25 augustus 2009

Wijn quote

"Het voordeel van Vlamingen is dat ze evenveel weten van wijn als Fransen, maar het in het Nederlands kunnen uitleggen. En bloemrijker dan je in Nederland ooit hoort. Wijn werd gewoon lekkerder als onze tafelgenoot erover praatte."

Uit de Paul Postma column met als titel 'Blind testen aleen nuttig voor blinde' 
in  het Nederlandse maandblad "Tijdschrift voor Marketing"


vieux chateau certan 1975 grand cru pomerol thienpont

07:45 Gepost door Vinama in Opinie | Commentaren (9) | Tags: quote |  Facebook | |  Print

07 november 2007

Betalen voor een proeverij?

Ik heb nog altijd iedere keer moeite als ik moet betalen voor een proeverij. Ja, natuurlijk heb ik het al gedaan maar altijd met tegenzin. Ik vindt het principiël niet correct dat als ik ergens kom om mijn Euro's achter te laten dat ik ook nog moet betalen om binnen te komen.

Ooit heb ik ook die houding aangenomen van ja ik wil er wel voor betalen als de proeverij ook kwaliteit is maar nee ik blijf er toch bij dat het niet normaal is. Mijn ervaring van bij de Belgian Wines Fair jongstleden heeft ook weer aangetoond dat zelfs al vraag je entree voor een proeverij Jan en alleman toch komen en het alsnog een rommeltje kan worden. Ze worden niet afgeschrikt door het feit dat ze moeten betalen dus het vaak gebruikte "We vragen 5 Euro voor de degustatie want dan weten we zeker dat er enkel mensen komen die geinteresseerd zijn" gaat dus blijkbaar niet altijd op.
Ja maar...., hoor ik je zeggen, je krijgt wel een proefglas wat je mag houden. Maar wat heb ik daar nu aan zo'n inferieur INAO glas. Ja maar...., hoor ik je zeggen de mensen die wijn kopen krijgen hun inkomgeld terug. Nou daar is bij vele degustaties niks van te merken ook bij de Belgische wijn degustatie niet.  Onlangs bij een Spaanse degustatie moest je maar liefst even voor minimaal 200 Euro bestellen voor je je entreegeld terug kreeg. Arme wijnliefhebbers die meerdere proeverijen bezoeken deze herfst.

Nee, Nee, Nee, ik vindt het niet normaal dat je moet betalen voor een degustatie en vind ook dat iedere wijnliefhebber zich hier tegen moet verzetten. Wil dat zeggen dat je niet meer naar zo'n betalende degustatie kunt gaan? Neen, ga gerust maar doe wel je mond open en laat ze weten dat je het niet normaal vindt. Doen we dit niet dan gaat de gehele wijnhandel het de normaalste zaak van de wereld vinden om nu 5 Euro te vragen. Volgend jaar is dit 7,50 Euro en zo zijn we vertrokken.

Beste wijnhandelaars, de kosten voor een proeverij zijn toch al gewoon verwerkt in jullie prijzen dus waarom daar nog eens onnodig extra geld voor te vragen?

Alle lof voor wijnhandelaars die ons niet laten betalen ( althans niet direct want een gratis lunch bestaat toch niet? ), Bravo!

Copy of wijn proeven

En voor de duidelijkheid, ik heb het hier niet over topdegustaties waar de crème a la crème opengetrokken wordt. Om een fles Vega Sicilia of b.v. een Pétrus te proeven begrijp ik dat er een bijdrage gevraagd wordt en wil ik gerust mijn portefeuille trekken als het redelijk blijft. Ik heb het hier over de standaard, doorsnee degustatie. 

20:00 Gepost door Vinama in Opinie | Commentaren (16) | Tags: degusatie, proeverij |  Facebook | |  Print