19 augustus 2010

België, Wijn - van René Sépul. Boek van de maand augustus

boek belgië wijn rené sépul.jpgMeer dan tweehonderd bladzijden over alles en nog wat als het maar met wijn in België te maken heeft daar gaat dit boek over. Schrijver René Sépul is, zo vindt hij zelf,  geen gastronomisch recensent maar een journalist die aan dit boek begonnen is door met allerlei verschillende wijninvoerders te gaan spreken die hem vervolgens weer interessante adressen en persoonlijkheden hebben aangereikt. In het boek komen per provincie restaurants, wijnbars, invoerders en wijnhandels aan bod maar ook sommeliers, liefhebbers, en zelfs wijncursussen wat een beeld geeft van het hele Belgische wijnlandschap in de brede zin van het woord. Zijn echtgenote en fotografe Cici heeft gezorgd voor de mooie illustraties.

Het leest zeer gemakkelijk door de korte stukjes per onderwerp en de contact gegevens voor de restaurants, wijnhandels en andere staan er handig onder. Een boek om nieuwe dingen te ontdekken zowel in de provincies waar je niet zo thuis bent maar ook daar waar je denkt dat je alles kent. Je vindt vast wel iets in het boek wat je interesse trekt en wat je wil gaan uit proberen. Ik heb ondertussen al een adresje uitgeprobeerd waarover binnenkort meer op Vinama.

Spijtig is het feit dat er in de inhoudstafel van het boek enkel de restaurants/wijnbars vermeld staan. Zo staan er in het hoofdstuk van Brussel een vijfenvijftig artikels terwijl er in de index enkel de vijfentwintig restaurants zijn vermeld. Waarschijnlijk vanwege de grafische weergave van de restaurants op een kaart maar het was wel zo gemakkelijk geweest om een volledige inhoudstafel te hebben. Aan de Belgische wijnblogs heeft de auteur niet echt aandacht besteed maar zoals hij zelf schrijft heeft hij de selectie bewust beperkt gehouden omdat hij gezien de beschikbare tijd niet iedereen kan ontmoeten. Een puntje ter verbetering voor de eerstvolgende herdruk laat ik maar zeggen.

'België, Wijn' is zeker een boek wat ik in de toekomst nog regelmatig zal raadplegen en is een must voor de wijnliefhebber/gastronoom die graag nieuwe adresjes ontdekt. Bij mij blijft het boek in ieder geval binnen handbereik. 

België, Wijn (25,00 Euro)
Door René Sépul & Cici Olsson
Vertaald in het Nederlands door Bert de Coster.
Te bestellen op www.ikwilwijn.be

08:45 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

15 augustus 2010

Creatief met wijnvaten

wijnvaten barrique painted wijnton collioure 2.jpg

Gespot in Collioure.

wijnton wijnvat barrique barrel painted collioure.jpg

15:54 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

11 augustus 2010

De Vlaamse Wijngilde nodigt u uit.

chasse-spleen moulis en medoc chateau.jpg
Een verticale degustatie van Château Chasse-Speen uit Moulis en Médoc waar de eigenaresse Celine Villars-foubet zelf de jaren 1999 t/m 2005 en enkele flessen Château Camensac, Grand Cru Haut-Médoc 2004 t/m 2006 voorsteld.  Een selectie uit de wijngaarden van het onbekende maar schitterende wijnland Canada. Biologische, Biodynamische en natuurlijke wijnen. Een Champagne reis. Dit is een kleine greep uit het programma van het afgelopen jaar van de Commanderij Brussel van de Vlaamse wijngilde.

De Commanderij Brussel is een wijnclub waarin iedere wijnliefhebber en leek welkom is. Iedereen die graag een glas wijn drinkt in een gezellige en ontspannen sfeer en dit plezier met anderen wil delen. Door middel van thema-avonden over bijvoorbeeld een bepaald wijnland, wijnstreek of druivenras kunt u tijdens het proeven ook nog uw kennis verdiepen door de uitleg van ervaren wijnspecialisten.

Ook nu starten we eind september weer met een reeks mooie proefavonden voor wijnliefhebbers. Op het programma staan onder andere: Top pinot noir van over de hele wereld. Supermarktwijnen kritisch bekeken, Châteauneuf-du-Pape, Bandol in wit, rosé en rood, een verticale degustatie van Château Phélan-Ségur (Saint-Estephe) gepresenteerd door het château zelf, Portugal, een bezoek aan Belgische wijndomeinen, ..... U ziet het, het worden weer leerrijke maar vooral gezellige avonden rond een glas wijn.

Heeft u interesse om lid te worden of eens een avond kennis te maken en met ons mee te proeven zodat u zelf kunt ervaren hoe het er aan toegaat, stuur dan een e-mail naar olaf@vinama punt be. Tot binnenkort!

20:25 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: vlaamse wijngilde |  Facebook | |  Print

08 augustus 2010

Château de Rayne Vigneau 1986 met een poulet à l'ail

De stijl van de Sauternes wijnen is de afgelopen tien jaar langzaam aan het veranderen van de soms overdreven mierzoete wijnen naar de meer gebalanceerde wijnen met een goed evenwicht tussen het zoet en de zuren. Alhoewel de AOC Sauternes wereldberoemd is, is het nog altijd moeilijker voor een eigenaar van een Sauternes domein om zijn wijn te verkopen dan bijvoorbeeld zijn buurman in Graves om zijn rode of droge witte wijn te verkopen. Daarom past men de stijl wat meer aan om een evenwichtigere wijn te verkrijgen die naar men hoopt een grotere doelgroep gaan bereiken. Uiteraard heeft het er ook mee te maken dat wij allemaal als consument nu eenmaal minder vaak een zoete wijn drinken en dus ook kopen dan een droge witte of rode wijn. 

Sauternes en eten wordt altijd meteen geassocieërd met een dessert of met foie gras. Minder bekend maar een goddelijke combinatie is die met blauwschimmel kazen zoals roquefort of blue d'Auvergne. Ook een combinatie van dessert en kaas is mogelijk namelijk wat dacht je van een perentaartje met wat stukjes roquefort er bovenop. De wat oudere Sauternes van tien jaar en ouder kun je serveren bij een kalfszwezerik met morilles, kalfsmédaillons met een Sauternes saus met truffel of een kip met geconfijte citroen.

Persoonlijk ben ik iemand die niet zo graag warme hoofdgerechten eet met daarbij allerlei zoete tralala zoals de klassieke tong Picasso (met fruit) of bijvoorbeeld wild met kersen. Echter ligt het zoet niet op het bord maar zit het in mijn glas dan kan ik het wel waarderen.  Zo is een kip uit de oven met knoflook een heerlijke combinatie met Sauternes (probeer het zelf maar eens) en ook nog eens ontzettend gemakkelijk voor te bereiden.

Poulet à l'ail:
Neem een veertigtal knoflookteentjes die je niet uit de schil moet halen. Stop er enkele in de de kip die je gekruid hebt en doe de rest samen met de kip in een ovenschaal. Neem twee courgettes en snij deze in blokjes en doe deze naast de kip in de schaal. Wat olie over de kip en in de oven op ongeveer 180° totdat hij gaar is. Tussendoor regelmatig bedruipen met het vocht uit de schaal en/of met een scheut Sauternes. Serveren met kleine aardappels in schil die in stukken gesneden met wat olie en grof zout zijn gegaard.

rayne vigneau 1986 suaternes 1e grand cru poulet a l'ail kip knoflook vinama.jpg

Château de Rayne Vigneau 1986, 1er Grand Cru Sauternes: mooie evolutie in de neus met aroma's van noten, marsepein en ook nog een frisse toets van citrus en abrikozen. De wijn komt eerder fris over in de neus dan plomp. In de mond een mooi evenwicht tussen de aciditeit en de zoetheid waar het frisse er na vierentwintig jaar bovenuit steekt. Ook geroosterde amandelen,lychee en ook weer die abrikozen. Een zeer lange afdronk met rozijnen en een heerlijk botrytis toets. Vinama: 15pt, en in combinatie met de kip met knoflook doe ik er nog een punt extra bij.

16:20 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (5) | Tags: sauternes, bordeaux |  Facebook | |  Print

02 augustus 2010

Gaat Bernard Magrez wijn maken in België?

Toen ik het onderstaande bericht op het internet las dacht ik dat ik een bericht daterende van 1 april aan het lezen was maar toen zag ik het ook in Vino! Magazine staan.

"Bernard Magrez wil investeren in Belgische wijnbouw"

Bernard Magrez, eigenaar van ondermeer de beroemde châteaux Pape Clément (Pessac-Léognan, GCC), La Tour Carnet (Haut-Médoc, 4ème GCC) en Fombrauge (St-Emilion Grand Cru), wil actief worden in de Belgische wijnbouw. Het plan van Magrez, dat nog in een prille fase verkeert, bestaat erin dat hij samen met een Belgische wijnbouwer een joint venture wil opzetten, zo werd verklaarde zijn zoon Philippe Magrez bij een voorstelling te Brussel. De verkenningsronde wordt eerstdaags op gang gebracht. Magrez ziet in dit project niet alleen een imagovoordeel in de belangrijke afzetmarkt die België toch wel is, maar hij wil ook komen tot een uitwisseling van know-how: zijn immense know-how hoe je in diverse regio’s van de wereld aan wijnbouw doet en de know-how van een Belgische wijnbouwer die in een koel en regenachtig gebied als België tot soms merkwaardige resultaten komt. Als we moeten gissen zien we een drietal interessante mogelijkheden: Chardonnay Meerdael, Clos d'Opleeuw of het Wijnkasteel Genoels-Elderen."

Door de één worden de wijnen van Magrez als te "Michel Rolland achtig" gezien en de ander zet zijn wijnen op een voetstuk. Vorig jaar nog verkozen als "French wine producer of the year 2009" door de International Wine & Spirit Competition en hij blijft maar aan de weg timmeren. Ondertussen heeft hij een imperium van een vijfendertigtal wijndomeinen.   

Ben benieuwd of deze interesse in België concreet nog iets gaat opleveren in de toekomst. Ondertussen open ik er maar één uit de Franse stal van Bernard (en zijn zoon Philippe) Magrez.

clementin de château pape de clement 2005 blanc white Bernard Magrez graves pessac-leognan.jpg
Clémentin du château Pape Clément 2005, Pessac_Léognan. Deze wijn is gemaakt van 50% sauvignon blanc, 30% semillon en 20% muscadelle en in gevinifieerd in barrique waarna een lagering van 15 maanden in nieuw Frans eikenhout. Een rijke neus met exotisch fruit, citrus en appelsien zeste. Wat gerookt en een fijn aroma van cederhout en wat vanille. Verleidelijk en complex. In de mond een medium aanzet met ook hier rijp fruit vergezeld van een mooie aciditeit. Een evenwichtige wijn met potentieel. Een puntje alcohol in de afdronk. Nu al heerlijk en geeft onmiddelijk drinkplezier en kan gemakkelijk nog enkele jaren liggen.  Vinama: 15,5pt

21:59 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (5) | Tags: belgische wijn, bordeaux |  Facebook | |  Print

01 augustus 2010

Gelukkig hebben ze meer verstand van wijn maken die Fransen.

Net terug uit Frankrijk en behalve wijn werd er natuurlijk ook nog over het wereldkampioenschap voetbal gesproken. De Fransen zelf hadden (uiteraard) geen goed woord over voor hun nationale voetbalploeg. "Over het paard getilde, pretentieuze mannetjes met een ego zo groot dat er geen maten voor zijn die denken dat de hele wereld aan hun voeten liggen" dat is een greep uit de opmerkingen die ik heen en weer over tafel hoorde gaan. Maar dan kwam er altijd vrij snel de bemerking "Nederland was wel ontzettend hard in de finale", correct maar zijn er finales van dit formaat waar alles koek en ei is? En wat had Zinédine Zidane ook al weer geflikt in de finale in 2006, jawel u weet het nog wel,  hij gaf de Italiaan Materazzi een heuse kopstoot.

Nu is de ploeg collectief gestraft door de nieuwe trainer die voor de volgende vriendschappelijke interland geen enkele voetballer opsteld die ook in Zuid-Afrika was. Bravo meneer Blanc, daar drink ik een goed glas wijn op en neem er zelf ook een.
Les blueus equip de france football.jpg

17:39 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

14 juli 2010

Honey, someone shrunk my wineblog

De afgelopen dagen is Vinama een aantal dagen niet bereikbaar geweest zoals alle blogs van Skynet want ze waren bezig met een "mayor upgrade" naar een nieuw blogsysteem. Wat dat precies in ging houden moesten we maar afwachten maar het zou er op verbeteren.
Ondertussen is alles weer on-line echter ziet het er naar uit dat Vinama in 90°C graden gewassen is terwijl 40°C toch duidelijk op het etiket staat. Het resultaat is dat alles is gekrompen en dat er veel lay-out oneffenheden zijn opgedoken. Aan de andere kant heb ik de admin module eens goed bekeken en daar staan aardig wat leuke nieuwe functionaliteiten in die zeker van pas komen.

Voorlopig dus even Vinama op 90°C want de Skynet support is momenteel niet erg reactief dus het kan nog wel even duren zo krijg ik de indruk.

Misschien het juiste moment om even een welverdiende zomerrust in te lassen.  

portugal zee estoril 2 sea.jpg18:54 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

09 juli 2010

Wijn en wijnprijzen in restaurants

Of het bij jou ook zo gaat weet ik niet maar ik vraag me voor dat ik een een restaurant binnen stap altijd af hoe de wijnkaart daar zal zijn en of er een lekker glas wijn te drinken zal zijn en of het ook nog betaalbaar zal zijn. Waarschijnlijk komt het door de vele slechte ervaringen die ik al heb gehad. Zoals een restaurant in Strombeek-Bever waar ik voor het eten zo weer terug zou gaan maar waar duidelijk geen enkele aandacht aan de wijnkaart is besteed. "We kwakken wat wijnen op die kaart en dan zal het wel goed zijn" was waarschijnlijk de gedachte maar ze zijn wel vergeten de wijnen zelf te proeven toen ze de kaart samenstelde. Smakeloos waren ze. En wat dacht je van de talrijke wijnkaarten  zonder jaartallen die ik helaas ook in gastronomische restaurants nog tegenkom. En waarom zet een restaurant zijn menukaart wel op zijn website maar niet zijn wijnkaart? Is dat nu echt zo moeilijk?

Daar waar het ene restaurant te weinig aandacht besteed aan de wijnkaart zijn er andere die een wel een mooie kaart hebben maar daar staan dan vaak torenhoge prijzen naast. Het wordt moeilijker en moeilijker om adresjes te vinden waar je naast een goede keuken ook nog iets lekkers in je glas kunt krijgen voor een betaalbare prijs.

Toen ik het stuk in Vino ! Magazine van de editor Dirk Rodriguez las omtrent dit onderwerp had ik meteen zoiets van "chapeau", dat eindelijk eens iemand dit aan de kaak durft te stellen en ook nog eens in een blad dat door restaurateurs gelezen wordt. Met dank aan Dirk vindt je hieronder de integrale tekst van zijn betoog in Vino ! Magazine. 


************
Restaurants met factor 10

"Dat je in België lekker uit kan gaan eten is een deel van onze nationale trots. Er is voor ieder wat wils en alle wereldkeukens zijn vertegenwoordigd in ons land. Om buitenlandse topkaders naar hier te lokken, wordt de kwaliteit van onze restaurants ook altijd sterk in de verf gezet: nergens vind je zoveel Michelinsterren per vierkante kilometer!

Bij lekker uit gaan eten, hoort lekkere wijn. Niet zomaar wijn, maar wijn die zorgvuldig uitgekozen is en past bij het gastronomische niveau van de keuken. Bestaat er een grotere zonde dan een klein miezerig wijntje te drinken bij de beste en nobelste ingrediënten? De gedachte alleen al doet elke wijnliefhebber en lekkerbek huiveren.

En toch is dat de regel geworden in ons land. De wijnkaarten zien er vaak weelderig uit. Ronkende namen, maar ook vaak duizelingwekkende prijzen. Het lijkt erop dat heel wat restaurantuitbaters ervan dromen om een zaak te openen in Courchevel, de Russische medemens nemen ze er wel even bij, althans zijn bankrekening. Goedboerende en zelfs rijke Belgen bedanken er in ieder geval voor. Tweehonderdentien euro voor een flesje Côte Rôtie? Nee, dank u. Ook 95 voor een 4ème Grand Cru Classé uit een klein oogstjaar ziet een welgestelde Belg niet zitten, laat staan 59 euro voor de flesje Gigondas waar niemand ooit over gehoord heeft. En zo belanden we bij die malbec-cabernet-syrah uit de nieuwe wereld bij onze kalfszwerikken. Of een Vin de Pays d'Oc bij onze steak van hertenkalf ("Het is een uitstekende merlot zoals Pétrus, mijnheer"). Slechts 26 euro en nog drinkbaar ook.

Gelukkig is er de nieuwe mode van de wijnen-per-glas. Zo krijg je toch nog iets voor een schappelijke prijs, zonder dat je er een hele fles moet van nemen. Neem nu dat glaasje Cava dat we in een hip Spaanse restaurant in Beersel bestelden, 6,50 euro per glas. Nu viel ons oog op de fles en toevallig herkenden we die als de goedkoopste cava die je bij Makro vindt. Prijs: 3,99 euro (4,83 BTW incluis). Rekent u even mee met ons? Hoeveel fluitjes gaan er in fles cava? 8 à 9.  Bruto opbrengst: 55 euro. Vermenigvuldigingsfactor: 11.

Restaurants moeten winst maken. Helemaal akkoord. Ze mogen zelfs veel winst maken. Maar in veel gevallen is er sprake van boerenbedrog. Met kwalijke gevolgen: om te beginnen duwt de snertwijn op deze manier de goede wijn uit de markt en dat is dodelijk voor de wijnhandel. Vervolgens maken deze praktijken het eten op restaurant oninteressant voor wijnliefhebbers en blijven die liever thuis. En finaal doet de gastronomie zichzelf de das om met wijnen die hun eigen keuken onwaardig zijn.

Vino roept de sector op om redelijke prijzen te hanteren. Beperk u tot een vermigvuldigingsfactor 3 of nog beter: voeg een vaste prijs toe, een forfait, en maakt dit bekend bij uw cliënteel: het scherpt de appetijt aan voor de hogere wijnen. En daar worden we allemaal beter van.

Vino blijft niet bij de pakken zitten: we organiseren een ronde tafel met topsommeliers om te horen wat er leeft en Vino overweegt om een label uit te reiken voor wijnwaardige restaurants. Zodat we weer trots kunnen zijn op onze eetcultuur.

Dirk Rodriguez."


****************


fair wine label vino magazineGelukkig zijn er ook nog voldoende restaurants die wel hun best doen om een interessante wijnkeuze te presenteren aan een betaalbare prijs en voor deze restaurants heeft Vino Magazine nu inderdaad een nieuw label voor "fair wine restaurant"in het leven geroepen. Opletten dus want in de toekomst kan je dit label wel eens tegekomen als je een restaurant binnenloopt en dan weet je dat er eerlijke prijzen worden toegepast. Wat zou het mooi zijn als er aan dit label ook een kwaliteits criteria voor de kwaliteit van de geschonken wijnen wordt toegevoegd of ben ik nu aan het dromen?

 

Je kunt natuurlijk ook zelf je eigen wijn meenemen, het BYO oftewel Bring Your Own concept waar je de restaurateur met 'kurkengeld' vergoed en je eigen wijn kunt laten serveren. Zo deed ik dit de laatst nog bij restaurant Michel in Groot-Bijgaarden waar dit geen enkel probleem is (15€ per persoon) en voor mij is dit zeker een reden te meer om juist hier weer terug te komen.   

restaurant la grillade champagne epernay
De wijnkaart van restaurant La Grillade Gourmande. Helaas een restaurant in Epernay (Champagne) en niet in België want naast de heerlijke keuken hebben ze een wijnkaart met voornamelijk Champagnes die soms maar voor X 1 of X 0,5 keer van de inkooprijs op de kaart staan. "I'll be back..... "

00:15 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

26 juni 2010

Het is zomer.......

Ook in mijn tuin heeft alles en iedereen in de gaten dat het eindelijk zomer is. Een 30tal parende libelles in de tuin, de bijen die zich tegoed doen aan de lavendelbloemen en af en toe aan een verfrissing toe zijn,

libelle libellule bij wesp hommel

 

de waterlelies die voor het eerst weer boven water komen ,

waterlelie vijver bloem

 

en de wijnstokken die in bloem staan (floraison). Wat zal 2010 voor een wijnjaar worden? De tijd zal het ons wel leren zeker......


floraison bloemzetting florwering wijnstok vigne vineyard

14:59 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (2) | Tags: floraison |  Facebook | |  Print

21 juni 2010

Deel 3 - Wereldwijd gesynchroniseerde degustatie van Sud de France, 21 juni 2010

Bijna 70% van alle wijn uit Languedoc-Roussillon is rood dus het is nu tijd voor de enige rode wijn in deze degustatie. De wijn is de cuvée 30670 uit 2006 van Domaine Dromadaire, VDP/IGP Pays d'Oc. 30670 is de postcode van het dorp d'Aigues-Vives in de Gard waar deze wijn gemaakt wordt.  Gemaakt van syrah en grenache waarvan een gedeelte een semi-maceration carbonique heeft gehad wat na de gisting met de rest is geassambleerd.

Geconcentreerd zwart fruit van o.a. bramen en kersen in de neus zij het met mate. Verder specerijen, drop en ook een getoaste toets. In de mond komt het zwarte fruit als confiture weer terug maar zeker niet te geconcentreerd eerder met een bepaalde frisheid. De tannine is vrij rond en omringt met mooie zuren. In de afdronk laat de alcohol een warm gevoel achter terwijl zijn 13% toch niet gek veel is voor deze streek. De wijn heeft zich positief geëvolueerd de tweede dag dat hij openstond (karaferen dus) maar toch had ik hem graag wat jonger willen drinken, meer op zijn fruit. Waarschijnlijk is de balans in deze wijn door de extractie en de hoeveelheid hout die hij gehad heeft had iets beter geweest toen hij jonger was en het fruit nog meer primeerde. Desalniettemin een leuke Vin de Pays of moet ik schrijven Indication Géographique Protégée?

30670b mas de madame muscat de frontignan vins sud de france
Als afsluiter een muskaat wijn waarvan er in de Languedoc-Roussillon zoveel mooie gemaakt worden zoals Muscat de Mireval, Muscat Saint-Jean de Minervois, Muscat de Lunel en waarschjinlijk de bekendste Muscat de Rivesaltes.
 
De Domaine Mas de Madame 2006 is een Muscat de Frontignan en is gemaakt van muscat à petits grains. De wijn ziet er al wat dik uit in glas met trage vette tranen. In de neus zeer aromatisch met muskaat en litchee. In de mond heeft de wijn een een volle zoete aanzet van muskaat met een vette textuur. De mooie dosis zuren zorgen ervoor dat de zoete wijn toch fris overkomt en niet te plakkerig wordt. Een goed voorbeeld van een mooie muscat uit de Languedoc-Roussillon en gaat goed als aperitief of met mijn voorgerecht tip wat nu volgt.Zelf strijk ik bijna ieder jaar neer in de Languedoc-Roussillon namelijk in de Corbières wat een prima uitvalsbasis is om de Rousillon, Rivesaltes, Fitou, Maury, Banyuls en andere streken te bezoeken. Een ruige mooie natuur in het warme binnenland met overal waar je kijken kunt wijngaarden en met de verkoelende zee altijd dicht in de buurt. Aldaar heb ik tijdens de lokale feesten op het speelplein van de school van de 'locals' geleerd wat de beste gerecht-wijn combinatie met muscat is. Men neme een rijpe cantaloupe meloen (oranje van binnen), halveren en pitten eruit. Vullen met muscat de Rivesaltes of uiteraard een andere muscat en uitlepelen maar. Eenvoudig maar overheerlijk. De mooiste dingen in het leven zijn toch vaak de simpelste?

roussillon languedoc
Deze foto is genomen op weg naar het dorpje Vingrau in de Roussillon.

11:30 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (0) | Tags: languedoc-roussillon |  Facebook | |  Print

Deel 2 - Wereldwijd gesynchroniseerde degustatie van Sud de France, 21 juni 2010

Wist je dat men in de Limoux streek er prat op gaat dat de monniken  in de Benedictijner abdij van Saint-Hilaire voor de allereerste keer de gisting op fles hebben toegepast en dus de eerste schuimwijn ter wereld gemaakt heben ruim 100 jaar voordat men dat in de Champagne streek deed?

De Grande Cuvée 1531 van Sieur d'Argues, AOC/AOP Crémant de Limoux is een schuimwijn gemaakt volgens de traditionele methode (tweede gisting op fles). De wijn bestaat uit 20% Mauzac, 60% Chardonnay en 20% Chenin blanc en heeft 15 maanden in de kelder gelegen en dan nog eens 60 dagen gerust na dégorgement alvorens hij de markt op kwam. Deze crémant is zeer floraal en fris in de neus met limoen toetsen en groene appels. In de mond een mooie mousse en fruitig met ook hier de groene appels en frisse zuren. In de afdronk een rechthoekig bittertje waar men van houdt of niet.   

Cremant de limoux cigalus gerard bertrand rosé vins sud de france
    
Met als objectief van de Languedoc-Rousillon om over vijf jaar de grootste biologische wijnregio van Europe te zijn ontbreekt ook vandaag de biologische of beter gezegd de biodynamische wijn niet. En niet zo maar eentje maar de Cigalus 2008 Vin du Pays van Gérard Bertrand die geen onbekende voor me is. De 2007 heb ik vorig jaar zelf op zijn domein l'Hospitalet net boven Narbonne gekocht. Cigalus is niet zomaar een landwijn (24,00 Euro) maar heeft deze appellatie omdat er druivensoorten gebruikt worden die volgens de lokale AOC regels niet toegelaten zijn: 80% Chardonnay, 15% Viognier en 5% Sauvignon. De Cigalus is dan ook een mooi voorbeeld van wat er kwalitatief mogelijk is in de Languedoc met allochtone druivensoorten.
Getoast, rijpe gele appels in de neus met citrus en wat romige toetsen. In de mond proef je de zon in deze volle wijn met  rijp exotisch fruit zoals ananas. Boter en wat vanille en mooie ondersteunende zuren. Zeer lange afdronk met een puntje alcohol. Gaat de Bourgogne stijl achterna in de aard van een Puligny-Montrachet maar dan alles veel rijper en ronder.
Mij zal altijd de reden bij blijven waarom Gérard Bertrand de Cigalus volgens de biodynamische methode maakt. De wijngaard grenst namelijk aan zijn huis en zijn kinderen spelen vaak in de wijngaard en hij wou niet dat ze in een met insecticiden en pesticiden besproeide wijngaard rondliepen.

Over de presentatie van de fles rosé Fruité Catalan, AOC/AOP Côtes du Rousillon heeft zeker een marketingteam goed nagedacht want dat ziet er heel fris en gelikt uit. De zomer springt in je glas alleen al als je naar de fles kijkt. De wijn heeft een intense frambozen kleur met veel rood fruit in de neus. Snoepjesachtig in de mond met een heleboel fruit van bessen. Een stevige maar ongecompliceerde rosé uit het zuiden met veel smaak, een frisse aciditeit en banaan in de afdronk. Gaat prima als apéritief voor en ook tijdens de BBQ deze zomer. Gemaakt van syrah en grenache. Een rosé voor het grote publiek maar correct gemaakt met een goede prijs/kwaliteits verhouding (4,00 Euro).

Zo dadelijk de proefnotities van de rode en zoete wijn.  

villeseque-des-corbieres languedoc-roussillon
Naast de kerk in Villeseque-des-Corbières leek het wel of ze stonden te wachten op deze foto.....

Vandaag 21 juni, wereldwijd gesynchroniseerde degustatie van Sud de France

sud b de france synchronized worldwide tasting logoVandaag om 11:00uur proeven wereldwijd 90 wijnjournalisten/wijnbloggers dezelfde vijf wijnen uit de Languedoc-Rousillon op initiatief van Sud de France. Een vijftigtal wijnjournalisten verspreid over 24 landen, waaronder ook Vinama, hebben de afgelopen weken vijf wijnen thuis geleverd gekregen en zullen vanaf 11:00 hun proefnotities publiceren via hun website, facebook of twitter. Een veertigtal wijnjournalisten zullen rechtstreeks  op de proeverijen in London, New York, Shanghai en Montpellier hun commentaar geven.  De wijnen zijn geselecteerd om de diversiteit van de gehele wijnregio te benadrukken in plaats van de individuele wijnen. De vijf wijnen zijn willekeurig gekozen uit een eerste selectie van wijnen gemaakt door Dominique Laporte, beste Sommelier van Frankrijk in 2004.

Sud de France is het overkoepelende merk voor wijn- en voedingsproducten uit de Languedoc-Rousillon. Met z'n 256.232ha wijngaarden maakt men in deze wijnregio 25% van de gehele Franse wijnproductie oftewel 11.900.000hl.

Wat cijfers van de Languedoc-Rousillon:
- 3.757 wijnboeren
- 343 cave coöpératives
- 25.000 mensen werkzaam in de wijnsector
- 30 AOC/AOP's (19% van de totale productie is AOC wijn)
- 60 soorten vins de pays (66% van de totale productie is landwijn)
- 69% van de wijn is rood
- 18% van de wijn is rosé
- 13% van de wijn is wit
- 42hl/ha is het gemiddelde rendement
- 30% van alle Franse biologische wijnen komen hier vandaan

Deze immens grote wijnregio loopt van het zuiden van de Rhône tot aan de Spaanse grens en het zal je niet verbazen dat hier een grote variëtiet wijnen vandaan komt. Van schuimwijn uit Limoux, droge witte, zoete witte van de muskaatdruif, droge rode en zoete rode wijnen zoals uit Maury en Banyuls. De totale productie is de laatste tien jaar gehalveerd daar men meer en meer kwaliteitswijnen is gaan maken in plaats van kwantiteit na te streven.  

Straks vanaf 11:00uur de proefnotities van de volgende wijnen:
Schuimwijn:  Grande Cuvée 1531 van Sieur d'Argues, AOC/AOP Crémant de Limoux
Wit droog:    Cigalus 2008, VDP/IGP Pays d'Oc
Rosé:          Fruité Catalan, AOC/AOP Côtes du Rousillon
Rood:          Dromadaire 30670 2006, VDP/IGP Pays d'Oc
Wit zoet:      Mas de Madame 2006, AOC/AOP Muscat de Frontignan

languedoc-rousillon map kaart

06:00 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) | Tags: languedoc-roussillon |  Facebook | |  Print

18 juni 2010

Bezoek Domaine de la Romanée-Conti, deel 3

In de kelder met de 2008 oogst

Alle zeven rode Grand Cru's en één Premier Cru zouden de revue passeren. We begonnen achter in de kelder met de Cuvée Duvault Blochet, Vosne-Romanée 1e Cru. Een wat gesloten neus wat waarschijnlijk ook kwam door de vrij frisse temperatuur in de kelder. Het hout en gerookte kwam wel naar boven. In de mond een medium aanzet  met frambozen die breed en middellang aanwezig bleven met frisse zuren. Deze premier cru wordt gemaakt met druiven afkomstig van diverse Domaine Romanée-Conti Grand Cru percelen maar dan van de jongere wijnstokken en ook van de tweede oogst. Dit was de eerste wijn die we proefden en 'slechts' een premier cru maar dit was heerlijk, dat belooft....
domaine romanee-conti kelder DRC 2008 vosne romanee
Na het proeven van de eerste wijn verzoekt Bernard Noblet ons vriendelijk om de wijn die nog in ons glas zat terug te gieten in zijn glas en dat ging dan meteen terug in het vat. Ja, hier is men zuinig met hun wijn en dat is te begrijpen want de vraag is vele malen groter dan het aanbod.

Voordat we naar het volgende vat lopen raapt Bernard Noblet eerst nog wat kiezelstenen van de grond en legt deze op het vat wat we net hebben geproefd. Dit om aan te duiden dat dit vat weer tot aan het spongat bijgevuld moet worden om oxidatie te voorkomen. Echézeaux was de volgende wijn. De malolactische gisting was in augustus 2009 beëindigd en de wijn was nog niet gesoutireerd (overgestoken op een ander vat om hem van zijn bezinksel te scheiden). In de neus ook hier het gerookte en hout en in de mond geconcentreerde frambozen, zeer veel materie en diepgang maar met finesse, een vrouwelijke wijn.

De Grand Echézaux was al wel gesoutireerd. In de neus aardbeien en nogal zeer boisé. In de mond fruitig, sappig, volumineus en rond met mineralen. Je proeft het terroir wat hier vooral stenen en kalk zijn. 'Super' schrijf ik in mijn notitieboekje.
Op naar de Romanée Saint-Vivant. Een vrij gesloten neus maar met toch wat kersen, geroosterde toetsen en een licht hout aroma. In de mond dezelfde volumineusheid maar deze wijn is wel wat strakker dan de voorgaande wijnen met meer tannine en wat bitter in de afdronk. Welliswaar rijpe tannine maar op het einde is deze wijn "un peu dur" aldus Noblet. Een mannelijke wijn die van een bodem met meer klei komt.

De Richebourg was duidelijk een wat stevigere wijn. Ook weer die mooie kersen in de neus met een gerookte toets. In de mond wat minder rondeur dan de andere wijnen maar mooi in evenwicht met een fijne tabak toets. In het begin is het eerder een mannelijke wijn maar in de afdronk is het een grote verleider met een lange lengte.

bernard noblet domaine romanee-conti drc kelder proevenLa Tâche had een donkere rode kleur en in de mond was dit duidelijke de krachtpatser. Stevig, veel fruit en viooltjes, wat hoekig, veel (fijne) tannine en een eindeloze afdronk. Indrukwekkende wijn met een enorm potentieel voor de boeg.

Als laatste kwamen we bij 'de' Romanée-Conti die het koelste plekje in de kelder heeft gekregen. Eén van de meest gevraagde wijnen ter wereld en slechts elf vaten zijn er gemaakt in 2008. De neus was vrij gesloten maar deze vaten liggen dan ook in het koudste gedeelte van de kelder aldus Noblet. Na eventjes in het glas komt er een bepaalde zachtheid naar boven met daardoor verse krieken en een animale aroma's. In de mond is hij fluweelzacht met een vettige en bijna romige mondvulling en tabak. Een enorme diepte, concentratie en lengte.  Dit is absoluut top. 'Multi-direction' en een 'femme sensuelle' vond de keldermeester er zelf van.   

Er stonden overal houten spuugemmers met zaagsel op de grond van de kelder maar voor deze ene keer heb ik er geen gebruik gemaakt. Tja, het gebeurt niet iedere week dat je alle rode wijnen van Romanée-Conti mag proeven.

Romanée-Conti Echézeaux 1999


De etiketloze flessen in de crypte
De Romanée-Conti Echézeaux 1999 werd vrij koel op kelder temperatuur geschonken en had een mooie evolutie in de neus met leer maar ook de aardbeien kwamen er nog door. In de mond hele rijpe kersen prachtig versmolten tannine met fijne ondersteunende zuren. Een heerlijk glas wijn en die zelfs nog wat jong aan doet en een mooie toekomst tegemoet gaat.    

De Romanée-Conti  Echézeaux 1989 had een zeer lichte reductie die na goed walsen verdween. Zeer veel evolutie in de neus met humus, leer aroma's en natte bladeren. In de mond vrij hoekig met vrij veel zuren en dito tannine en zeer droogtrekkend.

batard-montrachet domaine de la romanee-conti 1996
(bron foto: N.Fastré)

De Romanée-Conti Batard-Montrachet 1996 'PNG' (zie vorig artikel) heeft me helemaal van mijn sokken geblazen. Een wijn waar ik helemaal stil van werd. Ongelooflijk complex in de neus. Brioche, hazelnoot en een hele lichte houttoets. In de mond een volle complexe wijn die een beetje botrytis heeft en daardoor een wat zoete indruk geeft maar toch helemaal droog is. Een mooie vettigheid doorspekt met mineralen en fijne zuren. Een eindeloze volle en lange afdronk. Ik heb me moeten inhouden om niet tot de laatste druppel het glas uit te likken zoals een hond zijn bakje schoon likt. Een absolute 'once in a lifetime' ervaring. 

Dit artikel is geschreven door F.Leman, N.Fastré en O.Leenders voor het tijdschrift Ken Wijn van de Vlaamse Wijngilde.

Zie ook:
Deel 1 Vinama bezoekt Domaine de la Romanée-Conti
Deel 2 Vinama bezoekt Domaine de la Romanée-Conti

15 juni 2010

Bezoek Domaine de la Romanée-Conti, deel 2

Domaine Romanée-Conti : een les in soberheid 

domaine romanee-conti drc binnenplaats

We hebben een afspraak met Bernard Noblet, chef de cave sinds 1985, voor een gesprek en, als het kan, une visite de la cave. Lang laat hij ons niet wachten en het mandje met wijnglazen dat hij vasthoudt is al een goed teken, het wordt proeven. Na een korte kennismaking vertrekken we naar hun cuverie, even verder in het dorpje. De oogst 2009, begonnen op 10 september en geëindigd op 11 oktober, is net op vat en de grote lege houten vaten geuren nog fel. 2009 zal in de lijn van 2005 liggen, volgens hem.

bernard noblet domaine romanee-conti drcBernard Noblet neemt al zijn tijd om op onze talrijke vragen te antwoorden. Hij vertelt, zonder te doceren, over hun biodynamische aanpak (100% sedert de jaargang 2008), SO2 gebruik (juist wat nodig is, niet meer, niet minder), over hun filosofie (laat in essentie de natuur het werk doen), en ja, ook over de vrouwen, die zoals zijn wijnen, zo natuurlijk mogelijk moeten zijn. Het moet gezegd, een charmante vrouw in het gezelschap werkt zeker inspirerend bij onze gastheer.

Tijd om een verdieping lager te gaan. De legendarische cisterciënzer kelders in. We mogen er kennis maken met de 2008 op vat. Kleine oogst, een productie van slechts 18hl/ha gemiddeld, er moest dus heel wat gesorteerd worden. 20% éraflage (ontristing) was nodig, terwijl hun doelstelling is om zo min mogelijk te ontristen.

domaine romanee-conti kelder DRC vosne romanee

We slikken even, want we zullen de volledige reeks proeven. Van hun recente 1er cru Cuvée Duvault Blochet, samengesteld uit een tweede oogst uit bepaalde grand cru's, over Echézeaux, Grands Echézeaux, Richebourg, Romanée Saint Vivant, La Tâche tot la Romanée Conti. In deel drie leest u een gedetailleerde bespreking van die proeverij, maar een aantal zaken vallen op: zeer toegankelijk, zeer aromatisch (ondanks de koele kelders) en natuurlijk allemaal een familietrekje, met elk hun persoonlijkheid. Bernard Noblet heeft het graag over de menselijke kenmerken van zijn wijnen, de ene wat vrouwelijker, de andere charmeur, nog een andere streelt je eerst om je achteraf een coup de griffe te geven in je rug. Hij was duidelijk goed op dreef die dag, Mijnheer Noblet.

bernard noblet domaine romanee-conti drc pipet kelder


We mogen nog wat kiekjes nemen ("on n'a rien à cacher au domaine !") en nemen afscheid van de jaargang 2008. Maar nog geen afscheid van het domein. Hij mompelt "Vous pouvez garder vos verres", wat zoveel betekent als "het is nog niet gedaan".

We keren terug naar het domein, om naar de crypte af te dalen. De schatkamer, waar de flessen etiketloos op elkaar gestapeld liggen, in rekken, in hoekjes, in nissen. In die kelder heerst volledige rust, een soort monachale rust, in deze uiterst sobere kelder, minimalistisch ingericht, ontdaan van alle ballast. Mijnheer Noblet leidt ons langs al die schatten naar een ruimte, waar een houten kuip op zijn kop dienst doet als tafel. Hij verdwijnt even om terug te komen met een naakte fles. We begrijpen het al, we mogen spelen. Met zijn bilame (lamellenkurkentrekker) haalt hij in één beweging de kurk eruit. Karaferen hoeft niet, vindt hij. De wijn laten openbloeien in het glas is de boodschap. Decanteren ook niet trouwens, wat is er mis met wat droesem? Dat depot brengt je terug naar waar de wijn vandaan komt, namelijk de aarde. Hij proeft en geniet zelfs van bezinksel.

domaine romanee-conti kelder DRC stenen op vat vosne romanee
Deze steentjes van de vloer werden steeds door Bernard Noblet op het vat gelegd nadat hij er met zijn pipet wijn had uitgezogen. Zodoende wist hij nadien welke vaten hij terug moest bijvullen om oxidatie te voorkomen.

We gaan graag in op zijn blinde proeverij en verrassen blijkbaar Mijnheer Noblet met onze bevinding, want we zitten er pal op: Echézeaux 1999, année solaire. 10 jaar oud, ideale leeftijd voor vele wijnen, vindt Bernard Noblet. "Je reviens" zegt hij, maar nu met een stofferige fles, opnieuw blind. De wijn vinden we niet, de leeftijd wel: zo'n 20 jaar oud, en ja hoor, Echézeaux 1989! We kunnen een glimlach moeilijk onderdrukken als we hem daarna horen zeggen: "Passons au blanc maintenant". Wie het domein kent weet wat er dan afkomt, maar onze gastheer heeft een verrassing in petto! Het wordt hun "cuvée PNG". Gefronste wenkbrauwen, cuvée PNG? "Ben oui, notre cuvée Pour Nos Gueules", een cuvée die enkel op het domein wordt gedronken, slechts 300 flessen... Bâtard Montrachet. Wij geven hem minstens een tiental jaar oud, het is een Bâtard uit 1996, dat is de finale. Zoals ze zo mooi zeggen in het Frans: le cul par terre...

domaine romanee-conti richebourg 2007 kelder DRC vosne romanee

We geloven onze ogen niet als we merken dat we 3 uur van zijn kostbare tijd hebben gekregen. We appreciëren het alleszins dat zo'n domein ook tijd uittrekt voor amateurs. Even mochten we dus proeven van wijnen die waarschijnlijk op de meest elitaire plekken op aarde worden gedronken, in ons geval heel gewoon in een sobere plaats, in het gezelschap van de minzame maker van die wijnen. Het regende toen we binnenkwamen. De zon scheen als we weggingen. Een schitterend moment.

Volgende keer deel drie met een uitvoerig verslag van de wijnen die geproefd werden.

Dit artikel is geschreven door F.Leman, N.Fastré en O.Leenders voor het tijdschrift Ken Wijn van de Vlaamse Wijngilde.

Zie ook: Deel 1: Vinama bezoekt Domaine de la Romanée-Conti
Zie ook: Deel 3: Vinama bezoekt Domaine de la Romanée-Conti

13 juni 2010

Vinama bezoekt Domaine de la Romanée-Conti, deel 1

Als je een wandeling in Vosne-Romanée maakt en in de rue derrière le four loopt realiseer je je niet dat je langs één van 's werelds meest mytische wijndomeinen loopt. Geen prestigieus kasteel of landhuis hier maar gewoon een boerenerf met een huis en schuur zoals er tientallen in het dorp staan.

domaine romanee-conti vosne romanee rue derriere le four

Om 10:00uur was onze afspraak en we stonden goed op tijd al voor de poort want dit is niet het soort afspraak om te laat te komen. Ik heb geleerd uit ervaring in mijn leven dat zaken waar ik alleen maar van kan dromen ook wel eens uit kunnen komen. Zo ben ik nog al een Formule 1 Grand Prix fan en hoopte ik vroeger om ooit eens achter de schermen mee te kunnen kijken bij een F1 wedstrijd en de coureurs te kunnen ontmoeten maar ik dacht dat dat er wel nooit van zou komen. Ondertussen ben ik uitgenodigd geweest door McLaren (in Spa-Francorchamps), Williams (Nürburgring) en Jaguar (Hockenheim) en heb ik van heel dichtbij het hele Formule 1 circus kunnen bijwonen. De 24uur van Le Mans vanuit de pit van Toyota moet ik daar nog aan toevoegen. Onvergetelijke ervaringen die ik mijn hele leven zal koesteren.

Zo heeft waarschijnlijk ook iedere wijnliefhebber de droom om Domaine de la Romanée-Conti in Vosne-Romanée, Bourgogne, te bezoeken. Ook ik had die droom en dacht dat het onbereikbaar was maar alweer is het tegendeel bewezen.
We hadden een afspraak met de keldermeester Bernard Noblet maar hadden geen idee hoe het bezoek er uit zou zien en of we ook daadwerkelijk de mogelijkheid zouden hebben om de wijnen van het domein te proeven. 

domaine de la romanee-conti drc sonnette deurbel

Enkel de naam en een tekening op de bel en de initialen RC in het hekwerk bevestigen dat we wel degelijk voor Domaine de la Romanée-Conti staan. Na om exact 10:00 aangebeld te hebben mochten we binnenkomen en even wachten in een zaaltje wat er uitzag alsof de tijd was stil blijven staan in de jaren zestig. Aan de muur wat foto's van  Domaine de la Romanée-Conti (ook wel afgekort tot DRC door de wijnliefhebbers) en ook de aankondiging waarop te lezen valt dat  op 22 september 1819 een openbare verkoop plaatsvondt van twee loten namelijk het eerste een wijngaard van Clos de la Romanée en het tweede een bijbehorend huis. De startprijs voor de gehele wijngaard was  16.200 Franse franc...  Tegenwoordig koop je daar net één fles Romanée-Conti voor gezien de grote vraag en het beperkte aanbod de prijzen in de hoogte jaagt.

Met een gezonde spanning stonden we te wachten wat er nog zou komen die ochtend en dat het zo fantastisch zou gaan zijn hadden we alleen maar kunnen............dromen.

Volgende keer in deel twee de ontmoeting met Bernard Noblet en de afdaling naar de kelders.

domaine de la romanee-conti drc portail hek

Deel 2

Deel 3

15:02 Gepost door Vinama in Wijndomein bezocht | Commentaren (2) | Tags: vosne-romanee, bourgogne |  Facebook | |  Print

05 juni 2010

Zuid-Afrikaanse Vlaamse wijnblogdagen

Waar zal ik het eerst over hebben, het WK voetbal of de Zuid-Afrikaanse wijn? Laat ik met dat laatste beginnen. In het verleden heb ik diverse lekkere wijnen van Warwick Estate zowel rood als wit gehad maar al sinds enige tijd heb ik nul flessen Zuid-Afrikaanse wijn in mijn kelder en dit is geheel onbewust of misschien toch niet? Mijn geur en smaak vermogen heeft namelijk een natuurlijke afkeer van de typische Zuid-Afrikaanse rode druif pinotage (pinot noir x cinsaut). Zet pinotage blind in een degustatie en gegarandeerd haalt mijn neus hem eruit. Die vaak overdreven geur en smaak van verbrand rubber behoort zeker niet tot mijn wijnplezier.  Daarnaast willen de Afrikaners de populaire witte druif Steen (chenin blanc) nog wel eens te lang op nieuwe eikenhouten vaten opvoeden, doodzonde als je het mij vraagt. Zo'n prachtige druif en hem dan zo door het brute hout laten domineren, foei toch.

Maar aan de andere kant heb ik vorig jaar ook voor het eerst een pinotage gedronken die ik (tot mijn grote verbazing) ontiegelijk lekker vond dus dat bestaat wel. Het was dan ook niet zomaar een glas wijn maar eentje gemaakt door Beyers Truter namelijk de Pinotage Réserve Groenekloof van Beyerskloof. Beyers Truter (vroeger werkzaam bij Kanonkop) wordt ook wel "Mister Pinotage" genoemd dus dan weet je het wel. De 2005 is absoluut een aanrader. Een pinotage die welliswaar nog niet in mijn kelder ligt maar van harte welkom is. Hier is het spreekwoord "Only an idiot never changes his mind" wel van toepassing.

boekenhoutskloof 2007 cabernet sauvignon


Dus voor dit artikel van de Vlaamse wijnblogdagen had ik geen wijn in de kelder en ik moest dus op zoek naar een fles. Een idee had ik al wel meteen want een half jaartje geleden had ik iets gelezen over de syrah van Boekenhoutskloof wat me toen heeft besluiten dat deze op mijn virtueel lijstje van "nog te drinken" wijnen kwam te staan. Ik dus onlangs op zoek naar deze wijn en eenmaal op het internet gevonden een collega wijnblogger die drie straten van de wijnwinkel woond ingeschakeld om de aankoop te doen. Maar ja, als je een vrouw stuurt om een fles syrah te halen komt ze terug met.... jawel een fles cabernet sauvignon. Dan zelf maar naar die winkel waar bleek dat de syrah inmidddels uitverkocht was en ook ik met een fles cabernet sauvignon de winkel uitliep. Geen straf want deze wijn die net als de syrah slechts in kleine hoeveelheden gemaakt wordt is namelijk moeilijk te verkrijgen.

Boekenhoutskloof is een domein in de Franschoek vallei. De naam komt van de boom boekenhout waar vroeger meubels van werden gemaakt vandaar de zeven houten stoelen uit de 18e eeuw op het etiket.
Commentaar van wijnmaker Marc Kent over de 2007 Cabernet Sauvignon:
"These sandy north-facing slopes were planted with the CS14 and CS163 clones in 1991. In 2007 the Cabernet Sauvignon was picked on 4 different days over a period of 17 days. After 5 days of cold maceration the primary fermentation was started with a selected yeast from Anchor, WE 372. and mainly (depending on the phenolic ripeness of the batch) was done 3 times per day for just under 2 weeks. The temperatures during fermentation are slightly higher than with the Syrah and peaks at 31-32C. 100% new French oak (Sylvain) is used for the Cabernet Sauvignon ensuring the structure and depth of fruit to support 27 month of maturation in oak."

In het glas had ik meteen een heerlijke neus met bramen, koffie, wat potlood en getoaste en kruidige aroma's naast een verfijnde houttoets. In de mond een aanzet van rijp zwart fruit maar mooi uitgebalanceerd en zeker niet bombastisch. Deze cabernet sauvignon heeft duidelijk voldoende zon gezien iets wat men in Bordeaux niet ieder jaar kan zeggen. De rijpe tannine maakt dat deze jonge wijn nu al zeer toegankelijk is maar ik heb me laten vertellen dat deze wijn ook zeer goed kan ouderen. Het probleem is enkel probeer hier maar eens enkele jaren vanaf te blijven, dat wordt een moeilijke opgave daar is de wijn veel te lekker voor.  Vinama: 17+ pnt (Wijnhandel de Kok).
De syrah hebben jullie nog te goed van me want ik hoop later dit jaar wat flessen binnen te krijgen.

teddy hall chenin blanc reserve 2008 zuid-afrika south-africa


Enige tijd geleden kreeg ik een fles Zuid-Afrikaanse wijn van een collega mee. Deze behoorde tot het vaste gamma wijn van wat thuis gedronken werd en ze was benieuwd wat er ik van vond. Het was een fles Chenin Blanc van Teddy Hall uit 2008. De wijn heeft een vrij intens gele kleur en is zeer aromatisch in de neus met vooral exotisch fruit zoals ananas en mango wat het warme herkomstland meteen verraad. Het nieuwe hout in de neus had wel wat minder mogen zijn maar aan de andere kant is het nog een jonge wijn dus dat hout zal met zich wat tijd nog gaan versmelten in de wijn. In de mond een volle stevige aanzet met ook hier het nieuwe eikenhout goed aanwezig. Het doet me dan in eerste instantie ook meer aan een chardonnay denken dan chenin blanc. De wijn doet zelfs wat vettig aan met botertoetsen, hazelnoten en zelfs wat tannine van het hout. De wijn heeft een warme afdronk met een citrustoets. Geen wijn voor een licht aperitiefje maar eerder een wijn voor bij een gebraden kip. Laat de wijn nog even een jaar of misschien twee liggen om dat hout wat te temperen en er zal iets leuks in het glas komen.   

En dan wat het WK voetbal betreft, aangezien het de Nederlander Jan van Riebeeck was die in 1652 de eerste wijnstokken in de grond heeft gezet rond Kaapstad waarom zou Nederland nu eens niet wereldkampioen kunnen worden in Zuid-Afrika of is dit iets te optimistisch gedacht?


Dit artikel maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven.

08:00 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (6) | Tags: zuid-afrika, pinotage, cabernet-sauvignon |  Facebook | |  Print

18 mei 2010

Mag het één onsje wijnfles of misschien twee minder zijn?

In tijden dat iedereen de mond vol heeft van het verminderen van de last voor ons milieu, we om de oren worden geslagen met de vraag hoe milieubewust je bent en of je wel CO2 verantwoord bezig bent, laten we eens gaan kijken naar "de bio wijnfles".

Hoe kun je namelijk als biologische, biodynamische of natuurlijke wijnproducent aan de ene kant voorvechter zijn om milieubewust wijn te maken en aan de andere kant die (stille) wijn in een loodzware fles van 900+ gram bottelen? Ik stoor me daar mateloos aan.

Die loodzware fles:
- verbruikt meer (onnodige) grondstoffen
- kost veel meer (tot 4x meer) en dat wordt uiteraard doorberekend in de uiteindelijke consumentenprijs
- schril afsteekt tegen de lichtste fles van 300gram maar een normaal gangbaar gewicht is 450gram
- de verpakkingskosten voor een doosje zware flessen zijn duurder
- de transportkosten zijn duurder en dit minimaal tweemaal want ze worden leeg getransporteerd naar de wijnproducent en dan vol naar de wijnhandelaar en verder...
- geeft je nog rugklachten ook want ik til liever een doosje (12fl) van zeseneenhalve kilo dan van elf kilo
- is ronduit lastig te hanteren bij het uitschenken van de wijn
.... en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan

Wat conrete voorbeelden? De biodynamische Cigalus van Gérard Bertrand: 915 gram leeg, de ultra bio/cosmo cultuur producent Viret uit Saint-Maurice met o.a. zijn Emergence cuvée: 820gram leeg. Dagueneau Blanc Fumé de Pouilly: 921gram leeg. Allemaal overigens heerlijke wijnen die ik met veel plezier opentrek.

Wat dacht je trouwens van een Australische welliswaar niet biologische producent, die loodzware lege flessen in Europa aankoopt en ze naar Australie laat komen om ze daarna weer vol terug te schepen naar de Europese markt? 

Didier Dagueneau blanc fumé de pouilly 2006
De lege fles Blanc Fumé de Pouilly van Dagueneau (dat hij rust in vrede) laat maar liefst 921gram op de weegschaal zien.

Ik ben ze zelf gelukkig nog niet tegengekomen maar blijkbaar zijn er lege 75cl flessen van 1,2kg of meer. Stel eens voor wat een lichtere fles scheelt op al die miljoenen flessen die we jaarlijks met ze allen aankopen. Is de marketinggedachte dat een zware glazen fles voor de consument synoniem staat voor een superieure  kwaliteitswijn niet allang voorbij? Ik vraag niet om PET flessen of Tetrapak maar gewoon een iets lichtere fles van glas.

Iedere wijnconsument, iedere wijnhandelaar kan hier zijn steentje aan bijdragen door iedere wijnproducent er op te wijzen dat we niet op deze zware flessen zitten te wachten en dat we zijn wijn ook nog blijven drinken (lees kopen) als deze in een lichtere fles zit. Zeg het voort.....

Dus mag het in de toekomst alsjeblieft een onsje of twee minder zijn? 
 
clos rougeard saumur champigny les poyeux 2004Clos Rougeard, Les Poyeux 2004, Saumur Champigny. Leeg 551gram, zo kan het dus ook.  Voor deze proefnotie was de fles al zeven uur open op minder dan halfvol niveau. Deze natuurlijke wijn van de gebroeders Jean-Louis en Bernard Foucault uit de Loire is voor mij het voorbeeld van een hoe mooi cabernet franc kan zijn. Heerlijk fruit in de neus met wat denneboom toetsen en wat groene aroma's maar dan fijn gedoseerd en niet dat onrijpe vegetale. Sappig in de mond met weinig alcohol. Lekker fruitig en wat aardse toetsen. Nog zeer jong met tannine die duidelijk nog moet ronden. Een wijn met een behoorlijke dosis potentieel die ik graag over een paar jaar nog eens proef. Vinama: 15,5pnt.  

20:33 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

08 mei 2010

Houten vaten herstellen bij Champagnehuis Bollinger

Hoe houten vaten vanaf een boomstam gemaakt worden heb je al eerder kunnen zien op Vinama maar wist je dat vaten na enige tijd in gebruik soms ook gerepareerd moeten worden?

Het Champagnehuis Bollinger is één van de weinige Champagneproducenten die  eikenhoutenvaten gebruiken om hun Champagne te maken. De gisting en een korte rijping vindt plaats op vat. Hier gebruiken ze geen splinternieuwe vaten voor want dan zou het hout alsmede vanille en kruidige aroma's te dominant in de smaak van de wijn naar voren komen en dat wil men absoluut vermijden. Ze nemen hiervoor vaten van minstens vier of vijf jaar  oud en dan moet er nog al eens een reparatie aan gebeuren om bijvoorbeeld lekken te dichten of om ze juist te voorkomen. In totaal hebben ze maar liefst 3000 vaten waarvan ze er jaarlijks 300, 10% dus, repareren.  En hoe dat gaat zie je in deze video:Zie ook dit artikel:
Vinama op bezoek bij tonnellerie François Frères

12:48 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (2) | Tags: champagne, tonnellerie, vaten |  Facebook | |  Print

26 april 2010

Een dag in het leven van een wijnspecialist bij het veilinghuis Christie's in Parijs

Na het lezen van onderstaand artikel in de nieuwsbrief van Christie's (april 2010) vraag ik me af of ze nog openstaande vacatures hebben. Lees en geniet mee van de 'zware werkdag' van Michael Ganne.


Michael Ganne Goes to Switzerland

By Michael Ganne, Wine Specialist, Paris

michael ganne-christies parisI recently visited the cellar of a wine connoisseur and collector in Switzerland. I've known him for a few years now, and he called me to say that he needed to sell some wines as his cellar continues to shrink. As they say, "there's only one cellar size: too small."  

The train from Geneva to the Valais is a must-see, with gorgeous views of Lake Geneva (Lac Leman) and, of course, incredible views of the Swiss and French Alps. I'm always amazed by the beauty of that Unesco world heritage site, the Lavaux Vineyard Terraces, when you pass by Lausanne in the Vaud region.

Arriving at the collector's house, we went directly to the "carnotzet," and began to discuss which of his wines would be best to sell in the current market. In the Valais area, a "carnotzet" is a small room close to the cellar where you can taste wine with friends and eat Swiss cheese and viande de Grison. Two of the collector's friends came for a quick lunch and we tasted a Montrachet 1973 and 1998 from the Domaine de la Romanée-Conti.

We then moved to the cellar. When inspecting a collection for consignment, I always check the cellar for proper storage. That's just what I found, in this case. Then I check every bottle, capsule, cork and the colour of the wines to make sure everything is in pristine, saleable condition. Eventually, we selected an impressive collection of Romanée-Conti and Montrachet including a jeroboam, magnum and bottles of Romanée-Conti 1999, 5 bottles of Romanée-Conti 1990 and cases of Montrachet DRC 1998 to 2002. All in all, we decided to sell more than CHF 400,000 of Romanée Conti and Montrachet in our May sale. We then moved to the Rhône with the recent release (2008) of Hermitage La Chapelle, the legendary 1961 (a case of 6 bottles) and 12 magnums of 1978. We spent the afternoon in the cellar checking and talking about the wines. I finished the day packing up 12 bottles of Petrus 1990 and went out of the cellar quite cold, but happy and content that I had seen, inspected, and even drunk some of the most legendary wines of the century.

After this long day we went for dinner at The Pont de Bent restaurant near Lausanne. Believe me, like Michael Broadbent does sometimes for exceptional wines, I would give 4 Michelin stars to Gérard Rabaey for his exceptional meals. The client took some wines with him for the dinner, a perfect magnum of Cheval Blanc 1961 and an impressive magnum of Latour à Pomerol 1948. Eventually I made my way to my hotel room, images of our last wine, Yquem 1949, still dancing in my head.


domaine romanee-conti vosne romanee vineyard vignoble
De wijngaard Romanée-Conti (monopole AOC) van Domaine Romanée-Conti in Vosne-Romanée.
 

07:45 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (7) |  Facebook | |  Print

21 april 2010

Zind-Humbrecht, top biodynamie uit de Elzas

 "If fermentation does stop prematurely, there are various options to 'kick-start' it:
- increase nutrient level of by adding nitrogen-rich products such as di-ammonium phosphate (DAP) and/or thiamine (vitamin B).
- re-inoculate, either by adding................
"

"Phenolic compounds (also called polyphenolics or polyphenols) are a large group of compounds based on the phenol molecule. Two main type of phenolic compouns exist:
- Non-flavonoids, which are the simples phenolics such as benzoic and cinnamic acids.
- Flavonoids, which include substances such as catechins, resveratrol, and anthocyanins."


De twee bovenstaande stukjes komen niet uit mijn gesprek met Olivier Humbrecht maar zijn wel de reden waarom het de laatste weken iets rustiger is op Vinama. Ik zit namelijk weer diep in de boeken voor een examen eind volgende maand van WSET Level 4 Diploma course. Hondertachtig bladzijden over het verbouwen van druiven en het maken van wijn en ik kan je bij deze bevestigen dat hoe ouder je wordt, des te meer tijd je nodig hebt om zoiets onder de knie te krijgen. 

zind-humbrecht alscace elzas biodymamie riesling olivier
Links Olivier Humbrecht, MW en (2m10 lang?) wijnproducent   

Het domein Zind-Humbrecht werd opgericht in 1959 toen Léonard Humbrecht trouwde met Geneviève Zind. Daarvoor bestond het domein Humbrecht al en dat sinds 1620. Vandaag de dag zwaait zoon Olivier de scepter. Olivier Humbrecht was de eerste Fransman die de prestigieuze internationale titel van Master of Wine (MW) behaalde. 

Zind-Humbrecht is zonder enige twijfel één van de beste wijndomeinen uit de Elzas om niet meteen van het beste domein te spreken. Het domein bezit een veertigtal hectare wijngaarden in de zuidelijke plaatsjes  Thann, Hunawihr, Gueberschwihr, Wintzenheim en Turckheim. Ieder jaar wordt er een groot aantal verschillende wijnen gemaakt, 28 tot 35, van tafelwijn tot Grand Cru en dit volledig biodynamisch sinds 1999.

De wijnen zijn gemaakt met zeer lage rendementen, vaak maar de helft van wat in de Elzas is toegestaan. Veel wijngaarden zijn zo steil dat ze enkel manueel bewerkt kunnen worden. Deze steile wijngaarden zijn in de loop der jaren voor een aantrekkelijke prijs gekocht van andere wijnboeren die ze te stijl en dus te moeilijk vonden om ze te bewerken. Als deze nu zouden proeven wat voor super kwaliteitswijn er met de druiven geproduceerd wordt zullen ze zich wel achter hun oren krabben en zich afvragen hoe stom ze hebben kunnen zijn om die wijngaarden goedkoop te verkopen. 

Onlangs gaf ik een degustatie met als thema "Biologische, natuurlijke en biodynamische wijn, mythe of werkelijkheid". Hiervoor was ik op zoek naar een fles "Zind" van Zind-Humbrecht. Een wijn gemaakt van chardonnay (jawel in de Elzas) en auxerrois. Helaas kon ik deze niet meer krijgen maar in plaats daarvan werd mij door de wijnhandelaar aangeraden de riesling Herrenweg de Turkheim 2003 te nemen. "Zou die wel goed in zijn zuren zitten" vroeg ik nog, want 2003 was het "canicule" jaar. "Dat zat wel goed" werd mij verteld.

Herrenweg de Turkheim 2003 werd inderdaad zeer goed bevonden door de geoefende proevers en was voor velen een rust- en herkenpunt voor de smaakpapillen na de wijnen van Alexandre Bain, Gilles Vergé en Nicolas Joly.
   zind-humbrecht herrenweg de turckheil riesling 2003 alsace

Deze riesling Herrenweg de Turkheim 2003 heeft een intense stogele kleur. In de neus  vooral mineralen en een subtiele petroleum geur. Ook volle rijpe gele appels, kweepeer, lychee. Een mooie complexe neus waarin het terroir naar boven komt. 2003 was een zeer warm jaar en dat vindt je terug in de mond met zeer rijp fruit zoals ananas. Hij lijkt eerder wel iets op een Australische riesling dan van de Elzas maar gelukkig niet zo lomp maar met ongelofelijk veel finesse. De wijn is zeer goed gemaakt voor zo'n moeilijk jaar en de zuren zijn mooi aanwezig en absoluut niet te weinig. Zeer lange afdronk met een puntje alcohol (13,5%) op het einde. Deze proefnotie is gemaakt op de tweede dag dat de fles open was. De eerste dag had de wijn ook nog iets moelleux wat de tweede dag echter vrijwel niet meer te bespeuren was. 27,00 Euro.
De wijnen van Zind-Humbrecht zijn te koop bij Le Vin Passion.

Bij de rode wijnen die avond was de biodynamische Châteauneuf-du-Pape van Marcoux uit 2005 de uitblinker. Eerder dit jaar in januari had ik deze wijn tussen o.a. Beaucastel 01, Vieux Télégraphe 05, Charvin 07, Janasse VV 06, Chapoutier Barbe Rac 93 en Croix du Bois 03, Pegau 06 en andere gezet tijdens een blinde Châteauneuf-du-Pape degustatie en de Marcoux 05 kwam er als beste wijn van de avond uit. De moeite waard dus.  

Wil je meer lezen over biodynamische wijnen op Vinama:
Deel 1 Biodynamische wijnbouw
Deel 2 Biodynamische wijnbouw
Deel 3 Biodynamische wijnbouw
Deel 4 Biodynamisch wijnbouw
Ontmoeting met Nicolas Joly
Cheval Joly, paardenkracht in de wijngaard

00:06 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (6) | Tags: biodynamisch, elzas, riesling |  Facebook | |  Print

28 maart 2010

Vinikus à table - VOLZET

Regelmatig loop ik eens bij Vinikus in Merchtem binnen om me door Gerd Brabant iets lekkers in het glas te laten serveren. Echter nog nooit had ik kunnen aanschuiven tijdens zijn table d'hôte avonden. Daar kwam dus verandering in toen Kaat van de blog Wine-Itch met haar mannelijke harem bestaande uit wijnliefhebbers waaronder ook enkele wijnbloggers wou gaan dineren. Er was geen plaats meer de desbetreffende avond maar dankzij Gerd werd er al snel een extra avond ingelast.  

Het was niet zo maar een avond maar een speciale want Vinikus bestaat 10 jaar en daarom kwamen er wijnen op tafel die als één van de beste beschouwd kunnen worden in hun categorie. De wijn stond dus op de eerste plaats en het eten op de tweede. Met slechts twee tafels en totaal 14 mensen zaten we dus heerlijk te genieten in het privé restaurant annex wijnwinkel in Merchtem. 

Het menu klaargemaakt door Ingrid Stoffels met wijninfo van Gerd Brabant:
Am Stein, Silvaner VINZ 2008
Waanzinnige Silvaner uit de wijngaard "Stettener Stein", wat een kalkmassief is. 50 jaaroude stokken, spontaan vergist op beton. Franken is de enige regio in de wereld waar Silvaner als hun beste druif wordt beschouwd.
- Venkelmousse met groene asperges en teriyakizalm

Philipp Wittmann, Riesling MORSTEIN Grosses Gewächs 2008
Eén van de grootste droge Rieslings ter wereld... Eichelmann: 96/100 en daarmee beste droge Riesling 2008 van Duitsland.
- Bordje van sushi met rauwe vis, wasabi,ui-pikkel en dip

Knab, Spätburgunder*** A  IX 2007
Met deze wijn veroverde Knab een plaatsje in de hoogste regionen van de beste Duitse Pinot Noirs uit 2007. Zoals Thomas Rinker het zei: "zoals ik de druiven in 2007 zag, zo kreeg ik ze nog nooit in handen..."  Eichelmann: 93/100 en in top 10 van de 2007 ranking.
- Grieks garnalenovenpotje met feta

Viret, "L" de TriLoGie 2004, Rhône Villages
Dit is één van de 3 wijnen uit de TriLoGie. In dit geval een 100% Syrah... Enkel in de grootste jaren (voor Philippe Viret) wordt dit gemaakt. Wat tot nog toe slechts 2 x is gebeurd (2000 en 2004).
- Lamstoofpotje met rozemarijn en triogroentjes & gegrilde aardappeltjes met olijfolie en oregano

Geil, Huxelrebe Trockenbeerenauslese 2008
Dit is de wijn waar Geil eigenlijk mee bekend is geworden. Voor deze wijn geen compromissen. Enkel wanneer het kan wordt deze indrukwekkende dessertwijn gemaakt (1999, 2002, 2005en 2008 waren de laatste jaren). De cijfers zijn indrukwekkend: 6° alcohol,meer dan 300 gr natuurlijk restsuiker, 15 gr zuren, 8 hl/ha.
- Tarte tatin van appel met honing en lavendel

trilogie domain viret 2004 saint maurice
De T en de L van de TriLoGie van Domaine Viret.

Bij het Lamsstoofpotje werd de "L" 2004 uit de TriLoGie van Domaine Viret uit Saint-Maurice, Côtes du Rhône Villages geserveerd. De trilogie (100€) bestaat uit één fles Mourvèdre, één fles Syrah, één fles Grenache, en dit van de beste druiven die Viret in dat jaar oogstte. Wordt ook niet ieder jaar gemaakt, momenteel bestaan er enkel de 2000 en 2004 van.

Philippe Viret heeft samen met zijn vader een cathedraal uit de grond gestampt die gebouwd is volgens de principes van de kerken van vroeger wat weer gebaseerd is op de bouwtechnieken van de pyramides in Egypte. In deze imposante cathedraal cq wijnkelder wordt zijn wijn gevinifieërd. Op het domein wordt de "kosmos cultuur" toegepast, een cultuur die veel verder gaat dan de principes van de biodynamische wijnbouw en waar gebruikt wordt gemaakt van "géobiologie, le balisage planétaire, la radionique en la memoire de l'eau". Hoe dat allemaal in elkaar steekt kun je hier lezen (franstalig).

De "L" is een 100% syrah wijn met een interessante neus met vooral fruit van kersen en met een punt alcohol daarbij is dus eerder wat kirsch aroma. In de mond een volle aanzet van zwoel rijp fruit wat bijna iets zoetig aandoet zonder het echt te zijn, zeer veel fruit dus zoals zwarte kersen. Een evenwichtige, mooie wijn met medium tannine die nu gedronken kan worden maar ook nog potentieel heeft. Zeer goed glas wijn.

Als extraatje werd er door Gerd ook de "T" van de Trilogie opgengetrokken, de 100% mourvèdre maar deze kon niet tippen aan kwaliteit van de 100% syrah. Wat volatiel in de neus met een dosis kruidigheid, alcohol en zoet fruit. In de mond een medium aanzet met wat evolutie en weinig fruit. Ook hier de kruidigheid met peper maar de alcohol was iets wat te dominant aanwezig. 

Geil huxelrebe trockenbeerenauslese 2008 rheinhessen

Samen met de "Witman Morstein" en de "L de TriLoGie" behoorde de Geil, HuxelrebeTrockenbeerenauslese 2008 tot de beste wijnen van de avond. Wat heb ik zitten genieten van deze wijn. Een goudgele kleur met wat zwevende deeltjes. Een frisse neus voor deze zoete wijn met mango, rabarber, appelsien en wat honing. De wijn ruikt zelfs naar tarte tatin of zat ik te dicht boven mijn dessert? In de mond een dikke stroperige textuur met een volle zoete aanzet met meteen daarover de frisse zuren die voor een perfecte balans zorgen. Oneindige afdronk met wat mango. Ging zeer goed samen met de tarte tatin. Na één glas heb je wel gedronken en gegeten maar het is fantastisch goed. 24,65 Euro voor een half flesje.

Ook hier werd er een extraatje opengetrokken namelijk de 1999 van dezelfde wijn die wat minder zoet was, meer zuren en alcohol had (11%) en eigenlijk niet op kon tegen het geweld van zijn voorganger. 

Als afsluiter de zwaar geturfde Whisky Bruichladdich en een super Poire Williams van Weingut am Stein, delicious. Vinikus à table, WE'LL BE BACK!

Zie ook de rest van de wijncarrousel bij  Have a nice wine today en Wine-Itch voor een indruk van de rest van de avond. Binnenkort zal The Orbis of wine ook nog iets schrijven over de fantastische Witmann Morstein Riesling Gosses Gewächs 2008.  

Voor meer informatie over  Vinikus à table:
Vinikus
Gerd Brabant
Spiegellaan 26
1785 Merchtem
www.vinikus.be

17:08 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (10) |  Facebook | |  Print

20 maart 2010

Welke wijn drinkt de pastoor dit weekend tijdens de mis?

15:58 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

18 maart 2010

Het probleem van de premature oxidatie van witte Bourgone wijn

Hoeveel is er al niet over geschreven, hoeveel mogelijke verklaringen zijn er niet naar voren geschoven en nog altijd weet men niet precies wat de oorzaak is.

Wat is het probleem eigenlijk? Na de millenium jaarwisseling begon men te constateren dat sommige grote witte Bourgogne wijnen, die normaliter goed zouden moeten kunnen verouderen, al vroegtijdige oxidate verschijnselen vertoonden en wel specifiek de wijnjaren 1996, 1999 en 2000.   

Wat is oxidatie? Oxidate is een chemisch proces waarbij er door zuurstof een  veroudering plaatsvindt in zowel smaak als kleur. Dit kan bij zowel witte als rode wijn plaatsvinden maar aangezien er in rode wijn tannine zit die een anti-oxiderende werking heeft zal het daar minder snel voorkomen. Zonder verder in te gaan op chemische proces heeft een overvloedige oxidatie bij Bourgogne wijn het nadeel dat het de wijn negatief beinvloed. Oxidatie verwijderd het typische karakter van een wijn, breekt de fruit componenten in de wijn af en laat de wijn muf ruiken. In de smaak kom je dan ook vaak de geschilde appels tegen die helemaal bruin zijn geworden, getoaste toetsen, sherryachtige smaken en noten. Witte wijnen veranderen van kleur door oxidatie tot ze helemaal bruin zijn geworden.
Een wijn die zeer licht geoxideerd is vaak gewoon nog te drinken en kan zelfs lekker zijn.  

Kan een wijn dan helemaal niet tegen zuurstof? Toch wel en soms heeft een wijn juist zuurstof nodig om de aroma's sneller vrij te laten komen vandaar verluchting door middel van het karaferen van bepaalde jonge rode wijnen waardoor ze tevens ook wat milder overkomen.  Daarnaast zijn er ook wijntypes die juist door een bewuste en gecontroleerde oxidatie tijdens het vinificatieproces hun specifieke karakter krijgen zoals Sherry en Madeira. Persoonlijk ben ik een liefhebber van wijnen met een oxidatief karakter die bewust zo gemaakt zijn door de wijnmaker zoals bijvoorbeeld ook een vin jaune uit de Jura.

Uitendelijk zal iedere witte wijn oxideren als je hem maar lang genoeg laat liggen. Bij de top Bourgogne wijnen uit grote jaren mag dit echter niet voor de eerste 10+ jaar optreden.

Vanaf 2003 werd duidelijk dat de voortijdige oxidate een systematisch probleem bleek te zijn. Zeseneenhalf  a zeven jaar na de botteling van de wijnen begonnen de problemen zich te manifesteren.  In 2004 schreef Steven Tanzer er voor het eerst publiekelijk over waar de desbetreffende wijnboeren uit Bourgogne toen meteen op reageerden dat er geen oxidatie probleem met hun wijn zou bestaan. In het Engels wordt voor de voortijdige oxidatie de term "premox" (premature oxidation) gebruikt.

Naar schatting schijnt tussen 1995 en 2001 maar liefst 9% tot 23% van alle witte top wijnen uit de Bourgogne een oxidatie probleem te hebben. Uitschieter is 1995 waarvan men uitgaat dat het in dat jaar om 50% gaat. Sommige wijnproducenten hebben er trouwens meer last van dan andere.

meursault clos du cromin jean du monnier

De mogelijke oorzaken van de voortijdige oxidatie van de witte Bourgogne wijnen zijn:
- teveel battonage (het bewegen van de droesem in het vat)
- gebruik van te weinig zwavel
- achteruitgang van de algemene kwaliteit van de kurk
- kurken die bewerkt zijn met andere bleekmiddelen (peroxide)
- een silicone laag op de kurk in plaats van paraffine die meer zuurstof doorlaten
- druiven die te zacht geperst worden waardoor er te weinig phenolen vrijkomen

Afgelopen zondag sprak ik nog met Geraldine, de wijnmaakster van Alex Gambal uit Beaune, die me vertelde dat de oorzaak waarschijnlijk een combinatie is van de diverse zaken hierboven vermeld.

Vorige maand was ik in de Rheingau en heb daar op de wijnuniversiteit van Geisenheim twee dagen les gekregen van professor Monica Christmann de hoofd-oenoloog van dit instituut. Zij voegde een voor mij nieuwe verklaring toe aan het bovenstaande rijtje mogelijke oorzaken. Er bestaat blijkbaar een stof in wijn, reductonen genaamd, die net doet alsof het sulfiet is maar het absoluut niet is. In de sulfietanalysis die men vroeger maakte kon men deze reductonen dus niet van echt sulfiet onderscheiden met als resultaat dat de wijnmaker dacht dat er genoeg sulfiet in de wijn zat terwijl dit niet het geval was.

Mocht je in de toekomst een witte top wijn uit de Bourgogne willen aanschaffen kijk dan eerst even op de website  Oxidized Burgundies waar je per wijnmaker en jaar kan nakijken of er oxidatie problemen bekend zijn. 

Ondertussen heb ik maar een Meursault, Clos du Cromin (lieu dit) 2001 van Jean Monnier opengetrokken. Valt welliswaar niet onder de top Bourgogne waarnaar ik hierboven refereer maar is een heerlijk glas wijn. Kleur is intens geel naar het goudgele toe. Een volle complexe neus met wat lactische toetsen, boter, appelsienen, overrijp fruit, wat citroen en een mooie verweven houttoets. Ook in de mond komt het volle en ronde terug met wat exotisch fruit en krenten. Een evenwichtige wijn met een lange afdronk. Vinama: 16pnt.

00:07 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (4) | Tags: bourgogne |  Facebook | |  Print

02 maart 2010

Belgische wijnrariteit van 40+ uit Over-Yssche

Tegenwoordig willen de Belgische wijnen wel eens in de prijzen vallen zowel lokaal op bijvoorbeeld Megavino maar ook internationaal zoals vorig jaar toen Paul Vleminckx met zijn schuimwijn Chardonnay Meerdael Brut de "Great Gold Medal" won op het Concours Mondial de Bruxelles in Valencia.

Na een mooie degustatie avond onder vrienden met als thema "kelderresten", waar overigens de Californische cabernet sauvignon uit 1997 van Barnwood Vineyards uit Santa Barbara County de topper was, werd er nog een kelderrestje naar boven gehaald.

barnwood vineyards 1997 cabernet sauvignon santa barbara


De gastheer serveerde deze wijn zoals alle wijnen die avond blind. De wijn had een bruine caramel kleur en dikke vette tranen. De kleur deed vermoeden dat het hier om een fles ging die vergeten was in kelder en dus een zekere leeftijd had. In de neus had ik echter nog een vrij frisse indruk met bloemen en rabarber. In de mond een volle zoete aanzet maar nog duidelijk ondersteund door stevige zuren. Noten en caramel toetsen en verder vond ik het in de smaak wel iets weg hebben van een pedro ximenez alhoewel dat het zeker niet kon zijn. Er zat ook iets muskaat-achtigs in zoals in dat van een Rivesaltes en er was een eindeloze afdronk met vooral krenten. Het was een wijn met een zekere leeftijd maar nog springlevend en met zelfs nog potentieel. Fantastisch lekker . Vinama: 19+pnt.   
Het zal je niet verbazen dat niemand geraden heeft wat dit voor wijn was want het was namelijk een fles wijn uit België. Een Vin Blanc Doux Extra van P.Paillet & Fils uit Over-Yssche oftewel Overijse. We zaten allemaal met ongeloof naar de onthulling van de fles te kijken want hoe was het mogelijk dat zo'n oude fles Belgische wijn nog zo hemels lekker kan zijn? Dat blijft toch niet goed? Blijkbaar wel dus.

En hoe oud was deze wijn precies? Er stond geen jaartal op de fles maar het verhaal achter de fles is alsvolgt. De gastheer had deze fles gekregen in 1972 van zijn toekomstige buurman toen hij zijn nieuwe huis naast deze buurman is gaan bouwen. Het was dus een welkomstgeschenk. Volgens deze buurman is deze wijn in 1908 in Antwerpen bekroond en daarvoor ook nog in London. Hoe oud de fles wijn precies was zullen we nooit weten maar toch minstens een jaar of 40 of zo. Leuk detail was dat de fles geen 75cl bevatte maar 70cl.

vin blanc doux paillet over yssche
Een Belgisch kelderrestje van een veertigtal jaar oud of meer, chapeau!

23:31 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (4) | Tags: belgische wijn |  Facebook | |  Print

22 februari 2010

Chambre d'Hôte: Domaine Comtesse Michel de Loisy in Nuits-Saint-Georges

Op zoek naar een uitvalsbasis in de Bourgogne was de keuze gevallen op een mooi gastenverblijf in Saint-Romain vlakbij Meursault maar door onvoorziene werken aldaar werd dit bezoek helaas door de eigenaresse geannuleerd. Toen dus op korte termijn op zoek naar een alternatief en in de Côte de Nuits regio uitgekomen en wel in een andere "saint" namelijk het dorp Nuits-Saint-Georges.

Het bij de "Charmes chambre d'Hôte" aangesloten gastenverblijf van Comtesse Michel de Loisy ligt midden in het centrum. Het prachtige huis is in 1850 gebouwd in nog altijd in handen van de familie de Loisy. Destijds heeft deze familie fortuin gemaakt met het produceren van schuimwijnen en dan vooral de rode versie die toen zeer populair was.

chambre d'hote nuits saint georges domaine loisy
De zitkamer waar je heerlijk met een glas Nuits-Saint-Georges van het huis voor de open haard kunt zitten.

Vanaf het moment dat je Domaine de Loisy binnenkomt stap je een ander tijdperk binnen. Het snelle, hectische leven blijft buiten de muren van dit huis. De tijd is hier stil blijven staan, alles is nog precies zo zoals het destijds in 1850 geweest moet zijn.
Kom je langs de achterkant binnen (daar is namelijk de parking) kom je eerst in een overdekte wintertuin met zeer veel groen met zelfs planten die in 1850 de grond in gegaan zijn en volières met kwetterende parkieten.

chambre d'hote boudoir nuits saint georges domaine loisy cour
De kamer Boudoir met zicht op de binnenplaats en op de buurman, domein Chicotot. 

In totaal zijn er vijf kamers waarvan twee suites. In tegenstelling wat het oude gebouw zou doen verwachten was de kamer zeer goed verwarmd. We hadden de kamer Boudoir uitgekozen en dat was een prima keuze. Een ruime kamer met een klein bureau, een kingsize bed, een badkamer voorzien van alle gemakken en natuurlijk een boudoir. Een boudoir is letterijk een pruilkamer en was oorspronkelijk de ruimte gelegen naast de slaapkamer van de vrouw, waarin zij zich kon wassen en kleden. De kamer hangt vol met portretten van de familie Loisy. 

chambre d'hote petit dejeuner nuits saint georges domaine loisy cour
De ontbijtkamer waar met een antieke kachel op hout wordt gestookt.

Iedere ochtend komt er een man die al tientallen jaren voor de familie werkt de houtkachels en de openhaard aansteken alsook de voorraad hout aanvullen.

De familie Loisy had vroeger ook een wijngaard in Clos Vougeot en maken nu nog steeds wijn met onder andere de AOC Nuits-Saint-Georges, Vougeot 1e Cru en Crémant. De wijnen worden ergens anders gevinifieërd dus verwacht niet dat je het idee hebt dat je bij een wijnboer overnacht. De wijnen van het domein zijn wel ter plekke te koop en de Nuits-Saint-Georges heb ik geproefd en dat was een goed glas wijn.

In een van de tijdschriften die in de gang lagen las ik een leuk artikel over Domaine de Loisy. Comtesse de Loisy had vroeger blijkbaar een voorliefde voor sportauto's en zij heeft ooit eens een kist Clos de Vougeot 1945 geruild tegen een sportwagen. De Comtesse hebben we zelf tijdens ons verblijf niet gezien want ze lag zwaar ziek op bed en ondertussen heb ik vernomen dat ze overleden is. Haar dochter Françoise runt de chambre d'hôte tegenwoordig.

chambre d'hote nuits saint georges domaine loisy cour
De binnenplaats in de zomer.

Gelegen midden in Nuits-Saint-Georges, gratis privé parking aanwezig, geen zwembad, gratis wireless internet verbinding op de begaande grond, werkt niet tot in de kamer. 
Op loopafstand van de domeinen Georges Chicotot en Philippe Gavinet die een bezoek waard zijn. Een prima uitvalsbasis om de Côte de Nuits maar ook de Côte de Beaune te bezoeken.

Domaine Comtesse M. de Loisy
28, rue Général de Gaulle
Route de Beaune
21700 Nuits-Saint-Georges
FRANCE
+33 (0)3 80 61 02 72

domaine.loisy@wanadoo.fr 
www.domaine-de-loisy.com

17 februari 2010

De zoete (Sauternes) inval

sauternes chateau guiraud botrytis met bij
Druiven aangetast door edele rotting oftewel botrytis cinerea (foto Château Guiraud).


SAUTERNES, FILS DE DIONYSOS

Oh, Sauternes! Vin de joie
Soleil en Bouteilles
Lorsque je te déguste
Mon palais en émoi
De douceur s'émerveille.
Joyau de ce terroir
Que la vigne nous donne
Le temps est plein d'espoir
Avec la main de l'homme.
Les brouillards du Ciron
Caressent les grains de velours
Le soleil et la saison
Tendrement leur fait la cour,
Né de cette union
Botrytis cinerea,
Précieux champignon
Offre son pourri délicat
Au sémillon,
Muscadelle et sauvignon

 Vendangé grain par grain
Délicatement pressé
Elevé avec soins
Par le maître de chai,
Le nectar délicieux
Pour être à l'apogée
Dans le chêne précieux
Des mois doit séjourner.
Oh, Sauternes ! Vin d'amour
Aux arômes délicats,
A la robe dorée,
Après ce long parcours
Tu nous combles de joie.
Nos papilles s'éveillent
Jamais on ne t'oublie
Or en bouteille
Source de ce pays
Vin que j'aime, Oh ! Sauternes
Devant toi, je me prosterne.

van Brigitte FAURE

08:00 Gepost door Vinama in Wijn poëzie | Commentaren (0) | Tags: sauternes, bordeaux, botrytis |  Facebook | |  Print

06 februari 2010

Vlaamse wijnblogdagen: De letter V.... van Vaten

Deze keer schrijven de Vlaamse wijnbloggers allen over een onderwerp dat begint met de letter "V". Weer eens wat anders dan allemaal over dezelfde druif, wijn of wijnstreek te schrijven. Ieder kan zijn eigen interpretatie geven en dus zullen er een veertiental hopelijk verschillende onderwerpen te lezen zijn op de Vlaamse wijnblogs vanaf vandaag.

tonnelerie 1 françois feres bourgogne
De boomstammen worden zo uit het bos aangeleverd.

Het was al jaren mijn wens om ooit eens een tonnellerie (kuiperij) in Frankrijk te bezoeken. Als je met wijn bezig bent kom je links of rechtsom vaak in aanraking met wijn die op hout is opgevoed. Nieuwe eikenhouten vaten, van één of twee wijnen (oftewel vaten van één of twee jaar oud) of grote oude houten foeders. Over de invloed van hout op de wijn ga ik het niet hebben vandaag maar wel over hoe die vaten gemaakt worden.

tonnelerie 2 françois feres bourgogne
Grégory Juhel van François Frères naast de in stukken gezaagde boomstammen.

Dat het af en toe handig is om relaties te hebben merkte ik toen ik bij een tonnellerie wou binnen geraken. Na een telefoontje van een gerenommeerde wijnmaker in de Bourgogne naar de tonnellerie François Frères  om meneer Leenders te ontvangen was alles meteen geregeld.

tonnelerie 3 françois feres bourgogne
Het hout wordt gespleten.

François Frères  is in de wijnwereld een begrip wat houten vaten betreft. Je vindt hun vaten over de hele wereld en bij de meest befaamde wijndomeinen zoals Domaine Romanee Conti in Vosne-Romanee en Gaja in Italië. François Frères is gevestigd in Saint-Romain niet ver van Meursault in Bourgogne. Ik dacht meteen even de wijnmaker Thierry Guyot te bezoeken in hetzelfde dorp die daar prachtige natuurlijke wijnen maakt maar zijn vrouw vertelde me dat hij die dag zou gaan jagen dus dat zal voor mijn volgende reis zijn.

tonnelerie 4 françois feres bourgogne
De vorm van de duigen wordt al zichtbaar.

Het maken van vaten is nog altijd een traditie in Bourgogne. Ook al worden er op een dag een 120 vaten gemaakt bij  François Frères  het doet allemaal nog zeer ambachtelijk aan met zeer veel handenarbeid. En dat al vier generaties sinds bijna honderd jaar. Naast de tonnellerie in Saint-Romain maken ze ook vaten in op acht andere plaatsen zoals de Bordeaux streek, Hongarije, Australië en Schotland voor jawel Whisky. Van alle vaten die ze maken wordt 75% voor wijn gebruikt en 25% voor whisky.  François Frères  heeft een wereldwijd marktaandeel van 20%.

tonnelerie 5 françois feres bourgogne
Het hout droogt twee à drie jaar in de buitenlucht.

De hoeveelheid hout die François Frères  permanent in voorraad heeft staat garant voor een vaten productie van drie jaar.

tonnelerie 6 françois feres bourgogne
Dit rijtje duigen, een puzzle, wordt uiteindelijk een vat.

tonnelerie 7 françois feres bourgogne
Het branden van de binnenkant van de vaten. De "chauffe" bepaald de in grote mate hoeveel invloed het hout op de smaak van de wijn zal hebben. Hazelnoot, geroosterd brood en vanille zijn o.a. de aroma's in wijn die van houten vaten komen. 

tonnelerie 8 françois feres bourgogne
In al deze vaten brand een hout vuur om ze van binnen te toasten. Alhoewel het hartje winter was liepen de mannen daar in korte broek vanwege de warmte met al die vuurtjes. Het rook er ook heerlijk.

tonnelerie 14 françois feres bourgogne
De zijkanten van het vat worden op maat gezaagd. Je ziet de rode laserstraal op het hout die de zaagcirkel aangeeft.

tonnelerie 10 françois feres bourgogne
De luchtdichtheid wordt getest om te voorkomen dat er vaten de deur uitgaan die zouden gaan lekken als er eenmaal wijn in zit.


tonnelerie 11 françois feres bourgogne
Het eindresultaat. Er worden hier negen verschillende soorten vaten gemaakt. Van het 225L Bordeaux vat, 228L Bourgogne vat tot 300L, 350L, 400L, 500L en 600L.  Met behulp van een laserbrander wordt het logo of de naam van het wijndomein in het vat gebrand. 

tonnelerie 12 françois feres bourgogne
Ingepakt en klaar voor transport naar de wijnmaker.

tonnelerie 13 françois feres bourgogne

Na de rondleiding zijn we hartelijk ontvangen door Max Gigandet de verkoopsdirecteur die om half elf 's ochtends een Chassagne-Montrachet 1e Cru Les Chenevottes 1998 van Gérard Maurice open trok. Dat noem ik nog eens een goed begin van de dag.
Samen met
Sarah Fagan van het wijnhuis De Bortoli Yarra Valley in Australie en een student oenologie van de UC Davis University uit Californië (die stage liep in de Bourgogne) hebben we de fles soldaat gemaakt terwijl het onderwerp van ons gesprek uiteraard over vaten en wijn ging. Van Sarah (28 jaar) zullen we in de toekomst nog wel wat horen want ze is in 2009 door Gourmet Traveller Wine Magazine uitgeroepen tot "Young Winemaker of the Year".  

Een schitterend bezoek met een fantastische rondleiding van Grégory Juhel, met dank aan Tonnellerie François Frères.

Tonnellerie François Frères
Saint-Romain
France
+33-3 80 21 23 33
courriers@francoisfreres.com
www.francoisfreres.com

12:50 Gepost door Vinama in Vlaamse Wijnblogdagen | Commentaren (13) | Tags: bourgogne |  Facebook | |  Print

03 februari 2010

Restaurant tip: Loiseau des Vignes in Beaune

Je kent die situatie waarschijnlijk wel. Met zijn tweeën naar een restaurant en zin in een goed glas wijn bij de maaltijd, zowel wit als rood maar twee flessen bestellen als je nog moet rijden is misschien geen goede optie. Bij de halve flessen is de keuze zeer gelimiteerd als ze er überhaupt al hebben en in de huiswijn per glas heb je al helemaal geen zin in.

Dat probleem zou ik die avond niet hebben. Ik had namelijk het restaurant Loiseau des Vignes voor die avond speciaal uitgekozen voor hun wijnkaart en ik wist dat het qua wijn wel goed zou zitten. Wat het eten betreft moest het ook wel goed zitten want de eigenaar Bernard Loiseau kreeg in 1991 zijn derde Michelin ster voor zijn restaurant Relais Bernard Loiseau. Bernard is helaas op jonge leeftijd in 2003 overleden en nu runt zijn vrouw Dominique de Groupe Bernard Loiseau die bestaat uit twee restaurants in Parijs en twee in de Bourgogne waarvan één ook een luxueus Relais & Châteaux hotel heeft. De drie Michelin sterren voor Relais Bernard Loiseau zijn er trouwens nog altijd.

restaurant Loiseau des Vignes  beaune 3


Naast Relais Bernard Loiseau heeft men dus ook sinds 2007 het restaurant Loiseau des Vignes in het historische centrum van Beaune.  Uniek aan dit restaurant is dat je er 70 verschillende wijnen per glas kunt bestellen en niet de minste. Uiteraard is komt het grootste gedeelte van de wijnen uit de Bourgogne (50) maar ook bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland staat op de kaart. De wijnen zijn uitgekozen door Eric Goettelmann,  de sommelier van het drie sterren restaurant in de groep. Voor alle duidelijkheid,  Loiseau des Vignes heeft vandaag de dag geen enkele Michelin ster.

Bij de reservering van de tafel hadden we wel even doorgegeven dat we een tafeltje bij de "wijnmuur" zouden waarderen want het kleine restaurant bestaat eigenlijk uit twee aparte delen. Pal naast de wijnmuur is het dus ook geworden met zicht op de flessen van Jadot, Drouhin, Faiveley, Bichot, Bouchard... maar ook zeer grote flessen van Coche-Dury, Bonneau du Martray, Comtes Lafon en Domaine Raveneau. De prijzen per glas (8cl) gaan van 3 tot 45 Euro.

restaurant Loiseau des Vignes  beaune 2

We zijn voor het Menu Découverte van chef Christophe Quéant  gegaan. Een heerlijk vijf gangen menu voor 75€. Op de kaart staan Franse en ook vooral Bourgondische specialiteiten. De varkenswangetjes waren een openbaring voor me.
   
Wat de wijnen betreft had ik voor ons beiden iedere keer een andere wijn uitgekozen zodat we uiteindelijk een zevental verschillende wijnen hebben geproefd tijdens het diner. Wat is er de revue gepasseerd?
Een prachtige La Chateniére 2007 van Marc Colin, Saint-Aubin (6€). Wat kan die man wijn maken zeg. Een Chassagne-Montrachet 2007 van Vincent Dancer (9€), een Chassagne-Montrachet 2007 van Lucien Muzard (6€). Een fantastische volle brede, minerale complexe Coche-Dury, Meursault 2007 (12€). Een exotische Meursault 2004 van Bernard Bonin (11€). Een Vougeot 1e Cru Les Cras 2005 van Domaine de la Vougeraie (13€) en een Chambolle-Musigny 2005 van Charlopin.     

Een absolute aanrader voor elke wijnliefhebber. Wanneer komt er zo'n restaurant in België want ik wil meteen een tafel reserveren?

Restaurant Loiseau des Vignes
31, rue Maufoux - 21200 Beaune
Tél. : 03 80 24 12 06
Loiseau des Vignes website

23:21 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (5) | Tags: bourgogne |  Facebook | |  Print

28 januari 2010

Hospices-de-Beaune, wijnen voor een goed doel - Deel 3

Nog geen week later stonden we voor de poort van de 'Cuverie des Hospices-de-Beaune'. Na hartelijk te zijn ontvangen door de Roland Masse werden we door zijn oenoloog Sébastien Lecomte rondgeleid. Vanaf het punt waar de druiven na de oogst binnenkomen tot de kelder met de vaten wijnen toe.   

Hospice de beaune cuverie bourgogne
De cuverie met links boven het automatische pigeage systeem.

Van de 60ha wijngaarden zijn er 50 met pinot noir en 10 met chardonnay. Tijdens de oogst worden er kistjes voor 15kg druiven gebruikt door een honderd tot honderdvijftig mensen. De hele oogst wordt in tien dagen binnengehaald. In 2008 werd 30% van de oogst weggegooit vanwege de minder kwaliteit. Voor dit trieëren worden dertig personen aan het werk gezet. De cuverie die sinds 1994 net buiten het centrum van Beaune staat heeft een vijfenveertigtal roestvrijstalen en temperatuur gecontroleerde cuves. De pigeage gebeurd volledig automatisch.

Hospice de beaune cuverie chai pieces bourgogne

Er worden 44 verschillende cuvées gemaakt. Deze worden alle in primeur verkocht en moeten dan nog opgevoed worden (zie voor uitleg deel 1). Ik heb het domein bezocht twee weken voordat de veiling van de jaargang 2009, 799 vaten, zou plaatsvinden. Alle wijnen zaten nog maar enkele weken in houten vaten (piéce noemt men deze in de Bourgogne) De rode wijnen moesten hun malolactische gisting nog ondergaan en sommige wijnen waren nog bezig met het einde van hun alcoholische gisting. Je hoorde ze nog pruttelen in het vat.  

Hospice de beaune cuverie pipets bourgogne

Iedereen die wel eens jonge wijnen van het vat heeft geproefd weet dat dit niet altijd een pretje is en dat vooral door de tannine van de rode wijnen. Bij deze 2009 jaargang was het echter een plezier om ze zo jong te proeven. Zo ontzettend toegankelijk en aangenaam om nu al te drinken. Het zou te veel zijn om alle wijnen te beschrijven die we geproefd hebben maar hier volgt toch een indruk: 

Van de Cuvée Forneret, Savigny-lès-Beaune Premier Cru  hadden ze mij meteen een flesje mee mogen geven en die malo is helemaal niet meer nodig. Zeer zwoel fruit in de neus met een mooie medium aanzet, rijp fruit, rond en fijne tannine.

De tien vaten van deze wijn werden twee weken later verkocht voor een prjis van 2.600 tot 3.000 Euro per vat. Reken daar nog ongeveer 2.300 Euro aan kosten bij (500,00 Euro voor het vat + veiling kosten + élevage kosten bij een wijnboer) dan heb je de uiteindelijke prijs per vat, exclusief BTW. Delen door 288 en je hebt de prijs per fles.  

De Cuvée Lebelin, Monthélie Premier Cru had zoet fruit zoals aardbeien in de neus. Een kruidige aanzet met vol fruit en fijne zuren (iets te weinig misschien). De twaalf vaten zijn verkocht op de veiling voor 2.600 tot 2.800 per vat.
hospice de beaune cuverie sebastien lecomte
Links Sébastien Lecomte, oenoloog van Hospices-de-Beaune (bron foto: F.Leman)

Cuvée Boillot, Auxey-Duresses Premier Cru had een geconcentreerde kleur met ook het zwoele rode fruit. In de mond duidelijk hout, tannine en eucalyptus wat niet erg gewaardeerd werd door de vrouwen in het gezelschap. De mannen dachten er anders over.  De tien vaten zijn verkocht op de veiling voor 3.200 Euro per vat.
De Cuvée Cyrot Chaudron, Beaune Premier Cru was nog aan het gisten en had nog 3-4gram suiker wat nog zou zakken tot 2gram volgens Sébastien Lecomte. In de mond een zeer volle aanzet van fruit, bramen en confiture met ronde tannine. De veertien vaten zijn verkocht op de veiling voor 3.200tot 3.800 Euro per vat.

Cuvée Jéhan de Massol, Volnay-Santenots Premier Cru was een rijke, krachte wijn met hout en een fijne afdronk. De vierentwintig vaten zijn verkocht op de veiling voor 5.000 tot 6.000 per vat. Cuvée Dames de la Charité, Pommard Premier Cru had een gesloten neus en was krachtig in de mond met een stevige dosis tannine. De dertig vaten zijn verkocht op de veiling voor 5.000 Euro per vat.

Cuvée Baronne du Baij, Corton Clos du Roi Grand Cru had kersen en alcohol in de neus. Je merkte duidelijk dat je nu de topwijnen in het glas had want ze waren een stuk minder toegankelijk. De vijftien vaten zijn verkocht op de veiling voor 10.000-13.500 Euro per vat. Cuvée Georges Kritter, Clos de la Roche Grand Cru had krieken op alcohol een mooie krijdigheid en stevige tannine. De vier vaten zijn verkocht op de veiling voor 30.000 tot 32.000 Euro per vat.
Cuvée Madeleine Collignon, Mazis-Chambertin Grand Cru was gesloten en zeer jong. De zevenentwintig vaten zijn verkocht op de veiling voor 24.000 tot 29.000 Euro per vat.

Hospice de beaune cuverie mazis-chamberitn cuvee madeleine collignon 2009 bourgogne
Het nummer op het vat is het lotnummer op de veiling.
 
De witte wijnen waren fantastisch. Cuvée Françoise Poisard, Pouilly Fuissé was nog aan het gisten. Bij de witte wijnen vond ook de batonnage nog plaats dus de wijnen waren allemaal ondoorzichtig troebel. Dit heeft echter geen negatieve invloed op de smaak. Heerlijke wijn met frisse pomplemousse, citroen toetsen. De drieëntwintig vaten zijn verkocht op de veiling voor 3.200-3.800 per vat.
Een maatje serieuzer waren de Cuvée Philippe le Bon, Meursault-Genevrières Premier Cru (acht vaten zijn verkocht voor 10.500 tot 12.000 Euro), boter en citroen toetsen en de Cuvée de Bahèzre de Lanlay, Meursault-Charmes Premier Cru (zestien vaten zijn verkocht voor 7.500 tot 9.500 Euro). Voor de witte wijnen wordt enkel tronçais hout gebruikt omdat dat de wijnen minder markeerd.  

De Cuvée François de Salins, Corton Charlemagne Grand Cru was nog niet klaar met zijn alcoholische gisting en had nog wat suiker. De acht vaten zijn verkocht op de veiling voor 23.000 tot 30.000 Euro per vat.
De laatste witte was het klapstuk. Slechts vier vaten worden er gemaakt van de Cuvée Dames de Flandres, Bâtard-Montrachet. Een zeer complexe wijn die zich begint te vormen en waar het romige en boterachtige van de chardonnay van afdruipt. De vier vaten zijn verkocht op de veiling voor 53.000 tot 65.000 per vat.

Hospice de beaune cuverie white wine blanc meursault charmes bourgogne

De lokale négociants die van oudsher de traditionele kopers zijn op de Hospices-de-Beaune veiling zijn trouwens helemaal niet happy dat de wijnveiling tegenwoordig ook voor particulieren open is en dat er zelfs vanaf het internet live geboden kan worden. Dit heeft er namelijk toe geleid dat de prijzen de hoogte in zijn gegaan want iedereen in de hele wereld heeft nu toegang naar deze wijnen. De 2009 veiling heeft in totaal 5.000.000 Euro opgebracht. Niet slecht als je weet waar de inkomsten naar toe gaan.

Bourgogne 2009, een jaartal om in de gaten te houden zodra ze op de markt komt want er zullen veel mooie wijnen tussen zitten.  

Voor deel 1 Hospices-de-Beaune, wijnen voor een goed doel  zie 17 januari
Voor deel 2 Hospices-de-Beaune, wijnen voor een goed doel zie 21 januari

21 januari 2010

Hospices-de-Beaune, wijnen voor een goed doel - Deel 2

Voor deel 1 zie 17 januari

De eerste twee wijnen werden inmiddels geschonken. Een Pouilly-Fuissé 2006, Cuvée Françoise Poisard die een ingetogen neus had en bleef houden zelfs na het walsen. In de mond een frisse aanzet met wat lichte molligheid. Fruitig, vooral exotisch en wat boter. Fijne zuren, mooi in balans en een lange afdronk met een spoor van alcohol. Roland Masse: 'Door de overrijpe druiven van het jaar is het een krachtige wijn geworden wat de mineraliteit wat wegdrukt'. 'Goed gemaakt' lees ik in mijn notitieblokje.

Daarnaast een Meursault Genevrières Premier Cru 2006, Cuvée Philippe le Bon die ook een gesloten neus had maar waar de mineraliteit wel naar boven kwam. In de mond een volle brede aanzet met vanille en hout maar gelukkig niet te dominant. Iets vettige textuur, brioche en mineralen. Ook hier de zuren weer precies op maat. Heeft veel potentieel.

Meursault Genevrières Premier Cru 2006, Cuvée Philippe le Bon


Vervolgens over op de rode wijnen met een Beaune Premier Cru 2005, Cuvée Dames des Hospitaliers. Een lichtrode kleur en een aromatische neus van rood fruit en cederhout. In het begin een echte charmeur maar gaat helaas wat achteruit na even in het glas te hebben gestaan. In de mond een fruitige medium aanzet. Doet wat jong, strak en droogtrekkend aan in mond maar er zit toch ook materie en potentieel. Roland Masse legt uit dat deze wijn van een wat zanderige ondergrond komt wat het verschil met de volgende wijn en de lagere aciditeit verklaard.

De Beaune Premier Cru 2005, Cuvée Nicolas Rolin had een vrij donkere kleur voor een pinot noir met nog een lichte paarse gloed wat komt door de rode klei van deze wijngaard. Een mooie maar discrete neus. Daarna komt het vollere fruit naar boven met verweven hout. Geeft een wat zachtere indruk. In de mond heeft de tannine duidelijk de overhand naast de hoge zuurgraad en is de wijn nog niet in evenwicht. Nog te jong en afblijven dus. Deze wijn is identiek hetzelfde gemaakt als de vorige wijn en geografisch liggen ze slechts enkele honderden meters uit elkaar.

zeebaars met algen, gemarineerde courgette, hazelnootboter met gember en Bouchot mosselen Alex colonnaDan was het tijd voor het heerlijke voorgerecht van Alex Colonna (Auberge du Pêcheur): zeebaars met algen, gemarineerde courgette, hazelnootboter met gember en Bouchot mosselen. Hierbij werden twee witte wijnen geserveerd. De Meursault Charmes Premier Cru 2005, Cuvée Albert Grivault had iets minder koud geserveerd mogen worden. Een strogele kleur met een volle neus van rijp fruit en een lichte houttoets. De neus evolueert wat negatief naar mate hij in het glas staat. In de mond een volle, complexe wijn met naast het rijpe fruit ook een frisse citrustoets. Aciditeit is duidelijk aanwezig maar is wel fijn. Verder mineralen en een metaaltoets die er volgens Ronald Masse niet in moet zitten en hij concludeert dat de wijn in een gesloten fase zit.

De Corton-Charlemagne Grand Cru 2006, Cuvée François de Salins mocht er zijn. Vrij donkergele kleur met zelfs iets van een licht oranje gloed. Een brede, volle, vineuse, complexe neus met brioche aroma. Ook in de mond dezelfde volheid en complexiteit met rijp fruit en een wat vettige textuur. De onderbouwende zuren brengen deze heerlijke wijn mooi in evenwicht en geven er zelfs een bepaalde elegantie aan.

Meursault Charmes Premier Cru 2005, Cuvée Albert Grivault Corton-Charlemagne Grand Cru 2006, Cuvée François de Salins Hospice de beaune


Bij de wilde eend met spitskool, zalf van aardpeer en maïskroket, nem van gekonfijte eendenbil met teriyaki werden twee rode wijnen geserveerd. De kleur van de Volnay-Santenots Premier Cru 1999, cuvée Jehal de Massol had zo goed als geen evolutie voor een wijn van tien jaar en was zelfs nog wat geconcentreerd. Eerst wat muf in de neus wat later verdwijnt. Verder sous bois, natte bladeren, champignons en wat truffel in de neus. Medium aanzet met frambozen en de wijn wordt gedragen door een frisse zuurgraad. Doet nog jong aan met nog veel potentieel.

De Pommard 1e Cru 2005, Cuvée Dames de la Charité heeft een vrij donkere, kersenrode kleur. Zwoel en rijp fruit in de neus zoals aardbeien. Complex en kruidig. 'Zo moet ie!' lees ik in mijn proefnotitie. In de mond een mooie wijn maar met een toch wat nerveuze aciditeit maar niet agressief. Ook hier zit potentieel in.

Volnay-Santenots Premier Cru 1999, cuvée Jehal de Massol  Pommard 1e Cru 2005, Cuvée Dames de la Charité hospice de beaune


Bij de laatste wijnen werd een kaasbordje geserveerd wat ik wijselijk heb laten staan tot ik beide wijnen goed geproefd had. Rode wijn en kaas, ik blijf het geen ideale combinatie vinden en laat het vaak aan me voorbij gaan omdat de kaas in de meeste gevallen de wijn geen recht doet.

Als afsluiter kregen we een Mazis-Chambertin Grand Cru 2002, Cuvée Madeleine Collignan in het glas waarvan de kleur een begin van evolutie vertoonde. Aroma's van kersen, hout en bos. Had van mij wat meer complexiteit mogen hebben. In de mond een krachtige aanzet en dit is duidelijk een wijn met ruggengraat. Nog wel zeer jong dus laten liggen.

Als laatse wijn een Clos de la Roche Grand Cru 2002, Cuvée Georges Kritter. Robijnrode kleur en een ingetogen neus. Na het walsen wat fruit van frambozen en krieken. Viooltjes, cederhout en een gerookte toets. Medium aanzet waar je het fruit goed moet gaan zoeken maar het zit er wel in. Jong, vrij droge en stevige tannine en een warme afdronk van de alcohol. Ik vraag me af wat dit nog gaat worden.

Mazis-Chambertin Grand Cru 2002, Cuvée Madeleine Collignan Clos de la Roche Grand Cru 2002, Cuvée Georges Kritter hospice de beaune


Alle wijnen die deze avond zijn geschonken komen uit de persoonlijke voorraad van Hospice-de-Beaune wat betekend dat ze daar ook opgevoed zijn en helaas nergens in de winkel te verkrijgen zijn. We hebben dus wijnen geproefd die we zo goed als zeker nooit meer in ons glas zullen krijgen.  

Aangezien ik het weekend volgend op deze degustatie in de Bourgogne zou zijn heb ik dankzij Roland Masse de Cuverie van Hospices-de-Beaune kunnen bezoeken in het gezelschap van enkele gildeleden en samen met de oenoloog Sebastien Lecomte de jaargang 2009 uit het vat mogen proeven. Een onvergetelijke, prachtige maar vooral smaakvolle ervaring. Tweemaal ondergedompeld door Hospice-de-Beaune in een week tijd. Wat kan het leven van een wijnliefhebber toch mooi zijn.

Binnenkort deel 3 op Vinama van mijn bezoek aan de Cuverie van Hospices-de-Beaune. Bovenstaand artikel is gepubliceerd in 'Ken Wijn Magazine' van de Vlaamse Wijngilde.