03 augustus 2009

Château Rieussec 1947, Premier Cru Sauternes (...before)

Het moest er ooit eens van komen en gezien de 62 jarige leeftijd van deze Château Rieussec 1947, Premier Cru Sauternes beter vroeg dan laat dacht ik maar. 

Bert van Historic Wines  had vorig jaar een kelder opgekocht waar enkele oude Château Rieussec uit 1947 in zaten. De flessen waren goed bewaard geweest en het niveau van de fles die ik had aangeschaft was "mid-schoulder" en de kleur was nog prima. Desalniettemin blijft het altijd een vraag of de wijn in de fles na 62 jaar nog lekker gaat zijn en plezier zal geven.   
chateau rieussec sauternes grand cru 1947

Toch maar even checken bij de huidige eigenaar van Château Rieussec (Domaines Barons de Rothschild) wat ik kon verwachten van deze fles.

Dit was hun antwoord:

"Monsieur, 

J'ai bien pris connaissance de votre courrier de ce jour.   Votre projet d'ouvrir une bouteille de Château Rieussec 1947 va rendre jaloux toutes les personnes qui ne vont pas pouvoir en profiter.  

Personnellement, je n'ai jamais goûté ce millésime qui, d'après les notes de Michael Boradbent, reste une grande référence.   Le propriétaire de l'époque était Mr Berry (américain) qui a ensuite vendu à la famille Balaresque, de Bordeaux. Les Domaines Barons de Rothschild (Lafite) en ont pris possession en 1984.

Concernant ce vieux millésime, nous vous conseillons de mettre la bouteille debout dans le bas de votre réfrigérateur, puis de la sortir 1/2 h avant de la consommer. Si vous constatez du dépôt dans le fond de la bouteille, n'hésitez pas à la décanter.  

Espérant avoir vos commentaires après ce moment qui -je vous le souhaite- doit être de grand plaisir, 
Recevez, Monsieur, nos salutations les meilleures.  

Charles CHEVALLIER
P/o Cécilia Lesure
Château Lafite Rothschild
Directeur Domaines Barons de Rothschild"

Als Michael Boradbent (die uit Kazachstan of Engeland?) het een grote referentie vindt dan zit het wel snor dacht ik.

Wordt deze week vervolgd......

00:03 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (12) | Tags: sauternes, bordeaux |  Facebook | |  Print

26 juli 2009

Hevig onweer in Champagne veroorzaakt schade

We hebben de afgelopen weken ook hier af en toe een fikse onweersbui gehad zoals afgelopen zondag toen de hagelstenen mijn open raam binnen vlogen en het alarm van mijn auto af lieten gaan.

In Frankrijk heb je in de zomer vooral in het zuiden hevige onweders maar eerder deze maand moest ook het noorden in de de Champagne streek er aan geloven. Op vrijdagnacht 3 juli heeft het onweer in Aÿ (en de twee naburige gemeenten) voor een overstroming gezorgd waar het water een hoogte van 1,5 meter heeft bereikt. Auto's werden meegesleurd door de stroom water. Een dikke laag modder van 20cm bedekte de straten van Aÿ. Diverse Champagne kelders zijn ondergelopen en meerdere wijngaarden hebben schade opgelopen.

Bleuze Wines die in België de Gosset Champagne verdeeld heeft me de volgende foto's gestuurd die door het huis Gosset  zelf zijn genomen. Zo erg hadden ze het in 40 jaar nog niet gezien.

champagne gosset ay tempete storm vignoble 1
Een wijngaard van Gosset.

champagne gosset ay tempete storm cave 5
Champagnehuis Gosset

champagne gosset ay tempete storm cave 4 niveau -1
De kelder niveau -1

champagne gosset ay tempete storm cave 3 niveau -1
De kelder niveau -1

champagne gosset ay tempete storm cave 1
De kelder niveau -2

champagne gosset ay tempete storm cave 2
De kelder niveau -2

champagne gosset ay tempete storm 6
Het schoonmaakwerk de volgende ochtend.

champagne gosset ay tempete storm cave 6

23:35 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print

16 juli 2009

Top 10 irritaties bij wijndegustaties

In willekeurige volgorde:

1. Te veel mensen waardoor je nauwelijks bij de tafels met flessen wijn kunt komen en je je ellebogen moet gaan gebruiken en als je dan uiteindelijk iets in je glas hebt je niet eens rustig kunt proeven laat staan proefnotities maken.

2. Schenkers achter de tafel die ellenlang in gesprek zijn met iemand anders en ondertussen geen aandacht hebben voor de andere mensen die met een leeg glas staan te wachten.

3. Niet genoeg schenkers achter de tafels voor alle wijnen. Kan gebeuren als het even onverwacht druk is maar zeg dan gewoon even dat de klanten zichzelf mogen inschenken want anders verdubbel je de tijd maar die je nodig hebt om te proeven.

4. Te weinig spuugemmers zodat je met je mond vol wijn een hele afstand tot de emmer moet gaan afleggen tussen al die mensen door om dan uit te komen bij..

5. Overvolle spuugemmers.

6. Vrouwen met een parfumwalm waardoor je de wijn helemaal niet ruikt. Vaak is het dan ook nog zo'n zware parfum die in je neus blijft hangen. Sommige mannen kunnen er trouwens ook wat van met hun after-shave.

7. Van tevoren geen lijst beschikbaar met welke wijnen er te proeven zijn. Zet de lijst even op het internet of stuur hem mee met de uitnodiging via bijvoorbeeld e-mail, kleine moeite.

8. Inferieure INAO glazen. Weg met die kleine prutsglazen, welke gek heeft ze ooit uitgevonden, lynchen die man. Deel fatsoenlijke grote glazen uit zoals bijvoorbeeld het Spiegelau Tasting model. 

9. Mensen die komen aperitieven in plaats van wijn proeven en niets uitspugen en na een tijdje lopen te wankelen.

10. Een fles met kurk tegenkomen op een proeverij. Dit gebeurt helaas nog te veel. Vaak is de fles al half leeg geschonken. Wijnhandelaars maar ook wijnproducenten, proef de wijn eerst als je hem opentrekt en voordat je hem uitschenkt.

10b. Betalen voor een proeverij waar ik bovenstaande zaken tegenkom.

peter doomen img_9793b
Foto P.Doomen

20:45 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (14) |  Facebook | |  Print

13 juli 2009

één glas wijn per dag is gezond!

fles wijn glas wine bottle glass vin verre bouteille

07:15 Gepost door Vinama in Wijn humor | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

10 juli 2009

Megavino 2009 & Foire aux Vins 2009

Megavino 2009:
Dit jaar van 16 t/m 19 oktober 2009 in het Tentoonstellingspark in Brussel met als eregast de wijnen uit de Bordeaux.

bordeaux_autrement_logo_nl resize vinama

Foire aux Vins 2009:

Auchan
 in Frankrijk gaat van start op 16 september tot 4 october met 550 wijnen. Naast de traditionele Bordeaux zullen dit jaar de 2007 wijnen uit de Rhône en de Languedoc goed vertegenwoordigd zijn. Vorig jaar was de omzet tijdens het wijnfestival gedaald met -10% naar 50 miljoen Euro.

Carrefour in Frankrijk gaat van start op 8 september tot en met de 19e. Er zullen wijnen van €3 tot €549 in de folder staan. In 2008 heeft Carrefour tijdens het wijnfestival voor 57 miljoen Euro wijn verkocht wat een vermindering van -5% was t.o.v 2007 toen het wijnfestival drie dagen langer duurde.

16:06 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (7) | Tags: foire aux vins, wijnfestival |  Facebook | |  Print

04 juli 2009

Crozes-Hermitage & Hermitage

crozes hermitage Paul Jaboulet Aine 1999 hermitage cave de tain 2001 blanc


Allebei uit de noordelijke Rhône, de grote en het kleine broertje. De ene wit de andere rood. De witte Hermitage 2001 van Cave de Tain uit het dorp Tain l'Hermitage is 100% van de marsanne druif en komt van de graniethelling Hermitage op de linkeroever van de Rhône die pal op het zuiden ligt. Traditionele vinificatie, 18 maanden in houten vaten.

Deze Hermitage heeft een intens gele kleur tegen het goudgele aan met een volle neus perziken, abrikozen en wat appelsien. Zeer aromatisch met wat munt en vanille. Na een paar uur open komt het hout alsmede de abrikozen nadrukkelijker naar voren.
In de mond een volle aanzet van rijp fruit met een houttoets en iets gerookt. Mooie vettige textuur en een lichte limoen smaak en medium zuren. Een volle maar tegelijkertijd fijne wijn. Nu op dronk maar kan een jaar of drie tot vijf mee.  Serveren bij gevogelte (met truffels....), kreeft maar een mooie vis met een roomsaus zal ook perfect zijn. Vinama: 16,5-17pnt, 22.00 Euro op domein.

De Crozes-Hermitage is een AOC die een zeer grote hoeveelheid wijn produceert en de kwaliteit kan ook nogal verschillen van de ene naar de andere producent. De rode Crozes-Hermitage die 90% vertegenwoordigd wordt gemaakt van de syrah druif. De wijnen uit het noordelijke gedeelte hebben hele andere kenmerken dan die uit het zuiden van de appellatie. 

De Crozes-Hermitage 1999, Domaine de Thalabert  van Paul Jaboulet Aîne, wat overigens een zeer goede producent in de Rhône streek is, heeft me meer plezier gegeven dan dat ik aanvankelijk verwacht had. Inmiddels al weer 10 jaar oud en dat is goed te zien aan de kleur die van rood naar het bruine gaat. In de neus zijn de hoekige kantjes er duidelijk van af en geeft hij een zachte indruk van leer, nog wat kersen maar toch vooral tertiare geuren alsof je door een nat herfstbos loopt. Medium aanzet met versmolten tannine en natuurlijk ook in de mond de evolutie goed merkbaar van champignons tot leer. Lichte zuren en een korte afdronk maar een mooi glas wijn en eigenlijk boven verwachting maar 1999 was in de noordelijke Rhône ook wel een zeer goed jaar. De fles was met z'n tweeën in no-time op. Nu drinken. Vinama: 15,5-16pnt.

22:02 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (2) | Tags: rhone, hermitage, crozes-hermitage, syrah, marsanne |  Facebook | |  Print

24 juni 2009

Innovatieve champagne 'kurk' bij Duval-Leroy


19:45 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (1) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print

22 juni 2009

Degustatie Wouter Wineconsult

Wouter de Bakker, Eerste Sommelier van België in 2007, maakt me attent op zijn Open-fles degustatie die zal plaatsvinden op aanstaande zondag 28 juni van 13:00 tot 19:00uur. Locatie: Het Land aan de Overkant te Heverlee. De toegang is vrij maar Wouter heeft wel graag even een e-mail van je op info@wouterwineconsult.be als je van plan bent te komen proeven.

Mooie  natuurlijke wijnen met onder andere de nieuwe wijnen van Etienne Thiebaud, een fantastische jonge wijnmaker vol talent uit de Jura met als resultaat zeer zuivere wijnen, zullen er te proeven zijn.

"Op 15 jarige leeftijd kreeg Wouter van thuis uit de kennis van wijn met de paplepel mee. In de zomer van het jaar 1998 nam zijn vader hem mee naar de Bordeaux-streek. Sindsdien laat de wijn hem niet meer los.

Hij besliste om te studeren als sommelier aan de hotelschool 'Ter Groene Poorte ' In Brugge, waar hij een 7de specialisatiejaar wijn- en drankenkennis volgde. Nadien vervolmaakte hij hem als butler-intendant en werd wereldwijnmeester.

Wouter is nauwelijks 25 jaar oud en heeft als sommelier al een heus palmares op zijn naam staan. Tijdens zijn studies werd hij respectievelijk bekroond als Beste Commis Junior Sommelier van België in 2001, Beste Junior Sommelier van België in 2002 en Wine World Taster of the Year in 2003. Wouter leerde de feeling van het vak tijdens zijn stages in gerenommeerde huizen Als het Scholteshof, 't Laurierblad en La Bergerie. Ook liep Wouter een zeer leerrijke sommelierstage in restaurant Le Cinq (***) te Parijs waar Enrico Bernardo (Beste sommelier van de wereld) tot voor kort werkte.

Gedurende 3,5 jaar was Wouter actief als sommelier in Maison Vandamme te Zeebrugge. Als piepjonge sommelier kreeg hij de Young sommelier Award of Excellence, een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt door de Professionele Vlaamse Sommeliers voor de meest verdienstelijke jonge sommelier van het moment. Vanaf juni 2007 is Wouter de verantwoordelijke sommelier van restaurant Dôme te Antwerpen, gelauwerd met één michelin-ster.
In 2007 won Wouter de meest prestigieuze wijnwedstrijd in België en werd verkozen tot Eerste sommelier van België - Prosper Montagné 2007.

Sindsdien heeft Wouter een voorliefde gekregen voor een natuurlijke keuken en dito wijnen. Volgens hem zijn dit dan ook dé wijnen die de meeste expressie van hun terroir vertonen." (www.wouterwineconsult.be)

no barrique no berlusconi bartolo mascarelle barolo
De Barolo van Maria Teresa Mascarello (Foto Livedoor blog)

08:15 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (11) |  Facebook | |  Print

18 juni 2009

Een Loire bezoek voor iemand die niet iedere dag wijndomeinen wil bezoeken

"Wat kun je samen met je gezin gaan doen in de Anjou-Saumur streek (Loire) als je even geen wijnboeren gaat  bezoeken?" Die vraag kreeg ik onlangs van een wijnliefhebber die deze zomer met zijn gezin naar de Loire vertrekt.

Er is van alles te beleven naast wijn in deze streek in de Loire waarvan hier een korte impressie:

chateau de Angers 1
Château d'Angers midden in het centrum van Angers en absoluut een bezoek waard. De torens van het château bieden een prachtig uitzicht over Angers, de Loire rivier en omstreken. De beginselen voor het kasteel zijn in de negende eeuw al gelegd door de Hertog van Anjou maar in 1231 is het pas een echt kasteel geworden. 

chateau de Angers 2 met wijngaard
Le Duc had destijds een kleine wijngaard binnen de muren van het kasteel laten aanleggen. Kwestie van zijn eigen wijnvoorraad garant stellen in tijden van belegering. Slimme man!

tapis tapestry Apocalypse tapijten Chateau angers loire
In het zelfde kasteel zijn de magniefieke tapijten van het laatste boek van het nieuwe testament de Apocalypse te bezichtigen gemaakt in opdracht van Louis I van Anjou broer van destijds de koning van Frankrijk Charles V. Nog nooit zoiets gezien, zes meter hoog en bijna 150 meter lang, vol met verhalen uit de 14e eeuw. Schitterend.

hartige pannekoeken crepes salee normandie loire cidre
Na het kasteel bezoek even het oude centrum van Anger in en op steenworp afstand de 'Crêperie au Château" ligt waar je heerlijk hartige pannekoeken kunt eten met bijvoorbeeld zoals op de foto geitenkaas en spekjes. Uiteraard mag daar een fles cider niet bij ontbreken.
In Saumur is 'Coté Jardin' ook een crêperie-saladerie die ons qua kwaliteit goed was bevallen voor de lunch.

Chateau de Serrant 1
Wat is de Loire zonder zijn kastelen. Dit is Château de Serrant. Heel lang geleden maakte de huidige wijngaard Coulee de Serrant van Nicolas Joly nog deel uit van dit kasteel. Het kasteel is al lang in Belgische handen van de Prins Charles de Mérode die nog altijd in de zomer een stuk van het kasteel bewoont.

Chateau de serrant 2 Loire
Van binnen is Château de Serrant prachtig maar helaas was foto's nemen niet toegestaan. Een prachtige oude keuken met alle pannen en potten die er klaar staan om zo weer in gebruik te worden genomen. Ook de bibliotheek is een beauty. Ooit heeft Napoleon hier nog een tussenstop gemaakt. Een omweg waard.


Musee du champignon loire 3
Bijna 75% van alle "champignons de Paris" die in Frankrijk geconsumeerd worden komen uit Saumur. Het museum vlakbij Saumur is gelegen in een grot uitgehakt in 'tuffeau' steen wat een constante temperatuur geeft van 11 tot 14°C. 800km van deze grotten zijn er rondom Saumur die naast champignon teelt ook gebruikt worden als wijnkelders.

Musee du champignon loire
Bruine champignons de Paris

Musee du champignon loire 2 oesterzwammen
Rose oesterzwam.


Saumur Loire
Zicht op de Loire met op de achtergrond "Le Château" in Saumur uit de veertiende eeuw.

Loire rivier uitzicht
En wat dacht je van een mooie wandeling langs de oevers van de Loire? Er is van alles te doen naast het bezoeken van wijndomeinen. Een prachtige streek en niet alleen vanwege de wijn.

Hier een verslag van de wijndomeinen die ik bezocht heb.

20:28 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (0) | Tags: loire |  Facebook | |  Print

11 juni 2009

From Provence with Love

De lobby van de Franse wijnboeren, vooral uit Provence, bij de EU heeft success gehad, het voorstel voor het toestaan van mengrosé (zie hier) is voorlopig de prullebak in. Waarschijnlijk heeft hun mediacampagne zoals dit fimpje er aan bijgedragen. Tong uitsteken

James Bond drinkt een glas mengrosé "cuvée bullocrate de Bruxelles"

22:07 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (1) | Tags: rose |  Facebook | |  Print

06 juni 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: La vie en Rosé.....

De wijnwereld is sinds enkele maanden in rep en roer als het over rosé gaat. Wat is er precies aan de hand?

Bron ANP:
"Europese roséproducenten zijn fel tegen het voorstel van de Europese Commissie om rode en witte wijn te mengen en dat te kunnen verkopen als rosé. Franse, Spaanse, Italiaanse en Zwitserse producenten zeiden dit dinsdag tijdens een persconferentie in Brussel.

Momenteel heerst er een verbod op het zogenoemde 'versnijden' van rode en witte wijn tot rosé. Daarbij wordt een basis van witte wijn genomen, die wordt 'gekleurd' door er 2 of 3 procent rode wijn aan toe te voegen. Echte roséwijn wordt bereid door druiven met een donkere schil, dat natuurlijke pigmenten bevat, te weken in witte druivensap.

De Europese producenten vinden het voorstel van de Europese Commissie misleidend voor de consument en zijn bang voor de economische gevolgen. Zij vinden bovendien dat het aanzet tot de productie van namaak-rosé, die veel goedkoper is.

Bijna 75 procent van de wereldwijde wijnproductie wordt in Europa vervaardigd. Frankrijk is daarbij de grootste producent, gevolgd door Italië en Spanje.

De EU-landen moeten zich op 19 juni definitief uitspreken over het voorstel om het verbod op te heffen."

Wat zijn vandaag de dag dan de manieren om rosé te maken in Europa?
1) Via de directe persing: gemaakt volgens de witte wijn methode. De blauwe druiven worden geperst en het sap (most) krijgt op dat moment een lichte kleur door de rode schil van de druif. Deze methode wordt vooral gebruikt in de warmere zuidelijkere gebieden met druiven die veel kleur hebben zoals b.v. rosé uit de Provence. Deze wijnen hebben een lichte kleur en moeten jong op hun fruit gedronken worden. Ook wel 'vin gris' genoemd.  

2) Via een koude maceratie (schilweking) van de gekneusde blauwe druiven oftewel een maceration pelliculaire. Na een bepaalde tijd die kan variëren van enkele uren tot 12 uur worden de blauwe druiven geperst en zal het druivensap zijn alcoholische gisting zal ondergaan. Deze wijn zal ook vaak zijn malolactische gisting krijgen in tegenstelling tot de rosé verkregen via directe persing. Deze methode geeft een wat vollere rosé zoals een Tavel.

3) Via de saignée (bloeden) methode. Bij een 'rosé de saignée' ondergaan gewoon zoals voor rode wijn de gekneusde blauwe druiven hun alcoholische gisting. Na een bepaalde tijd, vaak 24 uur ( vandaar de term rosé d'une nuit), wordt een beperkte hoeveelheid druivensap afgetapt waarna de rest van het vat gewoon verder bereid wordt als rode wijn. Dit wordt vaak gedaan om een rode wijn van betere kwaliteit te maken en dus niet oorspronkelijk met als hoofddoel om van het afgetapte sap een rosé te maken, dit is vaak de bijkomstigheid. De afgetapte hoeveelheid most zet apart zijn gisting voor rosé wijn voort wat resulteerd in een donkere en krachtige rosé.  

Nu gaat er dus hoogst waarschijnlijk een vierde manier bijkomen voor stille wijnen namelijk het mengen van witte en rode wijn tot rosé wijn ook wel coupage genoemd. Tot op heden wordt dit niet gedaan in de EU (alhoewel...) maar in landen zoals b.v. Australië en Zuid-Afrika is coupage al toegestaan.   
Er is trouwens één uitzondering in de EU namelijk voor de rosé Champagne die wel wordt verkregen door vermenging van een rode en witte basiswijn maar daarna wordt de wijn echter gebotteld en onstaat er nog een nieuwe gisting op de fles die ook verantwoordelijk is voor het onstaan van de bubbels.

Wat is het verschil tussen coupage en assemblage?
Coupage is het mengen van wijn van verschillende origine (b.v. uit verschillende streken of landen) die nooit een AOC classificatie kunnen krijgen in Frankrijk maar bijvoorbeeld als landwijn of tafelwijn op de markt komen.  
Assemblage is het mengen van wijn uit dezelfde appellatie met als doel een AOC wijn te verkrijgen zoals bijvoorbeeld het mengen van cabernet sauvignon en cabernet franc in de AOC Bordeaux.


rose de la rosa rose d un jour mark angeli domaine ott rose

Rosé heeft zeer lang een slecht imago gehad en lang waren het enkel de Fransen die rosé (van vaak belabberde kwaliteit) maakten. De laatste jaren is rosé echter in opmars met een consumptie toename van 2% per jaar en hebben ook andere landen zich in de rosé productie begeven.
Ik kan wel begrijpen dat de Franse rosé wijnmakers zo te keer gaan tegen dit nieuwe voorstel van de EU want zij verdedigen hun eigen interesse. Zij zullen in de toekomst inkomsten mislopen en arbeidplaatsen  verliezen als iedereen mengrosé wijn op de markt gaat brengen want de markt zal er mee overspoelt worden.   

Desalniettemin heb ik zoiets van laat maar doorgaan dat EU voorstel. Laat maar komen want:
- stilstaan is achteruitgang en nieuwe ontwikkelingen doen sowieso vroeg of laat ook in de wijnproductie hun intrede.
- ik betwijfel ten sterkste of een wijnkenner een mengrosé wijn van rond de €5.00 kan onderscheiden van een traditionele rosé met diezelfde prijs
- kwalitatieve traditionele rosé gaat toch nooit geëvenaard worden door mengrosé
- er vandaag ook witte wijn van viognier in de rode Côte Rotie en Hermitage wijn gemengd mag worden
- de traditionele manier van rosé maken geen kwaliteitsgarantie is, hoeveel rotzooi rosé is er vandaag wel niet op de markt 
- het mengen van witte en rode wijn is al zeer lang toegestaan door het OIV, l'Office international de la vigne et du vin in Parijs
- wijnmakers in de Provence vandaag zelf al witte wijn aan hun AOC rosé toevoegen
- het EU voorstel gaat niet over AOC wijn
- er vandaag ook witte wijn gemaakt van bourboulenc, ugni blanc en clairette aan Bandol rosé toegevoegd mag worden volgens de AOC reglementatie

Moet er dan op de ouderwets gemaakte rosé een kwaliteitslabel komen zoals "Rosé traditionelle"? Moet er op de rosé via de nieuwe manier gemaakt "Rosé par coupage" op het etiket vermeld worden?
Waarom dan niet meteen verplichten om op het etiket te vermelden of een wijn gechaptaliseerd is of niet (chaptalisatie is het toevoegen van zakken suiker aan de gisting om het alcohol percentage te verhogen, is toegestaan in Europa en verboden in de Nieuwe Wereld landen waar het ook niet echt nodig is). 

Hoeveel consumenten denken nu trouwens al dat rosé gemaakt wordt door rode en witte wijn te mengen? 

Mocht je de Franse wijnboeren toch willen steunen in hun actie tegen de EU dan is er de website Coupern'estpasRosé.com waar je een petitie kunt tekenen. Ze hebben overigens nog maar zeer weinig handtekeningen gekregen, misschien is daar een goede reden voor........

Laat die coupage rosé maar komen. De consument kan zelf wel beslissen wat ze goed of slecht vinden.

domaine de bablut zero pointe domaine rour grise

Terwijl ik dit schrijf gaat er natuurlijk ook rosé in het glas. Als eerste een wijn die ik vorig jaar heb ontdekt en die deze zomer ook weer regelmatig op mijn terras geschonken gaat worden. 
De biodynamische vin de table 'Zéro Pointé' van Domaine Tour Grise, Saumur, 100% cabernet franc, 35hl/ha rendement. Door de iets langere weking heeft de wijn voor een rosé een fel rode gloed, eerder licht rood dan rosé. Fruitige aantrekkelijk limonade aroma's in de neus maar met een stevige, stoere aardse ondertoon. In de mond een rood vruchtentaartje met o.a. frambozen en duidelijk nog wat restsuiker aanwezig. Drinkt heerlijk weg in de zon want de wijn heeft slechts 8% alcohol, daar kun je nog eens je dorst mee lessen!  Een heerlijke wijn met veel drinkplezier die goed koud geschonken moet worden op een zomerse dag. Uitstekende prijs kwaliteitsverhouding, een aanrader. Vinama: 15-16pnt, 5,95 Euro.

Het meeste verbaasd hebben me de oude rosé's van Domaine de Bablut uit Anjou. Ooit las ik in de Revue du vin de France een artikel van Olivier Poussier (beste sommelier van de wereld in 2000) waarin hij sprak over oude Cabernet d'Anjou van tientallen jaren oud gemaakt ban cabernet franc. Ik had nog nooit zo'n oude rosé gedronken en trok het hele verhaal een beetje in twijfel want kon dat nog wel goed zijn? Geprikkeld hierdoor heb ik een jaar of twee geleden diverse flessen aangeschaft uit 1959, 1970, 1976 en 1989 want de prijs was meer dan redelijk.
Tot mijn verbazing was deze rosé nog te drinken, sterker nog ik was ondersteboven van de 1976. Uiteraard een zeer geëvolueerde kleur van uienschil met een licht oranje-bruine schijn. In de neus mooie krieken op alcohol en frambozen. In de mond duidelijk nog een goede structuur en wat restsuiker maar met een juiste frisheid en wat appelsien toetsen. Geconfijt fruit in de afdronk. Vinama: 17-18pnt
Dezelfde verbazing heb ik nu weer met de allerlaatste fles de 1970 in het glas. Hoe kan een rosé van 39 jaar de tand des tijds zo goed doorstaan? Prachtig gewoon, de restsuiker die nu bijna verdwenen is zal het geheim zijn geweest.  

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor een lijst van de andere deelnemende blogs. 

00:36 Gepost door Vinama in Vlaamse Wijnblogdagen | Commentaren (13) | Tags: rose, loire |  Facebook | |  Print

03 juni 2009

Simply a grape.....

pinot noir druif champagne

Pinot Noir druif (Photo-Collection CIVC)

23:21 Gepost door Vinama in Druivenrassen | Commentaren (1) | Tags: pinot noir |  Facebook | |  Print

30 mei 2009

Druk, druk, druk...... maar altijd tijd voor een glas wijn


Als alles je even teveel wordt, als 24 uur in een dag niet meer genoeg lijkt, lees dan dit verhaal 
......

De pot met knikkers

knikkersEen professor stond voor de klas en bekeek de studenten die zijn les kwam volgen. Voor hem op zijn lessenaar stond een aantal attributen. Toen hij zijn les begon, pakte hij zonder te spreken een grote, lege glazen pot en begon deze te vullen met knikkers.

Toen er geen knikker meer bij kon, vroeg hij zijn leerlingen of de pot vol was. Ze antwoorden dat het zo was. Toen pakte de professor een doos met kralen. Hij schudde voorzichtig de kralen uit de doos, zodat zij de open ruimtes tussen de knikkers opvulden. Opnieuw vroeg de professor of de pot vol was. De studenten waren het met elkaar eens dat de pot nu echt vol was.

De professor nam nu een doos met schelpenzand en gooide het zand in de pot. Uiteraard vulde het zand alle ruimte op tussen de knikkers en de kralen. De professor vroeg opnieuw of de pot nu echt vol was. Unaniem antwoordden de studenten met een volmondig "Ja".

De professor bukte even en haalde onder zijn lessenaar en fles wijn tevoorschijn. Hij opende de fles en schonk de wijn in de pot waar het alle ruimte tussen de zandkorrels opvulde. De studenten begon te lachen.

"Kijk", sprak de professor toen het gelach verstomde. "De glazen pot is een metafoor voor ons leven. De knikkers staan voor alle belangrijke dingen in je leven. Familie, vrienden, kinderen, passies.... dingen die zin en invulling geven aan het leven, zelfs als er niets anders meer was op de wereld. Je leven zou toch gevuld zijn.

De kralen zijn de andere dingen die van belang zijn en die je iets kunnen schelen zoals bijvoorbeeld je baan, je auto of je huis. Het zand is al het andere oftewel zaken die er minder toe doen.
Als je de pot begint te vullen met zand", vervolgde de professor, "is er geen plaats meer voor de knikkers of de kiezelstenen. Zo is het natuurlijk ook in het leven.

Als je al je energie besteedt aan kleine, onbelangrijke dingen, dan zal er nooit plaats en ruimte zijn voor de zaken die echt belangrijk voor je zijn. Besteed aandacht aan de dingen die essentieel zijn voor je geluk. Er zal altijd genoeg tijd overblijven om je huis op te ruimen of je auto te wassen. Besteed eerst aandacht aan de golfballen, aan de dingen die er echt toe doen. Bepaal je prioriteiten, de rest is alleen maar zand.

Eén van de studenten stak haar hand op en vroeg naar de metafoor van de wijn.

De leraar glimlachte. "Ik ben blij dat je het vraagt. De wijn toont slechts aan dat hoe vol je leven ook is, er altijd wel plek is om samen met een vriend of dierbare te genieten van een goed glas wijn.

(met dank aan Angelique van den Donk van Inside)

vrouw wijn proeven woman tasting wine
Foto P.Doomen

08:00 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

26 mei 2009

Mademoiselle M 2007, Alexandre Bain - Pouilly-Fumé

Soms kom ik op een proeverij een fles tegen waarvan ik denk: "Die wil ik graag nog eens in alle rust thuis herproeven want dit is zeer de moeite waard". Zo overkwam me dat met de natuurlijke wijn  Mademoiselle M. 2007 van Alexandre Bain uit Pouilly-Fumé, Loire. Dus meteen twee flessen meegenomen en enkele weken later op een doordeweekse dag had ik zin in iets erg lekkers bij het eten en de fles van Alexandre Bain werd dus naar boven gehaald.   

2007 is de eerste jaargang van deze Alexandre Bain die nu 4,90ha wijngaarden huurt in Pouilly-Fumé. Voordat hij zijn eigen domein is begonnen heeft hij eerst ervaring opgedaan in Menetou-Salon, Bourgogne, Amerika en ook nog in de Languedoc.
De wijnstokken staan op een ondergrond van kalksteen met een zeer arme stenige bovenlaag waar de druiven zeer goed op rijpen. Ongeveer 2ha van zijn wijngaard heeft ook mergel met oesterfossielen en klei als bovenlaag. Hij maakt twee cuvees waarvan Mademoiselle M (zijn dochter heet Madeleine) zijn beste cuvée is. Bain bewerkt zijn wijngaard bio-dynamisch en gebruikt daar ook zijn paard Phénomène voor.

De 2007 is gemaakt in een garage maar ondertussen heeft hij een wat grotere en meer professionele ruimte ter beschikking. In de kelder verloopt alles volgens de natuurlijke werkwijze dus zo min mogelijk tussenkomst van de wijnmaker en sulfiet wordt enkel wat gebruikt om de malolactische gisting te vermijden en bij het bottelen.  

De 100% sauvignon blanc Mademoiselle M is volledig op oude vaten gevinifieerd en heeft ook nog eens 16 maanden gerijpt op deze vaten. Geen typische Pouilly-Fumé maar desalniettemin meer dan de moeite waard. 
 
Proefnotitie: Intens gele kleur, donker geel, de wijn is niet helemaal glashelder (is niet gefilterd) en dus een heel klein beetje troebel. Een zeer aromatische en verleidelijke fruitige neus met kweeperen, rijpe gele appels, een mooie dosis mineralen met een frisse toets citrus en zelfs wat kiwi. Alles is zeer rijp en expressief. Dezelfde rijpe appels komen terug in de mondvullende aanzet met ook wat geroosterde aroma's en meteen daarna een frisse aciditeit met citroen. Lichte noot indruk in de afdronk. Je zou op het verkeerde been gezet kunnen worden door te denken dat er een oxidatieve toets in zit maar dit is niet zo. Zeer harmonieus. Kan nog enkele jaren mee maar nu al heerlijk op dronk dus waarom wegleggen?
Vinama: 17 pnt, 17.90 Euro.

Alexandre Bain - Pouilly Fume 2007 Loire
Mademoiselle M 2007 van Domaine Alexandre Bain

Mijn tweede en laatste fles is inmiddels ook al op maar een nieuwe lading is inmiddels al besteld. Probeer hier maar eens vanaf te blijven,  zeer veel drinkplezier in het glas  (te koop in België bij onder andere Laurent Menotte van L'Odyssée des Arômes).

19:45 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (0) | Tags: loire, pouilly-fume, sauvignon-blanc |  Facebook | |  Print

21 mei 2009

Wijnboek van de maand juni: Belgische wijngaarden

Van uitgeverij Lannoo is onlangs het boek  Belgische wijngaarden verschenen geschreven door Eric Boschman, Kris Van de Sompel en Marc Vanel. De eerste indruk zonder ook maar een letter gelezen te hebben is dat het een zeer verzorgd boek is met schitterende kleurenfoto's van Joris Luyten. Een duidelijke indeling met eerst een stukje geschiedenis van de wijnbouw  in België, de druivenrassen met naast de bekende pinot noir en chardonnay ook de sirius, seiger, leon millot en solaris waarna een bespreking volgt van de wijnstreken en wijngaarden.

De inleiding bevalt me meteen al, hier een klein stukje ervan:
"Dit boek is geen ode, geen opgefokt chauvinisme - dat is onze huisstijl niet. Het is gewoon een eerlijke stand van zaken, een momentopname die vandaag en nog enkele jaren geldig is. Ach wij weten maar al te goed dat niet alles perfect of geniaal is in het land van Manneke Pis. Wij beseffen ook dat bepaalde bieren beter zijn dan bepaalde wijnen, maar.... voor sommige producenten zijn zonnige dagen in het verschiet."

Boek Belgische wijngaarden Lannoo


Het is de eerste keer dat ik op zo'n duidelijke en grondige manier een overzicht zie van de gehele Belgische wijnbouw.  Van de Côtes de Sambre et Meuse, Hageland, Haspengouw, Heuvelland tot en met de vin de Pays des Jardins de Wallonie en Vlaamse landwijn. Ook komen de Crémant en vinmousseux de qualite de Wallonie en de Vlaamse mousserende kwaliteitswijn aan bod.  

Enige jaren geleden heb ik gedurende een jaar deelgenomen aan het proefpanel van de Mouterij en Brouwerij faculteit aan de KUL (Katholieke Universiteit van Leuven) onder leiding van Prof. F.Delvaux. Dit proefpanel onderzocht proefondervindelijk de invloed van kunstmatige gisten op aroma en smaak van Belgische wijn. Daarnaast analyseerde een student de wijnen op diverse wetenschappelijke manieren. 

De wijnen die toen geproefd werden waren gemaakt van most (Chardonnay en Müller Thürgau) die door Belgische wijnmakers ter beschikking was gesteld. Deze most werd dan gevinifieërd met verschillende gistsoorten. Bij de wijnbereiding werden dezelfde methodes toegepast die de wijnboeren zelf gebruiken.

De wijnen werden vervolgens gedurende een paar jaar diverse malen per jaar geproefd en geanalyseerd in een laboratorium om zodoende de invloed van de gist te bepalen. Het zou te ver gaan om nu in detail op deze studie in te gaan, maar duidelijk is gebleken dat gistsoorten een ongelooflijke invloed op de aroma's, smaak en de evolutie van de wijn hebben. Tijdens de proefsessies waar ik bijvoorbeeld tien chardonnay wijnen heb geproefd, allemaal van dezelfde basismost gemaakt maar met tien verschillende gistsoorten, had ik af en toe het idee dat ik met tien verschillende wijnen te doen had.

Terug naar het boek Belgische wijngaarden. Ik heb dus in het verleden (en gelukkig ook in het heden) veel Belgische wijn geproefd maar dat er zoveel Belgische domeinen bestaan is voor mij een echte eye-opener en  ze zijn allemaal  beschreven in dit boek, de ene wat uitgebreider dan de andere. Naast een beschrijving van het domein wordt er ook informatie gegeven zoals oppervlakte, aantal wijnstokken per ha, type bodem, druivenrassen, snoeiwijze en vinificatie methode.
In de bijlagen van het boek een overzicht van welke druivenrassen in welke streek toegelaten zijn volgens de gecontroleerde oorsprongsbenamingen alsmede ook de wetteksten van deze Belgische oorsprongsbenamingen

Jos van Leer Kleuisberg bij pers
Jos van Laer - Kluisberg, Hageland. De moeite waard om te bezoeken en samen met Jos de wijngaard in te trekken en daar van hem uitleg te krijgen hoe het is om in België druiven te telen en wijn te maken. Misschien haalt hij ook nog wel een oude fles Kluisberg uit zijn eigen kelder boven die mij in ieder geval zeer aangenaam verrast heeft.

Mijn complimenten voor de schrijvers want het boek Belgische wijngaarden is verplichte lectuur voor de wijnliefhebber zou ik zeggen en het is een absolute  waardevolle aanvulling voor mijn boekenkast. Trouwens voor de vaders onder jullie, een ideaal cadeau voor vaderdag over drie weken.

Belgische wijngaarden van Eric Boschman, Kris Van de Sompel en Marc Vanel
Uitgeverij Lannoo. Prijs 29,95 Euro

19:35 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (3) | Tags: belgische wijn |  Facebook | |  Print

17 mei 2009

Culinaria Square in Brussel - Foto impressie

Het weer zat niet echt mee dit weekend maar dat heb je dan ook niet onder controle, desalniettemin is de eerste Culinaria square in Brussel een mooi concept gebleken en ik heb er in ieder geval van genoten. In totaal stonden 16 sterren Chefkoks in het Jubelpark te koken die in totaal maar liefst 25 Michelin sterren vertegenwoordigden.

bart de poorter pastorale compositie van asperges uit werchter kwartelei dragonmayonnaise
Compositie van asperges uit Werchter, kwartelei en dragonmayonnaise - Bart de Poorter van Pastorale 2* uit Rumst-Reet. De asperges waren gedurende 60 minuten op lage temperatuur, 62°C, gekookt. 

Viki Geunes t Zilte Mol 1ster
Viki Geunes (rechts) van 't Zilte 1* uit Mol.  

Viki Geunes t Zilte Mol 1ster baars
Het baarsgerecht van Viki Geunes, 't Zilte 1* in Mol.

Lionel Rigolet Comme chez Soi
Lionel Rigolet (rechts) van Comme chez Soi 2* in Brussel.

Lionel Rigolet Comme chez Soi supreme van gelakeerde barbarie eend
Suprême van gelakeerde Barbarie eend en zijn sap gearomatiseerd met citrus vruchten, gevulde roulade van lange radijzen en krokante groenten - Lionel Rigolet , Comme chez Soi 2*.

Mario Elias Le cor de Chasse
Mario Elias van Le Cor de Chasse 1*, Barvaux-sur-Ourthe.

Mario Elias Le cor de Chasse inspiratie omtrent het parfum Guerlain Homme
Inspiratie omtrent het parfum Guerlain "Homme" van Mario Elias, Le Cor de Chasse 1*.

culinaria jubelpark brussel bruxelles cinquantenaire place
Culinaria square in het Jubelpark te Brussel.

kinderen koken kids cooking
Ook aan de kinderen was gedacht.

suikerklontjes vormen sucre sugar
Originele suikerklontjes.

the world chocolate masters by callebaut
De wedstrijd 'The world chocolate masters by Callebaut' 

Heerlijk heb ik gegeten. De wijnen bij ieder gerecht waren iets te "mainstream" en dus te gewoon voor bij zulke topgerechten maar ik kan goed begrijpen dat hier door de organisatie voor gekozen is om o.a. de prijs van het vier gangen diner inclusief wijn op 45,00 Euro te houden. Misschien een idee voor volgend jaar om er voor een supplement een fijner wijnarrangement bij te serveren. Ik ben in ieder geval volgend jaar weer van de partij en hopelijk laat de zon dan ook nog zijn gezicht zien.

14:09 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (3) | Tags: michelin |  Facebook | |  Print

07 mei 2009

Tandem, Syrah du Maroc 2007, Domaine des Ouled Thaleb (met Alain Graillot)

Door gastschrijver Frédéric:

Je kent het wel. Iemand heeft een wijn ontdekt, een pareltje, en je moet die zeker eens proeven. "Absolument fabuleux" zei hij, een kennis die mij af en toe een fles verkoopt. Zonder btw wel te verstaan. Je moet natuurlijk op je hoede zijn voor mensen die wijn die ze zelf verkopen grandioos vinden. Dat was nu niet het geval. Hij had het over de Marokkaanse Tandem (100% Syrah) van het Domaine des Ouled Thaleb, medegevinifieerd door Alain Graillot, een grote naam uit Crozes-Hermitage.

Hij had hem in een blinde proeverij tussen betere Noordelijke Rhônewijnen gezet, als piraatwijn zeg maar. Verbazing alom bij de bekendmaking, zoals meestal bij een blinde proeverij, er zit een Marokkaan bij de winnaars! Niet echt verbazend als blijkt dat Alain Graillot een handje is komen toesteken bij de vinificatie van die wijn.Maar toch, een voortreffelijke wijn uit Marokko, niet evident zou je denken. 

Goed, toch even de proef op de som nemen en voor een sympathieke 11,5 euro de net geleverde Tandem 2007 gekocht bij Mig's World Wines. Bijzonder geslaagd etiket, zie ik meteen als hij mij de dikke, zware fles overhandigt. Zoals vaak sla ik wel de goede raad van de verkoper in de wind. Minstens één uur op voorhand karaferen, zei hij. Nee, gewoon lichtjes koelen tot een graad of 16, openen en direct proeven. Pas dan kan je de evolutie van de wijn volgen van bij de opening van de fles, vind ik.

tandem syrah maroc 2007 a
In het glas krijg ik een donkerrode, vrij intense wijn, met wat aandringen zie je lichtpaarse tinten. In de neus eerst niet al teveel aroma's, zoals verwacht. 16 graden en niet willen karaferen, wat wil je. Ik had wel een lekker groot glas genomen, kwestie van hem genoeg lucht te geven. Het zou na een half uur een goede keuze blijken: volledig opengebloeid, met aroma's die duidelijk naar Syrah verwijzen, rijp fruit, kruiden natuurlijk, met opnieuw die lichte zweem van olijventapenade, die ik eerder had gevonden in, jawel, verschillende jonge Crozes-Hermitage: Domaines des Bruyères en Domaine Combier, toevallig allebei bioboeren.

In de mond meteen veel fruit, zwart fruit. Een volle, stoere mond. Vooral, en gelukkig maar, de alcohol domineert niet. Die 13% is al bij al vrij redelijk, gezien de omstandigheden. Je kan zelfs spreken van een zekere frisheid. De druiven worden daar geoogst in augustus. Naar het schijnt zijn het "koele" nachten, Wat betekent dat in Noord-Afrika, koele nachten, 25 graden?  Misschien komt het door de korte maceratie, of toch deels ook door de ontristing die Graillot laat doorvoeren. Onlangs nog een aantal Zuid-Afrikaanse Syrah's geproefd, 14,5 zelfs 15%, die vaak naar confituur neigen. Onze Tandem heeft daar geen last van. En dat maakt net van die wijn een aangename verrassing als je hem niet-blind proeft: Je verwacht een opstoot van alcohol maar je krijgt vooral fruit en fijne, afgeronde tannines. De afdronk is niet echt indrukwekkend, een beetje zwoel, maar bekoort me wel.

24 uur later - ja, ik kan toch niet elke dag een ganse fles binnenkieperen - heeft die Tandem niets, maar dan ook niets verloren van zijn zuiderse charme, dit zonder vacuvin of enig bewaarhulpje, nee gewoon kurk erop en terug in de kelder.

Al bij al dus geslaagd voor een Marokkaanse wijn, vrij herkenbaar als Syrah, best te genieten voor zijn prijs, maar de betere Crozes overtreft hij toch niet hoor en een lang leven is hij niet geschoren.

Schenk hem als curiosum bij een couscous, met lam natuurlijk, lichtjes gekoeld. Karaferen mag dus wel, een half uurtje is genoeg. Ik ga er nog een paar bijhalen - al zou ik er geen dozijn van in huis willen - gewoon om te kunnen afwisselen met andere Crozes of een Saint-Joseph rond dezelfde prijs.

Absolument fabuleux? Natuurlijk niet, wel sympa, cette Syrah marocaine. Give it a try.

Frédéric

21:17 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (6) |  Facebook | |  Print

30 april 2009

Win een gastronomisch 'Culinaria²' menu met Vinama

Ooit wel eens de culinaire kunst van 16 sterren chef-koks op één dag kunnen proeven? Het antwoord is waarschijnlijk een volmondig neen maar daar komt nu verandering in.

culinaria square 2009 foto chefkoks

 

Op 15,16 en 17 mei gaat voor de eerste keer Culinaria² van start, een evenement dat de beste chef-koks en culinaire ambachtslui uit het hele land samenbrengt.   Zestien restaurants met één of meerdere Michelinsterren (zoals Sea Grill, Comme Chez Soi, Hof van Cleve,....), hebben voor de fijnproevers onder u een uniek en overgetelijk parcours uitgestippeld en Vinama biedt u de mogelijkheid om hier gratis van te gaan genieten.

culinaria square 2009

 

Ook zullen er ook zeven verschillende workshops gegeven worden. De workshops zijn voor iedereen gratis toegankelijk, en ze zullen voor u een uitgelezen kans zijn om uw zintuigen te ontwikkelen en uw culinaire kennis te verdiepen. U mag een antwoord verwachten op al uw vragen over de geheimen van chocolade, wijn, bier, koffie, cocktails, ... De grootste experts van het land staan klaar om u waardevol advies te geven.

Daarnaast is er een Gourmet markt voorzien waar meer dan 50 exposanten u zullen laten kennis maken met aroma's en geuren die uw zinnen zullen prikkelen.

Wanneer?
15 & 16 mei: 12:00-22:00 (de restaurants hebben een pauze tussen 16 :00-18 :00, de Gourmet markt en de andere animaties blijven doorlopend open)
17 mei : 12:00-18:00

Waar?
In het Jubelpark te Brussel.

Wat kunt u winnen bij Vinama?
In samenwerking met Culinaria² geeft Vinama 4  X een 'Culinaria paspoort' weg ter waarde van elk 45.00 Euro, oftewel kunt u twee duotickets ter waarde van 90,00 Euro winnen.  Hier zit in:
-          toegang tot Culinaria² met een welkomstcocktail
-          gratis toegang tot alle activiteiten en al het gastronomisch vermaak
-          een gastronomisch Culinaria² menu (walking dinner) bestaande uit: 
           2 voorgerechten, 1 hoofdgerecht, 1 nagerecht,  inclusief wijn, water en koffie


culinaria square 2009 menu

 

De prijsvraag:
Hoeveel michelinsterren vertegenwoordigen de 16 aanwezige restaurants in totaal?
Het antwoord kun u vinden op : www.culinariasquare.be

Stuur je antwoord  uiterlijk dinsdag 5 mei met je volledige naam naar vinamablog at hotmail.com. Gelieve ook duidelijk te vermelden of je op vrijdag, zaterdag of zondag wilt gaan.

culinaria square 2009 gerecht 2

21:43 Gepost door Vinama in Wedstrijd | Commentaren (8) |  Facebook | |  Print

26 april 2009

Een cadeau voor de wijnliefhebber

"Wij, arme wijnbloggers, behoren nog wel eens tot de gedepriveerden van het zo stereotype, maar toch ook wel mooie relatiegeschenk: een lekkere fles wijn. Zelden of nooit krijgen we eens een fles! Niet omdat mensen ons niet graag zien - dat hopen we toch - maar gewoon omdat kennissen of familie het niet aandurven je een fles cadeau te doen. Pijnlijk is dat. Niets zo erg als je flessen altijd maar zelf te moeten kopen. Schrijnend zelfs. Om van te huilen."   Aldus Amaronese op zijn wijnblog "The Orbis" die hier helemaal de spijker op de kop slaat. 

Gelukkig is er nog iemand in mijn familie die mij wel een flesje cadeau heeft gedaan. Drie zelfs, echter alle drie geblindeerd en stevig ingepakt met 'duck tape'. Ik moest ze allemaal maar eens proeven en laten weten wat ik er van vond.

Om te voorkomen dat ik op de kurk zou zien wat voor wijn het was heb ik ze door iemand anders open laten trekken. De eerste fles was helaas helemaal over de top  en goed voor de gootsteen. Het was een merkwijn van Baron Philippe de Rothschild de "Mise de la Baronnie" uit 2000. Zou hij nog goed geweest zijn dan zou het zeer waarschijnlijk ook niet echt de moeite geweest zijn want een merkwijn uit Bordeaux is nou niet echt een interessante wijn maar eerder een oppervlakkig iets om het grote publiek te plezieren.

De tweede wijn had onmiddelijk mijn aandacht want daar zat iets interessants in mijn glas. Zacht en fijn rood fruit en met een bepaalde elegantie en zeer mooi op dronk waardoor ik meteen aan een merlot uit de Bordeaux van de rechteroever zat te denken. Dit is wel heel erg lekker, een Saint-Emilion, misschien wel een grote?
Bij de onthulling was er "zie je wel een Bordeaux" te horen maar ook "dat kan toch niet waar zijn". Ik zag daar namelijk een gewone AOC Bordeaux wijn staan uit 2000, Château de la Cour d'Argent van Dennis Barruad. Ooit heb ik hier zelf nog eens wat flessen van gehad en ik wist dus dat dit niet meer dan rond de 5.00 Euro kost. Deze voor een eenvoudige Bordeaux appellatie 'oude wijn' heeft mij enorm positief verrast. Wat is hij mooi geëvolueerd en wat een kwaliteit voor die prijs, nauwelijks te geloven. Inderdaad 95% merlot en de wijngaarden hebben vroeger nog de AOC Saint-Emilion gehad.  
 
chateau de la cour d'argent 2000

De derde en laatste fles had een vrij heldere en wat doorzichtige kleur. In de neus kwamen de geëvolueerde aroma's je tegemoet zoals natte bladeren en leer. Dit was zeker geen jonge wijn. Toch kwam er ook nog wat fruit van frambozen en kersen naar voren met een toets nootmuskaat. In de mond een aanzet van rood fruit op alcohol met frisse zuren en tannine die nog wat droogtrekt. Kaneel in de afdronk.

Waar dit vandaan kwam was niet gemakkelijk te raden en waarom niet dat bleek bij de onthulling want dit was namelijk een oude Cru uit de Beaujolais namelijk de Château Moulin-à-Vent (uit de gelijknamige appellatie), Cuvée exceptionnelle uit 2000. Ja een wijn in de Beaujolais uit 2000 heeft al het stempel oud want die wijnen gemaakt van de gamay druif moet je in het algemeen jong op hun fruit drinken. Er zijn enkele uitzonderingen zoals de Cru Moulin-a-Vent  en de Cru Morgon die wel kunnen ouderen en die zelfs een beetje op een Bourgogne gaan lijken na verloop van tijd.  

Ook deze laatste fles een leuke verrassing want oudere Beaujolais kom je niet vaak tegen. Zelf heb ik in 2006 een doos Morgon vieille vignes 2005 van Patrick Bouland in mijn kelder gelegd om nu juist die evolutie in de tijd van deze Beaujolais Cru zelf eens proefondervindelijk te volgen.     

chateau du moulin-a-vent 2000 beaujolaisChâteau Moulin-a-Vent  is een domein van 30ha van de familie Flornoy-Bloud en is eerder dit jaar nog van eigenaar gewisseld voor de som van 5 miljoen Euro. De nieuwe eigenaar is Jean-Jacques Parinet een ex-zakenman die dit domein voor zichzelf heeft gekocht en er nog flink in gaat investeren samen met de bekende Faiveley uit de Bourgogne die symbolisch mede-eigenaar is.


Al met al een leuk, origineel en betaalbaar cadeau voor de wijnliefhebber. Dus mensen, laat maar komen die flessen.....

17:02 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (6) | Tags: bordeaux, merlot, beaujolais, morgon, gamay |  Facebook | |  Print

17 april 2009

'Salon van de natuurlijke wijn' en 'Belgische wijn'

Het is weer voorjaar en dus traditioneel een periode waarin wijnhandelaars ons graag willen laten genieten van al het lekkers wat ze te bieden hebben. Zo is er dit weekend "Le Salon des Vins naturels" in Olne en voor degene die het misschien ietsje dichter bij huis zoeken is er op 2 en 3 mei "De salon van de natuurlijke wijn" in Aalst.

Hans Dusselier van Wijnfolie en Tom Vanlerberghe zullen dan gezamelijk met een 19tal wijnbouwers en leveranciers van aanverwante natuurlijke producten, flirten met uw smaakpupillen. Van (h)eerlijke natuurlijke wijnen in combinatie met bijvoorbeeld oesters uit Normandië en Iberische hespen tot en met Belgische bio frietjes vergezeld door artisanale Belgische bieren. 

Cyriel alonso hans dusselier domaine l ancestra

Van links naar rechts: Hans Dusselier van Wijfolie, Stéphane Morin van Domaine Léonine en rechts Cyril Alonso van Domaine l'Ancestra uit de Beaujolais die door GaultMillau in 2008 verkozen werd tot beste wijnproducent uit zijn regio. Zijn wijnen moet u zeker gaan proeven en vergeet dan vooral niet te kijken naar zijn fantasierijke en lachwekkende etiketten.

Meer informatie op Natuurlijke wijnen.

Niet vaak vindt er een degustatie plaats van enkel Belgische wijnen maar op 25 april is het weer zover. Op die dag zal Jonas De Maere van Belgian Wines Fair in de kasteelhoeve van Hof Ten Steen in Orsmaal samen met maar liefst 11 Belgische wijnproducenten een 30tal Belgische wijnen opentrekken. Een mooie gelegenheid om in één middag een kwalitatief beeld te krijgen van Belgische wijn.

Meer informatie op Belgian Wines Fair.

22:03 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (3) | Tags: natuurlijke wijn, belgische wijn |  Facebook | |  Print

14 april 2009

Uit de oude doos: Voetbal en alcohol

Tegenwoordig mag men geen alcohol meenemen in een voetbalstadion maar vroeger was het wel anders.

Franse voetbal supporters in 1940
Franse voetbalsupporters in 1940, de sfeer zat er in ieder geval goed in.

22:49 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (8) |  Facebook | |  Print

10 april 2009

Een vakantie zonder wijn maar wel met Kermit Lynch

rode zee egypte deadalus duiken

Als ik op vakantie ga dan is dat vaak (heel toevallig) naar een streek waar ook wijn gemaakt wordt en dan het liefste met mijn auto zodat er ook nog het één en ander ingeslagen kan worden. Nu komt het toch ook wel eens voor dat ik op vakantie ga daar waar geen druivenstok te bekennen is. Zo dobberde ik vorige week een week lang op de Rode Zee in het zuiden van Egypte om te diepzeeduiken. Een week lang met zestien duikers op een yacht de verschillende 'top spots' van de Rode Zee aangedaan (Brothers, Deadalus, Elphinstone...). Prachtig weer met de eerste dagen wel veel wind wat het duiken nogal avontuurlijk maakte en natuurlijk ook zeer mooie dingen onder water gezien.
Van tevoren had ik de artikels al geschreven voor mijn wijnblog en geprogrammeerd want gedurende die week op zee had ik geen telefoon, geen internet verbinding en dus ook geen e-mail. Heerlijk, eventjes een week volledige afzondering van de buitenwereld, ik zou het vaker moeten doen.

Nu is er op zo'n boot wel een Egyptische pint te verkrijgen van het merk Stella (niet te verwarren met het Belgische merk) en alle duikers hadden zelf het één en ander voor het aperitief van de taxfree op de luchthaven meegenomen maar wijn is er niet te bekennen. Dus niet alleen geen wijnboeren bezoeken op je vakantie maar gewoon een week lang geen wijn in je glas.
Drie jaar geleden was het nog iets erger toen ben ik namelijk gaan duiken in het streng Islamitische Saoedi-Arabië waar zelfs geen druppel alcohol geschonken mag worden. Ik zat daar toen op de boot mijn Revue du Vin de France te lezen terwijl ze de vers gevangen vis als sashimi serveerde voor het aperitief en had toen wel zin in een koud glas witte wijn maar helaas het bleef bij dromen. Geen druppel wijn, zelfs geen druppel alcohol gedurende tien dagen. Ook voor mijn lever was het toen dus vakantie.

p4300004b
Deze ongevaarlijke witpunt haai kwam even polshoogte nemen bij de Brothers eilanden.

Op de boot zaten ook 14 Fransen. Vroeger (heel vroeger) dacht ik altijd dat alle Fransen geinteresseerd waren in wijn en dat ze ontzettend veel van wijn wisten want dat kon toch niet anders als je in dat land woont. Tegenwoordig weet ik echter wel beter en ken ik meer Fransen die helemaal geen verstand hebben van wijn dan wel. Ze drinken het vrijwel allemaal maar daar houdt het vaak ook bij op. Ook zijn er die denken dat ze iets van wijn kennen en doen alsof ze Michel Rolland zelf zijn maar als je ze vraagt van welke druiven een witte Bordeaux gemaakt wordt dan is het ineens stil.

Zo was er een duiker op de boot die me vertelde dat hij een Chassagne-Montrachet uit 1991 in zijn kelder had liggen en dat hij die 25 jaar zou laten liggen. Ik heb hem toen voorzichtig uitgelegd, zonder hem in zijn trots te krenken omdat hij zooo'n mooie fles wijn had, dat 1991 niet echt een groot jaar was geweest in die streek en dat dat wel eens een grote teleurstelling zou kunnen worden en dat het verstandiger zou zijn de wijn nu al te drinken (als hij überhaupt nog te drinken is?). Maar ja, een buitenlander die een Fransman gaat vertellen hoe die zijn wijn moet drinken, je kunt wel voorstellen dat dat niet erg gewaardeerd werd . Ik moet er wel bij zeggen dat hij niet wist dat ik Sommelier ben.
Zijn zus, zo vertelde hij, had ook nog enkele zeer mooie wijnen in de kelder liggen die ook nog zeer lang konden blijven liggen. Die kelder bleek dus het trappegat te zijn. Toen hij me vertelde dat een Pommard niet kon verouderen en die jong gedronken moest worden heb ik nog een poging gewaagd en hem het tegenovergestelde uitgelegd maar het kwam blijkbaar niet aan. Toen ben ik maar ergens anders gaan staan want ik had er genoeg van. Zo was er ook iemand die ergens in de Var woonde en zijn buurman was wijnboer en de wijnranken stonden op tweehonderd meter van zijn huis maar zelf dronk hij geen wijn, tja dat kan natuurlijk maar een Fransman die geen wijn drinkt?

Voor deze vakantie had ik het boek "Avonturen op de wijnroute - een wijnkoper reist door Frankrijk" van Kermit Lynch meegenomen. Al geschreven in 1988 maar ik had hem onlangs pas aangeschaft. Wat een heerlijk boek is dat zeg. Kermit Lynch is een Californische wijnimporteur die zijn bezoeken aan Franse wijnboeren beschrijft die hij in de jaren tachtig heeft ondernomen.
Het leest als een warm mes in de boter. Zo makkelijk geschreven dat je het boek maar moeilijk weg kunt leggen. Met zoveel passie en grondigheid schrijft hij over de verschillende wijnstreken in Frankrijk en vooral over de personnages die hij ontmoet en de wijnen die hij in het glas krijgt.

Nu zat ik daar midden op de Rode Zee prachtige verhalen over wijn te lezen zonder dat ik even naar mijn kelder toe kon lopen om er iets lekkers uit te halen. Dat was natuurlijk wat minder maar stiekem begon ik al te denken welke fles ik boven zou halen als ik weer thuis zou zijn. Dit varieërde nogal naar gelang ik de hoofdstukken in het boek las. Het ging van een Savennières naar een Bandol waarna een Hermitage, en zo verder....

kermit lynch avonturen op de wijnroute

Hier een stukje van zijn ontmoeting met Paul Tardieu van Domaine de la Gautière in de zuidelijke Rhône:
"Als zijn opbrengst 40 hectoliter per hectare haalt, is Paul tevreden zegt hij. Voor een goedkope landwijn is dat een lachwekkend lage  opbrengst. In een topjaar als 1979 gaven de wijngaarden van Meursault in de Bourgogne twee keer zoveel per hectare en kost de wijn vijn à zes keer zoveel als die van La Gautière. Ik vroeg hoe anderen het voor elkaar krijgen om van een wijngaard met dezelfde oppervlakte twee tot drie keer zoveel sap te halen.
'Niks aan. Je snoeit de uitloper minder kort. Je gebruikt kunstmest. Dat is alles. Het is wat ze faire pisser la vigne noemen, de wijnrank laten plassen. Moet je horen, toen ik een bottelcursus volgde aan de wijnschool van Vaison-la-Romaine, zat er een vent naast me die ergens in de buurt van Montpellier wijn maakt. Kom raad voor de grap eens hoeveel hij produceerde per hectare?' Ik raadde 120 hectoliter per hectare, drie keer de opbrengst van Paul. Hoewel er niemand bij was, leunde Paul naar me over en fluisterde in mijn oor: 'Die vent zwoer dat hij tweehonderddertig hectoliter af haalde. Makkelijk zat. Kwestie van mesten en water geven. Wat een oogst hè? Tweehonderddertig hectoliter. Door shitwijn te maken verdient hij zes keer zoveel als ik. En die kerels blokkeren hier de wegen en demonstreren om nog meer los te peuteren van de regering. Het is niet eerlijk'. "


Iedere wijnliefhebber zou dit boek moeten lezen, een grote aanrader. En wat smaakte de wijn weer lekker toen ik thuis was. Deze zomer weer lekker met de auto op vakantie....

18:33 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (10) |  Facebook | |  Print

04 april 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: Changez! of in dit geval Scambio!

Het onderwerp van deze Vlaamse Wijnbloggers dag is: Geef een fles wijn door aan een andere wijnblogger. Twaalf Vlaamse Wijnblogs geven en ontvangen een fles wijn in de prijscategorie €10,00-20,00, proeven deze en schrijven er dan een artikel over.

Zo vond er onlangs op een zondagmiddag een uitwisseling van flessen plaats tussen drie wijnbloggers onder het genot van een glas Agrapart Champagne en een heerlijke Châteauneuf-du-Pape 2004 van Le Clos du Caillou. Ik denk dat we wat vaker flessen moeten gaan uitwisselen want dat is een goed excuus om wat lekkers te drinken en wijnbloggers te ontmoeten.

Zo kreeg ik een fles wijn van Amaronese van de wijnblog "The Orbis of Wine". Een Italiaanse witte wijn met een voor mij bekend etiket want ik had hem al zien staan bij de winkel Historic Wines in Wilrijk (ook te koop bij Divino in Dendermonde) echter nog nooit geproefd.
En laat ik maar meteen de knuppel in het hoenderhok gooien en alle Italiaanse wijnliefhebbers op de kast jagen, mijn ervaring is dat als je een lekkere witte Italiaanse wijn wil, je goed moet zoeken. Ze zijn er zeker en goed ook maar in Frankrijk ligt het toch wat meer voor de hand om een kwalitatief goede witte wijn te vinden. Of is het misschien omdat de Franse wijnen beter op mijn netvlies gebrand zijn?


darion princic trebez bianco 2004


De wijn was de Bianco Trebez 2004 IGT van Dario Princic uit Venezia Giulia. Ik weet weinig van deze man en heb wat opzoekwerk moeten verrichten en Amaronese zal ook nog wel het één en ander aan kunnen vullen. Dario Princic maakt wijn op een natuurlijke manier dit wil zeggen met zo min mogelijk tussenkomst in de wijngaard en laat tijdens de vinificatie de wijn zo veel mogelijk zijn gang laten gaan met zo min mogelijk interventies.

De wijn is gemaakt van sauvignon blanc, chardonnay en pinot grigio. De oranje kleur komt door de gekleurde pinot gris schillen die door een lange weking hun kleur afgeven aan het druivensap. Elke druivensoort wordt apart gevinifieërd. Rijping op grote Slavoonse eiken foeders.

Om deze wijn te proeven werd er die avond speciaal rolletjes kalfsvlees klaargemaakt met daarin parmaham gerold geserveerd met een lichte roomsaus.

De Bianco Trebez 2004 heeft een oranje, roestbruine kleur en is niet geheel helder en klaarblijkelijk niet gefilterd. Er ligt een zeer fijne pareling op de spiegel alsmede tegen het glas. Lichte volatiliteit met veel rijpe appels in de neus en het geheel doet nogal aan cider denken. Ook een minerale toets. In de mond een typische smaak van een natuurlijke wijn met puur fruit van rijpe appels, peren, wilde aardbeien en vuursteen. Drinkt weg als limonade of eerder als cider en je zou denken dat er 8% alcohol in zit maar het is toch echt 13,5%. Na de zeer mooie aanzet vind het middenstuk van de wijn iets materie missen en de afdronk is wel zeer kort. Een wijn waarvan je gemakkelijk in één avond een fles van opdrinkt zonder dat je het in de gaten hebt. De wijn zal waarschijnlijk ook zeer weing sulfiet bevatten. Karaferen zal de wijn goed doen (had ik niet gedaan) en zeker niet te koud serveren maar eerder rond de 15°C.

De tweede dag is de neus veel minder intens tot zelfs ingetogen. De smaak daarentegen is veel voller dan de eerste dag en nu proef je ook dat er toch wel degelijk 13,5% alcohol in de wijn zit. Ook heeft de wijn meer structuur als de eerste dag.

Duidelijk geen wijn voor het grote publiek maar eerder een aangenaam specialleke.  Een wijn in de stijl van Radikon en Fabrizio Niccolaini (Massa Vecchia).

Met dank aan Amaronese voor deze witte (oranje) Italiaanse wijn.

Welke fles wijn ik heb doorgegeven aan wijnblogger Rick kun je zien op zijn blog chateausanspretention.

De andere deelnemende Vlaamse wijnblogs kun je hier vinden. We verwelkomen vandaag ook een nieuwe wijnblog: Stephane's blog.

31 maart 2009

Loire verslag, deel 5: Ontmoeting met Mark Angeli, Domaine La Ferme de la Sansonnière

Mark Angeli is één van de markantste wijnboeren die ik het afgelopen jaar ontmoet heb. Twee keer heb ik hem gesproken en de eerste keer was op zijn Domaine La Ferme de la Sansonnière in Thouarcé, Loire. Aangezien hij normaal enkel op zaterdagochtend bezoekers ontvangt heb ik een beetje moeten aandringen om toch een afspraak te kunnen maken op een maandag en dus stond ik om 17:00uur voor zijn wijnkelder waar ik begroet werd door een rustige man in een lange regenjas met een soort alpinopet.  

De man Angeli
Wat moet je weten van Mark Angeli? Dat hij vroeger metselaar is geweest in de Provence, dat hij oenologie heeft gestudeerd in de Sauternes op de wijnbouwschool van Château La Tour Blanche waar hij geleerd heeft hoe je juist geen wijn moet maken aldus Angeli. In 1990 vertrekt hij naar de Loire en koopt hij 7ha wijngaarden daar waar de zoete wijnen Bonnezeaux en Layon gemaakt wordt. Mark Angeli heeft de eerste jaren zoete wijn gemaakt maar is zich toen compleet gaan toeleggen op droge Loire wijnen waarin hij een grootmeester is geworden.

Hij werkt volledig biodynamisch (ooit een paar dagen stage gelopen bij Nicolas Joly van La Coulée de Serrant in Savennières) en is één van de meest fanatieke bio wijnboeren die ik ben tegengekomen met een zeer uitgesproken mening over alles wat hiermee en ook met het milieu te maken heeft. Hij is niet alleen een wijnboer maar wil ook de mensen bewust maken van de gevaren in onze samenleving om zodoende tot een betere wereld te komen.

Volgens Angeli zijn er vier grote zaken die een enorme zware hypotheek op onze kinderen en dus de toekomst leggen:
1. de nucleaire afvalberg
2. het genetisch gemanipuleerd materiaal
3. het (overvloedig) gebruik van pesticiden
4. de klimaatsverandering

Mark Angeli heeft veel moeite met datgene wat er om zich heen gebeurd in de wereld. Zoals de petrochemie die miljarden euro's verdiend maar het milieu verpest en de mensen afzet. De leerlingen van de landbouwschool uit Angers die bij hem op bezoek komen met de leraar en die tegen hem zeggen 'Ik ga toch wijn maken zoals mijn vader het doet, met pesticiden' waarop de leraar hem bevestigd dat zijn leerlingen niet geëngageerd zijn en niet openstaan voor bio. Het internet waardoor de mensen  door een overvloed van informatie nog nooit zo slecht geïnformeerd zijn als voorheen. Er weegt een zware last op schouders als je hem hoort spreken maar hij vindt zichzelf geen pessimist.

Ik moest absoluut de documentaire 'The world according to Monsanto' eens gaan bekijken (is te downloaden van het internet). In deze film komen de misdaden van de grootste chemiereus aan het licht, die begaan zijn tegen het leefmilieu of de gezondheid. Monsanto past dictatoriale praktijken toe om zijn standpunt op te leggen aan consumenten, landbouwers en zelfs regeringen en is aanwezig op alle machtsniveaus als het gaat over voeding, veevoeder of zaden. De film staat inmiddels op mijn PC en zal binnenkort met een glas wijn bekeken worden.
 
Angeli schrijft ook regelmatig brieven aan al zijn klanten met zijn opinie over bepaalde zaken. Zo bood hij aan om de kosten voor de aanschaf van het boek "Pesticides, révélations sur un scandale français" van François Veillerette terug te betalen aan al zijn klanten. Enige brieven later schrijft hij dat hij teleurgesteld is dat maar twee klanten dit cruciale boek hebben aageschaft.  

Deze brieven zijn nu gebundeld in een soort schrift van 35 bladzijden wat de moeite waard is om te lezen. Zo kreeg hij ooit eens bezoek van de douane die hem een boete ging geven omdat Angeli zijn chaptalisatie niet gemeld had. Ja maar ik ben tegen chaptalisatie en doe het dus niet zei Angeli waarop de douane ambtenaar hem verbaasd aankeek en zei "maar u maakt toch Bonnezeaux".

Mark Angeli Domaine La Ferme de la Sansonnière


Enkele uitspraken van Mark Angeli:

"Bio duurder dan conventionele wijnbouw? Niet als je de vervuiling door conventionele wijnbouw op onze planeet meetelt en de medische kosten die hierdoor veroorzaakt worden. 55% van de kanker komt van de milieuvervuiling. Het aantal kankerpatiënten verdubbeld iedere 20 jaar."

"Er is in wijn 1000x meer 'roundup' pesticide toegestaan dan in water. Waarom?"

"De politiek heeft niks meer te vertellen. De multi-nationals hebben het voor het zeggen.
Het zijn de consumenten die de wereld kunnen veranderen door bepaalde producten niet meer te kopen en andere juist weer wel."

"Bordeaux maakt "du vin trafiqué" door de rendementen van 60-70hl per hectare. Enkel met een rendement van +/-30hl/ha rijpt de druif optimaal. Ze zouden beter het rendement wat moeten terugdraaien."

"Waarom zijn er zoveel bio wijnboeren in de Loire? Omdat de grondprijs hier nog acceptabel is. Aangezien veel van deze wijnboeren van buiten de Loire komen en de grond in Bourgogne en Bordeaux te duur is om zich daar als nieuwe wijnboer te vestigen."

"We hebben werelwijd een groot energie probleem en de machtige mulinationals verhinderen energie besparende maatregelen te nemen".


"Een schuimwijn maken volgens de méthode traditionelle hier in de Loire zoals in de Champagne is volslagen idioot."

"Het is gemakkelijker wijnen zonder sulfiet in Japan te verkopen dan in Frankrijk zelf."

"Je hebt acht jaar biodynamie nodig om tien jaar chemische onkruidverdelging te repareren".

Ook heeft hij een goed gevoel voor humor: "Ik heb een hernia en mag dus geen zware zakken suiker dragen. Sowieso, als chenin goed getrieërd wordt dan is chaptalisatie echt niet nodig." 

Mark Angeli zei dat een naburige wijnboer de diagnose kreeg dat hij veel te weinig witte bloedlichaampjes in zijn lichaam had wat volgens de dokter te wijten was aan de pesticide die hij gebruikte. Hij heeft toen meteen een cabine op zijn tractor laten installeren.
Een andere wijnboer, 32 jaar, waar kanker was geconstateerd was daarom begonnen met de overstap naar bio maar na negen maanden is hij er mee gestopt want hij vond het allemaal te gecompliceerd. In de plaats heeft hij nu iemand in dienst genomen die voor hem de wijngaard bewerkt zodat hij zelf niet meer met de giftige pesticiden in aanraking hoeft te komen....

Hij ziet het als een missie om de mensen in te lichten over alle milieu bedreigende zaken en te strijden tegen al deze zaken. Om hier tijd voor vrij te maken heeft hij 2.5ha van zijn wijngaarden verhuurd aan drie andere wijnboeren waarvan twee vrouwen. Deze hadden hem in 2005 en 2006 meegeholpen met de oogst en wisten nog niks van wijnmaken. Nu trekken ze hun plan in de gehuurde wijngaard en maken ze na een opleiding bij Mark Angeli zelf hun eigen wijn. Angeli adviseert daarnaast nog een negental andere jonge wijnboeren.

Angeli is een wijnboer voor wie de tijd het liefste stil had mogen staan maar dan 50 jaar geleden voordat er pesticiden werden uitgevonden. Hij heeft uit principe ook geen internetverbinding en alle communicatie gaat dus nog gewoon via de post en telefoon. Ik ben echter overtuigd dat als de rebel Mark Angeli het internet zou gebruiken voor zijn maatschappelijke boodschap met betrekking tot het verbeteren van de wereld, hij een veel grotere groep mensen aan kan spreken dan nu het geval is en natuurlijk ook veel sneller.

Mark Angeli vertikale pers Domaine La Ferme de la Sansonnière


De wijngaard:
Het merendeel van zijn wijngaarden bestaat uit chenin met daarnaast  cabernet franc, cabernet sauvignon en wat grolleau gris.

In de jaren 70 en 80 zijn veel wijngaarden in Frankrijk aangeplant met kwalitatieve slechte Amerikaanse onderstokken die veel te veel produceren en zo ook in de wijngaarden die Angeli had gekocht. Geleidelijk aan heeft hij deze wijnstokken vervangen en hij gebruikt enkel riparia onderstokken. Ook is een gedeelte van zijn wijngaard zonder 'porte-greffe', niet geënt dus.

Het biodynamische preparaat 500 wordt in het algemeen eenmaal per jaar gebruikt en de 501 een- à tweemaal maar dit hangt allemaal van het weer af. Ook gebruikt hij een brandnetel aftreksel in het begin van het seizoen. Ooit was Mark Angeli voor 07:00uur 's ochtend in het donker preparaten in zijn wijngaard aan het sproeien en zijn buurman vroeg daarna hem of hij pesticide aan het spuiten was in het donker zodat niemand hem kon betrappen.....
Er zijn vier koeien op het domein die voor de compost zorgen plus decoratie en een paard die in de wijngaard gebruikt wordt. Gaat nooit kapot en stinkt niet naar de benzine. Ploegen vindt plaats van begin november tot eind december en in april.

Het rendement is 25-30hl per ha voor alle wijnen. De vraag naar zijn wijn overstijgt het aanbod en als hij zoete wijnen zou maken zou dit nog minder flessen betekenen.

Mark Angeli chai Domaine La Ferme de la Sansonnière

De wijnen van Angeli
Hij maakt zowel witte, rosé en rode Anjou die allemaal als tafelwijn op de markt komt alsmede in het verleden (2004,2005 en 2006) wat schuimwijn volgens de méthode ancestrale die hij jaren sur lattes laat liggen. Nu heeft hij niet genoeg wijngaarden meer en wordt er geen schuimwijn meer gemaakt. Er wordt geen enkele zoete witte wijn zoals Bonnezaux of Coteaux de Layon meer gemaakt. 

Volgens Angeli gaf een oneven jaar tot op heden altijd een demi-sec wijn en een even jaar een droge wijn. Hij wist zelf ook niet waarom en ik moest vooral niet zoeken waarom dit zo was. Hij wil het liefste geen demi-sec maken want deze wijn drinkt de consument minder gemakkelijk en combineert ook minder goed bij gerechten en de Elzasser hebben deze markt toch al ingenomen. Daarnaast zei Angeli, hou ik ook veel van vis (hij is vegetariër) en daar wil ik een droge witte wijn bij.

Mark Angeli cremant Domaine La Ferme de la SansonnièreIn 1992 heeft hij geëxperimenteerd met vijf nieuwe barriques maar dat was geen succes. Chenin is volgens hem geen druif om op nieuw hout op te rijpen. In 2007 en 2008 heeft hij last gehad van de vorst en heeft hij van sommige wijngaarden slechts een rendement van 6hl.
De rode wijn krijgt nooit sulfiet en de rosé en witte wijnen zo min mogelijk. Vroeger maakte hij één witte wijn zonder sulfiet maar enkel omdat het een kleine productie was en hij de handelaars/particulieren kende die hem kochten en waarvan hij zeker was dat deze de wijn koel konden opslaan. In 1992 en 1993 heeft hij het gehad dat de wijn weer ging gisten op fles en werd het een niet rendabele zaak. Tegenwoordig is hij hiermee dus gestopt. Angeli vindt het zeer moeilijk lees vrijwel onmogelijk om witte wijn te maken met minder dan 50mg sulfiet.  

Na eerst vaten van 225 liter te hebben gebruikt is hij in 1995 overgestapt op 600 liter vaten omdat de wijn er veel harmonieuzer van wordt.

Les Jeunes Vignes des Gélinettes 2006, Vin de table de France: Druiven van een jonge wijngaard (6 jaar) en op een speciale onderstok die zeer weinig voor CS gebruikt wordt maar die volgens Angeli het beste resultaat geeft. Deze 100% cabernet sauvignon wat op zich al een rariteit zit nog in zijn kinderjaren. Zeer geconcentreed, paars, veel materie maar omdat de druiventrossen niet ontsteeld zijn geweest zit er nu nog een giga hoeveelheid tannine in. Heeft volgens Angeli zeer weinig pigeage gehad. Niet om nu te drinken maar duidelijk een bewaarwijn met veel potentieël, wegleggen en over drie jaar nog eens proberen.

Mark Angeli les jeunes vignes des genilettes 2006 Domaine La Ferme de la Sansonnière

La Lune 2007, Vin de France: Op het etiket staat: Mark Angeli, paysan solidaire à Thouarcé quelque part en France. Composition: jus de raisins fermenté, 64mg de souffre volcanique.
Van het vat geproefd. Deze witte wijn is gemaakt van voornamelijk chenin en een beetje grolleau gris, 3gr restsuiker en heeft een malolactische gisting gehad.  In 2007 een droge wijn wat één op de twee jaar voorkomt, na het persen meteen op oude barriques van vier jaar en de gisting duurt een jaar. Na een jaar soutirage en als er meer dan 2,5gram suiker in zit wordt er gefilterd om de gist te verwijderen en dus te voorkomen dat hij nog verder gist op fles.  Frisse maar nog ingetogen neus. In de mond een volle aanzet puur fruit  van kweeperen, abrikozen met een mooie dosis mineralen en zuren. Is nog zeer jong en heeft nog iets tijd nodig om zich verder te ontwikkelen. Karaferen. Vinama: 15,5pnt

Angeli probeert om zijn wijnen te maken met zo weining mogelijk restsuiker zodat er helemaal niet gefilterd hoeft te worden om zo de aroma's en smaak volledig te behouden. Al zijn witte wijnen hebben een malolactische gisting ondergaan. Echter deze gisting vindt niet plaats op 20°C en na de alcoholische gisting zoals we uit de boeken leren maar in december en tijdens de laatste fase van de alcoholische gisting en begint als er nog 30gr suiker in de most aanwezig is.

Les Fouchardes 2007: 67gr vulkanische sulfiet. Van het vat geproefd. Chenin waarvan de helft op eikenhouten vaten van één jaar en de andere helft van twee jaar. Witte bloemen in de neus met een licht oxidatieve toets en vooral mineralen. Een volle krachtige terroir wijn met een goede dosis geconcentreerd fruit en duidelijke aanwezige zuren. Citrus in de afdronk. De wijn komt zeer jong over en deze Grand Cru heeft nog tijd nodig. Les Fouchardes geeft na vijf jaar een mooie mineraliteit bloot. Vinama: 16-17pnt

Tien jaar geleden toen Angeli een bodemonderzoek had laten doen op het perceel waar nu Les Fourchardes van gemaakt wordt was het oordeel: niet geschikt voor chenin. Gelukkig heeft hij zich niks laten wijsmaken en komt er nu een prachtige chenin vanaf.

Mark Angeli Les Fouchardes 2007 Domaine La Ferme de la Sansonnière


Rose d'un jour:
Angeli over zijn rosé: "C'est de la grenadine, une gourmandise terrible!" Ik kan dat alleen maar bevestigen. Deze halfzoete rosé is gewoon verukkelijk. Angeli heeft er zoveel vraag naar dat hij besloten heeft om voorlopig geen rode wijn meer te maken maar de druiven voor zijn rosé te gebruiken om aan de vraag van zijn klanten te kunnen voldoen. Als apéritief of bij de exotische keuken.

Ik wist niet dat er zulke kwaliteit in de Anjou gemaakt wordt. Wat Angeli klaarspeelt in Anjou is groots. Zijn wijnen liggen voortaan in mijn kelder alhoewel op het moment dat ik zijn wijn ter plekke wou kopen vertelde Angeli dat hij enkel nog zijn rode wijn op voorraad had en zijn witte zou morgen pas op fles gaan. Was dat even een teleurstelling. Zulke mooie witte wijnen en niks te koop op het domein.

De wijnen worden helaas maar in kleine hoeveelheden geproduceerd en sinds een tiental jaar heeft Angeli geen probleem om zijn wijn te commercialiseren. Binnen enkele maanden nadat de wijn op fles gaat is alles al verkocht. Er zijn Japanse importateurs die een bod op zijn totale productie gedaan hebben maar gelukkig heeft Angeli hun koopdrang weten te beperken. De wijnen van Angeli zullen in de toekomst ook alleen nog verkocht mogen worden door wijnhandels die enkel bio wijn verkopen. Jawel, bio 'all the way'.

In België worden zijn wijnen verkocht door Laurent Menotte van L'Odyssée des Arômes die enkele weken geleden Mark Agneli samen met Didier Chaffardon in België had uitgenodigd voor een debat m.b.t. biologische wijnbouw met degustatie. De zaal zat stampvol wat blijkt dat er meer mensen zijn zoals ik die zijn wijnen kunnen appreciëren.

Mark Angeli, een zeer vriendelijke rebel met een missie om de wereld te verbeteren maar die vooral fantastische wijnen maakt op een manier zoals men ze meer dan zestig jaar geleden ook maakte. 

"L'humanité ne finit par marcher droit qu'après avoir essayé de toutes les manières possibles de marcher de travers" (H.Spencer). 

Mark Angeli
Domaine La Ferme de la Sansonnière

La Sansonnière
49380 Thouarcé
Telefoon: +33 (0) 2 41 54 80 80

De vorige delen van het verslag:
proloog
deel 1 : Château de Villeneuve, Saumur 
deel 2 : Restaurant Les Tonnelles in Behuard, Maine-et-Loire
deel 3: Ontmoeting met Nicolas Joly op Château de La Roche aux Moines, La Coulée de Serrant in Savennières
deel 4: Cheval Joly, Paardenkracht in de wijngaard

08:00 Gepost door Vinama in Wijndomein bezocht | Commentaren (5) | Tags: loire, anjou, chenin |  Facebook | |  Print

28 maart 2009

Le Salon des vins naturels

Om alvast in je agenda te noteren: Op 17, 18 et 19 april 2009 vindt on Olne nabij Luik een wijnbeurs plaats van natuurlijke kwaliteits wijnen. 35 wijnboeren zullen zelf hun wijn voorstellen en er staan een paar interessante domeinen zoals Pierre Frick uit de Elzas en Rene Mosse uit de Loire en eigenlijk nog veel meer. Wil je zelf eens praten met de man/vrouw achter de wijn die je drinkt dan kan dat gedurende die dagen. salons des vignerons olne 2009

Alsace
Jean-Pierre et Chantal Frick - Domaine Pierre Frick
Alsace - Crémant d'Alsace - Alsace Grands Crus Steinert, Vorbourg, Eichberg - Alsace Vendanges Tardives et Sélections de Grains Nobles


Beaujolais
Michel Guignier - Domaine Michel Guignier
Beaujolais - Moulin à Vent - Fleurie


Bourgogne
Thomas Pico - Domaine Pattes Loup
Chablis

Vincent Thomas - Domaine de la Chappe
Bourgogne Tonnerre

Agnès et Sébastien Paquet - Domaine Paquet
Auxey-Duresses

Céline et Laurent Tripoz - Domaine Tripoz
Macon - Pouilly-Loché


Bordeaux
Corinne et Jean-Michel Comme - Château du Champ des Treilles
Sainte-Foy Bordeaux


Corse
Nicolas Mariotti Bindi - Domaine Nicolas Mariotti Bindi
Patrimonio


Jura
Alice Bouvot et Charles Dagand - Domaine de l'Octavin
Arbois


Languedoc
Alban Michel - Les Sabots d'Hélène
Corbières

Michèle et Frédéric Palacios - Le Mas de mon Père
Malepère - Vin de Pays d'Oc
 

Clément Mengus - Domaine de Cazaban
Cabardès

Pierre Fabre et Marc Bertrand - Château de Gaure
Limoux

R. Forbes et J.-M. Rieux - Domaine de Gressac
Vin de Pays du Gard

Luc Lybaert - Domaine Lous Grèzes
Duché d'Uzès


Loire
Agnès et René Mosse - Domaine Mosse
Anjou

Isabelle et Hervé Villemade - Domaine du Moulin
Cheverny - Cour Cheverny

Damien Delecheneau - Domaine de la Grange Tiphaine
Touraine - Touraine Amboise - Montlouis

Philippe Peulet - Domaine de la Perrière
Côte Roannaise
 


Normandie
Julien Frémont - Domaine de Fortmanel
Calvados - Pommeau - Cidre - Poiré


Provence 
Françoise Dutheil de la Rochère - Château Sainte-Anne
Côtes de Provence - Bandol 

Dominique Hauvette - Domaine Hauvette
Baux de Provence


Rhône
Romain Corbin - Domaine le Pré Neuf
Côtes du Rhône - Vinsobres

Gilbert Clusel et Brigitte Roch - Domaine Clusel-Roch
Côte-Rôtie - Condrieu

Matthieu Dumarcher - Domaine M. Dumarcher
Côtes du Rhône


Roussillon
Vincent Parcé - Domaine de la Rectorie
Banyuls - Collioure
 

 ... et Domaine de la Préceptorie
Côtes du Roussillon - Maury

Jean-Philippe Padié et Guillaume Jouquet - Domaine Padié
Côtes du Roussillon - Vin de Pays des Côtes Catalanes
 

Lucien Salani - Domaine des Balmettes
Vin de Pays des Côtes Catalanes - Muscat de RivesaltesSavoie
Véronique Dupasquier - Domaine Dupasquier
Roussette de SavoieSud-Ouest
C. Maisonneuve et M. Cosse - Domaine Cosse-Maisonneuve
Cahors

Patrice Lescarret - Domaine de Causse Marines
Gaillac

Stéphanie Roussel - Château Lassolle
Côtes du Marmandais
 

Laurent Cazottes
Eaux de Vie - LiqueursChili
Matthieu de Genevraye - Clos Ouvert


 Meer informatie op www.salondesvignerons.be  

11:42 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (4) | Tags: bio, biodynamisch, natuurlijk |  Facebook | |  Print

26 maart 2009

Rode wijn en het vrouwelijke libido

Die Italianen verzinnen toch ook van alles om de verkoop van rode wijn te stimuleren of om.......

"Red wine increases the female libido, research has found.

According to a study carried out by the Santa Maria Nuova Hospital in Florence, drinking one to two glasses of red wine a day increases female sexual desire.
The study investigated 789 Italian women aged between 18 and 50.

Drinking red wine not only helps to release inhibitions, but also has a direct effect on sexual activity.
Women who drink one to two glasses of wine a day were found to be more sexually active than those who abstain.

Dark chocolate, which is rich in antioxidants, has a similarly positive effect on the female libido."  (Bron: Decanter 24 maart)

Dit commentaar op het bericht deed me eens goed lachen:

Interesting news and, just to be on the safe side, will feed my wife a glass of port with a piece of black chocolate every evening. Who knows?! Does it work for over 50?
João Filipe Clemente, Sâo Paulo, Brasil
 

jap_wn_manga_carafe

21:23 Gepost door Vinama in Wijn en gezondheid | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

24 maart 2009

Gepocheerde eieren met rode wijnsaus-Oeufs pochés en meurette

Eieren in welke vorm dan ook gaan in het algemeen niet super goed samen met wijn want de wijn wordt er een beetje metaalachtig door en soms zelf bitter. Maak je ze echter klaar met een rode wijnsaus dan omzeil je dat probleem en vormt de saus de ideale link tussen de eieren en de wijn in het glas.

Zo kreeg ik onlangs 'Oeufs pochés en meurette' voorgeschoteld. Een gepocheerd ei met een rode wijn saus en daarin spekjes, champignons en echalotjes. Geserveerd op een stuk geroosterd brood wat was ingewreven met knoflook. Het gepocheerde ei moet maar net gaar zijn zodat het eigeel nog zeer vloeibaar is.

Het was de eerste keer dat ik dit at en het was meteen van "dat wil ik nog eten in de toekomst". Een overheerlijk gerecht met mijn complimenten aan de kok. De geconcentreerde maar zachte smaak (door de boter) van de wijnsaus, het bosachtige van de champignons en het gerookte van het spek ging ook zeer goed samen met de rode Bourgogne wijn die we erbij dronken.

oeufs poches en meurette

De wijnsaus maak je normaliter van de wijn die je bij het gerecht gaat drinken maar aangezien ik nog een halve fles Corbières Château Lastours, Cuvée Simone Descamps 2004 open had staan die een mooie dosis fruit had is die in de saus gegaan en dat leverde een uitermate goed resultaat. 

De Bourgogne die we erbij gedronken hebben was de Cuvée Andrew 2006 van Leymarie, AOC Bourgogne. De laatste fles 2005 had ik een week eerder opengetrokken en toen meteen terug naar de winkel, be wine,  gegaan om te kijken of ze er nog van hadden liggen. Dat bleek helaas niet het geval te zijn en toen maar één 2006 meegenomen om te proberen. Maar een 2006 is in Bourgogne natuurlijk niet hetzelfde als het prachtige jaar 2005, desalniettemin is het een mooie fles pinot noir.
In de neus veel gerookte, stal, hout en leer aroma's en het fruit werd naar de achtergrond gedrukt. Ook dezelfde toetsen in de mond met een medium volle aanzet en wel aardig wat materie voor een pinot noir. De tweede dag was dat gerookte en stallucht er een heel stuk vanaf en kwam er mooi rood fruit om de hoek kijken. Leuke pinot noir, 11,20 Euro. 

Als hoofdgerecht een heerlijke lamskroon met daarbij een Rasteau van Domaine Beurenard gelegen in Châteauneuf-du-pape, Les Argiles Bleues 2003. 80% grenache, 20% syrah, 15 maanden houtrijping op nieuwe vaten. Zeer mooi pure cassis in de neus met een stevige dosis mineraliteit. Ook in de mond veel materie, rood fruit, tannine wat droogtrekkend en een heerlijke lange afdronk. 18,50 Euro bij Espacevin Pirard.  

cuvee andrew bourgogne leymarie en domaine de beaurenard rasteau cuvee les argiles bleues

08:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (4) | Tags: bourgogne, rhone, rasteay, pinot noir, syrah, grenache |  Facebook | |  Print

19 maart 2009

Interactieve wijnkaarten van Frankrijk

De 'Gouden Gids' voor wijndomeinen in Frankrijk met 20 interactieve wijnkaarten van de wijnstreken in Frankrijk, 11.000 wijndomeinen, sorteren op gemeente, wijnen, bio, etc..... Probeer het zelf uit en klik op de kaart hieronder.

gouden gids wijnkaarten

00:08 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (5) | Tags: wijnkaarten |  Facebook | |  Print

16 maart 2009

Geen shiraz maar syrah uit Australië

syrah druifShiraz wijn uit Australië moet je niet wegleggen in je kelder want daar zijn ze niet voor gemaakt. Ze zijn gemaakt voor onmiddelijk drinkplezier en niet om stof te vergaren. Zo dacht ik er lang over maar dit moet ik onherroepelijk herzien.

Er wordt gezegd dat de druif uit de stad Sjiraz in het toenmalige Perzië (nu Iran) komt en dat hij tijdens kruistochten in 1224 is meegenomen door de ridder Stérimberg die hem in Hermitage heeft aangeplant. Andere zeggen dat de Romeinen hem 2500 jaar geleden hebben meegenomen uit Iran en volgens nog andere bestond hij al sinds de derde eeuw in Frankrijk. We zullen de waarheid waarschijnlijk nooit exact weten.


In Frankrijk is deze druif het belangrijkste druivenras in de Noordelijke Rhône streek (Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas en de wat minder dure Crozes-Hermitage en Saint-Joseph) waar hij syrah heet. Hier wordt hij veelal tot monocépage wijn verwerkt in tegenstelling tot de Australiërs die er bijvoorbeeld graag cabernet sauvignon aan toevoegen. Ook in de zuidelijke Rhône (Châteauneuf-du-Pape, Gigondas) komen we de syrah tegen maar dan gemengd met voornamelijk grenache. Naast de Rhône kom je syrah tegenwoordig ook tegen in de Provence en Languedoc-Rousillion. Vroeger (19e eeuw) werd er in de slechte wijnjaren in de Bordeaux zelfs syrah toegevoegd uit de Rhône om de wijnen te verbeteren. Buiten Frankrijk is syrah o.a. te vinden in Italië, Zwitserland, Californië en Argentinië.

Syrah/shiraz is een druif die laat rijpt er daarom ook warme regio's verkiest om optimaal rijp te worden. Door de dikke schil (=veel tannine) en kleine bessen kunnen ze ook goed tegen hoge temperaturen. Een rotsachtige goed afwaterende bodem heeft zijn voorkeur.

Alhoewel er wordt gezegd dat de shiraz en de syrah identiek zijn is de wijn die er van gemaakt wordt zeker niet hetzelfde. De Australische shiraz is meer geconcentreerd van kleur (alhoewel een Cornas ook zwart kan zijn), zeer aromatisch met een smaak van zoet zwart fruit, rijpe pruimen, bessen, zelfs 'jammy' en peperigheid. Shiraz is ook jong zeer toegankelijk, soepel en charmant.
Door het overvloedige fruit verdraagt shiraz uitstekend lagering op eikenhouten vaten. Het alcoholgehalte kan oplopen tot 16% vandaar dat ik een jonge shiraz ook altijd iets gekoeld drink.

In de Franse syrah vindt je eerder cassis, viooltjes, bramen, specerijen, mineralen, gerookte toetsen, terroir en redelijk wat tannine. In 1958 was er trouwens in Frankrijk slechts 1.603 hectare syrah en in 2006 was dit opgelopen tot 67.800ha.

Tussen Frankrijk en Australië zijn er uiteraard ook verschillen in het klimaat, terroir alsmede in het vinificatieproces. Zo zullen de Fransen hun wijnen op barriques laten rijpen van Franse origine terwijl men in Australië hout uit Amerika gebruikt. 

Rosemount Balmoral syrah 1994 1992 australië

Syrah, shiraz, dezelfde druif maar met een totaal verschillende smaakstijl. Althans dat dacht ik,  todat ik enkele maanden geleden een oude Australiër had gekocht. Eén fles om eens te proberen.
Toen ik de Syrah Balmoral 1994 van Rosemount Estate in mijn glas had had ik een wow ervaring. Dit was fantastisch, alsof ik een Côte Rotie of een Hermitage in het glas had maar dat kon toch niet. Kwam dit uit Australië en is dit 15 jaar oud?? Waanzinnig gewoon. Hoezo een shiraz kan niet verouderen? Waarom had ik maar één enkele fles gekocht? Wie zegt dat die Australiërs geen topwijn kunnen maken?

Deze syrah is gemaakt van 50-100 jaar oude wijngaarden gelegen in de zuidelijke Mc Laren Vale, rijpt bijna 2 jaar in nieuwe Amerikaanse eiken vaten en is de top cuvée van Rosemount.

Een doorzichtige rode kleur met een brede waterrand. Ik had meer kleur evolutie naar het bruine toe verwacht van deze 15jarige Australiër maar daar was geen spoor van te bekennen. Wel duidelijk een neus van een wat oudere wijn met tertiare aroma's maar zelfs ook nog aromatisch rood fruit, wat grafiet en leer. Ook theebladeren. Deze neus staat na 15 jaar nog mooi overeind, nam in intensiteit na 4 uur wel wat af. Ook in de mond nog rood fruit van kersen en een hele mooie finesse. Een oude dame met klasse. Zijdezachte tannine perfect in balans met de zuren en zelfs nog fruit in de afdronk.
De fles heeft een typische Rhône fles vorm en er staat geen shiraz maar syrah op het etiket, het is duidelijk met wie ze hier de concurrentie aangaan en ik had hier graag blind een even zo oude wijn uit de Noordelijke Rhône naast willen zetten.  Een top Australiër, jawel ze bestaan. 17,5-18pnt.

Mijn lot was me goed gezind want ik heb vorige maand op een veiling nog een lot kunnen kopen van deze Syrah Balmoral met de jaren 1992, 1993, 1994 en 1996. De '92 is inmiddels ook al opengegaan en deze kwam in de buurt van de 1994, 16,5pnt.

Op het etiket staat "This wine will greatly reward cellaring" en ik kan dat alleen maar beamen.

00:29 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (2) | Tags: syrah, shiraz, australie |  Facebook | |  Print

11 maart 2009

Goede vrienden zijn lastig te vinden, moeilijk te verlaten en onmogelijk te vergeten.

Het leuke aan een kelder vol met wijn is dat je weet dat je die flessen ooit op gaat drinken. Het leukste is natuurlijk om dit samen met vrienden te doen. Samen genieten geeft altijd meer plezier en zo ook afgelopen zaterdag toen er enkele vrienden bij me over de vloer kwamen voor een diner met daarnaast enkele flessen uit mijn kelder of was het misschien eerder vooral wijn dus kunnen waarderen maar zonder vinofielen te zijn. Het waren niet de wijnen die centraal stonden die avond maar de vriendschap. 

Chablis Grand Cru Les Clos 2004 chateau Mazeyres 2000 pomerol Alion 1996 ribera del duero

Na de Gosset Grande Reserve Champagne als aperitief zijn we van start gegaan met het voorgerecht wat een aparte maar zeer geslaagde combinatie was van een carpaccio van St-Jacobs schelpen met wat olie en citroensap, afgewerkt met geschaafde foie gras snippers. Hierbij een Chablis Grand Cru Les Clos 2004 van Domaine Camu (15,5pnt) die een mooie fruitigheid combineerde met mineraliteit, een zeer lichte houttoets had en een wat vettige textuur die goed met het gerecht samen ging.  

Voor het hoofdgerecht, gevulde kwartels met truffel, had ik twee rode wijnen uitgekozen waarvan een Château Mazeyres 2000 uit de Pomerol (het zijn namelijk 'klassieke drinkers' die vrienden) en een Alion 1996 uit de Ribera del Duero, Spanje (ik wil ze toch iets nieuws laten ontdekken). De Bordeaux was twee uur van te voren gekarafeerd en de Spanjaard vier uur.
Mijn proefnotitie van october 2007 voor Château Mazeyres 2000  kan zo weer uit de kast gehaald worden: Het prachtige jaar 2000 beloofd veel en meteen in de neus wordt dit al waar gemaakt. Aroma's van leer, mokka, intens koffie, champignons en wat hout. Eerder een geëvolueerde neus dan fruitig. In de mond tertiare indrukken met ook weer dat leer en hout. Vanille, tabak, zachte tannines en voldoende zuren om alles in evenwicht te brengen. Afdronk van 7 seconden, 16,5/20pt.

De Alion 1996 die gemaakt wordt door Vega Sicilia stond weer zijn mannetje die avond. De eerste  en tevens laatste keer dat ik hem dronk was in augustus 2008 en toen heb ik meteen besloten dat ik hier nog meer flessen van in huis moest halen. Een ongelooflijk goed glas wijn, een neus waar je niet genoeg van krijgt en in de mond vol en fluweelachtig, perfect in evenwicht en ook nog potentieël. Het hout is mooi in balans met het fruit.

Niepoort vintage 1982 chateau Suduiraut 1998 sauternes Pedro Jiminez 1963

Bij de kaas een Niepoort vintage 1982 die na 27 jaar het daglicht zag. Bij het decanteren van de fles kwam er al een geweldige aroma boost vrij. Medium doorzichtige rode kleur met een licht bruine schijn. Zeer aromatisch in de neus met kersen op alcohol en zoethout. Fijne geëvolueerde smaak met leder toetsen en ook weer die kersen en wat alcohol in de afdronk, 15,5pnt.

De framboisier werd begeleid door 1e Grand Cru château Suduirant 1998 uit de Sauternes. Gelukkig niet zo'n lompe Sauternes waarvan er helaas teveel gemaakt worden maar eentje met net voldoende zuren om een lekkere frisheid ten toon te spreiden. Ananas, abrikozen met citrus en peren, medium zoet, 15pnt.

En als laatste een dessert op zich en één van de weinige wijnen die van mij 20 op 20 krijgt, de Pedro Ximénez sherry van Montilla-Moriles  uit 1963. Caramel, koffie, geconfijte appelsienschil, noten en een eindeloze afdronk. De absolute top.
 
Een heerlijke manier om je zaterdagavond in te vullen en ik denk dat ik ze in het vervolg wat vaker voor een diner ga uitnodigen want dit namen ze namelijk mee als cadeau:
pichon-longville 2001 pauillac chateau labegorce-zede 1990 1995 2001 Margaux
....wordt dus vervolgd!