05 april 2011

To Bio or not to Bio....?

Wordt het naast het tegenwoordig alom verkondigde “Think green” nu ook “Drink green”?

Eigenlijk bestaat er niet zo iets als ‘biowijn’. Enkel ‘wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven’.
In de wijngaard gaat men het gebruik van chemische meststoffen, pesticiden en insecticiden verbieden, om terug te grijpen naar een meer natuurlijke bewerkingsmethode. Het enige (“niet biologische”) toegelaten middel tegen ziekten is de befaamde ‘bordelese pap’, een mengsel van kopersulfaat en kalk. Alle andere bestrijdingsmiddelen moeten biologisch zijn. Tegen schadelijke insecten zal men natuurlijke vijanden inzetten en om de groei van de planten te bevorderen gebruikt men enkel nog organische (plantaardige en dierlijke) meststoffen.

De biologische vorm van wijnmaken wordt nog door geen enkele instantie gecertificeerd. De EU heeft het onlangs geprobeerd maar dat voorstel heeft het niet gehaald. Wel kunnen we stellen dat de bio-wijnmaker ook in de vinificatiekelder zo weinig mogelijk onnatuurlijke producten zal gebruiken. Zo zal hij het gebruik van zwavel zoveel mogelijk beperken en mocht hij de wijn willen klaren zal hij dit enkel doen met bijvoorbeeld eiwit of bentoniet.

Waarom werkt elke wijnbouwer niet op een biologische manier? Heel eenvoudig, als je op een natuurlijke manier druiven gaat verbouwen, zul je ook meer de grillen van de natuur moeten ondergaan. In sommige oogstjaren loop je het risico dat je minder rendement hebt en dus ook minder wijn kan verkopen. Niet elke wijnbouwer is bereid of in de mogelijkheid om de (financiële) gevolgen hiervan te dragen. Het vergt ook meer inspanning van de wijnbouwer om een goede wijn te maken. Gebruik maken van high-tech in de wijngaard en de kelder vergemakkelijkt het werk, maar kan zorgen voor een relatief minder diepe en complexe smaak van de wijnen.

Biologische wijnbouw komt van heel ver. Begin jaren ’90 was het nog geen begrip maar nu zeker wel, alhoewel het eigenlijk toch ook nog in de kinderschoenen staat als je naar de cijfers kijkt. Ook al is vandaag nog maar ongeveer 4,5% van de totale Europese wijnbouw als biologisch te benoemen en er een trage groei waarneembaar is, de biologische wijnbouw heeft zich op de kaart gezet en is niet meer weg te denken.

pesticide wijngaard champagne.jpg
Het besproeien van een wijngaard in Champagne. Gezien de kleding die de man draagt gaat het hier waarschijnlijk niet om een ongevaarlijk goedje.


Laten we eerst eens kijken naar enkele effecten die pesticiden uit de traditionele wijnbouw op onze gezondheid kunnen hebben:

-       Aantasting van het immuunsysteem, zodat mensen sneller ziek worden en vaker chronische ziekten 
        ontwikkelen. Ook allergieën krijgen meer kansen.
-       Enkele pesticiden verstoren de werking van hormonen. Bij vissen bijvoorbeeld leidt dit zelfs tot
        geslachtsverandering.
-      De ziekte van Parkinson neemt toe, zowel op het platteland als in geïndustrialiseerde gebieden. Ook dit wordt toegeschreven aan pesticiden.
-       Het is onbekend welke gevolgen er zijn voor de gezondheid bij de inname van meerdere residuen van  pesticiden met eenzelfde werking. Men verwacht dat het totale effect groter is dan de som. Dit noemt men het ‘combitoxeffect’.
-       Bij vrouwen met borstkanker worden 5 tot 9 keer meer sporen van pesticide in het bloed aangetroffen.

Echter het volledige gezondheidseffect van pesticiden uit voeding/drank op de lange termijn is nog steeds niet duidelijk.

Moeten we nu meteen alle niet ‘biowijn’ laten staan? Nee dat heeft geen zin want…..surprise.... al die pesticiden worden ook gebruikt voor voor het verbouwen van vele andere producten die je iedere week in de supermarkt of bij de groenteboer koopt. Niets meer kopen is namelijk ook geen optie.  

De perceptie van het begrip bio bij de consument is de laatste jaren wel sterk veranderd. Zo was het vroeger voor veel mensen nog een vies woord en vaak verbonden met een imago van geitewollen sokken en vegetariërs. Ondertussen is bio de normaalste zaak van de wereld wat niet wil zeggen dat iedereen nu ook bio koopt. Het overgrote deel van de (supermarkt)-consumenten kan het namelijk niet schelen of een wijn biologisch is en begrijpt al helemaal niet wat biodynamische wijn is volgens een study van Wine Intelligence. De wijnliefhebbers en wijnamateurs daarentegen echter tonen steeds meer interesse in biologische wijnen en ook in het hogere prijssegment.

Ook in specifieke wijnopleidingen wordt er vandaag de dag niet echt specifiek aandacht besteed aan biologische en biodynamische wijn, terwijl je toch zou verwachten dat er standaard één les aan gewijd zou moeten worden om de toekomstige professional of geinteresseerde wijnliefhebber te informeren omtrent de verschillen tussen de biologische, biodynamische en traditionele wijnen. Werk aan de winkel dus.

nicolas joly savanierres marius cheval horse vineyard.jpg
In de wijngaard Coulée de Serrant van Nicolas Joly, Savennières, Loire.

Zijn er wijnboeren bio geworden omdat ze dat als een marketing instrument kunnen gebruiken en hierdoor denken hun wijn gemakkelijker te kunnen verkopen? Mocht dat zo zijn dan slaan die de plank echt helemaal mis. Ja, sommige markten zoals Amerika en Japan vragen sneller aan een wijnboer om een ‘biologische wijn’ te maken dan andere landen, maar dat is marginaal. Er zijn ook bioboeren in hart en nieren die niet op de fles willen zetten dat het biologisch gemaakt is juist omdat ze denken dat het mensen afschrikt. Zoals ook de schroefdoppen op wijnflessen in het begin de consument de indruk gaven dat het om een lagere kwaliteit wijn ging. Dezelfde link maakt men soms ook met wijn van biologische druiven.

Bij alle ‘biologische wijnen’ die ik tot op heden geproefd heb is er een zeer grote verscheidenheid van kwaliteit (van slecht naar uitstekend) zoals dat ook bij niet ‘biowijn’ het geval is. Ik neig er toch naar te zeggen dat de echt natuurlijke en biodynamische wijnen (beide een soort extreme vorm van ‘biowijn’) een bepaalde puurheid en karakter in smaak hebben die je niet zo snel in traditionele wijnen tegenkomt. Is dit te danken aan het lagere  sulfiet gebruik waardoor de primaire fruit aroma’s beter naar voren komen?

Als je me nu vraagt wat drink je liever: een ‘biowijn’ of een gewone dan is mijn antwoord ik drink het liefste een goede wijn ongeacht hoe hij gemaakt is. Als de goede wijn dan ook nog eens gemaakt werd met zorg voor de natuur en met zo min mogelijk manupilaties in de kelder, des te beter zou ik zeggen.

Van een mythe kunnen we zeker niet spreken als we het over biologische, natuurlijke en biodynamische wijnen hebben, ze bestaan wel degelijk en maken onherroepelijk deel uit van het huidige en toekomstige wijnaanbod.

“Het is niet omdat je biologisch of biodynamisch werkt dat je goede wijn maakt, of dat je wijn beter is dan ‘traditionele wijn’. Maar als je een goed wijnmaker bent, kan je expressievere en complexere wijn maken dan op de tegenwoordig meer gangbare manier.” Jan Theys (voormalig eigenaar van het wijndomein La fattoria Fiamminga in Toscane).

So “To bio or not to bio”? 

Dit artikel maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnbloggers over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven volgens eigen interpretatie. Links in de kolom onder Vlaamse Wijnblogs" vindt je de andere blogs.

23:34 Gepost door Vinama in Vlaamse Wijnblogdagen | Commentaren (0) | Tags: bio |  Facebook | |  Print

06 februari 2010

Vlaamse wijnblogdagen: De letter V.... van Vaten

Deze keer schrijven de Vlaamse wijnbloggers allen over een onderwerp dat begint met de letter "V". Weer eens wat anders dan allemaal over dezelfde druif, wijn of wijnstreek te schrijven. Ieder kan zijn eigen interpretatie geven en dus zullen er een veertiental hopelijk verschillende onderwerpen te lezen zijn op de Vlaamse wijnblogs vanaf vandaag.

tonnelerie 1 françois feres bourgogne
De boomstammen worden zo uit het bos aangeleverd.

Het was al jaren mijn wens om ooit eens een tonnellerie (kuiperij) in Frankrijk te bezoeken. Als je met wijn bezig bent kom je links of rechtsom vaak in aanraking met wijn die op hout is opgevoed. Nieuwe eikenhouten vaten, van één of twee wijnen (oftewel vaten van één of twee jaar oud) of grote oude houten foeders. Over de invloed van hout op de wijn ga ik het niet hebben vandaag maar wel over hoe die vaten gemaakt worden.

tonnelerie 2 françois feres bourgogne
Grégory Juhel van François Frères naast de in stukken gezaagde boomstammen.

Dat het af en toe handig is om relaties te hebben merkte ik toen ik bij een tonnellerie wou binnen geraken. Na een telefoontje van een gerenommeerde wijnmaker in de Bourgogne naar de tonnellerie François Frères  om meneer Leenders te ontvangen was alles meteen geregeld.

tonnelerie 3 françois feres bourgogne
Het hout wordt gespleten.

François Frères  is in de wijnwereld een begrip wat houten vaten betreft. Je vindt hun vaten over de hele wereld en bij de meest befaamde wijndomeinen zoals Domaine Romanee Conti in Vosne-Romanee en Gaja in Italië. François Frères is gevestigd in Saint-Romain niet ver van Meursault in Bourgogne. Ik dacht meteen even de wijnmaker Thierry Guyot te bezoeken in hetzelfde dorp die daar prachtige natuurlijke wijnen maakt maar zijn vrouw vertelde me dat hij die dag zou gaan jagen dus dat zal voor mijn volgende reis zijn.

tonnelerie 4 françois feres bourgogne
De vorm van de duigen wordt al zichtbaar.

Het maken van vaten is nog altijd een traditie in Bourgogne. Ook al worden er op een dag een 120 vaten gemaakt bij  François Frères  het doet allemaal nog zeer ambachtelijk aan met zeer veel handenarbeid. En dat al vier generaties sinds bijna honderd jaar. Naast de tonnellerie in Saint-Romain maken ze ook vaten in op acht andere plaatsen zoals de Bordeaux streek, Hongarije, Australië en Schotland voor jawel Whisky. Van alle vaten die ze maken wordt 75% voor wijn gebruikt en 25% voor whisky.  François Frères  heeft een wereldwijd marktaandeel van 20%.

tonnelerie 5 françois feres bourgogne
Het hout droogt twee à drie jaar in de buitenlucht.

De hoeveelheid hout die François Frères  permanent in voorraad heeft staat garant voor een vaten productie van drie jaar.

tonnelerie 6 françois feres bourgogne
Dit rijtje duigen, een puzzle, wordt uiteindelijk een vat.

tonnelerie 7 françois feres bourgogne
Het branden van de binnenkant van de vaten. De "chauffe" bepaald de in grote mate hoeveel invloed het hout op de smaak van de wijn zal hebben. Hazelnoot, geroosterd brood en vanille zijn o.a. de aroma's in wijn die van houten vaten komen. 

tonnelerie 8 françois feres bourgogne
In al deze vaten brand een hout vuur om ze van binnen te toasten. Alhoewel het hartje winter was liepen de mannen daar in korte broek vanwege de warmte met al die vuurtjes. Het rook er ook heerlijk.

tonnelerie 14 françois feres bourgogne
De zijkanten van het vat worden op maat gezaagd. Je ziet de rode laserstraal op het hout die de zaagcirkel aangeeft.

tonnelerie 10 françois feres bourgogne
De luchtdichtheid wordt getest om te voorkomen dat er vaten de deur uitgaan die zouden gaan lekken als er eenmaal wijn in zit.


tonnelerie 11 françois feres bourgogne
Het eindresultaat. Er worden hier negen verschillende soorten vaten gemaakt. Van het 225L Bordeaux vat, 228L Bourgogne vat tot 300L, 350L, 400L, 500L en 600L.  Met behulp van een laserbrander wordt het logo of de naam van het wijndomein in het vat gebrand. 

tonnelerie 12 françois feres bourgogne
Ingepakt en klaar voor transport naar de wijnmaker.

tonnelerie 13 françois feres bourgogne

Na de rondleiding zijn we hartelijk ontvangen door Max Gigandet de verkoopsdirecteur die om half elf 's ochtends een Chassagne-Montrachet 1e Cru Les Chenevottes 1998 van Gérard Maurice open trok. Dat noem ik nog eens een goed begin van de dag.
Samen met
Sarah Fagan van het wijnhuis De Bortoli Yarra Valley in Australie en een student oenologie van de UC Davis University uit Californië (die stage liep in de Bourgogne) hebben we de fles soldaat gemaakt terwijl het onderwerp van ons gesprek uiteraard over vaten en wijn ging. Van Sarah (28 jaar) zullen we in de toekomst nog wel wat horen want ze is in 2009 door Gourmet Traveller Wine Magazine uitgeroepen tot "Young Winemaker of the Year".  

Een schitterend bezoek met een fantastische rondleiding van Grégory Juhel, met dank aan Tonnellerie François Frères.

Tonnellerie François Frères
Saint-Romain
France
+33-3 80 21 23 33
courriers@francoisfreres.com
www.francoisfreres.com

12:50 Gepost door Vinama in Vlaamse Wijnblogdagen | Commentaren (13) | Tags: bourgogne |  Facebook | |  Print

05 december 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: 'Changez' met Bubbels

Na het succes van de eerste  flessen uitwisseling tussen een tiental Vlaamse wijnbloggers die er vervolgens een artikel op hun blog over schreven was het nu de beurt om hetzelfde maar met 'bubbels' te doen.

Door het vertoeven in het buitenland mijnerzijds nam ik de fles van Gido van Imschoot namens Winetasting gisterenavond pas in ontvangst. Gido is docent en schrijft voor Winetasting en dat niet alleen, hij heeft zoveel te vertellen  dat hij ondertussen ook al enkele boeken heeft geschreven zoals het pas verschenen 'Welkom op ons domein. De Passie van Belgische wijnboeren' en verder 'Terug naar de wijngaard', 'De smaak van wijn' en ook een boek over 'Champagne'. Welke fles bubbels kan ik verwachten had ik mezelf afgevraagd. Champagne of misschien wel een heel andere soort bubbels?  Waarschijnlijk van een vrij onbekende wijnboer die prachtige bubbels maakt?

Bubbels bestaan er in allerlei soorten en ze komen tegenwoordig niet alleen maar uit de Champagne. In tegendeel, de niet Champagne schuimwijnen maken een grote opkomst mee de laatste jaren.
Het roert momenteel nogal in de Champagne streek. Zo schreef ik vorig jaar hier op Vinama nog dat wegens een druiven tekort de Champagne appellatie geografisch ging uitbreiden. Toen in 2008 de economische crisis zijn intrede deed was dit onmiddelijk te merken in de Champagne verkoop. Vervolgens onstond er in 2009 een verhitte discussie tussen de grote Champagne huizen en de 'recoltants' (deze verbouwen de druiven en verkopen ze door aan Champagne huizen)  over de toegestane hoeveelheid te oogsten druiven. De grote Champagne huizen vonden dat de oogst maar met 40% naar beneden moest in 2009 om zo te voorkomen dat de voorraad Champgane niet nog verder vergroot werd en om de huidige (hoge) Champagne prijzen te kunnen behouden. De récoltants waren hier uiteraard niet mee gediend want iedere kilo druiven minder is minder geld in de portomonnee. Aan de andere kant te veel produceren en niet kunnen verkopen is ook geen oplossing dus werden er keiharde onderhandelingen gevoerd, de moeilijkste die Patrick le Brun, president van 'Syndicat Général des Vignerons ' tot nu toe had meegemaakt. De récoltants vroegen een rendement per hectare van 10.400kg druiven terwijl de Champagne huizen 7.500kg de limiet vonden. Uiteindelijk werd het een basis van 8.000kg maar men mag tot 9.700kg plukken. De Champagne huizen betalen de druivenboeren voor de laatste 1.700kg pas in november van volgend jaar en voor de eerste 8.000kg gedurende vier kwartalen volgend op de levering. 
Het uiteindelijke compromis betekend nog altijd een inkomsten verlies van tussen de 30-50% voor de druivenboer aldus Le Brun. In 2008 was het toegestane rendement trouwens 14.200kg per hectare dus maar liefst 44% meer dan in 2009.

Volgens de l'Association Champenoise de Gestion et de Comptabilité, gaat de helft van de Champagne explotaties in hun voortbestaan in gevaar komen en vooral dan de jonge wijnboeren die zich in de schulden hebben moeten steken om hun bedrijf op te starten. Per hectare kost het ongeveer 20.000 Euro om er Champagne druiven op te verbbouwen. De opbrengst is normaliter ongeveer 75.000 Euro per/ha maar in 2009 zal dit dus een derde minder zijn.

Niet alleen de druivenboeren hebben het moeilijk, in de gehele Champagne sector is de crisis te voelen. De bank "Credit Agricole"  verwacht in 2010 voor 500 miljoen euro leningen te verlenen in de Champagne streek waarvan 63% aan négociants, 24% voor de druivenboeren en 13% voor de co-operatieven (bron Vitisphere). Helaas zijn de cijfers van 2009 of 2008 om te vergelijken niet beschikbaar.  Zouden er trouwens ook bedrijven zijn die in de afgelopen betere jaren geld opzij hebben gezet voor moeilijkere tijden?

champagne bottles cellar 2
(Photo-Collection CIVC) 

En de prijs van een fles Champagne?
In Engeland, de grootste afnemer van Champagne zijn tijdelijk de prijzen al spectaculair gedaald en kan er van een ware Champagne prijzenoorlog worden gesproken tussen de supermarkten. Enkele voorbeelden:

Morissons, Champagne aan -50%:
Bollinger Special Cuvée Brut,  prijsdaling van £35.99 naar £17.95  (€19,79)
Moët & Chandon Brut Impérial, prijsdaling van £28.88 naar 14.39  (€15,86)
Lanson Black Label Brut, prijsdaling van £26.99 naar £13.45
Nicolas Feuillatte Brut, prijsdaling van £26.98 naar £12.99

Tesco:
Taittinger Brut Réserve, prijsdaling van £10 naar £23.88 of £22.68 vanaf zes flessen  (€25,00)
Mumm Cordon Rouge Brut,  prijsdaling van £5 naar £21.99 of £20.89 vanaf zes flessen (€23,00)

Volgens onderzoeksbureau Nielsen is de Champagne verkoop in Engeland de afgelopen maanden met ruim 21% gestegen. Ik kan me er iets bij voorstellen bij nog geen 20,00 Euro voor een fles Bollinger die 37,00 tot 45,00 Euro in België kost. Dit soort dalingen van de bekende merken heb ik in de België nog niet gezien maar misschien heb ik iets over het hoofd gezien? Delhaize heeft wel een Champagne onder de 10,00 Euro geintroduceerd, bij Carrefour staat de Grand-Duchêne in de aanbieding van €24,89 voor €16,95 en bij de GB de Charles Lafitte Grande Cuvée van €23,55 voor €15,70 (beide in 2+1 promotie).  

De Engelse Supermarktketen Tesco heeft een offerte gevraagd aan meerdere Champagne huizen  voor 300.000 flessen Champagne die ze op de schappen wil zetten aan minder dan 10.00 Euro. Ook grote Champagne namen zijn hiervoor benaderd. Het zou dus zo kunnen dat de Engelse consument een groot Champagne merk, welliswaar met een ander etiket, voor onder de 10,00 Euro kan aanschaffen. Geruchten gaan dat zelfs Bollinger in de running is.....

Rest mij nog te zeggen dat er ook veel (kleinere) Champagne huizen zijn die niet met hun prijs naar beneden gaan omdat hun kwaliteit en geringe productie vaak garant staat voor de volledige verkoop van hun voorraad.

cuvee ruffus 2 vignobledes agaisesTerug nu naar de fles bubbels gekregen van Winetasting. Het was een fles Cuvée Ruffus, Blancs des Blancs, non millésimé  van de Vignoble des Agaises uit Haulchin, België. Natuurlijk geen onlogische keus van Gido als je weet dat hij net een boek heeft geschreven over Belgische wijnboeren.
Deze schuimwijn gemaakt volgens de 'méthode traditionelle' komt van naar het zuiden gelegen wijngaarden op de kalkgronden vlakbij Binche. In 2002 is Raymond Leroy, na het behalen van zijn oenologiediploma in Montpellier, samen met enkele wijnvrienden begonnen met de productie van schuimwijn van chardonnay bijgestaan met de expertise van Thierry Gobillard uit de Champagnestreek. Later heeft men naast de oorspronkelijke 2 hectare nog grond bijgekocht waardoor er nu in totaal 10 hectaren met niet alleen maar chardonnay maar ook pinot noir en pinot meunier staan zodat er ook een rosé gemaakt wordt. In de toekomst wil men graag uitbreiden naar 15 hectare zodat er 150.000 flessen gemaakt kunnen worden. Op gebied van commercialisatie van de wijn heeft dit domein blijkbaar geen enkel probleem. 

De schuimwijnen van Vignoble des Agaises zijn al regelmatig in de prijzen gevallen zoals recentelijk nog bij de Mondial du Vin de Bruxelles 2009 en verkozen als beste Belgische schuimwijn 2009 op Megavino.
Een ruim jaar geleden had ik voor het eerst Cuvée Ruffus gedronken tijdens een kleine blinde schuimwijn degustatie en was er toen niet echt van onder de indruk. De fles die ik gisteren opentrok kon me echter wel wat meer bekoren. Een fijne mousse in het glas met een frisse neus van appels en een lichte toets van geroosterd brood. Geeft een wat vollere indruk dan dat ik me kan herinneren van een jaar geleden. In de mond een mooie mousse met een frisse zuurgraad met groene appels. Een goede dosage, lekkere droge indruk met een licht bittertje in de afdronk. Goed gemaakt, leuk glas schuimwijn met een interessante prijs/kwaliteits verhouding (12,00 Euro op domein) en ideaal als aperitief.  

05 september 2009

Vlaamse Wijnblogdagen - Vergeten druivenrassen: Alicante bouschet

De wijnen van tegenwoordig beginnen qua smaak steeds meer op elkaar te lijken wordt er wel eens gezegd. Dat is ook niet raar als men overal ter wereld steeds meer de focus legt op hetzelfde kleine groepje druivenrassen zoals cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinor noir, cabernet franc, grenache, chardonnay, sauvignon blanc, semillon, chenin, gewürztraminer, riesling, muscat, etc.... Daarnaast wordt de wijn binnen een bepaalde prijscategorie ook steeds toegankelijker oftewel  commercieëler gemaakt zodat de kassa blijft rinkelen maar waardoor de smaak differentiatie tussen de verschillende wijnen steeds kleiner wordt.

Laten we daarom vooral niet vergeten dat er veel meer druivenrassen bestaan dan dat kleine groepje hierboven, veel meer dan jij en ik ons kunnen inbeelden. Alleen al in het referentie werk "The Oxford companion of wine" staan er al een duizendtal die voor wijn gebruikt worden. Wat dacht je van sauvignon vert, petite arvine,  pineau d'aunis? Ook heeft een druivenras vaak zeer veel synoniemen afhankelijk van het land en zelfs streek. Zo heeft bijvoorbeeld de gamay uit de Beaujolais streek wel minstens twintig synoniemen soms ook gelinkt aan een net iets andere kloon van de druif.

Bart en Kaat, ook twee wijnbloggers, lieten na een avond wijn proeven bij mij thuis een fles achter waar we niet aan toegekomen waren. Deze wijn was gemaakt van de minder bekende alicante bouschet druif. Aangezien ik deze zomer ook nog een andere fles alicante bouschet cadeau had gekregen op het wijndomein Ollieux Romanis (AOC Corbières-Boutenac) leek me dit onderwerp van de Vlaamse Wijnblogdagen een uitstekende gelegenheid om ze eens naast elkaar open te trekken want alicante bouschet kom je niet zo vaak tegen.

alicante bouschetHet blauwe druivenras alicante is ook bekend als Alicante Bouschet en komt oorspronkelijk uit Frankrijk waar hij door Henri Bouschet is gemaakt rond 1870 door middel van een kruising van de petit bouschet (uitgevonden door zijn vader Louis) en grenache. Petit bouschet is dan weer een kruising tussen teinturie du cher en aramon.

Alicante heeft gekleurd vruchtvlees en dus rood druivensap in tegenstelling tot de meeste blauwe druiven die gewoon wit sap hebben. De wijn van alicante heeft hierdoor een ongelooflijke donkere geconcentreerde kleur en werd daarom vroeger als 'teinturier' gebruikt. Dit wil zeggen dat men het gebruikte om lichte rode wijn meer kleur en body te geven. Dat is ook precies de reden waarom Henri Bouschet dit druivenras heeft uitgevonden omdat na de phylloxera (druifluis) plaag midden 19e eeuw er nieuwe hoog productieve wijnrassen werden aangeplant zoals aramon die lichte wijnen opleverden en dus gepimpt werden met alicante bouschet. In die tijd werd alicante dus ook alleen gebruikt voor assemblage wijnen en nooit als mono cépage wijn.De Bouschet familie heeft trouwens nog meer teinturier druivenrassen ontwikkeld zoals morrastel bouschet, carignan bouschet, en grand noir de la calmette.

Ook in Amerika heeft alicante bouschet vroeger succes gekend want tegen 1930 bestond 33% van de druiven productie in Californië uit dit druivenras. Dit kwam door de drooglegging want de illegale drankstokers cq verkopers hadden namelijk ontdekt dat ze de zeer donker gekleurde alicante bouschet konden aanlengen met water en suiker. Ook zorgde de dikke schil van de druif voor veel anti-oxidanten waardoor het een populaire druif werd omdat de wijn het transport vanaf de oostkust tot ver in het binnenland goed kon trotseren. Nu maakt alicante slechts minder dan 1% uit van de productie in Californië en het aantal hectaren verminderd nog ieder jaar.

alicante-bouschet- 2 bron clubevinhosportugueses
(Bron foto: club e vinhos portugueses)

Alicante is zeer productief en kan op vruchtbare grond wel een opbrengst geven ven 200hl per hectare met als resultaat een zwakke wijn met een laag alcohol percentage. De wijnstok moet dus goed ingetoomd worden om een laag rendement te bereiken van rond de 40hl om een kwaliteitswijn te maken.

Alicante bouschet vindt je in Frankrijk  voornamelijk in de Languedoc-Roussillon en ook wat in de Provence. Buiten Frankrijk komt hij voor in Spanje waar hij bekend is als  de garnacha tintorera en Alentejo in het zuiden van Portugal. Mag ook voor Port gebruikt worden.  Komt ook voor in Croatië, Noord-Afrika, Verenigde Staten (Californië), Chili, Italië (Corsica, Toscana, Calabria) en Israël. 

Om het allemaal wat verwarrender te maken wordt in de Languedoc grenache ook wel eens alicante genoemd maar dit heeft dus niks met de alicante bouschet te maken.

alicante preignes 2007 ollieux romanis corbieres boutenac


Alicante Par Preignes, Vin de Pays des Côteaux du Liberon:
100% alicante bouschet.
Fris, modern design etiket en ook de vorm van de fles is wat anders dan de standaard Boredeaux vorm. Deze fles valt zeker op tussen de andere flessen op het rek van de wijnwinkel.
De wijn heeft een intens geconcentreerde, ondoorzichtige, donkerpaarse kleur. Een mand vol rood en zwart fruit zoals bramen komt je tegemoed in de neus. Wel een frisse, fruitige neus en niet plomp of zwaar van de alcohol. Mooie kruidigheid.
Ook in de mond valt als eerste die fruitigheid op waarna de medium aanzet met zachte tannine een ronde indruk achterlaten waardoor hij lekker weg drinkt. Mooi in evenwicht met zwarte bessen in de afdronk. Niet om weg te leggen deze wijn maar voor onmiddelijk drinkplezier. Serveren rond 17-18°C
Voor ongeveer 8.00 Euro is dit een uitstekende prijs/kwaliteits verhouding.  Vinama: 14,5pnt.

Alicante, Ollieux Romanis, Vin de Pays de L'Aude:
100% alicante bouschet. 4000 wijnstokken per hectare die een leeftijd hebben van 85 jaar, rendement 35hl/ha.
Qua degustatieve indrukken komt deze wijn zeer overeen met de vorige wijn. In de neus komt iets meer de specerijen zoals peper naar voren en hij heeft een wat aardse toets. Krachtig en toch verfijnd in de mond met wat meer structuur en body dan de Preignes zonder de frisheid te onderdrukken. Puur fruit in de mond. Ook deze is niet om weg te leggen (gaat echter wel vier jaar mee) maar is ook voor onmiddelijk drinkplezier. Serveren rond 17-18°C. Ook hier weer een zeer goed glas wijn. 11.00 Euro (op domein), Vinama: 15,5pnt

Waren er maar meer wijnproducenten die 100% alicante bouschet wijnen maken in plaats van ze te mengen met andere druivenrassen.

Er zijn een vijfendertigtal synoniemen voor alicante bouschet maar die zal ik je besparen. Probeer alleen alicante bouschet te onthouden zodat je in de toekomst zelf eens kan proberen hoe lekker dat het is. Een echte aanrader! 

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor een lijst van de andere deelnemende blogs. 

06 juni 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: La vie en Rosé.....

De wijnwereld is sinds enkele maanden in rep en roer als het over rosé gaat. Wat is er precies aan de hand?

Bron ANP:
"Europese roséproducenten zijn fel tegen het voorstel van de Europese Commissie om rode en witte wijn te mengen en dat te kunnen verkopen als rosé. Franse, Spaanse, Italiaanse en Zwitserse producenten zeiden dit dinsdag tijdens een persconferentie in Brussel.

Momenteel heerst er een verbod op het zogenoemde 'versnijden' van rode en witte wijn tot rosé. Daarbij wordt een basis van witte wijn genomen, die wordt 'gekleurd' door er 2 of 3 procent rode wijn aan toe te voegen. Echte roséwijn wordt bereid door druiven met een donkere schil, dat natuurlijke pigmenten bevat, te weken in witte druivensap.

De Europese producenten vinden het voorstel van de Europese Commissie misleidend voor de consument en zijn bang voor de economische gevolgen. Zij vinden bovendien dat het aanzet tot de productie van namaak-rosé, die veel goedkoper is.

Bijna 75 procent van de wereldwijde wijnproductie wordt in Europa vervaardigd. Frankrijk is daarbij de grootste producent, gevolgd door Italië en Spanje.

De EU-landen moeten zich op 19 juni definitief uitspreken over het voorstel om het verbod op te heffen."

Wat zijn vandaag de dag dan de manieren om rosé te maken in Europa?
1) Via de directe persing: gemaakt volgens de witte wijn methode. De blauwe druiven worden geperst en het sap (most) krijgt op dat moment een lichte kleur door de rode schil van de druif. Deze methode wordt vooral gebruikt in de warmere zuidelijkere gebieden met druiven die veel kleur hebben zoals b.v. rosé uit de Provence. Deze wijnen hebben een lichte kleur en moeten jong op hun fruit gedronken worden. Ook wel 'vin gris' genoemd.  

2) Via een koude maceratie (schilweking) van de gekneusde blauwe druiven oftewel een maceration pelliculaire. Na een bepaalde tijd die kan variëren van enkele uren tot 12 uur worden de blauwe druiven geperst en zal het druivensap zijn alcoholische gisting zal ondergaan. Deze wijn zal ook vaak zijn malolactische gisting krijgen in tegenstelling tot de rosé verkregen via directe persing. Deze methode geeft een wat vollere rosé zoals een Tavel.

3) Via de saignée (bloeden) methode. Bij een 'rosé de saignée' ondergaan gewoon zoals voor rode wijn de gekneusde blauwe druiven hun alcoholische gisting. Na een bepaalde tijd, vaak 24 uur ( vandaar de term rosé d'une nuit), wordt een beperkte hoeveelheid druivensap afgetapt waarna de rest van het vat gewoon verder bereid wordt als rode wijn. Dit wordt vaak gedaan om een rode wijn van betere kwaliteit te maken en dus niet oorspronkelijk met als hoofddoel om van het afgetapte sap een rosé te maken, dit is vaak de bijkomstigheid. De afgetapte hoeveelheid most zet apart zijn gisting voor rosé wijn voort wat resulteerd in een donkere en krachtige rosé.  

Nu gaat er dus hoogst waarschijnlijk een vierde manier bijkomen voor stille wijnen namelijk het mengen van witte en rode wijn tot rosé wijn ook wel coupage genoemd. Tot op heden wordt dit niet gedaan in de EU (alhoewel...) maar in landen zoals b.v. Australië en Zuid-Afrika is coupage al toegestaan.   
Er is trouwens één uitzondering in de EU namelijk voor de rosé Champagne die wel wordt verkregen door vermenging van een rode en witte basiswijn maar daarna wordt de wijn echter gebotteld en onstaat er nog een nieuwe gisting op de fles die ook verantwoordelijk is voor het onstaan van de bubbels.

Wat is het verschil tussen coupage en assemblage?
Coupage is het mengen van wijn van verschillende origine (b.v. uit verschillende streken of landen) die nooit een AOC classificatie kunnen krijgen in Frankrijk maar bijvoorbeeld als landwijn of tafelwijn op de markt komen.  
Assemblage is het mengen van wijn uit dezelfde appellatie met als doel een AOC wijn te verkrijgen zoals bijvoorbeeld het mengen van cabernet sauvignon en cabernet franc in de AOC Bordeaux.


rose de la rosa rose d un jour mark angeli domaine ott rose

Rosé heeft zeer lang een slecht imago gehad en lang waren het enkel de Fransen die rosé (van vaak belabberde kwaliteit) maakten. De laatste jaren is rosé echter in opmars met een consumptie toename van 2% per jaar en hebben ook andere landen zich in de rosé productie begeven.
Ik kan wel begrijpen dat de Franse rosé wijnmakers zo te keer gaan tegen dit nieuwe voorstel van de EU want zij verdedigen hun eigen interesse. Zij zullen in de toekomst inkomsten mislopen en arbeidplaatsen  verliezen als iedereen mengrosé wijn op de markt gaat brengen want de markt zal er mee overspoelt worden.   

Desalniettemin heb ik zoiets van laat maar doorgaan dat EU voorstel. Laat maar komen want:
- stilstaan is achteruitgang en nieuwe ontwikkelingen doen sowieso vroeg of laat ook in de wijnproductie hun intrede.
- ik betwijfel ten sterkste of een wijnkenner een mengrosé wijn van rond de €5.00 kan onderscheiden van een traditionele rosé met diezelfde prijs
- kwalitatieve traditionele rosé gaat toch nooit geëvenaard worden door mengrosé
- er vandaag ook witte wijn van viognier in de rode Côte Rotie en Hermitage wijn gemengd mag worden
- de traditionele manier van rosé maken geen kwaliteitsgarantie is, hoeveel rotzooi rosé is er vandaag wel niet op de markt 
- het mengen van witte en rode wijn is al zeer lang toegestaan door het OIV, l'Office international de la vigne et du vin in Parijs
- wijnmakers in de Provence vandaag zelf al witte wijn aan hun AOC rosé toevoegen
- het EU voorstel gaat niet over AOC wijn
- er vandaag ook witte wijn gemaakt van bourboulenc, ugni blanc en clairette aan Bandol rosé toegevoegd mag worden volgens de AOC reglementatie

Moet er dan op de ouderwets gemaakte rosé een kwaliteitslabel komen zoals "Rosé traditionelle"? Moet er op de rosé via de nieuwe manier gemaakt "Rosé par coupage" op het etiket vermeld worden?
Waarom dan niet meteen verplichten om op het etiket te vermelden of een wijn gechaptaliseerd is of niet (chaptalisatie is het toevoegen van zakken suiker aan de gisting om het alcohol percentage te verhogen, is toegestaan in Europa en verboden in de Nieuwe Wereld landen waar het ook niet echt nodig is). 

Hoeveel consumenten denken nu trouwens al dat rosé gemaakt wordt door rode en witte wijn te mengen? 

Mocht je de Franse wijnboeren toch willen steunen in hun actie tegen de EU dan is er de website Coupern'estpasRosé.com waar je een petitie kunt tekenen. Ze hebben overigens nog maar zeer weinig handtekeningen gekregen, misschien is daar een goede reden voor........

Laat die coupage rosé maar komen. De consument kan zelf wel beslissen wat ze goed of slecht vinden.

domaine de bablut zero pointe domaine rour grise

Terwijl ik dit schrijf gaat er natuurlijk ook rosé in het glas. Als eerste een wijn die ik vorig jaar heb ontdekt en die deze zomer ook weer regelmatig op mijn terras geschonken gaat worden. 
De biodynamische vin de table 'Zéro Pointé' van Domaine Tour Grise, Saumur, 100% cabernet franc, 35hl/ha rendement. Door de iets langere weking heeft de wijn voor een rosé een fel rode gloed, eerder licht rood dan rosé. Fruitige aantrekkelijk limonade aroma's in de neus maar met een stevige, stoere aardse ondertoon. In de mond een rood vruchtentaartje met o.a. frambozen en duidelijk nog wat restsuiker aanwezig. Drinkt heerlijk weg in de zon want de wijn heeft slechts 8% alcohol, daar kun je nog eens je dorst mee lessen!  Een heerlijke wijn met veel drinkplezier die goed koud geschonken moet worden op een zomerse dag. Uitstekende prijs kwaliteitsverhouding, een aanrader. Vinama: 15-16pnt, 5,95 Euro.

Het meeste verbaasd hebben me de oude rosé's van Domaine de Bablut uit Anjou. Ooit las ik in de Revue du vin de France een artikel van Olivier Poussier (beste sommelier van de wereld in 2000) waarin hij sprak over oude Cabernet d'Anjou van tientallen jaren oud gemaakt ban cabernet franc. Ik had nog nooit zo'n oude rosé gedronken en trok het hele verhaal een beetje in twijfel want kon dat nog wel goed zijn? Geprikkeld hierdoor heb ik een jaar of twee geleden diverse flessen aangeschaft uit 1959, 1970, 1976 en 1989 want de prijs was meer dan redelijk.
Tot mijn verbazing was deze rosé nog te drinken, sterker nog ik was ondersteboven van de 1976. Uiteraard een zeer geëvolueerde kleur van uienschil met een licht oranje-bruine schijn. In de neus mooie krieken op alcohol en frambozen. In de mond duidelijk nog een goede structuur en wat restsuiker maar met een juiste frisheid en wat appelsien toetsen. Geconfijt fruit in de afdronk. Vinama: 17-18pnt
Dezelfde verbazing heb ik nu weer met de allerlaatste fles de 1970 in het glas. Hoe kan een rosé van 39 jaar de tand des tijds zo goed doorstaan? Prachtig gewoon, de restsuiker die nu bijna verdwenen is zal het geheim zijn geweest.  

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor een lijst van de andere deelnemende blogs. 

00:36 Gepost door Vinama in Vlaamse Wijnblogdagen | Commentaren (13) | Tags: rose, loire |  Facebook | |  Print

04 april 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: Changez! of in dit geval Scambio!

Het onderwerp van deze Vlaamse Wijnbloggers dag is: Geef een fles wijn door aan een andere wijnblogger. Twaalf Vlaamse Wijnblogs geven en ontvangen een fles wijn in de prijscategorie €10,00-20,00, proeven deze en schrijven er dan een artikel over.

Zo vond er onlangs op een zondagmiddag een uitwisseling van flessen plaats tussen drie wijnbloggers onder het genot van een glas Agrapart Champagne en een heerlijke Châteauneuf-du-Pape 2004 van Le Clos du Caillou. Ik denk dat we wat vaker flessen moeten gaan uitwisselen want dat is een goed excuus om wat lekkers te drinken en wijnbloggers te ontmoeten.

Zo kreeg ik een fles wijn van Amaronese van de wijnblog "The Orbis of Wine". Een Italiaanse witte wijn met een voor mij bekend etiket want ik had hem al zien staan bij de winkel Historic Wines in Wilrijk (ook te koop bij Divino in Dendermonde) echter nog nooit geproefd.
En laat ik maar meteen de knuppel in het hoenderhok gooien en alle Italiaanse wijnliefhebbers op de kast jagen, mijn ervaring is dat als je een lekkere witte Italiaanse wijn wil, je goed moet zoeken. Ze zijn er zeker en goed ook maar in Frankrijk ligt het toch wat meer voor de hand om een kwalitatief goede witte wijn te vinden. Of is het misschien omdat de Franse wijnen beter op mijn netvlies gebrand zijn?


darion princic trebez bianco 2004


De wijn was de Bianco Trebez 2004 IGT van Dario Princic uit Venezia Giulia. Ik weet weinig van deze man en heb wat opzoekwerk moeten verrichten en Amaronese zal ook nog wel het één en ander aan kunnen vullen. Dario Princic maakt wijn op een natuurlijke manier dit wil zeggen met zo min mogelijk tussenkomst in de wijngaard en laat tijdens de vinificatie de wijn zo veel mogelijk zijn gang laten gaan met zo min mogelijk interventies.

De wijn is gemaakt van sauvignon blanc, chardonnay en pinot grigio. De oranje kleur komt door de gekleurde pinot gris schillen die door een lange weking hun kleur afgeven aan het druivensap. Elke druivensoort wordt apart gevinifieërd. Rijping op grote Slavoonse eiken foeders.

Om deze wijn te proeven werd er die avond speciaal rolletjes kalfsvlees klaargemaakt met daarin parmaham gerold geserveerd met een lichte roomsaus.

De Bianco Trebez 2004 heeft een oranje, roestbruine kleur en is niet geheel helder en klaarblijkelijk niet gefilterd. Er ligt een zeer fijne pareling op de spiegel alsmede tegen het glas. Lichte volatiliteit met veel rijpe appels in de neus en het geheel doet nogal aan cider denken. Ook een minerale toets. In de mond een typische smaak van een natuurlijke wijn met puur fruit van rijpe appels, peren, wilde aardbeien en vuursteen. Drinkt weg als limonade of eerder als cider en je zou denken dat er 8% alcohol in zit maar het is toch echt 13,5%. Na de zeer mooie aanzet vind het middenstuk van de wijn iets materie missen en de afdronk is wel zeer kort. Een wijn waarvan je gemakkelijk in één avond een fles van opdrinkt zonder dat je het in de gaten hebt. De wijn zal waarschijnlijk ook zeer weing sulfiet bevatten. Karaferen zal de wijn goed doen (had ik niet gedaan) en zeker niet te koud serveren maar eerder rond de 15°C.

De tweede dag is de neus veel minder intens tot zelfs ingetogen. De smaak daarentegen is veel voller dan de eerste dag en nu proef je ook dat er toch wel degelijk 13,5% alcohol in de wijn zit. Ook heeft de wijn meer structuur als de eerste dag.

Duidelijk geen wijn voor het grote publiek maar eerder een aangenaam specialleke.  Een wijn in de stijl van Radikon en Fabrizio Niccolaini (Massa Vecchia).

Met dank aan Amaronese voor deze witte (oranje) Italiaanse wijn.

Welke fles wijn ik heb doorgegeven aan wijnblogger Rick kun je zien op zijn blog chateausanspretention.

De andere deelnemende Vlaamse wijnblogs kun je hier vinden. We verwelkomen vandaag ook een nieuwe wijnblog: Stephane's blog.

07 februari 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: Zelfde druif, andere wijn: Chardonnay

Het druivenras chardonnay is waarschijnlijk het meest bekende witte druivenras bij het grote publiek. Overal, in de gehele wereld, kom je tegenwoordig wijngaarden met chardonnay tegen. In bijna alle wijnstreken in Frankrijk (b.v. Champagne, Bourgogne, Elzas, Rhône, Loire, Languedoc, en de Jura. In Italië (b.v. Piemont, Friulli,...), in Spanje voor de Cava, in Burgenland Oostenrijk, in Murfatlar Roemenië, in Californië USA, Argentinië, Chili, Nieuw-Zeeland, Australie, Zuid-Afrika en ga zo maar verder.
Het is zelfs zo dat men in Bordeaux waarschijnlijk gedurende acht jaar gaat testen met chardonnay die daar nu niet toegestaan is. Het INAO ( L'Institut national de l'origine et de la qualité ) zal hier eind februari een beslissing over nemen.  

De wieg van de chardonnay staat in de Bourgogne. De naam chardonnay komt zelfs van het gelijknamige Franse dorp in de Maconnais streek. In de Côte de Beaune worden van chardonnay topwijnen gemaakt zoals Montrachet, Meursault, en Corton-Charlemagne. In Chablis op de fossiele kalkgronden worden er eveneens pareltjes van gemaakt.

Wat mag je van een wijn gemaakt van chardonnay verwachten? De druif chardonnay is vrij neutraal en moet zijn aroma's halen van de terroir, het klimaat en de vinificatietechnieken.

In een koel klimaat zoals Champagne en Chablis krijg je wijnen met een hoge aciditeit, aroma's van groene appels, groene pruimen en biscuit. Het is hier dan ook gebruikelijk om na de alcoholische gisting ook de malolactische gisting (het omzetten van appelzuur in melkzuur) te laten plaatsvinden wat de wijnen wat ronder en aangenamer maakt en de wijn aroma's geeft zoals boter en hazelnoot.

In warmere regio's krijg je er meer citrus bij. In een heet klimaat krijgen de wijnen een overrijp fruit karakter van perziken en exotisch fruit zoals mango en ananas. Indien de wijn op hout heeft gelegen komt daar ook nog vanille bij en uiteraard hout bij. 

Chardonnay kent veel synoniemen. De meest bekende zijn Weisser Burgunder in Oostenrijk en Duitsland (of Weisser Clevner), gamay blanc, beaunois en rousseau.

Het is een druivenras wat vroeg rijpt en geeft in de noordeljke wijngebieden goede resultaten mits hij een langzame rijping krijgt. Dit betekent ook dat hij vroeg in de knop zit en dus gevoelig is voor vorstschade in het voorjaar.  Chardonnay geeft de voorkeur aan een bodem van kalk en krijt.

Enkele jaren geleden was er een echte chardonnay hype bij de consumenten, het was niet aan te slepen. Alles en iedereen moest chardonnay drinken als witte wijn (vooral uit de Nieuwe Wereld) met als resultaat dat je in veel bars en restaurants ook niks anders kon drinken. Toen is er een tijdje de ABC houding geweest (Anything But Chardonnay), oftewel het maakt niet uit welke wijn zolang het maar geen chardonnay is en nu is alles gelukkig weer genormaliseerd.

Lise-marie nadine ferrand 2004 Pouilly fuisse Lindaflor 2006 mendoza argentina Bodega Monteviejo


Twee wijnen van dezelfde druif maar toch twee compleet verschillende wijnen. De eerste wijn is van Nadine Ferrand die weduwe is en samen met haar zwager een klein wijndomein runt in de Chalonnais. De cuvée Lise-Marie is genoemd naar haar twee dochters.

Domaine Ferrand, Cuvée Lise-Marie 2004, Pouilly-Fuissé, Bourgogne: Bleekgele kleur. Fruitige, frisse aroma's in de neus van citrus, appels en iets van stenen. In de aanzet komt de frisheid van limoen en en grapefruit naar voren zonder agressief te zijn, mooie finesse. Wel een mooie zuurgraad voor een chardonnay. In de afdronk wat ananas. Vinama 14pnt, €11,20 op domein. 

De andere wijn, ook van chardonnay, komt uit Argentinë. Warmer klimaat dan Frankrijk en dat proef je ook duidelijk in de wijn. De druiven voor de Lindaflor worden zeer rijp geplukt, gaan op de sorteertafel en na licht gekneust te zijn rechtsreeks in eiken houten vaten voor de alcoholische gisting en daarna 18 maanden in nieuwe Franse eik. Het domein Bodega Monteviejo is in handen van Catherine Péré-Vergé, die eigenares is van o.a. Château Le Gay en Château Montviel in Pomerol. Aan de voet van het Andes gebergte zwaait Michel Rolland hier de scepter in de kelder en dat proef je.

Lindaflor Chardonnay 2006, Bodega Monteviejo, Mendoza, Argentinië: Intens gele kleur, zelfs naar het goudgele toe. Dikke tranen en zelfs een wat vettige textuur. Zeer aromatische neus van vanille, nog duidelijk hout, exotisch fruit zoals overrijpe ananas, lekkere Petit Lu boterkoekjes, alcohol en boter. In de mond valt meteen de alcohol op die een warm gevoel in de mond geeft. Een zeer intense en geconcentreerde smaak van exotisch fruit en appelsienen, rozijnen, citrus en zelfs botrytis. Een krachtpatser. Zuren zijn mooi verweven. Jammer van ietsje alcohol in de afdronk. Desalniettemin een mooi glas wijn. Vinama: 15,5pnt, €13.50. 

Ik heb beide wijnen gisteren bij een mooi zalmhaasje geserveerd wat even was aangebakken en nog licht rauw van binnen was. Daarnaast wortelen en kleine aardappels in de schil met wat botersaus. De Pouilly-Fuissé ging daar zeer mooi bij maar de Lindaflor overheerste alles en de smaak van het eten werd naar de achtergrond gedrukt.

Precies een jaar geleden heb ik ook een fles Lindaflor 2006 opengetrokken en het doet me plezier om nu een positieve evolutie te proeven. Het hout is veel minder dominant aanwezig en alles is beter geintegreerd. Over zes maanden nog eens proberen.

En wil dit nu zeggen dat de Argentijnse chardonnay beter is? Nee niet per se, het is vooral een andere stijl van wijn. Eigenlijk had ik van Domaine Ferrand de Cuvée Prestige open moeten trekken die houtrijping heeft gehad want die zou meer zijn mannetje gestaan hebben tegenover de Argentijn.

Conclusie: Zelfde druif, ander werelddeel, ander klimaat, andere terroir, andere wijnmaker = andere wijn. En juist dat maakt wijn zo boeiend.

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs. 

06 december 2008

Vlaamse Wijnblogdagen: Alternatieven voor Champagne

De feestdagen staan weer voor de deur en dan wordt er in menig gezin wat vaker bubbels gedronken dan in de rest van het jaar. Voor veel mensen is Champagne enkel iets voor feestelijke gelegenheden, als er iets te vieren is. Is ergens ook wel begrijpelijk als je naar de prijs van een fles Champagne kijkt. Ik ben echter een grote voorstander om Champagne of andere schuimwijn juist ook buiten de feestelijke gelegenheden te drinken. Geniet zolang je nog kan is mijn motto. 

Toen we als Vlaamse wijnbloggers het onderwerp "Alternatieven voor Champagne" voor ons volgende artikel gekozen hadden vroeg ik me eigenlijk het volgende af: Kan dat wel een echt alternatief voor Champagne? Waarom zoekt iemand überhaupt een alternatief voor Champagne? De meest voor de hand liggende reden is natuurljik de prijs. Het gaat dus vooral om een goedkoper alternatief. Nu is het de vraag of je voor Kerstmis wel voor een alternatief moet gaan want het is tenslotte maar éénmaal per jaar Kerstmis dus waarom dan geen echte Champagne? Anders wordt het als je een feest op 31 december geeft je je krijgt 50 vrienden over de vloer dan is een goedkoper alternatief voor Champagne natuurlijk welkom.  

In deze tijd van Sinterklaas ligt het een beetje te voor de hand om een Cava uit Spanje als Champagne alternatief voor te stellen dus dat doe ik niet.  

Afgelopen maand ben ik in de Loire in Frankrijk geweest en ben daar positief verrast door sommige schuimwijnen van de appellatie Crémant de Loire en van Saumur. Beiden worden identiek gemaakt zoals de Champagne (méthode traditionelle) maar met andere druivensoorten. Aangezien Champagne een beschermde herkomstbenamig is mag deze naam niet op de fles van deze schuimwijnen staan. Een ander belangrijk verschil zijn de druivenrassen. In de Champagne wordt er gebruik gemaakt van voornamelijk chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Voor de Crémant de Loire en de Saumur zijn dit o.a. chenin, chardonnay, grolleau, cabernet franc, cabernet sauvignon en de pineau d'aunis.

Schuimwijn uit Saumur brut blijft minimaal 9 maanden "sur lattes" oftewel hij rijpt in de fles op zijn bezinksel gedurende 9 maanden (des te langer=des te beter de kwaliteit) en om 100l druivensap te bekomen worden er 130kg druiven geperst. Rendement in de wijngaard: max 66hl per ha.  

De Louis de Grenelle, Grande Cuvée van Cave de Grenelle uit Saumur heeft i.p.v. 9 maanden maar liefst 36 maanden sur lattes gelegen en is gemaakt van chenin (80%) en chardonnay  (20%). Het is een volle rijpe schuimwijn en ik stond te kijken van de hoge kwaliteit voor deze prijs namelijk 9,25 Euro op het domein. 
Proefnotitie van het domein: La robe jaune aux nuances or paillées est flatteuse. Le nez, dense et complexe, développe des arômes de fruits blancs caramélisés (pêche, coing), de fruits secs (noisettes, amandes) et de miel d'acacia. La bouche livre délicatement sa richesse aromatique de pain brioché, de caramel au lait, de fruits secs...L'harmonie est superbe.
Guide Hachette 2008: 2 sterren. Presentatie en de vorm van de fles zien er ook verzorgd uit.  

cremant 2 de loire langlois brut saumur brut grenelle grande cuvee


Crémant de Loire blijft minimum 12 "sur lattes" oftewel hij rijpt in de fles op zijn bezinksel gedurende 12 maanden (des te langer=des te beter de kwaliteit) en om 100 druivensap te bekomen worden er 150kg druiven geperst. Rendement in de wijngaard is max 50hl per hectare. Theoretisch gezien is de Crémant de Loire dus van een betere kwaliteit dan de Saumur schuimwijn.

Crémant de Loire Langlois brut van Langlois Château heeft i.p.v. 12 maanden 24 maanden sur lattes gelegen en is bestaat uit Chenin (60%) waarvan 10% van oudere jaargangen, Cabernet franc (20%) en Chardonnay (20%). De wijngaarden zijn allemaal gelegen op een krijtbodem zoals in de Champagne. Er is 160kg druiven gebruikt om 100l druivensap te verkrijgen. Een zeer aangename, firsse en florale schuimwijn met citrus toets en heerlijk voor het aperitief. Rond de 10.00 Euro.
Op diverse plaatsen in België en Nederland verkrijgbaar zoals b.v. bij Cinoco.  

Er zijn interessante en kwalitatief redelijke alternatieven voor Champagne maar je moet goed zoeken want niet iedere schuimwijn is gelijk aan een Champagne. Andersom is het ook zo dat niet iedere Champagne kwalitatief goed is. Het feit dat de naam Champagne op het etiket staat is geen kwaliteitsgarantie maar een herkomstgarantie.

Zie ook de eerdere berichten over schuimwijn op wijnblog Vinama:

Schuimwijn vergeleken met Champagne door TEST Aankoop

Welke Champagne voor de feestdagen?

Betaalbare Champagne voor de feestdagen

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs.

01 augustus 2008

Vlaamse wijnblogdagen: Wijndomeinen te bezoeken tijdens je vakantie

Frankrijk het vakantieland bij uitstek, ze hebben er zon, bergen, zee, een fantastisch mooi binnenland, een rijke geschiedenis en cultuur en daarbovenop ook nog een heerlijke gastronomie en als kers op de taart de meest fantastische wijnen. Ver hoef je dus eigenlijk niet te gaan om een vakantie op maat te vinden. Een geluk dus dat wij er zo dichtbij wonen en dat je binnen een dag tot in Zuid-Frankrijk kunt rijden.  Dus mocht je in augustus nog op weg gaan richting Frankrijk dan zijn hier een aantal adressen waar je beslist moet stoppen als je er in de buurt komt. 

Misschien eerst nog enkel tips voor je een wijndomein gaat bezoeken:
- Maak van te voren een afspraak dan weet je zeker dat je niet voor een gesloten deur komt te staan en de wijnboer zal dan tijd voor je inplannen in plaats van dat bijvoorbeeld een nietswetende jobstudent je te woord staat.
- Doe je meerdere domeinen per dag, plan ze dan ruim want soms willen de bezoeken wel eens wat uitlopen.
- Als je je welgemeende interesse tijdens het bezoek toont dan komt de wijnboer zelf wel op gang en zal hij je enthousiast met zijn producten kennis laten maken
- Behoedt jezelf voor (te grote) impulsaankopen ter plekke. Vele wijnen zijn thuis ook verkrijgbaar en het prijsverschil is tegenwoordig niet meer zo groot of zelfs onbestaand. Scheelt je ook een hoop ruimte in de auto.
- Je kunt vrijwel overal met je Belgische bankkaart betalen dus cash geld of een krediet kaart is niet nodig.
- Als je een wijn proeft die niet jouw smaak is, kraak deze dan niet te bot af maar doe dit tactisch of geef gewoon geen feedback. Je moet niet vergeten dat de wijnboer met zijn familie het hele jaar geploeterd heeft om deze wijnen te produceren.
- Let op! De beste wijn volgens de wijnboer zelf is de wijn die hij op dat moment wil/moet verkopen dus ga goed af op je eigen smaakpalet.

Bourgogne:
Op Domaine Ferrand in Pouilly-Fuissé zwaait de jonge weduwe Nadine Ferrand de scepter en ze wordt bijgestaan door haar zwager. Een klein domein waar zeer goede  en betaalbare chardonnay gemaakt wordt. Op afspraak krijg je er een rondleiding en natuurlijk ook een degustatie. Hun cuvée Prestige (13€) is een aanrader.

chapoutier
Chapoutier in Tain l'Hermitage.

Rhône:
Ben je op doorreis naar het zuiden van Frankrijk en kom je langs Tain l'Hermitage maak dan even een uurtje tijd vrij. Tain l'Hermitage ligt naast de snelweg dus omrijden hoeft niet. Zonder afspraak kun je naar het kwaliteitsdomein Chapoutier. Geen rondleiding maar wel een mooie degustatie van rond de 10 wijnen of meer als je ze niet tegenhoudt, je geeft zelf aan wat je wil proeven. Ze schenken hier met alle gemak ook hun top Hermitage cuvées zoals l'Ermite of Le Méal van 150+ Euro en vorige maand zelfs een oude Côte de Rôtie uit 1999.  

Iets verder in de zuidelijke Rhône is het even zoeken naar het iets meer afgelegen Domaine Viret in St. Maurice. Philippe Viret heeft hier samen met zijn vader een cathedraal uit de grond gestampt die gebouwd is volgens de principes van de kerken vroeger wat weer gebaseerd is op de bouwtechnieken van de pyramides in Egypte. In deze imposante cathedraal wordt zijn wijn gevinifieërd. Op het domein wordt de "kosmos cultuur" toegepast, een cultuur die veel verder gaat dan de principes van de biodynamische wijnbouw en waar gebruikt wordt gemaakt van "géobiologie, le balisage planétaire, la radionique en la memoire de l'eau". Hoe dat allemaal in elkaar steekt kun je hier lezen.

kelder domeine viret chai
Domaine Viret.

Een must als je in de buurt bent en ik raad je zelfs aan om er voor om te rijden indien het niet op je weg ligt. Absoluut de moeite om te bezoeken. Ik ben er in juni dit jaar zelf geweest en Philippe Viret (die zich zelf een heel mannetje vindt) heeft ons zijn manier van wijnmaken uitgelegd tijdens de rondleiding. Tijdens de degustatie daarna was hij naar mijn mening iets teveel met andere zaken bezig dan met ons maar dat neemt niet weg dat wat er in ons glas kwam de moeite waard was. Probeer de rosé Solstice soft eens, een rosé met ballen, eerder een zeer lichte rode wijn eigenlijk (5€). Zijn rose 100% bulle heeft een kurk en een kroonkurk voor de veiligheid om te voorkomen dat de kurk er niet uitvliegt. De wijn is licht parellend door zijn gisting op de fles (8€).
Een wijn die niet veel indruk maakte ter plekke was de rode wijn Energie Yin(6€). Echter thuis toen ik de gratis fles die ik had meegekregen deze week koud serveerde was het een verademing. Zo correct gemaakt en fruitig en in evenwicht, wel koud serveren en in de zomer drinken.
Dan zijn topgamma met de perceel wijnen waar Mareotis 2005 (15€) en Emergence (17€) 2004 mijn voorkeur hebben. Wat een finesse in die krachtige fruitige wijnen, alles klopt gewoon, perfect. Zijn Emergence 1999 staat vandaag nog op een voetstuk, heerlijk. Na een tijdje werd er ook nog een fles 100% mourvedre uit 2000 van zijn Trilogie open getrokken. De Trilogie zijn drie flessen uit 2000 met elk 100% Grenache, Syrah en Mourvedre (elk 33€). Het kost wat maar je krijgt er wel enorm veel voor terug.  

chai domeine viret kelder st maurice
De chai van Domaine Viret. 

Languedoc-Roussillon:
Ga je richting Spanje naar de Corbierès  dan is een bezoek aan één van de beste Caves coopérative van Frankrijk Cave d'Embres-et-Castelmaure in het gelijknamige dorp een must. Geadviseerd in de kelder door Tardieu en Laurent wordt er een hele reeks originele wijnen gemaakt van 3€ tot 51€. Het beste restaurant ter wereld El Bulli heeft er ook van op zijn wijnkaart staan (Nr.3 en Pointe d'Interrogation) dus waarom jij niet in je kelder?

Nog verder richting Spanje zijn er drie domeinen interessant om te bezoeken die dezelfde stijl wijnen maken namelijk "Vin doux naturel" . Allereerst in Maury het domein Pouderoux. Een klein familiaal domein met een hartelijke ontvangst. Ze maken zowel rode wijn onder de AOC Côtes de Rousillon Villages als rode en witte AOC Maury die regelmatig hoog scoren in de diverse wijngidsen. Aan te bevelen zijn de cuvée Latour des Grès (10,50€) en Terre Brune 2004 (13,50€) alsmede de top Maury Hors d'Age van meer dan 15 jaar (17,50€).

maury pouderoux
De glazen "bonbonnes" met Maury wijn van Domaine Pouderoux die bij weer en wind buiten staan, winter en zomer.

Het tweede domein is de cave coopérative in Maury, Les Vignerons de Maury, waar je zonder afspraak kunt gaan proeven. Interessant zijn vooral de oude jaargangen die hier te koop zijn aan zeer schappelijke prijzen. Het is duidelijke dat Maury niet erg bekend is bij het grote publiek wat een positieve invloed heeft op de prijzen, koopjes dus. Aanrader: Veille Reserve 1992 (10€) en de Chabert de Barbéra 1985 (33€).

Het derde domein is iets zuidelijker gelegen tegen Spanje in een prachtige kuststreek waar de Côte d'Azur qua natuur niet tegenop kan namelijk in Banyuls het domein Celliers de Templiers.  Een enorm domein waar je geen persoonlijke ontvangst moet verwachten maar je gaat met de groep toeristen mee in de rondleiding. Waarom dan toch bezoeken? Omdat je hier een zeer duidelijke uitleg en rondleiding krijgt waarna je helemaal op de hoogte bent van hoe Banyuls gemaakt wordt. Het begint met een korte film waarna een je met een gids door het hele bedrijf gaat, zeer interessant. Daarna een proeverij waar de witte en rode droge wijnen van Banyuls (AOC Collioure) de revue passeren maar het wordt pas interessant met de witte en rode Banyuls. Miskend en oh zo lekker. Ook de oudere Grand Cru's uit de jaren '90 komen in je glas. Aanraders de Cuvée President Henri Vidal 1995 Banyuls Grand Cru (38€) en de Mas de La Serra 1998 Banyuls Grand Cru (19€). 

Zuid-Westen:
Ga je na je vakantie weer terug naar het noorden (of  ben je op weg naar het zuiden) en je rijdt langs Cahors ga dan eens van die snelweg af en neem een stuk de route national zodat je langs één van de twee Atrium winkels van Georges Vigouroux komt. De specialist van de Malbec zoals hij zichzelf noemt. Waarom hier stoppen? Deze man heeft onder andere drie wijndomeinen in de Cahors waaronder Château de Mercuès en Château de Haut-Serre en in zijn winkel is een grote keus aan oude jaargangen van deze domeinen te vinden. Oude Malbecs dus uit de jaren negentig en tachtig, een verrassing in je glas.

luc boiley voor zijn vin jaune
Luc Boiley met op de achtergrond de Vin Jaune die onder een "voile" aan het evolueren is.

Jura:
Kom je in het oosten van Frankrijk dan moet je in de Jura stoppen. Slechts een uur rijden vanaf de Bourgogne vindt je deze vrij onbekende wijnstreek die ettelijke pareltjes verborgen heeft weten te houden als we over wijn spreken. Hier vindt je nog interessante prijs/kwaliteits verhoudingen. Savagnin, poulsard, trousseau, druivenrassen die je niet iedere week tegenkomt maar die je als wijnliefhebber veel plezier schenken. Naast uiteraard de Vin Jaune heeft de Jura nog veel meer te bieden.  Maak een afspraak bij Domein Luc Boiley (ex-voorzitter van de Vins du Jura) in St Germain les Arlay waar hij me de laatste keer gedurende twee uur volledig heeft ondergedompelt in zijn Jura wijn. Zie ook hier. Bezoek ook zeker het fantastisch mooie dorp Château Chalon wat op een rots is gelegen.

Veel proefplezier tijdens je vakantie!

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs.

05 april 2008

Vlaamse Wijnblogdagen: Onwaarschijnlijke wijnverhalen

Toen mijn  lieve oma, Leida, in 1995 overleed heeft ze me een fles wijn achtergelaten. Een fles wijn uit 1929, het beste wijnjaar sinds 1900 en nog altijd één van de beste van de vorige eeuw samen met  '45, '61, 82 en '90. Ze wist dat ik toen al zeer geinteresseerd in wijn was.  Om zeker te zijn dat de fles ook bij terecht zou komen had ze voor de zekerheid achterop de fles een etiket geplakt met mijn naam en daarop de tekst "Deze fles is van onze trouwdag 20 augustus 1929. Niet meer te drinken".

Wat deze fles zo bijzonder maakt is het gedicht wat er bij zit. Een twee pagina's lang gedicht die de geschiedenis van de fles verteld. Dit gedicht is in 1954 geschreven door Dineke, de vrouw van de broer van mijn oma. Zij had dit gedicht gemaakt ter gelegenheid van de zilveren bruiloft van Leida en Geer in 1954 waar zij de flessen wijn ( er waren er twee ) ook heeft teruggegeven aan mijn oma.

huwelijk oma 1929 vinama
Leida en Geer op hun trouwdag, 20 augustus 1929.

Hoezo teruggegeven, ze had ze toch al gekregen? Ja maar niet voor lang. Mijn opa en oma zijn namelijk meteen nadat ze getrouwd zijn naar Indonesië gegaan want daar ging mijn opa werken. Daarom zijn de flessen wijn met de broer van mijn oma in bewaring meegegeven die getrouwd was met Dineke.

Toen de invasie van de Duitsers kwam was het slagveld daar waar het ouderlijk huis van Dineke stond en moesten ze noodgedwongen 9 maanden ergens anders in een kippenhok gaan wonen. De flessen gingen uiteraard mee en lagen gedurende de oorlog op een open wagen in de schuur van de boer.


 


Hier een klein stukje van het gedicht dat geschreven is alsof de flessen wijn zelf hun verhaal vertellen:

Wij stonden lange, lange jaren
Tot de invasie kwam,
En Jac. ons voor de veiligheid
Mee naar de familie Bosman nam.


(....... toen verhuisde de fles nogmaals en daarna......)

Daar lagen we 9 maanden lang
In de schuur van boer van Lagen
Netjes verpakt in een grote kist 
Op Bosmans platte wagen


Maar ook daaraan kwam een einde
Toen in '45 de 5e Mei
We een ieder hoorde roepen
Hoorde juichen wij zijn vrij

(...... en het laatste stuk van het gedicht......)

Wat wij jullie bidden mogen
Wij zijn oud en levensmoe
Help ons dezer dagen
Naar een andere wereld toe

In 1946 zijn mijn opa en oma teruggekomen uit Azië ( ondertussen was mijn moeder geboren ) om in '48 weer terug te gaan om er voor altijd te blijven althans dat was de bedoeling. Echter in 1950 zijn ze definitief terug gekomen omdat het te gevaarlijk werd voor Westerlingen  ( gelukkig maar anders had deze wijnblog waarschijnlijk nooit bestaan...).

Oorspronkelijk was er ook nog een tweede fles maar die is ooit eens opengetrokken. Misschien dat mijn oma daardoor wist dat deze niet meer te drinken is?
En wat voor wijn was het dan uit dat top jaar 1929? Een Lafite-Rothschild of een Margaux? Nee jammer genoeg niet, het is een fles versterkte wijn, een fles Dubonnet.

dubonnet 1929
De fles met gedicht.


Dubonnet-Vin-Tonique-Au-QuinouinaToen ik de schrijfster van het gedicht Dineke ( ondertussen 85 jaar ), deze week sprak was ze zelf verbaasd dat ze destijds zo'n mooi gedicht geschreven had. Ik zou wel zorgen dat ze een copie zou krijgen via de post zei ik. Ja maar je kunt het ook via e-mail sturen antwoordde ze en gaf me toen haar e-mail adres. Ze vervolgde, je kunt alles vinden met Google op het internet en ik geloof dat ik nog liever mijn TV mis dan mijn computer. Tja 85 jaar, maar wel met de tijd meegegaan, dat kunnen er niet veel zeggen.

Nu ligt de 79 jaar oude fles wijn bij mij thuis en opengaan zal hij niet meer.


Oma, dank je wel.Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs.

02 februari 2008

Tokaj Late Harvest

Samen met een elftal andere wijnblogs/websites uit Vlaanderen brengen we je vandaag voor het eerst gezamelijk allemaal een artikel over "Late Harvest" wijnen en dat vanuit ieder zijn eigen optiek bekenen. Dus 12 X "Late Harvest" en dat in een eigen blogstijl.

Late Harvest en misschien wel beter bekend als Vendange Tardive wil letterlijk zeggen 'laat geoogst'. De druiven worden laat in het seizoen overrijp geoogst en soms zelfs met edele rotting waardoor de druiven een hoog suikergehalte hebben. De meest bekende zijn waarschijnlijk de wijnen uit de Elzas waar er enkel Vendange Tardive gemaakt mag worden van de  vier druivensoorten gewürztraminer, pinot gris, riesling en muscat. Ook in de de Bordeaux, Loire en de  Jurançon kom je ze tegen alsook in Duitsland. 
 
Ik ga het vandaag niet over een voor de hand liggende Late Harvest hebben maar ga het zoeken in de Tokaj regio in Hongarije wat sinds 2004 deel uitmaakt van de Europese Unie. Tokaj ligt 200km ten oosten van Budapest en heeft 6000ha wijngaarden. Het cultureel historische landschap staat sinds 2002 op de Unesco Wereld Erfgoedlijst.
De naam Tokaj is inmiddels ook beschermd wat wijnen betreft en enkel wijnen uit de Tokaj regio mogen deze naam dragen dus Tokay uit de Elzas is sinds midden 2007 niet meer toegestaan vandaar dat men daar nu enkel Pinot-Gris op het etiket zet.
tokaj  on a barrell
Tokaj is wereldberoemd vanwege de zoete Tokaji Aszu wijn die er gemaakt wordt van furmint druiven die de edele rotting hebben ondergaan. Volgens Louis XIV is Tokaj: "Le vin des rois, le roi des vins". Over deze wijn ga ik het vandaag niet hebben maar wel over zijn jongere broertje de 'Late Harvest' van Hétszölö.

Het domein is Hétszölö dateert uit 1502 en is zelfs nog 200 jaar in eigendom van de keizer geweest vandaar dat men zich nog 'Imperial Royal Estate' mag noemen. Hétszölö ( spreek uit als Het-so-low ) is een domein met 45ha wijngaarden dat vandaag de dag in handen is van een Franse groep maar zowel het lokale management als de wijnmakers zijn allemaal Hongaren. 

Copy of aszu-grapes-3Furmint druiven met en zonder Botrytis

De wijngaarden zijn gelegen op de zuidelijke hellingen van de Tokaj heuvel bij het dorp Tokaj tegen de Tisza rivier waardoor ze beter ontwikkelde botrytis druiven voortbrengt.
 
Druiven in deze late harvest wijn: 95% furmint en 5% harslevelu. De overrijpe druiven worden manueel geoogst. Het kan voorkomen dat er tussen de druiven ook al druiven zitten die door de edele rotting aangetast zijn. De gisting neemt 10 dagen in beslag en vindt plaats in 18° in inox kuipen. De wijn wordt slechts zeer licht gefilterd.


Tokaj Late Harvest 2004, Hétszölö:
Een verleidelijke neus met wat zoetige lychee en mandarijnen zeste, appels en munt. In de mond een zoete frisse aanzet met marsepein en exotische vruchten. De zuren zorgen ervoor dat het een frisse zoete wijn is en absoluut niet lomp of stroperig. Een heerlijk glas wijn, ongecompliceerd maar wel met finesse. In de afdronk een zeer licht bittertje wat niet storend is en bij zoete wijnen vrij vaak voorkomt. Hier drink je zo enkele glazen van zonder dat het zoete gaat vervelen in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zeer zoete wijnen. Combinatie met gerechten: Foie gras, kalfsvlees, kip, vis met een roomsaus, fruit desserts en misschien ook wel kaas.
15pnt, 8,45 Euro bij Global Wineries in Antwerpen

hetszolo late harvest
Voor de lijst van de andere blogs/websites die deelnemen aan de Vlaamse Wijnblogdagen zie mijn bericht van gisteren hier.

01 februari 2008

Start Vlaamse Wijnblogdagen

banner wijn 1Vandaag de dag zoeken steeds meer wijnliefhebbers informatie op het internet. Vlaanderen heeft een heel groot en gevarieerd aanbod aan informatieve wijnsites en wijnblogs waarmee onderlegde en geëngageerde wijnliefhebbers hun kennis en ervaring de wijde wereld insturen.

Elk van deze websites of wijnblogs staat voor een andere visie binnen het interessante wijnlandschap in ons Vlaamse landje. De surfende wijnliefhebber leert zo niet alleen een hele reeks nieuwe wijnen of nieuwe smaken ontdekken, maar komt ook in contact met nieuwe wijngebieden, aparte druivenrassen en de mooie of minder mooie kantjes van de wijnwereld. Elke site of blog biedt hem daarbij niet alleen de mogelijkheid zijn eigen wijnhorizon open te trekken, maar geeft hem ook de kans zijn eigen mening te geven over de besproken onderwerpen. Dat maakt de Vlaamse wijnwereld steeds (inter)actiever!
 

In het kader van deze ontwikkelingen leek het Orbis 'Fratres Organoleptici' en Ikwilwijn.be een goed idee om tussen deze ongemeen interessante websites en blogs een samenwerkingsverband op te starten en om de twee maanden over een vooraf bepaald onderwerp te schrijven. Kort geleden nodigden zij dan ook alle hen bekende Vlaamse             e-winewriters uit om eens de hoofden bij elkaar te steken. Onder hen die op onze uitnodiging reageerden, was het enthousiasme groot en de bereidheid tot samenwerken zelfs een vanzelfsprekendheid.
Er werd dan ook unaniem besloten om, naar analogie met de Angelsaksische WineBloggingWednesdays, vanaf februari te starten met de Vlaamse Wijnblogdagen : elke schrijver behandelt eenzelfde onderwerp volgens eigen inzicht. Vanaf dan kan elke wijnliefhebber kennismaken met de verschillende persoonlijkheden die schuilgaan achter elke deelnemende Vlaamse wijnsite.
 

De deelnemende blogs en websites:
châteausanspretention
culinair atelier
orbis "fratres organoleptici"
genieten van wijn
een leven vol wijn
avonturen van een wijnmens 
wijnblog  
wijnkennis 
winetasting 
ikwilwijn
en uiteraard ikzelf, vinama 

In 2009 hebben de volgende wijnblogs zich ook aangesloten: 
Stephan's World
Have a nive wine today!
Den Bloeyenden Wijngaerdt


De eerste gezamelijk publicatie is voor morgen met het onderwerp “Late harvest”. Op zaterdag 5 april : “Onwaarschijnlijke wijnverhalen” .

Tot morgen dus.

07:30 Gepost door Vinama in Vlaamse Wijnblogdagen | Commentaren (7) | Tags: wijnblogdag |  Facebook | |  Print