13 juli 2012

Restaurant Bissoh in Beaune.

bissoh 1 restaurant bissoh beaune japan.jpg

“Nee ik ga vanavond niet naar een Japans restaurant toe. Ik ben in het hart van de Bourgogne wijnstreek dus wil ook de heerlijke Franse keuken op mijn bord zien”. Dat was mijn gedachte toen de eigenaresse van de Chambre d’Hôte Domaine Corgette in Saint-Romain het Japanse restaurant Bissoh in Beaune voorstelde. We waren al even aan het zoeken en hadden al wat restaurants die ze had voorgesteld opgebeld maar ze waren allemaal dicht. “Hoe kunnen die restaurants eigenlijk tijdens het toeristische hoogseizoen dicht zijn?” was mijn vraag aan onze gastvrouw? “Juist daarom” zei ze. “De betere restaurants in Beaune lopen het gehele jaar door zo goed dat ze juist tijdens het toeristenseizoen willen ontwijken en derhalve sluiten”

bissoh 2 champagne.JPG

Toen kwam ze met niet onbelangrijke informatie aanzetten over het voorgestelde Japanse restaurant Bissoh. “De Japanse eigenaars hebben in Beaune hun wijnopleiding gevolgd en ze hebben in hun restaurant de mooiste wijnkaart van Beaune. De wijnjournalisten van o.a. Revue de Vin de France willen nergens anders eten als ze in Beaune zijn vanwege de wijnkaart.”

HHmmm….. dat klinkt al wat uitnodigender…zullen we maar dan? Zo gezegd gedaan en gingen we naar het restaurant wat op de rondweg rondom het oude centrum van Beaune ligt.

 

beaune,bourgogne,japans

Eenmaal aangekomen en de wijnkaart in de hand kan ik begrijpen waarom wijnliefhebbers speciaal hier naar toe komen. Een werkelijk mooie wijnkaart met trouwens niet alleen maar Bourgogne maar ook veel Loire en Elzas wat niet onbegrijpelijk is kijkende naar het type gerechten wat ze serveren. Een wijnkaart met een grote keuze en met overigens ook interessante prijszetting. Ik kies er de Meursault ‘Les Tessons 2005’ uit van Pierre Morey (85,00 Euro). Een schitterende chardonnay, biodynamisch gemaakt.

beaune,bourgogne,japans

Daarbij zijn we voor het menu Bissoh ‘Juillet’ gegaan van 45,00 Euro waarin acht eenvoudige maar smakelijke kleine gerechten.

beaune,bourgogne,japans

beaune,bourgogne,japans

beaune,bourgogne,japans

beaune,bourgogne,japans

 

We hebben een superavond gehad bij Bissoh in Beaune en ze gaan me daar zeker nog terug zien. Chef Mikihito Sawahata en zijn partner Sachiko zijn echt een aanrader.

Restaurant Bissoh
1a rue du Faubourg St-Jacques
21200 BEAUNE
Tel (06) 99 21 99 50
www.bissoh.com

00:13 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (5) | Tags: beaune, bourgogne, japans |  Facebook | |  Print

16 februari 2012

Restaurant Les Palmiers *

Iets anders dan dat restaurant Les Palmiers in zuid Frankrijk tussen Perpignan en de Franse grens in het dorpje Laroque des Albères ligt hoef ik eigenlijk niks te zeggen, de foto's spreken namelijk voor zich. De Belgische eigenaar en chef-kok Bart Thoelen zet hier schitterende gerechten op tafel en heeft er welverdiend een Michelin ster voor gekregen. De bediening kon echter het hoge niveau van de keuken niet bijbenen. Ik miste leiding in de zaal alsook een gastvrouw/gastheer en toch is dit adres een dikke aanrader. 

0 les palmiers restaurant.jpg
Tapas & Snacks

1 les palmiers restaurant.jpg
Langoustines en carpaccio, marinées a l'huile d'olive, herbes fraiches & guacamole

3 les palmiers restaurant.jpg

2 les palmiers restaurant.jpg
L'Oeuf fermier Bio et légumes de printemps. L'Oeuf poché a 60°C et émulsion d'oseille

vin les palmiers restaurant.jpg

4 les palmiers restaurant.jpg
Artichauts bouquete et lard de Bigorre

5 les palmiers restaurant.jpg
Baudroie Méditerranéenne. Juste saisie, bouillon de crustacés et poison de roche, ail noir et oignon tendres 

6 les palmiers restaurant.jpg
Agneau. Poitrine confite, bouillon d'agneau et huile de sarriette 

7 les palmiers restaurant.jpg
Pré-dessert 

8 les palmiers restaurant.jpg
Fraises. Crues, en compote et texture surprenantes

Dit is het menu l'innovation & tradition, acht gangen aan 85,00 Euro p.p. (excl. wijn).

Restaurant Les Palmiers
avenue Louis et Michel Soler
66740 Laroque des Albères
Frankrijk
contact@lespalmiers.eu

tel: +33-(0)4.68.89.73.61

08:05 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

14 augustus 2011

Restaurant Gourmandin in Beaune, Bourgogne

gourmandin restaurant beaune bourgogne.jpg

Voor de twee keer gegeten in Gourmandin in Beaune en weer is het goed bevallen. Ik ga hier voor de klassieke Bourgondische gerechten zoals hun heerlijke jambon persillé, de welbekende escargots de Bourgogne, of oeufs pochés en meurettes (gepocheerde eieren in rode wijn met spekjes). De  'quenelles de brochet maison', coulis de crustaçés (quenellen van snoek) zijn een aanrader. Alles is vrij eenvoudig op het bord gepresenteerd maar het smaakt allemaal zoals het moet smaken. Het restaurant is opgedeeld in drie delen die ieder hun eigen inrichting hebben. Kom je binnen dan sta je in een brasserie stijl gedeelte, loop je verder naar beneden ziet het er wat gesofisticeerder uit en boven zit je in een soort atrium. De bediening is op zijn Frans maar correct.

Domaine Hubert Lamy 2009  St. Aubin 1er Cru Derriere Chez Edouard.jpg
2009 Domaine Hubert Lamy St. Aubin 1er Cru Derriere Chez Edouard

Er staan een twaalftal flessen wijn open die per glas besteld kunnen worden en de wijnkaart heeft een enorme selectie Bourgogne wijnen waar de wijnliefhebber zijn ei wel kwijt kan.

 le gourmandin restaurant beaune.jpg

Le Gourmandin
8 Place Carnot, 21200 Beaune
Tel: +33 (0)3 80 24 07 88

16:06 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

16 juli 2011

Italiaans restaurant Caffè al Dente, een echte aanrader voor de wijnliefhebber

restaurant caffè al dente italiaans italienne italian ukkel uccle brussel bruxelles.jpg

Zo vaak had ik in mijn gedachten dit artikel al geschreven dat ik op een gegeven moment echt dacht dat ik het ook al gepubliceerd had. Toen ik er zelf naar zocht op mijn wjinblog en het niet kon vinden werd het duidelijk, of ik begin dingen te verbeelden (of te vergeten) of is het omdat ik een dagje ouder wordt?

Wat heb ik een heerlijke avond doorgebracht in Caffè al Dente in Ukkel, Brussel. Aanbevolen door een  andere wijngek (dank je Roeland) gingen we met z'n tweeën op pad naar Ukkel. Het restaurant is vrij klein met een open keuken waarin twee Italiaanse mama's met de pannen bezig waren. De beperkte menukaart staat op een lang zwart bord tegen de muur. Maximaal twee à drie anti-pasti en even zoveel keuze in pasta. Eén hoofdgerecht , kaas en een drietal desserts. Beperkt zoals ik al schreef maar toch voor elk wat wils. De gerechten worden geserveerd in alle eenvoud op een soort kantineborden zo van dik simpel wit porcelein maar het is niet de presentatie die hier belangrijk is maar de smaak en dat zit hier wel goed. Uitstekend zou ik zelfs zeggen, en zeer authentiek alsof ik in Italië ben. De pasta was super, het vlees boterzacht en de wijn grandioos.

barolo andrea oberto vigneto rocche 2000 la morra docg.jpg

Ik ben nog geen ander restaurant tegengekomen in België met zo'n enorme Italiaanse wijnkaart. De eigenaar heeft naast het restaurant een wijnwinkel en al zijn wijnen kun je in het restaurant aan winkelprijs bestellen met slechts 10,00€ daar bovenop. Niks geen 1, 2, of drie keer over de kop met de wijnprijs in dit restaurant. Heerlijk, laat maar komen die fles(en). Ik wou een ietwat oudere Barolo dan op de kaart te vinden was maar daar wist de eigenaar wel raad mee. Hij had nog iets wat niet op de kaart stond namelijk een mooie 2000 liggen van Andrea Oberto, Vigneto Rocche La Morra (89,00€). Op goed vertrouwen zijn advies gevolgd en gelukkig maar want het was een heerlijke Barolo. Tussen de moderne en traditionele stijl, een complexe snuffelwijn met een stevige ronde aanzet en de tannine begint te ronden. Een terroirwijn met een lange afdronk die nog een enorm potentieel heeft. Ik moet dringend weer eens terug naar Caffè al Dente.

Richtprijs voor drie gangen is 50,00€ p.p.

Caffè Al Dente
1180 Bruxelles
Rue du Doyenné 85, 87
02 343 45 23

07:10 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

15 juni 2011

Restaurant Neptune van Nicolas Darnauguilhem

Laat ik met de deur in huis vallen. Waar vindt je nog een kwalitatief vijf gangen diner voor slechts 36,00€? Dat is even diep nadenken niet waar? Jullie suggesties zullen zich misschien eerder in Frankrijk of Spanje bevinden dan in het hartje van Brussel maar daar is het toch echt te doen.

Restaurant Neptune
heeft vier maanden geleden haar deuren geopend. Het is een klein restaurant vlakbij het Flagey plein met een zevental tafels en plaats voor 20 couverts. De jonge Fransman Nicolas Darnauguilhem is de eigenaar en staat zelf in de open keuken van waar hij op een viertal gaspitten (van het type huiskeuken tafelmodel) heerlijke dingen op tafel zet. Oorspronkelijk wou Nicolas, die zijn scholing in de Hotelschool van Lausanne heeft genoten, een wijnbar openenen maar het is uiteindelijk een klein restaurant geworden en gelukkig maar want hij kan fantastisch koken.

restaurant neptune dard et ribo saint joseph blanc 2009 white natuurlijke wijn natural wine.JPG

Het restaurant, gelegen op een hoek van een drukke straat, is qua inrichting één en al eenvoud. Verwacht geen fancy dingen maar eerder een back to the basics sfeer. Op aanraden van een vriend (dank je Hugo), die me een week eerder aan Nicolas Darnauguilhem had voorgesteld tijdens het Salon van de Natuurlijke wijn, had ik afgelopen weekend een tafeltje gereserveerd. Er wordt een vast menu geserveerd in Neptune dus er is geen keuze. Vijf gangen voor het diner en drie gangen voor de lunch.
De wijnkaart is een zwart bord tegen de muur met daarop enkel natuurlijke wijnen  waarvan de meeste rond de 35,00 à 45,00 Euro geprijsd zijn.  Mocht je hierin je weg niet kennen dan geen nood want de chef adviseerd je dan persoonlijk. Het is een interessante wijnkaart waar ieder wel iets naar zijn gading kan vinden. Ik twijfelde tussen een rode Gramenon en de witte Saint-Joseph 2009 van Dard & Ribo (60€) die het uiteindelijke geworden is gezien de gerechten in het menu. De wijn werd netjes gekaraffeerd geserveerd.

Na een amuse van warme bouchot mosselen met een peterselie emulsie kwamen er vijf heerlijke gerechten voorbij.

restaurant neptune 1 brussel bruxelles Féra du lac Léman pochée dans un bouillon de légumes.jpg

Féra du lac Léman pochée dans un bouillon de légumes

restaurant neptune 2 brussel bruxelles Bonite mi-cuite pois chiches  Aillette rôtis.jpg

Bonite mi-cuite, pois chiches, Aillette rôtis

restaurant neptune 3 brussel bruxel Effilochée de lapin fermier aux olives noirs de Nyons.jpg

Effilochée de lapin fermier aux olives noirs de Nyons, tomates séchées et herbes

restaurant neptune 4 brussel bruxelles formage.jpg

Fromage

(geen foto)
Fruits rouges, tapioca de Sureau


Eerlijk van smaak, origineel en vooral ontzettend lekker was het menu. Het dessert was het minst sterke gerecht maar voor de rest enkel lof. Verbazingwekkend dat je voor 36,00€ zo'n menu krijgt voorgeschoteld (lunch 18€ ). Na een ruime 2,5 uur (ja je moet wel de tijd nemen) stonden we weer buiten en spraken we meteen af wanneer we hier weer terug konden komen want dit is een absolute aanrader. Aangezien het menu wekelijks veranderd zal dat dus weer heel snel zijn. Wel even reserveren is mijn advies.


Restaurant Neptune
Lesbroussartstraat 48
1050 Brussel
0489-30.33.50
www.neptuneresto.com

natuurlijke wijn

19:50 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (1) | Tags: natuurlijke wijn |  Facebook | |  Print

24 januari 2011

Mercado de San Miguel, Madrid

Mercado San Miguel Madrid Spain.jpg

Als je in Madrid een adres zoekt om op een losse manier Spaans te eten en een goed glas wijn te drinken dan zal je naar de Mercado de San Miguel moeten gaan. Het is meer een ‘restaurant markt’ dan een echte markt. Op een steenworp afstand van de Plaza Mayor ligt de overdekte markt waar je in een historische hal allerlei kleine eetgelegenheden hebt waar je tapas kunt kopen en die ter plekke kunt nuttigen. Het is een drukte en kakafonie van jewelste daar binnen dus als je rustig en op je gemak wilt eten moet je hier zeker niet naar toe gaan. Niet iets waar persoonlijk mijn voorkeur naar uit zou gaan al zeg ik het zelf maar nu ik er eenmaal geweest ben kan ik alleen maar zeggen dat het geweldig is en dat ze me er nog terug gaan zien.

Mercado San Miguel mauro vs 2005 Madrid Spain.jpg

Van het ene standje naar het andere allerlei tapas proberen en ook zaken die je onbekend zijn en dan op gerechtjes vallen die zo fantastisch zijn dat je nog eens terug gaat om nog eens een portie te halen. Heb je de tapas gekocht dan kun je naar de “Bodega” lopen waar je een tiental wijnen per glas kunt bestellen die allen op een schoolbord staan geschreven. Al vrij snel kwam ik er achter dat de wijnen op hun schoolbord niet de meest spannende waren maar dat ze daarnaast ook nog een hele reeks subtop en topwijnen per glas verkopen en die in de klimaatkastenwand op me te lagen wachten.

Mercado San Miguel jamon iberico 2 Madrid Spain.jpg

Toen de jongedame achter de bar eenmaal door had dat ik zin had in een ontdekkingstocht doorheen de kwalitatieve wijnen van Spanje werd het pas echt interessant. Aanraders zijn de Numanthia 2007 (nog wel zeer jong) en een fantastische Mauro VS 2005. De flessen wijnen zijn ter plekke ook te koop aan detailhandel prijs om mee te nemen. De Vega Sicilia Unico 1999 per glas was die avond net even niet beschikbaar, "Stand-by" zo stond er op een bord te lezen.
En tussendoor hier en daar weer even snel een tappa gaan halen gewoon met je glas in de hand, net zo makkelijk. Het winkeltje waar de jamón ibérico van de diverse soorten varkens voor je neus wordt afgesneden heb ik die avond meerdere keren aangedaan want dat was top. Het wordt tijd dat ik weer eens naar Madrid terug ga…

Mercado San Miguel bodega winebar wijnbar Madrid Spain.jpg

www.mercadodesanmiguel.es

22:31 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (5) | Tags: madrid, bodega, wijnbar |  Facebook | |  Print

28 maart 2010

Vinikus à table - VOLZET

Regelmatig loop ik eens bij Vinikus in Merchtem binnen om me door Gerd Brabant iets lekkers in het glas te laten serveren. Echter nog nooit had ik kunnen aanschuiven tijdens zijn table d'hôte avonden. Daar kwam dus verandering in toen Kaat van de blog Wine-Itch met haar mannelijke harem bestaande uit wijnliefhebbers waaronder ook enkele wijnbloggers wou gaan dineren. Er was geen plaats meer de desbetreffende avond maar dankzij Gerd werd er al snel een extra avond ingelast.  

Het was niet zo maar een avond maar een speciale want Vinikus bestaat 10 jaar en daarom kwamen er wijnen op tafel die als één van de beste beschouwd kunnen worden in hun categorie. De wijn stond dus op de eerste plaats en het eten op de tweede. Met slechts twee tafels en totaal 14 mensen zaten we dus heerlijk te genieten in het privé restaurant annex wijnwinkel in Merchtem. 

Het menu klaargemaakt door Ingrid Stoffels met wijninfo van Gerd Brabant:
Am Stein, Silvaner VINZ 2008
Waanzinnige Silvaner uit de wijngaard "Stettener Stein", wat een kalkmassief is. 50 jaaroude stokken, spontaan vergist op beton. Franken is de enige regio in de wereld waar Silvaner als hun beste druif wordt beschouwd.
- Venkelmousse met groene asperges en teriyakizalm

Philipp Wittmann, Riesling MORSTEIN Grosses Gewächs 2008
Eén van de grootste droge Rieslings ter wereld... Eichelmann: 96/100 en daarmee beste droge Riesling 2008 van Duitsland.
- Bordje van sushi met rauwe vis, wasabi,ui-pikkel en dip

Knab, Spätburgunder*** A  IX 2007
Met deze wijn veroverde Knab een plaatsje in de hoogste regionen van de beste Duitse Pinot Noirs uit 2007. Zoals Thomas Rinker het zei: "zoals ik de druiven in 2007 zag, zo kreeg ik ze nog nooit in handen..."  Eichelmann: 93/100 en in top 10 van de 2007 ranking.
- Grieks garnalenovenpotje met feta

Viret, "L" de TriLoGie 2004, Rhône Villages
Dit is één van de 3 wijnen uit de TriLoGie. In dit geval een 100% Syrah... Enkel in de grootste jaren (voor Philippe Viret) wordt dit gemaakt. Wat tot nog toe slechts 2 x is gebeurd (2000 en 2004).
- Lamstoofpotje met rozemarijn en triogroentjes & gegrilde aardappeltjes met olijfolie en oregano

Geil, Huxelrebe Trockenbeerenauslese 2008
Dit is de wijn waar Geil eigenlijk mee bekend is geworden. Voor deze wijn geen compromissen. Enkel wanneer het kan wordt deze indrukwekkende dessertwijn gemaakt (1999, 2002, 2005en 2008 waren de laatste jaren). De cijfers zijn indrukwekkend: 6° alcohol,meer dan 300 gr natuurlijk restsuiker, 15 gr zuren, 8 hl/ha.
- Tarte tatin van appel met honing en lavendel

trilogie domain viret 2004 saint maurice
De T en de L van de TriLoGie van Domaine Viret.

Bij het Lamsstoofpotje werd de "L" 2004 uit de TriLoGie van Domaine Viret uit Saint-Maurice, Côtes du Rhône Villages geserveerd. De trilogie (100€) bestaat uit één fles Mourvèdre, één fles Syrah, één fles Grenache, en dit van de beste druiven die Viret in dat jaar oogstte. Wordt ook niet ieder jaar gemaakt, momenteel bestaan er enkel de 2000 en 2004 van.

Philippe Viret heeft samen met zijn vader een cathedraal uit de grond gestampt die gebouwd is volgens de principes van de kerken van vroeger wat weer gebaseerd is op de bouwtechnieken van de pyramides in Egypte. In deze imposante cathedraal cq wijnkelder wordt zijn wijn gevinifieërd. Op het domein wordt de "kosmos cultuur" toegepast, een cultuur die veel verder gaat dan de principes van de biodynamische wijnbouw en waar gebruikt wordt gemaakt van "géobiologie, le balisage planétaire, la radionique en la memoire de l'eau". Hoe dat allemaal in elkaar steekt kun je hier lezen (franstalig).

De "L" is een 100% syrah wijn met een interessante neus met vooral fruit van kersen en met een punt alcohol daarbij is dus eerder wat kirsch aroma. In de mond een volle aanzet van zwoel rijp fruit wat bijna iets zoetig aandoet zonder het echt te zijn, zeer veel fruit dus zoals zwarte kersen. Een evenwichtige, mooie wijn met medium tannine die nu gedronken kan worden maar ook nog potentieel heeft. Zeer goed glas wijn.

Als extraatje werd er door Gerd ook de "T" van de Trilogie opgengetrokken, de 100% mourvèdre maar deze kon niet tippen aan kwaliteit van de 100% syrah. Wat volatiel in de neus met een dosis kruidigheid, alcohol en zoet fruit. In de mond een medium aanzet met wat evolutie en weinig fruit. Ook hier de kruidigheid met peper maar de alcohol was iets wat te dominant aanwezig. 

Geil huxelrebe trockenbeerenauslese 2008 rheinhessen

Samen met de "Witman Morstein" en de "L de TriLoGie" behoorde de Geil, HuxelrebeTrockenbeerenauslese 2008 tot de beste wijnen van de avond. Wat heb ik zitten genieten van deze wijn. Een goudgele kleur met wat zwevende deeltjes. Een frisse neus voor deze zoete wijn met mango, rabarber, appelsien en wat honing. De wijn ruikt zelfs naar tarte tatin of zat ik te dicht boven mijn dessert? In de mond een dikke stroperige textuur met een volle zoete aanzet met meteen daarover de frisse zuren die voor een perfecte balans zorgen. Oneindige afdronk met wat mango. Ging zeer goed samen met de tarte tatin. Na één glas heb je wel gedronken en gegeten maar het is fantastisch goed. 24,65 Euro voor een half flesje.

Ook hier werd er een extraatje opengetrokken namelijk de 1999 van dezelfde wijn die wat minder zoet was, meer zuren en alcohol had (11%) en eigenlijk niet op kon tegen het geweld van zijn voorganger. 

Als afsluiter de zwaar geturfde Whisky Bruichladdich en een super Poire Williams van Weingut am Stein, delicious. Vinikus à table, WE'LL BE BACK!

Zie ook de rest van de wijncarrousel bij  Have a nice wine today en Wine-Itch voor een indruk van de rest van de avond. Binnenkort zal The Orbis of wine ook nog iets schrijven over de fantastische Witmann Morstein Riesling Gosses Gewächs 2008.  

Voor meer informatie over  Vinikus à table:
Vinikus
Gerd Brabant
Spiegellaan 26
1785 Merchtem
www.vinikus.be

17:08 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (10) |  Facebook | |  Print

03 februari 2010

Restaurant tip: Loiseau des Vignes in Beaune

Je kent die situatie waarschijnlijk wel. Met zijn tweeën naar een restaurant en zin in een goed glas wijn bij de maaltijd, zowel wit als rood maar twee flessen bestellen als je nog moet rijden is misschien geen goede optie. Bij de halve flessen is de keuze zeer gelimiteerd als ze er überhaupt al hebben en in de huiswijn per glas heb je al helemaal geen zin in.

Dat probleem zou ik die avond niet hebben. Ik had namelijk het restaurant Loiseau des Vignes voor die avond speciaal uitgekozen voor hun wijnkaart en ik wist dat het qua wijn wel goed zou zitten. Wat het eten betreft moest het ook wel goed zitten want de eigenaar Bernard Loiseau kreeg in 1991 zijn derde Michelin ster voor zijn restaurant Relais Bernard Loiseau. Bernard is helaas op jonge leeftijd in 2003 overleden en nu runt zijn vrouw Dominique de Groupe Bernard Loiseau die bestaat uit twee restaurants in Parijs en twee in de Bourgogne waarvan één ook een luxueus Relais & Châteaux hotel heeft. De drie Michelin sterren voor Relais Bernard Loiseau zijn er trouwens nog altijd.

restaurant Loiseau des Vignes  beaune 3


Naast Relais Bernard Loiseau heeft men dus ook sinds 2007 het restaurant Loiseau des Vignes in het historische centrum van Beaune.  Uniek aan dit restaurant is dat je er 70 verschillende wijnen per glas kunt bestellen en niet de minste. Uiteraard is komt het grootste gedeelte van de wijnen uit de Bourgogne (50) maar ook bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland staat op de kaart. De wijnen zijn uitgekozen door Eric Goettelmann,  de sommelier van het drie sterren restaurant in de groep. Voor alle duidelijkheid,  Loiseau des Vignes heeft vandaag de dag geen enkele Michelin ster.

Bij de reservering van de tafel hadden we wel even doorgegeven dat we een tafeltje bij de "wijnmuur" zouden waarderen want het kleine restaurant bestaat eigenlijk uit twee aparte delen. Pal naast de wijnmuur is het dus ook geworden met zicht op de flessen van Jadot, Drouhin, Faiveley, Bichot, Bouchard... maar ook zeer grote flessen van Coche-Dury, Bonneau du Martray, Comtes Lafon en Domaine Raveneau. De prijzen per glas (8cl) gaan van 3 tot 45 Euro.

restaurant Loiseau des Vignes  beaune 2

We zijn voor het Menu Découverte van chef Christophe Quéant  gegaan. Een heerlijk vijf gangen menu voor 75€. Op de kaart staan Franse en ook vooral Bourgondische specialiteiten. De varkenswangetjes waren een openbaring voor me.
   
Wat de wijnen betreft had ik voor ons beiden iedere keer een andere wijn uitgekozen zodat we uiteindelijk een zevental verschillende wijnen hebben geproefd tijdens het diner. Wat is er de revue gepasseerd?
Een prachtige La Chateniére 2007 van Marc Colin, Saint-Aubin (6€). Wat kan die man wijn maken zeg. Een Chassagne-Montrachet 2007 van Vincent Dancer (9€), een Chassagne-Montrachet 2007 van Lucien Muzard (6€). Een fantastische volle brede, minerale complexe Coche-Dury, Meursault 2007 (12€). Een exotische Meursault 2004 van Bernard Bonin (11€). Een Vougeot 1e Cru Les Cras 2005 van Domaine de la Vougeraie (13€) en een Chambolle-Musigny 2005 van Charlopin.     

Een absolute aanrader voor elke wijnliefhebber. Wanneer komt er zo'n restaurant in België want ik wil meteen een tafel reserveren?

Restaurant Loiseau des Vignes
31, rue Maufoux - 21200 Beaune
Tél. : 03 80 24 12 06
Loiseau des Vignes website

23:21 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (5) | Tags: bourgogne |  Facebook | |  Print

30 augustus 2009

Paulée 2009 van de commanderij Brussel, Vlaamse Wijngilde

Om het verhaal compleet te maken van mijn vorige bericht is hier het vervolg bij de foto van de Pomerol Vieux Château Certan. Een heerlijk diner, het jaarlijkse Paulée van de Vlaamse Wijngilde en wel van de wijnclub in Brussel. Een paulée is een oude traditie in de Côte d'Or (Bourgogne) die erin bestond op het einde van de wijnoogst gezamenlijk , wijnboeren en plukkers , de maaltijd te nuttigen en waarbij iedereen de beste flessen meebracht om ze samen met oerdegelijke streekgerechten te degusteren.

Wij deden dat deze keer in het restaurant Michel(*) in Groot-Bijgaarden tegen Brussel en namen dus ook onze eigen wijn mee. Het was de eerste keer dat ik in Michel gegeten heb maar zeker niet de laatste keer. Zeer , zeer goed gegeten. De inrichting is niet helemaal mijn smaak maar dat wordt volledig gecompenseerd door datgene wat je in je bord krijgt.

asperges en gerookte Oosterschelde paling met nieuwe aardappelen en bloemkoolroosjes, mayonaise van zeekraal


eeeeee
Inlandse asperges en gerookte Oosterschelde paling met nieuwe aardappelen en bloemkoolroosjes, mayonaise van zeekraal.
Pur Sang 2004 – Pouilly-Fumé van Didier Dagueneau, Loire
Cloudy Bay 2006 – Marlborough,  Nieuw-Zeeland
eeeeee 

pur sang didier Dagueneau, claudy bay sauvignon blanc loire blanc de lynch bages bordeaux

Snoekbaars, risotto met poivrade artisjok en scheermesjes


eeeeee
Snoekbaars, risotto met poivrade artisjok en scheermesjes.
Les Granits 1999 van Chapoutier, Saint-Joseph
Blanc de Lynch Bages 1998, Bordeaux
Chevalier-Montrachet 1998,Charles Bonnefoy 
eeeeee

Iberico bellota haasje, gevulde bintjes met jonge mais en pata negra van Trevèlez crème van rode pepers


eeeeee
Domaine de la Juvinière 1999 - Clos de Vougeot Grand Cru,  Bourgogne
 
eeeeee

eeeeee
Iberico bellota haasje, gevulde bintjes met jonge mais en pata negra van Trevèlez, crème van rode pepers.
La Chapelle 1999 – Hermitage van Jaboulet
Charmes-Chambertin 1999 –Domaine des Beaumont
eeeeee

les granits saint joseph chapoutier clos de vougeout charmes chambertin Beaumont la chapelle Hermitage paul Jaboulet


eeeeee
Degustatie van blauwe kazen.
Cru d'Arche-Pugneau 1997 -  Sauternes, Bordeaux
eeeeee

Cru d'Arche-Pugneau 1997  Sauternes Bordeaux Haut Bergeron 2004

eeeeee
Crémeux van passievruchten met kokos, sorbet van basilicum cress.
Gewürztraminer Selection de Grains Nobles 1989 van Domaine Paul Blanck - Grand Cru Furstentum, Elzas
eeeeee

Gewürztraminer Selection de Grains Nobles 1989 van Domaine Paul Blanck - Grand Cru Furstentum Elzas stephane s crown 1996 Tokaij aszu 6 puttonyos


Pur Sang 2004 Didier Dagueneau, Pouilly-Fumé, Loire:
Ingetogen neus met een mineralig karakter en wat meloen en acacia bloemen. Droge aanzet met mooie fijne zuren en citrus. Eindeloos lang in de afdronk met limoen toets. Heerlijk glas. Vinama:16,5-17pnt

Cloudy Bay 2006 - Marlborough,  Nieuw-Zeeland:
Zeer aromatische in de neus met exotisch fruit. De vrouwen aan tafel vonden hem heerlijk en prefereerden hem boven de Pur Sang. Aroma's van kruisbessen,  asperges en groene appels. Een volle fruitige aanzet met stevig fruit en zelfs iets gekruid met frisse zuren. Grapefruit in de afdronk. Iets te warm geserveerd. Vinama: 16pnt

Les Granits 1999 van Chapoutier, Saint-Joseph:
Intens gele kleur en een hele volle aromatische en geëvolueerde neus met bloemen en munt. In de mond is hij fijn en eigenlijk te fijn. Er ontbreekt structuur en lengte. Behalve abrikozen zit hier niet heel veel meer in. Een korte afdronk en deze wijn is duidelijk op zijn retour. Na een tijdje in het glas valt de neus helemaal plat en komt de alcohol naar voren.

Blanc de Lynch Bages 1998, Bordeaux:
De eerste fles met kurk. Spijtig want ik had hem enkele maanden eerder gedronken en was toen zeer onder de indruk.

Chevalier-Montrachet 1998,Charles Bonnefoy:
Een beetje reductie in het begin. Volle aanzet met een romige textuur. Heerlijk getoast, boter en biscuit met een lange afdronk. Verder weinig van opgeschreven omdat ik continue het glas in mijn hand had. Heerlijk was dit. Vinama:17-18pnt
 
Domaine de la Juvinière 1999 - Clos de Vougeot Grand Cru,  Bourgogne:
Licht rood en zeer doorzichtig van kleur. Sterk 'putteke' in de neus met leer. In de mond ver geëvolueerd met een vlees smaak en zure kersen. Stevige zuren, niet meer in balans en te ver op zijn retour met de alcohol die de bovenhand heeft.

Charmes-Chambertin 1999 -Domaine des Beaumont:
Vrij geconcentreerde kleur voor een Bourgogne. Een neus om van acherover te vallen, fantastisch. Is dit al 10 jaar oud? In de mond een zijdezachte wijn waarvan alles klopt met een messcherpe elegantie. Top, Top. Nu drinken. Vinama:19pnt.

La Chapelle 1999 - Hermitage van Jaboulet:
Heerlijk cassis en mooi gedoseerd hout in de neus met wat gestoofde vruchten. Beloofd veel. Medium aanzet met de zuren op de voorgrond en ook de tannine is nog overduidelijk aanwezig. De wijn is niet helemaal in evenwicht. Doet trouwens wel jonger aan dan een 1999. Teleurstellend eigenlijk voor zo'n grote naam en ik betwijfel ten zeerste of hij nog gaat verbeteren. Vinama: 15pnt

Cru d'Arche-Pugneau 1997 -  Sauternes, Bordeaux:
Een domein wat blijkbaar tegen d'Yquem aanligt waarvan de eigenaar grond heeft wat grenst aan de wijngaarden van deze Premier Grand Cru Classée maar waar hij liever de paarden van zijn dochter op laat grazen dan er wijnstokken op te zetten of te verkopen want de prijs van deze grond is zo goed als equivalent als die van zijn befaamde buurman.
Goudgele kleur met een mooie intense botrytis neus. Mooie evolutie in de mond met de gebruikelijke noten en krenten maar alles net iets verfijnder en evenwichtiger. Vinama: 18pnt

Stephan's Crown-Tokaij Azsu 6 puttonyos:
Tweede fles met kurk deze avond.

Gewürztraminer Selection de Grains Nobles 1989 van Domaine Paul Blanck - Grand Cru Furstentum, Elzas:
20 jaar oud en springlevend is deze verrukkelijke gewürztraminer. Vinama: 18+pnt


Eind september beginnen we weer dus mocht je interesse hebben om lid te worden of eerst eens een avond mee te proeven met de Commanderij Brussel van de Vlaamse Wijgilde neem dan contact op met:
Erik de Schepper, 0475 44 15 48 of via e-mail op eds@ecobe.be,  dan komen we elkaar zeker nog tegen.  

Restaurant Michel: http://www.restaurant-michel.be

15:58 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (7) | Tags: loire, bordeaux, sauternes, hermitage, bourgogne |  Facebook | |  Print

17 mei 2009

Culinaria Square in Brussel - Foto impressie

Het weer zat niet echt mee dit weekend maar dat heb je dan ook niet onder controle, desalniettemin is de eerste Culinaria square in Brussel een mooi concept gebleken en ik heb er in ieder geval van genoten. In totaal stonden 16 sterren Chefkoks in het Jubelpark te koken die in totaal maar liefst 25 Michelin sterren vertegenwoordigden.

bart de poorter pastorale compositie van asperges uit werchter kwartelei dragonmayonnaise
Compositie van asperges uit Werchter, kwartelei en dragonmayonnaise - Bart de Poorter van Pastorale 2* uit Rumst-Reet. De asperges waren gedurende 60 minuten op lage temperatuur, 62°C, gekookt. 

Viki Geunes t Zilte Mol 1ster
Viki Geunes (rechts) van 't Zilte 1* uit Mol.  

Viki Geunes t Zilte Mol 1ster baars
Het baarsgerecht van Viki Geunes, 't Zilte 1* in Mol.

Lionel Rigolet Comme chez Soi
Lionel Rigolet (rechts) van Comme chez Soi 2* in Brussel.

Lionel Rigolet Comme chez Soi supreme van gelakeerde barbarie eend
Suprême van gelakeerde Barbarie eend en zijn sap gearomatiseerd met citrus vruchten, gevulde roulade van lange radijzen en krokante groenten - Lionel Rigolet , Comme chez Soi 2*.

Mario Elias Le cor de Chasse
Mario Elias van Le Cor de Chasse 1*, Barvaux-sur-Ourthe.

Mario Elias Le cor de Chasse inspiratie omtrent het parfum Guerlain Homme
Inspiratie omtrent het parfum Guerlain "Homme" van Mario Elias, Le Cor de Chasse 1*.

culinaria jubelpark brussel bruxelles cinquantenaire place
Culinaria square in het Jubelpark te Brussel.

kinderen koken kids cooking
Ook aan de kinderen was gedacht.

suikerklontjes vormen sucre sugar
Originele suikerklontjes.

the world chocolate masters by callebaut
De wedstrijd 'The world chocolate masters by Callebaut' 

Heerlijk heb ik gegeten. De wijnen bij ieder gerecht waren iets te "mainstream" en dus te gewoon voor bij zulke topgerechten maar ik kan goed begrijpen dat hier door de organisatie voor gekozen is om o.a. de prijs van het vier gangen diner inclusief wijn op 45,00 Euro te houden. Misschien een idee voor volgend jaar om er voor een supplement een fijner wijnarrangement bij te serveren. Ik ben in ieder geval volgend jaar weer van de partij en hopelijk laat de zon dan ook nog zijn gezicht zien.

14:09 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (3) | Tags: michelin |  Facebook | |  Print

20 november 2008

Loire, verslag deel 2: Restaurant Les Tonnelles in Behuard, Maine-et-Loire.

Op weg naar de Loire in de auto moesten we nog beslissen waar we zouden gaan eten die avond. Er was een "shortlist" met twee namen, Restaurant Le Favre d'Anne in Angers en Les Tonnelles in Behuard, beide met één Michelin ster. Le Favre d'Anne was dichterbij onze chambre d'hôtes dus die eerst maar gebeld. Volzet voor die avond wat natuurlijk te verwachten was voor een zaterdagavond voor een restaurant met die kwaliteit. Toen contact opgenomen met Les Tonnelles en die had nog net een tafeltje vrij, oefff..... Plezierige bijkomstigheid was dat Les Tonnelles in de boeken geprezen werd vanwege zijn uitmuntende wijnkaart.

Behuard, een klein oud typisch Frans gehucht met een kerk en een paar straten, ligt op een eiland in de Loire naast Savennières. Na een zeer vriendelijke ontvangst kregen we een tafeltje pal voor de open haard (gelukkig lag er niet teveel hout te branden want ik heb het nogal snel warm). Het restaurant heeft twee ruimtes. Eén aan de voorkant in het historisch pand en eentje wat moderner er aan de achterkant tegenaan gebouwd. Beide zijn vrij klein waardoor het een intieme indruk geeft. Qua interieur decoratie mogen ze nog wel wat professioneel advies vragen maar de kunst tegen de muur (met allemaal als onderwerp wijn) was heel passend.

restaurant les tonnelles behuard externDe wijnkaart is een lijvig boekwerk van een anderhalve centimer dik. Zeer overzichtelijk en natuurlijk met een grote en schitterende keuze aan lokale Loire wijnen met namen zoals Jo Pithon, Richard Leroy, Clos Rougeard, Mark Angeli, Baumard en Nicolas Joly. Volgens Gault Millau heeft Les Tonnelles één van de mooiste kelders in de Loire. Eigenaresse Catherine Bossé is tevens ook sommelière. Haar man Gérard is de chef in de keuken.

De menukaart bevat menu's vanaf 42.00 Euro. We zouden ons eens lekker laten verwennen en gingen voor het Menu dégustation van 70.00 Euro bestaande uit vijf gangen met daarbij een assortiment Loire wijnen voor 25.00 Euro. Voor het hoofdgerecht kon men kiezen uit drie gerechten. 

Als apéritief een Crémant de Loire brut van Richou waarbij heerlijke amuses geserveerd werden van gerookte paling uit de Loire en makreel. Wat een smaak zat er in!


Het eerste voorgerecht waren warme oesters op een galette de sarrazin (pannekoekje van blé noir) met een émulsion de vin blanc. Daarbij werd een witte Anjou Effusion 2005 van Patrick Baudouin geserveerd die een mooie fijne fruit smaak van limoen had en ook mineralig met vuursteen overkwam, complexe Anjou. Vinama: 15,5pnt.

St  Jacobsschelpen op een flan van kleine pompoenen met een Jerez saus

Vervolgens St Jacobsschelpen op een flan van kleine pompoenen met een Jerez saus. Daarbij een Clos du Papillon 2001 van Domaine de Baumard, Savennières waar de lychees uit het glas sprongen, zeer aromatisch neus van overrijp fruit en een stevige ronde terroir smaak afgerond door mineralen. Vinama: 15pnt. 

Foie 2 gras poelée sur son pain d'epices met gezoete zuurkool

Toen foie gras poêlé sur son pain d'épices met gezoete zuurkool erbij wat een zeer geslaagde combinatie was. Bij dit gerecht mochten we kiezen welke wijn we wilde drinken. De droge Rouchefer 2006 Anjou, Agnes en Rene Mosse (Vinama 16pnt) of de zoete Les Bruandières 2003 Coteaux du Layon van Patrick Baudouin (Vinama: 16,5pnt). Ik heb ze beide geproefd en ze gingen allebei zeer goed bij het gerecht maar de Coteaux du Layon was duidelijk de allerbeste combinatie wijn/gerecht. Verrukkelijk gewoon.  

Rouchefer 2 2006 Anjou, Agnes en Rene Mosse Les Bruandières 2003 Coteaux de Layon van Patrick Paudouin

Het hoofdgerecht was een kalfszwezerik, licht gecarameliseerd met een Coteaux du Layon op een bedje van groene kool en boschampignons. Daarbij een Domaine de Bellivière, Vieilles vignes éparses 2002, Coteaux de Loir van Eric Nicolas (Vinama: 14pnt).

Als dessert hebben we voor het kaasplateau gekozen met heerlijke rijpe kazen en een glas Clos le Grand Beaupreau 2005, Domaine la Bergerie, Savennières, gemaakt door drie wijnboeren: Yves Gueniard, Vincent Ogereau en Claude Papin van Château Pierre Bise.

Clos 2 le Grand Beaupreau 2005, Domaine la Bergerie, Savennières Yves Gueniard, Vincent Ogereau en Clause Papin van Château Perre Bise.

De gerechten waren allemaal eenvoudig maar verfijnd gepresenteerd en eerlijk van smaak. Geen toeters en bellen, niet te veel verschillende smaken op één bord om juist datgene waar het om gaat te laten spreken. Kwalitatief zeer, zeer goed en ik zou er zo weer naar terug gaan al is het alleen al vanwege hun wijnen. Zelden heb ik als assortiment wijnen bij een menu zulke passende wijnen gezien die ook nog kwalitatief één voor één heerlijk waren. Van tevoren was niet bekend welke wijnen er geschonken zouden gaan worden want dat bepaald de Sommelière. Ze heeft er gelukkig verstand van.  


Restaurant Les Tonnelles
12, rue du Chevalier Béhuard
49170 Béhuard
Tél : 02 41 72 21 50

Zie hier voor deel 1 van het verslag uit de Loire

19:00 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (5) | Tags: savannieres, loire, coteaux dy layon, anjou, cremant |  Facebook | |  Print

23 juli 2008

Paulée.....oftewel Bring Your Own

Het jaarlijkse kapittelbanket van de Commanderij Brussel van de Vlaamse Wijngilde is een jaarlijks happening die het gildejaar afsluit en waar de intronisaties plaatsvinden. Dit jaar vond het plaats in Restaurant Hof ter Imde in Imde-Meise. Deze avond wordt ook wel de Paulée genoemd. Een paulée is een oude traditie in de Côte d'Or (Bourgogne) die erin bestond op het einde van de wijnoogst gezamenlijk , wijnboeren en plukkers , de maaltijd te nuttigen en waarbij iedereen de beste flessen meebracht om ze samen met oerdegelijke streekgerechten te degusteren.

Dus nemen we onze eigen wijn mee naar het restaurant. Van te voren delen we de tafels in zodat je met je tafelgenoten af kunt spreken wie welke wijn meeneemt afgestemd op het menu.
We hadden besloten dit jaar wat minder flessen wijn mee te nemen want vorig jaar in Restaurant Terborght was het goed dat ik zelf niet meer hoefde te rijden want we hadden heel veel flessen te proeven......

Na het Champagne aperitief en de intronisaties waar ik als "Gezel" werd geïntroniseerd konden we met z'n tienen aan onze tafel aanschuiven. Hieronder de getuigenissen van deze avond. Spijt heb ik nu dat ik die avond geen proefnotities heb gemaakt maar ja, af en toe heb je gewoon zin om eens lekker te genieten en dat notieblokje even te vergeten.

paulee vlaamse wijngilde 2008 kreeft
Medaillon van baby-kreeft met stukjes asperges op Vlaamse wijze

paulee vlaamse wijngilde 2008 voorgerecht kreeft 3


De witte wijnen waarmee we gestart zijn. De Malartic Lagraviere 2002 zat nog goed in zijn hout, de Meusault Les Meix Chavaux van Gilles Lafouge 2002 charmeerde bij de kreeft en de Chablis Grand Cru Les Clos 2003 van Louis Moreau was top en zelfs nog ietsje jong dus nog enkele jaren laten liggen.

paulee vlaamse wijngilde 2008 chateau simone 2005 palette 2

F. had een Château Simone 2005 uit Palette meegenomen, mineralig, vettig en rond, heel mooi. Nu kopen en wegleggen in je kelder en de eerste paar jaar niet naar om kijken.  Revue du Vin de France heeft Simone eerder dit jaar uitgeroepen als beste witte wijn uit de Mediterannee.


paulee vlaamse wijngilde 2008 kwartel met foie gras
Ontbeend kwarteltje met ganzenlever " à la Périgueux ". Dit gerecht vond ik persoonlijk zeer geslaagd.

 

 

 

 

 

 

 


Het hoofdgerecht: Zachtgegaarde lamsnootjes in een korstje van fijne tuinkruiden en primeurgroentjes
paulee vlaamse wijngilde 2008 lam


Met de begeleidende wijnen:
paulee vlaamse wijngilde 2008 lascombes 2002 Leoville las cases 2001 chateau 2

Niet op de foto (de bediening had de lege fles al meegenomen) een super Corbierès de Nr. 3 de Castelmaure (2002?) van Embres et Castelmaure gemaakt door Laurent en Tardieu.
N. had een Château Leoville Las Cases 2001 meegenomen wat een dijk van een wijn is met zeer fijne tannines. Wat een potentieël zit hier nog in, zo fris, zo jong. In de kelder laten liggen en over 2-3 jaar nog eens proberen.
Daarna een Bordje hoevekaas van " Michel van Tricht " met vijgenbrood.

paulee vlaamse wijngilde 2008 dessert en champagne 2


Een heerlijk Rosé Grand Cru Champagne van Egly-Ouriet met een Krokante crumble met mascarpone-ijs en mengeling van rode vruchten

Als tweede dessert:
paulee vlaamse wijngilde 2008 dessert sauternes en jurançon 2

Zie hier voor een proefnotitie van de Symphonie de Novembre.

Het was dus een zeer geslaagde avond. Qua eten was het OK maar zeker geen "Wauw" ervaring. Het diner in de Kijk Uit in Vilvoorde was dat zeker wel (zie hier) maar ik moet ook eigenlijk een diner voor 70+ personen niet vergelijken met een à la carte diner voor twee.
Natuurlijk werd er ook links en rechts bij de andere tafels geproefd en zo is er een hele reeks mooie wijnen die avond mijn glas gepasseerd maar het was vooral een hele gezellige avond. Volgend jaar weer paulée bij de Commanderij Brussel!

25 mei 2008

Restaurant Kijk Uit

Copy of kijk uit restaurant vilvoordeIn een pand wat in de zeventiendie eeuw als uitkijkpost deel uitmaakte van de stadswallen van Vilvoorde bevindt zich nu het restaurant "Kijk Uit". Na op een zaterdagmiddag  eerst telefonisch bij drie andere restaurants bot te hebben gevangen voor een tafeltje ( ja, zo slecht gaat het echt niet in de horeca ) toch nog bij "Kijk Uit" een tafeltje bemachtigd voor die avond.

Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen en kregen we een tafel in de toren met het mooiste zicht over de rest van het restaurant  (maar wat was het warm daarboven). De inrichting is zeer fris wit gecombineerd met de oude eikenbalken van het pand en viel bij mij zeer in de smaak. De jonge eigenaars Didier de Roover en Kristof Begyn staan beide in de keuken en hun vriendinnen met een maître in de bediening.
De menukaart bevat drie menu's en een beperkte à la carte kaart. Wij hebben gekozen voor het "Kijk uitgebreid" menu van 55.00 Euro. Twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en maar liefst drie nagerechten.

kijk uit restaurant vilvoorde 2
Voordat het eerste voorgerecht werd geserveerd werden er een stuk of vier/vijf verschillende hapjes gebracht die allen zeer orgineel waren, mooi gepresenteerd en bovendien zeer smakelijk waren.  Ook hier komen de nieuwe keuken technieken van de "El Bulli" keuken om de hoek kijken. Ik begin een diner graag met een glas Champagne (wie niet?) en had gekozen voor een heerlijk glas Champagne Grand Cru van Bouvier.

En de wijnkaart hoe zit die er uit? Het is een kaart waar elke wijnliefhebber wel iets lekkers op vindt. Er staan zowel wijnen uit de nieuwe wereld op als de traditionele streken zoals Bourgogne, Bordeaux maar ook bijvoorbeeld Hongarije. Ik herkende een aantal wijnen op de kaart die van Global Wineries uit Antwerpen komen. Er staan ook aardig wat oudere kelderresten op uit de Bourgogne en Bordeaux van de jaren '60 t/m begin '90.

En dan mijn wijnkeuze. Je bent met z'n tweeën en je wilt één fles wijn bij het eten drinken. Het wordt dus of rood of wit maar de gerechten in het menu vragen zowel om een rode of een witte wijn dus wat nu? Eventueel de wijnsuggestie per glas bij ieder gerecht nemen? Dat was me de laatste keer bij Koen van Loven in Meise niet echt bevallen (wat een slechte wijnkaart daar) en bovendien had ik zin in een zeer goed glas wijn dus zelf maar een wijn uitkiezen.

Mijn keuze viel op de Vosne-Romanée Premier Cru Les Beaumonts 2000 van Bruno Desaunay. De wijngaard Les Beaumonts ligt net boven Echezeaux. Deze wijnboer maakt trouwens ook de Grand Echezeaux voor Dominique Laurentvosne romane 1er premier cru bruno desaunay
Vosne-Romanée Premier Cru Les Beaumonts 2000 van Bruno Desaunay: Mooie bosgeuren in de neus met de typische frambozen voor pinot noir en heel licht hout, aangename neus. Heel fris rood fruit in de mond zoals frambozen met nog een goede dosis zuren maar zeker niet agressief eerder ondersteunend en wat lichte tannines. Zeer lange afdronk. Heerlijke wijn die ook zal gaan bij het voorgerecht van vis. 16,5pnt. 

Alle gerechten waren met zeer veel zorg voorbereid en werden mooi gepresenteerd. De smaak was erg goed en op de kwaliteit was niks op aan te merken. Hier een paar impressies:
Handgepelde grijze garnalen met structuren van asperges en eidooiertje op 55°C
Handgepelde grijze garnalen met structuren van asperges en eidooiertje op 55°C.

IMG_0092
Kabeljauw wangetjes.

Ondertussen was het zo warm in het restaurant dat ik maar eens gevraagd heb of het raam wat open kon maar dat kon niet vertelde men mij. 30 minuten later heeft iemand anders het alsnog gewoon open kunnen doen waardoor het tenminste iets koeler werd. 
Het was er dusdanig warm dat ik gevraagd heb om de Vosne-Romanée in een ijsemmer te zetten wat hem absoluut goed heeft gedaan.

Daarna twee bereidingen met Melklam uit Nieuw-Zeeland:
Melklam uit Nieuw Zeeland
Carré en bout met erwtjes en worteltjes, rozemarijn aardappeltjes, beide op onze manier en natuurlijke  jus


Merguez burgertje op salade van artisjok
Merguez burgertje op salade van artisjok, gekonfijte paprika en jonge scheuten

Tussen het laatste voorgerecht en het eerste voorgerecht zat een te lange periode, namelijk bijna 50 minuten. Toen ik hier een opmerking over maakte aan één van de twee eigenaressen nam ze dit zeer slecht en persoonlijk op. Haar reactie was "Ik kan hier ook niks aan doen, het is niet mijn schuld". Dit is natuurlijk niet de manier om met een klacht om te gaan. Snel hierna kwam de eigenaar/kok zelf het hoofdgerecht brengen met de excuses dat het even geduurd heeft maar dat ze uitsluitend met verse ingrediënten werken en alles à la minute klaarmaken. Dat is prima denk ik dan maar ik wil geen 50 minuten wachten. Gelukkig was het eten top.

De zeer vriendelijke Maître kwam spontaan met een fles wijn aanzetten (de Vosne-Romanée was inmiddels op) met de complimenten van het huis. Deze Chiaramonte Nero d'Avola 2005 Firriato uit Sicilia ging zeer goed bij de merguez van lam. De wijn heeft een kruidige neus met zwart fruit en zelfs iets jammy, krachtig en geconcentreerd. Volle aanzet van zwart fruit, fluweelachtig in de mond met pruimen en specerijen. Zachte tannines. Een allemansvriend maar wel een mooie. 14,5pnt.
Gelukkig waren voor de Vosne-Romanée andere glazen op tafel gezet want de standaard glazen waar ook de Chiaramonte in geserveerd werd vind ik veel te simpel voor een restaurant met deze allure.
chiaramonte nero d avolo 2005 sicilia


De drie nagerechten waren heerlijk en waren natuurlijk zo gedoseerd qua hoeveelheid dat ze niet meer dan één normaal dessert zijn.

Conclusie:
We hebben heerlijk gegeten bij Kijk Uit, echt perfect, niks op aan te merken. Een leuke wijnkaart. De bediening doet ontzettend zijn best maar het kan nog beter. Het te lange wachten op één gerecht was hopelijk een incident. Een minpuntje was dat bij ons weggaan er geen personeel in de zaal stond en ze kwamen er pas achter dat er gasten weggingen toen we bijna op straat stonden.  Al met al, ga ik hier zeker weer terugkomen voor de keuken en kan ik jullie aanraden om het zelf eens uit te proberen.


Een tip voor Kijk Uit: Zet niet alleen je menu op je website maar zet ook je hele wijnkaart erop. Een wijnliefhebber wil graag zien welke wijn een restaurant op zijn kaart heeft.

16:07 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (7) | Tags: bourgogne, vosne-romanee, sicilie, nero d avola |  Facebook | |  Print

18 mei 2008

The Dinner of the Chefs: 40 Michelin sterren diner

versailles paris

Heb je dit weekend de Lotto of Euromillions gewonnen en weet je nog niet wat je met je geld gaat doen?

Na de Top 100 beste restaurants ter wereld (zie hier) nu het duurste diner ter wereld wat op 17 september plaatsvindt in Parijs. 16 Michelin chefs die in totaal 40 Michelin sterren vertegenwoordigen zullen gezamelijk voor 60 personen een ultra exclusief diner met 17 gangen koken, The Dinner of the Chefs. Dit alles in het mooie kader van Le Grand Trianon in Château de Versailles en waar dus bijvoorbeeld het aperitief zal plaatsvinden in de tuin van voormalig Koningin Marie-Antoinette.

versaille  Le Grand Trianon


De chefs zijn: Yannick Alleno, Jean-Pierre Biffi, Michel en Sébastien Bras, Eric Fréchon, Ken Hom, Marc Meneau, Christophe Michalak, Jean-Louis Nomicos, Alain Passard, Gérald Passédat, Jean-François Piège, J.Pourcel, Gordon Ramsay, Gary Rhodes, Michel Toth en Charlie Trotter.

De sommelier voor die avond is Andreas Trotter, Beste Sommelier ter wereld in 2007. Er is helaas nog niet bekend wat er die avond geschonken gaat worden maar ik kan me inbeelden dat het niet mis gaat zijn.

Prijs per persoon 22.000 Euro wat ten goede komt aan de internationale organisatie voor onderzoek naar de Alzheimer ziekte.
Inbegrepen in de prijs is ook de limousine service van Parijs naar Versailles en een cadeau aan het einde van de avond. Voor de mannen is dit een koffer met je monogram en daarin 3 flessen Grand Cru wijn gekozen door Andreas Trotter, een magnum Ruinart Champagne, en een vintage Cognac van Hennessy. Ook krijgen de mannen een short van Bragard met de gouden tekst "The Dinner of the Chefs".
De vrouwen moeten genoegen nemen met een replica van het serviesgoed van Koningin Marie-Antoinette en een exclusieve fles parfum van Guerlain met monogram. 

Reserveren voor "The Dinner of the Chefs" is mogelijk tot 17 augustus op een "first come, first served" basis dus je hebt nog even de tijd om de Lotto of Euromillions te winnen. Er wordt wel gevraagd om even van te voren betalen en annuleren gaat niet meer eens je betaald hebt. Maar ach, het is voor een goed doel niet waar....  Reserveren in België bij: Luxurytravelbutler.

En wat zouden ze daar toch voor wijn gaan schenken.......? Misschien wel de Château Montrose van vorige week (zie hier) of misschien toch eerder een Romanee-Conti of zo....

14:58 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (0) | Tags: michelin, sommelier |  Facebook | |  Print

11 mei 2008

De 100 beste restaurants ter wereld

Het Engelse tijdschrift "Restaurant" heeft zijn jaarlijkse top 100 restaurants voor 2008 bekend gemaakt. Op plaats 28 (gezakt van plaats 14) het eerste Belgische restaurant 'T Hof van Cleve, op 79 Karmeliet en Comme Chez Soi op plaats 97. Uit Nederland zien we enkel Oud Sluis op 42.

In de top tien is Spanje het beste vertegenwoordigd met drie restaurants. In de totale lijst komt Spanje 11x en Frankrijk 20x voor.
el bulli restaurant terrasHet terras van restaurant El Bulli in Spanje met zicht op de baai Cap Creus.

Top 100 restaurants ( klik op de naam voor meer info )

1 El Bulli Spain
2 The Fat Duck UK
3 Pierre Gagnaire France
4 Mugaritz Spain
5 The French Laundry USA
6 Per Se USA
7 Bras France
8 Arzak Spain
9 Tetsuya's Australia
10 Noma Denmark
11 L'Astrance France
12 Gambero Rosso Italy
13 Restaurant Gordon Ramsay UK
14 L'Atelier de Joël Robuchon France
15 Le Louis XV France
16 St John UK
17 Jean Georges USA
18 Alain Ducasse au Plaza Athénée France
19 Hakkasan UK
20 Le Bernardin USA
21 Alinea USA
22 Le Gavroche UK
23 Dal Pescatore Italy
24 Le Cinq France
25 Troisgros France
26 El Celler de Can Roca Spain
27 L'Hotel de Ville - Philippe Rochat Switzerland
28 Hof Van Cleve Belgium
29 Martin Berasategui Spain
30 Nobu London UK
31 Can Fabes Spain
32 Enoteca Pinchiorri Italy
33 Le Meurice France
34 Vendome Germany
35 Die Schwarzwaldstube Germany
36 Le Calandre Italy
37 Chez Panisse USA
38 Charlie Trotter's USA
39 Chez Dominique Finland
40 D.O.M Brazil
41 Daniel USA
42 Oud Sluis Netherlands
43 Ristorante Cracco Italy
44 Asador Etxebarri Spain
45 Les Ambassadeurs France
46 L'Arpege France
47 Tantris Germany
48 Oaxen Skärgärdskrog Sweden
49 Rockpool Australia
50 Le Quartier Francais South Africa
51 Taillevent France
52 Nobu New York USA
53 Osteria Francescana Italy
54 Masa USA
55 Bukhara India
56 L'Ambroisie France
57 Maze UK
58 River Café UK
59 Steirereck Austria
60 Le Chateaubriand France
61 Obauer Austria
62 Dieter Müller Germany
63 WD-50 USA
64 Zuma UK
65 La Pergola Italy
66 El Poblet Spain
67 The Square UK
68 Residenz Heinz Winkler Germany
69 48, The Restaurant Greece
70 The Waterside Inn UK
71 Bocuse France
72 Esperanto Sweden
73 L'Arnsbourg France
74 Akelarre Spain
75 Sant Pau Spain
76 Vue de Monde Austrailia
77 Iggy's Singapore
78 Etrusco Greece
79 De Karmeliet Belgium
80 Café Pushkin Russia
81 Ikuras Restaurant in Hanger 7 Austria
82 Pic France
83 L'Atelier de Joel Robuchon UK
84 Ledoyen France
85 L'Atelier de Joel Robuchon USA
86 La Maison de Bricourt France
87 L'Atelier de Joel Robuchon USA - MGM
88 Pierre Gagnaire Hong Kong
89 Biko Mexico
90 Le Pont de Brent Switzerland
91 Combal Zero Italy
92 Waldhotel Germany
93 Jardine South Africa
94 Plavi Podrum Croatia
95 Georges Blanc Vonnas France
96 Hubertus Austria
97 Comme Chez Soi Belgium
98 Robuchon a Galera Hong Kong
99 Zuma Hong Kong
100 ABaC Restaurant Hotel Spain

el bulli restaurant gerecht uit 2006 horchata black truffelRestaurant El Bulli, gerecht uit 2006: Horchata, black truffel
 

El Bulli van Ferran Adria staat dus weer op de 1e plaats. Reserveren voor dit jaar heeft geen zin meer want ze zitten al vol. Ze sluiten namelijk ieder jaar vanaf eind september tot begin volgend jaar.
Als we naar deze top 100 lijst kijken en we zouden een top 100 maken van de restaurants met de mooiste wijnkaart hoe zou dan de top 100 eruit zien? Ik raad je in ieder geval aan om zeker even naar de El Bulli  website te gaan en bij gastronomy op "wine list" en dan op "traditional" te klikken. Wat een boekwerk die wijnkaart...... fantastisch. De hele wereld is vertegenwoordigd en er staan zelfs "koopjes" tussen.
Doet me ook goed om te zien dat El Bulli ook Corbières wijn op hun kaart hebben staan die ik in mijn kelder heb liggen zoals de "Cuvee nr.3" en "Pointe d'Interrogation?" van Castelmaure uit de Corbières.

duikfoto 1Vinama in actie

Toen ik dit artikel aan het schrijven was en las dat El Bulli aan de baai van Cap Creus lag dacht ik, hé dat ken ik toch ergens van...... maar waarvan? Cap Creus, Cap Creus, heb ik daar ooit niet gedoken? Regelmatig ga ik namelijk diepzeeduiken in Zuid-Frankrijk in de Roussillon streek. We vertrekken dan met de boot vanuit Port-Vendres (wat ten zuiden van Collioure en net boven Banyuls ligt) en gaan dan vaak duiken in het reservaat van Banyuls. Ik de kelder in want behalve mijn wijn ligt daar ook mijn duikmateriaal. Mijn duiklogboek te voorschijn gehaald en inderdaad daar stond het: Cap Creus.

Op 21 augustus 2004 zijn we met de boot vanuit Port-Vendres naar Spanje gegaan naar Cap Creus en heb ik daar gedoken op de duikstekken Les Ilots en Les Points des Fonçats. Het water was 23°C en de eerste duik was op 29.6 meter diepte en de tweede op 21.1 meter, beide 50 minuten. In mijn logboek staat dat het mooie duiken waren die een beetje op Egypte leken. Ik ben het volgende tegengekomen onder water; Murenen, blauwgele nudibranches (naaktslakken), inktvissen, rascasse (schorpioenvis), conger aal, baars, snappers, langousten, prachtig zacht- en hardkoraal, spaghetti sponzen en grote doopvontsschelpen met de dieren er nog in....... Geen idee dat ik toen vanuit het water het restaurant El Bulli had kunnen zien. 

Wist je trouwens dat El Bulli in 1961 eerst een minigolfbaan was, opgezet door een Duits echtpaar? De naam komt van de bulldogs van het echtbaar. In 1963 bouwde ze er een strandbar bij voor alle duikers die er kwamen. Vanaf 1964 werd El Bulli een restaurant. In 1975 kregen ze hun eerste Michelin ster. Het restaurant was toen nog altijd in handen van de Duitser Schilling. In 1984 kwam de chefkok Ferran Adria aan het fornuis die in 1990 het restaurant overnam samen met Juli Soler.
 
Terug naar de top 100 lijst. De vraag bij dit soort Top 100 lijsten is natuurlijk altijd hoe is hij precies samengesteld? Wat is de volledige lijst van restaurants die bezocht zijn maar niet in de top 100 gekomen zijn? Hoeveel restaurants hebben de juryleden bezocht. Hebben de sponsors invloed gehad? Etc.... Laten we er maar van uitgaan dat het algemeen een goed beeld geeft maar dat er waarschijnlijk restaurants niet in staan die wel in de top 100 horen. Waar zijn trouwens al die Michelin sterren restaurants in Japan waar nu zo veel over te doen is?

el bulli restaurant gerecht uit 2006 The seedsRestaurant El Bulli, gerecht uit 2006: The seeds

16:09 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (1) | Tags: restaurants, michelin, el bulli |  Facebook | |  Print