09 maart 2009

Wijntip van Delhaize bij Hachis Parmentier

hachis parmentier folder delhaize

 

Gespot in het tijdschrift "de Leeuw" van Delhaize.

 

 

 

 

 


Dat degene die hem kan vinden in de wijnrekken van de Delhaize hier even een seintje geeft.  

witte syrah

19:08 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (5) | Tags: delhaize |  Facebook | |  Print

03 maart 2009

Een reis in de wereld van Châteauneuf-du-Pape

Terugkijkend naar 2008 heb ik nog in herinnering enkele zeer mooie degustaties. Zoals ieder jaar kwam de De Union des Grand Crus de Bordeaux  weer naar Brussel om hun laatste jaargang voor te stellen. Van de linker- t/m de rechteroever van de Gironde waren er 130 Grand Crus te proeven. Alle zeer jong natuurlijk maar iedere keer weer een leerrijke ervaring. Het geeft je een zeer compleet beeld van het in dit geval 2006 jaar in de Bordeaux.

De meest interessantste proeverij van 2008 was er wellicht één waarover ik zelfs nog geen woord heb geschreven op mijn wijnblog. Tja, het is niet altijd even simpel om de tijd te vinden om te schrijven en dan ondertussen heb ik weer andere onderwerpen in mijn hoofd om over te schrijven en dan komt het er niet van. Tot vanavond want nu moet het echt uit mijn pen, te mooi om niet over te schrijven. 

chateauneuf du pape domaine de pegau
Châteauneuf-du-Pape waaronder Domaine du Pegau en Domaine Giraud

Tijdens de winter van 2008 ben ik naar een Châteauneuf-du-Pape proeverij gegaan. En niet zo maar één. Ongeveer een half jaar eerder had ik de uitnodiging al ontvangen om een 100tal Châteauneuf-du-Pape's te komen proeven. Het zal je niet verwonderen dat ik daar meteen op ingegaan ben want zoiets kom je niet iedere dag tegen. Organisator Harry Karis uit Nederland is een gewezen restaurateur en dokter die zich tegenwoordig full-time bezighoudt met het schrijven van een boek over.... jawel de Châteauneuf-du-Pape.
Na eerst verliefd te zijn geweest op de wijnen uit Bordeaux werd dat liefje eind jaren negentig gewisseld voor de Châteauneuf-du-Pape. Die liefde werd zo intens dat hij alles wou weten over de streek en zich beetje bij beetje realiseerde dat de informatie over Châteauneuf-du-Pape (CDP) zeer gefragmenteerd, niet compleet en niet up-to-date was. Het was op dat moment dat hij besloot om zelf een boek te gaan schrijven over CDP. Het zou het meest gedetailleerde boek moeten worden over deze appellatie met 500 pagina's informatie inclusief beschrijvingen van 200 wijndomeinen, dit alles zelf door extensieve research ter plekke verzameld.

Harry karis chateauneuf du pape
Harry Karis, schrijver van "The Châteauneuf-du-Pape wine book".

Harry had dus een 100tal witte en rode Châteauneuf-du-Pape bijeen weten te brengen (het bleken er in realiteit een 130 te zijn) voor een geprivilegeerd groepje liefhebbers. Ook waren er diverse wijnmakers naar het noorden gekomen om zelf hun wijn voor te stellen. De organisatie was perfect en vooral niet te druk dus gelukkig geen geen ellebogen werk bij de proeftafels. Het degustatie boekje waarin alle wijnen in stonden met daarbij de exacte verhoudingen van druivenrassen en welke opvoedig de wijn had gehad was een welkome leidraad tijdens de proeverij.
Na een vijftal witte Châteauneuf-du-Pape waarvan vooral de Domaine du Vieux Télégraphe 2007 me is bij gebleven vond ik het tijd om aan de rode te beginnen. In Châteauneuf-du-Pape hebben ze de laatste jaren alleen goede wijnjaren gekend hebben en dat was ook duidelijk te proeven.

Bij de rode wijnen was het voornamelijk 2006 wat op tafel stond en wat 2005. Enkele domeinen hadden ook voor vatstalen van hun 2007 gezorgd. Zo was er (slechts één fles) van de Cuvée Da Capo 2007 van Pegau en gelukkig heb ik deze kunnen proeven.
Wat een kwaliteit zat er die dag in het glas. Zelden heb ik op een proeverij zoveel  hoge scrores genoteerd.

chateauneuf du pape chateau de la nerthe 2005 les cadettes


Gezien het aantal wijnen dat mijn revue is gepasseerd die dag deze keer geen gedetailleerde proefnotities maar een overzicht van mijn toppers van de dag:

19-20 punten:
- Château la Nerthe, Cuvée des Cadettes 2005
- Domaine du Pegau, Cuvée du Capo 2007
- Domaine du Pegau, Cuvée Laurence 2004
- Tardieu-Laurent Vieilles Vignes 2006
- Clos Saint Jean Deus Ex Machina 2006

chateauneuf du pape pierre usseglio17-18 punten: 
- Domaine de Beaurenard, Boisrenard 2006
- Domaine Grand Veneur, Vieilles Vignes 2006
- Domaine Chante Cigale, Vieilles Vignes 2005
- Domaine Chante Cigale, Vieilles Vignes 2007
- Domaine Chante Cigale, Extrait 2007
- Domaine du Pegau, Cuvée Réserve 2006
- Domaine Roger Sabon, Réserve 2006
- Domaine Pierre Usseglio, Mon Aïeuil 2006
- Clos Saint Jean La Combe des Fous 2006
- Domaine la Barroche, Pure 2006 & 2007
- Château de Beaucastel 2006
- Domaine du Banneret 1989
- Clos des Papes 2006


16+ punten:
- Domaine Pierre Usseglio 2006
- Domaine Giraud , Les Gallimardes 2005 & 2006
- Domaine Giraud, Les Grenaches de Pierre 2006
- Château la Nerthe 2005
- Clos du Caillou, Les Quartz 2006
- Clos du Caillou, Les Safres 2006
- Domaine Paul Autard, Côte Rond 2005
- Clos Saint-Jean 2006
- Château de Vaudieu, Val de Dieu 2005
- Le vieux Donjon 2006
- Domaine du Banneret 2007, 2006 & 2005
- Domaine de la Janasse, Chaupin 2006

Interessant was ook het rijtje van  6 wijnen van Domaine du Banneret waar je mooi de evolutie van een Châteauneuf-du-Pape zag van jong naar oud t/m jaartallen zoals 1999 en 1989.

Het was een TOP proeverij van wijnen met een dominant gehalte aan grenache en eventueel aangevuld met wat syrah, mourvèdre, cinsault of de andere negen druiven rassen die in de Chateauneuf-du-Pape toegestaan zijn. Het jaar 2007 heeft trouwens nogal wat in petto in de Châteauneuf-du-Pape. Opletten dus wanneer die op de markt gaan komen.

Helaas kon ik niet voor het diner blijven want voor de wijnen die daar geserveerd werden ( andere jaargangen zoals de Pegau 1990, Rayas 2000 & 2004, Clos du Papes 2003 ,....) had ik graag nog even willen blijven.

Een grote pluim voor Harry Karis. En nu maar wachten totdat zijn boek nog voor deze zomer uitkomt. Voor een preview of een primeur bestelling kun je naar de website van The Châteauneuf-du-Pape wine book.
*** Update augustus 2009: ondertussen is het boek gepubliceerd, voor meer details zie
hier ***

Als ik aan de proeverij terugdenk kan ik er weer van genieten, wat een kwaliteit komt er uit deze streek. Châteauneuf-du-Pape I love you.

chateauneuf du pape
De wijnmaker van Domaine Giraud.

00:04 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (12) | Tags: rhone, chateauneuf-du-pape, wijnboeken |  Facebook | |  Print

25 februari 2009

Côtes de Bordeaux Saint-Macaire en Ribera del Duero

In de streek van Entre-deux Mers ligt de vrijwel onbekende AOC Côtes-de-Bordeaux-Saint-Macaire (1933). Gelegen ten zuidoosten van Cadillac, Loupiac en Sainte-Croix-du-Mont. Deze appellatie van slechts 55ha brengt uitsluitend zoete witte wijnen voort. De wijngaarden groeien op hellingen die evenwijdig lopen aan de Garonne. Men verbouwt hier sémillon (55%), sauvignon (33%), muscadelle en ugni blanc. Je zult de zoete wijnen uit deze appellatie niet vaak tegenkomen want ze worden helaas steeds meer verdrongen door de rode die enkel de AOC Bordeaux of Bordeaux superieur mogen gebruiken en de droge witte. Deze wijnen zijn namelijk een stuk gemakkelijker te verkopen dan de zoete witte.

Thierry Bos van Domaine de Bouillerot maakt hier een uitzonderlijke zoete witte wijn van 100% gebotryseerde sémillon druiven van wijnstokken die 70 jaar oud zijn. Vier achtereenvolgende Coup de Coeur in de Guide Hachette met meerdere sterren en Bettane et Desseauve klasseren deze wijn op het niveau van de Premiers Cru Sauternes en gaven deze 2003 een 9 op 10.

2003 was een moeilijk jaar voor zoete wijnen in de Bordeaux en Thierry Bos heeft een drastische selectie moeten doen op zijn druiven waardoor het rendement maar 7hl per hectare was. 

Le Palais d'Or 2003, Domaine de Bouillerot, Côtes de Bordeaux Saint-Macaire: 100% sémillon, 150gr/l restsuikel, 50cl fles. Intens gele kleur, vette textuur in het glas. Mooie frisse botrytis neus met overrijpe kweeperen,geconfijte citroen en hazelnoten. Je ruikt uiteraard dat het een zoete wijn is maar hij komt niet plomp over, eerder fris met witte bloemen. Deze wijn heeft een rijke zoete, fruitige aanzet met ananas en  abrikozen, een mooie structuur en voor een 2003 zijn de zuren zeer mooi gevormd. Marsepein en noten in de afdronk. Knap gemaakt. Een ongelooflijke prijs/kwaliteits verhouding want deze fles (50cl) kost slechts 10.00 Euro. Vinama: 16-17pnt.

prado rey 2001ribera del duero Palais d or cotes de bordeaux saint-macaire 2003


0ok nog een mooie Ribera del Duero opengetrokken vorige week die ik in supermarkt El Corte Ingles in Madrid had gekocht.

Prado Rey Reserva 2001 van Real Sitio de Ventosilla, Ribera del Duero: 
95% tinto fino, 3% cabernet sauvignon, 2% merlot, 14mnd barrique en 6mnd op foeders van 20.000L en dan nog 28 maanden lagering op fles.
Eén en al finesse en complexiteit in de neus. Hele fijne geroosterde toetsen, mokka, cederhout en blauwe bessen. Dit beloofd veel. Elegante aanzet van medium rood fruit met versmolten tannine. Subtiel zacht, fijn en ondersteund door zijn zuren waardoor het geheel fris overkomt. Zeer mooi glas wijn waar de fles zo van leeg is. 18,70 Euro in Madrid (in België ongeveer 27.00 Euro), Vinama 16,5pnt. 

Op het rugetiket staat een grafiek met jaartallen waarop de evolutie van de wijn is uitgebeeld zodat je precies weet wanneer hij op zijn top is en hoelang je hem nog kan drinken. Zeer informatief.

22 februari 2009

Sommelier Joe Satake

Ken je Joe Satake, een zeer getalenteerde Japanse sommelier die in Parijs woont? Waarschijnlijk niet want het is namelijk een stripfiguur in de Japanse manga reeks 'Sommelier'.

Manga betekent zoveel als "onbeheerste of willekeurige kwaststreken" en verwijst naar de losse, vloeiende tekenstijl van de typische Japanse striptekenstijl . Binnen de Japanse cultuur heeft manga een belangrijkere positie dan strips binnen de westerse cultuur. Manga wordt gerespecteerd als een kunstvorm of zelfs een vorm van populaire literatuur. De striptekenaars in Japan hebben een vergelijkbare status als een popidool in het Westen.
Mede door (voornamelijk kinder-) series op tv en verspreiding via het internet werd de Japanse strip na 2000 geleidelijk ook in het Westen populairder.

Sommelier joe satake manga ken-ichi hori

Stripboeken over wijn kom je niet vaak tegen maar nu is er dus een hele serie Japanse manga's over wijn waarin het hoofdpersonage Joe Satake van alles meemaakt en waarin hij natuurlijk de held is. Uiteraard staat er altijd een wijn in het middelpunt van het verhaal waarvan er tien in één manga staan.

In deel 2 werkt Joe Satake in het Parijse restaurant Le Monceau waar zijn baas na een slechte culinaire kritiek overweegt de zaak te sluiten. Kan Joe dit voorkomen?
Enkele wijnen die in dit deel naar voren komen: Bollinger Champagne, Petaluma 1993 (Coonawarra), Clos Vougeot, een valse Romanee Conti 1789, Château Coutet 1983 Sauternes, Calon Segur 1990 Saint-Estephe en nog vele meer.

Sommelier joe satake manga ken-ichi hori 2Een manga lees je van achteren naar voren en van rechts naar links. Van mij hadden ze de Europese versie wel gewoon mogen maken eerlijk gezegd dus van voren naar achter en van links naar rechts want het is wel even wennen om achterstevoren te lezen.

Ontspannende lectuur over een interessant onderwerp en men probeert ook nog een didactisch tintje in het verhaal mee te geven.

De Sommelier manga is geschreven door Ken-Ichi Hori en is nu ook verkrijgbaar in België in de Franstalige boekhandels zoals de Fnac voor €8.00.

17:05 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (1) | Tags: sommelier, joe satake |  Facebook | |  Print

19 februari 2009

Lavinia: wijnbar, wijnwinkel, wijnwalhalla in Parijs

lavinia paris winestore winebar wijnbar wijnwinkel

Vlakbij de Opera in Parijs ligt de grootste wijnwinkel waarin ik ooit voet heb gezet, Lavinia. Onlangs was ik er voor de derde keer en ik blijf me iedere keer weer verbazen over wat voor fantastische dingen er allemaal in één winkel bij elkaar liggen. Wat een assortiment, om van te watertanden.  

lavinia paris winestore winebar wijnbar wijnwinkel 2

Op 1500m² verdeeld over drie etages vindt je wijn uit alle streken van de wereld (met natuurlijk de nadruk op Frankrijk). Maar liefst 6.000 referenties uit 43 landen en daarnaast ook nog 500 boeken en wijnaccessoires.

Wat wil je nog meer dan heerlijk slenteren door deze winkel, flessen herkennen, nieuwe zaken ontdekken, prijzen bekijken en vergelijken (Parijs is duur kan ik je zeggen) en van de ene binnensmondse ooooh... naar de volgende aaaah....  Er is ook een degustatie hoek waar die dag onder andere Talbot, Haut-Brion, Sassicaia en vele wijnen meer te proeven waren.

Bij binnenkomst in de winkel zijn we eerst even langs het restaurant op de eerste etage gegaan om een tafeltje te reserveren en daarna terug de winkel in om onze wijn voor bij het eten uit te zoeken. Je kunt namelijk iedere wijn uit de winkel uitkiezen en zelf meenemen naar het restaurant waar hij dan aan de winkelprijs geserveerd wordt.
Je loopt je dan dus niet alleen te vergapen aan al die mooie wijnen in de winkel je weet namelijk ook dat je er zo één gaat drinken die jezelf nu gaat kiezen en dat maakt het winkelen nog leuker dan dat het al is.

pur sang siles loire didier dagueneau 2005

Hierboven de wijnen van de onlangs overleden sauvignon blanc 'koning' uit de Loire, Didier Dagueneau. Sinds zijn dood zijn de prijzen van zijn wijnen aanzienlijk gestegen en is aan de cuvée Pur Sang of Silex nog maar moeilijk te komen.

Als hommage aan Didier Dagueneau besloot ik om een een fles Blanc Fumé de Pouilly 2006 mee te nemen voor de bij lunch.

mouton rothshild pauillac bordeaux grand cru lavinia paris

Een rijtje Château Mouton-Rothshild in de aparte extra gekoelde 'kelder' waar je tegenwoordig in tegenstelling tot vroeger wel even toestemming moet vragen aan de verkopers voor ze de electrische schuifdeuren voor je openen.

romanee conti bourgogne leroy lavinia parisEn dan staan er in diezelfde ruimte ook nog een paar kistjes..... De prijzen per kist waren, afhankelijk van het jaar, tussen de 21.000 en 45.000 Euro. Je hebt dan een mix kistje met de verschillende Grand Cru's van het domein Romanee-Conti.

Eenmaal aangekomen in het restaurant van Lavinia met de fles Blanc Fumé de Pouilly en aan tafel gezeten, neemt de ober je fles wijn mee en gaat deze in een supercooler. Binnen vijf minutes was de wijn gekoeld en werd hij netjes gekaraffeerd geserveerd zoals het hoort voor deze wijn. Voor de Vinama proefnotitie zie hier.

Lekker gegeten maar vooral zeer genoten van de mooie witte wijn van Didier Dagueneau. Gelukkig zet zijn zoon het werk van zijn vader voort.
 
wijnbar restaurant lavinia paris didier dagueneau fume de pouilly 2005

Lavinia, een omweg waard zou ik zeggen en met de Thalys trein ben je tegenwoordig vanaf Brussel in 1,25uur in Parijs? En mocht je op zoek zijn naar een hotel op steenworp afstand van Lavinia dan kan ik je het Inter-Continental Hotel 'Le Grand' van harte aanbevelen.

LAVINIA
3, boulevard de la Madeleine
75001 Paris
Tél. 01 42 97 20 20
www.lavinia.fr
Open maandag-zaterdag 10:00-20:00uur.
Bar-degustatie non-stop tijdens winkeluren.
Restaurant open van 12:00 tot 15:00uur.

Lavinia is er ook in Madrid, Barcelona, Genève en Kiev.

00:07 Gepost door Vinama in Wijnbar | Commentaren (5) | Tags: didier dagueneau, loire, wijnwinkel, parijs |  Facebook | |  Print

15 februari 2009

Grand Cru's uit Chablis en Saint-Emilion op tafel

Een verjaardag vieren samen met vrienden aan tafel voor een heerlijk diner en met dito wijnen is altijd een succesformule. Dat weten ze ook bij de Vlaamse Wijngilde waar afgelopen zondag 410 wijnliefhebbers uit heel Vlaanderen aanschoven voor een onvergetelijke middag ter ere van de 40e verjaardag. 

pierre lurton 2 chateau cheval blanc saint emilion chateau d'yquem sauternesPierre Lurton (foto P.Doomen)

De lunch werd verzorgd door sterrenchef Axel Colonna-Cesari van Auberge de Pecheur. De wijnen kwamen van de leden van de Union des Grands Crus de Chablis  en de exclusieve Premiers Grands Crus Classés de St-Emilion. Van ieder domein was er iemand persoonlijk aanwezig zoals bijvoorbeeld de zeer sympathieke Pierre Lurton van Château Cheval Blanc die ook PDG van Château d'Yquem is.  

We gingen van start met een heerlijk aperitiefhapje 'Semi freddo & Molotov cocktail Pina Colada met handgepelde garnaaltjes en shots van limoen' (geserveerd op een leisteen). Dit werd vergezeld door de Champagne Henriot Brut millésimé 1996 geserveerd uit magnum.  Een volle mature Champagne met een krachtige mooie neus van hazelnoten, boter, lichte oxidatieve toetsen en een autolyse aroma. In de mond een mooie volle rondeur met citrus in de afdronk. Jammer dat er maar één glas werd geschonken.

IMG_1827


Daarna volgden twee voorgerechten waarbij tweemaal een reeks Grand Crus uit de Chablis van 2006 werden geschonken. Per tafel konden de wijnen trouwens verschillen want er waren 13 Grand Crus uit de Chablis aanwezig.

Chablis heeft zeven Grand Crus namelijk: Blanchot, Les Clos, Valmur, Vaudésir, Grenouilles, Preuses en Bougros. Allen gelegen op een naar het zuidoosten gerichte wijnhelling op een hoogte van tussen de 130 en 215 meter. In de mergel- en kalkhoudende bodem vindt je nog oesterfossielen alsook zeesterfossielen.

img_1835ca'Insalata Caprese '09 van buffelmozerella en coeur de bouef tomaat met gebakken langustines. Thaise basilicum, gelei van melasse en opgelegde komkommer'.

Op onze tafel allereerst de Grand Cru Vaudésir 2006 van Domaine des Malandes. Wijnen van Vaudésir worden als de meest volmaakte in de Chablis beschouwd en daar was deze wijn van Malandes een voorbeeld van. Een volle zwoele neus met boter, biscuit, licht hout en mooi mineralig. Top. In de mond een volle aanzet met fijne jonge zuren en citrus. Het hout moet zich in de toekomst nog wat verweven in de wijn. Als dit de standaard zet voor de rest van de wijnen dan wordt het een leuke middag. Vinama 17pnt.

Daarnaast stond de Grand Cru Les Clos 2006 van Domaine  Louis Moreau. Nogal ingetogen in de neus en een grote tegenstelling met de eerste Chablis. Lichte minerale toetsen kan ik nog ontwaarden maar daar blijft het bij. Ook in de mond geeft hij niet veel bloot, wat ananas zuurtjes. Na een tijdje in het glas komt hij wel ietsje meer open met frisse citrus aroma's. Laten liggen. Vinama 14pnt.  

IMG_1828


Bij het volgende voorgerecht was er een reeks van drie Grand Crus uit Chablis  waarvan twee van de GC Les Preuses.

IMG_1836aJonge geroosterde tarbot met citroengras, grove couscous, kokkels, wortelmousseline met komijn en ras-al-hanout saus.

Het eerste glas was de Grand Cru Les Preuses 2006 Domaine William Fèvre. Vettige neus met licht hout en mooie fruittoetsen van abrikozen en citrus. Sappige frisse aanzet met limoen waarna de mineralen naar boven komen met ananas en je de vettige textuur in de mond gewaar wordt. Lange afdronk. Uitstekend. Vinama: 17pnt.

Grand Cru Les Balnchots 2006 Château de Viviers. Wat groenig in de neus, citrus en verder ingetogen. Frisse aanzet maar weinig diepte. Is nog ok maar meer ook niet. Wat alcohol in de afdronk. Vinama 13pnt.

Als laatste Chablis weer een Grand Cru Les Preuses 2006 deze keer van Domaine Gilles & Nathalie Fèvre. Mineralen in de neus met Petit Lu koekjes en licht hout. Volle aanzet van wit fruit, peren en citrus. Mist een beetje lengte maar toch een aangenaam glas wijn. Vinama: 15pnt 

img_1829A
William Fèvre van het gelijknamige domein en Nathalie Fèvre van Domaine Gilles & Nathalie Fèvre


IMG_1830aDan was het tijd voor de rode wijnen bij het Lamsnootje met tapenade van taggiasche olijven, venkelzalf en munt.

Tweemaal een Premiers Grands Crus Classé reeks uit de Saint-Emilion van elk drie wijnen en we gingen van start met Château Belair 1998. Dit was samen met de Canon en de Troplong Mondot de oudste wijn van de avond en het werd tijd dat hij gedronken werd. Ik had waarschijnlijk het laatste beetje uit de fles want de wijn had wat zwevende deeltjes in het glas. Meteen valt de geëvolueerde neus op en zou je zelfs blind weten dat dit een wat oudere wijn is. In de neus leer van een paardenzadel, gedroogde pruimen, champignons en  bos aroma's zoals nat hout. Eigenlijk wel aangenaam. Ook in de mond de geëvolueerde toetsen met een fraaie zachte aanzet en rondheid. Een belegen wijn die perfect op dronk is en je niet meer moet laten liggen. Na een tijdje in het glas ging deze wijn echter wel achteruit en heb ik mijn score nog twee keer naar beneden aangepast waardoor hij uiteindelijk 13.5pnt kreeg.

Château Pavie-Macquin 1999, waarschijnlijk het mooiste rood wat ik die dag in mijn glas heb gehad. Een neus met cassis en grote finesse en zelfs frisheid, super. Blind zou je dit eerder een grote syrah vinden uit de Noordelijke Rhône dan een Bordeaux. In de mond veel rood fruit zoals kersen. Deze 1999er doet zelfs nog jong aan en heeft nog potentieel wat niet echt typisch is voor dit jaar. Soepele tannine die licht droogtrekt met frisse zuren. Wat rokerig in de afdronk en zelfs na een hele tijd in het glas blijft deze wijn schitterend overeind. Vinama: 18pnt.

IMG_1831

Vervolgens Château Cheval Blanc 2001 met een grote dosis cabernet franc. Zeer donker en geconcentreerd van kleur. In de neus eerst ingetogen en na goed walsen wat rood of eerder zwart fruit, caissis, kersen en kruiden. In de mond een volle en krachtige aanzet, ,wat hout en rood fruit. Heeft nog veel potentieel. Tannine nog niet gestructureerd. Deze Cheval Blanc is nog jong en heeft nog enkele jaren nodig. In de karaf er mee of wegleggen en afblijven. Ging trouwens wel mooi samen met het lamsvlees. Vinama:17.5pnt 

De laatste reeks wijnen begon met een Château Canon uit 1998. In de neus zeer verleidelijk en charmant licht rood fruit, eucalyptus en wat geëvolueerde toetsen, na een tijdje vooral tertiare geuren, een bos met natte bladeren. Medium aanzet met zacht rood fruit, wat drop, laurier en tannine die mooi geintegreerd is. Heel mooi op dronk, nu drinken. Vinama: 17pnt.

IMG_1833

Van de Château Troplong Mondot uit 1998 had ik eigenlijk meer verwacht. In de neus cederhout, kersen, grafiet en bos. Mooi en licht. Een volle aanzet met meteen een tanninerijke push die de overhand heeft en alles domineerd. Vinama: 15pnt.

Als laatste wijn de Château Figeac 2000. Diep donker rode kleur, bijna ondoorzichtig. Een ongelooflijke storende en onaangename geur van gekookte groente en groene paprika. In de mond vol rood fruit, hout en evolutie. Gebrande koffie maar ook weer iets groenigs. Geen score.

Met de laatste twee gerechten die geserveerd werden waren diverse mensen aan tafel waaronder ook ik volledig het culinaire spoor bijster. Wat was de bedoeling van chef want wij begrepen het  niet. Hinkelspel, mini pizza van hinkelspel, kwartelei en rucola. Daarna het nagerecht: Olijven & Perzik & San Simon, extra virgin olijfolie cake met perzik, groene olijven en San Simon.  Wat die oude geschaafde kaas op dat zoete dessert deed, wie het weet mag het zeggen?  

Een heerlijke middag, culinair ietsje minder verfijnd dan vorig jaar maar we hebben wel heerlijk gegeten en vooral genoten van de prachtige wijnen uit de Chablis en Saint-Emilion die de Vlaamse Wijngilde weer op tafel had getoverd.
    
Voor de volledige lijst van de aanwezige wijndomeinen waren klik hier.

07 februari 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: Zelfde druif, andere wijn: Chardonnay

Het druivenras chardonnay is waarschijnlijk het meest bekende witte druivenras bij het grote publiek. Overal, in de gehele wereld, kom je tegenwoordig wijngaarden met chardonnay tegen. In bijna alle wijnstreken in Frankrijk (b.v. Champagne, Bourgogne, Elzas, Rhône, Loire, Languedoc, en de Jura. In Italië (b.v. Piemont, Friulli,...), in Spanje voor de Cava, in Burgenland Oostenrijk, in Murfatlar Roemenië, in Californië USA, Argentinië, Chili, Nieuw-Zeeland, Australie, Zuid-Afrika en ga zo maar verder.
Het is zelfs zo dat men in Bordeaux waarschijnlijk gedurende acht jaar gaat testen met chardonnay die daar nu niet toegestaan is. Het INAO ( L'Institut national de l'origine et de la qualité ) zal hier eind februari een beslissing over nemen.  

De wieg van de chardonnay staat in de Bourgogne. De naam chardonnay komt zelfs van het gelijknamige Franse dorp in de Maconnais streek. In de Côte de Beaune worden van chardonnay topwijnen gemaakt zoals Montrachet, Meursault, en Corton-Charlemagne. In Chablis op de fossiele kalkgronden worden er eveneens pareltjes van gemaakt.

Wat mag je van een wijn gemaakt van chardonnay verwachten? De druif chardonnay is vrij neutraal en moet zijn aroma's halen van de terroir, het klimaat en de vinificatietechnieken.

In een koel klimaat zoals Champagne en Chablis krijg je wijnen met een hoge aciditeit, aroma's van groene appels, groene pruimen en biscuit. Het is hier dan ook gebruikelijk om na de alcoholische gisting ook de malolactische gisting (het omzetten van appelzuur in melkzuur) te laten plaatsvinden wat de wijnen wat ronder en aangenamer maakt en de wijn aroma's geeft zoals boter en hazelnoot.

In warmere regio's krijg je er meer citrus bij. In een heet klimaat krijgen de wijnen een overrijp fruit karakter van perziken en exotisch fruit zoals mango en ananas. Indien de wijn op hout heeft gelegen komt daar ook nog vanille bij en uiteraard hout bij. 

Chardonnay kent veel synoniemen. De meest bekende zijn Weisser Burgunder in Oostenrijk en Duitsland (of Weisser Clevner), gamay blanc, beaunois en rousseau.

Het is een druivenras wat vroeg rijpt en geeft in de noordeljke wijngebieden goede resultaten mits hij een langzame rijping krijgt. Dit betekent ook dat hij vroeg in de knop zit en dus gevoelig is voor vorstschade in het voorjaar.  Chardonnay geeft de voorkeur aan een bodem van kalk en krijt.

Enkele jaren geleden was er een echte chardonnay hype bij de consumenten, het was niet aan te slepen. Alles en iedereen moest chardonnay drinken als witte wijn (vooral uit de Nieuwe Wereld) met als resultaat dat je in veel bars en restaurants ook niks anders kon drinken. Toen is er een tijdje de ABC houding geweest (Anything But Chardonnay), oftewel het maakt niet uit welke wijn zolang het maar geen chardonnay is en nu is alles gelukkig weer genormaliseerd.

Lise-marie nadine ferrand 2004 Pouilly fuisse Lindaflor 2006 mendoza argentina Bodega Monteviejo


Twee wijnen van dezelfde druif maar toch twee compleet verschillende wijnen. De eerste wijn is van Nadine Ferrand die weduwe is en samen met haar zwager een klein wijndomein runt in de Chalonnais. De cuvée Lise-Marie is genoemd naar haar twee dochters.

Domaine Ferrand, Cuvée Lise-Marie 2004, Pouilly-Fuissé, Bourgogne: Bleekgele kleur. Fruitige, frisse aroma's in de neus van citrus, appels en iets van stenen. In de aanzet komt de frisheid van limoen en en grapefruit naar voren zonder agressief te zijn, mooie finesse. Wel een mooie zuurgraad voor een chardonnay. In de afdronk wat ananas. Vinama 14pnt, €11,20 op domein. 

De andere wijn, ook van chardonnay, komt uit Argentinë. Warmer klimaat dan Frankrijk en dat proef je ook duidelijk in de wijn. De druiven voor de Lindaflor worden zeer rijp geplukt, gaan op de sorteertafel en na licht gekneust te zijn rechtsreeks in eiken houten vaten voor de alcoholische gisting en daarna 18 maanden in nieuwe Franse eik. Het domein Bodega Monteviejo is in handen van Catherine Péré-Vergé, die eigenares is van o.a. Château Le Gay en Château Montviel in Pomerol. Aan de voet van het Andes gebergte zwaait Michel Rolland hier de scepter in de kelder en dat proef je.

Lindaflor Chardonnay 2006, Bodega Monteviejo, Mendoza, Argentinië: Intens gele kleur, zelfs naar het goudgele toe. Dikke tranen en zelfs een wat vettige textuur. Zeer aromatische neus van vanille, nog duidelijk hout, exotisch fruit zoals overrijpe ananas, lekkere Petit Lu boterkoekjes, alcohol en boter. In de mond valt meteen de alcohol op die een warm gevoel in de mond geeft. Een zeer intense en geconcentreerde smaak van exotisch fruit en appelsienen, rozijnen, citrus en zelfs botrytis. Een krachtpatser. Zuren zijn mooi verweven. Jammer van ietsje alcohol in de afdronk. Desalniettemin een mooi glas wijn. Vinama: 15,5pnt, €13.50. 

Ik heb beide wijnen gisteren bij een mooi zalmhaasje geserveerd wat even was aangebakken en nog licht rauw van binnen was. Daarnaast wortelen en kleine aardappels in de schil met wat botersaus. De Pouilly-Fuissé ging daar zeer mooi bij maar de Lindaflor overheerste alles en de smaak van het eten werd naar de achtergrond gedrukt.

Precies een jaar geleden heb ik ook een fles Lindaflor 2006 opengetrokken en het doet me plezier om nu een positieve evolutie te proeven. Het hout is veel minder dominant aanwezig en alles is beter geintegreerd. Over zes maanden nog eens proberen.

En wil dit nu zeggen dat de Argentijnse chardonnay beter is? Nee niet per se, het is vooral een andere stijl van wijn. Eigenlijk had ik van Domaine Ferrand de Cuvée Prestige open moeten trekken die houtrijping heeft gehad want die zou meer zijn mannetje gestaan hebben tegenover de Argentijn.

Conclusie: Zelfde druif, ander werelddeel, ander klimaat, andere terroir, andere wijnmaker = andere wijn. En juist dat maakt wijn zo boeiend.

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs. 

06 februari 2009

Top wijnmakers op verjaardag van de Vlaamse Wijngilde

vlaamse wijngilde logoDe Vlaamse Wijngilde mag veertig kaarsjes uitblazen en dat zal gevierd worden dit weekend.

De Vlaamse Wijngilde is een vereniging van wijnproevers die over heel Vlaanderen actief is. Ze verkoopt geen wijn, ze maakt geen wijn, ze proeven wijn. Zo eerlijk en objectief mogelijk. Met aandacht voor alle streken van de wereld, voor alle druiven die een noemenswaardige wijn maken, en in zeer uiteenlopende prijsklassen. De Vlaamse Wijngilde onderscheidt zich door een unieke cocktail van op het eerste gezicht misschien tegenstrijdige ingrediënten. Nationale samenhang en lokale autonomie. Leren in alle ernst en toch ontspannen genieten. Een niet commercieel beleid en een optimale verstandhouding met wijnproducenten en wijnhandelaars.

De Vlaamse Wijngilde organiseert evenementen waar de leden, los van elke druk om iets te kopen, wijn kunnen ontdekken, proeven, kritisch bespreken, er over van gedachten wisselen met de wijnmaker, leren over de eigenhied van wijnlanden en wijnstreken, over de stijlkenmerken en diversiteit van druivenvariëteiten, over het vak van wijnbouw en vinificatie. En dat alles in een ontspannen sfeer, onder geestesgenoten.

vlaamse wijngilde 4b
Château eigenaresse bij de laatste Saint-Emilion Grand Cru Classé degustatie van de Vlaamse Wijngilde (foto P.Doomen)

Er bestaan  39 lokale verenigingen oftewel commanderijen in de taal van de Vlaamse Wijngilde waar een 3000 leden bij zijn aangesloten. De commanderijen die ieder hun eigen programma samenstellen (degustaties, bezoeken aan en van wijnproducenten, wijnbeurzen, inhuldigingen van personaliteiten, feestmaaltijden met aangepaste wijnen) zijn verspreid over het hele Vlaamse en Brusselse land, van Heusden-Zolder tot in de Westhoek. Elke commanderij heeft een lokaal bestuur met een voorzitter, ondervoorzitter, wijnmeester, secretaris, penningmeester en pr-verantwoordelijke.
 
De Vlaamse Wijngilde heeft zelfs een eigen wijntijdschrift 'Ken Wijn' wat zich naar mijn mening kwalitatief met de beste kan vergelijken. Drieduizend exemplaren, negentig bladzijden dik en dat twee keer per jaar. Artikels over wijn en wijncultuur, geschreven door de gepassioneerde leden van de Vlaamse Wijngilde. Gewikt en gewogen - en opgepoetst- door een even gepassioneerd redactieteam. Gedrukt op hoogwaardig papier, professioneel afgewerkt en ik kijk iedere keer weer uit naar de volgende editie.

In samenwerking met Syntra organiseert de Vlaamse Wijngilde een opleiding voor de leden die daar behoefte aan voelen. Dezelfde inhoud, dezelfde syllabus, dezelfde terminologie, dezelfde wjnen, over gans Vlaanderen.

vlaamse wijngilde 5
(Foto P.Doomen)

Voor degene die nog geen lid zijn wil ik nog vermelden wat ze aanstaande zondag mislopen. Op die dag vindt namelijk het Nationale Feest van de Vlaamse Wijngilde plaats,  geheel in het teken van het veertigjare bestaan van de vereniging. De lunch wordt verzorgd door sterrenchef Axel Colonna-Cesari van Auberge de Pecheur.

Deze topdomeinen  van de Union des Grands Crus de Chablis zullen aanwezig zijn:

 • DOMAINE PASCAL BOUCHARD met Pascal Bouchard
 • LA CHABLISIENNE met Hervé Tucki
 • DOMAINE JEAN COLLET & FILS
 • MAISON JOSEPH DROUHIN met Jean-Pierre Cropsal
 • DOMAINE NATHALIE & GILLES FEVRE met Nathalie Fèvre
 • DOMAINE WILLIAM FEVRE met Didier Seguier
 • DOMAINE LAROCHE
 • CHATEAU LONG DEPAQUIT met Matthieu Mangenot
 • DOMAINE DES MALANDES met Guénolé Breteaudeau
 • DOMAINE LOUIS MOREAU met Louis Moureau
 • DOMAINE GFA MOUTONNE met Matthieu Mangenot
 • DOMAINE SERVIN met François Servin
 • DOMAINE SIMONNET met Jean-Philippe Archambaud
 • DOMAINE TREMBLAY met Vincent Tremblay
 • CHATEAU DE VIVIERS met Matthieu Mangenot

Als dat nog niet genoeg is zijn er natuurlijk ook rode rakkers aanwezig waar je U tegen kunt zeggen namelijk de exclusieve Premiers Grands Crus Classés de St-Emilion:

 • CHATEAU CHEVAL BLANC met Pierre LURTON
 • CHATEAU ANGÉLUS met Hélène et Jean-Bernard GRENIÉ
 • CHATEAU BEAUSÉJOUR (DUFFAU-LAGAROSSE) met Vincent DUFFAU-LAGARROSSE
 • CHATEAU CANON met Géraldine LEGER
 • CHATEAU LA GAFFELIERE
 • CHATEAU PAVIE met Angélique et Eric DACOSTA
 • CLOS FOURTET met Tony BALLU
 • CHATEAU BEAU-SEJOUR-BECOT
 • CHATEAU BELAIR
 • CHATEAU FIGEAC met Eric d'ARAMON
 • CHATEAU MAGDELAINE
 • CHATEAU TROTTEVEILLE
 • CHATEAU PAVIE-MACQUIN met Cyrille THIENPONT
 • CHATEAU TROPLONG-MONDOT met Stéphanie LIBREAU

Ja, niet slecht hè. Zeg maar gewoon fantastisch en drie keer raden wie daar aanwezig gaat zijn...

En wil je weten hoe ik er toe ben gekomen om lid te worden van de Vlaamse Wijngilde? Dat heb ik uit de doeken gedaan in een eerder artikel op Vinama wat hier te lezen is. Is je interesse inmiddels gewekt en wil je nog meer weten of lid worden van de Vlaamse wijngilde ga dan eens een kijkje nemen op de website van de Vlaamse Wijngilde.

40 jaar, Hiep Hiep Hoera en dank aan al die vrijwilligers en bestuursleden die zich zo intensief en enthousiast inzetten voor de Vlaamse Wijngilde.

Met dank aan Peter Doomen, communicatieverantwoordelijke  van de Vlaamse Wijngilde.

00:12 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (4) | Tags: vlaamse wijngilde |  Facebook | |  Print

31 januari 2009

Riesling op schiste

Een nieuwe Pure Winelovers degustatie georganiseerd door Jan in restaurant NZET in Gent en deze keer volledig in het teken van Duitse rieslings op schiste (leisteen). Een vijftiental wijnen uit de Moezel van steile op het zuiden gelegen hellingen. De wijnen gingen van droog, halfdroog/zoet tot zoet.

Riesling is een grote klassieke witte druif (maar toch nog vrij onbekend bij het grote publiek) die langzaam en tot diep in november rijpt en niet zo gevoelig is voor vorst. Daarom komt hij vooral in noordelijke wijngebieden voor waar hij onder de late herfstzon langzaam zijn rijping voltooit wat uiteindelijk het aromatisch karakter versterkt. Riesling weerspiegelt zijn terroir waar hij verbouwd wordt. Een schiste bodem is rijk aan mineralen en geeft de wijn dan ook een mineralige en tevens rokerige toets. De steile schiste hellingen slaan overdag ook de warmte van de zon op om dit 's nachts weer af te geven aan de wijnstok. De zon wordt weerspiegeld in de Moezel rivier en door dat de wind vrijspel heeft (geen bergen die de wind blokkeren)drogen de druiven goed.

Riesling wordt bijna altijd voor monocépage wijn gebruikt dus zonder toevoeging van andere druivensoorten. De druif leent zich tot het vinifiëren van beendroge wijn tot edel zoete en zelfs mousserende wijn. Riesling geeft ook de mogelijkheid om goede bewaarwijnen te produceren.    

duitse riesling peter lauer riesling spatlese fass 7 2006

 

Waar moet je nu naar zoeken als je een riesling wijn proeft? Wat zijn de typische karakteristieken?
Qua kleur zul je een bleekgele, groengele kleur zien. In de neus aroma's van perzik, appel, citrusfruit en witte bloemen (lindebloesem) en in de mond valt de levendige zuurgraad meteen op. Het zijn vooral sappige fruitzuren. Strakke zuren vindt je vooral in beendroge rieslings. Rijpere rieslings geuren naar abrikoos en ananas.

Na rijping op fles kan er ook een geur van petroleum ontstaan die je bij geen enkele andere druif aantreft. Persoonlijk kan ik het wel waarderen als er een lichte 'petrole' geur aan de wijn zit maar het wordt blijkbaar ook als een fout beschouwd door diverse wijnboeren. Iemand citeerde deze avond bijvoorbeeld Marcel Deiss die gezegd heeft dat "riesling die op de juiste terroir staat nooit 'petrole' zal ontwikkelen bij het ouder worden". 
  
Heeft de druif de edele rotting ondergaan dan heeft de wijn een typische smaak van gedroogde abrikozen, rozijnen, amandelen en honing.

In Duitsland is Riesling met 20% de meest voorkomende druivensoort waar hij ook wel Rheinriesling of Johannisberg riesling wordt genoemd. De wijnen van deze avond kwamen allemaal uit de Mosel-Saar-Ruwer streek, het oudste wijngebied van Duitsland. 9.000ha wijngaarden waarvan meer dan de helft met riesling. Het Moezel gebied wordt verdeeld in de Unter-Mosel, Mittel-Mosel en Ober-Mosel waarbij de beste rieslings uit de Mittel-Mosel komen van Enkirch tot Trier.

Voordat we de wijnen blind zijn gaan proeven werd ons door Jan gevraagd om van iedere wijn een indicate te geven hoeveel gram suiker en hoeveel gram zuren er in de wijn zit alsmede of er laboratorium gist of natuurlijke gist gebruikt was. Voor de zuren dat bleek een vrijwel onmogelijke opdracht (althans voor mij) en op het moment dat het echte suikergehalte van een wijn verteld werd hoorde je geregeld een ai..,oooh.. of yes. Met de gistsoort zaten we er gezamelijk bijna altijd juist op alhoewel daar ook wel eens een gokje gewaagd is.

Hoe zat dat ook al weer met endogene en exogene gisten? Endogene gisten zijn van nature aanwezig op de druif en/of in de wijnkelder, exogene gisten zijn kunstmatig in een laboratorium gemaakt. Deze gisten zijn nodig voor de alcoholische gisting. Wil een wijnboer exogene gisten gebruiken dan zal hij eerst alle endogene gisten moeten doden met sulfiet.

riesling duitsland Hausmann peter lauer mosel weingut franz friedrich kern heinrich kaess

1. C. A. Haussmann - Spätlese trocken 2007, Traben Trarbacherer Königsberg, Moezel, prädikatswein: Eerst een ingetogen neus en na goed walsen licht stenig, witte bloemen en abrikozen. Fruitige aanzet, sappig en een allemansvriend. Zuren goed aanwezig. Correct gemaakt. Vinama 13pnt,  6,80 Euro. Volgens sommige proevers was deze wijn kunstmatig aangezuurd.

2. Peter Lauer - Ayler Kupp „Unterstenbersch" 2007 Fass 12, Qualitätswein, Saar Restsuiker 10,1 g/l, Zuren: 7,0 g/l, spontaan vergist, 45 hl/ha:   
Deze wijn komt van een helling van 70%, geoogst op 20 oktober 2007. In de neus geeft hij een beetje de indruk een natuurlijke wijn te zijn, daarnaast licht mineralig en wit fruit. Wel wat monotoon. In de mond echter een frisse aanzet met onderbouwende zuren van napoleon snoepjes of van die zachte snoepjes met zuur wit poeder erop, fruit. In de afdronk wat zoete frambozen en grapefruit. Vinama 14pnt, 10,00 Euro.

3. Weingut Franz Friedrich Kern - Wehlener Sonnenuhr ‚S' 2004 - alte Reben, Wehlen, Moezel: Mineralige, stenige neus, beendroog. Lichte petroleum en rokerige toets. Zeer droge aanzet met stevig aanwezig zuren. Wijn is niet helemaal in balans. Een bittertje en chemische smaak in de afdronk die me stoort. Vinama 12.5pnt, 10,20 Euro.

4.  Weingut Heinrich Kaess - Trarbacher Schlossberg 2003, Hochgewächs trocken, Moezel: Dikke vette tranen in het glas. In de neus naast appels een duidelijk petroleum aroma, misschien dat deze wijn wat ouder is dan de vorige? Een volle mature aanzet, weinig fruit en het lijkt net op of er houttoetsen in zitten. Alcohol komt strek naar voren in de smaak. Vinama 13pnt, 6,50 Euro.   

duitse riesling weingut franz friedrich kern heinrich schmitges st urbans-hof oekonomierat weiss

5. Weingut Franz Friedrich Kern -  Wehlener Sonnenuhr 'S' 2006 - alte Reben, Moezel: Ingetogen neus maar komt snel los. Bloemen, vuursteen maar ook boter en lactische aroma's. In de mond fris, fruitig en evenwichtig echter na enige tijd in het glas gaat het met grote stappen achteruit. Hij evolueerde zeer negatief en daarom een onvoldoende voor deze wijn. Vinama 11pnt, 11,00 Euro.

De volgende wijn was een vreemde eend in de bijt, een piraat. Echter we waren niet op de hoogte dat er een piraat tussen ging zitten. Het waren allemaal rieslings zo was ons verteld dus ik was zeer verbaasd toen ik dit proefde. Mijn eerste gedachte was een natuurlijke sauvignon blanc uit de Loire maar dat kon absoluut niet het waren immers allemaal rieslings. Ik heb toen maar in de groep gegooid dat dit niet op een riesling trekt en als er riesling in de fles zou moeten zitten het wel ergens een beetje op riesling moet lijken en niet op dat wat ik in mijn glas had. Hans had net voor de degustatie deze piraat er tussengezet.

En dit was de wijn: 
6. Bruno Allion, Surin Tout Simplement, Vin de Table Touraine: Nog wat koolzuur aanwezig, zeer fruitige neus met appels en noten. Limonade neus, dit is een natuurlijke wijn. A-typisch riesling zowel in de neus als in de mond. Eerder iets uit de Loire, sauvignon? Ook in de mond zeer fruitig, exotisch, appelsap en drinkt ook als limonade, lekker. Vinama 14pnt, +/- 10.00 Euro.    

Bruno Allion tourraine sauvignon blanc

7. Weingut Heinrich Schmitges -  Grauschiefer 2000 QBA trocken, Moezel: Rijp fruit in de neus, boenwas, petrole, ik hou hier wel van. In de mond verwacht je veel de neus maar de wijn is zeer plat, hij valt dood, zit geen structuur in, geen balans. Vinama 10pnt, 8,00 Euro.

8. St. Urbans-Hof, Oekonomierat Nic. Weiss - Leiwen (Saar), 2007 Wiltinger Kabinett, restsuiker 25,8 g/l,  zuren 8,2 g, spontaan vergist, 60 hl/ha: Eenvoudig en fruitige neus. Fris, fruitig, gras, weinig restsuiker en zuren komen kunstmatig over (aangezuurd?). Vinama 12pnt, 8,00 Euro.

duitse riesling weingut josef bernard kieren st urbans-hof oekonomierat peter lauer saar mehringer blattenberg riesling auslese

9. Weingut Josef Bernard Kieren - Graacher Dompropst 2003, Spätlese Halbtrocken, Moezel  11,5% RZ 16,1 Säure 6,4: Een volle aromatische neus met appels, mineralen en petrole. Mineralige aanzet met frisse pompelmoes zuren, droog en wat bitter. Vinama 13pnt, 5,80 Euro.
Deze wijn bleek te zijn gechaptaliseerd of angereicherd zoals de Duitsers zeggen (suiker aan de most toegevoegd om een hoger alcohol percentage te krijgen).

10. St. Urbans-Hof, Oekonomierat Nic. Weiss - Leiwener Laurentiuslay 2007, Spätlese feinherb, Moezel, restsuiker 32g/l, zuren 7,3g spontaan vergist 40 hl/ha: Wat vettig in het gals. Zoet fruit in de neus met perzik, abrikoos, kruiden en iets lactisch. Volle halfzoete aanzet met abrikozen,appelsien en citrus in de afdronk. Zuren aangenaam aanwezig. Vinama 14.5pnt, 36,00 Euro

11. Peter Lauer -  Ayler Kupp 2006 Spätlese Fass 7, Saar, 8.5%, restsuiker 75,6g/l, zuren 7,6g, spontaan vergist, 29 hl/ha: Zeer aparte neus, stoffig en alsof er zuurkool in het glas zit. Zoete aanzet met zelfs wat botrytis toetsen. Daarna zoet rijp fruit met toch ook droge toetsen er doorheen. Vinama 15.5pnt, 15,00 Euro.

12. St. Urbans-Hof, Oekonomierat Nic. Weiss - Mehringer Blattenberg 2006,  Auslese, Moezel, 9,5%,  restsuiker 93,6 g, zuren 6,9 g, spontaan vergist 30 hl/ha, gerijpt in foeder: Geen proefnotitie maar met dank aan Jan is dit die van de wijnproducent: "Dieser Riesling ist eine kräftige und vollmundige Auslese. Ein enormes Spektrum von fruchtigen Aromen lässt sich auf die selektive Lese zurückführen. Der leuchtende Blauschiefer verleiht dem Wein eine feine Würze und ausgeprägte Mineralität. Die edelsüße Auslese verwöhnt den Gaumen mit einem intensiven und lang anhaltendem Geschmack von reifen Früchten kombiniert mit eleganten Honignoten". Vinama 15pnt, 20,00 Euro.

duitse riesling matheus kirsten franz matheus drhon hofberger auslese riesling oswald esseln-falkenburg dhron hofberger riesling beerenauslese

Van de volgende drie wijnen moesten we ook de leeftijd raden.

13. A.Matheus - Kirsten - Dhron Hofberger Auslese 1975, Moezel: Bruinige kleur, oude wijn, noten honing en rozijnen, muf. Gemaderiseerde kenmerken, zuren komen zeer sterk naar voren en zoet wordt naar de achtergrond gedrukt. Ver op zijn retour. 20,00 Euro

14. Franz Matheus - Dhroner Hofberger 1976 Auslese Riesling, Moezel: Licht oxidatieve neus met alcoholnoten en nat karton. In de mond komt de bitterheid op de voorgrond. Ver op zijn retour/passé. 
22,00 Euro

15. Oswald Esseln-Falkenburg - Dhron Hofberger Riesling 1976  Beerenauslese, Moezel: Mooie complexe neus, oud, noten. Volle zoete aanzet met zelfs nog iets van fruit en wat tabak. Lange afdronk van confiture en geconfijt fruit. (vergeten te scoren), 32,00 Euro.

Combinatie wijn en gerecht? Voor de droge Duitse riesling:
Garnalen risotto, Asperges, Coq au riesling, Krab met grapefruit, Carpaccio van vis met limoen echalotjes en peper, Kip met citroensaus, Tajine van kip met geconfijte citroen of kweepeer, Plateau fruit de mer, Elzasser zuurkool schotel, Sushi, Kalfsschnitzel met citroen. Grand Cru niveau: Kreeft met roomsaus, Forel en Tarbot. Een halfdroge riesling gaat vaak goed samen met de Chinese keuken. 

Combinatie wijn en gerecht? Voor de zoete Duitse riesling:
Allerlei foie gras gerechten, zowel koud als gebakken foie gras,  Kip met roomsaus en bijvoorbeeld oesterzwammen, desserts zoals Aardbeien mousse met sabayon, Apfelstrüdel, Tarte tatin en Peren met roquefort.

We hebben afgesloten met een mooi stuk vlees van Mauro en een heerlijke crême brulée. In de keuken heb ik eens kunnen proeven van de commerciële ingrediënten lijn van El Bulli chef Ferran Adrià Acosta. Wat dacht je van Yoghurt in poeder vorm, smaak is verbluffend goed. En gedroogde frambozen. Zien eruit als een gewone framboos maar dan compleet gedroogd. Aparte gewaarwording in de mond.
Bij het eten heeft Mauro nog een viertal flessen wijn opengetrokken waarvan er twee uit Bugey kwamen van het domein waar Mauro een wijngaard heeft gekocht dus daar gaan jullie later vast en zeker nog meer van horen. Daarnaast is vooral de mooie cabernet franc (van Fuca?) me bijgebleven maar ik heb geen notities genomen welke wijnen dit waren dus misschien kan iemand anders dat hier aanvullen. Jan, dank voor de mooie avond.

29 januari 2009

Skynet blog award 2008

blog 2 award skynet 2008

Dank aan iedereen die op Vinama gestemd heeft en hulde aan Food fan voor haar prachtige en heerlijke blog Culinier Atelier waar je ideeën op kunt doen voor wat je kunt klaarmaken bij de volgende fles wijn die gaat opentrekken. Twee wijnblogs in de top vijf, het gaat de goede kant op.....

21:31 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

27 januari 2009

Loire verslag, deel 5: Domaine Pierre Bise

;,nx;nc< x

23:56 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

22 januari 2009

Einde wijnjaar??

Onlangs was ik in de supermarkt Delhaize waar ik een boodschappenkar vol met flessen wijn zag staan met daarop het plakkaat "einde wijnjaar" . Even kijken dacht ik, je weet nooit of er iets leuks tussen zit want dat is me hier al eerder overkomen. En dit zag ik toen liggen:

chateau branas grand poujeaux 2005 moulis medoc

Château Branas Grand Poujeaux 2005 uit Moulis. Jawel, een topper uit de Bordeaux van de Belgische eigenaars Justin en Carmen Onclin bijgestaan voor deze jaargang door de oenoloog Michel Rolland. Vanaf 2006 werken ze trouwens samen met Stéphane Dérenoncourt.

Op de website van Delhaize (delhaizewineworld.com) kost deze wijn 30,90 Euro en in september tijdens het wijnfestival was hij even in de aanbieding voor 24,72 Euro maar ook zeer snel uitverkocht. Nu lag hij daar tussen de "einde wijnjaar" flessen voor slechts 17,52 Euro en dus meteen daarna in mijn boodschappenwagentje. 
Waarom had deze wijn deze wijn een foute prijs?  De Château Branas Grand Poujeaux uit het jaar 2003  was in promotie met 20% korting en de 2005 zal er per ongeluk tussen zijn gekomen.

Einde wijnjaar? Nog lange niet, ik zal zelfs nog enkele jaren moeten wachten voordat deze wijn op dronk is en hij zal nog een hele tijd mee gaan. Dank u Delhaize voor deze korting van 43%!

chai chateau branas grand poujeaux 2005 moulis medoc

07:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (15) | Tags: moulis, bordeaux, delhaize |  Facebook | |  Print

18 januari 2009

Loire verslag, deel 4: Cheval Joly, paardenkracht in de wijngaard

6 Marius cheval paard nicolas joly labour a cheval ploegen met paard in wijngaard coulee de serrant

Toen ik Nicolas Joly in Savennières onlangs bezocht werd de wijngaard La Coulée de Serrant (7ha) juist op dat moment met paard en ploeg bewerkt. Van de 7ha ploegt Nicolas Joly 1,5ha tweemaal per jaar met zijn paard Marius. Nicolas Joly bewerkt zijn grond zo min mogelijk om het leven in de verschillende grondlagen zo min mogelijk te verstoren.  

Waarom wordt een wijngaard eigenlijk geploegd? Ploegen is uiteraard goedkoper dan chemische onkruidbestrijders maar er zijn nog meer redenen.  Het omploegen van de grond is belangrijk voor:

- Verluchting. Dit bevordert de vermenigvuldiging van micro-organismen.
- Verwijderen van schadelijk onkruid dat in concurrentie is met de wijnstok en water en mineralen opnemen. Onkruid creëert een fris en vochtig micro klimaat, wat de kans op voorjaarsvorst groter maakt. Ze stimuleren tevens de ontwikkeling van ziekten. (bij de conventionele wijnbouw verwijderd men onkruid door het gebruik van chemische middelen)
- Los maken van de bovenlaag. Ploegen verbetert de fysieke structuur van de grond en zorgt ervoor dat de harde bovenlaag gevormd door de passage van de machines los komt. Hierdoor kan het water beter penetreren en onstaan er geen plassen die het onstaan van schimmels kunnen bevorderen.

2 Marius cheval paard nicolas joly labour a cheval ploegen met paard in wijngaard
Marius krijgt even rust.

Ploegen is een zeer oude techniek en er kan veel tijd in gaan zitten, zeker als het niet mechanisch kan gebeuren. Ploegen gebeurt normaliter met een tractor of zoals bij Coulée de Serrant nog met een paard. Vooral in wijngaarden waar een tractor geen toegang heeft, zie je vaak een paard aan het werk in de wijngaard want deze is veel wendbaarder. Een paard is ook veel minder zwaar dan een tractor waardoor de grond niet te compact wordt (en een paard zorgt ook nog voor een natuurlijke bemesting). Het heeft dus niks met folklore te maken als je een paard voor een ploeg ziet in de wijngaard.

In het algemeen wordt er door wijnbouwers gemiddeld drie keer per jaar geploegd:
1. Na de oogst wordt er aarde tegen de onderkant van de wijnstok opgehoopt (chaussage of buttage) om hem te beschermen tijdens de winter. Men ploegt dan +/- 10 tot 20cm diep. Een biodynamische wijnbouwer zal minder diep ploegen om het goede organische materiaal in de bovenlaag te behouden.
2. Na het snoeien rond maart, ploegt men die aarde weer terug naar het midden van de rang (dechaussage).
3. Voor de bloemzetting in mei. Weer 'chaussage' om de wijnstok tegen de droogte te beschermen (meridionale regio).
Na de bloeitijd in juni op 5-8 cm diepte (dit wordt niet overal toegepast).

Nicolas Joly vindt tweemaal, na de oogst en na het snoeien,  echter meer als voldoende. 

Er mag niet geploegd worden als er risico op voorjaarsvorst bestaat want het vocht in de bodem zorgt dan voor een temperatuursdaling van de wijnstok kans op bevriezing. Om dezelfde reden mag er niet geploegd worden tijdens de bloeitijd, want dan is de kans op coulure (het tijdens de bloei onbevrucht blijven van de bloesem) groter.

3 Marius cheval paard nicolas joly labour a cheval ploegen met paard in wijngaard

De mannen die aan het ploegen waren op La Coulée de Serrant gaven me de indruk dat ze blij waren dat ik stond te fotograferen want dat gaf ze waarschijnlijk een goed excuus om te pauseren. Het ploegen met een paard is namelijk voor zowel het paard als de arbeiders een zeer ware en intensieve job. Ik heb ze daar bezig gezien en ze waren aan het zwoegen. Ze vertelde me dat het paard dan ook niet langer wordt ingezet dan 1,5 à 2 uur per dag. Ook zeiden ze dat het een heel precies werkje is want als je even niet oplet ploeg je zo de wijnstokken uit de de grond en dat is niet de bedoeling. Tijdens het ploegen worden ook wat oppervlaktewortels van de wijnstok verwijderd zodat de wortel gestimuleerd wordt om naar beneden te groeien. 

5 Marius cheval paard nicolas joly labour a cheval ploegen met paard in wijngaard coulee de serrant
Wijngaard La Coulée de Serrant van Château de La Roche au Moines in Savennières, Loire.

Naast de functie van het ploegen heeft het paard nog een ander doel volgens Joly. De energie van het paard wordt via zijn aura aan doorgegeven de wijnstok (ja we gaan even biodynamisch...). Alleen het feit al dat er een paard tussen de wijnranken loopt beïnvloedt rechtstreeks het leven in de wijnstok. Een paard wordt gedomineerd door 'warmte' (=vuur: één van de natuur elementen naast water, licht en aarde). De mest van een paard is ook de enige die warm genoeg is om er champignons op te laten groeien.

Schapen sheep moutons wijngaard coulee de serrant nicolas joly savennieres loire
Schapen in de wijngaard Coulée de Serrant die in de winter het onkruid opeten en omzetten in mest.

De vorige delen van het verslag:
proloog
deel 1 : Château de Villeneuve, Saumur 
deel 2 : Restaurant Les Tonnelles in Behuard, Maine-et-Loire
deel 3: Ontmoeting met Nicolas Joly op Château de La Roche aux Moines, La Coulée de Serrant in Savennières

13 januari 2009

Loire verslag, deel 3: Ontmoeting met Nicolas Joly op Château de La Roche aux Moines, La Coulée de Serrant in Savennières

Enigzins met een bepaalde vorm van opwinding zat ik in de auto richting Château de La Roche aux Moines, beter bekend van Clos de La Coulée de Serrant, want om 11:00uur hadden we een afspraak met Nicolas Joly. Nicolas Joly eigenaar en wijnmaker van dit top domein in Savennières gelegen in de Anjou-Saumur regio in de Loire, Frankrijk. Eindelijk zou ik de grote voorvechter van biodynamie zelf eens ontmoeten, zijn domein kunnen bezoeken en zijn wijnen ter plekke kunnen proeven.

Zoals een kind, opgewonden omdat hij met zijn ouders naar pretpark gaat, volgde ik de bordjes "Domaine La Coulée de Serrant". Er zijn blijkbaar twee ingangen naar het domein en heel toevallig nam ik de mooiste route waar je eerst recht op het klooster Vieux Serrant uit 1130 stoot waarna je langs de steile helling van de wijngaard Coulée de Serrant gaat en tenslotte recht op het kasteel "La Roche aux Moines" uitkomt, de woonst van Nicolas Joly. Hier wordt al 878 jaar wijn gemaakt. Destijds eerst door de cisterciens monikken en nu door één van de grootste voorvechters van de biodynamische wijnbouw, Nicolas Joly. Nicolas Joly heeft het domein geleidelijk aan van zijn ouders overgenomen en is in 1984 volledig overgegaan op biodynamische wijnbouw.

chateau de la roche aux moines la coulee de serrant nicolas joly savennieres
Château de La Roche aux Moines, Savennières.

Voor een uitleg over biodynamische wijnbouw verwijs ik naar de eerdere artikels op Vinama:
Biodynamische wijnbouw deel 1 - Z003 van Zind Humbrecht
Biodynamische wijnbouw deel 2 - Rudolf Steiner
Biodynamische wijnbouw deel 3 - De preparaten 
Biodynamische wijnbouw deel 4 - De preparaten 500 t/m 507

In de proefruimte van het kasteel werden we ontvangen door de dochter Virginie Joly waarna enige tijd later vader Joly ons kwam vergezellen. Nicolas Joly is een zeer aangename, hartelijke en enthousiaste man die volluit en gepassioneerd praat.  
Volgens Nicolas Joly wordt de origine van de "appellation contrôlée" in de wijngaard gevormd. De appellatie "Coulee de Serrant" die slechts zeven hectaren omvat is geheel in eigendom van de familie Joly. Enkel op een arme grond zonder chemische middelen zal een wijnstok zijn echte karakter laten zien aldus Joly. Met chemische middelen zal de wijnstok minder zonne-energie op kunnen nemen via de bladeren en minder leven via de grond opnemen.  

nicolas joly la coulee de serrant savennieres
Nicolas Joly (r).

Zodat de wijngaard uiteindelijk zijn oorspronkelijke karakter (AOC) kan laten zien past Nicolas Joly de volgende zaken op zijn percelen toe. Het bemesten van de wijngaard gebeurd met mest van zijn eigen tien koeien en twee stieren. Deze dieren worden gevoed met dat wat er op het domein verbouwd wordt. Tussen de wijnranken is er natuurlijke begroeiing. De grond wordt zo min mogelijk bewerkt om de verschillende lagen niet met elkaar te vermengen. 1,5ha wordt nog met het paard bewerkt (en dan nog net op het moment dat ik er was).

Na de oogst wordt er een kudde schapen in de wijngaard losgelaten die het onkruid opeten en omzetten in compost. Bijenkorven op het domein zorgen voor een goede bestuiving en kippen eten de slakken op mochten die er zijn in de wijngaard.

Ziektes worden met biodynamische preparaten en kruidenaftreksels voorkomen of bestreden. Er wordt zeer weinig koper gebruikt. Drie à vijf kilo in de bouillie Bordelaise voor één hectare en dat per jaar. Sommige wijngaarden hebben al drie jaar geen Bordelese pap meer gezien.

Uit respect voor de diversiteit van het landschap blijven diverse hectare AOC grond met de natuurlijke begroeiing behouden en niet gebruikt als wijngaard terwijl dit wel mag.

Enkel lage rendementen, bijna de helft van wat officieel is toegestaan. Resultaat is een hoge kwaliteit en nooit hoeven te chaptaliseren (toevoegen van suiker aan de most om een hoger alcoholgehalte te krijgen). Manuele oogst in meerdere tries om te zorgen dat all druiven optimaal rijp (soms met botrytis) worden geoogst over een periode van 3 à 4 weken.

la coulee de serrant
De steile wijngaard La Coulée de Serrant met op de achtergrond de rivier de Loire.

Daarnaast zo weinig mogelijk tussenkomst in de kelder dat is belangrijk volgens Joly. Laat de wijn zijn ding maar doen. Dit kan echter alleen als je je zaakjes in orde hebt in de wijngaard. De oorsprong van smaak van de wijn komt van de terroir en het microklimaat.  Waarom een wijnstok volspuiten met chemische middelen die de fotosynthese belemmeren? 

Hoe kun je in de kelder het werk voortzetten wat de natuur je tijdens de oogst heeft gegeven?  De huidige technologie kan de wijn verder verwijderen van zijn origine en kan zelfs ongewenste neveneffecten veroorzaken. 
Moet je een debourbage wat oorspronkelijk enkel in matige wijnjaren door de wijnboeren gebruikt werd nu systematisch ieder jaar toepassen? Moet je een produkt wat door de zon gevormd is later sterk afkoelen om de wijnsteenkristallen te laten neerslaan? Moet je gisten uit laboratoria gebruiken die het typische wijnjaar verdoezelen en aroma's en smaken toevoegen? Moet je de vitaliteit uit de wijn halen door hem te sterk door een filter te persen waardoor hij zelfs beschadigd wordt?  Wijn klaren? Temperatuurscontrole tijdens de gisting? Veel nieuwe eiken houten vaten? Het moge duidelijk zijn, volgens Nicolas Joly is het antwoord een volmondig nee op al deze vragen. 

Het meeste werk voor een wijnboer in de kelder is volgens Nicolas Joly acte de presence geven en bewonderingswaardig kijken naar datgene wat er zich voor zijn ogen in de vaten afspeeld. 

Voor de Eerste Wereldoorlog waren de witte wijnen uit Savennières zeer gewild bij de connaisseurs en betaalde men er veel meer voor dan voor bijvoorbeeld de befaamde witte Montrachet wijnen uit de Bourgogne. Die tijd is tegenwoordig voorbij en Savennières is een beetje in de vergetelheid geraakt terwijl er nog altijd prachtige witte wijnen van de chenin druif gemaakt worden.

virginie joly coulee de serrant savennieres loire
Virginie Joly (in de voetsporen van haar vader) naast de vaten met de oogst van 2007.
   
Nicolas Joly maakt drie witte wijnen:
Les Vieux Clos-AOC Savennières: 5ha op het oosten, wijnstokken gemiddeld 18/20 jaar oud, 4.800 stokken per ha, rendement 30-35hl/ha (50hl toegestaan), leisteen, kwarts en zandgrond, opvoeding op eikenhouten vaten (niet nieuw), 1 à 2 maal soutirage en batonnage, 20.000 flessen.
2006: Zeer rijpe, mature, volle droge witte wijn met een zeer lange afdronk. Nu al op dronk, 16pnt. 18,30 Euro op domein.
 
Clos de la Bergerie-AOC Savennières Roche aux Moines (een soort Cru): 3,2ha op het oosten, wijnstokken gemiddeld 30 jaar oud, rendement 28-30hl/ha (50hl toegestaan), leisteen en kwartsgrond, in de kelder hetzelfde als de vorige wijn. 8 à 10.000 flessen.
2006: aromatische exotische neus met abrikozen en bloemen, In de mond mooi mineralig met frisse zuren, citrus toetsen en een zeer mooie lengte, 17pnt. 30,95 Euro op het domein.

Clos de la Coulée de Serrant-AOC Coulée de Serrant: 7ha op steile zuidelijke helling, sinds het jaar 1130 een wijngaard. wijnstokken gemiddeld 35-40 jaar oud, oudste stokken 80 jaar oud, 4.000 tot 6.700 wijnstokken per hectare, rendement 20-25hl/ha (40hl toegestaan),   leisteen en kwarts bodem, 20-25.000 flessen, dit perceel is biodynamisch sinds 1981. Gedurende 6 a 8 maanden op eikenhouten vaten waarvan slechts 5% nieuwe vaten. Eén à tweemaal soutirage. Deze witte wijn kan gemakkelijk 10 à 20 jaar verouderen of zelfs meer.
2006: Pure terroir wijn, grote rijke vette wijn, complex, lang in de mond, eindeloos, appels, fijne zuren, wat lactisch, mineralen, 18pnt. 45,70 Euro op domein.

Joly adviseerde om al zijn wijnen 6 tot 24 uur van te voren te karaferen en ze te drinken op een temperatuur van 14-16°C. Halfvolle flessen zullen gedurende enkele dagen positief evolueren buiten de koelkast. 
De drie wijnen die ik geproefd heb stonden allemaal al drie dagen open. Joly heeft toen een nieuwe fles geopend van Coulée de Serrant om me het verschil te laten proeven en dat is enorm. De fles die net open was gemaakt leek absoluut nog niet niet op de grote complexe witte wijn die ik net in het glas had gehad en die dus al drie dagen openstond.  

Wijn en gerecht? Wat past er nu op tafel bij deze heerlijke Savennières? Volgens Joly alle vissen en wit vlees. Bijvoorbeeld, le poulet à l'angevine, la blanquette de veau, le sandre au beurre blanc (typisch streek gerecht met vis gevangen in de Loire), homard en sauce, coquille St-Jacques en sauce, kaas: Cantal, Salers en zeer droge Chèvre. Des te krachtiger het gerecht des te expressiever worden onze wijnen aldus Joly.

Ook al zijn de prijzen van zijn wijnen aan de hoge kant is de vraag ernaar dusdanig groot dat hij geen enkel probleem heeft om zijn wijnen kwijt te geraken. Ik had graag wat 2005 van hem willen kopen maar dat had hij niet meer. Enkel 2006 en daar was niet veel meer van over aldus Nicolas Joly.

Bij deur van zijn ontvangstruimte staat een bordje waarop de bezoeker er op geattendeerd wordt dat als er wijn gerpoefd wordt er minstens één fles gekocht moet worden. Voor een wijnliefhebber zal dat geen straf zijn.

Na het proeven van zijn wijnen, het gepassioneerde gesprek met de toch wel fundamentalistische biodynamische wijnbouw aanhanger Nicolas Joly, een kijkje in zijn kelder, een wandeling naar de wijngaard Coulèe de Serrant, verlieten we 2,5 uur later voldaan Nicolas Joly. Absoluut de moeite waard om te bezoeken. 

clos de la coulee de serrant 2006, clos de la bergerie 2006 les vieux clos
De drie wijnen van Nicolas Joly: Les Vieux Clos, Clos de la Bergerie en Clos de la Coulée de Serrant.


Zie hier voor de proloog, deel 1 en deel 2 van het Loire verslag.


Nicolas Joly
Château de la Roche aux Moines
49170 Savennières - France
Tél : 0033 (0)2 41 72 22 32
Fax : 0033(0)2 41 72 28 68
www.coulee-de-serrant.com 
Iedere dag open behalve zondagen en feestdagen van 9-12uur en van 14-18uur.

05 januari 2009

Schaatsen en icewine uit Canada

Ieder jaar als het begint te vriezen dan krijg ik weer de kriebels. Zal het hard genoeg gaan vriezen om op natuurijs te kunnen gaan schaatsen? Van jongs af aan heb ik regelmatig op de schaats gestaan. Nou ja regelmatig, ik schaats enkel op natuurijs dus de laatste tien jaar is dat maar een keer of twee geweest. Op 1 januari jongstleden was het dan na vijf jaar weer zo ver. Na een heerlijke oudejaarsnacht met vuurwerk, overgoten met Champagne en natuurlijk laat in bed schaatsten we 's middags op een groot bevroren meer. Even wennen in het begin want het was toch weer een tijdje geleden maar na een tijdje kwam de slag er weer in.

Zo ook gisteren weer heerlijk genoten op een bevroren ven in een natuurreservaat net over de grens bij onze Noorderburen. Vorige week was ik daar nog aan het wandelen naast het water en was er nog geen ijs te zien. Vier dagen later was het helemaal dicht gevroren.
Schilderachtige taferelen van schaatsende mensen tussen het riet, sommige al lerend achter een stoel schaatsend, kinderen op de slee en honden op het ijs. Het ijs was prima, geen water op de baan en vooral ruimte zat voor iedereen. Mijn noren waren uit het vet gehaald en het was heerlijk toeren op het ijs. Tegen de wind in was het even zwoegen en met de wind mee ging ik als een 'kampioen' (nou ja...een mens mag eens dromen).

En wat drink je nu als je een paar uur op het ijs staat? Wijn? Nee, ik dacht het niet. Voornamelijk water, want je krijgt het bloedheet van het schaatsen. Zelfs de thermos koffie ging niet op want dat was te warm. Een vriend die mee was had duidelijk beter nagedacht dan ikzelf want hij had het kruidenbitter Underberg meegenomen (gelukkig genoeg flesjes) en ik moet zeggen dat dat de perfecte combinatie was daar op het ijs. 

schaatsen op de flaes iceskating ijsbaan
Het bevoren natuurreservaat De Flaes op 4 januari 2009 (foto gemaakt met mijn telefoon)

Toen ik daar mijn rondjes aan het schaatsen was dacht ik met al dat ijs om me heen aan een fles wijn die ik in 2008 cadeau had gekregen van R. Hij was namelijk naar Canada geweest en had daar een winery bezocht en voor mij een fles icewine meegenomen. Die moest vanavond maar eens open zo dacht ik om een dag vol ijspret af te sluiten.

IJswijn is wijn waarvan de druiven zeer laat geoogst worden bij een temperatuur van minimaal -7 à -8 °C. Ze worden dus geoogst in bevroren toestand en ook bij het persen zijn ze nog bevroren. De druiven hebben geen edele rotting gehad zoals bijvoorbeeld bij de Sauternes wel het geval is. De druiven zijn dus nog helemaal intact. Het waterige sap van de druif is dus bevroren waardoor het bij het persen gescheiden wordt en er enkel een grote suikerconcentratie overblijft met veel aroma- en smaakstoffen. Een ijswijn is dus ook zeer zoet. De suikerconcentratie kan oplopen tot ongeveer 300 gram. Toch is deze wijn door zijn flinke dosis aanwezige zuren niet te plomp. 

De opbrengst is dus zeer laag wat de prijs de hoogte in drijft en derhalve wordt ijswijn ook in halve flesjes verkocht. Er zijn trouwens ongeveer twee wijnstokken nodig om dat halve flesje vol te krijgen. Ijswijn is geen wijn die je vaak tegen zult komen maar is eerder een rariteit. Halve flesjes 'ijswijn' van 9,00 Euro bij de supermarkt zijn dan ook niet het echte spul maar gemaakt van druiven die gewoon (dus niet bevroren) geplukt zijn en nadien in grote vriezers kunstmatig bevroren worden. Cryo-extractie heet dit en dit wordt trouwens ook toegepast in de Sauternes als ze een slechte oogst hebben gehad om een grotere suiker concentratie van de most te verkrijgen. Reken voor een half flesje echte ijswijn ongeveer een prijs vanaf 20,00 Euro (de goedkoopste) tot 60.00 Euro en meer.

De meest voorkomende landen waar ijswijn gemaakt wordt zijn Duitsland (eiswein van voornamelijk de riesling), Oostenrijk en Canada (icewine). Canada is vandaag de dag marktleider qua ijswijn en ze hebben er zelfs een "sparkling icewine".

Icewine Trius vidal
 

Zo gezegd zo gedaan en zat ik gisteren en ook vanavond nog met een heerlijk glas icewine Trius van de Hillebrand Winery uit Niagara-on-the-Lake uit Ontario. Deze ijswijn is gemaakt van de inheemse druif vidal.
Vidal is een hybride een kruising van Europese druiven (Vitis Vinifera) en Amerikaanse druiven (Vitis Berlandieri of b.v. Vitis Labrusca). Van hybriden wordt normaal geen wijn gemaakt  omdat de Amerikaanse druiven een slechte wijnsmaak geven. Vidal is hierop echter een uitzondering net zoals bijvoorbeeld de regent die ook in België en Nederland voorkomt.

De druiven voor deze Trius wijn zijn geplukt van 12 tot 14 december 2005 bij -11°C, gisting vindt plaats op lage temperatuur en de wijn heeft zes maanden op Franse eik gelegen. 218gr suiker per liter en 13,1gr zuren p/l.

De wijn heeft een gouden kleur en is zeer aromatisch. Verleidelijke zoete aroma's zoals honing, mango, papaya en wat frisse citrus toetsen en mandarijnen. Zeer dikke, romige textuur in het glas wat flink blijft plakken aan het glas. Geconcentreerd maar slechts 11,5% alcohol. In de mond uiteraard een dikke wijn met een zeer zoete aanzet waarin abrikozen, perziken, noten en ook weer die honing. Enkele seconden later komen de frisse zuren er heel mooi doorheen met o.a. citrus in de eindeloze afdronk. Een wijn om van te nippen. Alhoewel het maar een 37,5cl flesje is zal ik er morgen voor de derde dag weer van genieten. Niks erbij eten, de wijn op zich is al een dessert.

Laat het maar lekker vriezen, dan sta ik binnenkort weer op het ijs.

23:43 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (5) | Tags: icewine, ontario, sauternes, ijswijn, canada, vidal |  Facebook | |  Print

30 december 2008

Test-Aankoop Champagne en Schuimwijn test 2008

Voor de eindejaarsfeesten heeft Test-Aankoop (De Consumentengids) 19  Champagnes en 5 schuimwijnen (uit Luxemburg, Spanje, Italië en Australië) getest. Alle komen uit de reguliere supermarkten met een prijsvork tussen de 7.00 en 33.00 Euro.

Het resultaat:

 Naam Score PrijsSuperSoort wijnTest Aankoop beoordeling smaak
  
1Taittinger Brut Réserve 9131.00DiverseChampagnevlezig en complex, levendig, met een zeer fijne zuurstructuur; lange, zuivere afdronk met een fijne citrustoets
2Raphaël Villard Carte Blanche Brut 9013.25CarrefourChampagnevol, frisfruitig en levendig, met een zeer fijne zuurstructuur en een frisse afdronk
3Lanson Black Label Brut 8827.00DiverseChampagnezeer frisse smaak, met een fijne zuurstructuur en een lange afdronk met een frisse toets
4Moët & Chandon Brut Impérial8831.00DiverseChampagnevol en levendig, met een fijne zuurstructuur en een lange, frisse afdronk met een vleugje citrus
5Pommery Brut Apanage 8831.00DiverseChampagnekrachtige en intense smaak met geroosterde toetsen; lange, kruidige afdronk
6Veuve Clicquot Ponsardin Brut 8833.00DiverseChampagnekrachtig en levendig, frisfruitig; fijne zuivere afdronk met een citrustoets
7Comte D'Estenac Cuvée Spéciale Brut8714.59MatchChampagnerijk en complex, met een fijne citrustoets in de afdronk
8Louis Veillé Brut 8714.95SparChampagneromig en complex; fijne afdronk met een honingtoets
9Vranken Demoiselle Grande Cuvée Brut8724.89DiverseChampagneverfijnd en complex; zuivere afdronk met een fijne citrustoets
10Bernard-Massard Sélection Brut878.39DiverseSchuimwijnromig, met een fijne zuurstructuur; frisse afdronk met een fijne citrustoets
11Jacob's Creek Brut Cuvée 868.99DiverseSchuimwijnvol, fruitig en levendig; lange afdronk met een fijne citrustoets
12J. Contet Père Et Fils Brut8512.99ColruytChampagneromig, vol, levendig en licht; frisse afdronk met een citrustoets
13Meiter Brut 8515.05DelhaizeChampagnefrisfruitig; mediumlange afdronk met een citrustoets
14G. H. Mumm Cordon Rouge Brut 8529.00DiverseChampagnefris, volwassen en krachtig; mediumlange, frisse afdronk
15Charles Vincent Sélection Réservée Brut 8413.99ChampionChampagnevol en levendig met frisse zuren; lange, levendige afdronk
16Piper-Heidsieck Brut8328.00DiverseChampagnelevendig en fris, maar met een nogal korte afdronk
17Veuve Durand Brut Réserve 8212.99AldiChampagnelevendig, met veel appel; eerder korte afdronk
18Martini Brut Cuvée Spéciale827.21DiverseSpumantefrisfruitig, met een fijne zuurstructuur; correcte afdronk met een citrustoets
19Freixenet Cordon Negro 828.32DiverseCavalicht en levendig, frisfruitig; eerder korte afdronk
20Comte De Brismand Brut Réserve8113.99LidlChampagneevenwichtig, levendig en fris, maar eerder korte afdronk
21Comte Martin De Laval Brut Cuvée Réservée 8013.99MakroChampagneevenwichtig en frisfruitig, eerder korte afdronk
22Laurent-Perrier Brut L-p8029.00DiverseChampagnefris en vlezig, maar wat vegetaal; medium lange afdronk met een citrustoets
23Henri Favre Tradition Brut 7714.95IntermarchéChampagnelicht en levendig, nogal vegetale afdronk
24Codorníu Selección Raventós 738.49DiverseCavavrij dun, discreet fruitig, met een korte afdronk


In 2007 had Test-Aankoop 12 goedkope Champagnes uit de grootdistributie vergeleken met 11 schuimwijnen. Dit jaar dus een andere opzet.

Wat wel opvalt zijn de resultaten van sommige Champagnes die zowel dit jaar als vorig jaar in de test zaten. Bijvoorbeeld de Veuve Durant Brut Réserve uit de Aldi, vorig jaar de grote winnaar met 90 punten en nu slechts 82 punten (de prijs is wel  hetzelfde als in 2007). Wel een heel erg groot verschil en dat voor een Champagne Brut die in principe ieder jaar dezelfde kwaliteit heeft of zou moeten hebben of ligt het misschien aan het proefpanel?

De Raphaël Villard Carte Blanche Brut uit de Carrefour krijgt er dit jaar twee punten bij en gaat van 88 naar 90 punten. De prijs vandaag is identiek hetzelfde als die in 2007 namelijk 13,25 Euro.

Helaas is er nergens een uitleg te vinden van hoe de degustatie heeft plaatsgevonden. Werd er blind geproefd of niet, wie waren de proevers, op welke temperatuur werden de wijnen geschonken, werden ze allemaal in één keer gestest of op meerdere dagen, nergens details.

Eerdere artikels op Vinama over Champagne/Schuimwijn tests:
Schuimwijn vergeleken met Champagne door Test-Aankoop (2007)
Welke Champagne voor de feestdagen (WineSpectator)?

champagne bubbles
(Photo-Collection CIVC)

10:45 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (5) | Tags: champagne, schuimwijn, cava, spumante, cremant |  Facebook | |  Print

28 december 2008

De lach van de dag

Het feit dat Vinama een wijnblog is wil niet zeggen dat we af en toe niet eens om iets anders kunnen lachen wat helemaal niks met wijn te maken heeft.

Wat te doen met die vervelende telemarketeers die je ongevraagd thuis opbellen om iets te verkopen? Hier is het antwoord:

16:10 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

24 december 2008

Een koude Kerst en Nieuwjaar?

kerstkaart 3 wijn 2008-2009

Champagne wijngaard besproeid met water zodat er een isolerend laagje ontstaat wat voorkomt dat de wijnstok bevriest (Photo-Collection CIVC).

07:15 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

21 december 2008

Wijnscheurkalender 2009

De wijnscheurkalender van Hubrecht Duijker kennen we nu onderhand wel dus wijnliefhebbers het is tijd voor iets anders, tijd voor iets beters. Geen 'ordinaire' zwart/wit kalender op goedkoop papier maar een kleuren wijnkalender op glossy en kwalitatief papier.

Dat is de "Tous les vins en 365 jours" wijnscheurkalender geschreven door wijnschrijver Jean-Paul Ballon van uitgeverij Les Almaniaks . Sinterklaas heeft hem bij me onder de schoorsteen gelegd en hij heeft er verstand van moet ik zeggen want het is een hele mooie en informatieve kalender.

wijnscheurkalender 2 2009

Een kalender waar op elke dag een specifieke wijn wordt beschreven. Nee, geen regio of soort wijn, ik bedoel dus één fles wijn van één bepaald jaar en van één wijndomein. Op iedere dag staat een korte uitleg van de wijn met proefnotitie, combinatie met gerechten en zelfs een richtprijs. Op de kalender is zelfs wat plaats voorzien om bijvoorbeeld afspraken te noteren. Op de achterkant van iedere dag staan 'de wijn weetjes' of een verdere uitleg over de wijn op de voorkant.

wijnschercalender 2009 domaine cauhapeDe kalender is zo gemaakt dat hij op je bureau of kast kan staan maar hij kan ook tegen de muur gehangen worden. Helemaal achterin staat een index van de wijnen per A.O.C. en op welke dag je die in de kalender kunt vinden.

Welke wijnen staan er allemaal in? Dat gaat van een Dom Perignon 1985, Silex van Dagueneau, Les Forts de Latour, Charmes-Chambertin, Bandol tot en met de Vin de Pays d'Oc of en Vin de Table toe.

Ongetwijfeld de mooiste wijnscheurkalender die ik ken.

Te verkrijgen voor 12,90 Euro in de Franstalige boekwinkels of te bestellen op het internet bij Les Almaniaks.    

17:18 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (1) | Tags: wijncadeau |  Facebook | |  Print

15 december 2008

Kissed by the grape

Een nieuwe en zelfs Nederlandse film over wijn van Fred van Dijk (voormalig VPRO filmer) heeft het daglicht gezien. Op zich altijd al een goede zaak want zo vaak verschijnt er geen film over wijn en al helemaal niet over biologische/biodynamische wijn.
cd hoes

Hier de beschrijving van de sr. editor van Perswijn, Rene van Heusden:

"Op 28 november is de documentaire Kissed by the Grape in Amsterdam in première gegaan. De documentaire met als subtitel The Story behind Organic Wine is een hommage aan de biologische wijnbouw. Hij is gemaakt door filmmaker Fred van Dijk op initiatief van zijn schoonzoon Derrick Neleman, directeur van het in biologische wijn gespecialiseerde importbedrijf Lovian. Een hoofdrol erin wordt gespeeld door bekende wijnproducenten als de Spanjaard Miguel Torres, de Chileen Alvaro Espinoza en het Italiaanse duo Natalino en Amadio Fasoli. Met deze producenten komen tegelijk drie verschillende vormen van biologische wijnbouw aan bod. De Fasoli's volgen hun 'boerenverstand', Espinoza is de overtuigde aanhanger van de biodynamie, terwijl de 'grote' Torres de rationele zakenman is.

De documentaire is gedraaid in wijngaarden in Italië, Spanje en Chili. Daarmee ontbreekt dus het land waar de meeste biologische en biodynamische wijnmakers te vinden zijn, Frankrijk. Niettemin krijg je als kijker een goede indruk van het hoe en waarom van biologische wijnbouw. En wat een verademing is de louter positieve toonzetting van de documentaire!

Vergelijk dit eens met het zwartgallige Mondovino dat zogenaamd ook een lans wilde breken voor de 'ware' wijnproducent. Nergens in Kissed by the Grape wordt gepreekt, drammerig gedaan of worden niet-biologische producenten gedemoniseerd. Nee, de betrokkenen leggen gewoon op overtuigende manier waarom ze een bepaalde manier van werken gekozen hebben. Ook humor ontbreekt niet. Betere reclame voor biologische wijnen is nauwelijks denkbaar.

Wellicht de meest fascinerende van de geportretteerde producenten is Miguel Torres. Vreemd genoeg spreekt die in Spanje Spaans, maar in Chili Engels. Dit echter terzijde. Zijn motivatie om biologische teelt te bedrijven hangt nauw samen met een mogelijke opwarming van het klimaat. Torres legt uit aan dat de investeringen in een duurzame wijnbouw niets met vaag idealisme te maken hebben, maar ingegeven worden door zakelijke overwegingen. Alleen een duurzame wijnbouw kan op termijn overleven. Je moet dat alleen wel willen inzien. Maar aan visie heeft het Torres nooit ontbroken. En, heel interessant, hij durft ook bepaalde biologische dogma's ter discussies te stellen.

Een bijrol in Kissed by the Grape is weggelegd voor Derrick Neleman en Harold Hamersma. Ze leveren allebei een statement af. Neleman is al sinds jaar en dag een fervent pleitbezorger voor biologische wijnen. Hij ziet wel graag dat zulke wijnen gekocht worden om het lekker en niet alleen om het biologische. Terecht, een goede smaak is een overtuigender verkoopargument dan orthodoxe ideologie. Maar het 'verhaal' achter dit soort wijnen impliceert wel een meerprijs. Harold Hamersma is in wijnland tegenwoordig zo'n beetje onvermijdelijke marketinggoeroe en doet in die hoedanigheid zijn zegje over biologische wijnen. Maar hij heeft een markante filmkop - hij zou zowel voor held als snoodaard kunnen doorgaan -, dus daar doen we niet moeilijk over. Niet in beeld maar wel te horen is saxofoniste Candy Dulfer. Zij verzorgde de muziek voor Kissed by the Grape.

De op dvd uitgebrachte documentaire wil zich niet alleen op wijnprofessionals richten, maar ook op de 'kritische consument'. In hoe verre dat tweede succesvol zal blijken, valt nog te bezien. Voor iedereen met een meer dan gemiddelde belangstelling voor wijn is Kissed by the Grape echter een absolute aanrader. Je krijgt er een goed gevoel bij én je steekt er het nodige van op. Kortom, een regelrechte aanrader!"

alvaro espinoza chilie
De Chileen Alvaro Espinoza, voor mij de meest interessante wijnmaker uit de documentaire.(foto:Kissed by the grape)

Derrick Neleman van de biologische wijnimportfirma Lovian was zo vriendelijk mij een exemplaar op te sturen. Gisteren ben ik eens onderuit gaan zitten met een glas wijn en heb ik de film bekeken. Het is een mooie documentaire geworden over drie wijnproducenten uit Spanje, Italië en Chili. Het beeldmateriaal is prachtig en het is alsof jezelf tijdens een bezoek aan de desbetreffende wijndomeinen  met de wijnmakers aan het praten bent zo gemakkelijk en gemoedelijk is het allemaal op beeld gezet. Dat is misschien ook wel de reden waardoor er geen echt begin en einde aan de documentaire zit wat ik wel miste. Vanaf de eerste seconde zit je midden in de documentaire en hij houdt na een uur ook weer vrij onverwachts op. Er had wat meer structuur in mogen zitten, wat meer uitleg over bijvoorbeeld wat biologisch/biodynamisch nu precies inhoudt. Wat mag wel, wat mag niet. Hierdoor is het ook geen film voor de gewone eindconsument van wijn geworden maar eerder voor de wijnamateur en professional. Ik had op het einde een gevoel van: is het nu al afgelopen, er is nog zo veel te vertellen over dit onderwerp en wat heeft de filmmaker precies willen bereiken met deze film? Jammer dat er geen Franse wijnmakers in de film voorkomen want ik heb toch wel wat moeite om de gigant Torres uit Spanje als voorbeeld te zien voor biologische wijnbouw.
Maar zoals met alle films en boeken is de beleving heel persoonlijk dus raad ik je dan ook aan om de film zelf eens te gaan bekijken en ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Van mij krijgt de filmmaker in ieder geval een pluim omdat hij over dit onderwerp een film heeft gemaakt en alles zo mooi in beeld brengt.
De film wordt trouwens begeleid door heerlijke muziek van Candy Dulfer op haar saxofoon.      

De dvd is te bestellen via www.bol.com voor € 19,99 
Meer informatie inclusief een trailer is te vinden op: www.kissedbythegrape.com

23:22 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: film |  Facebook | |  Print

10 december 2008

Broeikaseffect meetbaar in wijn


broeikaseffect meetbaar in wijn telegraaf 3dec08
broeikaseffect 2 meetbaar in wijn telegraaf 3dec08Bron: Telegraaf

08:00 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

06 december 2008

Vlaamse Wijnblogdagen: Alternatieven voor Champagne

De feestdagen staan weer voor de deur en dan wordt er in menig gezin wat vaker bubbels gedronken dan in de rest van het jaar. Voor veel mensen is Champagne enkel iets voor feestelijke gelegenheden, als er iets te vieren is. Is ergens ook wel begrijpelijk als je naar de prijs van een fles Champagne kijkt. Ik ben echter een grote voorstander om Champagne of andere schuimwijn juist ook buiten de feestelijke gelegenheden te drinken. Geniet zolang je nog kan is mijn motto. 

Toen we als Vlaamse wijnbloggers het onderwerp "Alternatieven voor Champagne" voor ons volgende artikel gekozen hadden vroeg ik me eigenlijk het volgende af: Kan dat wel een echt alternatief voor Champagne? Waarom zoekt iemand überhaupt een alternatief voor Champagne? De meest voor de hand liggende reden is natuurljik de prijs. Het gaat dus vooral om een goedkoper alternatief. Nu is het de vraag of je voor Kerstmis wel voor een alternatief moet gaan want het is tenslotte maar éénmaal per jaar Kerstmis dus waarom dan geen echte Champagne? Anders wordt het als je een feest op 31 december geeft je je krijgt 50 vrienden over de vloer dan is een goedkoper alternatief voor Champagne natuurlijk welkom.  

In deze tijd van Sinterklaas ligt het een beetje te voor de hand om een Cava uit Spanje als Champagne alternatief voor te stellen dus dat doe ik niet.  

Afgelopen maand ben ik in de Loire in Frankrijk geweest en ben daar positief verrast door sommige schuimwijnen van de appellatie Crémant de Loire en van Saumur. Beiden worden identiek gemaakt zoals de Champagne (méthode traditionelle) maar met andere druivensoorten. Aangezien Champagne een beschermde herkomstbenamig is mag deze naam niet op de fles van deze schuimwijnen staan. Een ander belangrijk verschil zijn de druivenrassen. In de Champagne wordt er gebruik gemaakt van voornamelijk chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Voor de Crémant de Loire en de Saumur zijn dit o.a. chenin, chardonnay, grolleau, cabernet franc, cabernet sauvignon en de pineau d'aunis.

Schuimwijn uit Saumur brut blijft minimaal 9 maanden "sur lattes" oftewel hij rijpt in de fles op zijn bezinksel gedurende 9 maanden (des te langer=des te beter de kwaliteit) en om 100l druivensap te bekomen worden er 130kg druiven geperst. Rendement in de wijngaard: max 66hl per ha.  

De Louis de Grenelle, Grande Cuvée van Cave de Grenelle uit Saumur heeft i.p.v. 9 maanden maar liefst 36 maanden sur lattes gelegen en is gemaakt van chenin (80%) en chardonnay  (20%). Het is een volle rijpe schuimwijn en ik stond te kijken van de hoge kwaliteit voor deze prijs namelijk 9,25 Euro op het domein. 
Proefnotitie van het domein: La robe jaune aux nuances or paillées est flatteuse. Le nez, dense et complexe, développe des arômes de fruits blancs caramélisés (pêche, coing), de fruits secs (noisettes, amandes) et de miel d'acacia. La bouche livre délicatement sa richesse aromatique de pain brioché, de caramel au lait, de fruits secs...L'harmonie est superbe.
Guide Hachette 2008: 2 sterren. Presentatie en de vorm van de fles zien er ook verzorgd uit.  

cremant 2 de loire langlois brut saumur brut grenelle grande cuvee


Crémant de Loire blijft minimum 12 "sur lattes" oftewel hij rijpt in de fles op zijn bezinksel gedurende 12 maanden (des te langer=des te beter de kwaliteit) en om 100 druivensap te bekomen worden er 150kg druiven geperst. Rendement in de wijngaard is max 50hl per hectare. Theoretisch gezien is de Crémant de Loire dus van een betere kwaliteit dan de Saumur schuimwijn.

Crémant de Loire Langlois brut van Langlois Château heeft i.p.v. 12 maanden 24 maanden sur lattes gelegen en is bestaat uit Chenin (60%) waarvan 10% van oudere jaargangen, Cabernet franc (20%) en Chardonnay (20%). De wijngaarden zijn allemaal gelegen op een krijtbodem zoals in de Champagne. Er is 160kg druiven gebruikt om 100l druivensap te verkrijgen. Een zeer aangename, firsse en florale schuimwijn met citrus toets en heerlijk voor het aperitief. Rond de 10.00 Euro.
Op diverse plaatsen in België en Nederland verkrijgbaar zoals b.v. bij Cinoco.  

Er zijn interessante en kwalitatief redelijke alternatieven voor Champagne maar je moet goed zoeken want niet iedere schuimwijn is gelijk aan een Champagne. Andersom is het ook zo dat niet iedere Champagne kwalitatief goed is. Het feit dat de naam Champagne op het etiket staat is geen kwaliteitsgarantie maar een herkomstgarantie.

Zie ook de eerdere berichten over schuimwijn op wijnblog Vinama:

Schuimwijn vergeleken met Champagne door TEST Aankoop

Welke Champagne voor de feestdagen?

Betaalbare Champagne voor de feestdagen

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor de andere deelnemende blogs.

03 december 2008

Drie vrienden, driemaal syrah

Enige maanden geleden hadden we het er al eens over gehad, en als we nu eens afspreken met z'n drieën en alledrie een goede fles syrah meenemen, lekker gaan genieten en langzaam lamskoteletten laten garen voor de openhaard. Zo gezegd zo gedaan.

Op een doordeweekse avond driemaal syrah. Allemaal uit Frankrijk, twee uit de noordelijke Rhône en ik had er één meegenomen uit de Languedoc, eentje waarvan ik vermoedde dat hij de concurrentie wel aankom met zijn Rhône makkers.

"Pour mettre la bouche en route" kregen we eerst een lekkere Crozes-Hermitage Domaine Les Bruyères, La Croix in het (zwarte) glas. Ik zat er qua jaartal goed naast en schatte deze biodynamische wijn een stuk ouder dan hij was. 

De eerste fles van de flight van drie was een Cornas uit 1988, Domaine de Rochepertuis en deze was helaas passé.

De tweede wijn maakte dat echter helemaal goed want de Hermitage La Chapelle 1996 van P.Jaboulet was super. Een geëvolueerde kleur met een bruine rand. De evolutie is ook in de neus waarneembaar, geuren van bladeren, natte pels, licht gerookt en gestoofde toetsen verweven met cassis. Dit belooft wat. In de mond mooi rood fruit van kersen en cassis, gebrandde en geëvolueerde indrukken met frisse zuren en vooral veel finesse. Na een tijdje in het glas blijft de wijn enorm positief evolueren met o.a. zoethout en cantharellen in de neus. Prachtig glas wijn, 17pnt.    

hermitage paul jaboulet la chapelle 1996


De derde wijn was een vraagteken en dan letterlijk want het was Pointe d'Interrogation 2001. Een wijn van de Cave cooperative van Embres et Castelmaure uit de Corbières gemaakt door het duo gerenommeerde oenologen Michel Tardieu en Dominique Laurent. Een rendement van 12hl per ha en een vinificatie zonder sulfiet (enkel bij het bottelen), niet gefilterd. 98% syrah, 2% grenache. Vier uur van te voren karaferen.
Donker rode kleur met een paarse gloed. Intens geconcentreerde neus van confiture maar met veel finesse en absoluut niet plomp. Het zwarte fruit van bramen en bosbessen springt uit het glas. In de mond een volle geconcentreerde aanzet maar weer die finesse die er uitspringt. Wat is dit mooi gemaakt. Cassis, zoethout en zo elegant, fris en mooie rijpe tannines. Perfect in evenwicht, lange afdronk  en nu al heerljk op dronk maar met nog een enorm potentieel. Absolute top, 18pnt.

pointe d interrogation 2001 castelmaure corbiers


Dat Ferran Adria van het beste restaurant ter wereld, El Bulli, deze wijn ook op zijn kaart heeft staan verbaast me niet, grandioos gewoon. Deze wijn is trouwens enkel in 2001 gemaakt.

Als vervanger van de Cornas uit 1988 werd de Hermitage 2000 van Bernard Chave te voorschijn gehaald maar deze had helaas zeer licht kurk.
  
hermitage bernard chave 2000

23:12 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) | Tags: syrah, hermitage, jaboulet, corbieres |  Facebook | |  Print

01 december 2008

Het decanteren van vintage Port

Mocht je met Kerstmis een fles oude vintage Port open willen trekken decanteer hem dan eerst want er kan 1-2cm bezinksel in zitten. Is de fles Vintage Port eenmaal open dan is hij net zolang houdbaar als een open fles wijn en moet dus binnen enkele dagen gedronken worden wat met een goede Port waarschijnlijk geen enkel probleem zal zijn.


Met de "souplesse" van de Engelse Tim Stanley-Clarke van Decanter


vintage port niepoort 1985

21:34 Gepost door Vinama in Wijn serveren | Commentaren (9) | Tags: port, video |  Facebook | |  Print

28 november 2008

Kaas en wijn, rood of wit?

Toen ik deze zomer op vakantie in Zuid-Frankrijk naar Narbonne reed kreeg ik een telefoontje van Hans Dusselier van de natuurlijke wijnwinkel Wijnfolie te Aalter. Of ik geintereseerd was om bij de wijnclub te komen die hij aan het oprichten was? Iedere maand één keer bij elkaar komen met een groep wijnliefhebbers rond een themadegustatie in het restaurant en wijnbar (met enkel natuurlijke wijnen) NZET in Gent. Ik had er wel oren naar maar ja, ik ben al bij een andere wijnclub en daarnaast heb ik met vrienden ook nog iedere maand een proeverij en daarnaast moet het ook nog te combineren zijn met mijn drukke werk plus Gent is niet naast de deur voor me dus ik was wat terughoudend.

Uiteindelijk heb ik toch besloten om deel te nemen en inmiddels heb ik drie mooie avonden in NZET de proeverijen van Pure Winelovers mogen meemaken. De eerste avond die ik bijwoonde was het thema "karaferen" of niet. Een vijftal wijnen waren 24uur van tevoren gekaraffeerd en daarnaast werd dezelfde fles gezet die net was opengemaakt. Welke was beter, degene die al 24uur lucht had gehad of degene die net om de hoek kwam kijken. Het resultaat was wisselend. Bij de ene wijn had de 24uur in de karaf deugd gedaan en bij de andere wijn was de kwaliteit achteruit gegaan maar 24uur karaferen bleek in het algemeen toch iets te veel van het goede. 

Alhoewel het niet enkel natuurlijke wijnen zijn die er geproefd worden hebben de degustaties over het algemeen wel een zeer hoog gehalte natuurlijke wijnen. Iedere avond organiseert één van de leden de degustatie en Steve Bette van Wineconsult, een Sommelier die nu full-time met zijn eigen wijnbedrijf bezig is, had als onderwerp Kaas en wijn gekozen.

Het concept van de avond: Eén witte wijn en één rode wijn bij zes verschillende kazen proeven. Dus iedere keer identiek dezelfde witte en rode wijn. Daarnaast werd bij iedere kaas een derde wijn en soms vierde wijn geschonken die bij iedere kaas anders was. Dus drie à vier wijnen per kaas, kun je nog volgen? Alle wijnen werden blind geproefd en werden pas aan het einde van de avond onthult. En dan moesten we uiteraard kiezen welke van de wijnen, rood of wit, er het beste bij de verschillende kazen ging.

Waarom drinkt eigenlijk bijna iedereen rode wijn bij kaas? Historisch gezien at men na de hoofdmaaltijd namelijk kaas en dronk men daarbij de restjes rode wijn van bij het hoofdgerecht op en dat is nu nog altijd zo. Daarnaast gaan we als we eenmaal rode wijn gedronken hebben niet meer terug naar witte wijn want dat is uit den boze zoals in alle (oude) leerboekjes staat. Men begint met wit en daarna pas rood.

Eerst een vragenrondje rond de tafel: Wat drink je thuis bij kaas, witte of rode wijn? Dertien van de vijftien kiezen witte wijn. Heel opmerkelijk. De wijnliefhebbers prefereren dus wit bij kaas terwijl het overgrote deel van de bevolking altijd rood drinkt bij kaas.  

Voor we de wijnen en kazen gaan proeven legt Steve nog het één en ander uit over wat smaakbepalende elementen van wijn: aciditeit of zuren, het zoet of fruitigheid, tannines en/of bitter, opwarming/alcohol en rijkheid van de wijn. Bij kaas zijn het:
- Melk (soort/verwerking of niet)
- Textuur (filmend, hard, halfhard, zacht....)
- Ouderdom of rijping
- Zoutgehalte
- Korst
- Vetgehalte

Dezelfde witte en rode wijn die we bij elke kaas geproefd hebben bleken achteraf een chardonnay en een bordeaux te zijn. De chardonnay was vrij a-typisch en ik zat eerder in de richting van een sauvignon-blanc die zijn malolactische gisting had gehad. Medium intens van kleur met wat zwevende deeltjes in het glas. De neus geeft meteen een natuurlijke wijn aan met wat vluchtige zuren, wel een volle neus met rijp geel fruit van o.a. golden delicious appels. In de mond een volle aanzet, pittig, frisse zuren maar ook een zekere vettigheid in het glas. Dikke tectuur met een lichte oxidatieve toets en citrus die wat agressief overkomt. In het glas hadden we  de biologische Domaine de la Cadette, Saulniers 2006, AOC Bourgogne uit Vezelay, 12.00 Euro. Vinama: 13pnt. Verder in dit artikel wordt er gerefereerd naar deze wijn als wijn nr. 1.

De enige rode wijn had een lichte doorzichtige kleur en had een intens medicinale neus. Eenmaal in glas evolueerde hij zeer positief en zwakt het medicinale iets af, veel vluchtige zuren. Een verrassend evenwichtige wijn met een fluwelen zachtheid en fruit van kersen en frambozen. Lichte frisse ondersteunende zuren. Het was Château Mirebeau 2000, Pessac-Leognan, 17,33 Euro. Vinama: 14,5pnt. Verder in dit artikel wordt er gerefereerd naar deze wijn als wijn nr. 2.

Dan is het tijd om proefondervindelijk te gaan testen of witte of rode wijn het beste bij kaas gaat. 

wijn en kaas wit of rood 1

Kaas 1: Saint Maure, een zachte geitenkaas
uit de Loire met veel zuren en een relatief laaf zoutgehalte. 
De witte wijn blijft overeind bij deze kaas en de zuren komen sterker naar voren. Je blijft de kaas goed proeven. Met de rode wijn is de wijn uit balans alsook de kaas.
Er werd een derde wijn bij deze kaas geserveerd een Oestrich 2004 van PJ Khün, Qba Rheingau uit Duitsland. Aromatische neus van muskaat en geeft een zoete indruk, een charmeur. In de mond droog met toch ook iets zoets van de muskaat. Mooi in balans, wat restsuiker maar de zuren persen er in de afdronk door. Zowel kaas en deze riesling wijn zijn mooi in evenwicht en van de drie wijnen gaat deze het beste bij deze kaas.

Kaas 2, Brie de Meaux (zachte witschimmelkaas, rauwe koemelk):
Met wijn 1: Wijn blijft mooi overeind maar overheerst op de kaas.
Met wijn 2: Zowel wijn als kaas blijven niet overeind, complete smaak vervorming.
Wijn 3 die bij deze kaas werd geserveerd had een licht oranje kleur, intense neus van oxidatieve appels en abrikozen. Een kolfje naar mijn hand. Beendroog maar met een hele fijne oxidatieve toets en iets van zoete frambozen. Vinama 16,5pnt. Dry Botrytis Semillon 1993 van De Bortolli, South Eastern Australia, 15,72 Euro. De laatste wijn is de beste combinatie bij de kaas. De wijn komt mooi door de kaas heen, de kaas smaak wordt rijper, frambozen en clementines en wat ziltigheid, fruit wordt geaccentueerd door de combinatie wijn/kaas.    

wijn en kaas wit of rood 3Kaas3: Livarot (zacht gewassen korstkaas, rauwe koemelk):
Wijn 1: doet de kaas geen recht en wijn domineert volkomen
Wijn 2: kaas krijgt een medicinale, chemische smaak in combinatie met de rode wijn.
Wijn 3: Ook hier en licht oranje kleur met frisse zuurtjes en geuze in de neus. Vluchtige zuren en licht oxidatief. Een heerlijke volle fruitige aanzet van een mand vol overrijp fruit. Perziken, rijpe appels en ik vindt er zelfs wat tannines in. Vettig. Vinama 16,5pnt. L'Alternative 1998, Vin de voile, Julien Meyer, Elzas, 18.50 Euro. Een hele mooie combinatie met de Livarot. De wijn blijft mooi overeind en er komen toetsen van appelsien naar voren. De smaak van zowel de wijn als de kaas worden voller. Top.
Wijn 4: Werd geserveerd in een zwart glas en had een schuimkraag. Zurige neus en doet me meteen aan geuze denken. Dit is vast geen wijn. Zeer mousserend in de mond en zurig, beendroog met een bittere afdronk. Het was een oude Geuze (april 2004) van 3 fonteinen.

 


Kaas 4: Cantal:
Wijn 1: Wijn is compleet weg, blijft niks van over.
Wijn 2: Geen top combinatie maar voor de rode wijn wel de best tot nu toe.
Wijn 3: Intens geel en zelfs iets licht oranje van kleur. Oxidatieve neus met noten. In de mond ook mooi oxidatief met walnoten, droog en een fikse dosis frisse zuren.  Vinama 14pnt. Tokaij Szamorodni 2000, Tolscva, Hongarije, 10.00 Euro. Wijn blijft overeind maar van de kaas blijft niks van over.
Wijn 4: Licht oranje troebele kleur.  Scherpe, pittige oxidatieve aroma's. Overweldigende smaakexplosie in je mond na één seconde, lijkt veel op een sherry, eindeloze afdronk. Vinama 15pnt. De kaas maakt de wijn te zacht. Vin Jaune 1996, Domaine Forêt.

Kaas 5: Cheddar (jong):
Wijn 1: Vanwege de zuren blijft de wijn overeind maar de kaassmaak is weg.
Wijn 2: Mooie combinatie, zachte indruk, het fruit en de zachte tannines van de wijn heel mooi, door het zout worden de tannines zachter.
Wijn 3: Bruine kleur met in de neus noten, gedroogde vruchten, krenten en wat zoetig. Dit kan wel eens een Madeira zijn. In de mond dezelfde indrukken als de neus met wat alcohol. Voor een Madeira heeft hij weinig zuren. Vinama 15pnt. Madeira, malvasia 15jaar van Bobal, 36,30 Euro.
Heel opvallend bij deze kaas en wijnen was dat degene die kaas MET korst hadden gekregen de Madeira als best combinatie kozen. Ik had kaas zonder korst en vond wijn twee de best combinate, de rode wijn.

wijn en kaas wit of rood 2


Kaas 6, Artisanale Roquefort:
Wijn 1: Geen slechte combinatie, Kaas en wijn blijven overeind.
Wijn 2: Als een tang op een varken. Zuur, bitter, verschrikkelijk.
Wijn 3: (geen proefnotitie). Zeer mooie combinatie, De zoetigheid van de botrytis komt mooi door de kaassmaak. Eerst de wijnsmaak en dan komt de kaassmaak. Mooi. Noble One 2004, De Bortolli, New South Wales, Australië.

Zoals Michael Broadbent ook al zei: Cheese and red wine do NOT match

Uiteraard waren er gelukkig ook geanimeerde discussies deze avond want niet iedereen kon zich vinden in de commentaren die werden gegeven. Echter waar iedereen het wel over eens was deze avond: witte wijn gaat beter bij kaas dan rode wijn.

Deze avond heeft zelfs proefondervindelijk bewezen dat rode wijn in het algemeen zeer slecht met kaas samengaat. Dit wil niet zeggen dat per definitie alle witte wijn goed gaat bij kaas of dat er geen enkele rode goed bij kaas gaat. Ga in het algemeen bij voorkeur voor de wat geprononceerde, eventueel oudere, vollere witte wijnen. Uitzonderingen nagelaten want bij een geitekaas ga je het beste voor een frisse sauvignon blanc of een Duitste riesling wat deze avond een goede combinatie bleek.
 
Met dank aan Steve Bette van Wineconsult voor deze interessante avond.

01:06 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (5) |  Facebook | |  Print

24 november 2008

Schaamt Frankrijk zich voor z'n wijn?

Er is een nieuwe wet in de maak in Frankrijk waardoor het verboden zal zijn om gratis en ongelimiteerd alcoholische dranken ter promotie aan te bieden. De minister van Gezondheid, Roselyne Bachelot, is met deze wet bezig die de projectnaam Hôpital, patient, santé et territoires heeft.

Deze maatregel heeft als doel om het drankmisbruik bij jongeren en vooral studenten een halt toe te roepen (een zeer goede zaak) maar zoals gewoonlijk is ook deze wettekst niet nauwkeuring genoeg geschreven met als resultaat dat het dus ook verboden zal zijn om wijn ter degustatie aan te bieden op wijnproeverijen, wijnbeurzen en zelfs ter plaatse op het wijndomein! 

cave de ferrals corbieres
Wijn proeven op het domein Cellier de Graffan in Ferrals, Corbières.

In 2007 heeft Frankrijk voor 9,34 miljard Euro wijn en alcoholische dranken geëxporteerd en daarmee is dit het tweede exportproduct van Frankrijk. Dat doet de economie wel goed maar blijkbaar interesseerd ze dat niet want het lijkt wel of er aan alle kanten sinds enige jaren een anti-wijn lobby bezig is in Frankrijk.  

Eerst is er de wet "Evin" uit 1991 die de publiciteit m.b.t. alcoholische dranken reglementeert. Deze wet heeft er voor gezorgd dat in januari vorig jaar de krant Le Parisien een boete heeft gekregen van de rechter omdat ze een artikel geschreven hadden over Champagne. Volgens de rechter werd er indirect reclame gemaakt voor de consumptie van Champagne. Ook de website van Heineken in Frankrijk moest uit de lucht die kon namelijk ook niet door de beugel.

Tegenwoordig zie je dus regelmatig gezondheidswaarschuwingen bij artikels over wijn in bijvoorbeeld kranten. Te zot voor woorden. Het feit dat President Sarkozy geen wijnliefhebber is en zelfs geen druppel alcohol drinkt zal het zeker ook niet verbeteren. Echter er wordt gezegd dat Sarkozy aangeschoten was na een gesprek met de toenmalige Russische President Poetin. Kijk en oordeel zelf maar......  

18:56 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

23 november 2008

Winter in de wijngaard

winter 2 in de wijngaard neige vignoble winter vineyard in Champagne
Wijngaard in Champagne (Photo-Collection CIVC)

17:59 Gepost door Vinama in In de wijngaard | Commentaren (0) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print

20 november 2008

Loire, verslag deel 2: Restaurant Les Tonnelles in Behuard, Maine-et-Loire.

Op weg naar de Loire in de auto moesten we nog beslissen waar we zouden gaan eten die avond. Er was een "shortlist" met twee namen, Restaurant Le Favre d'Anne in Angers en Les Tonnelles in Behuard, beide met één Michelin ster. Le Favre d'Anne was dichterbij onze chambre d'hôtes dus die eerst maar gebeld. Volzet voor die avond wat natuurlijk te verwachten was voor een zaterdagavond voor een restaurant met die kwaliteit. Toen contact opgenomen met Les Tonnelles en die had nog net een tafeltje vrij, oefff..... Plezierige bijkomstigheid was dat Les Tonnelles in de boeken geprezen werd vanwege zijn uitmuntende wijnkaart.

Behuard, een klein oud typisch Frans gehucht met een kerk en een paar straten, ligt op een eiland in de Loire naast Savennières. Na een zeer vriendelijke ontvangst kregen we een tafeltje pal voor de open haard (gelukkig lag er niet teveel hout te branden want ik heb het nogal snel warm). Het restaurant heeft twee ruimtes. Eén aan de voorkant in het historisch pand en eentje wat moderner er aan de achterkant tegenaan gebouwd. Beide zijn vrij klein waardoor het een intieme indruk geeft. Qua interieur decoratie mogen ze nog wel wat professioneel advies vragen maar de kunst tegen de muur (met allemaal als onderwerp wijn) was heel passend.

restaurant les tonnelles behuard externDe wijnkaart is een lijvig boekwerk van een anderhalve centimer dik. Zeer overzichtelijk en natuurlijk met een grote en schitterende keuze aan lokale Loire wijnen met namen zoals Jo Pithon, Richard Leroy, Clos Rougeard, Mark Angeli, Baumard en Nicolas Joly. Volgens Gault Millau heeft Les Tonnelles één van de mooiste kelders in de Loire. Eigenaresse Catherine Bossé is tevens ook sommelière. Haar man Gérard is de chef in de keuken.

De menukaart bevat menu's vanaf 42.00 Euro. We zouden ons eens lekker laten verwennen en gingen voor het Menu dégustation van 70.00 Euro bestaande uit vijf gangen met daarbij een assortiment Loire wijnen voor 25.00 Euro. Voor het hoofdgerecht kon men kiezen uit drie gerechten. 

Als apéritief een Crémant de Loire brut van Richou waarbij heerlijke amuses geserveerd werden van gerookte paling uit de Loire en makreel. Wat een smaak zat er in!


Het eerste voorgerecht waren warme oesters op een galette de sarrazin (pannekoekje van blé noir) met een émulsion de vin blanc. Daarbij werd een witte Anjou Effusion 2005 van Patrick Baudouin geserveerd die een mooie fijne fruit smaak van limoen had en ook mineralig met vuursteen overkwam, complexe Anjou. Vinama: 15,5pnt.

St Jacobsschelpen op een flan van kleine pompoenen met een Jerez saus

Vervolgens St Jacobsschelpen op een flan van kleine pompoenen met een Jerez saus. Daarbij een Clos du Papillon 2001 van Domaine de Baumard, Savennières waar de lychees uit het glas sprongen, zeer aromatisch neus van overrijp fruit en een stevige ronde terroir smaak afgerond door mineralen. Vinama: 15pnt. 

Foie 2 gras poelée sur son pain d'epices met gezoete zuurkool

Toen foie gras poêlé sur son pain d'épices met gezoete zuurkool erbij wat een zeer geslaagde combinatie was. Bij dit gerecht mochten we kiezen welke wijn we wilde drinken. De droge Rouchefer 2006 Anjou, Agnes en Rene Mosse (Vinama 16pnt) of de zoete Les Bruandières 2003 Coteaux du Layon van Patrick Baudouin (Vinama: 16,5pnt). Ik heb ze beide geproefd en ze gingen allebei zeer goed bij het gerecht maar de Coteaux du Layon was duidelijk de allerbeste combinatie wijn/gerecht. Verrukkelijk gewoon.  

Rouchefer 2 2006 Anjou, Agnes en Rene Mosse Les Bruandières 2003 Coteaux de Layon van Patrick Paudouin

Het hoofdgerecht was een kalfszwezerik, licht gecarameliseerd met een Coteaux du Layon op een bedje van groene kool en boschampignons. Daarbij een Domaine de Bellivière, Vieilles vignes éparses 2002, Coteaux de Loir van Eric Nicolas (Vinama: 14pnt).

Als dessert hebben we voor het kaasplateau gekozen met heerlijke rijpe kazen en een glas Clos le Grand Beaupreau 2005, Domaine la Bergerie, Savennières, gemaakt door drie wijnboeren: Yves Gueniard, Vincent Ogereau en Claude Papin van Château Pierre Bise.

Clos 2 le Grand Beaupreau 2005, Domaine la Bergerie, Savennières Yves Gueniard, Vincent Ogereau en Clause Papin van Château Perre Bise.

De gerechten waren allemaal eenvoudig maar verfijnd gepresenteerd en eerlijk van smaak. Geen toeters en bellen, niet te veel verschillende smaken op één bord om juist datgene waar het om gaat te laten spreken. Kwalitatief zeer, zeer goed en ik zou er zo weer naar terug gaan al is het alleen al vanwege hun wijnen. Zelden heb ik als assortiment wijnen bij een menu zulke passende wijnen gezien die ook nog kwalitatief één voor één heerlijk waren. Van tevoren was niet bekend welke wijnen er geschonken zouden gaan worden want dat bepaald de Sommelière. Ze heeft er gelukkig verstand van.  


Restaurant Les Tonnelles
12, rue du Chevalier Béhuard
49170 Béhuard
Tél : 02 41 72 21 50

Zie hier voor deel 1 van het verslag uit de Loire

19:00 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (5) | Tags: savannieres, loire, coteaux dy layon, anjou, cremant |  Facebook | |  Print

17 november 2008

Wine Spectator Top 100 - 2008

Zoals ieder jaar heeft Wine Spectator weer hun Top 100 wijnen van 2008 samengesteld, gekozen uit de 19.500 blind geproefde wijnen die dit jaar de revue zijn gepasseerd. Kwaliteit, prijs, beschikbaarheid en de 'wauw' factor waren de beoordelings factoren. Hierdoor kan het dat een wijn met een lagere score toch hoger op de lijst staat.  

Wijn van het jaar is de Chileense Clos Apalta Colchagua Valley 2005 van Casa Lapostolle. Dit huis is opgericht door Alexandra Marnier-Lapostolle uit Frankrijk (achterkleindochter van de man die de likeur Grand-Marnier heeft uitgevonden en ook eigenaar van Château de Sancerre in de Loire) en de Familie Rabat uit Chilie. Ze maken maar liefst 2.500.000 flessen wijn per jaar. Welliswaar niet van hun top cuvée Clos Apalta die nu wijn van het jaar is. Een investering van 20 miljoen dollar, een rijpingskelder met 4.000 vaten (jawel....) en advies van Michel Rolland hebben blijkbaar resultaat gehad (??).

Na een Bordeaux, Château Rauzan-Ségla 2005 Margaux, op plaats twee nog een verrassing de Quinta do Crasto, Douro Reserva Old Vines 2005 uit Portugal op plaats drie.

Op de vierde plaats een wijn die ik vorig jaar geproefd heb tijdens de degustatie van de Union des Grand Crus de Bordeaux en waar ik een 'wauw' ervaring bij had (zie hier) en die van mijn 19 punten kreeg: Château Guiraud, 1e Grand Cru Sauternes. Tijdens het afgelopen wijnfestival in september kwam ik hem gelukkig weer tegen en heb ik er een paar flessen van kunnen kopen in Auchan.

chateau guiraud sauternes 1e cru 2005 2

Verder in de top 10 tweemaal Chateauneuf-du-Pape. Op 5 de Domaine Vieux Télégraphe Le Grau 2005 en op 8 de Château de Beaucastel 2005. Een paar maanden geleden heb nog ik samen met F. allebei een Beaucastel uit 2001 op de kop kunnen tikken voor de helft van de normale winkelprijs.

De biodynamische Château Pontet-Canet 2005 uit Pauillac staat op plaats 7. Château Puygueraud Côtes de Francs 2005 op plaats 32, vorig jaar aan 10,95 Euro in Auchan Roncq.

Hier de gehele lijst:

RANK - SCORE - PRICE - WINE

1
96 $75 Casa Lapostolle Clos Apalta Colchagua Valley 2005

2 97 $100 Château Rauzan-Ségla Margaux 2005

3 95 $40 Quinta do Crasto Douro Reserva Old Vines 2005

4 97 $57 Château Guiraud Sauternes 2005

5 95 $55 Domaine du Vieux Télégraphe Châteauneuf-du-Pape La Crau 2005

6 94 $62 Pio Cesare Barolo 2004

7 96 $100 Château Pontet-Canet Pauillac 2005

8 96 $95 Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape 2005

9 95 $90 Mollydooker Shiraz McLaren Vale Carnival of Love 2007

10 93 $24 Seghesio Zinfandel Sonoma County 2007

11 95 $57 Château Clerc Milon Pauillac 2005

12 96 $69 Concha y Toro Cabernet Sauvignon Puente Alto Don Melchor 2005

13 94 $42 Mount Eden Chardonnay Santa Cruz Mountains 2004

14 95 $65 Aldo & Riccardo Seghesio Barolo Vigneto La Villa 2004

15 96 $110 Sette Ponti Toscana Oreno 2006

16 95 $53 Elderton Ode To Lorraine Barossa 2005

17 95 $50 Argyle Extended Tirage Willamette Valley 1998

18 97 $100 Château Malescot-St.-Exupéry Margaux 2005

19 96 $83 Château Smith-Haut-Lafitte Pessac-Léognan White 2005

20 97 $95 Schrader Cabernet Sauvignon Napa Valley T6 Beckstoffer To Kalon Vineyard 2005

21 100 $260 Château L'Evangile Pomerol 2005

22 95 $63 Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano Grandi Annate Riserva 2004

23 96 $100 Jean-Paul & Jean-Luc Jamet Côte-Rôtie 2005

24 96 $125 Chappellet Pritchard Hill Estate Vineyard Napa Valley 2005

25 94 $58 Andrew Will Champoux VineyardHorse Heaven Hills 2005

26 95 $155 Domaine des Lambrays Clos des Lambrays 2005

27 97 $175 Peter Michael Les PavotsKnights Valley 2005

28 98 $206 Château Cos-d'Estournel St.-Estèphe 2005

29 96 $100 A. Clape Cornas 2005

30 93 $25 Byron Chardonnay Santa Maria Valley 2005

31 93 $28 La Massa Toscana 2006

32 92 $18 Château Puygueraud Côtes de Francs 2005

33 93 $18 Winzer Krems Grüner Veltliner Qualitätswein Trocken Kremstal Edition Chremisa 2006

34 93 $34 Condado de Haza Ribera del DueroCrianza 2005

35 96 $125 Pride Cabernet SauvignonSonoma-Napa Counties Reserve 2005

36 94 $62 Bodegas y Viñedos Maurodos ToroSan Román 2004

37 93 $27 Merry Edwards Sauvignon BlancRussian River Valley 2006

38 92 $25 Bodega Colomé Malbec Calchaquí Valley 2006

39 93 $27 Perrin & Fils Gigondas La Gille 2005

40 91 $19 Kim Crawford Sauvignon Blanc Marlborough 2008

41 93 $35 Domaine La Roquète Châteauneuf-du-Pape 2005

42 92 $25 Amavi Cabernet Sauvignon Walla Walla Valley 2005

43 92 $30 Château Pipeau St.-Emilion 2005

44 91 $12 Leasingham Riesling Clare Valley Magnus 2007

45 94 $80 Jermann Venezia-Giulia Vintage Tunina 2006

46 93 $28 Warwick Estate Reserve Simonsberg-Stellenbosch 2005

47 92 $35 Beringer Chardonnay Napa Valley Private Reserve 2006

48 93 $37 DeLille Doyenne Aix Red Columbia Valley 2005

49 92 $42 Dierberg Pinot Noir Santa Maria Valley 2005

50 91 $28 Firriato Nero d'Avola-Syrah Sicilia Santagostino Baglio Soria 2006
51 90 $17 Fattoria di Felsina Chianti Classico Berardenga 2006

52 90 $17 Bodegas LAN Rioja Reserva 2004

53 90 $18 François Pelissié Cahors Croix du Mayne 2005

54 91 $22 Robert Eymael (Mönchhof) Riesling Kabinett Mosel Ürzig Würzgarten 2007

55 91 $19 Yalumba Viognier Eden Valley 2007

56 90 $15 St.-Urbans-Hof Riesling QbA Mosel-Saar-Ruwer 2007

57 90 $16 Sogrape Dão Callabriga 2005

58 90 $20 Louis Latour Marsannay 2005

59 90 $18 Terredora Falanghina Irpinia 2007

60 91 $16 La Sauvageonne Coteaux du Languedoc Les Ruffes 2006

61 93 $30 Januik Cabernet Sauvignon Columbia Valley 2005

62 93 $30 Neyers Syrah Sonoma Coast Old Lakeville Road 2006

63 93 $30 Montirius Vacqueyras Le Clos 2005
64 96 $112 Achával-Ferrer Malbec Mendoza Finca Altamira 2006

65 91 $30 Bodegas Muga Rioja Reserva 2004

66 92 $30 Altocedro Malbec La Consulta Reserva 2006

67 93 $45 Outpost Zinfandel Howell Mountain 2005

68 93 $58 Domaine Serene Pinot Noir Willamette Valley Evenstad Reserve 2005

69 94 $85 Hewitt Cabernet Sauvignon Rutherford 2005

70 90 $19 Attems Pinot Grigio Collio 2007

71 90 $20 Bodegas Sierra Cantabria Rioja Crianza 2004

72 91 $24 Zind-Humbrecht Riesling Alsace 2006

73 91 $23 Cardwell Hill Pinot Noir Willamette Valley 2006

74 92 $24 Gemtree Shiraz McLaren Vale Uncut 2006

75 90 $19 Suavia Soave Classico 2007

76 90 $25 Marchesi de' Frescobaldi Chianti Rufina Castello di Nipozzano Riserva 2005
77 91 $38 Duval-Leroy Brut Champagne NV

78 90 $17 Domaine de Nizas Coteaux du Languedoc 2004

79 90 $24 Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Kabinett Mosel Piesporter Goldtröpfchen 2007

80 92 $33 Les Verrières de Montagnac Coteaux du Languedoc Clos des Soutyères 2006

81 91 $32 Querciabella Chianti Classico 2006

82 93 $35 Luca Malbec Uco Valley 2007

83 92 $35 Two Hands Shiraz McLaren Vale Angels Share 2007

84 91 $39 Stefano Farina Barolo 2004

85 93 $55 Ghost Block Cabernet Sauvignon Oakville 2005

86 90 $16 Adegas Morgadío Albariño Rias Baixas Legado del Conde 2007

87 92 $42 William Fèvre Chablis Montmains 2005

88 92 $40 Château de St.-Cosme Gigondas 2006

89 90 $18 Stadt Krems Grüner Veltliner Qualitätswein Trocken Kremstal Sandgrube 2006

90 90 $24 Churchill Douro Churchill Estates 2006

91 90 $27 Golan Heights Cabernet Sauvignon Galilee Yarden 2004

92 90 $30 Domaine Gilles Noblet Pouilly-Fuissé 2006

93 92 $21 Meinhard Forstreiter Grüner Veltliner Qualitätswein Trocken Kremstal Schiefer 2006

94 93 $65 Château Giscours Margaux 2005

95 96 $135 Merus Cabernet Sauvignon Napa Valley 2005

96 93 $60 Cabreo Toscana Il Borgo 2006

97 91 $50 Vincent Girardin Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2005

98 92 $32 Niepoort Douro Vertente 2005

99 93 $62 Domaine Clusel-Roch Côte-Rôtie 2005

100 94 $55 Konzelmann Vidal Niagara Peninsula Ice Wine 2006 (375ml)

 

17:30 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (6) | Tags: wine spectator |  Facebook | |  Print

16 november 2008

Loire, Anjou-Saumur verslag: Deel 1

saumur met kasteel en loire 2
Saumur en zijn kasteel, op de voorgrond de rivier de Loire.

In één artikel zou ik niet alles kunnen beschrijven wat ik gezien en geproefd heb in de Loire en ik realiseer me dus dat er meerdere stukken onder mijn pen vandaan zullen komen over deze streek gedurende de komende weken.   

Het lange weekend van 8 t/m 11 november zouden we naar Frankrijk gaan. Waar gaan we naar toe was de vraag? Het moet te doen zijn met de auto dus niet te ver. De volgende opties kwamen naar boven, de Elzas (nee, daar was ik in 2005 nog geweest), Bourgogne (daar ben ik de afgelopen twee jaar geweest maar het is zo divers dat het toch wel een optie blijft met name de Chablis), Champagne (nee dat kunnen we in een gewoon weekend van twee dagen ook doen) of dan de Loire.

De Loire, interessant maar is dat niet te ver? Welke kant van de Loire, kust, midden of oosten? Het is uiteindelijk Anjou-Saumur geworden in het hart van de Loire. Van de A.O.C. Anjou of Saumur zal menig wijnliefhebber niet meteen van warm lopen maar als je de verschillende AOC's binnen de streek Anjou-Saumur bekijkt zeker wel. Savennières, Coulée de Serrant, Saumur-Champigny, Côteaux de Layon, Bonnezeaux, Quarts de Chaume, Crémant de Loire en Cabernet d'Anjou zijn enkele van de ruim 20 herkomstbenamingen die Anjou-Saumur omvat.

Kaart Anjou-SaumurAnjou-Saumur heeft in het westen een zeeklimaat en in het oosten een landklimaat. De rivier de Loire loopt dwars door het hele gebied en ten zuiden van de rivier worden kwalitatief de beste wijnen gemaakt. Deze rivier zorgt ook voor het onstaan van diverse micro-klimaten.
De meest gebruikte druivenrassen zijn de chenin blanc (pineau de Loire) en  cabernet franc. Daarna komen de cabernet sauvignon, chardonnay, gamay, pineau d'aunis en grolleau. Cot oftewel malbec komt hier zo goed als niet voor, enkel in de AOC Rosé de Loire. Er worden zowel witte, rosé als rode wijnen gemaakt.

 
Het is een autorit van ongeveer 6 uur vanuit Brussel naar Les-Rosiers-sur-Loire waar we een chambre d'hôte gereserveerd hadden in een mooie oude statige woning uit de 19e eeuw met zicht op de Loire. Diezelfde middag naar Saumur gegaan om een bezoek te brengen aan Château de Villeneuve in Souzay-Champigny. Saumur is vooral bekend vanwege zijn rode wijn (AOC Saumur en Saumur-Champigny) en zijn mousserende wijn (Crémant de Loire en Saumur brut).

Château de Villeneuve van Jean-Pierre Chevalier is gelegen op de tuffeau (kalkrijke zandsteen) bodem  van soms wel 50 meter diep net naast de Loire. Deze tuffeau werd vroeger gebruikt voor de bouw van de vele kastelen met als gevolg dat er nu in Saumur 1000km ondergrondse gangen en kelders liggen die nu dienst doen als opslagplaats voor wijn of voor de champignonteelt. 

Chateau de villeneuve
Château de Villeneuve 

In 1969 kocht Chevalier het Kasteel van Villeneuve wat dateerde uit de 18e eeuw met de bijbehorende wijngaarden. Hij renoveerde het kasteel compleet en op de 30ha wijngaarden verbouwt hij nu chenin blanc en cabernet franc. In het klassement "De grote rode wijnen van de Loire" door Revue du Vin de France is Château de Villeneuve geklasseerd op de zesde plaats (van de 80 domeinen). Bekend om zijn "vins de terroir" in zowel wit als rood die door de kalkstenen bodem een elegante finesse krijgen. 
De manuele oogst (één van de weinige in Saumur volgens Madame Chevalier) neemt ieder jaar drie weken in beslag met 28 mensen.

We werden ontvangen door de vriendelijke Mevrouw Chevalier die tegen de pensioenleeftijd aanzit en die als ze eenmaal begint te praten niet meer te stoppen is.

Van de witte wijnen hebben we de AOC Saumur 2007 geproefd (geoogst op 22 october) die floraal en mineralig overkomt met alcohol in de neus. In de mond stoorden de zuren me nogal van deze chenin. De Saumur blanc "Les Cormiers" 2006 heeft negen maanden nieuw hout gekregen en dat hadden ze beter niet kunnen doen. Chenin en nieuw hout heb ik al eerder gedronken en ik vind het niet bij elkaar passen. Een overdreven hout en vanille smaak om de "wooded chardonnays" te imiteren waarschijnlijk maar die markt is volgens mij ook al grotendeels passé.

De rode gemaakt van 100% cabernet franc waren alle van 2006. Helaas hadden ze geen 2005 meer. De Saumur Champigny "Château de Villeneuve" (40hl/ha) heeft een geconcentreerde kleur met een mooie fruitige en snoep neus. In de smaak komt het fruit terug maar ook de wat harde tannines en een iets groene toets, 13pnt.
De  "Vieilles Vignes" Saumur Champigny komt van 45 jaar oude wijnstokken en zat pas net twee maanden op fles. Gevinifieërd op houten vaten van 500l van 2 en 3 wijnen. Een zeer geconcentreerde kleur met een iets zoetige, geconcentreerde neus met kersen en ook wat groene paprika en mooi in evenwicht in de mond met veel potentieel. Nu nog te jong, 14,5pnt.

Cabernet franc chateau de villeneuve saumur-champgny
8 november en er hangt nog cabernet franc in de wijngaard van Château de Villeneuve. Dit zijn de druiven van de "deuxième poussée" oftewel druiven die later in het seizoen ver na de floraison (vruchtzetting) pas zijn gaan groeien en derhalve niet geoogst worden.    

Chaptaliseren is trouwens toegestaan in Saumur tot max 12,5° mits men toestemming krijgt dus het moet wel aangevraagd worden.

De top cuvée  "Le Grand Clos", Saumur Champigny, heeft 18 maanden op vaten gelegen (30% nieuw, 70% van één wijn), 35hl/ha. Alles is zeer geconcentreerd, rijpe kersen veel fruit. Komt ook fris over wat door de kalkgronden komt aldus Madame Chevalier. Veel potentieel en nu hij zo jong is heeft hij ook nog veel tannines. Deze wijn gaat zeker 15 jaar mee en ik laat hem eerst nog een jaar of 3 in mijn kelder liggen voor er een fles opengaat. 15,5pnt.  

Enkel in 2003 hebben ze een zoete witte wijn, de Coteaux de Saumur, gemaakt. Intens gele kleur met een verleidelijke neus van honing en wat boenwas. Vette textuur met overrijpe abrikozen, krenten en honing. Mist zuren en is met 20.00 Euro per fles vele malen te duur.

chenin blanc chateau de villeneuve saumur-champgny
Chenin blanc

Die avond zijn we naar het restaurant Les Tonnelles (1 Michelin ster) gegaan op het eiland Behuard maar daar de volgende keer meer over.

Château de Villeneuve
Jean-Pierre Chevalier
49400 Souzay-Champigny
Tel: 02-41.51.14.04
www.chateaudevilleneuve.com