13 maart 2011

Vin de paille, Jura

Vin de paille oftewel strowijn is wijn die gemaakt wordt door druiven als ze eenmaal geoogst zijn te laten drogen voor een bepaalde tijd alvorens men met het gistingsproces begint. Dit drogen gebeurde vroeger op matten van stro wat vandaag nog wel voorkomt maar ook worden ze tegenwoordig op  bijvoorbeeld houten schappen, rekken of in houten kistjes gedroogd. In de Jura drogen de druiven minimaal zes weken en gedurende deze periode verschrompelen ze waardoor er een concentratie van suiker in de druif optreed. Er is dus geen sprake van nobele rotting zoals dat bij Sauternes het geval is. Tussen Kerst en eind februari worden de druiven geperst en van 100Kg druiven krijgt men ongeveer 15-18L druivensap (20L is officieel het maximum rendement) . Na de gisting blijft er een 15-18L wijn over. Een zeer laag rendement dus waardoor de prijs hoger is en daarom wordt de wijn altijd in halve flessen verkocht.  Vin de paille uit de Jura moet minimum drie jaar op vat rijping hebben gehad en mag onder de appellatie Côtes du Jura, Abois of l’Etoile op de markt gebracht worden.

Vroeger maakte men veel meer vin de paille dan vandaag de dag. Daar waar je het nog tegenkomt zijn o.a. Hermitage in de Noordelijke Rhône, Elzas, Jurançon en Jura in Frankrijk, Australië, Italie (passito), Oostenrijk, Duitsland, Griekenland, Spanje, Zuid-Afrika en USA. Waar wordt het niet gemaakt kan men zich beginnen af te vragen?

Deze vin de paille uit 1999 van Sylvie en Luc Boilley uit St-Germain Les Arlay is gemaakt van 100% savagnin. Een diepe goudgele kleur met een bruine schijn. Een intense neus met krenten, rozijnen, noten en een tarte tatin die net uit de oven komt.  Volle zoete aanzet in de mond met abrikozen, rozijnen, amandelen en kaneel . Een complexe wijn. Een hoge aciditeit die het zoete mooi balanceerd en voor een frisse citrus toets zorgt. In de lange afdronk marsepein en noten. Nu op dronk maar kan nog jaren liggen. Vinama 16pnt.  18,50€ op domein.   vin de paille jura boilley pouilly fume margeret river vin de savoie saint emilion grand cru barolo.jpg

Ook nog in het glas gehad deze week de Mademoiselle M van Alexandre Bain 2007. Een van mijn favoriete Pouilly Fumé’s maar deze natuurlijke wijn uit 2007 is momenteel aan zijn retour begonnen dus nu opdrinken die flessen. Een super mondeuse (druivenras) uit de Savoie , de Arbin van Les Fils de Charles Trosset. Wat een heerlijk rijp fruit, een mondeuse uit duizend en een referentie voor wie eens een mooie mondeuse wil proeven (9,00€ bij Delattre in Jette, Brussel).  Château Franc-Mayne 2001, Grand Cru Saint-Emilion. Een klassieke Bordeaux die het beste nu gedronken kan worden want verbeteren zit er niet meer in. Een heerlijke Barolo Nei Cannubi uit 1998 van Luigi Einaudi waarvan het helaas mijn laatste fles was.

Dan nog een oude rakker uit Australië en wel uit Margeret River. De chardonnay 2001 van Pierro (Ad Bibendum). Deze tien jaar oude wijn had een intens ciroen gele kleur en een boeiende boterige neus met citrus en pompelmoes. In de mond boterkoekjes en mooie mondvulling maar het karakter van de wijn komt van de hoge aciditeit die de wijn ondersteund. Een intense smaak van ananas, een fijne bittertoets en wat hout tannine. Nu drinken maar kan hij zelfs nog wel iets langer mee.

09:11 Gepost door Vinama in Jura | Commentaren (2) | Tags: barolo, australie, saint-emilion, savoie, pouilly-fumé |  Facebook | |  Print

14 augustus 2007

MacDo? Nee, Macvin......du Jura!

Onbekend maakt onbemind en dat is zeker het geval met wijnen uit de Jura. De Jura is een wijngebied in het oosten van Frankrijk op maar een uurtje rijden afstand van de Bourgogne ( niet te verwarren met Jurançon wat in het zuid-westen ligt tegen Spanje).
Ik heb de streek vorige maand bezocht en was aangenaam verrast door de charme van het dorp Chateau Chalon gelegen bovenop een rots met een schitterend uitzicht over de wijngaarden waar de 'Vin Jaune' vandaan komt ( daarover zal ik binnenkort iets vertellen ). Het weer kon beter maar de chambre d'hôte in Chateau Chalon zelf was prima evenals de table d'hôte.

Chateau-Chalon_02

De Jura wijnen zijn niet heel erg bekend bij het grote publiek  aangezien het maar een kleine streek is en er vrijwel alleen maar kleine wijnboeren zijn met beperkte marketing middelen. De wijngaarden liggen op 300-450m hoogte. Er zijn orginele niet alledaagse druivensoorten zoals de poulsard en trousseau voor rode wijn en savagnin voor de witte naast de bekende druivensoorten pinot noir en chardonnay.

Macvin du Jura is een likeurwijn van de vijf hier boven vermelde druivensoorten. Hij wordt gemaakt door het mengen van ongegist druivensap (2/3) met een marc (1/3). Een marc is een eau de vie ( alcohol ) verkregen door het distilleren van de overblijfselen van de geperste druiven. Deze marc moet minstens 18 maanden lageren op eiken houten vaten. Des te ouder de marc is, des te beter de Macvin zo vertelde mij de wijnmaker Geneletti. Hierna mag het gemengd worden met het druivensap waarna het nog een hout lagering van minimaal 12 maanden ondergaat waardoor de witte Macvin het een ambergele kleur krijgt. Macvin bestaat ook in het rood maar 85% wordt toch in wit gemaakt. Een Macvin heeft een alcoholpercentage tussen de 16-22°.

Heb hem deze week zelf gedronken bij een rijpe oranje meloen met ham en dat ging perfect samen. Kan ook als aperitief, bij foie gras, Blue de Gex kaas, dessert met notenijs of als digestief.
Copy of Macvin du jura

Macvin du Jura, Geneletti: kweepeer, rozijnen en een eau de vie geur in de neus die doet vermoeden dat het om een drank met meer dan 41° alcohol gaat. In de mond absoluut niet sterk in alcohol maar eerder een zachte zoete aanzet met een frisse kweepeer, geconfijt fruit, pruimen en een aangename lichte oxidatieve smaak en noten in de afdronk.  13.00 Euro, 15/20pt