17 januari 2010

Hospices-de-Beaune, wijnen voor een goed doel - Deel 1

Als Roland Masse, de regisseur van Domaine Hospices-de-Beaune uit de Bourgogne samen met Anthony Hanson, senior wijnconsultant van het Londense veilingshuis Christies en Master of Wine, op uitnodiging van Hugo Van Landeghem naar de Vlaamse Wijngilde komen om er de wijnen van Hospice-de-Beaune voor te stellen, dan mag je gerust spreken van een primeur voor België.

Vroeger had ik als jonge twintiger tijdens een wijnreis Beaune al eens bezocht en uiteraard een bezoek gebracht aan het prachtige hospitaalmuseum Hospice-de-Beaune. Ik kende  het nobele verhaal achter de wijnen dus al en keek er dan ook ten zeerste naar uit om op deze Vinoforum bijeenkomst de wijnen te kunnen proeven vergezeld met de expertise uitleg van Roland Masse en Anthony Hanson.

An Englishman in......Beaune

Dat de Engelsman Anthony Hanson regelmatig in Frankrijk vertoeft, bleek wel uit zijn vlotte Franse babbel waarmee hij de geschiedenis van Hospices de Beaune uit de doeken deed. In België moeilijk voor te stellen maar het huidige ziekenhuis in Beaune bezit maar liefst 60ha van voornamelijk (85%) premier cru- en grand cru-wijnen zoals savigny-les-beaune, corton-charlemange, mazis-chambertin en bâtard-montrachet. Al deze wijngaarden zijn in de loop der eeuwen vergaard door middel van schenkingen aan aan het 'Hôtel-Dieu' in de vorm van geld, boerderijen en complete wijngaarden. Ook vandaag de dag worden er nog altijd schenkingen gedaan.

Aan de oorsprong van deze schenkingen staat kanselier Nicolas Rolin die in 1443 'Hôtel-Dieu' oftewel Hospice-de-Beaune speciaal stichtte voor de armen die medische hulp nodig hadden maar dit niet konden betalen. Dit nobele initiatief kreeg in de loop der tijd steun vanuit de welgestelden in en rond Beaune waardoor menig erfenis linea recta bij Hospice-de-Beaune terecht kwam. De arme zieken lagen zelfs in de kapel die ook dan ook de naam 'salles des pauvres' mee kreeg en waar zij rechstreeks vanuit hun bed de mis konden volgen.

Er werken 22 mensen bij het domein die ieder ongeveer 2,5ha wijngaarden bewerken van de totaal 60ha. Ieder jaar worden er tussen de 600 en 750 pièces (vaten) produceerd waarvan in 2009 een 145tal witte wijn. Deze wijnen worden door Roland Masse zelf gevinifieërd. In totaal worden er 44 cuvées gemaakt waarvan 21 rood en 13 wit. Iedere cuvée draagt de naam van de oorspronkelijke donateur.

roland masse anthony hanson hospice de beaune christies
Mijn tafelgenoten Roland Masse (links) en Anthony Hanson (MW)

Eenmaal....andermaal, verkocht

Het unieke van de wijnen van Hospices-de-Beaune is de manier waarop ze verkocht worden. Op de derde zondag van november vindt een openbare veiling van de vaten plaats. Dit jaar voor de 149e keer. Het is de grootste en oudste charitatieve veiling te wereld waarvan de opbrengst volledig wordt geïnvesteerd in het huidige ziekenhuis en de rusthuizen van Beaune. De wijnen hebben dan net hun alcoholische gisting achter de rug en moeten hun malolactische omzetting nog ondergaan. Eenmaal verkocht op de veiling dienen de vaten voor half januari opgehaald te worden en door een naar vrije keuze négociant of wijnboer in de Bourgogne ook nog achttien maanden opgevoed te worden.

hospice de beaune bourgogne toit dak roofDat de keuze van deze 'eleveur' zeer belangrijk is bij de uiteindelijke kwaliteit van de wijn mag voor zich spreken. Deze zal namelijk bepalen bij welke temperatuur de vaten worden bewaard, of de wijn wordt overgestoken op andere oude eikenhouten vaten, hoe lang de wijn op vat blijft, hoe vaak er soutirage plaatsvindt, filtering ja of nee, etc...

Indien van dezelfde cuvée meerdere vaten bij verschillende kopers terecht komen en deze door verschillende 'eleveurs' worden opgevoed zullen er dus degustatieve veschillen in in dezelfde cuvée zitten. Derhalve wordt de naam van de opvoeder ook duidelijk op het etiket vermeld die overigens altijd dezelfde typische Hospices-de-Beaune lay-out hebben.

In 2004 is Hospice-de-Beaune op zoek gegaan naar een veilingshuis wat de veiling internationaal meer in de kijker zou kunnen zetten en sindsdien heeft Christies de leiding over de veiling. Het is ook vanaf dat moment dat er ook  particulieren op de veiling mogen kopen. Anthony Hanson wakkerde dan ook de interesse aan om als Vlaamse Wijngilde een vat te kopen en nodigde iedereen uit om te komen proeven in Beaune. Pinot-noir is volgens hem gemakkelijker om jong en dus van het vat te proeven dan bijvoorbeeld cabernet-sauvignon of syrah.

Onze nationale wijnmeester Eric Merny begon al te mijmeren (en hij niet alleen) over het kopen van één vat en had er al meteen een naam voor, cuvée Hugo. Snel werd er gerekend aan tafel. Eén vat is 228 liter = 288 flessen = 24 kisten van 12 flessen en even snel werden het al twee vaten.....  

Roland Masse over jaargang 2009

Er was een normale vegetatieve cyclus met een goede bloemzetting in juni. Een goed evenwicht tussen zon en regen met een vroegtijdige rijping van de druiven waardoor begin september de rijpe oogst in perfecte weersomstandigheden kon plaatsvinden.

"Het is niet moeilijk wijn te maken in een goed jaar. Wij doen niks, we hoeven alleen maar te wachten en doen de druiven in de roestvrijstalen vaten en alles gaat vanzelf. Helaas is het niet ieder jaar zo gemakkelijk" aldus Roland Masse. 'De witte druiven hadden een potentieel van 13-14% alcohol wat voor ons ideaal is om een goede witte wijn te maken. Het is nog te vroeg om in het algemeen van een groot jaar te spreken want we kennen de evolutie van de wijn nog niet. Wel was al direct duidelijk na het persen van de druiven dat het druivensap een uitstekende kwaliteit had.'

Op de vraag of 2009 te vergelijken was met 2005 zei Roland Masse dat het zeker vergelijkbaar is maar met het verschil dat voor de rode wijn de tannine wat vetter is. Wil dit ook zeggen dat ze daardoor minder bewaar capiciteit hebben? Roland Masse wou die conclusie nog niet trekken. De witte wijn uit 2009 vondt hij echter wel kwalitatief beter dan de die uit 2005.

Binnenkort deel 2 op Vinama met de wijnen die geproefd werden. Bovenstaand artikel werd ook gepubliceerd in 'Ken Wijn Magazine' van de Vlaamse Wijngilde.

10 januari 2010

Priorato de Scala Dei in Gent

In restaurant NZET van Anne Camberlin & Mauro Menichetti in Gent hadden we weer onze bijna maandelijkse thema avond. Het onderwerp was deze keer: Raad het thema van de avond? Hoeft geen regio of land te zijn werd er nog bijgezegd het kan van alles zijn, zeer breed dus en het kon alle kanten op. Twaalf wijnen blind, drie wit, negen rood en ergens staat er een piraat tussen die je eruit moet halen.

Het bleek achteraf toch om een streek te gaan namelijk Priorat uit Catalonië, Spanje.  Priorato betekent priorij (een tweede huis van een klooster) en deze streek heeft zijn naam ontleend aan de 'Priorato de Scala Dei'. Lang geleden werd een herdersjongen op een nacht wakker en ziet hij de engelen van een hemelse ladder neerdalen. Hij verteld zijn verhaal aan een lokale priester en in 1163 kwam er een orde van kartuizer monniken en stichtte de 'Priorato de Scala Dei', de 'Priorij van de trap van God'. Vandaag bestaat er nog de bodega Cellers Scala Dei die zijn wijn maakt in de kelder van de oude priorij.

De wijngaarden in Priorat liggen op hoogtes tussen 100 en 700 meter op terrassen. De bodem op de hoogtes bestaan vooral uit schiste en in het rivierdal van de Siurana (zijrivier van de Ebro) uit klei met alluviale afzetting. Uiteraard komen er verschillende types wijnen van deze verschillende bodems. De typische grond van Priorat heet llicorella, om en om lagen kwarts en leisteen die er in de zon als een zwart-gouden tijgervel uitzien. Verder is er weinig regen, 600mm, en schijnt de zon 2.600 uren per jaar.

Priorat was tot niet zo heel lang geleden vrijwel onbekend als wijnstreek. In 1990 werd Priorat zelfs nog niet genoemd in de publicatie van de Catalaanse overheid over de 1000 jarige wijngeschiedenis van Catalonië. Eind jaren negentig kwamen er enkele van de meest gewilde en duurste wijnen uit Priorat en dit alles van origine gedreven door enkele mannen waaronder Rene Barbier.  
In 1979 waren er 600ha wijngaarden waarvan het merendeel carinena (carignan) in Priorat. In 1989 begint Rene Barbier (nu Clos Mogador) met vijf vrienden druiven te planten op acht stukken grond waarin ze gezamenlijk geïnvesteerd hadden. Ze zouden de beste druiven gaan verbouwen met een lage opbrengst. De wijnen zouden allemaal Clos en nog wat gaan heten om ze te onderscheiden van de traditionele wijnen van de streek. Deze wijnmakers waren technisch zeer goed onderbouwd en maakten vooral geconcentreerde wijnen met karakter. De wijnen vielen buiten de D.O. regulatie maar dat kon ze niet schelen. De wijnen wonnen de ene na de andere prijs op nationale en internationale degustaties. Naast Rene Barbier behoren tot de overblijvers ook nog Alvaro Palacios, Costers del Siurana en Mas Martinet. Tegenwoordig zijn ze allemaal onafhankelijke producent en maken ze hetzelfde type wijnen als voorheen die nu wel de Priorat D.O. mogen dragen.

priorat clos mogador 2006 clos fonta

Vandaag de dag zijn er inmiddels 1820ha wijngaarden in Priorat. De klassieke druivensoort van Priorato is de Garnacha Tinta (grenache), die in de meeste van de oudste wijngaarden gevonden kan worden. Daarnaast zijn toegestaan: Garnacha Peluda, Cariñena, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Cabernet. Er zijn drie toegestane witte druivensoorten - Garnacha Blanca, Macabeo Pedro Ximénez en Chenin Blanc.  

Op 6 juli 2009 werd de D.O. Priorato gepromoveerd naar D.O.C (Denominación de Origen Calificada, ofwel gekwalificeerde herkomstbenaming), een hogere categorie die gereserveerd is voor wijnen die gedurende een langere periode een bewezen consistentie en kwaliteit hebben laten zien.   

Van wijnen die we blind te proeven kregen kregen stak er één met kop en schouders boven de rest uit en dat was de La Creu Alta 2004 van Bodegas Mas Alta (Belgische eigenaars) gemaakt door de Fransman Tardieu. Een absolute topwijn met een complexe neus van gebrandde aroma's, koffie, leer specerijen,kersen en dennenappel. In de mond een volle aanzet maar wat een finesse, (rijpe) tannine en zuren perfect in evenwicht. Alles is mooi gedoseerd in deze wijn. Ook met een stevig prijskaartje blijkt achteraf (€72,00) maar het is echt een super wijn! Vinama: 19pnt. 

Van dezelfde Bodega kon de jonge Artigas 2006 mij ook bekoren. Vinama: 16pnt, €20,00. Hun La Basseta 2004 cuvée vond ik de minste van de drie maar toch zeker ook nog goed maar gaf me de indruk van wat overextractie.  Vinama: 15pnt,  €50,00.

Tegenvaller van de avond was de Vall Llach 2004 (€70,00). Zit deze 96 Parker punten wijn in een foute periode of was het een off-bottle? In de neus hout pruimen en alcohol. Niet echt aangenaam in de mond, niet in evenwicht en zeer agressive tannine, tandenschurend. Vorig jaar heb de Idus 2004 van Vall Llach nog geproefd, het kleinere broertje van bovenstaande wijn en die scoorde ik toen 17pnt.

priorat bodegas mas alta la creu alta aertigas la bassetavall lach
De Marge 2006 van Celler de l'Encastel was jong, paars en geconcentreerd. Deed zelfs wat malbec-achtig aan. Zwart fruit en bessen in de neus met hout. Ook geconcentreerd fruit in de mond, jong en een echte krachtpatser die een warme indruk achterlaat. Rijpe tannine, wat fluweelachtig en stevige onderbouwende zuren. Heeft potentieel. Vinama: 15pnt, €17,11.

De biologische FA 206 2005 van Mag Igneus had in tegenstelling tot zijn jonge paarse kleur al evolutie in de neus, weinig fruit en wat muffig. Vrij monotoom. De smaak stond er echter wel met vol zwart fruit, mooie zuren maar de alcohol domineerd. De wijn doet zwaar aan en lijkt eerder op iets uit de nieuwe wereld. €18,49.

Mas de Masos 2001, Capafons-Osso had een zwoele geconcentreerde neus met vanille, hout, drop en kersen. Explosief roof fruit in de mond, vol en krachtig. Vrij geconcentreerd en eigenlijk iets te. Vinama: 14pnt, €36,51.

Dan Clos Mogador 2006 van Rene Barbier. De neus was een diepe beerput, onaangenaam. Vreemde neus. Heb de wijn een half uur later nog eens geroken en hij was nog steeds hetzelfde In de mond echter vindt je een ongelooflijke complexe krachtige wijn zwart fruit wat iets naar het zoetige toe gaat. Wel nog zeer jong met veel tannine maar wat een finesse. Zeer lange afdronk en dit beloofd veel voor de toekomst. Ondanks de vreemde neus kreeg deze toch blind 17pnt van me. €46,42.

Clos Fonta 2005 van Mas d'en Gil had theebaderen en zoet fruit in de neus. Ronde, sappige maar geconcentreerde, krachtige smaak met rijpe tannine. Veel zoethout en hout. Wat alcohol in de afdronk. Hout is nog niet versmolten dus laten liggen. Vinama: 16pnt, €48,40.

De piraat zat bij de drie witte. Het was een natuurlijke Champagne van André Beaufort uit 1999. Hij was helaas wat te koud geserveerd. Bloemige, fruitige en fijne neus. Rijp fruit in een volle aanzet maar het zet niet door en mist wat lengte. Doet wat Tarlantachtig aan qua smaak met lekkere appeltjes. Aan tafel hoorde ik 'foute fles' en 'te veel sulfiet'. Ik vond hem echter zeker 15pnt waard en waarschijnlijk wel meer als hij wat minder koud geserveerd zou zijn. €31,00.

Over de Mas Plandtadeta Blanco 2007 kan ik kort zijn. Met veel moeite net zoveel punten als zijn prijs namelijk 12. De Barranc dels Closos 2008 zou ik graag eens in een zwart glas serveren want je gaat de mist in en denkt dat het een rode wijn is. Kruidig en drop met zoetig rood fruit. Jawel en dat in een witte wijn. Speciaal maar wel interessant. Vinama: 13pnt, €13,18.

Het was weer een mooie thema-avond met dank aan Hugo. Op naar de volgende avond die ik mag organiseren.


OPROEP: We hebben weer een plaatsje vrij in onze proefgroep waar plezier en genieten voorop staat. Dus als je een gepassioneerde wijnliefhebber bent, amateur of professioneel, en interesse hebt neem dan contact met me op via oleenders@vinama punt be 

23:38 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) | Tags: priorat, spanje, pure wine lovers |  Facebook | |  Print

07 januari 2010

Welke 'vriend' heeft de politie op me afgestuurd?

Vanavond blijf ik maar lekker thuis denk ik. Er staan twaalf ijverige BOB-campagne politieagenten voor mijn deur die alle automobilisten eens laten blazen. Ik kan zelfs mijn garage niet meer uit.

politie alcohol controle bob campagne

Ik schenk nog een glas Cuvée Càcous van Alain Allier, Domaine Mouressipe in en sla het allemaal gade wetende dat ik gelukkig niet meer de auto in hoef te stappen vanavond. Zal ik ze een kop koffie in dit koude weer aanbieden of toch stug voor een glas wijn gaan.....?   

politie alcohol controle bob campagne 2

21:21 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (7) |  Facebook | |  Print

28 december 2009

Test-Aankoop Champagne en Cava test 2009

Ook in 2009 heeft Test-Aankoop (consumentengids) traditiegetrouw weer een test met schuimwijn uitgevoerd. Dit jaar hebben ze de goedkope Franse champagnes uit de grootdistributie vergeleken met grote Franse merkchampagnes en Spaanse cava's. 32 flessen Champagne en Cava die te koop zijn in de supermarkten stonden op de proeftafel waaronder 10 champagnemerken met naam en faam, 11 champagnes van goedkope merken en 11 flessen cava.

 NaamType schuimwijnHerkomstPrijsSupermarktScore
1Mas Macià BrutCavaSpanje6,99Spar84
2Marquis de MarmontelChampagneFrankrijk14,15Colruyt84
3Mumm Cordon Rouge BrutChampagneFrankrijk25,85Colruyt, Delhaize,Makro,Chapion,Match84
4Freixenet Gran Cordon NegroCavaSpanje9,99Makro81
5Raphaël VillardChampagneFrankrijk11,45Carrefour81
6Meiter BrutChampagneFrankrijk15,05Delhaize81
7Laurent-Perrier BrutChampagneFrankrijk29,90Makro, Delhaize, Colruyt, Carrefour, Chamion, Match81
8Tattinger BrutChampagneFrankrijk31,25Delhaize, Makro81
9Veuve Clicquot Ponsardin BrutChampagneFrankrijk34,99Carrefour,Delhaize, Colruyt, Makro, Cora, Match81
10Ernest Rapeneau Sélection BrutChampagneFrankrijk13,99Champion79
11Duval-Leroy BrutChampagneFrankrijk20,39Delhaize79
12Arestel BrutCavaSpanje4,99Aldi77
13Nadal BrutCavaSpanje7,99Champion77
14Comte de BrismandChampagneFrankrijk11,49Lidl77
15Veuve Pelletier BrutChampagneFrankrijk14,44Makro77
16Pommery Brut RoyalChampagneFrankrijk24,87Makro, Delhaize, Colruyt, Carrefour77
17Vranken Demoiselle Tête de Cuvée BrutChampagneFrankrijk24,89Delhaize77
18Mas Pere ReservaCavaSpanje6,06Colruyt75
19Louis Veillé BrutChampagneFrankrijk13,95Spar75
20Piper Heidsieck BrutChampagneFrankrijk27,99Colruyt, Delhaize, Makro, Cora, Champion, Match75
21Moët & Chandon Brut ImpérialChampagneFrankrijk29,95Makro, Delhaize, Colruyt, Carrefour, Cora75
22Ferriol BrutCavaSpanje5,79Carrefour73
23Barza BrutCavaSpanje8,49Colruyt73
24Veuve Deloynes Tradition BrutChampagneFrankrijk11,59Cora73
25Castellnou BrutCavaSpanje4,99Cora69
26Carbo BrutCavaSpanje4,99Aldi69
27Delagne & Fils Cuvée PrestigeChampagneFrankrijk17,69Intermarché69
28Codorníu Gran Plus UltraCavaSpanje12,49Delhaize66
29Lanson Black Label BrutChampagneFrankrijk28,95Colruyt, Cora, Champion66
30Freixenet Cordon NegroCavaSpanje8,39Match64
31Veuve Durand Brut RéserveChampagneFrankrijk11,49Aldi64
32Comte d’Estenac BrutChampagneFrankrijk14,59Match52
Beste uit de test: 1 & 4
Beste koop: 1, 18 & 26
De wijnen zijn beoordeelt op het uitzicht, de geur, de smaak en de prijs. 
Score tussen 65 en 100: aanbevolen als lekker
Score tussen  41 en 64: correct
Score tussen    0 en 40: te mijden schuimwijn
De vernoemde prijzen zijn genoteerd op 17/11/2009 en gelden voor de eerste supermarkt die achter elke schuimwijn staat.
Bron: Testaankoop

De hoogste score dit jaar krijgt 84 punten terwijl dat vorig jaar 91 was. Ook nu kan ik mijn commentaar van vorig jaar herhalen: "Wat wel opvalt zijn de verschillende resultaten van sommige Champagnes die zowel dit jaar als vorig jaar in de test zaten."
Bijvoorbeeld de Lanson Black Label Brut, vorig jaar op de derde plaats met 88 punten, nu op de 29e plaats met 66 punten. Wel een heel erg groot verschil en dat voor een Champagne Brut die in principe ieder jaar dezelfde kwaliteit heeft of zou moeten hebben of is het proefpanel gewijzigd?
Taittinger Brut Réserve de grote winnaar vorig jaar met 91 punten, nu op plaats 8 met 81 punten.

En hoe zit het met de prijsevolutie ten opzichte van vorig jaar? Van de 14 schuimwijnen die vorig ook al in de test waren opgenomen zijn er nu:
7 duurder (Mumm, Taittinger, Veuve Clicquot, Moët, Veuve-Durand en Freixenet)
4 even duur (Meiter, Franken, Piper-Heidseck en Comte d'Estenac)
3 goedkoper (Raphaël Villard, Comte de Brismand, Louis Veillé Brut)
 
Helaas is er net zoals vorig jaar nergens uitleg te vinden over hoe de degustatie heeft plaatsgevonden. Werd er blind geproefd of niet, wie waren de proevers, op welke temperatuur werden de wijnen geschonken, werden ze allemaal in één keer gestest of op meerdere dagen, waarop is de keuze van de wijnen gebaseerd, etc...? 

Eerdere artikels op Vinama over Champagne/Schuimwijn tests:
Test-Aankoop Champagne en Schuimwijn test 2008
Schuimwijn vergeleken met Champagne door Test-Aankoop (2007)
Welke Champagne voor de feestdagen (WineSpectator)? 

  champagne flessen bottles bouteilles civc
(Photo-Collection CIVC) 

21:42 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) | Tags: schuimwijn, champagne, cava |  Facebook | |  Print

24 december 2009

Sneeuw in de wijngaard

kerstwens 2009 sneeuw wijngaard snow vineyard neige vignoble

(Bron foto:onbekend)

07:30 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

20 december 2009

Ook Corbières kan TOP zijn: Cuvee N° 3 de Castelmaure

In 1998 is voor de eerste maal de top Corbières Cuvée N° 3 gemaakt. Sinds 2000 kom ik regelmatig bij deze Cave en deze week is mijn laatste fles 1998 voor de bijl gegaan. Wie zegt dat wijn uit de Corbières niet kan verouderen en altijd jong op zijn fruit gedronken moet worden raad ik aan de Cuvée N° 3 van de Cave coöperative Castelmaure uit  Embres & Castelmaure eens aan te schaffen. Na 11 jaar is de 1998 nog vol levenslust en hij had zelfs nog enkele jaren in de kelder kunnen blijven liggen. 1998 was dan ook wel een uitzonderlijk goed jaar in de Corbières.  Kleine oogst, rijpe en geconcentreerde druiven wat resulteerde in volle wijnen met stevig fruit.

In 2001 kon je op het domein nog een fles Cuvée N° 3 kopen aan 11,20 Euro. Nu acht jaar later moet je voor de recente jaargangen rekenen rond de 17,00 Euro op het domein en aan diezelfde prijs bij wijnhandelaars in België en Nederland.

De Cave Castelmaure heeft een tiental jaar geleden drastisch het roer omgegooid. Van een doorsnee cave coöperatieve zijn ze veranderd in een dynamisch wijnbedrijf. Nog nooit heb ik een Cave Coöperative die zo begrepen heeft wat marketing kan betekenen voor de verkoop van hun wijnen. Moderne designetiketten en regelmatig nieuwe cuvees met markante namen zoals Eternel AntidépresseurInterdit au Snobs, Les enfants du roc(k) en à Perpète. Vaste waarde in het gamma is de aantrekkelijk geprijsde La Pompadour van rond de 7,00 Euro. Verrassend veel kwaliteit voor dat geld.
Mede dankzij de adviezen van Michel Tardieu en Dominique Laurent, de bekende wijnmakers uit de Rhône en Bourgogne, behoren ze nu tot de top van de Languedoc en er wordt zelfs gezegd dat het (één van) de beste cave coöperative van heel Frankrijk is. 

Het tijdschrift Terre de Vins heeft in het september/oktober nummer een top 20 gepubliceerd van de beste Languedoc-Rousillon wijnen. De jury bestond onder andere uit Michel Bettane en Stéphane Derenoncourt. 50 wijnen uit 2006/2007 stonden blind op tafel. De Cuvée N°3 2007 van Cave Castelmaure kwam als winnaar te voorschijn en liet wijnen zoals La Petite Sibérie 07 van Hervé Bizeul (€200) en Révérence 07 van Domaine du Mas Blanc (€350) ruimschoots achter zich. Het goede nieuws is dat de Cuvée N°3 2007 nog overal verkrijgbaar is. 
Ook staan twee wijnen in de top 11 van Château Ollieux-Romanis, Corbières, namelijk de Cuvée Or 07 en Atal Sia 07. Na een bezoekje in juli jongstleden aan dit doemin liggen beide wijnen ook in mijn kelder. Ik kan de keuze van de jury van Terre de Vins dan ook alleen maar bevestigen.    

castelmaure cuvee n° 3 corbieres embres

Komende van de Terroir de Durban (leisteen, klei en kalk) bestaat de Cuvée N° 3 uit  Grenache 35%,  Syrah 40% en Carignan 25%. Opgevoed gedurende 12 maanden op nieuw hout, niet geklaard noch gefilterd.

Proefnotitie: Weinig evolutie in de rode kleur, hoogstens een wat brede waterrand. Zeer complex in de neus met tertiare aroma's. Gebrande toetsen, koffie en chocolade. Pruimen, noten en leer. Alles goed gedoseerd en zeer elegant. Fantastisch gewoon. In de mond een fluweel zachte aanzet met mooie verweven tannine. Volle structuur met nog wat fruit die niet doet vermoeden dat deze wijn 11 jaar oud is. Perfect in evenwicht alsook perfect op dronk. Een zeer grote Corbières met lengte die nog jaren mee kan. De fles was in een mum van tijd leeg. Vinama: 17+

Castelmaure SCV
4, route des canelles
11360 Embres & Castelmaure
Tél. : +33 (0)4 68 45 91 83. Fax : +33 (0)4 68 45 83 56
www.castelmaure.com

23:36 Gepost door Vinama in Corbières | Commentaren (6) | Tags: corbieres, languedoc |  Facebook | |  Print

10 december 2009

Claude bourguignon - Wijngaard microbioloog

Claude Bourguignon en zijn vrouw Lydia Gabucci-Bourguignon zijn beide gerenommeerde agrarische wetenschappers die destijds een 'Laboratoire d'Analyse Microbiologique des Sols' opgericht hebben nadat bij INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) weining waarde werd gehecht aan de onderzoeken van Bourguignon en ze zelfs in de prullebak eindigden.
  
In april 1991 gaf Claude Bourguignon een lezing voor een grote groep wijnmakers op uitnodiging van de BIVB (Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne).
Hij vertelde daar dat er in sommige wijngaarden in Bourgogne minder biologisch leven zat dan in de Sahara door het feit dat ze waren platgespoten met chemische middelen. Deze uitspraak sloeg daar uiteraard in als een bom en schudde een hoop wijnproducenten wakker. In hetzelfde jaar schreef hij het boek 'Le sol, la terre et les champs'.

De Bourguignon's adviseren niet de minste domeinen want onder hun klanten bevinden zich onder andere Romanée-Conti, Leflaive, Clos-de-Tart, Lafon in Bourgogne, Jacques Selosse in Champagne,  Huet, Dagueneau in de Loire, Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape, Mas de Daumas Gassac, Mas Amiel in de Languedoc-Rousillion, Château Ausone, Troplong Mondot, Canon la Gaffelière, La Tour Figeac in Bordeaux en nog vele andere zoals ook de christelijke Koerden in Irak die weer wijn willen gaan verbouwen.

Wat doen ze dan voor deze domeinen? Analyse van de bodem, en kijken of er nog leven in zit. Zijn de wijnstokken gezond? Gaan hun wortels diep genoeg en krijgen ze de juiste hoeveelheid water? Wat voor een terroir is het? Welk druivenras moet er op verbouwd worden en met welke densiteit? In de volgende video hoor je het hem zelf uitleggen en zie je hem met zijn microscoop aan het werk op het veld.

22:17 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

05 december 2009

Vlaamse Wijnblogdagen: 'Changez' met Bubbels

Na het succes van de eerste  flessen uitwisseling tussen een tiental Vlaamse wijnbloggers die er vervolgens een artikel op hun blog over schreven was het nu de beurt om hetzelfde maar met 'bubbels' te doen.

Door het vertoeven in het buitenland mijnerzijds nam ik de fles van Gido van Imschoot namens Winetasting gisterenavond pas in ontvangst. Gido is docent en schrijft voor Winetasting en dat niet alleen, hij heeft zoveel te vertellen  dat hij ondertussen ook al enkele boeken heeft geschreven zoals het pas verschenen 'Welkom op ons domein. De Passie van Belgische wijnboeren' en verder 'Terug naar de wijngaard', 'De smaak van wijn' en ook een boek over 'Champagne'. Welke fles bubbels kan ik verwachten had ik mezelf afgevraagd. Champagne of misschien wel een heel andere soort bubbels?  Waarschijnlijk van een vrij onbekende wijnboer die prachtige bubbels maakt?

Bubbels bestaan er in allerlei soorten en ze komen tegenwoordig niet alleen maar uit de Champagne. In tegendeel, de niet Champagne schuimwijnen maken een grote opkomst mee de laatste jaren.
Het roert momenteel nogal in de Champagne streek. Zo schreef ik vorig jaar hier op Vinama nog dat wegens een druiven tekort de Champagne appellatie geografisch ging uitbreiden. Toen in 2008 de economische crisis zijn intrede deed was dit onmiddelijk te merken in de Champagne verkoop. Vervolgens onstond er in 2009 een verhitte discussie tussen de grote Champagne huizen en de 'recoltants' (deze verbouwen de druiven en verkopen ze door aan Champagne huizen)  over de toegestane hoeveelheid te oogsten druiven. De grote Champagne huizen vonden dat de oogst maar met 40% naar beneden moest in 2009 om zo te voorkomen dat de voorraad Champgane niet nog verder vergroot werd en om de huidige (hoge) Champagne prijzen te kunnen behouden. De récoltants waren hier uiteraard niet mee gediend want iedere kilo druiven minder is minder geld in de portomonnee. Aan de andere kant te veel produceren en niet kunnen verkopen is ook geen oplossing dus werden er keiharde onderhandelingen gevoerd, de moeilijkste die Patrick le Brun, president van 'Syndicat Général des Vignerons ' tot nu toe had meegemaakt. De récoltants vroegen een rendement per hectare van 10.400kg druiven terwijl de Champagne huizen 7.500kg de limiet vonden. Uiteindelijk werd het een basis van 8.000kg maar men mag tot 9.700kg plukken. De Champagne huizen betalen de druivenboeren voor de laatste 1.700kg pas in november van volgend jaar en voor de eerste 8.000kg gedurende vier kwartalen volgend op de levering. 
Het uiteindelijke compromis betekend nog altijd een inkomsten verlies van tussen de 30-50% voor de druivenboer aldus Le Brun. In 2008 was het toegestane rendement trouwens 14.200kg per hectare dus maar liefst 44% meer dan in 2009.

Volgens de l'Association Champenoise de Gestion et de Comptabilité, gaat de helft van de Champagne explotaties in hun voortbestaan in gevaar komen en vooral dan de jonge wijnboeren die zich in de schulden hebben moeten steken om hun bedrijf op te starten. Per hectare kost het ongeveer 20.000 Euro om er Champagne druiven op te verbbouwen. De opbrengst is normaliter ongeveer 75.000 Euro per/ha maar in 2009 zal dit dus een derde minder zijn.

Niet alleen de druivenboeren hebben het moeilijk, in de gehele Champagne sector is de crisis te voelen. De bank "Credit Agricole"  verwacht in 2010 voor 500 miljoen euro leningen te verlenen in de Champagne streek waarvan 63% aan négociants, 24% voor de druivenboeren en 13% voor de co-operatieven (bron Vitisphere). Helaas zijn de cijfers van 2009 of 2008 om te vergelijken niet beschikbaar.  Zouden er trouwens ook bedrijven zijn die in de afgelopen betere jaren geld opzij hebben gezet voor moeilijkere tijden?

champagne bottles cellar 2
(Photo-Collection CIVC) 

En de prijs van een fles Champagne?
In Engeland, de grootste afnemer van Champagne zijn tijdelijk de prijzen al spectaculair gedaald en kan er van een ware Champagne prijzenoorlog worden gesproken tussen de supermarkten. Enkele voorbeelden:

Morissons, Champagne aan -50%:
Bollinger Special Cuvée Brut,  prijsdaling van £35.99 naar £17.95  (€19,79)
Moët & Chandon Brut Impérial, prijsdaling van £28.88 naar 14.39  (€15,86)
Lanson Black Label Brut, prijsdaling van £26.99 naar £13.45
Nicolas Feuillatte Brut, prijsdaling van £26.98 naar £12.99

Tesco:
Taittinger Brut Réserve, prijsdaling van £10 naar £23.88 of £22.68 vanaf zes flessen  (€25,00)
Mumm Cordon Rouge Brut,  prijsdaling van £5 naar £21.99 of £20.89 vanaf zes flessen (€23,00)

Volgens onderzoeksbureau Nielsen is de Champagne verkoop in Engeland de afgelopen maanden met ruim 21% gestegen. Ik kan me er iets bij voorstellen bij nog geen 20,00 Euro voor een fles Bollinger die 37,00 tot 45,00 Euro in België kost. Dit soort dalingen van de bekende merken heb ik in de België nog niet gezien maar misschien heb ik iets over het hoofd gezien? Delhaize heeft wel een Champagne onder de 10,00 Euro geintroduceerd, bij Carrefour staat de Grand-Duchêne in de aanbieding van €24,89 voor €16,95 en bij de GB de Charles Lafitte Grande Cuvée van €23,55 voor €15,70 (beide in 2+1 promotie).  

De Engelse Supermarktketen Tesco heeft een offerte gevraagd aan meerdere Champagne huizen  voor 300.000 flessen Champagne die ze op de schappen wil zetten aan minder dan 10.00 Euro. Ook grote Champagne namen zijn hiervoor benaderd. Het zou dus zo kunnen dat de Engelse consument een groot Champagne merk, welliswaar met een ander etiket, voor onder de 10,00 Euro kan aanschaffen. Geruchten gaan dat zelfs Bollinger in de running is.....

Rest mij nog te zeggen dat er ook veel (kleinere) Champagne huizen zijn die niet met hun prijs naar beneden gaan omdat hun kwaliteit en geringe productie vaak garant staat voor de volledige verkoop van hun voorraad.

cuvee ruffus 2 vignobledes agaisesTerug nu naar de fles bubbels gekregen van Winetasting. Het was een fles Cuvée Ruffus, Blancs des Blancs, non millésimé  van de Vignoble des Agaises uit Haulchin, België. Natuurlijk geen onlogische keus van Gido als je weet dat hij net een boek heeft geschreven over Belgische wijnboeren.
Deze schuimwijn gemaakt volgens de 'méthode traditionelle' komt van naar het zuiden gelegen wijngaarden op de kalkgronden vlakbij Binche. In 2002 is Raymond Leroy, na het behalen van zijn oenologiediploma in Montpellier, samen met enkele wijnvrienden begonnen met de productie van schuimwijn van chardonnay bijgestaan met de expertise van Thierry Gobillard uit de Champagnestreek. Later heeft men naast de oorspronkelijke 2 hectare nog grond bijgekocht waardoor er nu in totaal 10 hectaren met niet alleen maar chardonnay maar ook pinot noir en pinot meunier staan zodat er ook een rosé gemaakt wordt. In de toekomst wil men graag uitbreiden naar 15 hectare zodat er 150.000 flessen gemaakt kunnen worden. Op gebied van commercialisatie van de wijn heeft dit domein blijkbaar geen enkel probleem. 

De schuimwijnen van Vignoble des Agaises zijn al regelmatig in de prijzen gevallen zoals recentelijk nog bij de Mondial du Vin de Bruxelles 2009 en verkozen als beste Belgische schuimwijn 2009 op Megavino.
Een ruim jaar geleden had ik voor het eerst Cuvée Ruffus gedronken tijdens een kleine blinde schuimwijn degustatie en was er toen niet echt van onder de indruk. De fles die ik gisteren opentrok kon me echter wel wat meer bekoren. Een fijne mousse in het glas met een frisse neus van appels en een lichte toets van geroosterd brood. Geeft een wat vollere indruk dan dat ik me kan herinneren van een jaar geleden. In de mond een mooie mousse met een frisse zuurgraad met groene appels. Een goede dosage, lekkere droge indruk met een licht bittertje in de afdronk. Goed gemaakt, leuk glas schuimwijn met een interessante prijs/kwaliteits verhouding (12,00 Euro op domein) en ideaal als aperitief.  

29 november 2009

Wijn poëzie

pinot noir bourgogne clos de vougeot

Pinot Noir

Rood rust
wit in groen

vloeien woorden
zwarte inkt
vloeien vocht
vlekt

in het diepst
van mijn kelder
aan de hitte onttrokken
betast ik de ziel
bevrijd de kurk uit de fles

vieren geuren
rood rond ingeschonken
de smaak van aarde
de aard van een gewezen druif

rondborstig
vlekt de inkt
uit mijn hand
woorden uit mijn glas

(Henk Gombert)

 

14:15 Gepost door Vinama in Wijn poëzie | Commentaren (0) | Tags: pinot noir |  Facebook | |  Print

19 november 2009

2009 Winespectator Top 100

Voor wat top 'zoveel' lijstjes waard zijn, morgen maakt WineSpectator zijn Top 100 van 2009 bekend. Hier alvast een preview:

Top100nr1
Top100nr2
Top100nr3

Top100nr4

Belangrijk is om alles in perspectief te plaatsen en toch even de volgende criteria te lezen waarmee de lijst is samengesteld:

"In 2009, we reviewed more than 17,000 new releases from around the world in blind tastings. More than 3,800 of these wines earned outstanding ratings (90 points or higher on our 100-point scale). We narrowed the list down based on four criteria: quality (represented by score); value (reflected by release price); availability (measured by case produced or imported); and an X-factor we call excitement. But no equation determines the final selections: These choices reflect our editors' judgment and passion about the wines we tasted.
Since 2009 was a year of economic retrenchment, we focused even more on value as we made our choices; the average price per bottle is $40, down from the past two years. " 

19:33 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (7) |  Facebook | |  Print

14 november 2009

Driemaal Grand Cru uit Vosne-Romanée

Vougeraie domaine de la BourgogneBourgogne is een streek waar je je weg moet kennen wil je iets mooi's in je glas krijgen. Eigenlijk geldt dat voor iedere wijnstreek maar specifiek voor Bourgogne. Veel wijnproducenten met kleine oppervlaktes aan wijngaarden en klinkende appellaties die zelfs verkopen ook al is de kwaliteit niet altijd navenant.
Hoe vaak heb ik al een pinot noir in het glas gehad en dat ik dacht is dit het nu....? Gelukkig ook het tegenovergestelde dat ik omver geblazen werd van een fantastische pinot noir. Onlangs was ik een restaurant waar ik een Chambolle-Musigny Premier Cru 2005 van Leymarie wou bestellen die helaas niet meer voorradig bleek. Ik had al eerder wijnen van deze wijnmaker (in het midden segment) gedronken en heb er zelfs van in mijn kelder liggen dus de suggestie om i.p.v. de Chambolle-Musigny een mooie Morey-Saint-Denis 2002 te nemen vond ik dan ook prima. Teleurstelling was echter wat ik in mijn glas kreeg. De zuren waren zo dominant dat de fles bij lange na niet op is gegaan. Deze wijn strookte zeker niet met de kwaliteit die ik al eerder van andere wijnen van dit domein had gedronken.

charmes chambertin domaine de ka vougeraie morey saint denis leymarie
Eenmaal thuisgekomen meteen de kelder in gedoken en een Morey-Saint-Denis 2004 van Leymarie naar  bovengehaald en opengetrokken. Weer een teleurstelling en weer die zuren die veel te dominant aanwezig waren.
De volgende dag dan maar een Charmes-Chambertin 2000 van Domaine de la Vougeraie (2.250 flessen gemaakt) open getrokken want dat zou alles weer goed maken toch?  Maar ook nu weer had ik niet echt geluk. Het was beter dan de twee voorgaande flessen maar echt te juichen van deze pinot noir stond ik nu ook weer niet.

Geen nood, een vijftal dagen later zou ik samen met twee vrienden drie top Bourgognes uit Vosne-Romanée op tafel zetten dus alles zou nog goed komen.
Op die bewuste vrijdagavond allereerst blind een mooie Silex 2003 van Didier Dagueneau als aperitief waar ik absoluut blind geen sauvignon blanc van kon maken. Hierna werden de drie pinot noir's in volgorde van leeftijd geproefd. Te beginnen met de 2001 waarna de 2003 en als laatste de 2004 (alle drie de wijnen werden op het zelfde moment ontkurkt en ingeschonken). Alle drie Grand Cru's uit Vosne-Romanée namelijk Richebourg, La Grande Rue en Echézeaux.

De Richebourg 2001 Grand Cru van Domaine Gros Frère & Soeur voldeed niet aan mijn verwachtingen. Een stevige neus maar toch ook wat elegantie met frambozen, kaneel, wat koffie (jawel) en licht hout. In de mond een medium aanzet met meteen die duidelijke zuren en droge indruk. Valt eigenlijk meteen tegen. Zeker voor een wijn waarvan de prijs drie cijfertjes heeft. Misschien heeft hij wat lucht nodig en gaat hij nog wat verbeteren dus later nog even terugkomen bij deze wijn. Na een tijdje werd duidelijk dat hij wel iets in de positieve zin evolueerde maar desalniettemin voor mij nog te hard en bitter. Zou hem eigenlijk nog een hele tijd laten liggen want er kan wel eens potentieel in zitten alhoewel dat nog een vraagteken is. Mijn medeproevers vonden mij te streng in mijn oordeel maar voor mij was het duidelijk. Ik verwachtte een top pinot noir in het glas en heb hem niet gevonden. Vinama: 14pnt . 
 
francois lamarche domane la grade rue vosne romanee

Het tweede glas de La Grande Rue 2003 van Domaine François Lamarche, Grand Cru Monopole, was andere koek (en ook een ander jaar). Deze wijngaard die naast Romanée-Conti ligt en enkel door een zes meter breed weggetje gescheiden wordt van zijn nog beroemder buur had een vrij donkere kleur. Niet ongewoon voor een 2003 wat het jaar van de 'cannicule' was. Een geconcentreerde neus die zwoel aan doet met kersen en zeer mooi is. In de mond een krachtige aanzet met veel volume en heerlijk rijp fruit. Prachtig gewoon. Frissen zuren met nog veel tannine en dus ook nog potentieel, nog zeker twee à drie jaar laten liggen. Vinama: 18+pnt.

Richebourg grand gru Domaine Gros frere et soeur la grande rue francois lamarche vosne romaneede la tomanee conti echezeaux

Het derde en laatste glas was de Echézeaux 2004 (bouteille nr. 7272) van  het mythische domein Domaine de la Romanée-Conti. Een zeer complexe neus, elegant met wat rokerigs, animaal en bosgeuren, een echte snuffelwijn. Na een tijdje in het glas vind ik hem wel wat hoekiger worden. In de mond klopt alles met deze wijn, top. Een zachte maar toch stevige aanzet met een mooie zuurgraad en medium tannine, wat mokka en vooral terroir en in de afdronk een mandje met kersen. Zeer verleidelijk en nu al enorm toegankelijk. Vinama 17,5-18pnt.

De laatste twee pinot noir wijnen hebben mijn week weer goed gemaakt maar ja, dat zijn helaas geen wijnen die je iedere week in je glas hebt.

05 november 2009

Herfst in de wijngaard

Chateau du clos de vougeot bourgogne confrerie du chevalier de tastevin grand cru

Afgelopen zaterdag, de Grand Cru wijngaard Clos-de-Vougeot in de Côte-de-Nuits, Bourgogne. Op de achtergrond Château du Clos-de-Vougeot de zetel van La Confrérie des Chevaliers du Tastevin.

19:15 Gepost door Vinama in In de wijngaard | Commentaren (9) | Tags: bourgogne, cote de nuits, vougeot |  Facebook | |  Print

31 oktober 2009

Vlaamse wijnblogdagen: Wijnboeken - Château Monty van Monty Waldin

"This was the moment of truth. I very gently opened the bottom valve on the tank to fill two glasses, knowing that if I opened it even a fraction too much the pressure of the wine would send me flying across the winery floor as if I had been hit by a water cannon.

As Bill Baker, the proprietor of a highly regarded wholesale company, took the glass, notebook in hand, I realised just how powerless I was as a winemaker, despite the effort and physical pain of managing the vineyard for the past year.
It made me understand how powerful I had been when I was leading the easier life of a wine critic.
Bill was free to judge my wine in any way he wanted and go back to England to pass the word around that my wine was either a hopeless non-starter or a promising commercial proposition.

To get to this point, where I was actually about to taste the wine produced from the organic farmed vineyard that I had rented in , I had faced a number of trials and challenges.
My first attempt at wine making had been an unmitigated disaster. I became interested as a teenager through my father's cousin, who showed me his home-winemaking kit and explained how he made wine from elderflowers, blackcurrants and plums.

There was something of a self-sufficiency boom in the UK in the 1970s and 1980s and my father and countless others had been inspired by the TV sitcom The Good Life, in which Tom and Barbara Good leave the rat race when Tom hits 40. No sooner had we watched this than my dad had dug up our garden and converted it into a vegetable plot with a chicken coop. My contribution to our self-sufficiency drive was to make wine using the ingredients recommended by my new home winemaking kit: sugar, yeast, water and fruit.

Rather than using home-grown fruit, I opted for a bag of oranges. But because I had put too much sugar in my orange concentrate and too little yeast, my wine was a disgustingly sweet, vomit-coloured concoction with a slimy texture. Not particularly alcoholic, it was barely even wine. After this, I knew I'd never be satisfied unless one day I could make proper wine. By proper wine, I meant wine made from the sweetest grapes of all, those that only grow on one type of vine, the wine-grape vine or Vitis vinifera.

chateau monty waldin wijnboek winebook

As my 40th birthday and its trusty travelling companion, the mid-life crisis, headed inexorably my way, I asked myself what I had done with my time. Could I have used it better?
I'd written five wine books but had never seen the return I had hoped for. Of my peers I seemed to be the only one that was neither married nor a father, which suggested I was either unable or unwilling to handle responsibility.

I decided to stop watching life from the sidelines. I would use the advance money and travel opportunities I'd get from writing over the next year to find a place where I could make my own wine. After going to see various sites I settled on a vineyard an hour or so's drive outside Perpignan, whose owner Eric Laguerre was in his late 30s and had a mane of Viking-style hair matted with tractor dust.

'We don't really need chemical fungicides here, as it's so windy, or pesticides as it's too high up for most pests,' he explained. 'The only downside is that grape yields per vine are low.' This didn't put me off. Low yields normally mean good wines, or at least wines with a bit of oomph about them. Eric led me along an unsurfaced road with vines to the right.

'That's my grenache blanc,' he said pointing immediately right, 'and that,' pointing in front of us, 'is a carignan noir vineyard planted by my grandfather in the 1950s. You could take that one if you like.'There wasn't a power line or main road as far as the eye could see, and any land not covered by vines was either forest or scrubland. I could feel my blood pressure dropping in such a tranquil place, and the view to the highest peak across the Pyrenean foothills, the snowcapped Canigou, was awesome. I held out my hand to agree the deal. 'Good,' said Eric. 'Chateau Monty. Ha ha!'

chateau-monty-8-lg--gt_full_width_landscape(foto Channel 4)

I had met my girlfriend, Silvana, in Tuscany, where I was based while writing a wine guide. Silvana was, ironically, teetotal.
Her explanation was, 'I asked for a spoonful of beer from my grandfather when I was 14 months old and vomited for the next three days.'To pay for her university studies Silvana held down a full-time job in a famous winery. She'd get up at 4am, spend three hours studying, then drive to work for a ten-hour day in the office working on the winery budget. Each evening she'd study for a couple more hours before catching five hours' sleep. At 26, she was the youngest-ever Italian to combine an accountancy doctorate with seven years' work experience. When I told her of my plans, she offered to do me a rough budget. Unless I could get to grips with the costs, the vineyard would turn into an expensive nightmare before I'd picked a single grape.

Soon after I'd rented my plot, I was on a shopping trip to buy essential equipment when the unthinkable happened. One moment I was chatting away to Francesca, Silvana's mother, in the people carrier and the next I saw a car hurtling towards us. The face of the driver was not visible but he was holding a mobile phone to his ear and driving with one hand. Time, as the saying goes, stood still. On impact our car left the ground. It was pushed so far off the main road that it flattened a lamppost and part of a wall. Somehow, we hadn't hit a single pedestrian, although we were surrounded by them.


chateau-monty- barrel 15-lg--gt_full_width_landscapefoto Channel 4)

My car's front and left side were crumpled like a piece of used tin foil. I could walk only a few steps before my back seized up. I knew I had to get horizontal, but to do this required an excruciating manoeuvre into the back of the car on my elbows and knees, my backside in the air, while my nose ended up in the magazine rack behind my seat because my back was now banana-shaped and in spasm.
I remained there until an ambulancewoman strapped me to a stretcher and placed me in an ambulance. It seemed to take an eternity to pull away, leaving Silvana's mother to argue with the police about who was responsible for the accident.

Although the doctor advised me to rest for 35 days, I didn't have that luxury - I was at least two months behind schedule and had 15 tonnes of organic compost to spread on the vineyard. The compost would require hours of slicing apart with a shovel and although my shovel slipped easily enough into it, I could barely twist my shoulders in the way I normally would have done when shovelling. The medical corset I wore supported my torso, but restricted my ability to bend and made working uncomfortable. It wasn't long before I could feel the cold sweat trapped between my back and the corset running up or down my spine with every motion.
I can't remember exactly how many of the ultra-strong painkillers I had taken by the end of the day when I crawled into the bath in my rented house in St-Martin.

The other challenge was to prune the vines, all 6,000 of them. To prune them properly I'd have to make two cuts to create a new spur from last year's growth. Each shoot might produce two bunches. So, if both shoots from all five spurs on each vine produced two bunches of grapes, that made 20 bunches per vine, enough for two bottles, or 12,000 bottles in total. Eric had warned me, though, that as my vines were old, not every shoot would produce two bunches. My problem was that I was unable to bend my back well enough to see where I was cutting. Neither could I pull out pruned shoots from between the supporting wires. So when Eric appeared in his Jeep later that winter afternoon I had no choice but to ask if I could hire two of his best pruning men to do the job.
I also had to start thinking months ahead about how to protect the vineyard from the wild boars before harvest. Winegrowers here would erect temporary fencing to keep the boars out, and as my grapes began to change colour the boars had begun to take a real interest in the ripening crop. Every morning I could see fresh hoof prints and topsoil that had been disturbed overnight, while whole bunches had had every grape sucked off as if by a powerful vacuum cleaner. Eric had said that they were after the moisture the grapes contained, and I considered putting water troughs out as a decoy before the rational side of my brain told me that if I did that I'd have every boar south of Paris camped around the vineyard. All I could do was keep checking the electric fence and scream and shout every evening at nightfall into the forest, scaring the wits out of Harry, my Jack Russell, who I had brought to France with me.

At this time, I couldn't afford to keep renting a flat in Tuscany while renting one in France, and Silvana didn't want to live in our Italian flat on her own so she moved in with her parents. Luckily, I had Harry to keep me company. He slept on my bed at night and would only jump off if it was too hot or I was snoring loudly.

5-Wine-Barrels-lg--gt_full_width_landscapefoto Channel 4)

After a few weeks, as soon as I had picked my first couple of bunches, my adrenalin levels dropped off the radar. I had a real sense of contentment: scuffing around the vineyard eating handfuls of grapes until my chin was stained with juice and watching bin after bin be filled with perfect-looking grapes.
The team that I had hired to pick included Silvana, her mother and a group of friends. Realistically no one was going to pay top dollar for the simple but smooth red I had planned to make. But to work out my selling price, I had to know exactly how much wine my grapes would produce. 'Lucky for you,' said Silvana, 'the spreadsheet I devised will save your brain a lot of work. You need to add in the number of picking bins we filled and the weight per bin and it'll tell you how much wine will come out the other end.' Silvana calculated that I would have up to 6,500 bottles of wine. I was not registered in the UK as a wine importer, so I would have sell to a company that was. They would collect the wine from France and pay to transport it into the UK. Once it crossed the English Channel, excise duty of about £1.50 would be levied. Then they would sell it either to the public via mail order or their own shops, or to someone with their own wine shops, restaurants or bars. VAT would be payable on every bottle sold. 'In a wine shop your wine will sell for £6-7.99,' said Silvana, 'depending if the importer is looking for a 20 or 30 per cent margin. In a restaurant where mark-ups are much bigger it might sell for £20-35.' At my kind of price level I knew that I'd make less money per bottle than anyone else in the sales chain, but I'd known that from the start.

Back to that moment of truth when Bill Baker came to taste the wine. First he gave the glass a swirl up to the light to check the redness of its colour. Was it deep enough, or too light? Then Bill stuck his nose into the glass and grimaced. This wasn't going well, until I realised he was wiping a stray wisp of hair away that had been getting in his way all morning. Then he tasted, slurping the wine around his mouth before spitting it out on the floor. Was that the spit of a man angry at yet another wine selling itself only on its green credentials, or was that the spit of a man confident he'd tasted a potential winner? As Bill scribbled a note, time stood still. Then, finally, he spoke.

'In my opinion,' he said, 'you're absolutely on the right track with this wine. It's got good fruit and should soften up without losing that gutsy, southern French character that'll make it very popular in restaurants.' It took me a moment for what Bill had said to sink in. On the right track? Gutsy, southern French character? Very popular in restaurants? I couldn't stop a smile spreading across my face. It took all my English reserve not to let out a whoop of joy.

As I took a sip of wine - my wine - with Bill nodding his approval and Harry at my feet, it was one of those crystalline moments that you want to go on forever."
Extract uit het boek Château Monty (A corking wine adventure) van Monty Waldin.

Het is vanaf vandaag wijnboekenbeurs dus het moment om iets over een wijnboek te schrijven. Momenteel lees ik het het boek van de Engelse wijnjournalist Monty Waldin. Waldin heeft nadat hij enkele wijnboeken heeft geschreven (o.a. over organische en  biodynamische wijn) zelf een wijngaard gehuurd in de Roussillion om er zijn biodynamische wijn te gaan maken en dat avontuur wordt helemaal in dit boek beschreven. Er is ook een reality show van gemaakt door de Engelse tv zender Channel 4.

Het boek heeft een 300tal pagina's waarvan ik er nu 200 achter de kiezen heb. Het is boek is zo geschreven dat ook een niet wijnfreak hier zijn gading in kan vinden en dat is wat ik een beetje jammer vind. Het is hierdoor een beetje een slow-book geworden maar ik heb dan ook nog niet alles gelezen. Het interessante gedeelte namelijk zijn allereerste oogst en het maken van zijn wijn moet nog komen dus ik ben benieuwd....

Dit artikel maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. De deelnemende blogs en websites:
châteausanspretention
culinair atelier
orbis "fratres organoleptici"
genieten van wijn
een leven vol wijn
avonturen van een wijnmens 
wijnblog  
wijnkennis 
winetasting 
ikwilwijn 
Stephan's World
Have a nive wine today!
Den Bloeyenden Wijngaerdt
Wine Jockey

19:10 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

24 oktober 2009

Wijngaard van abdij De Villers in vogelvlucht

Voor het eerst in een luchtballon is een hele belevenis. Onlangs mocht ik het zelf meemaken met goed weer en dus een prachtig uitzicht. We stegen op vanaf Villers pal naast de ruines van de abdij Villers in de gemeente Villers-la-Ville. Nog maar net opgestegen en helemaal in extase van de beleving op zich valt mijn oog op een stukje groen wat in terrasbouw was aangelegd. Was dat wat ik dacht dat het was? Even inzoomen om het zeker te weten en ja hoor het was een heuse wijngaard die ik daar in vogelvlucht zag. Dat beloofde wat naslagwerk die avond thuis want ik wou natuurlijk graag weten welke wijngaard het was. 
de villers wijngaard vignoble

Later die avond was het met behulp van het boek "Belgische wijngaarden" vrij snel duidelijk dat ik de Vignoble de L'Abbaye de Villers en Brabant had gespot. Deze wijngaard lag oorspronkelijk binnen de muren van de abdij en de bewoners, de cisterciënzers, wisten precies hoe ze wijn moesten maken net zoals ook de monniken op andere plaatsen bijvoorbeeld in Frankrijk een belangrijke rol hebben gespeeld in de vroegere wijnbouw (Clos Vougeot, Coulée de Serrant, etc...). De monniken van Villers hadden dus al een wijngaard in de 13e eeuw. Buiten Villers bezaten ze zelfs nog meer wijngaarden en Villers had wijngaarden tot in Duitsland. De monniken dronken toen 100liter wijn per persoon per jaar welliswaar vrijwel alles geimporteerd uit het Duitsland maar ook van hun wijngaarden in rond Leuven. Op een gegeven moment bezat de abdij negentien wijngaarden in België veelal bekomen door giften.

In de boeken van Villers daterende uit 1764 staan de jaarljkse kosten voor wijn en andere zaken genoteerd: 
    - pour le vin, 3.363 florins
    - consommation en céréales pour bière, 2.000 florins
    - consommation en céréales hors bière, 3.930 florins
    - habillement, 1.945 florins
    - entretien de l'abbaye, 2.000 florins
    - redevances aux États, 3.014 florins
 
Van het totale kloosterbudget werd dus 10% uitgegeven aan wijn wat enorm was. Wijn werd gedronken tijdens de mis, bij de maaltijd, werd geschonken aan de gasten die bleven overnachten maar diende ook als medicijn.

Vandaag de dag heeft de Vignoble de L'Abbaye de Villers en Brabant een wijngaard van 20 are verdeeld over vijf niveaus met een 6 à 700 wijnstokken van de druivenrassen regent en phoenixDe Clos de Villers-la-Vigne is een rode primeurwijn gemaakt van regent volgens de macération carbonique methode. Ook wordt er een marc, een mistelle en druivensap van de phoenix gemaakt.

Er worden een 750 flessen regent (prognose 2011) en een 120tal phoenix flessen gebotteld. Blijkbaar is er in het verleden ook het hybride druivenras Léon Millot gebruikt. Of dit nu nog zo is staat niet beschreven in het boek Belgische wijngaarden en ook de website van de wijngaard is hierin niet duidelijk. De herkomstbenamingen zijn Vin de pays des jardins de Wallonie en Vin de table.
 
De Confrérie du Vignoble de l'abbey de Villers en Brabant heeft zich sinds 1990 ontfermt om deze oude wijngaard volledig in ere te herstellen.
Vanwege de kleine productie is de wijn blijkbaar niet echt in de verkoop te verkrijgen zo lees ik maar kan wel geproefd worden tijdens de activiteiten van de abdij de Villers. 

Tja, een heel artikel over een wijngaard waarvan ik zelf nog nooit iets gedronken heb, het moet niet gekker worden.....maar je weet maar nooit, misschien kom ik ooit nog eens een fles van de abdij De Villers op mijn pad tegen.

de villers wijngaard vignoble 2

Confrérie du Vignoble de l'abbey de Villers en Brabant
avenue du Comte 7
1325 Dion-Valmont
010-22 55 12
www.villers-la-vigne.be

16:18 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (2) | Tags: belgische wijn |  Facebook | |  Print

13 oktober 2009

Eerste Vendanges Louise 2009 geslaagd

Nee dit gaat niet over de wijnoogst 2009 maar over een wijnfeest. Iedereen kent wel de situatie dat als je naar een receptie gaat je bij binnenkomst meteen een plateau met glazen fruitsap, water, witte of rode (huis)wijn onder je neus krijgt waarbij een vriendelijk glimlachende dame of heer je vraagt of je iets wil drinken.

Vorige maand overkwam me dit weer maar toen met enkel rode wijn op het plateau en ik wist van te voren dat dit niet zo maar een rood huiswijntje was. Er stonden namelijk aan de ingang van de Gucci modewinkel twee dames met een vol plateau glazen met daarin Château Latour 1999, Premier Grand Cru uit Pauillac. Kijk dat is nog eens een receptie waar ik vrolijk van wordt en dus graag naar toe ga.

Ik was uitgenodigd om de allereerste Vendanges Louise in Brussel bij te wonen. Dit is een project van vereniging Brussels Louise waarin  84 winkels van de luxe Louizawijk de handen ineen hadden geslagen om aan de uitstraling van hun wijk te werken, en hoe. Al deze winkels hadden zich voor die avond verbonden met een groot wijndomein  om hun genodigden (klanten) te pamperen gedurende een prestige avond met dito wijn.   

Dit evenement heeft als grote voorbeeld de 'Vendanges Montaigne' die sinds 1990 wordt gehouden in de Avenue Montaigne, de meest chique winkelstraat van Parijs alsook op de Madison Avenue in New York.

Fratelli Rosetti vendanges louise
De Italiaanse schoenenwinkel Fratelli Rossetti tijdens Vendanges Louise 2009

Op de uitnodiging stond netjes vermeld welke wijndomeinen aanwezig waren in welke winkel. Dat de Champagne huizen goed vertegenwoordigd waren mag geen verrassing zijn. Bij Cartier was dit....jawel Champagne Cartier, bij Crine was het Taittinger, bij Dior Moët & Chandon, bij Louis Vuitton Veuve-Cliquot, enz.... Laurent Perrier was bij diverse winkels aanwezig zoals Obumex, Natan, BMW....
Bij Fratelli Rossetti kon je tussen de strakke schoencollectie genieten van een mooi glas Drappier Champagne (biologisch) vergezeld van overheerlijke gerechtjes.

Terug naar Gucci waar we een heerlijke Château Latour 1999 in het glas hadden en van zowel de wijn als de winkel genoten ook al is de Gucci mode stijl niet echt mijn ding. Met pijn in het hart zag ik daar veel mensen deze Latour '99 (250+ Euro per fles) achterover slaan alsof het een banale huiswijn was maar daar ben ik maar niet te lang bij stil blijven staan. Uitgangspunt van die avond aldaar was om de goede klanten van Gucci te verwennen en niet om de wijnliefhebbers een plezier te doen. Dat klanten van Gucci en van de vele andere winkels die avond, de luxe mode veel belangrijker vinden dan de luxe wijn die werd geschonken is maar te accepteren als een feit.  

Bij Armani kwam er natuurlijk Italiaans in het glas. Santa Lucia 2001, een Brunello di Montalcino die zo zuur was dat ik mijn glas snel heb weggezet. Lag het aan de fles? Ik zal het nooit weten want ik dacht hoe kun je zoiets aan je genodigden serveren en ben snel naar de volgende winkel gegaan.

De Belgische handtassen designer Delvaux had onder andere Château Lynch-Bages 2006 een Grand Cru uit Pauillac op tafel staan. Leuk om weer te proeven maar deze jonge wijn heeft nog dusdanig veel tannine dat ik vind dat dit niet de meest toegangkelijke wijn is voor dit soort avonden en beter nog enkele jaren in de kelder kan verouderen. Gelukkig hadden ze nog andere wijnen ook. Bij Delvaux was opvallend dat het wel de enige winkel was waar aan ons bij het verlaten van de winkel gevraagd werd (door de eigenaar?) of we genoten hadden van de wijn. Het straalde van de man af dat hij zelf ook kon genieten van wijn.

Chanel pakte uit meteen leuke Ségla 2005, de tweede wijn van Château Rauzan-Ségla, die door de warme spots in de winkel wel wat figuurlijke ijsblokjes kon gebruiken.

Behalve de wijnen heb ik genoten van die prachtige winkels waar ik niet iedere dag laat staan iedere maand binnenkom. Fantastische vaak monumentale panden aan de Louizalaan met een schitterende inrichting.

En waar hadden ze de wijnen het beste voor elkaar? Bij de herenmode zaak De Vlaminck. Een goed assortiment en alle drie de wijnen die er geschonken werden waren zeer mooi op dronk. Van de Sousa Champagne, Château Lagrange 2001 Grand Cru Saint-Julien en een jonge witte Chassagne-Montrachet uit 2007. Mijn complimenten. 

Vendange Louise 2009, het was de eerste keer en de bovenstad heeft er een evenement van allure bijgekregen.
  
delvaux vendanges louise chateau lynch bages 2006 pauillac
Château Lynch-Bages 2006 Grand Cru Pauillac bij Delvaux

07:45 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

05 oktober 2009

Creatief met Champagne

Was er eerst sprake van een tekort aan Champagne nu heeft de economische crisis daar een 180 graden draai aan gegeven. Sommige mensen weten daar wel raad mee zoals het maken van een Champagne 'gadget' voor iemand die al alles heeft.

Het bedrijf Edible verkoopt met de hand gemaakte Champagnelollies met daarin vlokken Californisch goud van 24 karaat. Dit goud zou volgens de verkoper anti-bacteriele eigenschappen hebben. Te koop voor £3.75 per stuk.

gold 24 karat lollipop champagne


Lekker als dessert na de in de oven gebakken tarantula spin uit Cambodje of mopani wormen die ze ook verkopen. Welke wijn zou daar trouwens bij passen? Om het diner misschien te eindigen met een kopje kopi luwak oftewel civet koffie. Dit is klaarblijkelijk de duurste koffie ter wereld omdat de koffiebes gegeten wordt door een civetkat. De pit passeert zijn maag/darmkanaal en krijgt dan door fermentatie zijn geliefde exquise smaak. Ik hoef er zeker geen tekening bij te maken hoe ze deze koffie verzamelen.....

Neem zelf maar eens in een kijkje in hun on-line shop voor nog meer bizarre  cadeaus

19:28 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

02 oktober 2009

Commanderij Brussel van de Vlaamse Wijngilde start nieuw seizoen en zet haar deuren open.

logo vlaamse wijngilde
Vlaamse Wijngilde, dat is wijn proeven onder vrienden!

 

De Commanderij Brussel start als één van de veertig wijnclubs van de Vlaamse Wijngilde weer het nieuwe degustatieseizoen. Voor de Nederlandstalige leden uit Brussel en al haar Vlaamse randgemeenten zullen er zeven leerrijke proefavonden georganiseerd worden in Groot-Bijgaarden en daarnaast staat er tevens een reis naar de Champagne streek op het programma.  

Commanderij Brussel is een wijnclub waarin iedere wijnliefhebber welkom is. Iedereen die graag een glas wijn drinkt in een gezellige en ontspannen sfeer en dit plezier met anderen wil delen. Door middel van thema-avonden over bijvoorbeeld een bepaald wijnland, wijnstreek of druivenras kunt u tijdens het proeven ook nog uw kennis verdiepen door de uitleg van ervaren wijnkenners. Onze wijnclub is er dan ook trots op dat de nationale wijnmeester van de Vlaamse Wijngilde, Eric Merny, deel uitmaakt van de Commanderij Brussel.

Net als vorig seizoen toen we twee Oostenrijkse wijnmakers mochten verwelkomen komt nu uit Bordeaux de wijnmaker van Château Camensac (Grand Cru) en Château Chasse-Spleen een uitgebreide degustatie verzorgen.

Bovenop de proefavonden krijgen alle leden tweemaal per jaar het kwalitatieve wijntijdschrift Ken-Wijn en wordt iedereen uitgenodigd op tal van evenementen die door de nationale Vlaamse Wijngilde georganiseerd worden in heel Vlaanderen waaronder degustaties van prestigieuze wijndomeinen en gastronomische diners.

Erik De Schepper, voorzitter Commanderij Brussel:
"Op 23 oktober staat er een Bordeaux Grand Cru degustatie op de planning waar de wijnmaker van  Château Camensac en Château Chasse-Spleen zelf aanwezig zal zijn om uitleg te geven. We zullen diverse jaargangen van beide kastelen naast elkaar proeven. Heeft u interesse om deze of een andere avond met ons mee te proeven zodat u zelf kunt ervaren hoe het er aan toegaat stuur een e-mail naar eds@ecobe.be of bel 0475 44.15.48."    


umathum
Umathum de Oostenrijkse wijnmaker die persoonlijk zijn wijnen kwam voorstellen aan de Commanderij Brussel van de Vlaamse Wijngilde. Zijn Blaufrânkisch was een absolute topper.

18:38 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

27 september 2009

Megavino 2009: Win 50 gratis toegangskaarten bij Vinama

Over drie weken is het weer zover. Dan gaat de grootste wijnbeurs van België Megavino editie 2009 weer van start. 10.000 wijnen op 11.000m2 in Paleis 3 van de Expo Heizel in Brussel.  Vorig jaar waren er 23 wijnlanden vertegenwoordigd die aan een ruime 22.883 bezoekers hun wijnen hebben laten proeven en deze editie zijn het maar liefst 27 wijnlanden.

'Dit jaar is Bordeaux het gastland. Thema van het salon wordt 'Beleef Bordeaux even anders'. Op een stand van 150m2 stelt het Comité Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) een selectie voor van 100 verschillende Bordeauxwijnen, tussen de 4 en 15 euro, die geselecteerd werden door een jury van Belgische professionals, en door de bezoekers kunnen geproefd worden. Met deze selectie wordt de nadruk gelegd op de grote diversiteit van de Bordeauxwijnen die zowel geschikt zijn voor dagelijks gebruik, als bij speciale gelegenheden, én toch bereikbaar zijn voor ieders beurs.'

Ook zullen de Belgische handelaars die gespecialiseerd zijn in de distributie van Bordeauxwijnen alsmede Bordelese bedrijven die het publiek willen laten kennismaken met hun uitgebreid gamma Bordeauxwijnen sterk vertegenwoordigd zijn.
 
logo-megavino c 2009


Voor het eerst pakt Megavino uit met een paviljoen dat exclusief voorbehouden is voor alcoholen, sterke dranken en afgeleiden van wijn.  Het Megasiprits-paviljoen telt bovendien een eigen degustatiezaal én bar waar drie dagen lang proeverijen, workshops en demo's worden georganiseerd die u gratis kunt bijwonen.


Gratis tickets:
Vinama geeft 25 gratis duotickets weg dus 50 toegangskaarten! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze vraag te vinden :

België is de op één na de grootste invoerder van wijnen uit Bordeaux. Hoeveel procent van de totale export van Bordeauxwijn gaat jaarlijks richting België? (tip: antwoord op de website www.megavino.be )

Stuur je antwoord  uiterlijk zaterdag 3 oktober met je naam en adres naar vinamablog at hotmail.com

Megavino openingstijden:
Vrijdag 16 oktober: opening en nocturne van 18:00 tot 23:00
Zaterdag 17 oktober: open van 12:00 tot 20:00
Zondag 18 oktober: open van 10:00 tot 19:00
Maandag 19 oktober: open van 10:00 tot 18:00

14:48 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (8) | Tags: megavino |  Facebook | |  Print

24 september 2009

Spontaan zelfontkurkende fles natuurlijke wijn

Op "Le Salon des vins naturels" in Olne eerder dit jaar heb ik de wijnen geproefd van de jongeman Vincent Thomas, Domaine de la Chappe, uit Bourgogne. Na eerst ervaring op te hebben gedaan bij andere bio en biodynamische wijndomeinen werkt hij sinds 2003 samen met zijn vader André op het familiedomein. Biologisch in de wijngaard en een zo natuurlijk mogelijke vinificate met natuurlijke gisten, geen chaptalisatie, en geen filtering. Lichte sulfiet toevoeging enkel daar waar nodig bijvoorbeeld bij de botteling.

Zijn cuvée L'Alimonade 2008 was een fruitbom in de neus met een mandje bloemen en had een heerlijke frisse citrus en groene appels smaak en dronk weg zoals de naam al doet vermoeden als heerlijke limonade. Ik had dus meteen maar enkele flessen gekocht van deze 100% aligoté, perfect als aperitief voor in de zomer op het terras.

l'alimonade 2008 aligote vin naturel 014

Onlangs ging ik mijn kelder in om een andere fles wijn te pakken die ergens in een doos in het midden van een stapel dozen. Eerste doos eraf gepakt, toen de tweede en toen ik de derde nog geen twee centimeter hoog had opgepakt hoorde ik een doffe ploef en spoot er wijn door de geopende bovenkant van de doos naar buiten en ik kreeg de volle laag. Een volle laag L'Alimonade want de kurk was er spontaan uitgedrukt. De wijn was blijkbaar gaan hergisten (had geen filtering gehad, restgisten, te weinig sulfiet,...?) en de druk in de fles was zo groot geworden dat de wijn de weg van de minste weerstand had gezocht. Het feit dat ik de doos en dus ook de fles had bewogen was voldoende voor deze spontane 'explosie'.

Natuurlijk had ik wel eens gehoord dat dit kan gebeuren als de wijn eenmaal op fles gaat hergisten (zo wordt Champagne gemaakt) maar in mijn eigen kelder had ik het nog niet meegemaakt. Het rook daarna overigens wel lekker in mijn kelder, alsof ik in de kelder van een wijnboer stond. Er was nog één derde wijn in de fles achtergebleven dus mijn aperitief voor die dag was al gekozen. 

Vreemd genoeg is met de andere fles die ik nog heb  (exact dezelfde bewaarcondities) helemaal niets aan de hand. Dan vraag je je toch af waarom gaat de ene fles wel hergisten en de andere niet of hoor ik daar weer een 'plop' in de kelder....?

explosie l'alimonade 2008 aligote vin naturel

22:33 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (7) | Tags: natuurlijke wijn, aligote |  Facebook | |  Print

19 september 2009

Roll Fermentor in Château Mayne-Blanc, Lussac Saint-Emilion

Innovatie in de kelder.
Roterende vaten van 900liter waarin het druivensap zijn alcoholische gisting ondergaat. In plaats van remontage* draait men het hele vat gewoon rond zijn as. Hierdoor wordt de châpeau* automatisch gebroken en vermengd met de most.

Ook vindt de malolactische gisting plaats in dezefde vaten en worden ze gebruikt voor de opvoeding van de wijn gedurende een 12-18 maanden maar dan draaien ze uiteraard niet meer in het rond.

*remontage is het omhoog pompen van de most over de dikke laag schillen en pitten die zich boven in de gistingskuip heeft gevormd (de châpeau) voor meer extractie (kleur,aroma,tannine) en beluchting van de gistcellen.

09:00 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) | Tags: vinificatie, remontage |  Facebook | |  Print

15 september 2009

Back to the 80's, 60's and 40's...

Een avondje met wat wijnliefhebbers is vooral vaak een lekkere happening. Zo was het ook deze keer weer en niet alleen in het glas maar ook op het bord één en al plezier. Begonnen met een mooi fruitige blanc de blancs Champagne Grand Cru van Bonnet Gilmert met daarbij een heerlijke huisgemaakte zalmmousse. Daarna kwam de eerste fles blind op tafel bij het voorgerecht. Een donkerbruine kleur, vette textuur, aromatisch in de neus met krenten, hazelnoten en ook wat ziltigheid. In de mond droog en gerookt. Mooi glas wijn en ons verdict was een sherry en het bleek een 'Emperatriz Eugenia' very rare Oloroso, gran reserva sherry van Emilio Lustau te zijn (Vinama:16,5pnt).

champagne bonnet gilmert sherry jerzez lustau emperatriz eugenia very rare oloroso pierre bise anjou loire haut de la garde redoma niepoort portugal douro

Voordat het hoofdgerecht geserveerd werd kwamen er nog twee witte wijnen blind op tafel. De eerste had vrij intense gele kleur, iets boter in de neus  een heel houtbos in het glas en ik zat al in de richting van de Bourgogne te denken maar het was veel zuidelijker. Deze Redoma reserva 2000 van Niepoort uit de Douro had na negen jaar nog een dosis hout om dikke planken van te zagen, een beetje teveel dus. Misschien juist wel een goede brug na de stevige Oloroso naar de volgende wijn. Hij had ook een mooie frisheid en je zou deze wijn geen negen jaar oud schatten maar veel jonger (Vinama: 13,5pnt).  

De tweede blinde die ik zelf had meegenomen was  Château Pierre-Bise 2006, Le Haut de la Garde 2007 uit Anjou. Vorig jaar heb ik dit domein bezocht en was zeer onder de indruk van deze 'gewone' chenin uit Anjou gemaakt door Claude Papin. Een iets donkere kleur naar het oranjeachtige toe met een zeer complexe intrigerende neus met onder andere kweepeer. In de mond een volle droge aanzet met ook hier weer een complexiteit die je eigenlijk niet verwacht van een wijn in deze prijsklasse. Ik hoorde iemand aan tafel zeggen 'Voor die prijs (€7,75)ga ik deze wijn meteen zelf invoeren' (Vinama: 16pnt).
    
La chapelle 1983 hermitage Paul Jaboulet
Foto: WvdV

Toen de eerste rode wijn blind. Toen hij net ingeschonken was en ik eraan rook dacht ik meteen 'oei als dit nog maar goed gaat zijn'. We hadden duidelijk een oudere wijn in het glas met veel evolutie in kleur en geur. De fles was nog maar net open dus we hebben de wijn even een tiental minuten de tijd gegeven. Die tijd had hij nodig en nog meer zelfs want de wijn kwam helemaal open en bleef ontzettend positief evolueren totdat de fles leeg was. Want leeg ging hij, een heerlijke elegante wijn met een mooie zachtheid, fijne tannine, nog wat heel licht cassis, wat leer en hout (ik heb geen proefnotities genomen die avond dus even een beknopte impressie van wat er nog in mijn hoofd zit). Dit was duidelijk een grote wijn maar de welke? Ik gokte op een syrah uit de Noordelijke Rhône, Côte Rotie of Hermitage. Het was La Chapelle 1983 Hermitage van Paul Jaboulet (Vinama: 18pnt). Een heerlijkheid waarvoor dank PvdV alsook voor het heerlijke gerecht met truffels.
La Chapelle 1983 was kwaliatief een stuk beter dan de 1999 die ik eerder dit jaar mocht proeven (zie verslag 30/08/09).

chateau pape-clement 1986 grand cr pessac-leognan BordeauxFoto: WvdV

De tweede fles wijn werd niet blind geserveerd. Met een elastiekje om het etiket op zijn plaats te houden stond er een fles Château Pape-Clement 1986 Grand Cru Classé uit Pessac Léognan voor mijn neus. Net zoals La Chapelle had ook deze wijn wat tijd in het glas nodig en bleef daarna permanent positief evolueren.  Deze Pape-Clement had nog een mooie stevige volle structuur en ik zou hem eerder in de eerste helft jaren '90 plaatsen dan midden jaren '80. Zeer, zeer mooi geëvolueerd (Vinama: 18pnt).

1945 sauternes chateau pape-clement 1986 grand cr pessac-leognan bordeaux sauternes 1945b la chapelle 1983 hermitage paul jabouletFoto: WvdV

Toen de mystery fles zonder etiket. Enige weken geleden hadden PvdV en ikzelf via mijn wijnblog afgesproken dat hij een Sauternes uit 1945 zou opentrekken van wie het kasteel niet gekend was en ik een Madeira uit 1945 zou meenemen dus zo gezegd, zo gedaan. 1945 een mythisch jaar, het einde van de tweede wereldoorlog en het begin van de wederopbouw, een jaar van van hoop. 

Het was een Sauternes de mystery fles dat wisten we dus zeker. Ook het jaartal was bekend want alhoewel het etiket met de naam van het château er niet meer opzat had hij nog wel een klein schouderetiket met het jaartal 1945. Maar dat was ook alles, ook PvdV wist niet welke wijn dit was.
Na mijn super ervaring eerder dit jaar met een fles Rieussec 1947 (zie verslag van 8/08/09) zag ik nu een 1945 ook wel zitten. De kleur zag er nog in orde uit maar in de neus was er enkel een stevige velpongeur en in de mond stelde hij niets meer voor. Passé, jammer maar dat risico is er nu eenmaal bij dit soort oude rakkers.
Op de kurk stond ook geen naam van het kasteel. Er werd gespeculeerd dat het van Château Clos d'Azu(?) was maar ik heb er nooit van gehoord en kan nergens iets vinden over dit kasteel.

Toen maar snel naar iets anders uit 1945 ingeschonken namelijk de Barbeito Malvazia Madeira en daarna de Barbeito Verdelho 1965 Madeira die allebei als jonge engeltjes op je tong plaste. Ja, geschiedenisles kan leuk maar vooral ook lekker zijn.  

madeira 1945 1965 barbeito malvazia verdelho b

11 september 2009

Wijnfestival/Foire aux Vins 2009 Auchan Roncq on-line brochure

Het heeft wat langer geduurd dan de andere jaren maar sinds vandaag is de volledige Nederlandstalige brochure voor de Foire aux Vins 2009 van Auchan in Roncq(FR) on-line beschikbaar.

auchan foire aux vins 2009 brochure wijnfestival

De selectie is in totaliteit een stuk minder interessant dan de voorafgaande jaren maar er zitten nog leuke zaakjes tussen. Minder interessant omdat er zeer veel Grand Cru Bordeaux uit 2007 in staat wat natuurlijk te verwachten was maar daar moet je gewoon vanaf blijven vanwege de te hoge prijzen en het matige jaar. 
In de toekomst zullen dezelfde Cru's beslist goedkoper op de markt komen en dan kun je de krenten uit de pap halen (als ze er zijn?). 2006  Pomerol en St-Emilion kwalitatief beslist de moeite waard (ik heb er velen geproefd) maar helaas veel te duur. Wel interessant zijn de 2006 uit Côtes de Francs en Côtes de Bourg.
Volgend jaar komt Bordeaux 2008 (kwalitatief beter dan 2006 en 2007)  op de markt met prijzen die een stuk lager zijn dan 2006 of 2007. Van 2009 verwacht men ook een goed jaar dus denk goed na voor je Bordeaux Grand Cru koopt uit 2007 en 2006.  

Als ik even door de brochure blader zie ik de volgende wijnen die interessant zijn of wel eens de moeite waard kunnen zijn om te proberen:

Rhône:
2007 is een top jaar in o.a. Châteauneuf-du-Pape en omstreken dus daar zijn leuke wijnen te vinden:
- Domaine Raymond Usseglio 2007, C9DP rood: €19,95 (voorblad)
- Les Lauzières 2007, Gigondas van Tardieu Laurent €17,95 (p43)
- Cave des Clairmonts, Crozes-Hermitage 2006 €8,50 (p45)

Elzas:
2007 is een uitstekend jaar in de Elzas.
- Riesling Grand Cru 2007 Dopff au Moulin €9,50 (p50)

Bourgogne wit:
- Labouré-Roi 2006, Meursault €19,95 (p57)

Languedoc-Roussillon:
- Walden 2007, Côtes du Roussillon €6,99 (p32)
- L'Equilibre 2007 Villa Symposia, Coteaux du Languedoc €8,99 (p33)
- Eloge de la Paresse 2008 Cave d'Embres et Castermaure, Corbières €7,00 (achterblad)

Bordeaux rood:
- Puygueraud 2006 , Côtes de Francs €9,50 (p6)
- Fougas Maldoror 2006, Côtes de Bourg € 9,95 (p6) 
- Vieux Robin 2004, CB Médoc €9,75 (p16)
- Anthonic 2005, CB Moulis-en-Médoc €10,95 (p19)
- Clémentin du Pape-Clément 2005,Pessac-Léognan €29,95 (p15) 
- Pontet-Canet 2006, Pauillac €52,95 (p21)

Bordeaux wit zoet:
- Guiraud 2006, 1er Cru Sauternes €32,95(p61)

Loire wit droog:
- Cour Cheverny 2006 €6,99 (p53)

Loire zoet:
- Bonnezeaux reserve 1997 €12,95 (p63)
- Princé 2007, Coteaux de L'Aubance €9,95 (p63)

Champagne:
- Ruinart €32,95
 
Klik op de brochure hierboven voor het volledige aanbod in PDF. On-line door de brochure bladeren lukt blijkbaar nog niet maar normaliter kun je dat hier doen.

19:06 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (7) | Tags: foire aux vins, wijnfestival |  Facebook | |  Print

09 september 2009

De duistere kant van de wijnhandel

David Molyneux-Berry, medeoprichter van de wijnafdeling van Sotheby's, Master of Wine en meer dan 53 jaar werkzaam in de wijnhandel over de fraude met namaak topwijnen: 

16:56 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

05 september 2009

Vlaamse Wijnblogdagen - Vergeten druivenrassen: Alicante bouschet

De wijnen van tegenwoordig beginnen qua smaak steeds meer op elkaar te lijken wordt er wel eens gezegd. Dat is ook niet raar als men overal ter wereld steeds meer de focus legt op hetzelfde kleine groepje druivenrassen zoals cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinor noir, cabernet franc, grenache, chardonnay, sauvignon blanc, semillon, chenin, gewürztraminer, riesling, muscat, etc.... Daarnaast wordt de wijn binnen een bepaalde prijscategorie ook steeds toegankelijker oftewel  commercieëler gemaakt zodat de kassa blijft rinkelen maar waardoor de smaak differentiatie tussen de verschillende wijnen steeds kleiner wordt.

Laten we daarom vooral niet vergeten dat er veel meer druivenrassen bestaan dan dat kleine groepje hierboven, veel meer dan jij en ik ons kunnen inbeelden. Alleen al in het referentie werk "The Oxford companion of wine" staan er al een duizendtal die voor wijn gebruikt worden. Wat dacht je van sauvignon vert, petite arvine,  pineau d'aunis? Ook heeft een druivenras vaak zeer veel synoniemen afhankelijk van het land en zelfs streek. Zo heeft bijvoorbeeld de gamay uit de Beaujolais streek wel minstens twintig synoniemen soms ook gelinkt aan een net iets andere kloon van de druif.

Bart en Kaat, ook twee wijnbloggers, lieten na een avond wijn proeven bij mij thuis een fles achter waar we niet aan toegekomen waren. Deze wijn was gemaakt van de minder bekende alicante bouschet druif. Aangezien ik deze zomer ook nog een andere fles alicante bouschet cadeau had gekregen op het wijndomein Ollieux Romanis (AOC Corbières-Boutenac) leek me dit onderwerp van de Vlaamse Wijnblogdagen een uitstekende gelegenheid om ze eens naast elkaar open te trekken want alicante bouschet kom je niet zo vaak tegen.

alicante bouschetHet blauwe druivenras alicante is ook bekend als Alicante Bouschet en komt oorspronkelijk uit Frankrijk waar hij door Henri Bouschet is gemaakt rond 1870 door middel van een kruising van de petit bouschet (uitgevonden door zijn vader Louis) en grenache. Petit bouschet is dan weer een kruising tussen teinturie du cher en aramon.

Alicante heeft gekleurd vruchtvlees en dus rood druivensap in tegenstelling tot de meeste blauwe druiven die gewoon wit sap hebben. De wijn van alicante heeft hierdoor een ongelooflijke donkere geconcentreerde kleur en werd daarom vroeger als 'teinturier' gebruikt. Dit wil zeggen dat men het gebruikte om lichte rode wijn meer kleur en body te geven. Dat is ook precies de reden waarom Henri Bouschet dit druivenras heeft uitgevonden omdat na de phylloxera (druifluis) plaag midden 19e eeuw er nieuwe hoog productieve wijnrassen werden aangeplant zoals aramon die lichte wijnen opleverden en dus gepimpt werden met alicante bouschet. In die tijd werd alicante dus ook alleen gebruikt voor assemblage wijnen en nooit als mono cépage wijn.De Bouschet familie heeft trouwens nog meer teinturier druivenrassen ontwikkeld zoals morrastel bouschet, carignan bouschet, en grand noir de la calmette.

Ook in Amerika heeft alicante bouschet vroeger succes gekend want tegen 1930 bestond 33% van de druiven productie in Californië uit dit druivenras. Dit kwam door de drooglegging want de illegale drankstokers cq verkopers hadden namelijk ontdekt dat ze de zeer donker gekleurde alicante bouschet konden aanlengen met water en suiker. Ook zorgde de dikke schil van de druif voor veel anti-oxidanten waardoor het een populaire druif werd omdat de wijn het transport vanaf de oostkust tot ver in het binnenland goed kon trotseren. Nu maakt alicante slechts minder dan 1% uit van de productie in Californië en het aantal hectaren verminderd nog ieder jaar.

alicante-bouschet- 2 bron clubevinhosportugueses
(Bron foto: club e vinhos portugueses)

Alicante is zeer productief en kan op vruchtbare grond wel een opbrengst geven ven 200hl per hectare met als resultaat een zwakke wijn met een laag alcohol percentage. De wijnstok moet dus goed ingetoomd worden om een laag rendement te bereiken van rond de 40hl om een kwaliteitswijn te maken.

Alicante bouschet vindt je in Frankrijk  voornamelijk in de Languedoc-Roussillon en ook wat in de Provence. Buiten Frankrijk komt hij voor in Spanje waar hij bekend is als  de garnacha tintorera en Alentejo in het zuiden van Portugal. Mag ook voor Port gebruikt worden.  Komt ook voor in Croatië, Noord-Afrika, Verenigde Staten (Californië), Chili, Italië (Corsica, Toscana, Calabria) en Israël. 

Om het allemaal wat verwarrender te maken wordt in de Languedoc grenache ook wel eens alicante genoemd maar dit heeft dus niks met de alicante bouschet te maken.

alicante preignes 2007 ollieux romanis corbieres boutenac


Alicante Par Preignes, Vin de Pays des Côteaux du Liberon:
100% alicante bouschet.
Fris, modern design etiket en ook de vorm van de fles is wat anders dan de standaard Boredeaux vorm. Deze fles valt zeker op tussen de andere flessen op het rek van de wijnwinkel.
De wijn heeft een intens geconcentreerde, ondoorzichtige, donkerpaarse kleur. Een mand vol rood en zwart fruit zoals bramen komt je tegemoed in de neus. Wel een frisse, fruitige neus en niet plomp of zwaar van de alcohol. Mooie kruidigheid.
Ook in de mond valt als eerste die fruitigheid op waarna de medium aanzet met zachte tannine een ronde indruk achterlaten waardoor hij lekker weg drinkt. Mooi in evenwicht met zwarte bessen in de afdronk. Niet om weg te leggen deze wijn maar voor onmiddelijk drinkplezier. Serveren rond 17-18°C
Voor ongeveer 8.00 Euro is dit een uitstekende prijs/kwaliteits verhouding.  Vinama: 14,5pnt.

Alicante, Ollieux Romanis, Vin de Pays de L'Aude:
100% alicante bouschet. 4000 wijnstokken per hectare die een leeftijd hebben van 85 jaar, rendement 35hl/ha.
Qua degustatieve indrukken komt deze wijn zeer overeen met de vorige wijn. In de neus komt iets meer de specerijen zoals peper naar voren en hij heeft een wat aardse toets. Krachtig en toch verfijnd in de mond met wat meer structuur en body dan de Preignes zonder de frisheid te onderdrukken. Puur fruit in de mond. Ook deze is niet om weg te leggen (gaat echter wel vier jaar mee) maar is ook voor onmiddelijk drinkplezier. Serveren rond 17-18°C. Ook hier weer een zeer goed glas wijn. 11.00 Euro (op domein), Vinama: 15,5pnt

Waren er maar meer wijnproducenten die 100% alicante bouschet wijnen maken in plaats van ze te mengen met andere druivenrassen.

Er zijn een vijfendertigtal synoniemen voor alicante bouschet maar die zal ik je besparen. Probeer alleen alicante bouschet te onthouden zodat je in de toekomst zelf eens kan proberen hoe lekker dat het is. Een echte aanrader! 

Dit verhaal maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Kijk hier voor een lijst van de andere deelnemende blogs. 

02 september 2009

"The Winemakers", wie wordt de beste wijnmaker?

In de Benelux heb je tv programma's zoals "Mijn Restaurant", "De beste hobby kok" of "X-factor" maar in Amerika hebben ze ook zo'n programma geheel met wijn als onderwerp namelijk "The Winemakers".

Twaalf mannen en vrouwen krijgen de kans om hun eigen wijnlabel te maken. In iedere aflevering worden ze geconfronteerd met de aspecten uit de wijnbouw, vinificatie tot en met het verkopen en de marketing ervan.

De winnaar wordt uitgeroepen tot "The Winemaker 2009". De serie gaat deze maand van start en er zijn al wat teaser filmpjes beschikbaar. Een van de leukste is deze hier waarin het duidelijk wordt hoe het gesteld is met de wijnkennis van deze Amerikaanse kandidaten.De casting voor 2010 is al begonnen en dat jaar gaan ze het programma opnemen in Frankrijk.

Meer hilarische filmpjes op: http://thewinemakers.tv/ 

07:30 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

30 augustus 2009

Paulée 2009 van de commanderij Brussel, Vlaamse Wijngilde

Om het verhaal compleet te maken van mijn vorige bericht is hier het vervolg bij de foto van de Pomerol Vieux Château Certan. Een heerlijk diner, het jaarlijkse Paulée van de Vlaamse Wijngilde en wel van de wijnclub in Brussel. Een paulée is een oude traditie in de Côte d'Or (Bourgogne) die erin bestond op het einde van de wijnoogst gezamenlijk , wijnboeren en plukkers , de maaltijd te nuttigen en waarbij iedereen de beste flessen meebracht om ze samen met oerdegelijke streekgerechten te degusteren.

Wij deden dat deze keer in het restaurant Michel(*) in Groot-Bijgaarden tegen Brussel en namen dus ook onze eigen wijn mee. Het was de eerste keer dat ik in Michel gegeten heb maar zeker niet de laatste keer. Zeer , zeer goed gegeten. De inrichting is niet helemaal mijn smaak maar dat wordt volledig gecompenseerd door datgene wat je in je bord krijgt.

asperges en gerookte Oosterschelde paling met nieuwe aardappelen en bloemkoolroosjes, mayonaise van zeekraal


eeeeee
Inlandse asperges en gerookte Oosterschelde paling met nieuwe aardappelen en bloemkoolroosjes, mayonaise van zeekraal.
Pur Sang 2004 – Pouilly-Fumé van Didier Dagueneau, Loire
Cloudy Bay 2006 – Marlborough,  Nieuw-Zeeland
eeeeee 

pur sang didier Dagueneau, claudy bay sauvignon blanc loire blanc de lynch bages bordeaux

Snoekbaars, risotto met poivrade artisjok en scheermesjes


eeeeee
Snoekbaars, risotto met poivrade artisjok en scheermesjes.
Les Granits 1999 van Chapoutier, Saint-Joseph
Blanc de Lynch Bages 1998, Bordeaux
Chevalier-Montrachet 1998,Charles Bonnefoy 
eeeeee

Iberico bellota haasje, gevulde bintjes met jonge mais en pata negra van Trevèlez crème van rode pepers


eeeeee
Domaine de la Juvinière 1999 - Clos de Vougeot Grand Cru,  Bourgogne
 
eeeeee

eeeeee
Iberico bellota haasje, gevulde bintjes met jonge mais en pata negra van Trevèlez, crème van rode pepers.
La Chapelle 1999 – Hermitage van Jaboulet
Charmes-Chambertin 1999 –Domaine des Beaumont
eeeeee

les granits saint joseph chapoutier clos de vougeout charmes chambertin Beaumont la chapelle Hermitage paul Jaboulet


eeeeee
Degustatie van blauwe kazen.
Cru d'Arche-Pugneau 1997 -  Sauternes, Bordeaux
eeeeee

Cru d'Arche-Pugneau 1997  Sauternes Bordeaux Haut Bergeron 2004

eeeeee
Crémeux van passievruchten met kokos, sorbet van basilicum cress.
Gewürztraminer Selection de Grains Nobles 1989 van Domaine Paul Blanck - Grand Cru Furstentum, Elzas
eeeeee

Gewürztraminer Selection de Grains Nobles 1989 van Domaine Paul Blanck - Grand Cru Furstentum Elzas stephane s crown 1996 Tokaij aszu 6 puttonyos


Pur Sang 2004 Didier Dagueneau, Pouilly-Fumé, Loire:
Ingetogen neus met een mineralig karakter en wat meloen en acacia bloemen. Droge aanzet met mooie fijne zuren en citrus. Eindeloos lang in de afdronk met limoen toets. Heerlijk glas. Vinama:16,5-17pnt

Cloudy Bay 2006 - Marlborough,  Nieuw-Zeeland:
Zeer aromatische in de neus met exotisch fruit. De vrouwen aan tafel vonden hem heerlijk en prefereerden hem boven de Pur Sang. Aroma's van kruisbessen,  asperges en groene appels. Een volle fruitige aanzet met stevig fruit en zelfs iets gekruid met frisse zuren. Grapefruit in de afdronk. Iets te warm geserveerd. Vinama: 16pnt

Les Granits 1999 van Chapoutier, Saint-Joseph:
Intens gele kleur en een hele volle aromatische en geëvolueerde neus met bloemen en munt. In de mond is hij fijn en eigenlijk te fijn. Er ontbreekt structuur en lengte. Behalve abrikozen zit hier niet heel veel meer in. Een korte afdronk en deze wijn is duidelijk op zijn retour. Na een tijdje in het glas valt de neus helemaal plat en komt de alcohol naar voren.

Blanc de Lynch Bages 1998, Bordeaux:
De eerste fles met kurk. Spijtig want ik had hem enkele maanden eerder gedronken en was toen zeer onder de indruk.

Chevalier-Montrachet 1998,Charles Bonnefoy:
Een beetje reductie in het begin. Volle aanzet met een romige textuur. Heerlijk getoast, boter en biscuit met een lange afdronk. Verder weinig van opgeschreven omdat ik continue het glas in mijn hand had. Heerlijk was dit. Vinama:17-18pnt
 
Domaine de la Juvinière 1999 - Clos de Vougeot Grand Cru,  Bourgogne:
Licht rood en zeer doorzichtig van kleur. Sterk 'putteke' in de neus met leer. In de mond ver geëvolueerd met een vlees smaak en zure kersen. Stevige zuren, niet meer in balans en te ver op zijn retour met de alcohol die de bovenhand heeft.

Charmes-Chambertin 1999 -Domaine des Beaumont:
Vrij geconcentreerde kleur voor een Bourgogne. Een neus om van acherover te vallen, fantastisch. Is dit al 10 jaar oud? In de mond een zijdezachte wijn waarvan alles klopt met een messcherpe elegantie. Top, Top. Nu drinken. Vinama:19pnt.

La Chapelle 1999 - Hermitage van Jaboulet:
Heerlijk cassis en mooi gedoseerd hout in de neus met wat gestoofde vruchten. Beloofd veel. Medium aanzet met de zuren op de voorgrond en ook de tannine is nog overduidelijk aanwezig. De wijn is niet helemaal in evenwicht. Doet trouwens wel jonger aan dan een 1999. Teleurstellend eigenlijk voor zo'n grote naam en ik betwijfel ten zeerste of hij nog gaat verbeteren. Vinama: 15pnt

Cru d'Arche-Pugneau 1997 -  Sauternes, Bordeaux:
Een domein wat blijkbaar tegen d'Yquem aanligt waarvan de eigenaar grond heeft wat grenst aan de wijngaarden van deze Premier Grand Cru Classée maar waar hij liever de paarden van zijn dochter op laat grazen dan er wijnstokken op te zetten of te verkopen want de prijs van deze grond is zo goed als equivalent als die van zijn befaamde buurman.
Goudgele kleur met een mooie intense botrytis neus. Mooie evolutie in de mond met de gebruikelijke noten en krenten maar alles net iets verfijnder en evenwichtiger. Vinama: 18pnt

Stephan's Crown-Tokaij Azsu 6 puttonyos:
Tweede fles met kurk deze avond.

Gewürztraminer Selection de Grains Nobles 1989 van Domaine Paul Blanck - Grand Cru Furstentum, Elzas:
20 jaar oud en springlevend is deze verrukkelijke gewürztraminer. Vinama: 18+pnt


Eind september beginnen we weer dus mocht je interesse hebben om lid te worden of eerst eens een avond mee te proeven met de Commanderij Brussel van de Vlaamse Wijgilde neem dan contact op met:
Erik de Schepper, 0475 44 15 48 of via e-mail op eds@ecobe.be,  dan komen we elkaar zeker nog tegen.  

Restaurant Michel: http://www.restaurant-michel.be

15:58 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (7) | Tags: loire, bordeaux, sauternes, hermitage, bourgogne |  Facebook | |  Print

25 augustus 2009

Wijn quote

"Het voordeel van Vlamingen is dat ze evenveel weten van wijn als Fransen, maar het in het Nederlands kunnen uitleggen. En bloemrijker dan je in Nederland ooit hoort. Wijn werd gewoon lekkerder als onze tafelgenoot erover praatte."

Uit de Paul Postma column met als titel 'Blind testen aleen nuttig voor blinde' 
in  het Nederlandse maandblad "Tijdschrift voor Marketing"


vieux chateau certan 1975 grand cru pomerol thienpont

07:45 Gepost door Vinama in Opinie | Commentaren (9) | Tags: quote |  Facebook | |  Print

21 augustus 2009

Hoe goedkoop kan een fles wijn zijn?

Gespot in een supermarkt in Spanje:
Vino de mesa tafelwijn spanje

0,64 Euro voor een fles Spaanse tafelwijn. Voordat je met de vraag komt, nee ik heb hem niet gekocht om te proberen.

0,64 Euro voor het verbouwen van de druiven, het maken van de wijn, het bottelen (de kost van de fles, kurk, etiket, bottellijn en mankracht), opslag, het commercialiseren, het transport, BTW, etc...... 

Gaat het nog wel goed met de wijnverkoop in Spanje of is er een dusdanig overschot van wijn gemaakt met hoge rendementen in de wijngaard en dus kwalitatief helemaal onder aan de ladder die ze anders niet kwijt raken of misschien is dit de normale gangbare prijs voor tafelwijn in Spanje?

23:19 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (6) | Tags: spanje, tafelwijn |  Facebook | |  Print

16 augustus 2009

Kok Gordon Ramsay en sommelier Matt Skinner proeven wijn

Gordon (fu.....) Ramsay heeft geen introductie meer nodig maar Matt Skinner zul je waarschijnlijk nog niet kennen. Matt is een Australische wijnschrijver en wijnconsultant voor onder andere de restaurants van Jamie Oliver waaronder de keten 'Fifteen'. Fifteen leidt jongeren tot kok op die door hun moeilijke persoonlijke situatie niet aan werk kunnen komen in de maatschappij. In Amsterdam is er ook een Fifteen restaurant. 

16:46 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (6) |  Facebook | |  Print

08 augustus 2009

Château Rieussec 1947, Premier Cru Sauternes (...after)

Zoals ik maandag hier al schreef was het tijd om te gaan ontdekken of het zoete vocht van Château Rieussec 1947 uit de Sauternes, die inmiddels dus al zijn 62 jarige verjaardag had gevierd, de tand des tijd goed had doorstaan.

Wat heeft er destijds eigenlijk allemaal in 1947 plaatsgevonden in de wereld?

- De tweede wereldoorlog was voorbij en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Marshall presenteert een plan om Europa er weer bovenop te helpen met behulp van Amerikaans geld: het Marshall plan. 
-  Roger De Vlaeminck, David Bowie en Steven Spielberg worden geboren
- Al Capone en Henry Ford blazen hun laatste adem uit.
- 8 juli 1947, UFO-crash in de Verenigde Staten op de voorpagina van de krant. Het Roswell incident.
- 'Het dagboek van Anne Frank' wordt uitgegeven.
- Verschijning van de eerste Lucky Luke door de Belgische tekenaar Morris  
 
Terug naar de fles Château Rieussec 1947, Premier Grand Cru uit de Sauternes. Een zoete wijn met normaliter behoorlijk wat bewaarcapiciteit maar 62 jaar is niet niks. Zo'n fles trek je ook niet zo maar even op een doordeweekse dag open dus werd de gelegenheid een gastronomisch diner wat bereid werd door enkele wijnvrienden. Gedeeld plezier is dubbel plezier zeg ik maar, niet waar?

Kreeft en kalfszwezerik met  asperges en morieljes
Kreeft en kalfszwezerik met  asperges en morieljes in een lichte nantuasaus.

Uiteraard kwamen er nog meer wijnen in het glas bij dit heerlijke menu:

******
Irish geïnspireerde kruidige "koffie", met cigarette Italienne
Gerookte paling met venkelemulsie
Tonijn in sesam met gember en wasabi
Ravioli met ricotta, duif en parmiggiano

Champagne Autréau Brut Premier Cru
Champagne Bertrand-Delespierre Brut Premier Cru
******

 ******
Kreeft en kalfszwezerik met  asperges en morieljes in een lichte nantuasaus

En Remilly 2005, Premier Cru St-Aubin, Marc Colin
Château de Fieuzal 2005, Pessac Léognan
******

******
Zeebaars met groenten en een licht aangezuurde rode wijnsaus

Domaine de Chante Grillé 2001, Cru de Beaujolais Chénas
La Chaniere, 2002, Pommard, Claude Maréchal 

Château Moulin-Pey Labrie 2003, Canon-Fronsac
****** 

******
Kort gebakken duivenborst met gekonfijt billetje, patatotto, erwtenpuree en asperges

 Château Sociando Mallet 2000, Haut-Médoc
Château Sociando Mallet 1998, Haut-Médoc
Château Sociando Mallet 1996, Haut-Médoc (blind geserveerd)
Château Les Ormes de Pez 1990,  St-Estephe (blind geserveerd)
******

******
Terrine van mango met yoghurt en gekonfijte lampionvruchten
Glaasje met aardbeien en mousse van mascarpone met witte chocolade

Château Guiraud 1990, Premier Cru Sauternes
Château Rieussec 1990, Premier Cru Sauternes

Na het dessert
Château Rieussec 1947, Premier Cru Sauternes
******
chateau guiraud sauternes 1990 rieussec 1947 premier cru classe

1947 is een zeer warm jaar geweest in Bordeaux en was een 'outstanding' Sauternes jaar volgens de befaamde Engelse wijnexpert Michael Broadbent. Hij waardeerde deze 1947 Rieussec met de hoogste score namelijk vijf sterren.

Na een prachtige Château Guiraud uit 1990 en het 'jongere' broertje van Rieussec ook uit 1990 was het tijd voor de 1947. De oude kurk scheurde lichtjes bij het openen, als dat maar geen slecht voorteken is. De wijn hoefde niet gedecanteerd te worden zoals geadviseerd door Charles Chevallier directeur van Domaines Barons de Rothschild, want er zat weinig bezinksel in en hij had een heldere donkere goudbruine kleur.

Eerst even ruiken en de neus was prachtig, yes,..... hij is nog goed en het beloofd wat. In de neus zacht zoete toetsen van geconfijte vruchten,  appelsienzeste, abrikozen en noten aroma's. 62 jaar en wat een complexiteit, wow!    
En in de mond , versleten? Zeker niet, dit is absoluut geen oude dame maar eerder eentje die nog niet op pensioen wil omdat ze nog te fit is om achter de geraniums te zitten.  In de mond een mooie zoete aanzet van rijp fruit en rozijnen en een lichte caramel toets. De aciditeit is nog verbazend levendig zoals die van een limoen en een zeer lange afdronk. Wat een fantastisch glas wijn. Deze Château Rieussec 1947 kan zelfs nog jaren mee. 

00:18 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (9) | Tags: sauternes, bordeaux |  Facebook | |  Print