20 maart 2011

Win toegangskaarten voor: Belgovino, Belgische wijnbouwers zonder grenzen

Dat de Belg graag een glas wijn drinkt is geweten maar wist je dat er er ook talrijke zijn die zelf wijn maken in het buitenland?  Op 10 april komen ze naar België voor  de tweede uitgave van Belgovino georganiseert door Vino Magazine. De interesse voor wijn gemaakt door Belgen is enorm gegroeid en de waardering gestegen. Deze wijnproducenten hebben u allemaal ook een verhaal te vertellen. Ze hadden een droom en hebben die in het verre buitenland of in onze eigen contreien waargemaakt:
- De kleine producent die van nul af aan is begonnen
- De bewuste investeerder
- De zelfstandige of ondernemer die zijn zaak verkocht om een nieuwe droom te beginnen
- De Belg(ische) die een buitenlandse(er) huwde met enkele hectare wijnstokken in de familie
- De gevestigde wijnhandelaar die een kasteel kocht in Bordeaux,
- Enz…

Tijdens de salon van de ‘Belgische Wijnbouwers zonder Grenzen’ krijgt u de gelegenheid om wijnen te ontdekken die geproduceerd worden door Belgen, wereldwijd. De degustatie vindt plaats in een prachtig en haast symbolisch kader: het Koloniënpaleis te Tervuren.

Aanwezige domeinen:

Château Ad Francos (Bordeaux)
Château Bertrand Braneyre (Bordeaux)
Château Branas Grand Poujeaux (Moulis-en-Médoc)
Domaine du Chenoy (België)
Château Closiot (Barsac-Sauternes)
Château de Durette (Beaujolais)
Château Famaey (Cahors)
Château de Fontenille (Bordeaux)
Château Franc Mayne (Grand Cru Classé Saint-Emilion)

Château de Jabastas (Bordeaux)
Château des Grandes Vignes (Sauternes)
Château Goubau (Côtes-de-Castillon)
Domaine Lalande (Languedoc Roussillon)
Lion Perruchon (Lussac Saint-Emilion)
Château de Lussac (Lussac Saint-Emilion)
Château La Marzelle (Grand Cru Classé Saint-Emilion)
Bodegas Mas Alta (Priorat)
Château Mansenoble (Corbières)
Domaine Michel Juillot (Mercurey)

Château de Minière (Bourgueil)
Château Pabus (Bordeaux)
Château Perayne (Bordeaux)
Château Petit Bocq (Saint-Estephe)
Château Tifayne (Côtes de Castillon, Côtes de Francs)
Château Vieux Maillet (Pomerol)
Château Vilatte (Bordeaux)
Château Bel Air (Languedoc)
Château Villemaurine (Grand Cru Classé Saint-Emilion)

Vinama geeft 30 gratis toegangskaarten weg. Geef antwoord op de volgende vraag:

Welk typisch druivenras uit Bordeaux is dominant aanwezig in de wijn van Château La Marzelle en Château Villemaurine uit Saint Emilion?

!! UPDATE 4 APRIL: DE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN !!  Stuur je antwoord naar xxxx  en vermeld naast je naam en adres ook of je één of twee toegangskaarten wenst. 

Dus afspraak op zondag 10 april, wijnen proeven van en met Belgische wijnproducenten
Plaats: Koloniënpaleis, Paleizenlaan, 3080 Tervuren (gratis parking)
Datum : zondag 10 april, van 11 uur tot 18 uur

belgovino 10 april avril tervuren.jpg

15:54 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (2) | Tags: wedstrijd |  Facebook | |  Print

16 maart 2011

Vinama in de krant met Bordeaux

Afgelopen vrijdag verscheen er in de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad het volgende artikel:

IBWE Olaf Leenders De Standaard Het Nieuwsblad 11 maart 2011b.jpg

Klik op het artikel voor uitvergroting.

19:21 Gepost door Vinama in Bordeaux, Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

13 maart 2011

Vin de paille, Jura

Vin de paille oftewel strowijn is wijn die gemaakt wordt door druiven als ze eenmaal geoogst zijn te laten drogen voor een bepaalde tijd alvorens men met het gistingsproces begint. Dit drogen gebeurde vroeger op matten van stro wat vandaag nog wel voorkomt maar ook worden ze tegenwoordig op  bijvoorbeeld houten schappen, rekken of in houten kistjes gedroogd. In de Jura drogen de druiven minimaal zes weken en gedurende deze periode verschrompelen ze waardoor er een concentratie van suiker in de druif optreed. Er is dus geen sprake van nobele rotting zoals dat bij Sauternes het geval is. Tussen Kerst en eind februari worden de druiven geperst en van 100Kg druiven krijgt men ongeveer 15-18L druivensap (20L is officieel het maximum rendement) . Na de gisting blijft er een 15-18L wijn over. Een zeer laag rendement dus waardoor de prijs hoger is en daarom wordt de wijn altijd in halve flessen verkocht.  Vin de paille uit de Jura moet minimum drie jaar op vat rijping hebben gehad en mag onder de appellatie Côtes du Jura, Abois of l’Etoile op de markt gebracht worden.

Vroeger maakte men veel meer vin de paille dan vandaag de dag. Daar waar je het nog tegenkomt zijn o.a. Hermitage in de Noordelijke Rhône, Elzas, Jurançon en Jura in Frankrijk, Australië, Italie (passito), Oostenrijk, Duitsland, Griekenland, Spanje, Zuid-Afrika en USA. Waar wordt het niet gemaakt kan men zich beginnen af te vragen?

Deze vin de paille uit 1999 van Sylvie en Luc Boilley uit St-Germain Les Arlay is gemaakt van 100% savagnin. Een diepe goudgele kleur met een bruine schijn. Een intense neus met krenten, rozijnen, noten en een tarte tatin die net uit de oven komt.  Volle zoete aanzet in de mond met abrikozen, rozijnen, amandelen en kaneel . Een complexe wijn. Een hoge aciditeit die het zoete mooi balanceerd en voor een frisse citrus toets zorgt. In de lange afdronk marsepein en noten. Nu op dronk maar kan nog jaren liggen. Vinama 16pnt.  18,50€ op domein.   vin de paille jura boilley pouilly fume margeret river vin de savoie saint emilion grand cru barolo.jpg

Ook nog in het glas gehad deze week de Mademoiselle M van Alexandre Bain 2007. Een van mijn favoriete Pouilly Fumé’s maar deze natuurlijke wijn uit 2007 is momenteel aan zijn retour begonnen dus nu opdrinken die flessen. Een super mondeuse (druivenras) uit de Savoie , de Arbin van Les Fils de Charles Trosset. Wat een heerlijk rijp fruit, een mondeuse uit duizend en een referentie voor wie eens een mooie mondeuse wil proeven (9,00€ bij Delattre in Jette, Brussel).  Château Franc-Mayne 2001, Grand Cru Saint-Emilion. Een klassieke Bordeaux die het beste nu gedronken kan worden want verbeteren zit er niet meer in. Een heerlijke Barolo Nei Cannubi uit 1998 van Luigi Einaudi waarvan het helaas mijn laatste fles was.

Dan nog een oude rakker uit Australië en wel uit Margeret River. De chardonnay 2001 van Pierro (Ad Bibendum). Deze tien jaar oude wijn had een intens ciroen gele kleur en een boeiende boterige neus met citrus en pompelmoes. In de mond boterkoekjes en mooie mondvulling maar het karakter van de wijn komt van de hoge aciditeit die de wijn ondersteund. Een intense smaak van ananas, een fijne bittertoets en wat hout tannine. Nu drinken maar kan hij zelfs nog wel iets langer mee.

09:11 Gepost door Vinama in Jura | Commentaren (2) | Tags: barolo, australie, saint-emilion, savoie, pouilly-fumé |  Facebook | |  Print

09 maart 2011

Portugese wijn, de kwaliteit springt uit het glas

De ingrediënten:
- Douro
- Dao
- Porto
- Portugal specialist Kris Jeuris

Laat deze allemaal een avondje pruttelen voor de Vlaamse Wijngilde in Brussel en je krijgt gegarandeerd een lekker Portugees stoofpotje.  

Portugal is een land wat tot midden jaren zeventig nog onder een militaire dictatuur gebukt ging.  Pas vanaf 1986 bij de toetreding tot de Europese Unie is de ontwikkeling van het maken van wijn in een technologische versnelling gekomen en kwam vooral de kennis beschikbaar om kwalitatieve wijnen te maken (afgezien van het maken van Port waar men al meester in was).   

Quinta de Saes Cor Doa 2009 (7,90€) beet de spits af en toonde zich als een fruitige, florale frisse wijn met strakke zuren.  De 100% alvarinho van Muros Antigos 2009 (13,48€)  gemaakt door Anselmo Mendes was mineralig met rijp fruit in de mond ondersteund door een mooie zuurgraad en een lange evenwichtige afdronk. Mooi voorbeeld van de kwalitateit die tegenwoordig in Portugal wordt gemaakt. Als derde witte wijn was de Quinta dos Carvalhais Colheita Seleccionnada 2006 (15,17€) gemaakt van de druivenrassen Encruzado en Verdelho het buitenbeentje. Want dit is een witte wijn die houtgisting heeft gehad en intense aroma’s van boter en noten had. In de mond een volle, ronde wijn met een duidelijke houtopvoeding die in wel iets weg heeft van het chardonnay type wijn maar wel een mooie frisheid had.

Bij de rode gingen we terug naar het domein  Quinta de Saes namelijk de Dao 2008 (11,66€), druivenrassen touriga nacional en alfrocheiro preto. Licht zwart fruit in de neus met in de mond hetzelfde fruit maar met een mooie fraicheur, medium tannine en lichte aangename vegetale toets.  2008 was een koel jaar in Dao en deze wijn kan nog wel even liggen.
Vale Raposa Reserva 2008 (11,66€), Douro, touriga nacional en tinta cão van een leisteen bodem, is een wijn met elegant rood fruit zoals kersen en een geroosterde toets in de neus. Een volle aanzet, kruidig, peper en drop. Een allemansvriend waarvan de alcohol in de afdronk opvalt.  

Vervolgens de ‘fieldblend’ Quinta Terra Feita de Cima Po de Poeira 2007 uit Douro (18,92€), van de druivenrassen touriga franca, tinta roriz, tinta cao, touriga nacional en andere. In de neus kersen, viooltjes, pruimen en een lichte houttoets maar wat vooral naar voren komt is de finesse. In de mond een mooie jonge wijn met mineralen en krokante tannine. Kan zeker nog even wat rusten. “Pó betekent 'stofdeeltje', poeira betekent 'stof', op het label van de tweede wijn staat een stofdoek (wat volstaat voor een kleine beetje stof), op dat van poeira staat een stofzuigerkabel. Elk jaar verandert het label omdat elke oogst anders is en aldus andere accenten in de structuur van de wijn legt”, aldus Kris Jeuris.

niepoort morgadio da calçada late bottles vintage 2004 port.jpg


Dan naar de Dao voor de Quinta da Pellada 2007 (40,70€), Dão-blend met lichte dominantie van Touriga Nacional. Een zeer complexe zijn in de neus met bosbessen, cassis cederhout en vooral elegantie.  Mooie rondeur in de mond van deze jonge wijn bomvol fruit en mineralen met een lange afdronk die nog een enorm potentieel heeft en dus nog even mag blijven liggen. Gaat gemakkelijk nog tien jaar mee.

Als afsluiter de Niepoort Morgadio da Calçada Late Bottled Vintage 2004 port (16,40€). Geconcentreerd rood fruit in de neus, zeer fruitig met daarnaast krieken op alcohol en ook wat evolutie in de vorm van bosgeuren en nat hout. In de mond een volle geconcentreerde aanzet met een zalvende structuur. Zeer veel fruit, zoete bramen, cassis en een lange afdronk. Een zeer , zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding  en leg dit maar in je kelder zou ik zeggen of nog beter, schenk dit maar in je glas.

Dit weekend kun je diverse van bovenstaande wijnen zelf gaan proeven tijdens de degustatie bij Wijnhuis Jeuris in Roeselare, Kaaistraat 62a. Doorlopend van 14:00 tot 19:00. www.wijnhuisjeuris.be  

23:44 Gepost door Vinama in Geproefd, Wijn proeverij | Commentaren (2) | Tags: portugal, douro, dao, porto |  Facebook | |  Print

02 maart 2011

Anti-fraude maatregels voor dure flessen wijn

Na het artikel over beleggen in wijn nu maar even kijken hoe de fraude met dure wijn wordt tegengewerkt.

fraude met wijn anti-fraude.jpg

19:21 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

27 februari 2011

Bezoek aan Boutes - Tonnelerie de France, Bordeaux

Vroeger werden de houten vaten voor wijn gemaakt voor de doodeenvoudige reden om de wijn op te slaan. Als container zeg maar. Vanaf eind jaren zestig werden de eikenhouten vaten echter een kwaliteitsfactor bij het maken van wijn.

Voordat de bomen in het bos worden omgezaagd op een leeftijd van ongeveer tachtig jaar kan een tonnelerie een eenmalig bod doen op de boom. De hoogste bieder op die ene boom wint. De boomstammen worden ter plekke waar ze geveld zijn in ruwe staven gesplit en in de buitenlucht gedroogd gedurende 24-36 maanden totdat hun vochtigheids percentage is gezakt naar 18%. Dan worden de staven naar de kuiperij in Beychac et Caillau bij Bordeaux gebracht. (90% van het hout komt uit Frankrijk namelijk uit Allier, de Vogezen en nabij Parijs.
Bij Boutes zijn er in de werkplaats 45 mensen werkzaam om de vaten te maken omdat er ondanks de machines nog veel manueel werk bij komt kijken.

Boutes 1 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

De staven zijn op maat gemaakt en worden gesorteerd naar origine en droogtijd. 

Boutes 2 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

De staven worden in een roos gezet en de ton krijgt zijn eerste vorm.

Boutes 3 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

De vaten worden verwarmd met eikchips, een schitterend vonken schouwspel. De hitte en het regelmatig besproeien met water maakt het hout buigzaam. Dit is nog niet het 'toasten' van de vaten wat pas later plaatsvindt.

Boutes 4 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg
Door middel van een hydraulische tang krijgt het vat zijn finale vorm. Links Eric Besson de Productie manager van Boutes

Boutes 4b Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

Dan volgt de 'bousinage', het toasten van de binnenkant van het vat al naar gelang de wens van de wijnmaker van licht tot zwaar getoast. Deze 'chauffe' is ook nodig om te voorkomen dat de gebogen duigen hun oorspronkelijke platte vorm weer aannemen


 Boutes 5 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

Boutes 6 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

De vaten met voorlopige ringen wachtend op hun zijkant

Boutes 7 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

Glad geschuurde vaten

Boutes 8 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

De definitieve ringen gaan rond het vat

Boutes 9 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

Even bijschaven met de hand voor een optimaal resultaat

Boutes 10 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

Het logo laseren van het wijndomein alsook het type toast (MT=medium toast) 

 Boutes 11 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

Het laser resultaat. Een vat voor Château SunGod van de Great Wall winery uit Shacheng in China

Boutes 12 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

Het aan de binnenkant branden van het gat aan de zijkant

Boutes 14 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

Ingepakt en klaar voor transport

Boutes 13 Bordeaux tonnelerie kuiperij barrel cooperage.jpg

Boutes is een familiebedrijf van de families Boutes en Barthe dat bestaat sinds 1880. Ze maken allerlei maten vaten van 255L tot 660L maar ook grote houten foeders van 10hl tot 100hl.

 

Tonnelerie Boutes de France
33750 Beychac et Caillau - Bordeaux
T +33 (0)5 56 72 87 87

17:00 Gepost door Vinama in Bordeaux | Commentaren (2) | Tags: tonnelerie, kuiperij |  Facebook | |  Print

20 februari 2011

Beleggen in wijn

beleggen investeren wijn.jpg‘Beleggen in wijn’ zijn voor vele wijnliefhebbers vieze woorden want wijn is er toch alleen om gedronken te worden, om van te genieten samen met vrienden en het liefst met een heerlijke maaltijd erbij.

Wat is beleggen eigenlijk?
Volgens Van Dale: Geld beleggen, er een bestemming aan geven, het vastleggen, ergens in steken, op interest zetten, geld in huizen, in effecten beleggen, deze ervoor kopen.
Volgens de beursduivel: Beleggen is investeren. Het idee van investeren is dat u iets opoffert, om later iets groters of mooiers te kunnen bezitten. Een belegger verwacht dat in de loop van de tijd zijn of haar geld zal groeien. Of in ieder geval zijn waarde behoudt.

Dus iemand die in wijn belegt hoopt dat na een bepaalde tijd zijn investering meer waard wordt en als hij zijn waar verkoopt hij dus winst maakt.

Een wijnliefhebber die af en toe eens een fles grote wijn koopt wijn om die later te verkopen en van de winst weer een paar andere ('gratis') flessen koopt die hij dan opdrinkt is theoretisch dus ook een belegger.  De wijnliefhebber die hetzelfde doet maar dan met kisten grote wijn tegelijk en na de verkoop weer investeerd in wijn die hij zelf maar gedeeltelijk of niet opdrinkt is dezelfde soort belegger maar dan in het  kwadraat. En dan heb de ‘echte’ belegger. Wijnliefhebber of niet speelt hier geen rol want alles draait om speculeren en geld verdienen met wijn. Vele van deze beleggers hebben zelf niet genoeg verstand van de wijnmarkt om de juiste beleggingen te doen en ze besteden het uit aan de wijnspecialist of ze investeren in een fonds. De minimum inleg voor zo’n fonds is meestal 100.000 Euro en daarmee gaat de belegger aan wie je het geld toevertrouwd investeren in de topwijnen dezer aarde. Voorbeelden zijn het Wine Growth Fund (Luxemburg) met een minimum inleg van 125.000 Euro voor Class A en voor Class I is de minimum inleg 5.000.000 Euro. Zo kocht een ander wijnfonds van Elite Advisers (ook uit Luxemburg) vorig jaar nog een 1000tal flessen Château Lafite-Rothshild als belegging.

Van welke wijnen wordt een belegger warm?:
Chateau Lafite-Rothschild
Chateau Latour
Chateau Margaux
Chateau Mouton Rothschild
Chateau Haut-Brion
Chateau Petrus
Chateau Cheval Blanc
Domaine de la Romanee-Conti

Zoals uit dit lijstje al blijkt maakt Bordeaux wijn het overgrote deel uit van alle wijnbeleggingen en dan het liefst uit de jaren 1945, 1959, 1961, 1982, 1986, 1989, 1990 1996, 2000 en 2005.  

Liv-ex Claret Chip Index.png

The Liv-ex Fine Wine 100 Index is de benchmark voor het waardeverloop van wijn. In bovenstaande grafiek het verloop van enkele Grand Cru's uit Bordeaux waaruit blijkt dat Lafite-Rothshild en Mouton-Rothshild de beste investeringen zijn.

Als investeerder wil je dat je investering rendement opleverd en of je nu in graan investeerd (tussen december 2009 en december 2010 werd er voor tarwe en maïs een prijsstijging van 52 procent opgetekend Bron:De Tijd), in onroerend goed of kunst dat maakt niet uit. Je kiest wat het beste bij je investeringsprofiel past.
De laatste tien jaar zijn grote Bordeaux wijnen met grote schreden in waarde gestegen, logisch dus dat de beleggers als bijen op de honing afkomen.
Een probleem is dat er steeds meer beleggers in wijn investeren maar het aantal geproduceerde topwijnen niet zo maar kan toenemen. De châteaux zijn beperkt aan een gelimiteerd aantal hectare wijngaard van een bepaalde Grand Cru. In Bordeaux kan men dan wel eens wat grond bijkopen als men geluk heeft maar echt zoden aan de dijk zet het niet. Daarnaast wordt wijn gelukkig ook nog gedronken dus er zijn steeds minder flessen van een bepaalde wijn op de markt wat de prijs van de overgebleven flessen weer laat stijgen.
Resultaat is dat de wijnen nog schaarser worden en nog duurder dus nog meer rendement voor de belegger wat nog meer nieuwe beleggers aantrekt (het bekende cirkeltje). Je begrijpt het al, we hebben het ergste nog niet gezien qua prijzen van de topwijnen. Zo vonden we het een paar jaar geleden volslagen van de zotten dat je voor een 1e Grand Cru Bordeaux uit 2005 maar liefst 550,00 Euro op tafel moest leggen. Nu kost dezelfde wijn tussen de 1.000 en 1.500 Euro per fles. Château Lafite-Rothschild 2009 is sinds hij op de primeurmarkt is al met 36% in waarde gestegen. Sinds 2004 is Château Lafite-Rothschild 2000 met 611% in waarde gestegen. Hallucinerende cijfers nietwaar? Niet vreemd dat mensen die 100.000 Euro in overschot hebben in de verleiding komen dit in wijn te gaan investeren.
 
Nu kunnen we allemaal hard gaan hopen dat iedereen stopt met het beleggen in wijn zodat de prijzen weer naar beneden komen maar je kunt net zo goed hopen dat er deze maand nog een Belgische regering uit de hoge hoed komt. Het zal de komende jaren helaas nog verder de pan uit gaan swingen met de prijzen voor de topwijnen. Gelukkig zijn er nog genoeg andere wijnen die kwalitatief groot zijn en die (nog) niet interessant zijn voor investeerders maar wel voor de wijnliefhebbers.       

Trouwens, had je in 2006 goud gekocht dan was je investering nu driemaal zoveel waard, nog meer dus dan de topwijnen……


Dit artikel maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnbloggers over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven. Links in de kolom onder Vlaamse Wijnblogs" vindt je de andere blogs.

23:26 Gepost door Vinama | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

15 februari 2011

Château Labégorce Zédé 1990, Margaux

Labegorce chateau margaux bordeaux.jpg

Dat 1990 één van de grootste Bordeaux wijnjaren is zou iedere wijnliefhebber ondertussen toch wel moeten weten.  Het was het warmste jaar van de eeuw na 1947 en het jaar met de meeste zon na 1949. Maar wist je dat er ook overvloedig regen gevallen is in 1990 maar dan wel net op de juiste momenten zoals bijvoorbeeld in september toen de cabernet sauvignon druiven nog te klein waren en hun schil te dik omdat hun groei geblokkeerd was door de hitte en droogte.
De regio’s met een compacte bodem zoals Saint-Emilion en Saint-Estèphe waar het water beter werd vastgehouden in de bodem hebben krachtige, geconcentreerde wijnen geproduceerd in tegenstelling tot  de AOC’s met een goed drainerende bodem zoals Graves en Margaux waar men meer last van ‘stress hydrique’ had en waar sommige wijnboeren hun cabernet te vroeg geoogst hebben omdat hij aan het uitdrogen was op de wijnstok. Goed nieuws was het feit dat het rendement  aan de hoge kant lag wat vrij normaal is voor een uitzonderlijk goed wijnjaar. De wijnboer hoeft dan namelijk zo goed als niet in te grijpen in de wijngaard in vergelijking met een minder goed jaar.

Het was tijd om de Château Labégorce Zédé 1990, een Cru Bourgeois uit Margaux te ontkurken. Hoe zou deze rakker zich in 20 jaar ontwikkeld hebben. Zou hij de tand des tijds goed doorstaan hebben of is dat te veel gevraagd van twintig jaar oude Cru Bourgeois?  
Margaux is de meest zuidelijke gemeentelijke appellatie van de Médoc. De kiezelbodem van Margaux is een van de beste bodems om grote wijnen op te verbouwen. Labégorce Zédé  ligt tussen het dorpje Margaux en het noordelijk gelegen dorpje Soussans in. Bij de Grand Cru’s uit Margaux maakt Cabernet Sauvignon gemiddeld 65% van de samenstelling uit en bij de rest komt cabernet sauvignon slechts op ongeveer 50% van de wijngaarden voor. De rode Margaux wijn heeft een vrouwelijker stijl in vergelijking met de andere Médoc wijnen. In de mond zijn ze zachter en vleziger  van structuur.

In mijn herdrukte Féret editie van 1898 wordt Château Labégorce Zédé als 'Domaine de La Bégorce-Zédé' geschreven en was de eigenaar admiraal Emile Zédé die dus inmiddels zijn naam al aan de oorspronkelijke naam La Bégorce had toegevoegd. In 1979 kwam het in de handen van Luc Thienpont van de van origine Belgische familie. Thienpont zorgt dat de kwaliteit verder wordt verbeterd en het Château krijgt de classificatie Cru Bourgeois Exceptionnel.
In 2005 koopt Hubert Perrodo die sinds 1989 al eigenaar was van Château Labégorce het Château Labégorce Zédé van Thienpont. Nathalie de dochter van Perrodo  runt alle domeinen en is tevens eigenaar van de troisième Grand Cru Marquis d’Alesme (Becker).

bordeaux,margaux

Het was de wens van Hubert Perrodo (die in 2006 is overleden bij een ski ongeluk) om de drie domeinen namelijk Labégorce,  Labégorce Zédé en Château de l'Abbé Gorsse de Gosse (overgenomen door Perrodo in 2002) net zoals voor de Franse Revolutie weer tot één domein samen te brengen.  In 2009 werd aangekondigd dat vanaf dat jaar er geen Labegorcé Zédé op de markt zou komen maar dat alles onder de naam Château Labégorce gecommercialiseerd zou worden. Dit alles is toegestaan volgens de reglementering in Bordeaux waar de domeinen niet gelimiteerd zijn aan een specifiek en afgebakende geografische ligging zoals in Bourgogne.

In 1989 werd er vijftig ‘tonneau’ (60.000 flessen) rode wijn geproduceerd en tijdens de laatste jaargangen Labégorce Zédé was dat gemiddeld 102.000 flessen van 30ha wijngaarden met een leeftijf van 25 jaar. De druivenrassen zijn 50% cabernet sauvignon, 45% merlot, 3% cabernet franc en 2% petit verdot.

De kleur van deze wijn uit 1990 laat uiteraard wat evolutie zien maar minder dan ik verwacht had. In de complexe neus champignons, grafiet, pruimen met een fantastische finesse. In de mond een wijn die perfect op dronk is en geen spoor van vermoeidheid heeft. Een schitterende evolutie met tertiare toetsen, tabak, bos en versmolten tannine die een mooie structuur aan de wijn geven. Evenwichtig en een lange afdronk.  Deze rakker heeft de tand des tijds zeer goed doorstaan. Een 'kleine' wijn kan in een uitmuntend wijnjaar dus ook een 'grote' wijn worden. Had ik hier nog maar meer flessen van in mijn kelder liggen. Gelukkig ken ik een vriend...... 

De allerlaatste jaargang van Château Labégorce Zédé was 2008 dus je kunt nog wijn van dit inmiddels ‘verdwenen’ kasteel in je kelder leggen…….

23:31 Gepost door Vinama | Commentaren (2) | Tags: bordeaux, margaux |  Facebook | |  Print

30 januari 2011

Documentaire Domaine Romanée-Conti, Vosne-Romanée

Een week geleden werd op France 3 deze mooie documentaire over Domaine Romanée-Conti in Vosne-Romanée uitgezonden met als specifiek onderwerp hun monopole AOC Romanée-Conti. Klik op de foto om video te starten.

Romanee Conti domaine vineyard wijngaard vignoble vosne romanee.jpg

Hier het reeds eerder gepubliceerde verslag van mijn bezoek aan Romanée-Conti.

22:36 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (6) | Tags: bourgogne, romanée-conti, vosne-romanee |  Facebook | |  Print

24 januari 2011

Mercado de San Miguel, Madrid

Mercado San Miguel Madrid Spain.jpg

Als je in Madrid een adres zoekt om op een losse manier Spaans te eten en een goed glas wijn te drinken dan zal je naar de Mercado de San Miguel moeten gaan. Het is meer een ‘restaurant markt’ dan een echte markt. Op een steenworp afstand van de Plaza Mayor ligt de overdekte markt waar je in een historische hal allerlei kleine eetgelegenheden hebt waar je tapas kunt kopen en die ter plekke kunt nuttigen. Het is een drukte en kakafonie van jewelste daar binnen dus als je rustig en op je gemak wilt eten moet je hier zeker niet naar toe gaan. Niet iets waar persoonlijk mijn voorkeur naar uit zou gaan al zeg ik het zelf maar nu ik er eenmaal geweest ben kan ik alleen maar zeggen dat het geweldig is en dat ze me er nog terug gaan zien.

Mercado San Miguel mauro vs 2005 Madrid Spain.jpg

Van het ene standje naar het andere allerlei tapas proberen en ook zaken die je onbekend zijn en dan op gerechtjes vallen die zo fantastisch zijn dat je nog eens terug gaat om nog eens een portie te halen. Heb je de tapas gekocht dan kun je naar de “Bodega” lopen waar je een tiental wijnen per glas kunt bestellen die allen op een schoolbord staan geschreven. Al vrij snel kwam ik er achter dat de wijnen op hun schoolbord niet de meest spannende waren maar dat ze daarnaast ook nog een hele reeks subtop en topwijnen per glas verkopen en die in de klimaatkastenwand op me te lagen wachten.

Mercado San Miguel jamon iberico 2 Madrid Spain.jpg

Toen de jongedame achter de bar eenmaal door had dat ik zin had in een ontdekkingstocht doorheen de kwalitatieve wijnen van Spanje werd het pas echt interessant. Aanraders zijn de Numanthia 2007 (nog wel zeer jong) en een fantastische Mauro VS 2005. De flessen wijnen zijn ter plekke ook te koop aan detailhandel prijs om mee te nemen. De Vega Sicilia Unico 1999 per glas was die avond net even niet beschikbaar, "Stand-by" zo stond er op een bord te lezen.
En tussendoor hier en daar weer even snel een tappa gaan halen gewoon met je glas in de hand, net zo makkelijk. Het winkeltje waar de jamón ibérico van de diverse soorten varkens voor je neus wordt afgesneden heb ik die avond meerdere keren aangedaan want dat was top. Het wordt tijd dat ik weer eens naar Madrid terug ga…

Mercado San Miguel bodega winebar wijnbar Madrid Spain.jpg

www.mercadodesanmiguel.es

22:31 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (5) | Tags: madrid, bodega, wijnbar |  Facebook | |  Print

16 januari 2011

Brut Nature van Bodega Barranco Oscuro

Als ik zo net aan het begin van het jaar zeg dat het de beste Spaanse schuimwijn is die ik dit jaar geproefd heb wil dat eigenlijk nog niet zo veel zeggen gezien we net twee weken ver zijn in 2011. Daarom kan ik beter zeggen dat het de beste Spaanse schuimwijn is die ik de laatste 12 maanden in het glas heb gehad en misschien nog wel langer.

De Brut Nature (0-3gr suiker, geen dosage toegevoegd) van Barranco Oscuro is een ‘Vino Espumoso de Calidad’ die geproduceerd word in de Sierra de la Contraviesa-Alpujarra (Sierra Nevada) bij Granada dus helemaal in het zuiden van Spanje. Vanwege de hoge temperaturen aldaar heeft wijnmaker Manuel Valenzuela zijn wijngaarden op grote hoogten. Die wijngaard van één hectare voor de Brut Nature ligt op 1300 meter waar het koele klimaat uitermate geschikt is voor de juiste rijping van de druiven.

Deze op artisanale manier gemaakte natuurlijke schuimwijn bestaat uit 100% vigiriega, een autochtone druif uit Andalusië. December 2008 is deze fles gebotteld en op het etiket is te lezen dat hij gedegorgeerd op 28 october 2010 en dus een kleine twee jaar sur lattes heeft gelegen. Er is geen dosage aan toegevoegd. Slechts 4.000 flessen worden er gemaakt. In het glas valt meteen die diepdonkere gele kleur op, strogeel. Een uitgesproken neus van appels en kweepeer. Zeer fruitig met een lichte oxidatieve toets. Je blijft er aan snuffelen. Vrij volle aanzet met een fijne mousse vorming in de mond.  Boterkoekjes met amandelen en rijpe geschilde appels die al even op tafel staan en bruin zijn geworden. In de lange afdronk blijven de geroosterde noten maar komen. Een zeer goede Spaanse schuimwijn met een eigenzinnig karakter die veel plezier geeft en menigeen Champagne aan dezelfde prijs kwalitatief overstijgt. Dit zie ik graag in mijn glas. 16,90 Euro bij o.a. Historic Wines en Altro Vino.

Voor degene die de Spaanse taal machtig zijn:


Voor degene bij wie het Spaans niet verder gaat dan vakantie-Spaans ook een video in het Engels:

15:33 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) | Tags: spanje |  Facebook | |  Print

05 januari 2011

Elzas ontmoet de keuken van L’ Air du temps **

l air du temps san degeimbre chef san degeimbre.jpg
Gaan eten bij een twee Michelin-sterren chef die vroeger voor hij de switch naar de keuken maakte eerst zelf sommelier is geweest in diverse toprestaurants, dat is natuurlijk wel aan mij besteed. "Les Vins d'Alsace" had met Sopexa een avond georganiseerd in restaurant L'air du temps waarbij de keuken van de chef San Hoon Degeimbre werd vergezeld door een veertiental wijnen uit de Elzas. Oenoloog Thierry Fritsch was uit de Elzas overgekomen om gedurende de avond uitleg te geven over de geschonken wijnen.  

l air du temps san degeimbre couteau avec gingembre.jpg
Un couteau, avec gingembre, l'umibudo, coriandre et émulsion d'algues


De volgende twee crémants werder geschonken bij de eerste drie amuses.
1. Crémant d'Alsace Cuvée Prestige Brut, Bestheim. 100% pinot blanc. Floraal en fruitig in de neus alsook in de mond. Aardig bittertje in de afdronk.
2. Crémant d'Alsace Cuvée Prestige Domaine Muré. Een frisse crémant maar helaas veel te koud geserveerd en tijd om hem op te warmen was er niet gezien het tempo waarin alles werd geserveerd.     

l air du temps san degeimbre tempura2a food fashion.jpg


Tempura d'ormeaux, sauce soja et gelée au thé matcha (met dank aan collega blogger Food and Fashion voor de foto)

l air du temps san degeimbre sardine 2 anchoix.jpg
La sardine, anchoix, avec balsamique et citron.

 

Daarna (niet op foto) werd er een bouillon de queue de boeuf, parfumé à souhait, avec shiitake et topinambours geserveerd. 

Vervolgens was het tijd voor de voorgerechten. 

l air du temps san degeimbre coquilles 3 Saint Jacques.jpg


Coquilles Saint Jacques, avec dashi maison, feuilles de shiso, et rillettes de Saint Jacques
Op de coquilles werd een zeer gerookte fond gegoten. Om voor de contrabalans te zorgen werd er naast een croqant gerechtje geserveerd met o.a. granny smith appels.

l air du temps san degeimbre pomme 4 granny.jpg

Hierbij werden twee muscat wijnen geserveerd.
3. Pinot blanc 2007 van Albert Mann. Heeft 6 maanden hout opvoeding gehad en is mineralig met duidelijke boter toetsen. Een ronde volle smaak zelfs wat geconcentreerd met daar doorheen hout. A-typische pinot blanc maar wel een die me kon bekoren. 
4. Maison Joggers & Fils 2008 uit Ribeauvillé. Mooi muskaat aroma en wat restsuiker.

De laatste wijn ging niet goed samen met het gerecht en de hout gerijpte pinot blanc was nog de beste combinatie alhoewel het citroengras in het gerecht zeer moeilijk samen ging met beide wijnen.

l air du temps san degeimbre vin d alsace.jpg

Vervolgens werden er een sylvaner en een riesling geserveerd voor bij de zeebarbeel.
5. Sylvaner 2009, Domaine André Ostertag. Fruitig en eenvoudig in de neus maar in de mond is geeft dit een medium tot volle aanzet, een mondvol en complex voor een sylvaner. Dit wil ik nog wel eens drinken. 
6. Riesling 2009, Léon Beyer. Nog jong en de citrus dominant samen met de nerveuze zuren.

De riesling ging minder goed bij de vis door de dominante zuren echter hij ging wel goed bij de pikante Koreaanse kruiden die in de oranje zalf waren verwerkt.

l air du temps san degeimbre queue 3 de lotte.jpg


Toen de de queue de lotte, crème acidulé, jus d’oursins

Hierbij twee pinot gris wijnen uit 2005.
7. Cuvée des Comtes d'Eguisheim van Léon Beyer. Ingetogen en een puntje oxidatief. Doet een beetje passé aan. In de mond mist deze wijn van alles en deze wijn van formaat is duidelijk te snel geëvolueerd voor zijn leeftijd.
8. Grand Cru Spiegel, Domaine Schlumberger. Complex en overduidelijk de beste combinatie met het gerecht. Heeft wat restsuiker.
 

l air du temps san degeimbre Rouget cuit à basse température.jpg

Rouget barbet rôti cuit à basse température, peau croustillante, crème de persil tubéraux épicé, chlorophylle

l air du temps san degeimbre Rouget 2 cuit à basse température.jpg


Daarna volgde'Une part de queue de lotte avec sur les côtés, du chou en pickles, devant une crème au Noilly Prat et derrière un jus avec l'oursin'.Hierbij twee pinot gris wijnen uit 2005.

7. Cuvée des Comtes d'Eguisheim van Léon Beyer. Ingetogen en een puntje oxidatief. Doet een beetje passé aan. In de mond mist deze wijn van alles en deze wijn van formaat is duidelijk te snel geëvolueerd voor zijn leeftijd.
8. Grand Cru Spiegel, Domaine Schlumberger. Complex en overduidelijk de beste combinatie met het gerecht. Heeft wat restsuiker.

l air du temps san degeimbre faisan 3.jpg


Faisan, tubercule et racine, pomme "en" terre, gomasio à base de sésame noir avec un un bouillon au vadouvan

  9. Riesling Cuvée tradition 2007, Domaine Hugel & Fils. Mineralen in de neus, lichtjes petrole, complex. Mooie frisheid in de mond en zeer evenwichtig. Goed gemaakt.  
10. Muscat 2008, Clos des Capucins. Domaine Weinbach-Faller. Zeer hoge aciditeit die de muskaat onderdrukt. Zeer jong en momenteel onevenwichtig. 

l air du temps san degeimbre Aiguillette 2 de pigeonneau de Waret.jpg


Aiguillette de pigeonneau de Waret, betterave crapaudine, kalamansi, crousillant des pattes confits (met dank aan collega blogger Food and Fashion voor de foto)

11. Gewürztraminer 2004 Grand Cru Zinnkoepfle van Cave de Pfaffenheim. Vrij droge evenwichtige gewürztraminer.
12. Pinot noir 2009 van Bott Geyl. Jong, zeer fruitig.

De fruitige pinot noir ging niet samen met de fazant en zeker niet met de mango zalfjes. De droge gewürztraminer daarentegen was een verrassend mooie combinatie met de fazant.  

 

l air du temps san degeimbre pomme2.jpg

Pomme, Pomme, Pomme, Pomme

Toen was het tijd voor de nagerechten. Allereerst heerlijke variaties op appel.
13. Pinot Gris Grand Cru Kitterlé 2005 van Schlumberger. Zeer complex in de mond met citrus, abrikozen en noten. Veel body, evenwichtig en een lange afdronk. Heeft wat restsuiker. l air du temps san degeimbre chocolat 2 ivoire.jpg

Coque ivoire, mousse émulsionnée de chocolat ivoire et orange, gelée de coing

14. Gewürztraminer 1999 vendanges tardives van Hugel.  Een perfecte afsluiter van dit diner en een super combinatie met dit nagerecht.

Hierna was het nog niet gedaan en kwamen de vele mignardises voor bij de koffie. Een avond waarvan de fijne keuken van de van origine Zuid-Koreaanse chef San Hoon Degeimbre me bij zal blijven net zoals de veelzijdigheid van de voornamelijk witte wijnen uit de Elzas. L'air du temps is een grote omweg waard.

l air du temps san degeimbre logo.jpgL'Air du temps
Chaussée de Louvain 181
5310 Noville-sur-Méhaigne
081 81 30 48
info@airdutemps.be
www.airdutemps.be 


Elzas wijn
www.vinsalsace.com/nl/

 

 

 

10:16 Gepost door Vinama | Commentaren (7) |  Facebook | |  Print

25 december 2010

37,5 cl Sneeuw

magnum fles halve half demie 75cl.jpgVan links naar rechts: 150cl, 75cl en helemaal onder de sneeuw 37,5cl. Oh ja, en de merel.

10:47 Gepost door Vinama | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

23 december 2010

Bezoek aan Bollinger Champagne in Aÿ (deel 3)

Bollinger ralentir roulage de tonneau champagne.jpg Na een uitgebreide rondleiding van twee uur over hoe Bollinger Champagne gemaakt wordt gingen we nu zelf het resultaat eens proeven. Drie Champagnes stonden er klaar, de Cuvée Special Brut, Special Cuvée Rosé en de La Grande Année 2000.
Door alle elementen die ik in de vorige twee artikels heb uitgelegd zoals, de trage vinificatie, het gebruik van eiken houten vaten, het lang stockeren van de reserve wijn alsook de Champagne zelf heeft de Champagne van Bollinger veel structuur die perfect in harmonie gaat met hun finesse.

De Cuvée Special Brut is een niet millésimé Champagne die bestaat sinds 1911. Een mooie klassieke pinot noir gedomineerde Brut (60% Pinot Noir, 25% Chardonnay, 15% Pinot Meunier ) die het visitekaartje van het huis is. 80% van de druiven komen van Premier Cru of Grand Cru wijngaarden.
In de neus krijg je een complexe Champagne met aroma’s van brioche, petit-lu koekjes, een romige toets en daar tussendoor frisse appels.  Een volle en ronde aanzet waar het rijpe fruit zoals peren mooi is verweven met het romige karakter. De zuren zijn ondersteunend en zacht. Lange afdronk en en heerlijk vineuze Champagne. Vinama 17pnt.

De Cuvée Special Brut ligt minimaal 3 jaar ‘sur lattes’ maar dit is in realiteit eerder 4 jaar. Een dosage van 7 à 9 gram. Het is een Champagne die je zowel bij het aperitief kan drinken alsook bij gerechten zoals schaaldieren, vis en wit vlees. Niet te koud drinken maar tussen 10-13°C.

De Cuvée Special Rosé is een niet millésimé Champagne gemaakt van 62% Pinot Noir, 24% Chardonnay en 14% Pinot Meunier.  In de neus wat ingetogen en in de mond een fruitige aanzet met frambozen, frisse zuren en evenwichtig. Een mooie rosé maar kwalitatief toch een paar maatjes onder de Cuvée Special Brut. Vinama 15pnt.
In de assemblage wordt vijf tot zes procent rode wijn gebruikt en de Champagne heeft een dosage van 10 gram.

bolling champagne cuvee speciale brut rose grande annee.jpg
Enkel van uitzonderlijk grote jaren maakt Bollinger millésimé Champagne vandaar ook de naam La Grande Année.  De La Grande Année 2000 is gemaakt van 63% pinot noir en 37% chardonnay, ligt minimaal vijf jaar 'sur lattes'  en is een Champagne om U tegen te zeggen. De druiven komen voor 76% van Grand Crus en 24% Premier Cru wijngaarden. Een dosage van 7-9 gram.
Het jaar 2000 had een zachte winter en een voorjaar wat meeldauw met zich meebracht. hagelstormen hebben destijds meer dan 1/3 van de wijngaarden aangetast. Gelukkig was er ook voldoende zon en dit tot de oogst toe. De oogst begon op 11 september en eindigde de 20ste met een gemiddelde opbrengst van 12.460kg/ha. 
 In de neus denk je eerder met een grote witte Bourgogne te maken te hebben dan met een Champagne. Brioche met een dikke laag boter komt je tegemoet met een zeer subtiele houttoets. Enorm complex, vineus met lagen rijp fruit. Een eindeloze afdronk en absoluut 'delicious'. Een Grand Cru Classé uit de Champagne. Vinama 18pnt.

Bollinger Champagne grande annee rose cuvee special ay.jpgChampagne Bollinger
20, Boulevard du Maréchal Del Lttre de Tassigny
51160 Äy
Tel: 03-26.53.33.66
www.bollinger.fr

Bezoek aan Bollinger Champagne in Aÿ (deel 1)
Bezoek aan Bollinger Champagne in Aÿ (deel 2)

23:57 Gepost door Vinama in Wijndomein bezocht | Commentaren (0) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print

13 december 2010

Bezoek aan Bollinger Champagne in Aÿ (deel 2)

Bollinger tonnelier tonneau barrique vat.jpg

Bollinger heeft zijn eigen werkplaats waar de vaten gerepareerd worden.  Denis  Saint Arroman is full-time tonnelier in dienst is van Bollinger. In een video die al eerder op Vinama is gepubliceerd zie je hem aan het werk in onderstaand atelier.

bollinger tonnelier tonneaux atelier champagne.jpg
Hier boven zie je een vat waar een duig ooit is vervangen. Wist je trouwens dat het wijnsteennzuur aan de binnenkant van de vaten er wordt uitgeschraapt en wordt doorverkocht aan de cosmetische industrie waar het gebruikt wordt voor o.a. crêmes en lippenstift?

Zeer uitzonderlijk is het feit dat de reservewijn van de oudere jaargangen (die gebruikt wordt om een constante assemblage te maken) niet in grote vaten bewaard wordt zoals bij de andere Champagnehuizen maar op magnum flessen wordt bewaard! Wat een enorme hoeveelheid extra werk moet dat met zich meebrengen. Niet alleen om ze te bottelen maar ook om ze voor de assemblage weer allemaal één voor één te legen in vat. Omdat ze sommige reservewijn tot vijftien jaar bewaren worden de flessen afgesloten met een echte kurk en niet met een kroonkurk want dat laat oxidatie toe op langere termijn. Ook wordt er een heel klein beetje gist toegevoegd bij de reserve wijn op fles. Niet om de tweede gisting op te starten maar om wat druk op de fles te krijgen en om al wat autolyse toetsen in de wijn te krijgen.   

Bollinger cave cellar kelder champagne.jpg

In 2003 had Bollinger vanwege het hoge suikergehalte in de druiven veroorzaakt door de uizonderlijke warme temperaturen dat jaar, besloten om geen Champagne te maken omdat de typiciteit van de wijn en de kwaliteit niet representatief voor het huis zouden zijn. Ze hebben toen besloten om alle wijn uit 2003 als reservewijn te klasseren. Uiteindelijk hebben ze toch, om een herinnering aan het jaar te hebben, eenmalig een 40.000 flessen Champagne gemaakt onder de naam ‘2003 by Bollinger.

Bollinger cave cellar kelder champagne grande annee.jpg
De eindeloze en indrukwekkende kelders uitgehakt in de kalkgrond zijn gemaakt in 1811 en hebben een lengte van vijf kilometer.  In deze kelders vindt de tweede gisting op fles plaats nadat de assemblagewijn is gebotteld en er suiker en gist in de fles is toegevoegd oftewel de ‘liqueur de tirage’. Na enkele jaren op fles vindt de ‘remuage’ plaats om de dode gistcellen naar de hals van de fles te laten zakken. Standaard is dit na minimaal 3 jaar voor de Special Cuvée,  minimaal 5 jaar voor de Grande Année en minimaal 8 jaar voor de R.D. Normaliter worden deze standaard aantallen ver overschreden wat de kwaliteit van de Champagne alleen maar ten goede komt. Des te langer de Champagne in de fles in contact blijft met de inmiddels dode gistcellen des te beter de uiteindelijk kwaliteit.  

Voor fles formaten anders dan 75cl (b.v. 0,375L of 1,5L) vindt de tweede gisting op de fles plaats tot en met de jeroboam (3L). Voor alle grotere formaten is dit niet het geval want daar is de druk te groot voor en zal de fles exploderen. Soms gebeurd dit zelfs al met een jeroboam. In de kelder bij Bollinger zag ik jeroboams die in een grote plastic zak zaten. Dit is om te voorkomen dat als de fles explodeerd de glasscherven geen andere flessen kapot slaan. De grotere formaten vanaf réhoboam (4,5L) worden dus gewoon afgevuld met Champagne van kleinere flessen.

bollinger pupitres champagne recemment degorge.jpg
De Grande Année en R.D. hebben identiek dezelfde basiswijn. Na vijf jaar gaat men proeven of een bepaald lot van de Grande Année capaciteit heeft om naar nog complexere aroma’s en smaken te evolueren of niet. Indien niet komt de Champagne als Grande Année op de markt en indien wel blijft hij nog een jaar liggen om opnieuw geproefd te worden. Uiteindelijk krijgt de wijn die minimaal acht jaar ‘sur lattes’ ligt de benaming R.D. en datgene wat eerder de kelder uitgaat de Grande Année.  De R.D. 1997 heeft bijvoorbeeld maar liefst dertien jaar sur lattes gelegen. Hier hangt danook een aardig prijskaartje aan vast van ongeveer 150,00 Euro. Aangezien een oudere Champagne wat van zijn mousse kan verliezen na verloop van tijd wordt de R.D. op het allerlaatste moment gedégorgeerd en wordt de datum hiervan op het rugetiket vermeld. Vandaar ook de naam ‘Recemment Dégorgé’.

bollinger champagne gyropalette remuage.jpgDe remuage voor de Special Cuvée vindt plaats met gyropalettes (bevat 504 flessen) wat twee weken in beslag neemt. Het gyropalette systeem bestaat al sinds 1977 maar testen bij Bollinger wezen destijds uit dat de flessen uiteindelijk nog gistresten bevatten na het dégorgeren en derhalve heeft men gewacht met de introductie van gyropalletes tot het jaar 2000 toen de techniek helemaal in orde was.  Om te weten hoe de gyropalette geprogrammeerd moet worden zal men ieder jaar eerst ook enkele flessen Special Cuvée met de handmatige remuage behandelen. Dit om te zien hoe de dode gistcellen precies in de fles tijdens een periode van twee maanden naar de hals van de fles zakken. Alle flessen die voor de tweede gisting met een kurk zijn afgesloten zoals de Grande Année kunnen niet in een gyropalette en moeten dus met de hand gerémueerd worden op 'pupitres' (zie foto hier boven).

 

 

 
Alle flessen met kroonkurk kunnen machinaal gedégorgeerd (verwijderen van het sediment) worden,  voor de flessen met kurk moet men dit echter met de hand doen. Aan de binnenkant van de kroonkurk zit een kleine plastic cylinder (een ‘bidule’) waarin het sediment van de gistcellen in wordt opgevangen c.q. vastgehouden wat het dégorgement vergemakkelijkt. Vervolgens wordt de fles bijgevuld door middel van de ‘dosage’ (een mengsel van wijn en suiker) die tevens het type Champagne bepaald (brut,demi-sec,...).  Voor de Special Cuvée voegt men 7-9 gram suiker toe, voor de Grande Année 5-7 gram en slechts 3 gram voor de R.D. Na het plaatsen van een kurk gaan de flessen door een scanner om een foto van de fles te maken. Hiermee kan worden bepaald of de kurk tijdens het plaatsen, waar veel kracht bij gepaard gaat, eventueel een klein scheurtje heeft opgelopen. Die flessen worden verwijderd en later opnieuw gekurkt.

bollinger champagne dosage muselet machine.jpgVolgens de immer vriendelijke en goedlachse mevrouw de la Giraudière zijn er tijdens de Tweede Wereld oorlog diverse Champagneboeren die de ingang van hun kelder opgeblazen hebben om zo te voorkomen dat de Duitsers hun kelder niet zouden vinden. Er wordt gezegd dat sommige kelders na de oorlog nooit meer teruggevonden zijn en dat er dus nog altijd een partij Champagne van voor de oorlog ligt te wachten om ooit ontdekt te worden......

Binnenkort deel drie met de degustatie van de Bollinger Champagnes.
Bezoek aan Bollinger Champagne in  Aÿ (deel 1)19:23 Gepost door Vinama | Commentaren (6) |  Facebook | |  Print

05 december 2010

Bezoek aan Bollinger Champagne in Aÿ (deel 1)

bollinger champagne aÿ.jpg

De datum voor een verblijf van vier dagen in de Champagne streek lag al vast net zoals alle bezoeken aan de diverse Champagnehuizen. Totdat ik op de valreep nog een uitnodiging binnen kreeg om het prestigeuze Champagnehuis Bollinger te gaan bezoeken. Daar had ik natuurlijk wel oren naar want Bollinger hoort tot de absolute top in Champagne. Dus toen de planning maar met alle plezier wat uitgebreid en ietsje vroeger in de auto gestapt op weg naar Aÿ.  Aÿ is een plaats die geheel als Grand Cru geklasseerd is. De letters ‘ay’ maken trouwens ook deel uit van de stad Epernay, die bekend staat als de hoofdstad van Champagne. Epernay betekend letterlijk ‘achter Aÿ’.

Bollinger is opgericht in 1829 en is vandaag de dag nog steeds een een familiebedrijf. Ze produceren 2.500.000 flessen Champagne per jaar en hiervan wordt 85% geëxporteerd. Veertig procent van de totale productie gaat naar Engeland. Misschien dat James Bond hier iets mee te maken heeft en waarschijnlijk ook het feit dat de Engelse van droge Champagnes houden want Bollinger gebruikt lage dosages.  Ter vergelijking sommige Champagnehuizen zoals Moët & Chandon produceren 30+ miljoen flessen per jaar.  De jaarlijkse omzet van Bollinger is ongeveer 60.000.000€. Sinds 2003 wordt er stevig geïnvesteerd (25 miljoen Euro) in de vernieuwing van de technische installaties alsmede in het verhogen van de productie- en opslag capaciteit.

Vanaf 2008 staat er voor het eerst iemand aan het roer die niet uit de Bollinger familie komt namelijk Jérôme Philipon die van Coca Cola afkomt en daarvoor bij Nestlé werkte. De familie Bollinger heeft dus iemand in huis gehaald met een grote internationale commercieële en marketing ervaring.


bollinger Veilles Vignes Françaises champagne.jpgNa onder het wakend oog van Lily Bollinger even gewacht te hebben in de lounge begint het bezoek in één van de twee wijngaarden met pinot noir wijnstokken die niet geënt zijn en nog dateren van voor de Phyloxera plaag rond 1877.  Hiervan wordt de exclusive cuvée ‘Veilles Vignes Françaises’ gemaakt. ‘Françaises’ want de stokken zijn niet geënt op Amerikaanse wijnstokken.  

Op de foto hiernaast zie je hoe de aarde rond de wijnstok is opgehoogt waardoor deze de warmte opslaat van de zon. De druiven hangen door het ophogen van de grond net boven de grond die zijn warmte afgeeft aan de druiven. Dit alles om het suikergehalte in de druif te verhogen.
Van deze exclusieve Champagen worden er slechts een 2.000 flessen gemaakt per jaar en het prijskaartje ligt dan ook rond de 500€.


Bollinger bezit zelf 165 ha wijngaarden wat in staat voor 70% van hun totale Champagne productie wat vrij uitzonderlijk is in de Champagne. Voor de resterende 30% worden de druiven ingekocht. Deze overige 30% (pinot noir en chardonnay) wordt aangekocht bij zeer streng gecontroleerde wijnboeren, die reeds generaties volgens de strikte Bollinger-normen werken. Dit laat toe dat Bollinger 100% controle heeft op de afkomst van de druiven, en het moment van oogsten.In totaal gebruikt men druiven van een dertigtal crus.

De persing vindt plaats perceel per perceel. Voor Champagne worden dezelfde druiven volgens de regels altijd driemaal geperst. Van de eerste persing  ‘La cuvée‘ wordt bij Bollinger de eerste 5% weggegooit vanwege de mindere kwaliteit. De tweede persing ‘premier taille’ wordt in zijn geheel verkocht en de laatste persing ‘seconde taille’ gaat rechstreeks naar de distilleerderij. Bollinger gebruikt dus alleen de eerste persing die kwalitatief het beste sap geeft.

Bollinger tonneau barrique barrels eiken houtenvaten.jpg

Na het persen wordt er meteen geproefd om te determineren of het sap een gisting op hout aan kan of niet. Zeventig procent van het sap gaat meteen op oude eikenhouten vaten voor de alcoholische gisting en de rest in roestvrijstalen vaten. De gisting op hout wordt voornamelijk voor twee redenen gedaan. De eerste is vanwege de oxidatieve werking van het hout en de invloed hiervan op de wijn en ten tweede omdat ze vinden dat dit de kwaliteit ten goede komt voor hun Champagnes omdat die zeer lang ‘sur lattes’ blijven liggen (minimaal 3 jaar voor de Special Cuvée,  min. 5 jaar voor de Grande Année en min. 8 jaar voor de R.D.). De vaten komen uit Bourgogne en zijn minstens vijf jaar oud.
Per persing worden er tien vaten van 228L gevuld. De wijn in ieder vat wordt tussen september en maart driemaal overgestoken om te clarifiëren en het vat wordt gesteriliseerd met sulfiet voordat de wijn er weer in teruggaat. In totaal hebben ze 3.000 vaten dus daar hebben ze hun handen vol aan. Ieder vat heeft een barcode met informatie over het vat zelf en de wijn die er in zit.

bollinger sulphite sulfiet branden soufre.jpg

Na de alcoholische gisting wordt ieder vat geproefd en wordt er een soort proefnotitie gemaakt om de assemblage die daarna gaat plaatsvinden te vergemakkelijken. De malolactische gisting wordt niet geprovoceerd maar als hij spontaan plaatsvindt dan zij het zo aldus  Sonia de la Giraudière.

Er is een kleine productie rode wijn die gebruikt wordt voor de Bollinger Rosé maar die ook in beperkte oplage als rode wijn onder de naam ‘La Côte aux Enfants’ op de markt wordt gebracht. De naam komt van het feit dat de wijngaard met Grand Cru status waar deze rode wijn van gemaakt wordt, zo lastig te bewerken is dat vroeger begin jaren 1900 de oogst van dit perceel altijd door kinderen gedaan werd.

Iedere tien dagen vindt de ‘ouillage’ plaats (opvullen van de vaten).  De assemblage voor de finale Champagne vindt ongeveer plaats in maart. Omdat de vaten tussen maart en september niet gevuld zijn en uitdrogen worden ze net voor de oogst even met water gevuld om ze weer waterdicht te maken. 

Binnenkort in deel twee de 'tonnelier' van Bollinger en de schitterende kelders.

20:17 Gepost door Vinama in Wijndomein bezocht | Commentaren (5) | Tags: champagne |  Facebook | |  Print

21 november 2010

Herfst in Bordeaux

Bordeaux saint-emilion wijngaard vignoble vineyard herfst automme autumn villemaurine chateau.jpg
Château Villemaurine - Saint-Emilion

22:44 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (0) | Tags: bordeaux, saint-emilion |  Facebook | |  Print

16 november 2010

Château Canon-la-Gaffelière - GCC Saint Emilion - Bordeaux

In 1998 werd er al gesproken van een "over-priced" 1997 in Bordeaux met betrekking tot de Grand Cru wijnen. Ze hadden toen eens moeten weten wat er tegenwoordig voor bijvoorbeeld een jaar als 2007 gevraagd wordt en ze zouden meteen stoppen met klagen. De marktwerking van vraag en aanbod blijft de prijzen maar naar boven duwen. Soms gaat het naar beneden zoals in 2008 door de crisis om meteen weer in 2009 een gigasprong te maken en het jaar 2010 zal echt niet voor minder de deur uit gaan.
Zo sprak ik deze week tijdens een cursus in Bordeaux enkele Chinese cursisten (bijna de helft van de cursisten kwam uit China) die me wisten te vertellen dat van alle wijn die in China gedronken wordt er slechts 3,3% uit Frankrijk komt en het merendeel wat in China gedronken wordt, namelijk 85%, van eigen bodem komt. Kwalitatief, zo zeiden ze zelf, is de kwaliteit van de Chinese wijn niet te vergelijken met de kwaliteit die de Europese wijnconsument kent. Eenieder die al eens een Chinese wijn in het glas heeft gehad zal dat volmondig beamen. Niet verwonderlijk want het is pas sinds een jaar of tien dat wijn in China enige waarde van betekenis heeft gekregen.

Over de belachelijk hoge prijzen van Lafite wijn in Azië wisten de Chinezen me te vertellen dat ze nog altijd hevig aan het hamsteren zijn omdat ze geen enkel probleem zien om zelfs aan de huidige inkoopprijs deze wijnen in de toekomst nog met een leuke winst te verkopen. Ze zien trouwens de man die aan de origine van de hausse van de prijzen van Château Lafite-Rothshild wijn staat zelfs als hun toekomstige president. De prijzen van Chateau Duhart-Milon kunnen trouwens dezelfde kant op gaan als de Carruades de Lafite dus je bent gewaarschuwd. 

1997 wat dus als een klein Bordeaux wijnjaar in de boeken staat heeft desalniettemin in het verleden toch al voor leuke wijnen in mijn glas gezorgd. Geen wijnjaar om twintig jaar te laten liggen maar prijs/kwaliteit ben ik al leuke zaken tegengekomen. Zo zag ik eerder dit jaar nog Château Canon-Gaffelière 1997 (Grand Cru Classé Saint-Emilion) liggen bij een wijnhandel wat me onmiddelijk deed denken "Hhmmm zou ik dat nog wel durven kopen want is dat nog OK?" maar aan de andere kant heb ik al veel positieve ervaringen met dit Château van Comtes de Neipperg gehad dat ik het eigenlijk nog wel aan durfde. Dus toch maar twee flessen gekocht en ik kan je vertellen dat ik het me niet berouw. Sterker nog, ik heb er nadien zelfs nog een extra fles van gekocht.
Voor een 1997 heeft de wijn zeer weinig evolutie in de kleur. Een veelbelovende neus met grafiet, leer, theebladeren en mokka. Zelfs nog een fijne toets rood fruit van blauwe bessen, terroir en vooral heel complex. In de mond een medium aanzet met tertiare smaken, pruimen, bos en getoast. Ook een mooie drop indruk in de afdronk en zeer evenwichtig. Nu perfect op dronk en ik durf hem zelfs nog te laten liggen want er zit nog altijd een flinke dosis materie in deze wijn. Niet door vertellen maar er zijn nog enkele flessen te koop bij Historic Wines in Wilrijk.      

canon la gaffeliere chateau grand cru saint-emilion neipperg 1997.jpg

23:49 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (4) | Tags: bordeaux, saint-emilion |  Facebook | |  Print

14 november 2010

Ik zal een Romanée-Conti meenemen....

Ja voor zijn verjaardag nam hij een La Roumanie Contée mee die beste vriend, ik heb er eens goed om moeten lachen.......

la roumanie contee faugeres la romanee conti drc.jpg
(Foto met telefoon genomen)

16:05 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

10 november 2010

Na de spirits......komt toch weer de wijn

Na me weken lang verdiept te hebben in gedistilleerde dranken voor het "Spirits" examen van de "Diploma course" heb ik weer even adempauze. Het examen is achter de rug en nu een hele tijd wachten op de uitslag en daarna begint in januari de volgende unit; stille wijnen. Het is de masterpiece van de opleiding waar Masters of Wine zoals Fiona Thienpont,  Pancho Campo, Michael Palij, Arne Ronold en nog andere de lessen verzorgen. Eigenlijk is mijn adempauze nog korter want nog voor het einde van dit jaar ben ik normaliter ook nog voor een week opleiding in Bordeaux.

Naast wijn drink ik graag zo af en toe wat sterkers en dan is dat met name een Whisky, Cognac, Calvados, Armagnac en in de zomer ook een heerlijke pastis. De afgelopen maanden heb ik voor de opleiding veel spirits geproefd die ik al lang niet meer in het glas had gehad (sinds mijn studententijd om precies te zijn) en ben ik weer zaken gaan waarderen die ik een beetje uit het oog had verloren zoals bijvoorbeeld rum. Zo kocht ik een fles Ron Barcelo Imperial uit de Dominicaanse Republiek om eens een rum te proeven die vatlagering had gehad. De Imperial is een blend van rum tot tien jaar oud. Het is een amber kleurige rum met in de neus duidelijke hout en vanille aroma's van de ex-Bourbon vaten die voor de lagering gebruikt zijn. Hij komt vrij zacht over in de neus met een wat zoetige toets en cacao. In de mond is de alcohol zeer goed geintegreerd en de rum heeft een lichte olieachtige textuur. Het zachte van de neus komt ook helemaal terug in de mond alsmede de hele lichte zoete toets en maakt dat het een zeer aangename rum waarvan je vrij snel nog een slok neemt. Geen branderige alcohol in de finisch maar een mooie fruitigheid en kruiden. Voor 22,50 Euro is dit zeer geslaagd.

En toch kom ik ook na zo'n lekkere rum de volgende dag toch weer gewoon terug bij ..... wijn. Zo stond ik deze week samen met collega blogger Bert in zijn kelder om een wijn uit te kiezen voor bij de kaas. Een kelder waar ze je een weekje of zo mogen opsluiten met enkel een kurkentrekker en een glas. Er werd toen een chardonnay 1989 uit de Jura uit zijn slaap gehaald van Camille Loye. Springlevend was deze wijn met zijn typische maar niet te sterke oxidatieve toets en notenaroma's en smaken. De man is in 1990 op zestigjarige leeftijd  gestopt met wijnmaken en verkoopt sindsdien beetje bij beetje zijn stock uit zijn kelder als hij wat geld nodig heeft. Ik weet niet of hij vandaag de dag nog leeft maar maar het is een omweg waard om dat uit te gaan zoeken want zijn wijn was schitterend.   

jura arbois camille loye chardonnay ron barcelo imperial rum vsop cognac hennessey.jpg

07:50 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

26 oktober 2010

Druiven telen in België

Ooit zagen ze er eerder dit jaar nog gezond uit de druiven in mijn tuin:

druif druiven wijnstok belgische vigne grape vine.jpg

Maar dat veranderde vrij snel na de overvloedige regen van de afgelopen maanden. Tja, bio druiven hè, niet bespoten en dus kwam de grijsrot langzaam opzetten en deze ging nadat de eerste tros geïnfecteerd was snel verder van tros naar tros.

grijsrot black rot pourriture gris maladie vigne vign ziekte druiven.jpg
Grijsrot

Het zal voor de Belgische en Nederlands wijnmakers en zelfs in andere landen (wat dacht je van Duitsland) ook niet evident zijn geweest om dit jaar gezonde druiven binnen te halen. Ook heeft de koele en vooral natte nazomer er voor gezorgd dat de druiven veel water hebben opgenomen. Alhoewel ik uit diverse hoeken heb gehoord dat de hoeveelheid die geoogst werd klein was, de kwaliteit van de druiven uiteindelijk toch nog wel redelijk was.  

Nu was mijn eigen oogst al klein maar met de rotte druiven er tussen werd het nog minder. De gezonde druiven hadden waren lekker zoet met een Brix waarde van tussen de 21-24°. Dit jaar heb ik drie nieuwe druivenrassen in de grond gezet waaronder regent, pinot noir en dan ook nog eentje die ik als cadeau voor mijn verjaardag  had gekregen van vrienden uit Zuid-Frankrijk die denken dat de muscat d'Alexandrie het wel in het Belgische klimaat zal uithouden......

druiven druif grapes grappe raisin vin wijn belgisch.jpg
'De oogst'

En aangezien "ieder nadeel zijn voordeel heb" (J.Cruijff) waren er ook partijen die blij waren met de rotte druiven:

 vlinder op druif papillon grappe butterfly grape vigne vineyard.jpg

19:17 Gepost door Vinama in In de wijngaard | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

20 oktober 2010

Belgische en Nederlandse wijninterland bij Peeters en Pichal op Radio 1

peeters en pichal radio 1 alain bloeykens rene van heusden.jpg
Rene van Heusden, Alain Bloeykens en Annemie Peeters

De Belgische proevers aan één kant van de tafel de Nederlanders aan de andere. Een vuvuzela om de aftrap te blazen en we konden er bij Radio 1 aan beginnen, de flessen konden komen.

Afgelopen maandag
Voor het radioprogramma Peeters en Pichal zat ik maandag met een groep luisteraars bestaande uit wijnprofessionals en wijnliefhebbers tesamen voor een eerder ludieke dan representatieve test van Belgische wijnen ten opzichte van die van de Nederlandse bodem. Uit welk land zou de beste wijn komen? Er waren in totaal tien wijnen in vijf flights van twee waarvan twee rosé schuimwijnen, vier witte wijnen en vier rode wijnen. Vanuit Nederland was wijnjournalist Rene van Heusden van het tijdschrift Perswijn overgekomen en onder begeleiding van de Belgische wijnjournalist Alain Bloeykens werd het tempo er goed ingehouden en werden alle tien wijnen in een half uur blind geproefd volgens de beoordelingsmethode die ook door het Concours Mondial de Bruxelles gebruikt wordt. Alle wijnen kregen een individuele score op 100.

belgische nederlandse wijn peeters en pichal radio 1.jpg

Elke flight van twee wijnen was dus een wedstrijd op zich die uiteindelijk het resultaat zou bepalen.

Flight 1, rosé schuimwijn:
NL: Reestlander Parel, regent 2009 van Wijngaard de Reestlanhoeve
BE: Chardonnay Meerdael Rosé, Oud-Heverlee 

Flight 2, wit:
NL: Marber wit Gelderse landwijn, solaris druif van De Broake (wijnbouw Laren)
BE: Entre-Deux-Monts, Cuvée Raphaël 2009, kerner druif, Ieper 

Flight 3, wit:
BE: Wijndomein Aldeneyck, pinot gris 2008, Maaseik, Limburg
NL: Landwijn Johanniter 2009 van Wijngaard de Reestlanhoeve

Flight 4, rood:
NL: Marber rood 2008, regent en rondo druif van De Broake (wijnbouw Laren)
BE: Kampenberg tafelwijn Zweigelt 2007 uit Vlierzele

Flight 5, rood:
NL: Barriquewijn Romee 2008, cabertin druif 
BE: Parfondeville 2008 van Château Bon Baron uit Lustin  

De wijn hierboven vetgedrukt waren de winnaar van de flight en België heeft Nederland dus verslagen met 3-2. Bravo!

Naast deze uitslag kan er ook op basis van de individuele wijnscore de beste wijn per categorie bepaald worden:
Schuimwijn rosé: Chardonnay Meerdael Rosé, Oud-Heverlee (BE), gemiddelde score 70,66 pnt
Wit: Marber wit Gelderse landwijn, solaris druif van De Broake (NL), gemiddelde score 74,75 pnt
Rood: Marber rood 2008, regent en rondo druif van De Broake (NL) gemiddelde score 75,58 pnt

België wint de beker voor de wedstrijd en de beste schuimwijn en Nederland gaat lopen met de beker voor de beste witte en rode wijn (van hetzelfde domein nota bene).

Mijn persoonlijke favoriet bij de rode wijnen was de Belgische Parfondeville 2008 van Château Bon Baron (een domein wat blijkbaar Nederlandse eigenaars heeft) met een gemiddelde groepsscore van 74,08 maar van mij kreeg hij 83 en op mijn tweede plaats de Nederlandse Marber rood 2008 van De Broake. Bij de witte was mijn favoriet overduidelijk de Nederlandse  Marber wit van De Broake .

annemie peeters sven pichal olaf leenders radio 1 vrt.jpg
Annemie Peeters, ikzelf en Sven Pichal

Enkele maanden eerder
den houwaart cuvee jul 2007 barrique belgische wijn.jpgMet twee andere sommeliers waarvan één wijnblogger (wijnliefhebbers) en nog een wijnblogger (wijnblog) waren we een reeks wijnen blind aan het proeven die we allen zelf hadden meegenomen. Ik kreeg toen een rosé wijn in het glas waarvan ik zei "Doe er wat suiker bij en ik zou zeggen dat het een gewürztraminer is" zo aromatisch met lychee was deze overigens fisse en fruitige wijn. Bleek de wijn gemaakt te zijn van de siegerrebe druif door het Belgische domein Den Houwaart uit Aarschot. En de siegerrebe blijkt inderdaad verwant te zijn aan de gewürztraminer.
Later op de avond kregen we (uiteraard weer blind) iets in het glas waarvan ik het volgende opschreef:
"In de neus rijp fruit met een mooie concentratie van o.a. kersen omgeven door een zwijm van hout. Een lichte maar niet onaangename vergetale toets met zuurtjes van frambozen. In de mond een fruitige (rijp) jonge wijn met weinig tannine die al helemaal versmolten is. Korte afdronk maar ontzettend veel drinkplezier. Goed glas wijn."  Niemand van ons zat ook maar in de buurt van wat het was namelijk de Cuvée Jul 2007 van alweer het Belgische domein Den Houwaart van wijnmaker Joeri Röttger. Ik heb toe meteen mijn bestelling geplaatst (waar ik overigens nog op wacht Peter...).

Onlangs kreeg ik voor het eerst de rode wijn van Aldeneyck uit Maaseik de pinot noir 2009 te proeven. Een wijn met in de neus vooral fijne mokka, cederhout en gerookte toetsen die echter het fruit wel wat onderdrukten. In de mond een soepele, zachte aanzet met aardbeien, ronde tannine en weinig zuren. Ook hier weer een leuk en sappig glas wijn om nu te drinken en voor een Belgische wijn absoluut een geslaagd produkt.

Als ik de kwaliteit van de Belgische wijnen vergelijk met jaren geleden heeft er duidelijk een kwaliteitsverbetering plaatgevonden die de komende jaren ongetwijfeld nog verder gezet gaat worden.
Hopelijk gaan de wijnboeren daarna ook wat tijd besteden aan de vorm en design van hun etiketten want als marketeer wordt ik er droevig van als ik zie wat ze soms op de fles plakken.      

22:38 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (8) |  Facebook | |  Print

17 oktober 2010

Winaars Megavino 2010 wedstrijd

Het was niet de Appellation Corbières Controlée of Terroir de Boutenac of Château Fabre Gasparets of Coteaux de Languedoc of AOC du Languedoc of AOC Cabardès.

Hoe heet de AOC voor rode wijn die in 2005 het daglicht heeft gezien en de eerste 'Cru' in de Corbières is?

Antwoord: AOC Corbières-Boutenac


De gelukkige winnaars zijn:
- I. Robberechts - Van Lier
- L. Arnauts
- V. Nulens
- R. Anne
- F. Lemanmegavino kurk 2010 500dpi.jpg
- A. De Broeck
- D. Rogge
- W. Van Gucht
- C. Claes
- P. De Bie
- D. Coppens
- D. Van Cappellen
- J. Van Lier
- J. Van Waelem
- M. Coudron
- J. Cornelis
- T. Ghyselinck
- J. Vandekerckhove
- M. Roovers
- I. Van Cappellen
- R. Ryckebosch
- D. Baerts
- P. Peeters
- T. Luyten
- G. Van Hout

De gratis toegangskaarten zijn inmiddels naar jullie op gestuurd. Veel plezier op Megavino!

14:46 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

09 oktober 2010

Een Leovilleke of vier meneer?

Wat is er gezelliger dan met vier vrienden om 14:00 de keuken in te duiken om een diner klaar te maken waarna je 's avonds met nog eens acht gearriveerde vrienden rond tafel gaat zitten en tot in de nacht gaat genieten van het heerlijke eten, het gezelschap en natuurlijk de wijnen die de revue passeren.

De wijn bij het hoofdgerecht werd blind geserveerd en als spontaan thema is er omdat iemand opperde om een 'Leovilleke' mee te nemen toen maar voor Leoville gekozen. Of het een Léoville-Poyferré,  een Léoville Barton, een Léoville-Las-Cases of misschien een  Petit Leon de Léoville zou worden dat bleef in het ongewisse tot de avond zelf.

De amuses:
Gerookte paling en bloemkool
Gevulde inktvis met pesto
Mi-cuit van tonijn met sojaflan, komkommerbavarois en krokantje van venkel, lepelhapje met tomatenchutney

Lagache-Lecourt Champagne Brut
Riesling Schlossberg Grand Cru 2003 van Weinbach
Wijnkasteel Genoels-Elderen Blauw 2006, Haspengouw
Egly Ouriet Rosé Grand Cru Champagne
 

champagne lagache-lecour domaine weinbach clos des capucins genoels-elderen blauw egly-ouriet rose grand cru.jpg

De Grand Cru riesling Schlossberg Clos de Capucins  2003 van Weinbach had een mooie zuurgraad voor een 2003 en was zeer complex. De Egly rosé Champagne Grand Cru is één van mijn favorieten. Met de "saignée' methode gemaakt en dat geeft deze Champagne een ongelooflijke structuur en diepgang voor een rosé.

Open ravioli met courgettecrème, zeevruchten en king krab
Château Malartic-Lagravière blanc 2002, Grand Cru Pessac-Leognan
Pavillon blanc 2001 - Château Margaux, Margaux

 pavillon blanc 2001 chateau margaux malartic lagraviere pessac leognan grand cru.jpg

Château Malartic-Lagravière 2002 had rijp exotisch fruit in de neus en nog vrij veel hout ook in de mond. Stevige volle en ronde wijn met ananas toetsen en een medium aciditeit. De Pavillon 2001 van Château Margaux daarentegen had een licht rokerige en verder vrij lichte neus en was een en al finesse en elegantie in de mond en mooi uitgebalanceerd.

Griet in een kruidige bouillon met zomergroenten
Les Clos 2004 van Christophe Camu, Chablis Grand Cru
Chardonnay 2000, Margeret River van Moss Wood

chablis grand cru les clos christophe camu moss wood chardonnay australia margeret river.jpg

De Chablis Grand Cu Le Clos 2004 van Camu ging de frisse en verfijnde citrus richting op in de neus met boter in de mond, een lekkere rondeur met een lichte houttoets  en zuren die aan snoepjes deden denken.
Daarnaast was de Chardonnay van Moss Wood een krachtpatser met exotisch rijp fruit in de neus, clementines en een botrytis hint. Ook in de mond één en al rijp exotisch fruit en het ging bijna een beetje naar het zoete toe daarnaast wat verweven hout. Een wijn met zeer veel smaak en de meningen waren verdeeld maar mij kan zo'n oudere Autralische chardonnay wel bekoren al had hij ook wat minder intens mogen zijn.

Château Lagrange 2000, St-Julien, 3e Grand Cru
lagrange chateau saint-julien 200 leoville-poyferre 2001.jpg

Contrefilet van Limousinrund met auberginnezalf en balsamicovinaigrette
Château Léoville-Poyferré 2001, St-Julien, 2e Grand Cru
Château Léoville Barton 1994, St-Julien, 2e Grand Cru
Château Léoville Barton 2001, St-Julien, 2e Grand Cru
Château Léoville Barton 1995, St-Julien, 2e Grand CruLeoville-barton saint-julien grand cru 1994 1995 2001.jpg

Château Lagrange 2000 had een fantastische neus met vooral gebrande aroma's en koffie. In de mond was het eigenlijk nog een vrij jonge wijn met potentieel. Fruit is aanwezig met medium tannine en een houttoets die aan het verweven is. 
Dan was het tijd voor de reeks "Leovillekes". De Leoville-Poyferré 2001 kwam zeer jong over met een vrij hoge dosis tannine en nogal droogtrekkend.  
Daarna drie blinde Leovillekes op een rij naast elkaar waarvan ik enkel wist dat er een Leoville-Barton 1995 tussenstond omdat ik hem zelf had meegenomen. Wat een verrassing toen achteraf bleek dat de twee andere wijnen ook van Leoville-Barton bleken te zijn en gelukkig had niemand hetzelfde jaartal meegenomen. 
De 1994 had een tertiare neus met veel evolutie en leer aroma. In de mond een ronde en stevige maar toch zachte aanzet met meteen daarna een peper toets en een zeer lange afdronk. Een heerlijke wijn die zelfs nog enkele jaren kan blijven liggen. In de 1995 zat nog wat fruit in de neus naaste de geëvolueerde toetsen. Een mooi glas wijn met medium tannine en nog potentieel. De 2001 was een en al mokka en hout in de neus. Jong in de mond met een stevige dosis fruit en tannine die nog moet gaan versmelten.

Afzakkertje met aardbeien/rabarber en rabarbersorbet
Chocolademousse met sinaasbavarois
Créme brulée
Mangocréme met geroosterde amandelschilfers
Huxelrebe trocken beerenauslese Bechtheimer Heiligkreuz 2008 van Geil
Château Bastor Lamontagne 2001, Sauternes
Chateau Doisy-Daëne 1997, Barsac 


Van de wijnen bij het dessert heb ik geen notities gemaakt maar de Huxelrebe beerenauslese 2008 van Geil bevestigde weer wat ik enkele maanden eerder al had geproefd: "Een frisse neus voor deze zoete wijn met mango, rabarber, appelsien en wat honing. In de mond een dikke stroperige textuur met een volle zoete aanzet met meteen daarover de frisse zuren die voor een perfecte balans zorgen. Oneindige afdronk met wat mango." Deze Duitse beerenauslese steeg moeiteloos boven de eveneens lekkere Sauternes uit, steengoed dus.  

Een perfecte gastronomische avond onder vrienden. Wat kan een mens zich nog meer wensen?    

03 oktober 2010

Megavino 2010: Win 50 gratis toegangskaarten bij Vinama

megavino kurk klein 2010.jpgOver een kleine drie weken is het weer zover. Dan gaat de grootste wijnbeurs van België Megavino editie 2010 weer van start. 10.000 wijnen op 11.000m2 in Paleis 3 van de Expo Heizel in Brussel.  280 exposanten uit 23 verschillende wijnlanden zullen aan een ruime 25.000 bezoekers hun wijnen laten proeven die ook ter plekke gekocht kunnen worden.

Dit jaar staat Megavino in het teken van de zuiderse charmes van de Languedoc-Roussillon.

Met de Languedoc-Roussillon als gastregio kan Megavino alvast prat gaan op een topaffiche. Het is niet alleen de grootste wijnstreek van Frankrijk maar ook de oudste want wijn werd hier al gemaakt 5 eeuwen v.c. Maar de grootste troef is ongetwijfeld zijn rijke verscheidenheid. Van Nîmes en de Pont du Gard tot voorbij Narbonne en Carcassonne, tot zelfs grenzend aan Perpignan en de Spaanse grens, het zijn stuk per stuk magische vergezichten, nu weer eens een blik op de Middellandse zee, dan weer woeste landschappen omcirkeld door heuvels en bergen. Met één vaste constante : de zon schijnt hier meer dan 300 dagen per jaar ! Geen wonder dat jaarlijks vele Belgen hier hun vakantie doorbrengen want er valt heel wat te beleven. Ook op wijngebied want de toeristische wijnroutes nodigen uit om de streek te gaan verkennen.

Megavino speelt dan ook op dit thema in. De centrale Languedoc-Roussillon stand, groter dan ooit én badend in zuiderse sferen, wordt een feest voor de zintuigen. Een paar honderd wijnen, zowel landwijnen als appellationwijnen, kunt u er in alle kleuren en smaken (van droog tot zoet wit, van bubbels over rood en rosé) op eigen tempo ontdekken. Wijnboeren en sommeliers zorgen voor tekst en uitleg. En er is meer : ook het toeristisch aspect komt aan bod met tips voor een wijnverblijf in de regio, een gereputeerde chef uit Béziers laat u kennismaken met de ‘produits du terroir’ en een folkloristisch gezelschap brengt de rijke geschiedenis van de regio weer tot leven door middel van zang en dans. Megavino en de Languedoc, het wordt dit jaar zoveel méér dan louter maar wijn !

languedoc-roussillon corbières wedsrijd voorbij megavino.jpg

Wat is nog nieuw op Megavino 2010 ?
Een trend die zich al een paar jaren doorzet : Megavino wordt én overzichtelijker én aantrekkelijker. Steeds meer landen en regio’s verenigen zich op stijlvolle paviljoen en hun aantal neemt almaar toe. Frankrijk wordt opnieuw de blikvanger met naast de Languedoc-Roussillon zowat alle andere wijnregio’s, goed voor bijna een derde van de volledige beursoppervlakte. Ook Spanje komt weer sterk uit de hoek met dit jaar veel aandacht voor de bubbelhype ‘cava’, net als Chili, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Portugal en Italië met o.m. Sicilië en Piëmonte. Nieuw is het centraal Italiaans paviljoen dat de meest uiteenlopende regio’s groepeert en een apart paviljoen voor de Aosta vallei dat voor het eerst zijn opwachting maakt. Andere nieuwkomers zijn het Argentijns paviljoen, Roemenië en zelfs Moldavië.

Nog aan te stippen : ook dit jaar staat Megavino bol van de activiteiten. Themaproeverijen en workshops, culinaire demonstraties en – een primeur ! – iedere dag een ‘happy hour’ op de stand van de Languedoc-  waar IGP streekproducten uit ons land gekoppeld worden aan die uit de Languedoc-Roussillon – én op de stand van de Belgische wijnbouwers in Frankrijk die hun wijnen koppelen aan de enige échte Belgische friet!

Spirits paviljoen
Vorig jaar voor het eerst op de beursvloer : Megaspirits of het kleine broertje van Megavino. En met succes want dit paviljoen van geestrijke dranken wordt dit jaar gevoelig uitgebreid en zal zo’n 150m2 voor z’n rekening nemen. Na het wijngeweld kan de bezoeker rustig de tijd nemen om kennis te maken met de meest uiteenlopende alcoholen. Whisky is met tal producenten heel sterk vertegenwooridgd maar ook de wijnafgeleiden worden niet vergeten. Denk maar aan cognac, armagnac, grappa, marc of andere destillaten. Wie meer de exotische toer op wil vindt zeker zijn gading in alcoholen als rum, tequila, wodka en uiteraard diverse cocktails. Ongetwijfeld een interessante en boeiende afsluiter van uw bezoek aan Megavino.

Gratis tickets:
Vinama geeft 25 gratis duotickets weg dus maar liefst 50 toegangskaarten! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze vraag te vinden :

Hoe heet de AOC voor rode wijn die in 2005 het daglicht heeft gezien en de eerste 'Cru' in de Corbières is?
(tip: antwoord op de website www.languedoc-wines.com )

Stuur je antwoord uiterlijk zondag 10 oktober met je naam en adres naar olaf@vinama punt be 

Megavino openingstijden:
Vrijdag 22 oktober: opening en nocturne van 18:00 tot 23:00
Zaterdag 23 oktober: open van 12:00 tot 20:00
Zondag 24 oktober: open van 10:00 tot 19:00
Maandag 25 oktober: open van 10:00 tot 18:00
www.megavino.be

11:27 Gepost door Vinama | Commentaren (2) | Tags: megavino |  Facebook | |  Print

27 september 2010

Blind wijn proeven - The Secret Wine

Vorige week werd er uit een Frankrijk een pakketje bij me afgeleverd met drie flessen “Secret Wine”. De flessen hadden allemaal hetzelfde etiket met het opdruk “The secret wine” en een verschillend nummer. Ook waren de flessen herkurkt met dezelfde gifgroene kurk. Dit alles om de echte identiteit van de wijn te verhullen. Het publiciteitsbureau vanwaar deze flessen kwamen had namelijk een wedstrijd bedacht waarin naar wijnbloggers over de gehele wereld drie blinde flessen wijn werden gestuurd die geproefd diende te worden en de eerste die de drie herkomstbenamingen van de wijnen kan raden krijgt een wijnreis aangeboden en de winnaars die volgen een doos met wijn.

Blind proeven oftewel een wijn proeven zonder dat je enige informatie hebt waar die wijn vandaan komt is geen sinecure. Je moet de herkomst van de wijn op het zicht maar vooral proefondervindelijk gaan bepalen door het herkennen van druivenras, vinificate methodes, lagerings methodes, ouderdom, etc... Dit wil er nog wel eens zorgen dat je bij het onthullen van de identiteit van de fles weer met beide voeten op de grond komt. Ik proef zeer veel wijn blind. Met vrienden thuis wordt de fles vaak bedekt door een wijnkous of zilverpapier, in de diverse proefclubs waar ik deel uitmaak idem dito, tijdens de WSET Diploma opleiding wordt alles blind geproefd, in de jury voor blinde thema degustaties ken ik de naam van de wijn ook niet. Het liefst proef ik ook nog blind als ik voor mij alleen een fles opentrek maar helaas is dat niet zo simpel (probeer maar eens blind een fles uit je kelder te pakken en die blind te openen en in te schenken…....onbegonnen werk Lachen.

Door blind wijn proeven krijg je te maken met hoogtepunten maar ook met dieptepunten. In 2007 maakte ik deel uit van het winnende team wat tijdens de “Ken Wijn” wedstrijd van de Vlaamse Wijngilde 8 van 10 wijnen goed had herkend. Dit was een “half blinde degustatie” wat wil zeggen dat we wisten welke tien druivensoorten er geschonken werden maar daar hield het dan ook bij op. Eerder dit jaar nog zesde bij dezelfde wedstrijd en het jaar ervoor nog ietsje minder goed.

secret wine clair de lune.jpg

Als je in een groep mensen wijnen blind proeft en openlijk je mening over de wijn geeft moet je ten eerste niet bang zijn om zo af en toe eens goed de plank mis te slaan. Er is een (grote) kans dat je er naast zit maar troost je, degene die tegenover je zit loopt dat risico net zo. Nog altijd zie ik mensen die zodra er blind wordt geproefd, hun mening maar stilletjes voor zich houden want dan kunnen ze tenminste niks fout zeggen. Jammer, jammer, jammer.
Ook ik als sommelier zit er wel eens naast. Er worden op zoveel plaatsen ter wereld wijn gemaakt en tegenwoordig lijken ook veel wijnen qua stijl op elkaar dat het niet altijd evident is de juiste naam erop te plakken. Zo kreeg ik vorige maand een wijn in het glas die zo ontzettend kruidig was dat die me meteen deed denken aan een wijn van de carmenere druif uit Chilië maar dan wel een top kwaliteit. Het bleek een Châteauneuf-du-Pape van Domaine Marcoux uit 2007 te zijn. Eventjes kun je je wel voor je hoofd slaan dat je er zo naast kunt zitten maar dan denk ik meteen dat het een fantastisch leermoment is en ja ik zat er goed naast maar so what? Het zal niet de eerste of de laatste keer zijn maar daar maal ik niet om.

Ook nog vorige maand zat ik met drie andere sommeliers/wijnbloggers blind te proeven toen we een mooie rode wijn in het glas kregen die we geen van allen in België situeerde maar waar hij toch vandaan bleek te komen het was namelijk Den Houwaart (over deze wijn zal ik later nog iets schrijven op Vinama). Over de beloftes die die avond gemaakt werden bij het blind proeven zo van “ Als dit een Merlot is dan......xxxx....” zal ik het hier niet hebben laat staan over dat wat ikzelf zei “Als dit uit 2007 is dan....xxxx...”. Bleek de wijn toch wel de Trilogie van Thienpont te zijn die gemaakt is van wijn uit 2008 en..... jawel 2007. Beter geen beloftes doen bij het blind proeven, neem het van mij aan.

Glorieus zijn de momenten dat je precies bovenop zit zoals bijvoorbeeld die keer in de Bourgogne in de kelder van Romanee-Conti toen Bernard Noblet ons uit een fles zonder etiket liet proeven en wel een wou weten wat we dachten wat het was. Echézeaux 1999 zei ik tegen hem en je zag het ongeloof in zijn ogen want het was correct en hij ging snel nog een andere fles zonder etiket halen waarvan een vriend precies wist te vertellen dat hij uit 1989 kwam.

Dus terug naar de drie flessen “Secret-Wine”. Ik heb ze het weekend diverse malen in het glas gehad en ben van Languedoc naar Côtes-du-Rhône, naar Vaqueras, naar Châteauneuf-du-Pape gegaan in mijn beoordeling. Zelfs zover dat het alle drie wijnen kunnen zijn uit dezelfde AOC van de Languedoc of uit de Zuidelijke Rhône. Het zijn duidelijk wijnen uit een streek met veel zon. Waar ze vandaan komen weet ik nog altijd niet want wedstrijd is vandaag pas van start gegaan maar de uitslag zal hopelijk deze week wel komen en ik zal het hier laten weten.
Het zal waarschijnlijk weer een leermoment zijn om het zo maar te noemen en alleen maar een bewijs dat ik moet blijven proeven (ben altijd op zoek naar een goed excuus) en het liefste blind.

23:07 Gepost door Vinama | Commentaren (12) |  Facebook | |  Print

17 september 2010

Een Pinot Noir met karakter uit de Elzas

Is het nu een rosé of een rode wijn vraag ik me nog wel eens af bij het zien van de rode wijn die van de pinot noir druif uit de Elzas gemaakt wordt.  Vrijwel allemaal zijn ze zeer licht van kleur en idem van smaak. Maar dat het ook anders kan in de Elzas bewijst het domein Hugel uit het prachtige historische dorpje Riquewihr

Hugel is een familiebedrijf  waar nu de 11e en 12e generatie de scepter zwaait. Het domein beslaat  26ha met enkel de nobele druivensoorten uit de Elzas namelijk riesling-40%, gewurztraminer-40%, pinot gris-15% en pinot noir- 5%. De rendementen van 40hl zijn een stuk onder de gemiddelde in de Elzas (wat eerlijk gezegd niet zo moeilijk is want die gaan wel tot de 80hl per ha). Daarnaast kopen ze ook druiven op (ook andere druivensoorten dan die hierboven) van andere wijnboeren of moet ik zeggen druivenboeren.

Jean Hugel die vorig jaar juni gestorven is heeft een grote invloed op de Elzas AOC gehad.  Hij is één van de mensen geweest die na de Tweede Wereldoorlog voor de goede reputatie van de Elzas wijnen gezorgd heeft. Ook is het dankzij Jean Hugel dat de AOC “Vendange Tardive”,  “Selection Grains Noble” en de Grand Cru klassificatie er zijn gekomen. Het is welbekend dat op een gegeven moment zowel Hugel als Trimbach zich tegen dit Grand Cru systeem hebben gekeerd maar heel vroeger heeft Hugel gewoon de klassificatie Grand Cru nog op zijn etiketten gedrukt. Jean Hugel was destijds zelf de president van de eerste comissie die het Grand Cru systeem van de Elzas heeft voorgedragen aan de INAO (Institut national de l'origine et de la qualité).

De reden waarom Hugel zich op een gegeven moment heeft verzet tegen de Grand Cru klassificatie is omdat hij te horen kregen dat er maar liefst 94 potentiele ‘lieu-dits’ de Grand Cru status zouden krijgen. Veel te veel volgens Hugel en hij had zelfs nog nooit van de helft gehoord en zoveel parcelen hadden gewoon de Grand Cru terroir status niet in huis. De bekende druppel was toen het comitee die de opdracht had de Grand Cru’s te gaan bepalen, de cru Schlossberg  hadden toegekend aan 20ha wijngaarden maar na protest van de buitengesloten wijnboeren dit heeft verhoogd naar 80ha. Jean Hugel vond de 20ha al genereus en voor hem was de maat vol en weigerde hij verder om Grand Cru op zijn Grand Cru wijnen te zetten.
Het comité heeft toen slechts 25 van de 94 potentiele ‘lieu-dits’ de Grand Cru status gegeven in 1982 maar na druk van de andere wijnboeren zijn er daar in 1985 nog eens 23 aan toegevoegd. Door alle commotie van de Schlossberg GC definitie heeft het comité er toen wel tien jaar over gedaan om de exacte geografische omvang van de extra 23 Grand Cru’s toe te bepalen.  

hugel pinot noir jubilee 2004.jpg

De cuvée pinot noir "Hugel" Jubilee wordt enkel gemaakt van de druiven van de Pflostig heuvel en dan alleen in de beste oogstjaren. Het is een wijn die 10 maanden wordt  opgevoed op eikenhouten vaten (jaarlijks gedeeltelijk vernieuwd) en nog enige jaren op de fles rijpt alvorens hij het domein mag verlaten.

De cuvée Jubilée van Hugel is een pinot noir die ik voor het eerst dronk een jaar of twee geleden tijdens een degustatie (jaargang 2003). Ik had toen een reactie van “oelaah, dus dit kunnen ze ook met pinot noir in de Elzas doen”. Dit was geen wijn waar je op het zicht twijfelde of het een rosé of een lichte rode wijn was en dit was een stuk interessanter dan de gemiddelde pinot noir uit de Elzas.

Pinot noir "Hugel" Jubilee 2004:
De wijn heeft een diepe rode kleur. In de neus is dit duidelijk geen licht gewicht pinot noir maar eentje met ballen aan zijn lijf. Mooie gerookte en gebrande aroma's met wat tabak. Rijp maar fris rood fruit zoals kersen en frambozen, cederhout en een animale toets. Een complexe wijn.In de mond meteen volume, body en een evenwichtige structuur met een mooie dosis fruit. Zitten we hier wel in de Elzas want je zou eerder denken in de Bourgogne zoals bijvoorbeeld in Nuits-Saint-Georges.De tannine is mooi geintegreerd , een ronde wijn en licht branderig in de afdronk. Behoord tot de beste pinot noir die ik uit de Elzas gedronken heb. Je kunt erin bijten in deze wijn. Na de 2003 is de kwaliteit van deze wijn ook met de 2004 bevestigd. 27,00 Euro bij De Coninck. Vinama: 16+. Leuke wijn om in een karaf blind te laten proeven tussen een stel pinot noirs uit de Bourgogne. Knappe kop die raad dat dit uit de Elzas komt.

De pinot noir "Hugel" Jubilee is er één met karakter uit de Elzas net zoals Jean Hugel dat was.

23:28 Gepost door Vinama | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

08 september 2010

Wijnfestival / Foire aux Vins 2010 & brochure van Auchan in Roncq

Het is weer de tijd van de wijnfestivals in België alsook in Frankrijk. Vanaf deze week gaat het circus weer van start.

Ook de brochure van Foire aux Vins Auchan Roncq net over grens in Frankrijk staat nu hier on-line (klik op de brochure):

foire aux vins auchan 2010 wijnfestival carrefour delhaize colruyt.jpg

Mocht je problemen hebben de folder te openen (het is een file van 25MB), gebruik dan je gewoon rechtermuisknop en "save as" dan lukt het zeker.

Wijnfestival data België:
Intermarché (07/09 - 26/09)
Delhaize (09/09 - 02/10)
Champion (13/09 - 03/10)
Carrefour Hyper (15/09 - 02/10)
Colruyt (15/09 - 27/10)
Carrefour GB (29/09 - 19/10)
Cora (05/10 - 30/10)

Wijnfestival data Frankrijk:
Carrefour (07/09 - 18/09)
Géant Casino (07/09 - 18/09)
Intermarché (08/09 - 18/09)
Leader Price (08/09 - 19/09)
Magasins Ed (08/09 - 21/09)
Monoprix (08/09 - 18/09)
Franprix (09/09 - 19/09)
Auchan (14/09 - 02/10) 
E.Leclerc (22/09 - 02/10)
Cora (27/09 - 09/10)
Magasins U (28/09 - 10/10)

18:38 Gepost door Vinama | Commentaren (11) | Tags: foire aux vins, wijnfestival, auchan roncq |  Facebook | |  Print

05 september 2010

Confrérie des Chevaliers du Tastevin

tastevin 1 confrerie des chevalier du tastevin bourgogne.jpg
Na enig poetswerk verdween de zwarte laag en kwam dit tevoorschijn.

Slenteren op een "brocante" of "vide grenier" tijdens de vakantie in Frankrijk. Allerlei rommelspullen op de tafels en grond afscannen om te kijken of er nog iets leuks tussen ligt. Je hebt eigenlijk helemaal niks nodig maar je weet nooit wat je tegenkomt en je kunt gebruiken. Nou ja gebruiken, eerder wat je graag wilt hebben.

Op een zonnige zodagochtend in Durban in de Corbières op een broccante zie ik een gekleurd lint op een tafel liggen met aan het uiteinde iets wat ooit blinkend zilver was geweest maar er nu eerder zwart uitzag. Toch even van dichtbij gaan kijken. Ahaa, een tastevin en hij ziet er (behalve dat hij zwart is) nog goed uit en meteen sta ik op scherp. Wat staat er trouwens precies voor tekst op? Ik pak hem quasi nonchelant op om zeker maar niet te laten merken aan de verkoper dat ik wel heel erg geïnteresseerd ben in dit object, want er moet eventueel nog onderhandeld worden...
"Confrérie des Chevaliers du Tastevin" lees ik als inscriptie (tastevin moet je uitspreken als tâtevin). Dat zei me genoeg en het wortd dus onderhandelen. Nog geen vijf minuten later en slechts vijf euro armer liep ik blij met mijn tâtevin weg naar de volgende verkoper.

tastevin confrerie des chevalier du tastevin bourgogne.jpg
De tâtevin stamt uit de 15e eeuw uit de Bourgogne waar hij gebruikt werd als voorwerp om wijn mee te proeven. Iedereen had er destijds één in zijn broekzak zitten. Het Franse "tâter" betekent proeven en een tâtevin is een "tasse a vin" (wijnkopje). Het word gemaakt van zilver of verzilverd metaal en in de tâtevin zit een relief verwerkt om zo beter de kleur van vooral de rode wijn te kunnen beoordelen.
Deze tâtevin is dus van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin opgericht in 1934 en die zijn zetel heeft in het befaamde Le Château du Clos de Vougeot.

confreriedeschevaliersdutastevin alain doire.jpg
Foto: Alain Doire

In het museum van Hospices de Beaune in Beaune en in het museum van Clos de Vougeot vindt je een mooie verzameling zeer oude tâtevin zoals degene hieronder.

tastevin 3 confrerie des chevalier du tastevin bourgogne.jpg15:57 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

29 augustus 2010

Bezoek aan Domaine Mas Thélème - Pic Saint-Loup

mas theleme pic saint loup porte.jpg
Een domein waar ik al veel eerder over had willen schrijven is dat van Fabienne et Alain Bruguière, Domaine Mas Thélème in de AOC Pic Saint-Loup gelegen op een twingtigtal kilometer van Montpellier in Zuid-Frankrijk.

Meer dan een jaar geleden kreeg ik bij Michel Delattre in Brussel de cuvée Carpe Diem en de Excultet van dit domein in mijn glas. Bij beide maar vooral bij die laatste cuvée was het een “wauw” ervaring gezien de uitstekende kwaliteit wat er in het glas zat. Toen ik weer afzakte naar het zuiden van Frankrijk wou ik dus absoluut eens kennis gaan maken met de makers van deze wijnen. Zo gezegd zo gedaan en ik ben daar ontzettend hartelijk ontvangen door de  Belgische Fabienne en haar Franse  echtgenoot Alain. 
domain mas theleme vignoble pic saint-loup.jpg
In 1940 tijdens de tweede wereldoorlog zijn de achter- en grootouders van Fabienne samen met haar vader (die toen tien jaar was) tijdelijk gevlucht vanuit België naar het dorpje Lauret in Zuid-Frankrijk. In de jaren zeventig toen de hele familie al weer lang in België woonde vondt haar vader een fotoalbum terug uit die oorlogstijd. Hij besloot om op de terugweg van een vakantie in Spanje het dorpje terug te vinden waar ze destijds naar gevlucht waren. Eenmaal daadwerkelijk het dorp teruggevonden te hebben is de familie er later ook diverse malen op vakantie geweest. Vervolgens kocht de zus van Fabienne er een vakantiehuis waardoor Fabienne regelmatig in Lauret kwam en zodoende Alain heeft ontmoet. In 1999 besluit de Belgische Fabienne uit Namur zich bij Alain te scharen die inmiddels de man van haar leven was geworden en zich permanent te vestigen in het dorpje Lauret. Vanaf dat moment heeft Fabienne zich ook laten onderdompelen in de kunst van het wijnmaken want dat was voor haar nog geheel onbekend. En dat het niet gemakkelijk is om als "étranger" die hier wijn maakt geaccepteerd te worden in een klein Frans dorp daar kan Fabienne in geuren en kleuren alles over vertellen.
domain mas theleme alain fabienne bruguiere pic saint-loup.jpg
Fabienne et Alain Bruguière in hun wijngaard.

Alain bewerkt de wijngaarden van zijn vader sinds 1989 en alle druiven van de destijds totaal 18ha wijngaarden gingen toen linea recta naar de Cave Coopérative. In 2003 besluiten Alain en Fabienne samen om van de 18ha wijngaarden er 3,5 te gaan gebruiken om zelf hun eigen wijn te gaan maken. Ze hebben er genoeg van om het hele jaar te werken om kwaliteitsdruiven te produceren die vervolgens in de coopérative toch gemengd worden met die van andere viticulteurs waarvan er velen  er met hun pet naar gooide wat kwaliteit betrof. Ook het feit dat ze zelf geen direct eindresultaat van hun eigen druiven zien frustreerd ze. In de jaren die volgde reduceren ze het  aantal hectaren (waarvan een groot deel in pacht was) nog verder wat in 2007 resulteerde tot de huidige 7ha waar in de toekomst weer 1,5ha wit aan toegevoegd zullen worden. Er gaan dus geen druiven meer naar de coopérative en alles gaat allemaal  in hun eigen wijn. Hun objectief is om kleinschalig te blijven, alles zelf met zijn tweeën te doen en om vooral kwaliteitswijn te maken door middel van lage rendementen.
 
De naam Mas Thélème komt van de abdij Thélème en de wijngaarden liggen op 200 meter hoogte op gronden met een mengeling van kalk en klei en een onderlaag van mergel.  De wijngaarden liggen in de luwte van het Hortus reliëf wat veel onweer tegenhoudt. De verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zijn aanzienlijk in de periode dat de druiven rijpen met als resultaat fijnen en geconcentreerde wijnen. Volgens de appellatie Pic Saint-Loup zijn er drie rode druiven toegestaan, grenache, syrah en mouvedre. Het maximale geauthoriseerde rendement is 50hl . In de assemblage moeten minstens twee van deze druivensoorten verwerkt worden met een totaal van 90% en voor de overige 10% mag men carignan of cinsault gebruiken.
Omdat het in de middag gewoon te warm is ( 39°C in de schaduw is geen uitzondering) wordt er in de zomer van 06:00 uur 's ochtends tot 12:00 en van 18:00 tot 21:00 in de wijngaard gewerkt. Al het werk in de wijngaard wordt trouwens door Alain en Fabienne zelf gedaan.
domain mas theleme alain bruguiere pic saint-loup grenache 2008.jpg
Alain Bruguière tapt van de grenache.

In 2000 hebben cabernet sauvignon uitgezet waarvan in 2007 de eerste flessen zijn gebotteld, cuvée Nomen Omen een vin du Pays d’0c van 50% carignan (50 jaar oude wijnstokken) en 50% cabernet sauvignon (15hl rendement). Vanaf hun allereerste eigen vinificatie kregen ze al meteen een vermelding in de Guide Hachette namelijk twee sterren voor de Exultet 2003 en sindsdien zijn de zaken goed vooruit gegaan. 

Mas Thélème maakt een zestal verschillende wijnen waarvan de druivensoorten allemaal apart gevinifieërd worden. Er wordt een witte wijn gemaakt van 50% carignan, 50% chardonnay en in 2005 en 2006 hebben ze een 1000tal flessen rosé gemaakt maar daar zijn ze mee gestopt. Hun kwaliteit ligt echter bij hun rode wijnen en dan vooral Carpe Diem en Exultet. In 2004, 2006, 2007 hebben ze een 100% grenache gemaakt omdat enkele vaten van een dusdanige hoge kwaliteit waren dat Alain besloten heeft ze als mono cépage te bottelen. Ook maken ze een witte en rode zoete wijn zonder mutage. De witte, Mémoire de Jean,  is gemaakt van ugni blanc en heeft een rendement van 13hl per hectare en bevat 70gram restsuiker en wordt in november geoogst. De rode, Magie d’Automne, is een micro cuvée van grenache noir met 90gram restsuiker die in october wordt geoogst en waarvan maar 700 flessen worden gemaakt.
Zelf heeft Mas Thélème maar een hele kleine kelder waardoor ze wegens plaatsgebrek hun eigen wijnvaten op het domein van een vriend hebben liggen. De plannen om hun eigen kelder uit te breiden zijn er maar het is nog wachten op de bouwvergunning.
domain mas theleme kelder alain fabienne bruguiere pic saint-loup.jpg
Ze produceren nu ongeveer tegen de 20.000 flessen per jaar. Gezien de geringe productie is de export beperkt tot een 20% en dan enkel naar een handvol landen in Europa. In België wordt hun wijn verkocht door vier wijnhadelaars (voor adressen zie website Mas Thélème) en bij mijn weten in Nederland nog niet.

De Carpe Diem 2006 is gemaakt van syrah 50%, grenache 40%, cinsault 10%. 3500 à 4000 wijnstokken per hectare van 25 tot 30 jaar oud (gelang de druivensoort). Een rendement van 25 hl/ha met gedeeltelijke maceration carbonique op de syrah die op cuve blijft en een gedeelte syrah die op gebruikte barriques gaat. Productie 5.000 flessen.
De wijn heeft een mooie kruidige neus met zoethout en bramen. Leer en hout vragen om een lamsbout met rozemarijn. In de mond een volle aanzet met zwart fruit zoals dat van cassis en kruiden. Zeer evenwichtig met rijpe tannine en wat zoethout en peper in de afdronk.  10,00 Euro. Vinama: 14pnt

mas theleme exultet 2005 pic st-loup.jpgDe Exultet 2005 is gemaakt van syrah 60%, grenache 30%, cinsault 10%.  3500 à 4000 wijnstokken per hectare van 25 tot 30 jaar oud (gelang de druivensoort). Een rendement van 25 hl/ha. Productie 3.800 flessen.
In de neus zit zwart fruit en kersen met een mooie elegante frisheid en zekere mineraliteit Eenmaal in de mond sta je versteld van het evenwicht in deze wijn met versmolten tannine en geïntegreerd hout naast het rijpe fruit. Ook hier is er ondanks de concentratie sprake van een frisheid die de wijn draagt. Moka en pure chocolade toetsen en nog heel veel meer vindt je er in terug. Een jaar geleden dronk ik hem voor het laatst en hij nu laat hij zien dat hij nog steeds positief aan het evolueren is.  Een complexe Pic St-Loup met materie en nog wat potentieel maar nu al heerlijk op dronk. Vinama: 17pnt. Voor 15,00 Euro is dit een topper.

Een compliment ook voor de mooie frisse etiketten van bovenstaande wijnen die gemaakt zijn dooor Fabienne die iets ‘niet conservatiefs’ wou op het etiket “ Er zijn al genoeg château etiketten in Frankrijk” aldus Fabienne.

Mas Thélème, een domein van twee fantastische mensen die een hoge kwaliteit na streven wat te proeven is in het glas.  

Mas Thélème
Fabienne en Alain Bruguière
Route de Cazeneuve
34270 Lauret
Tel: 04 67 59 53 97
www.mas-theleme.com

23:11 Gepost door Vinama in Wijndomein bezocht | Commentaren (7) | Tags: languedoc, pic st-loup |  Facebook | |  Print