne citrustoets
12J. Contet Père Et Fils Brut8512.99ColruytChampagneromig, vol, levendig en licht; frisse afdronk met een citrustoets
13Meiter Brut 8515.05DelhaizeChampagnefrisfruitig; mediumlange afdronk met een citrustoets
14G. H. Mumm Cordon Rouge Brut 8529.00DiverseChampagnefris, volwassen en krachtig; mediumlange, frisse afdronk
15Charles Vincent Sélection Réservée Brut 8413.99ChampionChampagnevol en levendig met frisse zuren; lange, levendige afdronk
16Piper-Heidsieck Brut8328.00DiverseChampagnelevendig en fris, maar met een nogal korte afdronk
17Veuve Durand Brut Réserve 8212.99AldiChampagnelevendig, met veel appel; eerder korte afdronk
18Martini Brut Cuvée Spéciale827.21DiverseSpumantefrisfruitig, met een fijne zuurstructuur; correcte afdronk met een citrustoets
19Freixenet Cordon Negro 828.32DiverseCavalicht en levendig, frisfruitig; eerder korte afdronk
20Comte De Brismand Brut Réserve8113.99LidlChampagneevenwichtig, levendig en fris, maar eerder korte afdronk
21Comte Martin De Laval Brut Cuvée Réservée 8013.99MakroChampagneevenwichtig en frisfruitig, eerder korte afdronk
22Laurent-Perrier Brut L-p8029.00DiverseChampagnefris en vlezig, maar wat vegetaal; medium lange afdronk met een citrustoets
23Henri Favre Tradition Brut 7714.95IntermarchéChampagnelicht en levendig, nogal vegetale afdronk
24Codorníu Selección Raventós 738.49DiverseCavavrij dun, discreet fruitig, met een korte afdronk


In 2007 had Test-Aankoop 12 goedkope Champagnes uit de grootdistributie vergeleken met 11 schuimwijnen. Dit jaar dus een andere opzet.

Wat wel opvalt zijn de resultaten van sommige Champagnes die zowel dit jaar als vorig jaar in de test zaten. Bijvoorbeeld de Veuve Durant Brut Réserve uit de Aldi, vorig jaar de grote winnaar met 90 punten en nu slechts 82 punten (de prijs is wel  hetzelfde als in 2007). Wel een heel erg groot verschil en dat voor een Champagne Brut die in principe ieder jaar dezelfde kwaliteit heeft of zou moeten hebben of ligt het misschien aan het proefpanel?

De Raphaël Villard Carte Blanche Brut uit de Carrefour krijgt er dit jaar twee punten bij en gaat van 88 naar 90 punten. De prijs vandaag is identiek hetzelfde als die in 2007 namelijk 13,25 Euro.

Helaas is er nergens een uitleg te vinden van hoe de degustatie heeft plaatsgevonden. Werd er blind geproefd of niet, wie waren de proevers, op welke temperatuur werden de wijnen geschonken, werden ze allemaal in één keer gestest of op meerdere dagen, nergens details.

Eerdere artikels op Vinama over Champagne/Schuimwijn tests:
Schuimwijn vergeleken met Champagne door Test-Aankoop (2007)
Welke Champagne voor de feestdagen (WineSpectator)?

champagne bubbles
(Photo-Collection CIVC)

10:45 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (5) | Tags: champagne, schuimwijn, cava, spumante, cremant |  Facebook | |  Print

21 december 2008

Wijnscheurkalender 2009

De wijnscheurkalender van Hubrecht Duijker kennen we nu onderhand wel dus wijnliefhebbers het is tijd voor iets anders, tijd voor iets beters. Geen 'ordinaire' zwart/wit kalender op goedkoop papier maar een kleuren wijnkalender op glossy en kwalitatief papier.

Dat is de "Tous les vins en 365 jours" wijnscheurkalender geschreven door wijnschrijver Jean-Paul Ballon van uitgeverij Les Almaniaks . Sinterklaas heeft hem bij me onder de schoorsteen gelegd en hij heeft er verstand van moet ik zeggen want het is een hele mooie en informatieve kalender.

wijnscheurkalender 2 2009

Een kalender waar op elke dag een specifieke wijn wordt beschreven. Nee, geen regio of soort wijn, ik bedoel dus één fles wijn van één bepaald jaar en van één wijndomein. Op iedere dag staat een korte uitleg van de wijn met proefnotitie, combinatie met gerechten en zelfs een richtprijs. Op de kalender is zelfs wat plaats voorzien om bijvoorbeeld afspraken te noteren. Op de achterkant van iedere dag staan 'de wijn weetjes' of een verdere uitleg over de wijn op de voorkant.

wijnschercalender 2009 domaine cauhapeDe kalender is zo gemaakt dat hij op je bureau of kast kan staan maar hij kan ook tegen de muur gehangen worden. Helemaal achterin staat een index van de wijnen per A.O.C. en op welke dag je die in de kalender kunt vinden.

Welke wijnen staan er allemaal in? Dat gaat van een Dom Perignon 1985, Silex van Dagueneau, Les Forts de Latour, Charmes-Chambertin, Bandol tot en met de Vin de Pays d'Oc of en Vin de Table toe.

Ongetwijfeld de mooiste wijnscheurkalender die ik ken.

Te verkrijgen voor 12,90 Euro in de Franstalige boekwinkels of te bestellen op het internet bij Les Almaniaks.    

17:18 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (1) | Tags: wijncadeau |  Facebook | |  Print

15 december 2008

Kissed by the grape

Een nieuwe en zelfs Nederlandse film over wijn van Fred van Dijk (voormalig VPRO filmer) heeft het daglicht gezien. Op zich altijd al een goede zaak want zo vaak verschijnt er geen film over wijn en al helemaal niet over biologische/biodynamische wijn.
cd hoes

Hier de beschrijving van de sr. editor van Perswijn, Rene van Heusden:

"Op 28 november is de documentaire Kissed by the Grape in Amsterdam in première gegaan. De documentaire met als subtitel The Story behind Organic Wine is een hommage aan de biologische wijnbouw. Hij is gemaakt door filmmaker Fred van Dijk op initiatief van zijn schoonzoon Derrick Neleman, directeur van het in biologische wijn gespecialiseerde importbedrijf Lovian. Een hoofdrol erin wordt gespeeld door bekende wijnproducenten als de Spanjaard Miguel Torres, de Chileen Alvaro Espinoza en het Italiaanse duo Natalino en Amadio Fasoli. Met deze producenten komen tegelijk drie verschillende vormen van biologische wijnbouw aan bod. De Fasoli's volgen hun 'boerenverstand', Espinoza is de overtuigde aanhanger van de biodynamie, terwijl de 'grote' Torres de rationele zakenman is.

De documentaire is gedraaid in wijngaarden in Italië, Spanje en Chili. Daarmee ontbreekt dus het land waar de meeste biologische en biodynamische wijnmakers te vinden zijn, Frankrijk. Niettemin krijg je als kijker een goede indruk van het hoe en waarom van biologische wijnbouw. En wat een verademing is de louter positieve toonzetting van de documentaire!

Vergelijk dit eens met het zwartgallige Mondovino dat zogenaamd ook een lans wilde breken voor de 'ware' wijnproducent. Nergens in Kissed by the Grape wordt gepreekt, drammerig gedaan of worden niet-biologische producenten gedemoniseerd. Nee, de betrokkenen leggen gewoon op overtuigende manier waarom ze een bepaalde manier van werken gekozen hebben. Ook humor ontbreekt niet. Betere reclame voor biologische wijnen is nauwelijks denkbaar.

Wellicht de meest fascinerende van de geportretteerde producenten is Miguel Torres. Vreemd genoeg spreekt die in Spanje Spaans, maar in Chili Engels. Dit echter terzijde. Zijn motivatie om biologische teelt te bedrijven hangt nauw samen met een mogelijke opwarming van het klimaat. Torres legt uit aan dat de investeringen in een duurzame wijnbouw niets met vaag idealisme te maken hebben, maar ingegeven worden door zakelijke overwegingen. Alleen een duurzame wijnbouw kan op termijn overleven. Je moet dat alleen wel willen inzien. Maar aan visie heeft het Torres nooit ontbroken. En, heel interessant, hij durft ook bepaalde biologische dogma's ter discussies te stellen.

Een bijrol in Kissed by the Grape is weggelegd voor Derrick Neleman en Harold Hamersma. Ze leveren allebei een statement af. Neleman is al sinds jaar en dag een fervent pleitbezorger voor biologische wijnen. Hij ziet wel graag dat zulke wijnen gekocht worden om het lekker en niet alleen om het biologische. Terecht, een goede smaak is een overtuigender verkoopargument dan orthodoxe ideologie. Maar het 'verhaal' achter dit soort wijnen impliceert wel een meerprijs. Harold Hamersma is in wijnland tegenwoordig zo'n beetje onvermijdelijke marketinggoeroe en doet in die hoedanigheid zijn zegje over biologische wijnen. Maar hij heeft een markante filmkop - hij zou zowel voor held als snoodaard kunnen doorgaan -, dus daar doen we niet moeilijk over. Niet in beeld maar wel te horen is saxofoniste Candy Dulfer. Zij verzorgde de muziek voor Kissed by the Grape.

De op dvd uitgebrachte documentaire wil zich niet alleen op wijnprofessionals richten, maar ook op de 'kritische consument'. In hoe verre dat tweede succesvol zal blijken, valt nog te bezien. Voor iedereen met een meer dan gemiddelde belangstelling voor wijn is Kissed by the Grape echter een absolute aanrader. Je krijgt er een goed gevoel bij én je steekt er het nodige van op. Kortom, een regelrechte aanrader!"

alvaro espinoza chilie
De Chileen Alvaro Espinoza, voor mij de meest interessante wijnmaker uit de documentaire.(foto:Kissed by the grape)

Derrick Neleman van de biologische wijnimportfirma Lovian was zo vriendelijk mij een exemplaar op te sturen. Gisteren ben ik eens onderuit gaan zitten met een glas wijn en heb ik de film bekeken. Het is een mooie documentaire geworden over drie wijnproducenten uit Spanje, Italië en Chili. Het beeldmateriaal is prachtig en het is alsof jezelf tijdens een bezoek aan de desbetreffende wijndomeinen  met de wijnmakers aan het praten bent zo gemakkelijk en gemoedelijk is het allemaal op beeld gezet. Dat is misschien ook wel de reden waardoor er geen echt begin en einde aan de documentaire zit wat ik wel miste. Vanaf de eerste seconde zit je midden in de documentaire en hij houdt na een uur ook weer vrij onverwachts op. Er had wat meer structuur in mogen zitten, wat meer uitleg over bijvoorbeeld wat biologisch/biodynamisch nu precies inhoudt. Wat mag wel, wat mag niet. Hierdoor is het ook geen film voor de gewone eindconsument van wijn geworden maar eerder voor de wijnamateur en professional. Ik had op het einde een gevoel van: is het nu al afgelopen, er is nog zo veel te vertellen over dit onderwerp en wat heeft de filmmaker precies willen bereiken met deze film? Jammer dat er geen Franse wijnmakers in de film voorkomen want ik heb toch wel wat moeite om de gigant Torres uit Spanje als voorbeeld te zien voor biologische wijnbouw.
Maar zoals met alle films en boeken is de beleving heel persoonlijk dus raad ik je dan ook aan om de film zelf eens te gaan bekijken en ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Van mij krijgt de filmmaker in ieder geval een pluim omdat hij over dit onderwerp een film heeft gemaakt en alles zo mooi in beeld brengt.
De film wordt trouwens begeleid door heerlijke muziek van Candy Dulfer op haar saxofoon.      

De dvd is te bestellen via www.bol.com voor € 19,99 
Meer informatie inclusief een trailer is te vinden op: www.kissedbythegrape.com

23:22 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: film |  Facebook | |  Print

10 december 2008

Broeikaseffect meetbaar in wijn


broeikaseffect meetbaar in wijn telegraaf 3dec08
broeikaseffect 2 meetbaar in wijn telegraaf 3dec08Bron: Telegraaf

08:00 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print