03 september 2011

Wordt lid van onze wijnclub!

vieux telegraphe 2006 chateauneuf du pape.jpg

Een vertikale degustatie Château Phélan- Ségur in aanwezigheid van de keldermeester, Châteauneuf-du-pape, Portugal, Bandol, Pinot Noir uit de hele wereld. Dit zijn enkele thema's die het afgelopen seizoen aan bod zijn gekomen tijdens onze degustatie avonden.

De Commanderij Brussel is een wijnclub van de Vlaamse Wijngilde waarin iedere wijnliefhebber en leek welkom is. Iedereen die graag een glas wijn drinkt in een gezellige en ontspannen sfeer en dit plezier met anderen wil delen. Door middel van thema-avonden over bijvoorbeeld een bepaald wijnland, wijnstreek of druivenras kunt u tijdens het proeven ook nog uw kennis verdiepen door de uitleg van ervaren wijnspecialisten.

Ook nu starten we eind september weer met een reeks mooie proefavonden voor wijnliefhebbers. Op het programma staan:

 • Blindproeverij: Bordeaux versus Rhône                                     
 • Australië       
 • Chianti Classico met aanwezigheid van wijnmakers
 • Niet Franse schuimwijn
 • Gastronomische lunch - Nationaal feest van de Vlaamse Wijngilde die dit jaar in het teken staat van 3 sterren van de zuidelijke Rhône : Vacqueyras , Gigondas en Châteauneuf-du-Pape
 • Jura in al zijn facetten
 • Chinon, de beste Loire wijnen gemaakt van cabernet franc in aanwezigheid van wijnmakers
 • Château Palmer uit Margaux, vertikale degustatie in aanwezigheid van de keldermeester
 • Witte Bordeaux van droog naar zoet  
 • Paulée. Dit is ons jaarlijks diner waar ieder zelf zijn mooiste flessen wijn meeneemt om met elkaar te delen

Een mooi en gevarieërd programma dus. De degustatie-avonden vinden plaats op vrijdagavond in een hotel aan de rand van Brussel. Ben je geinteresseerd om lid te worden of om eens een avond mee te proeven neem dan contact met me op via olaf@vinama.be. Tot binnenkort!

10:54 Gepost door Vinama in Algemeen, Wijn proeverij | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

28 augustus 2011

Het slechte (zeil)weer mag de wijnpret niet drukken.....

zeil wijn sailing wine champagne.jpg

Vertrokken met stralende zon en insmeren tegen de zon om drie uur later op de Noordzee in een stortvloed terecht te komen die niet van ophouden wist. Het komt tegenwoordig blijkbaar iedere dag in de zomer met bakken naar beneden. Op weg van Zeeland naar Ramsgate (UK) eerst gestopt in Oostende en voor we aan de oversteek begonnen serieuze motor problemen gekregen. Uit veiligheidsoverwegingen de oversteek moeten annuleren maar dat heeft de wijnpret niet mogen drukken. Geen zon aan de hemel maar wel  een mooi zonnetje in ons glas.....

zeil wijn sailing wine suaternes champagne schorpion zwart usseglio agape gosset.jpg

Schorpion Zwart Brut, Gosset Grande Reserve Brut - Champagne, Domaine Fussiacus vieilles vignes 2007 - Pouilly-Fuissé, Agapê 2006 van Clos Pacalis - Corbières, Pierre Usseglio 2006 - Châteauneuf-du-Pape, Rayne Vigneau 1996 - Sauternes.


Voor het geval de waterpolitie meeleest Lachen, er wordt enkel in de haven gedronken en niet tijdens het zeilen.

15:02 Gepost door Vinama in Algemeen, Geproefd | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

23 augustus 2011

Artisanale kwaliteits Sake

sake,japan,rijstwijn

 In plaats van de traditionele wijndegustatie stond er een artisanale Sake degustatie op het programma van de “Pure Winelovers” onder leiding van Luc Hoornaert (Swaffood), zelf invoerder van Sake. Artisanale sake wordt niet gefilterd en niet gepasteuriseerd en wordt geproefd net zoals wijn. De schenktemperatuur is identiek als die aan witte wijn. Er wordt ook wel sake warm geschonken wat zijn oorsprong heeft van vroeger toen men in de sneeuw liep en de sake opwarmde om zelf op te warmen. Vandaag de dag zijn het vooral de industriële  (lees goedkopere) sake’s die warm worden geschonken.

Sake is Japanse rijstwijn en wordt ook Seishu (“heldere alcohol”) of Nihonshu (“Japanse alcohol” of “Japanse sake”) genoemd. Sake zou al sinds de achtste eeuw gebrouwen worden en wordt beschouwd als een drank die de kwade geesten verdrijft. Het alcoholpercentage van Sake ligt meestal tussen de 13 en de 17% en is dus vergelijkbaar met wijn. Er zijn verschillende types Sake, die bovendien sterk verschillen van kwaliteit. Sake komt eveneens tot stand door een proces van fermentatie (met name het omzetten van suiker in alcohol met gebruik van gist) , maar vertoont zowel gelijkenissen met een brouwproces voor bier als met het fermentatieproces van wijn. Bij bier wordt het zetmeel eerst omgezet in suikers, waarna deze suikers vergisten. Bij wijn zijn er reeds suikers in het druivensap aanwezig, die door de natuurlijke gisten aanwezig op de druif of door toegevoegde gisten worden omgezet in alcohol. Bij het brouwen van Sake vinden deze twee processen tegelijk plaats. Het zetmeel wordt omgezet naar suikers, die vergisten naar onder andere alcohol.

sake,japan,rijstwijn

Sake wordt gemaakt van rijst. Dit is speciale bruine sakerijst, met een lange korrel, die zwaarder is dan gewone tafelrijst en waarvan de kern nauwelijks vet en proteïnen bevat. Er zijn 65 rijst soorten voor kwaliteitssake; elk type geeft de sake een eigen, specifieke smaak. Shuzo Kotekimai of Sakamai is de rijst voor sake. Deze rijst moet met de hand geoogst moet worden, en is vier keer duurder dan goede tafelrijst. De kwaliteit van de Sakamai verschilt jaar per jaar. De beste en meest gebruikte Sakamai zijn Yamada Nishiki- de belangrijkste en meest verbouwde Sakamai; Gohyakumangoku; Miyama Nishiki; en Omachi.

De rijstkorrels worden van hun schil ontdaan en vervolgens gepolijst tot “witte” rijst, zodat alleen de zuivere kern overblijft. Dit polijstproces is van onschatbare waarde voor de kwaliteit van de uiteindelijke sake. Hoe meer van de rijstkorrels is weggeslepen, hoe hoger van kwaliteit de sake zal zijn. Voor de beste sake wordt rijst gebruikt waarvan 50% of meer van de rijstkorrels is weggeslepen.  Vervolgens wordt de rijst gewassen en geweekt, en hierna gestoomd.

sake,japan,rijstwijn

Deze gestoomde rijst wordt gemengd met gist en “koji”. Het probleem is immers dat de rijst waarmee sake wordt gemaakt geen suikers bevat, maar wel zetmeel. Nochtans is suiker nodig voor de productie van alcohol. “Koji” is een schimmel die (met name de Aspergillus Oryzae) is gekweekt op rijst : deze schimmel produceert enzymen die het zetmeel van de rijst afbreken en omzetten naar suiker. De koji bepaalt in belangrijke mate de eigenschappen van de sake. Door toevoeging van gist kan dan alcohol ontstaan. Er zijn vele verschillende gistsoorten waarvan er een 40-tal vaak gebruikt worden.

De mengeling van gestoomde rijst, koji  en gist laat men fermenteren; in drie etappes worden rijst, koji en water aan toegevoegd. Dit proces neemt vier dagen in beslag. Omdat zowel de omzetting van zetmeel naar suiker door de koji en de omzetting van suiker naar alcohol door de gist in hetzelfde vat plaatsvinden, en op hetzelfde moment wordt deze stap de “multipele parallelle fermentatie” genoemd.

De kwaliteit van het water is eveneens van groot belang voor de kwaliteit van sake, met name de mineralen en metalen in het water, en de hardheid ervan. Over het algemeen geldt : hoe harder het water, hoe uitgesprokener de smaak van de sake. De meeste brouwerijen bevinden zich dan ook vlakbij een natuurlijke bron, met zeer zuiver bergwater. Er wordt zelfs sake van sneeuw gemaakt.

Het mengsel van rijst, koji en gist laat men vervolgens 18 tot 32 dagen gisten. Vervolgens wordt deze massa geperst. Het is mogelijk dat vlak vòòr het persen aan het mengsel alcohol wordt toegevoegd. Dit doet men vooral om het volume te vergroten waardoor er minder kwaliteitsvolle sake wordt geproduceerd. Aan hoogstaande sake wordt ofwel geen alcohol toegevoegd, ofwel maximaal 10% van het gewicht van de gebruikte rijst met het oog op het verkrijgen van een meer geraffineerde smaak.

Het geperste vocht wordt vervolgens gefilterd en op lage temperatuur gepasteuriseerd. Er zijn evenwel sakes die ongefilterd of zelfs ongepasteuriseerd (Hon Nama genoemd) zijn. Het is op dit punt al mogelijk om de sake te bottelen. Sake die gepasteuriseerd wordt vlak voor de botteling, wordt Nama Chozo genoemd

sake,japan,rijstwijn

De sake wordt evenwel meestal verder gerijpt, meestal een half jaar tot twee jaar. Omdat dit mengsel een alcoholinhoud heeft van 20% wordt er meestal nog water aan toegevoegd, zodat het alcoholpercentage wordt teruggebracht tot 16 %. Het is ook mogelijk om de sake te pasteuriseren vlak na de lagering (Nama Zume sake). Ten slotte wordt de sake gebotteld. Slechts een kwart van de sake is kwaliteitssake (Tokutei Meishoshu).

Er wordt in deze categorie een onderscheid gemaakt tussen sake waaraan alcohol is toegevoegd en sake waarbij de alcohol puur door fermentatie is ontstaan. Binnen elk van deze twee stijlen wordt een onderscheid gemaakt tussen vier kwaliteitsniveaus : van laag naar hoog zijn dit voor de sake zonder alcoholtoevoeging Junmai, Tokubetsu Junmai, Junmai Ginjo en Junmai Daiginjo, en voor sake met toegevoegde alcohol zijn dit Honjozo, Tokubetsu Honjozo, Ginjo en Daiginjo. De twee hoogste niveaus zijn gefermenteerd op basis van rijstkorrels die minimaal voor 40% resp. 50% werden weggeslepen. Deze worden overigens bij voorkeur gekoeld gedronken ; anders gaan de fijne aroma’s verloren.

De bulksake waaraan alcohol werd toegevoegd met het oog op het vergroten van de hoeveelheid, kan worden onderverdeeld in twee klassen: Futsushu, i.e. de algemene sake, ook wel basissake genoemd, die niet duur is en van gemiddelde kwaliteit, en Sanzoshu (de zogenaamde naam “triple sake” omdat aan het eind van het brouwproces een hoeveelheid alcohol en water toegevoegd waardoor de hoeveelheid drie keer zo groot wordt) die bestemd is  om warm te drinken.

Het etiket van een fles Sake zal onder meer vermelden hoe de sake gebrouwen en bewerkt is en voor bij welke gelegenheid de sake geschikt is; en wanneer het Ginjo of Daiginjo sake is, en hoe koud of warm de sake gedronken moet worden. Voor dit laatste worden de volgende aanduidingen gebruikt :

55°C

Tobikiri-kan

Brandend heet

50°C

Atsu-kan

Zeer heet

45°C

Jo-kan

Heet

40°C

Nuru-kan

Zeer warm

35°C

Hitohada-kan

Lichaamstemperatuur

30°C

Hinata-kan

Zonnetemperatuur

20°C

Jo-on

Kamertemperatuur

15°C

Suzu-bie

Gekoeld

10°C

Hana-bie

Koel

5°C

Yuki-bie

Koud


Bovenstaande tekst is geschreven op basis van “Wijn en de Japanse keuken” van de die avond eveneens aanwezige Sommelier-Conseil Lientje Van den Steen waarvoor dank.

sake,japan,rijstwijn

De degustatie:

Aangezien alles op de etiketten in het Japans staat (niet echt export vriendelijk zou ik zeggen) kunnen er mogelijk in de onderstaande namen van de elf sake’s die er die avond geproefd werden onvolledigheden staan. In deze volgorde geproefd:

sake,japan,rijstwijnDe eerste sake Genzaemon Honjozo van de Aoki brouwerij is nigori gemaakt wat letterlijk bewolkt betekend. De sake is dan ook zeer troebel, met vlokken witte droesem (van rijstresidu) erin en is lichtjes sprankelend. Aroma’s van citroen, bloemen en menthol. In de mond iets meligs van smaak, citroen, anijs en een lange afdronk met duidelijke wat restsuiker. Interessant glas om te beginnen, het wordt een ongewone avond. 46,26 Euro.

Dan Jokigen Karakuchi Junmai Dry van  Sakata met florale aroma’s, citrus en een beetje riesling a-like. Ook alcohol in de neus. In de mond lijkt het meer op een licht distillaat en de alcohol brand wat in de afdronk. Droog en weinig zuren. 43,58 Euro.

Koten Sharaku Junmai Daiginjo
van de brouwerij Miyaizumi die in 92 furore maakte door duizend jaar oud gletsjer ijs te laten smelten voor de productie van hun top-sake’s. Bubblelicious kauwgum in de neus, oude kelder, floraal,frambozen en gort. Deze sake is voller en romiger in de mond, fruitig en komt evenwicht en elegant over. 50,22 Euro.

De sake van Akebono is de enige kwaliteitssake die door vrouwen wordt gemaakt of werd want de brouwerij is triestig genoeg door de tsunami weggevaagd. Fruitige en florale aroma’s met een distillaat indruk. In de mond een sake met pit en karakter en fruit zoals meloen.

Junmai Ginjo van Fuchu-Homare is intenser in de neus dan de vorige met wat aardse toetsten, citrus en bloemen. Fruitige aanzet met anijs, citrus en een frisse indruk.

Mijn favoriet van de avond was de Shimizu Vintage 2003 Suimutan Junmai Daiginjo barrel aged. Wat gelig van kleur met een pittige neus met mineralen, wat vegetaal, floraal en citrus. Ruik ik hier ook wat botertoetsen? In de mond een complexe sake met karakter en verschillende smaaklagen. Mondvullend met tropisch fruit wat restsuiker en een zeer lange afdronk. Dit is schitterend. Achteraf hoorden we dat deze sake opgevoed is in gebruikte vaten van Leflaive uit de Bourgogne. 51.96 Euro.

Arabashiri Junmai van Morita was mijn tweede favoriet. In het glas wat troebel en gekookte groente, kool en kaas aroma’s. Een wat dikke textuur in de mond met zure snoepjes en citrus. Lange afdronk. 40,66 Euro. Sinds 1909 maakt men hier op zeer natuurlijke wijze en met enkel lokale mensen, lokaal water en lokale rijstsoorten sake dat tot de meeste pure hoort.

Yuzu Komachi van de brouwerij Iki Sochu komt van het eiland Iki in de Genkai zee tussen Japan en Korea en is een gedistilleerde sake waar verse yuzu (citrusvrucht) voor is gebruikt. In de neus vindt je dan ook citroenschil en vegetale toetsen van gras en brandnetels. In de aanzet citrus, menthol en meteen krijg je het zoete van het restsuiker er doorheen. Lijkt wat op die snoepjes met zuurkristallen. De aciditeit balanceerd wel de restsuiker waardoor hij fris blijft. Lijkt op een citroen jenever met 4% alcohol. 53,37 Euro.

De Kuri van Kitaoka Honten Yoshino Monogatari is een ‘sake’ gemaakt van gepofte kastanjes en heeft slechts 9% alcohol. De kleur is wit en ondorrzichting. Lactische aroma’s en appels. In de mond is de textuur zeer onplezierig alsof je een dikke korrelige saus aan het drinken bent met lactische toetsen en wat citroen. Lijkt wat op een crême alcohol zoals Baileys qua structuur. Niet mijn favoriet. 42,77 Euro.

Koko Mirin 10 years Old van de Hakusen brouwerij is een 10 jaar oude sake gemaakt van kleefrijst en gelagerd op dennenhout.  Vroeger werd Mirin gedronken als tradtiionele nieuwjaarsdrank (otoso). Mirin wordt in de keuken veel gebruikt als basis voor stoofgerechten en werkt wonderwel in een gelijke verhouding met sake en soyasaus.
Een bruine geconcentreerde kleur. In de neus treft me meteen de vergelijking met een P.X. sherry en rancio achtige wijnen. Getoast en gebrand. Een aanzet van caramel met een vettige textuur en zeer intense gerookte smaken. Zeer zoet (300gr restsuiker) en kan gerust naast een chocolade dessert. Een a-typische sake maar een typische mirin. 44,55 Euro.

Het was een interessante en leerrijke avond waarin de wondere wereld van artisanale sake voor de eerste maar zeker niet voor de laatste maal in mijn glas kwam.

06:30 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (3) | Tags: sake, japan, rijstwijn |  Facebook | |  Print

19 augustus 2011

Soms is het uitzicht mooier dan de wijn

mas christine blanc white 2010 collioure roussillon.jpg

Lac de Villenueve-de-la-Raho

07:35 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

17 augustus 2011

Op bezoek bij Maxime Magnon in de Corbières, Languedoc

Mijn vrienden weten dat ik graag de vrij onbekende en daardoor onbeminde wijnstreek Corbières in het daglicht zet. Dertig jaar geleden bekend om zijn slechte bulkwijn maar tegenwoordig kun je er na enig zoekwerk pareltjes vinden zoals ook deze keer. Afgelopen maand heb ik daar een fantastisch domein ontdekt namelijk Maxime Magnon waarvan ik niet begrijp dat het zo lang geduurd heeft voordat ik het ben tegengekomen in de meer dan tien keer dat ik de regio ondertussen heb bezocht.

languedoc

Maxime Magnon is een sympathieke wijnmaker in de midden dertig die in de jaren negentig zijn wijnopleiding in Beaune heeft gevolgd. In 1994 is hij gaan werken in Chaintré (Macon) en werd hij beinvloed door de natuurlijke wijn stroming in de Beaujolais van o.a. Jean Foillard en Marcel Lapierre (beide uit Morgon) met wie hij regelmatig contact had. In 2001 vertrekt hij naar Zuid-Frankrijk naar de Corbières in het dorpje Durban waar hij enkele wijngaarden koopt. Het domein heeft grond in Villeneuve des Corbières  (60% van oppervlakte op leisteen) en in Durban (kalksteen/klei). Didier Barral in Faugères was trouwens zijn mentor in de begin jaren.

De in totaal 12 hectaren zijn gelegen op een tiental verschillende plaatsen waarvan één nieuw aangeplant met grenache noire, mourvèdre en wat vermentino (15 are). De andere druivenrassen zijn grenache gris (2 ha), grenache blanc (1ha),  cinsault (1 ha),  syrah (40 are) en het overgrote gedeelte bestaat uit carignan. Grenache is voor Maxime kwalitatief de beste druif terwijl carignan zich perfect aan het terroir aanpast en vooral bij oude wijnstokken schitterend resultaat geeft. Carignan leent zich volgens hem ook goed voor macération carbonique.

Het gemiddelde rendement is met 20hl per ha zeer laag voor de streek. Er staan tussen 3300-4000 wijnstokken per hectare. Bijna alle wijngaarden zijn in gobelet gesnoeid, slechts één wijngaard is opgebonden. Het domein is biologisch gecertifieerd en maakt natuurlijke wijnen.

languedoc

Maxime heeft dieren waaronder paarden, koeien en een ezel die in in de wijngaard lopen vanaf april tot midden november en het onkruid op eten en meteen wat natuurlijke bemesting achterlaten.  Ook hiervoor is het handig dat bijna alle wijngaarden in gobelet gesnoeid zijn want daardoor kunnen de dieren zich gemakkelijk in de wijngaard verplaatsen. In een wijngaard met de wijnstokken opgelijnd op ijzerdraad is dit niet mogelijk.  
Hij heeft vroeger ook schapen gehad maar dat was teveel werk om die te verplaatsen want je hebt een hond nodig en moet zelf voor herder spelen en er was overal een electrische omheining nodig om de veelvuldige ontsnappingen te voorkomen.

Volgens Maxime is de basis van een mooie wijn een goede vegetale situatie in de wijnaard. Door het klimaat heeft hij maar zeer weinig ziektes in de wijngaard. Na de oogst gaan de druiven meteen in een gekoelde container  die op de parking staat voor het domein en alle druiven gaan op dezelfde temperatuur de cuve in. Maxime zoekt de ideale rijpheid voor zijn druiven en de oogst spreid zich dan ook uit over een periode van vier weken. Soms oogst hij twee dagen en stopt dan een week totdat de volgende wijngaard de ideale rijpheid heeft. Voor de witte wijn gebruikt hij een verticale pers. Geen ontristing voor de rode wijn dus de trossen gaan in zijn geheel het vat in (maceration carbonique) voor de alcoholische gisting wat zeer ongebruikelijk is voor de regio. Soms gaat hij nog wel de cuve in om wat druiven manueel met de voeten te pletten indien dit nodig is en vindt er wat remontage plaats. Alles gebeurd op ‘feeling’. ‘Il faut sentir le millesime’ aldus Maxime. Geen sulfiet tijdens de vinificatie, geen laboratorium gisten maar natuurlijke en er worden geen geen zuren toevoegd. Maxime is een liefhebber van wijn uit Fleurie, de Cru uit de Beaujolais  en zijn eigen rode wijnen hebben ook wel iets van deze fruitige, sappige wijnstijl.

languedoc

Opvoeding enkel in gebruikte barriques. Zijn eikenhouten vaten komen van Domaine Moreau uit Chassagne-Montrachet (Bourgogne) en zijn tussen de vier à zeven jaar oud. Er worden geen nieuwe vaten gebruikt dus in zijn wijnen kom je ook geen dominante houttoetsen tegen. Ieder jaar verwisseld hij een twaalftal vaten voor “nieuwe” gebruikte.

Zijn eerste oogst op zijn eigen domein was in 2002 (3.000 flessen). Zoals iedere zelfstandige wijnmaker heeft hij ook fouten gemaakt in het begin. Komende uit het noorden met de perceptie dat de wijnen in het zuiden te weinig zuren zouden hebben als hij te laat zou oogsten heeft hij zijn carignan wel eens een graadje te vroeg geoogst. Vanaf 2005 verdubbelde hij zijn wijngaardoppervlakte van vijf naar tien hectare.

Wit wordt gesulfiteerd bij de botteling en licht gefilterd. De rode krijgen in het algemeen ook wat sulfiet bij de botteling en enkel de wijnen voor de export worden licht gefilterd.

languedoc
Maxime Magnon (links) en Johan voor de verticale pers

Maxime werkt samen met een leerling wijnmaker Johan die nu voor het vierde jaar op het domein werkt en ook met nog een derde person in part-time. Hij maakt vier natuurlijke wijnen, drie rode en een witte. De totale productie is 220 hl zo'n 29.000 flessen.

languedoc

La Bégou 2010, AOC Corbières:
Begin november 2010 op vat gegaan en gebotteld in mei 2011. La Begou is de naam van de eerste wijngaard die hij heeft aangekocht. De wijnstokken zijn tussen de 60 en 80 jaar. De cuvée is gemaakt van 80-90% grenache gris en de rest is grenache blanc. Grenache gris heeft meer zuren dan de grenache blanc en heeft ook een dikkere schil wat eventueel iets van een tannine structuur aan de wijn kan meegeven.  De wijn komt van de leisteenbodem wat een bepaalde puurheid en mineraliteit  aan de wijn geeft. Het is ook een fruitige wijn die in de mond vol en rond is maar wel met een mooie frisheid. Geel fruit en een lichte maar gecontroleerde oxidatieve toets. Een heerlijke wijn waar je je tanden in kunt zetten.  16,00 Euro.

Dat je al doende moet leren heeft Maxime aan de lijve ondervonden. Zijn witte 2003 en 2004 waren geoxideerd door gebruik van een houten vat wat te groot was en te oude barriques van meer dan tien jaar oud. Deze werden allen opzij gezet en vanaf 2005 met enkel kleine en minder oude barriques was de kwaliteit eindelijk zoals het moest zijn.  

La Rozeta 2010, AOC Corbières:
Sinds 2002 wordt deze cuvée gemaakt maar de assemblage is in de loop der jaren sterk veranderd. Eind October/november 2010 geoogst en in juni 2011 gebotteld. Huidige assemblage: carignan 40%, cinsault 30%, grenache noir 30%. Enorm veel rijp fruit van aardbeien tot kersen en wat specerijen in de neus. Maxime houd van genereuze rode wijnen met ronde tannine dus dat vindt je ook in deze wijn terug.  Ook heeft hij graag ‘des vins dense mais fluide’. Deze wijn is één en al plezier, op het fruit gemaakt met weinig tannine.  Nu drinken,  14,00 Euro.

languedoc
Nog niet gebotteld maar Maxime vulde een fles af, zette hem onder een manuele kurkmachine, schreef er 2010 op en gaf hem toen mee als cadeau. 

Campagnès 2010 stond klaar om gebotteld te worden dus die werd rechstreeks uit de cuve geproefd. Het zijn top cuvée die van honderdjarige carignan gemaakt is met wat cinsault. In 2010 zijn er 18 vaten carignan en 1 vat cinsault voor de assemblage gebruikt. Er is geen sulfiet toegevoegd. Deze wijn is in dezelfde stijl gemaakt als Rozeta maar is veel dikker en heeft fruit wat een stuk rijper is. We zitten hier met zwart fruit en confituurachtige aroma’s. In de mond bramen en overrijpe kersen die samen een fruitbom vormen. Maar de sappigheid van het fruit maakt en de zuren maakt dat het niet zwaar overkomt in de mond en een mooie rondeur en een lange finale heeft. Jammer dat dit nog niet gebotteld was want ook deze leg ik graag in mijn kelder net als de vorige twee wijnen. 18,00 Euro

Zijn wijnen verkopen zo goed dat hij zo goed als geen voorraad heeft. Ook de schrijver en wijnhandelaar Kermit Lynch (zie hier) heeft zijn wijnen ontdekt. Maxime wil echter het domein niet verder uitbreiden gezien de extra mankracht die hij dan nodig heeft. Gezien de gezonde verkoop gaan er wel nieuwe investeringen gemaakt worden in het materiaal wat nodig is om de wijngaard te bewerken (tractor, etc…).

De wijnen van Maxime Magnon worden in België ingevoerd door Maison Mostade, Solre-Sur-Sambre.

Maxime Magnon
Rue Hautes Corbières
Durban (Corbières)
04-68.45.84.71

08:10 Gepost door Vinama in Corbières, Wijndomein bezocht | Commentaren (2) | Tags: languedoc |  Facebook | |  Print

14 augustus 2011

Restaurant Gourmandin in Beaune, Bourgogne

gourmandin restaurant beaune bourgogne.jpg

Voor de twee keer gegeten in Gourmandin in Beaune en weer is het goed bevallen. Ik ga hier voor de klassieke Bourgondische gerechten zoals hun heerlijke jambon persillé, de welbekende escargots de Bourgogne, of oeufs pochés en meurettes (gepocheerde eieren in rode wijn met spekjes). De  'quenelles de brochet maison', coulis de crustaçés (quenellen van snoek) zijn een aanrader. Alles is vrij eenvoudig op het bord gepresenteerd maar het smaakt allemaal zoals het moet smaken. Het restaurant is opgedeeld in drie delen die ieder hun eigen inrichting hebben. Kom je binnen dan sta je in een brasserie stijl gedeelte, loop je verder naar beneden ziet het er wat gesofisticeerder uit en boven zit je in een soort atrium. De bediening is op zijn Frans maar correct.

Domaine Hubert Lamy 2009 St. Aubin 1er Cru Derriere Chez Edouard.jpg
2009 Domaine Hubert Lamy St. Aubin 1er Cru Derriere Chez Edouard

Er staan een twaalftal flessen wijn open die per glas besteld kunnen worden en de wijnkaart heeft een enorme selectie Bourgogne wijnen waar de wijnliefhebber zijn ei wel kwijt kan.

 le gourmandin restaurant beaune.jpg

Le Gourmandin
8 Place Carnot, 21200 Beaune
Tel: +33 (0)3 80 24 07 88

16:06 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

07 augustus 2011

Wijnboekenwinkel Athenaeum in Beaune

athenaeum boekhandel beaune librarie vin.jpg
Zelfs in dit digitale tijdperk ga ik nog altijd graag een boekenwinkel in om te neuzen tussen alle boeken en kom ik altijd wel iets tegen wat mij aanstaat. Helaas zijn er maar weinig winkels die een redelijk assortiment wijnboeken hebben en daarom ga ik met plezier naar het walhalla voor de wijnboeken namelijk Athenaeum in Beaune. Midden in het centrum, precies tegenover "Hotel Dieu" van Hospice de Beaune vindt je daar een winkel met schappen vol wijnboeken, glaswerk zoals karaffen en allerhande wijn prullaria. Ze verkopen zelfs wijn in deze multi-functionele boekwinkel.
Tip: Je kunt ook als buitenlander een virtuele loyaliteitskaart vragen aan de kassa die je meteen recht geeft op 5% korting.

Athenaeum
5 rue de l'Hôtel-Dieu
21200 Beaune France
Tel : +33 (0) 961 303 956
Open 7 dagen per week van 10:00 tot 19:00
www.athenaeumfr.com

wijnboekenwinkel wine bookstore librairie athenaeum beaune.jpg

16:50 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (3) | Tags: wijnboeken, beaune |  Facebook | |  Print

04 augustus 2011

La Cave aux arômes des vins de Bourgogne in Beaune

Ga je deze zomer nog richting Bourgogne dan moet je zeker even stoppen in Beaune om in de "Chambre de Commerce" naar de 'aromakelder' te gaan. Op een schitterende originele manier hebben ze in grote glazen bokalen de verschillende geurgroepen met echte en ook verse producten in elkaar gestoken. Geen chemische geurextracties maar het echte spul. Door je neus aan de opening van het glas te brengen en eens goed te snuiven ruik je de florale geuren van de bloemen, het vettige van de blok boter omringd met zuivel producten of de citrus familie waar de citroen en de grapefruit doormidden gesneden liggen. Een heerlijk geurenspel. Bij alle geurfamilies wordt ook aangegeven in welke Bourgogne wijnen je ze terug kan vinden.  En wat zou er er in de geblindeerde zwarte bokaal zitten?

Iedere dag open tot 11 september, rue Vergnette de Lamotte, gratis toegang.

cave des aromes de vins de bourgougne beaune geur aroma wijn.jpg12:10 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

01 augustus 2011

Rene Mosse (Anjou), Christophe Foucher, Domaine La Lunotte (Touraine) en Sébastien David (St Nicolas de Bourgueil) bij Laurent Melotte

p hurluberlu sebastien david st nicolas de bourgieul.jpg

Laurent Melotte van L'Odyssée des Arômes is een van de weinige wijnhandelaars in België wiens volledige gamma uit natuurlijke en biodynamische wijnen bestaat. Sind enige tijd heeft hij zijn intrek genomen in het oude dorpscafé van Grez-Doiceau in Waals-Brabant met een theaterzaal uit de jaren stilletjes waar je een stap in de tijd terugzet zodra je binnenkomt.

Met enige regelmaat komen de voornamelijk Franse wijnmakers hun wijnen voorstellen bij Laurent waar je overigens ook diverse natuurlijke biersoorten (ook van de tap) kunt drinken. Een mini-festival van Franse chansons na de wijndegustatie is niet ongebruikelijk bij hem of zelfs een heus rockconcert is mogelijk.

rene mosse anjou loire chenin blanc.jpg
Rene Mosse links, Anjou (Loire)

Ik ben al een tijdje fan van de witte wijnen van Réne Mosse (Anjou). Als je graag een loepzuivere chenin blanc met een mooie dosis mineralen drinkt dan moet je zijn cuvée Rouchefer eens proberen of Bonnes Blanches. De Initiales BB is een cuvée van het zelfde parceel als Bonnes Blanches maar de wijnstokken zijn ouder namelijk 60 jaar en de ondergrond is schist en quartz. Een schitterende complexe wijn die nu al gedronken kan worden maar ook gerust nog een tijdje kan liggen.
Heerlijk verfrissend is ook zijn Petnat (pétillant naturel) Moussamoussettes. Deze rosé schuimwijn is gemaakt van cabernet franc (60%), gamay en grolleau en heeft wat restsuiker.

christope foucher domaine la lunotte touraine trio.jpg
Christophe Foucher - La Lunotte, Touraine (Loire)

Een ontdekking was de wijn Trio van het domein La Lunotte uit Touraine. Christophe Foucher heeft deze wijn  geassembleerd van menu pineau uit 2008 en sauvignon blanc uit 2009. De wijn is 1,5 jaar in oude vaten en  6 maanden in roestvrijstalen vaten opgevoed. De wijn was nog maar net gebotteld maar de kwaliteit sprong uit het glas. Fris, fruitig, sappige rijpe appels en een dosis complexiteit met een mooie rondheid in de mond.   

sebastien david st nicolas de bourgueil loire.jpg
Sébastien David - St Nicolas de Bourgueil (Loire)

Gehoord had ik al dat Sébastien David weet hoe hij van cabernet franc wijn moet maken maar geproefd had ik het nog niet maar nu kan ik volmondig beamen dat hij een cabernet franc meester is. Cabernet franc is ook het enige druivenras die hij in zijn wijngaard heeft. Van zijn intens fruitige en geconcentreerde L'Hurluberlu 2010 die via maceration carbonique is gemaakt en waar geen sulfiet aan toegevoegd is, zijn Endémique 2008 (27mg S02) die twee jaar op foeders is opgevoed en een behoorlijke frisse dosis zuren heeft tot zijn Vin d'une Oreille 2008. Deze laatste wijn is gemaakt van druiven van 80 jarige wijnstokken met een rendement van 10hl per hectare die eerst een zestal dagen een intercellulaire gisting ondergaan oftewel niet gekneusd worden maar in zijn geheel en niet ontrist het vat in gaan. Daarna worden ze manueel met de blote voeten getrapt waarna de gisting verder gaat in gebruikte barriques. Na 36 maanden wordt de wijn gebotteld. Het is een geconcentreerde wijn met een enorme fraicheur, nog zeer jong en die nog een jaar of drie rust nodig heeft maar wat een enorm potentieel zit hier in. Volgens Sébatien David niet karaferen maar in het glas laten openbloeien.   

Wil je de (franstalige) nieuwsbrief van Laurent Melotte ontvangen met nieuws over de wijnen, wijnmakers en de regelmatige degustaties dan stuur je gewoon even een e-mail (in het Nederlands is geen probleem) naar laurent@melotte.net. Voor een overzicht van de wijnprijzen vindt je hier de PDF lijst

L'Odyssée des Arômes / True Great Wines (op afspraak)
Constant Wauters straat 2, 1390 Grez-Doiceau (Pécrot)
0478 82 1636

24 juli 2011

Vinama Facebook en Twitter

Sinds geruime tijd kun je Vinama ook volgen op Facebook en Twitter. Wil je weten wat er wat in mijn glas komt, waar ik mee bezig ben en wil je wijn- of restaurant tips ontvangen wordt dan vriend met me op Facebook of volger op Twitter door op de onderstaande logo's te klikken.
facebook_logo_2.jpg
Twitter_logo.jpg

08:00 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

20 juli 2011

Nieuwe druivenrassen in Frankrijk

Zo konden we vorige maand al geleden lezen dat men in Zuid-Frankrijk in de Herault 170.000 sangiovese wijnstokken gaat aanplanten, nu mogen er in Frankrijk binnenkort nog wat andere niet Franse druivenrassen de bodem in.

"Drie witte druivenrassen zijn begin dit jaar opgenomen in de officiële Franse catalogus van het Institut Français de la Vigne et du Vin (IVF). Het zijn petite arvine uit Zwitserland, verdelho uit Portugal en parellada uit Spaans Catalonië. Verder liggen er aanvragen ter beoordeling voor nog een reeks andere rassen. Het zijn de witte xarel.lo (Spanje) en de blauwe primitivo/zinfandel (Italië, VS) - zonder nadere nuancering! -, feteasca neagra (Roemenië) en humagne (Zwitserland). Het IFV wil in experimentele wijngaarden ook de mogelijkheden laten onderzoeken van blauwe rassen als agiorgitiko (Griekenland), aglianico  (Italië), calabrese/nero d´Avola (Italië), kadarka (Hongarije), mavrud (Bulgarije), mencía (Spanje), periquita (Portugal), touriga nacional (Portugal) en xynomavro (Griekenland).
Kandidaten bij wit zijn: arinto do Dão (Portugal ), assyrtiko (Griekenland), feteasca alba (Roemenië), fiano (Italië), malvasia di Sardegna (Italië), rkatsiteli (Georgië) en torrontes riojano (Argentinië). Belangrijke criteria bij het opstellen van deze lijst waren bestendigheid tegen droogte en warmte, dit met in het achterhoofd de gevolgen van een mogelijke klimaatverandering. De resultaten van de experimentele soorten zullen vergeleken worden met die van al bekende rassen als sauvignon, viognier, vermentino, pinot blanc, colombard, grenache blanc of chardonnay bij de witte en met beide cabernets, grenache, syrah of pinot noir bij de blauwe. De nieuwelingen die het beste scoren, kunnen vervolgens in de catalogus terechtkomen." (bron: wijninfo)

Parellada_POP-UP.jpg

Parellada


12:15 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

16 juli 2011

Italiaans restaurant Caffè al Dente, een echte aanrader voor de wijnliefhebber

restaurant caffè al dente italiaans italienne italian ukkel uccle brussel bruxelles.jpg

Zo vaak had ik in mijn gedachten dit artikel al geschreven dat ik op een gegeven moment echt dacht dat ik het ook al gepubliceerd had. Toen ik er zelf naar zocht op mijn wjinblog en het niet kon vinden werd het duidelijk, of ik begin dingen te verbeelden (of te vergeten) of is het omdat ik een dagje ouder wordt?

Wat heb ik een heerlijke avond doorgebracht in Caffè al Dente in Ukkel, Brussel. Aanbevolen door een  andere wijngek (dank je Roeland) gingen we met z'n tweeën op pad naar Ukkel. Het restaurant is vrij klein met een open keuken waarin twee Italiaanse mama's met de pannen bezig waren. De beperkte menukaart staat op een lang zwart bord tegen de muur. Maximaal twee à drie anti-pasti en even zoveel keuze in pasta. Eén hoofdgerecht , kaas en een drietal desserts. Beperkt zoals ik al schreef maar toch voor elk wat wils. De gerechten worden geserveerd in alle eenvoud op een soort kantineborden zo van dik simpel wit porcelein maar het is niet de presentatie die hier belangrijk is maar de smaak en dat zit hier wel goed. Uitstekend zou ik zelfs zeggen, en zeer authentiek alsof ik in Italië ben. De pasta was super, het vlees boterzacht en de wijn grandioos.

barolo andrea oberto vigneto rocche 2000 la morra docg.jpg

Ik ben nog geen ander restaurant tegengekomen in België met zo'n enorme Italiaanse wijnkaart. De eigenaar heeft naast het restaurant een wijnwinkel en al zijn wijnen kun je in het restaurant aan winkelprijs bestellen met slechts 10,00€ daar bovenop. Niks geen 1, 2, of drie keer over de kop met de wijnprijs in dit restaurant. Heerlijk, laat maar komen die fles(en). Ik wou een ietwat oudere Barolo dan op de kaart te vinden was maar daar wist de eigenaar wel raad mee. Hij had nog iets wat niet op de kaart stond namelijk een mooie 2000 liggen van Andrea Oberto, Vigneto Rocche La Morra (89,00€). Op goed vertrouwen zijn advies gevolgd en gelukkig maar want het was een heerlijke Barolo. Tussen de moderne en traditionele stijl, een complexe snuffelwijn met een stevige ronde aanzet en de tannine begint te ronden. Een terroirwijn met een lange afdronk die nog een enorm potentieel heeft. Ik moet dringend weer eens terug naar Caffè al Dente.

Richtprijs voor drie gangen is 50,00€ p.p.

Caffè Al Dente
1180 Bruxelles
Rue du Doyenné 85, 87
02 343 45 23

07:10 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

12 juli 2011

Australian winemakers Rock!

Western Australie Rock it winemaking van vitijob.jpg

08:05 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

08 juli 2011

Vinama op Radio 2 bij Sander de Heer, VARA.

Nooit hoor ik de telefoon zo vroeg rinkelen (gelukkig niet) maar vorige vrijdag rond 08:00 was het zo ver. Met de VARA werd er gezegd van Radio 2 uit Nederland. Of ze mij wat mochten vragen met betrekking tot zware wijnflessen want er was die ochtend over dit onderwerp een artikel in de krant verschenen. Natuurlijk zei ik want je moet weten dat ik een hekel heb aan nutteloze zware wijnflessen die leeg tot soms meer dan één kilo wegen terwijl de helft ook goed mogelijk is.
Na een kort gesprek kwam de vraag of ze me die ochtend terug mochten bellen live in de uitzending "De Heer ontwaakt!" van Sander de Heer. Zo gezegd zo gedaan en nog geen half uur later had ik de regisseur van de uitzending aan de telefoon die me even later doorschakelde in de live uitzending. Het fragment kun je hier beluisteren (klik op "De Heer ontwaakt!" en het laatste fragment "Lichte wijnfles voor beter milieu").

Laat geen gelegenheid onbenut om je wijnhandelaar of wijnmaker aan te spreken over die nutteloze zware wijnflessen. Lees hier op Vinama wat ik daar over denk: Mag het een onsje wijnfles  of misschien twee minder zijn?

heavy wine bottle zware wijnfles didier dagueneau blanc 2 fumé de pouilly 2006.jpg
Onnodig zwaar gewicht van een lege wijnfles van nota bene een biologische wijndomein

22:22 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

03 juli 2011

Champagne Jérôme Prevost - La Closerie, Les Beguines 2004 extra Brut

pazzo restaurant wijnbar antwerpen kelder cave.jpg
Pazzo

Tijdens de eerste "winetwunch" van wijn-twitteraars uit voornamelijk België, verzamelden afgelopen donderdag zestien wijnliefhebbers in de schitterende kelder van restaurant/wijnbar Pazzo in Antwerpen. Twee weken eerder werd er via Twitter het idee gelanceerd om eens samen te komen met de wijn Twitteraars om wat flessen te kraken .  Zo gezegd zo gedaan en het merendeel van de mensen kende elkaar nog niet maar uiteraard zag ik die avond ook enkele bekende gezichten.  Een kleine dertigtal wijnen die we zelf hadden meegenomen passeerden blind de revue tijdens het heerlijke drie-gangen diner.

In de reeks schuimwijnen had de Franciacorta Satén van Barone Pizzini (100% chardonnay) een wat ingetogen neus maar een volle mousse in de mond met wat lichte houttoetsen en verder steenfruit zoals abrikozen en perziken. Goed gemaakte Franciacorta.  De Champagne Jean Michel 2004 Blanc de Blancs zeer floraal en fruit in de neus en vol een breed in de mond met rijp fruit maar ook veel appelzuren en een bittertje in de afdronk met daarnaast appels en noten. Clos d'Opleeuw 2006 is gedomineerd door zijn hout en malolactische aroma's en smaken waardoor de de wijn wat eendimensionaal overkomt.
De riesling ‘Montiggl’ 2009 – St. Michael-Eppan uit Alto Adige (IT) is een florale, mineralige en loepzuiver gemaakte riesling die perfect in balans is. een aanrader. Bij de Gevrey-Chambertin 2009 Philippe Pacalet dacht ik eerst aan een spätburgunder. Aroma's van frambozen en aardbeien doorspekt met een gerookte toets. Veel fruit in de mond naast het gebrandde en rokerige. Complexe wijn met veel structuur, evenwichtig met een lange afdronk.
De Malophet 2008 van Domaine Leonine in magnum was een stuk gereserveerder dan dezelfde wijn waar ik een maand eerder dol enthousiast over was toen ik de 75cl in het glas had. Les Pierres Seches 2007, Saint-Joseph van Yves Cuilleron was gekruid in neus met peper, theebladeren en kersen. Alles in verschillende lagen in de mond die een complexiteit geven met het rijpe fruit en de hoge zuurgraad. Een karakterwijn die nog jong is.

De wijnen die ik had meegenomen waren de biodynamische Les Rachais 2005 Champagne van Francis Boulard die een half uur karaf had gekregen en de 1994 Shiraz Balmoral die blijft verbazen.
 
Bij de schuimwijnen was de heerlijke Champagne Jérôme Prevost - La Closerie, Les Beguines 2004 extra Brut. Prévost is een leerling van Anselme Selosse. Deze Champagne is gemaakt van 100% pinot meunier die normaliter eerder geassembleerd wordt met chardonnay en pinot noir. Geen gemakkelijke Champagne voor de meesten aan tafel vanwege de oxidatieve toets en de hoge zuurgraad.
Een strogele wijn, met duidelijke autolyse toetsen in de neus, brioche en een bewust oxidatief aroma. Mondvullend met veel appels, citrus en mineraliteit. Oxidatieve ook in de mond, beendroog en een frisse aciditeit  die eigenlijk hoog is voor dit druivenras. Mineralen en een aangenaam bittertje in de afdronk. Een Champagne die nog aan complexiteit gaat winnen als je hem laat liggen want alhoewel het een 2004 is, deze Champagne is nog jong. Vinama: 16pnt.

Met dank alle twitteraars voor de wijnen die ze die avond hebben meegebracht. Voor de volledige lijst van wat we geproefd hebben kun je naar bottle-case en een foto van alle etiketten vindt je hier.

Jerome prevost champagne la closerie les beguines 2004 extra brut.jpg

18:46 Gepost door Vinama in Champagne, Wijn proeverij, Wijnbar | Commentaren (4) | Tags: twittet, twunch |  Facebook | |  Print

29 juni 2011

Het dondert in Champagne

Het is niet alleen bij ons slecht weer, ook in Champagne gaat het te keer.

tarlant champagne wijngaard vigne vignoble vineyard.jpg

Foto: Tarlant Champagne

19:10 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

27 juni 2011

Sprekende etiketten van Matsu uit Toro

Bij de Ribera del Duero - Toro degustatie voor Vino! Magazine stonden er na de onthulling van de "blinde flessen" wel twee heel erg sprekende etiketten tussen van Matsu uit Toro. Op de resultaten van de degustatie moet je nog even wachten want die vind je in de september editie van Vino! Magazine maar ik kan je alvast vertellen dat deze moderne Toro wijnen van Matsu mij persoonlijk wel bevielen.

toro,spanje

21:35 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) | Tags: toro, spanje |  Facebook | |  Print

19 juni 2011

Nieuw boek: De ronde van Frankrijk à la carte van Alain Bloeykens

Zaterdag 2 juli gaat de Tour de France 2011 van start. Gedurende 21 etappes wordt een afstand van 3430km afgelegd door het mooie Franse landschap. Geen enkel sportevenement spreekt zo tot de verbeelding als De Ronde van Frankrijk. Dat heeft met veel meer te maken dan alleen maar het wielrennen. De Tour, dat is Frankrijk op zijn best: de prachtige natuur, de rijke cultuur, de zonovergoten landschappen en last but not least: culinair genieten. Voor De Ronde van Frankrijk à la carte trok wijnrecensent Alain Bloeykens naar het land van de Tour en ging hij op zoek naar het lekkerste wat de verschillende départements te bieden hebben. De auteur volgt de etappes van de Tour 2011 en schrijft met passie over lekker eten en drinken, authentieke wijnboeren, heerlijke streekproducten, charmante B&B’s, toeristische bezienswaardigheden en nog veel meer. 

 de ronde van frankrijk 2 a la carte alain bloeykens nieuwsblad tour de france.jpg

 "Net geen 10.000 kilometer zien we op onze teller staan. Dat is de afstand die we in een dikke maand hebben afgelegd ter verkenning van het ‘Tour de France’-parcours. Een magisch parcours nota bene. Uitsluitend over Franse wegen dit jaar, met uitzondering van de kleine oversteek naar Pinerolo, de achtertuin van Turijn. En o zo gevarieerd. Van noord naar zuid, van oost naar west, quasi alle geliefde Franse regio’s komen aan bod. Uiteraard zijn er de klassiekers met de Alpen en de Pyreneeën, een stukje van de Provence en de toeristische kuststeden van de Languedoc-Roussillon. Maar wat te denken van de Grand Départ in de Vendée langs de Atlantische kust, of richting noorden met het nog grotendeels ongerepte natuurschoon van Bretagne en Normandië, gevolgd door de doorsteek naar de Pyreneeën via het ronduit verbluffende maar nog veel te weinig bekende Centraal Massief. Het is een publiek geheim dat Tour-baas Christian Prudhomme naast het sportieve ook heel wat belang hecht aan het toeristische aspect van de Grande Boucle. Want is het niet zo dat een pak mensen voor hun televisiescherm ook die Tour volgen om vakantie-ideetjes bij elkaar te sprokkelen, of dat ze bij het zien van die magische helikopterbeelden zich al een beetje op vakantie wanen?
Belgen zijn niet alleen koersliefhebbers, maar ook bon vivants. “Onze belangrijkste klanten,” kregen we zowat in alle departementen te horen, “omdat ze houden van onbekende streken ontdekken, een goed glas wijn drinken, lekker tafelen en overnachten in een charmante omgeving.” En dat is nu juist de opzet van dit boek. Langs de wegen van de Tour op zoek gaan naar originele ideetjes voor een onbekommerde vakantie. Waar de Tour ook halt houdt, wij gingen steeds op zoek naar de beste wijnadresjes, de lekkerste restaurantjes en charmante overnachtingsmogelijkheden. Doorspekt met leuke verhalen en anekdotes, proevend van de lekkernijen die de regio te bieden heeft, aangevuld met de belangrijkste bezienswaardigheden en voor de wielerliefhebber nog enkele interessante koersweetjes.

de ronde van frankrijk 4 a la carte alain bloeykens nieuwsblad tour de france.jpg
Klik op de foto voor een uitvergroting


Op wijngebied wordt het een ronduit fantastische Tour. Neen, geen grote namen als Bordeaux of Bourgogne dit jaar, maar wel een opeenvolging van kleine, nog onbekende regio’swaar gepassioneerde boeren terecht fier zijn op hun product. Of wat te denken van appellations als pakweg Fiefs Vendéens, Jasnières, Fronton, Gaillac of Jurançon, aangevuldmet een paar flessen onvervalste cider en een flinke scheut calvados. Lekker eten doen we vooral in gehuchtjes waar enkel locals over de vloer komen en waar je vaak tegen belachelijke prijzen kan genieten van ongekunstelde streekgerechtjes. Chambres d’hôtes worden almaar meer de favoriete overnachtingplaats van onze landgenoot. Wij besteden er in dit boek heel wat aandacht aan en selecteerden enkele onvervalste pareltjes.

Samengevat? Je hoeft heus geen koersliefhebber te zijn of per definitie de Tour deze zomer te volgen om aan dit boek iets te hebben. Het is in de eerste plaats een praktische gids voor wie nu of later met vakantie gaat naar la douce France. Of een handig werkinstrument voor de wijnliefhebber die zijn wijnkennis met enkele onontgonnen gebieden wil bijspijkeren. Of voor wie de Tour op televisie volgt en benieuwd is naar de leukste plekjes waar de renners voorbijtrekken. Of gewoonweg een stukje ontspanning wanneer je op een zonovergoten dag buiten in de tuin van een glas koele witte wijn aan het nippen bent. En dan nog dit. Alle adresjes die in dit boek aan bod komen hebben we allemaal van a tot z persoonlijk bezocht en uitgeprobeerd. Adresjes met karakter en persoonlijkheid waar we 100 procent achterstaan en waarvan we overtuigd zijn dat je er prima ontvangen wordt.
Frankrijk, het blijft toch verduiveld een mooi, divers en verrassend land. En net als je denkt dat je alles gezien hebt, ontdek je weer iets nieuws.

Wie deze Tour ook mag winnen, het maakt ons eigenlijk weinig uit want voortaan luidt ons credo “Vive le vélo, vive le vin”. Santé!"

Alain Bloeykens

Alain Bloeykens is een wijnveelvraat en proeft duizenden wijnen per jaar. Zijn bevindingen pent hij elke week neer in Het Nieuwsblad.

de ronde van frankrijk a la carte alain bloeykens nieuwsblad tour de france.jpg

Vanaf maandag in de boekhandel - 19,95€, 168 pagina's


17:18 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

15 juni 2011

Restaurant Neptune van Nicolas Darnauguilhem

Laat ik met de deur in huis vallen. Waar vindt je nog een kwalitatief vijf gangen diner voor slechts 36,00€? Dat is even diep nadenken niet waar? Jullie suggesties zullen zich misschien eerder in Frankrijk of Spanje bevinden dan in het hartje van Brussel maar daar is het toch echt te doen.

Restaurant Neptune
heeft vier maanden geleden haar deuren geopend. Het is een klein restaurant vlakbij het Flagey plein met een zevental tafels en plaats voor 20 couverts. De jonge Fransman Nicolas Darnauguilhem is de eigenaar en staat zelf in de open keuken van waar hij op een viertal gaspitten (van het type huiskeuken tafelmodel) heerlijke dingen op tafel zet. Oorspronkelijk wou Nicolas, die zijn scholing in de Hotelschool van Lausanne heeft genoten, een wijnbar openenen maar het is uiteindelijk een klein restaurant geworden en gelukkig maar want hij kan fantastisch koken.

restaurant neptune dard et ribo saint joseph blanc 2009 white natuurlijke wijn natural wine.JPG

Het restaurant, gelegen op een hoek van een drukke straat, is qua inrichting één en al eenvoud. Verwacht geen fancy dingen maar eerder een back to the basics sfeer. Op aanraden van een vriend (dank je Hugo), die me een week eerder aan Nicolas Darnauguilhem had voorgesteld tijdens het Salon van de Natuurlijke wijn, had ik afgelopen weekend een tafeltje gereserveerd. Er wordt een vast menu geserveerd in Neptune dus er is geen keuze. Vijf gangen voor het diner en drie gangen voor de lunch.
De wijnkaart is een zwart bord tegen de muur met daarop enkel natuurlijke wijnen  waarvan de meeste rond de 35,00 à 45,00 Euro geprijsd zijn.  Mocht je hierin je weg niet kennen dan geen nood want de chef adviseerd je dan persoonlijk. Het is een interessante wijnkaart waar ieder wel iets naar zijn gading kan vinden. Ik twijfelde tussen een rode Gramenon en de witte Saint-Joseph 2009 van Dard & Ribo (60€) die het uiteindelijke geworden is gezien de gerechten in het menu. De wijn werd netjes gekaraffeerd geserveerd.

Na een amuse van warme bouchot mosselen met een peterselie emulsie kwamen er vijf heerlijke gerechten voorbij.

restaurant neptune 1 brussel bruxelles Féra du lac Léman pochée dans un bouillon de légumes.jpg

Féra du lac Léman pochée dans un bouillon de légumes

restaurant neptune 2 brussel bruxelles Bonite mi-cuite pois chiches Aillette rôtis.jpg

Bonite mi-cuite, pois chiches, Aillette rôtis

restaurant neptune 3 brussel bruxel Effilochée de lapin fermier aux olives noirs de Nyons.jpg

Effilochée de lapin fermier aux olives noirs de Nyons, tomates séchées et herbes

restaurant neptune 4 brussel bruxelles formage.jpg

Fromage

(geen foto)
Fruits rouges, tapioca de Sureau


Eerlijk van smaak, origineel en vooral ontzettend lekker was het menu. Het dessert was het minst sterke gerecht maar voor de rest enkel lof. Verbazingwekkend dat je voor 36,00€ zo'n menu krijgt voorgeschoteld (lunch 18€ ). Na een ruime 2,5 uur (ja je moet wel de tijd nemen) stonden we weer buiten en spraken we meteen af wanneer we hier weer terug konden komen want dit is een absolute aanrader. Aangezien het menu wekelijks veranderd zal dat dus weer heel snel zijn. Wel even reserveren is mijn advies.


Restaurant Neptune
Lesbroussartstraat 48
1050 Brussel
0489-30.33.50
www.neptuneresto.com

natuurlijke wijn

19:50 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (1) | Tags: natuurlijke wijn |  Facebook | |  Print

12 juni 2011

Nostalgische Bordeaux wijnprijzen

HAL holland america line cruise rederij.jpg

Nu de prijzen van de topwijnen uit Bordeaux (en dan heb ik het over de meest gegeerde Grand Cru's) uit de pan swingen, hoor ik regelmatig mensen zeggen had ik toen maar een fles of kist van dit of dat gekocht want tegenwoordig is het niet meer te betalen. 

Toen ik thuis door een stapel wijnpapieren aan het bladeren was kwam ik de wijnkaart tegen uit de jaren zestig van een cruiseschip. Had ik maar een weekje mee kunnen varen destijds want ik had veel van de wijnen op de kaart wel eens willen proeven. De reizigers van de Holland America Line (HAL) die destijds deze wijnlijst ingekeken hebben om hun keuze te maken tijdens hun cruise hebben nooit kunnen vermoeden wat deze wijnen vandaag de dag in een restaurant zouden kosten.   Ober, doet u mij maar een flesje Cheval Blanc 1959 voor $7,00.

HAL holland america line cruise rederij wine list grand cru bordeaux cheval blanc.jpg

Op dezelfde kaart staat ook nog:
Bollinger millésime 1955, 1959: $6,00 per fles
Yquem 1954: $5,00 p/fles
Monrachet 1960, 1962: $6,00 p/fles
en zo gaat het maar door.

18:29 Gepost door Vinama in Bordeaux | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

07 juni 2011

Alleen de fles wijn ontbreekt nog

07:20 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

04 juni 2011

Zon, schuimwijn en......

Studieboeken...... want maandag examen "sparkling wines" van de WSET Diploma Course. Cheers!

schuimwijn champagne vin mousseux wset sparkling wine 5.jpg

17:31 Gepost door Vinama | Commentaren (6) |  Facebook | |  Print

03 juni 2011

Bioweek = Biowijn = Natuurlijke wijn

Van 4 tot 12 juni gooien boeren, koks, winkeliers, fabrikanten en organisaties uit de biosector hun deuren open. Dus ook de bio wijnhandelaars. Aanstaande maandag kun je naar de 'Natural wine meets Cantillon' wat plaats vindt in het schitterende kader van de enige brouwerij die Brussel nog kent namelijk Cantillon. Daar komen een vijftiental natuurlijke wijnmakers waaronder enkele gerenommeerde namen tezamen van 11:00 tot 19:00.

Een dag eerder op zondag kun je ze ook ontmoeten en hun wijnen proeven bij Wijnfolie in Aalter.

De wijnmakers:

1. Thierry Puzelat - Bonhomme (Loire)

2. Clos Tue-Boeuf (Loire)

3. Domaine La Bohème, Patrick Bouju (Auvergne)

4. Domaine Matin Calme, Anthony Guix (Roussillon)

5. Bodegas y vinedos Ponce, Juan Antonio Ponce (Manchuela, Esp)

6. Clos des Grillons, Nicolas Renaud (Rhône)

7. P-U-R, Production Unique Rebelle, Cyril Alonso + Florian Looze (Bourgogne, Beaujolais, Rhône)

8. Le Scarabée, Isabelle Frère (Roussillon)

9. Léonine, Stéphane Morin (Roussillon)

10. Yoyo, Laurance Mania Krief (Banyuls)

11. Les Foulards Rouges, Jean-François Nicq (Roussillon)

12. Potron Minet, Jean Sebastien Gioan (Roussillon)

13. Olivier Rivière (Rioja, Esp)

14. La Fontude, François Aubry (Languedoc)

15. Vinyer de la Ruca, Manuel Di Vecchi Staraz (Banyuls)


Misschien komen we elkaar maandag aan het einde van de dag nog wel tegen in Cantillon.

Brouwerij Cantillon
Gheudestraat 56
Brussels (Anderlecht)

Meer info

natuurlijke wijn

14:05 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) | Tags: natuurlijke wijn |  Facebook | |  Print

22 mei 2011

Asperges en een pinot blanc uit de Elzas

Was het maar enkele maanden langer aspergeseizoen want ik kan er niet genoeg van krijgen. Niet van de asperges uit de supermarkt want ik ben nogal verwend wat asperges betreft. Mijn ouders wonen op nog geen kilometer afstand van een aspergeboer dus ik ben gewoon om asperges te eten die de dag zelf of maximaal een dag eerder gestoken zijn. Heel vers dus, biologisch en met ontzettend veel smaak. Tijdens het asperge steken wil er nog wel eens één verkeerd afbreken en dan krijg je een korte asperge met kop oftewel 'koppen' zoals ze genoemd worden. Praktische van de 'koppen' is dat ze in iedere pan passen dus en dat je veel aspergepunten hebt, het lekkerste stukje van de asperge. Het lekkerste klaargemaakt op zijn Vlaams met (geplette) eieren, gekookte aardappelen en gesmolten boter en daar doe ik dan nog plakken gekookte achterham bij. Als wijn gaat er bij de fijne en subtiele smaak van de asperges het beste een witte wijn. De klassiekers zijn de wijnen gemaakt van de pinot blanc (Elzas, Alto-Adige, Duitsland) of riesling druif en een sauvignon blanc uit bijvoorbeeld de Loire (Menetou-Salon, Sancerre,..). Maar ook de auxerrois Grand Premier Cru van Domaine Clos de Rochers uit Luxemburg past er prima bij of waarom niet eens albariño uit Rias Baixas (Spanje) of een grüner veltliner uit Oostenrijk erbij proberen?

elzas,pinot blanc


Cuvée Les Amours 2008, een ongecompliceerde pinot blanc van het befaamde domein Hugel uit het schilderachtige dorpje Riquewihr in de Elzas. Een eenvoudige frisse en zachte wijn die met zijn bescheiden fruitigheid mooi aansluit bij dit aspergegerecht.

23:32 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (0) | Tags: elzas, pinot blanc |  Facebook | |  Print

15 mei 2011

The morning after, Concours Mondial de Bruxelles 2011

concour mondial de bruxelles 2011 luxembourg luxemburg.jpg

Een vijftigtal wijnen proeven op een zondagochtend tussen enkele honderden proevers is wel wat anders dan  op een zondagochtend een rustig ontbijtje thuis met zacht gekookt eitje. Toch prefereer ik het eerste alhoewel het wel intensieve dagen waren daar in Luxemburg. Gedurende drie dagen was het programma van Concours Mondial de Bruxelles 2011 in grote lijnen alsvolgt: vanaf 09:00 een vijftig witte/rode wijnen blind proeven, rond het middag uur een cocktail en lunch, 's middags stond er een uitstap op het programma (b.v. Luxemburgse wijndomeinen bezoeken, boottocht op de Moezel, etc...), 's avonds begon het met een aperitief van veelal Crémant de Luxembourg en daarna een diner. Uiteraard weer op tijd naar bed want om 08:15 's ochtends stond de bus weer klaar om ons naar de degustatie locatie te brengen.

Een goed geoliëde organisatie door het Belgische team van Vinopres geleid door Thomas Costenoble en ondersteund door de studenten van de Hotelschool uit Luxemburg zorgde ervoor dat 300 proevers  de ruim 7.000 wijnen in drie dagen konden proeven. De proevers waren ingedeed in jury's van vijf à zes personen die individueel dezelfde wijn proefden. De gemiddelde groepsscore bepaald uiteindelijk of een wijn wel of geen medaille krijgt. 
De wijnen worden in verschillende flights geserveerd en worden qua thema gerangschikt. Je zal dus nooit een lichte beaujolais net achter een met hout gedomineerde wijn met veel tannine in het glas krijgen. Zo kun je de bijvoorbeeld de dag starten met een flight van een twaalftal sauvignon blancs uit Zuid-Afrika, vervolgens een tiental Rioja's, dan vijftiental wijnen uit  Minervois en een reeks vendange tardive/vin de glace uit Luxemburg. 
Aangezien de degustatie vrij vlot moet verlopen worden er ook degustatie formulieren gebruikt waarmee men zonder tekst te schrijven op een eenvoudige manier met het zetten van kruisjes tot een puntentotaal kan komen van maximaal 100. Er bestaat een zilveren (85-87,9), gouden (88-95,9) en een grote gouden medaille (96-100). 

concour mondial de bruxelles 2011 bottle vin luxembourg luxemburg.jpg
De flessen zijn zo ingepakt dat ook de vorm niet te herkennen is.

Om de consistentie van de proevers te checken werden er elke dag twee identiek dezelfde wijnen tussen de te proeven wijnen in dezelfde flight gezet. Achteraf wordt er dan door de organisatie gekeken of de proever beide flessen op dezelfde manier beoordeeld heeft en of er dus niet een te groot verschil in de degustatie beoordeling zit. Ook wordt na het concours je degustatie profiel vergeleken met die van de medeproevers. Was je het vaak met ze eens of juist niet? Hoe was je spreiding van beoordeling? Ging die van de ene uiterste (laag) naar de andere (hoog) of zat je in het midden? Christian Ritter die zich beroepsmatig met statistieken bezighoudt werkt achteraf samen met het Instituut van de Statistiek van de Katholieke Universiteit Leuven een hele reeks analyses uit om de kwaliteit van het Concours Mondial de Bruxelles te waarborgen. 

In de komende dagen zal het resultaat van de medailles bekend worden gemaakt en ik ben benieuwd want ook ik weet nog niet of de wijnen die ik met mijn team heb geproefd uiteindelijk een medaille zullen krijgen of niet. Mijn eigen score voor de wijnen ken ik maar niet de gemiddelde groepscore. Ik heb in ieder geval gedurende die drie dagen een hele variëteit van wijnen mogen proeven waar voor mij persoonlijk zeker pracht exemplaren tussen zaten die een medaille verdienen.

concour mondial de bruxelles olaf leenders 2011 luxemburg luxembourg belgium.jpg

Volgend jaar afspraak in Portugal want Concours Mondial de Bruxelles zal dan plaatsvinden in Guimarães (Vinho Verde regio).  

15:20 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

04 mei 2011

Concours Mondial de Bruxelles 2011

concours_mondial_logo.jpgAanstaande vrijdag gaat het Concours Mondial de Bruxelles editie 2011 van start en Vinama zal deze keer ook plaatsnemen in de jury. In totaal zullen er 7 386 wijnen en geestrijke dranken uit 50 wijnproducerende landen deelnemen in Luxemburg . Volgens de traditie, breekt ook Frankrijk zijn eigen record : het blijft ook in 2011 het belangrijkste land met 2405 proefstalen. Op de tweede plaats vinden we Spanje, dat ook beter doet dan vorig jaar met 1500 proefstalen. Daarna volgen nog Italië en Portugal met respectievelijk 759 en 645 proefstalen. Chili sluit het koppeloton, en is jaar na jaar het best vertegenwoordigde land van het zuidelijk halfrond.

Het Concours Mondial de Bruxelles is op reis sedert 2006. Het deed achtereenvolgens Lissabon, Maastricht, Bordeaux, Valencia en Palermo. En nu is het dus de beurt aan Luxemburg : 'Ons land beschikt over een zeer oude wijntraditie' aldus Marc Kuhn, 'en de organisatie van het Concours Mondial de Bruxelles in 2011 zal ons zonder twijfel toelaten de diversiteit en de rijkdom van onze wijnen te tonen.' Aan ambitie geen gebrek, want naast de 39 professionele proevers uit Luxemburg (een record voor het land) zullen dit jaar niet minder dan 139 wijnen en geestrijke dranken worden voorgesteld uit Luxemburg, of een evenaring van de inzendingen van Zwitserland, Griekenland, of Zuid-Afrika…

Elke editie van het Concours Mondial de Bruxelles verschilt steeds van de vorige. Meer dan 7000 flessen uit de hele wereld openen op drie dagen tijd, voor 300 internationale proevers, is een uniek evenement in zijn genre.

Het Concours Mondial de Bruxelles is een thermometer voor de gezondheidstoestand van de wijnsector, en biedt jaarlijks een snel en goed beeld van de internationale wijnwereld. Het ontdekt de actuele trends en innovatieve ideeën. Tijdens de Luxemburgse editie van de competitie zullen de volgende trends bevestigd worden: 

 • De dominante positie van Frankrijk met 2 405 proefstalen: Bordeaux blijft de meest dynamische regio, gevolgd door Languedoc Roussillon. 
 • De exportdynamiek van Spanje, tweede grootste deelnemer met bijna 1500 voorgestelde wijnen en geestrijke dranken: Rioja en Castilla-y-León eindigen hier ex-æquo, kort gevolgd door Catalonië enla Mancha. 
 • Een basistrend – internationaal – naar een specialisatie van de druif: 
 • op 973 rode Spaanse wijnen, zijn er 610 voor het merendeel afkomstig van de tempranillo, 
 • op 469 rode Italiaanse wijnen, zijn er 120 vooral afkomstig van de sangiovese, 
 • op 414 rode Portugese wijnen, zijn er 60 vooral afkomstig van de touriga nacional. Portugal krijgt de prijs van de diversiteit met 33 verschillende druivenrassen ! 
 • Tot slot : 30% van de rode Chileense wijnen zijn carménères… voor het eerst steekt deze lokale Chileense variëteit de kroon boven de traditionele Cabernet Sauvignon ! 
 • Over het algemeen zien we een evolutie naar meer ronde en soepelere wijnen: dit is het geval in Frankrijk, waar vooral merlot de scepter zwaait, hetzij als unieke druif, hetzij in assemblages. (720 wijnen op de 1538 voorgestelde wijnen, tegenover slechts 180 wijnen, voornamelijk afkomstig van cabernet sauvignon en syrah). 
 • Daarnaast stijgt ook het gemiddelde alcoholgehalte van de wijnen: het bereikt 13.28 % in 2011 tegen 13.09% in 2006, en ongeveer 12,8% in 2000… Het betreft hier een indicator, die uur per uur de veranderingen inzake maturiteit, bezonning en klimatologische omstandigheden weergeeft.

Dit zijn enkel slechts de eerste gegevens van de 18e editie van het Concours Mondial. Het gaat hier om de eerste berichten. Volgende afspraken : eerst in Luxemburg - gastheer voor 3 proefdagen - op 6, 7 en 8 mei. Vervolgens de publicatie van de resultaten voorzien op maandag 16 mei om 18 uur.

concour mondial de bruxelles 2.jpg

Het Concours Mondial de Bruxelles vond voor het eerst plaats in 1994, en verwierf op die korte tijd een koppositie in de wereldkampioenschappen wijn en proeverij. In totaal vertegenwoordigen de 6000 proefstalen wijnen en geestrijke dranken van de wedstrijd 500 miljoen verhandelde flessen.

Sedert 2006 besloot het Concours Mondial zijn internationale karakter te bevestigen en trok het over de grenzen. Lissabon, Maastricht, Bordeaux, Valencia en Sicilië vormden steeds weer een prestigieus kader voor de proeverijen.

De jury van het Concours Mondial de Bruxelles is uitsluitend samengesteld uit internationale wijnprofessionals. Meer dan 40 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in het proefpanel – alweer een diversiteit die bijdraagt tot het unieke karakter van dit evenement.

Wat de wedstrijd zelf betreft, kunnen enkel die wijnen en geestrijke dranken meedingen naar een prestigieuze medaille, die de hoogste klassering bereikten. Sedert 2004 werken de organisatoren samen met een ploeg wetenschappers van het Instituut van de Statistiek van de Katholieke Universiteit Leuven. Doel: de resultaten van het Concours Mondial juister, preciezer en valiede maken.

Vinama zal achteraf verslag doen van de editie 2011, wordt dus vervolgd.....

23:57 Gepost door Vinama in Algemeen, Wijn actualiteit | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

02 mei 2011

Het bewaren van een open fles wijn met inert gas

Een gesprek tijdens een degustatieavond een maand geleden: “Ik trek voor mezelf geen fles wijn open want ik drink niet meer dan één glas per dag en zolang blijft een fles wijn niet goed” zei de weduwe van 60+ naast me aan tafel. “Maar je hebt tegenwoordig toch van die speciale bewaarmiddelen op basis van gas” antwoordde ik haar. “Ja maar die zijn veel te duur hoor, daar begin ik niet aan” zei ze.  

De tijden dat de wijnliefhebber hevig aan zijn vacuvin pomp stond te trekken lijken gelukkig toch voorbij. Ook ik heb ooit zo’n ding in huis gehad maar heb hem een jaar of tig geleden definitief uit huis geschopt. Die vieze rubberen stoppen waarmee alle lucht uit de fles werd gezogen alsook de aroma's en die na een tijdje niet meer goed afsloten waardoor er toch lucht in de fles kwam. Ik wil juist weten hoe een fles rode wijn evolueerd en hoe hij op dag twee en als hij het haald hoe hij op dag drie smaakt. Laat de wijn zijn natuurlijke gang gaan en zorg gewoon dat je regelmatig een glas in schenkt zou ik kunnen zeggen. Echter ik kan me situaties inbeelden wanneer ik de levensduur van een open fles wijn wil rekken en wil voorkomen dat hij gaat oxideren maar daar over straks meer.

Mijn eerste kennismaking met een wijnbewaarsysteem was met een bus ‘Private Preserve’ die ik in Parijs had gekocht. “The original Inert Gas Aerosol” uit Napa Valley stond erop. 120 doses zaten er in de aliminium fles waarop voor de duideljikheid stond “Full can feels empty”. Met een rietje moest je vijf keer puffen in de fles en dan snel de kurk erop plaatsen. Gebruikt heb ik het zeker maar of het gewerkt heeft daar ben ik tot op vandaag nog niet echt uit. Ik vroeg mezelf wel eens af of er niet een slimme handelaar gewone geperste lucht in de bus gedaan had en dit als het wondermiddel verkocht om wijn te bewaren of was ik jaloers dat ik het zelf niet had uitgevonden?

Toen ik de vraag kreeg of ik het Qivino wijnbewaarsysteem zou willen testen (waarover ik overigens al het een en ander had gelezen) moest ik daar niet lang over na denken. Natuurlijk wou ik dat en meteen begon ik al allerlei testscenario’s te bedenken. Zo zou ik een witte en rode wijn met het inert gas van de Qivino verzegelen om dan samen met een groep van 14 wijnliefhebbers de test te doen naast net geopende flessen van dezelfde wijn. Naast jonge wijn zou ik het ook nog met oudere wijn gaan uittesten. De flessen zou ik iedere dag proeven gedurende een periode van zeven dagen, etc…..

qivino inert gas wijn wine preserve.jpg

Qivino is een Belgisch product bedacht door Marc Dulst en uitgewerkt in samenwerking met o.a. het departement Chemie, afdeling Organische en Analytische Scheikunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Toen ik de doos binnenkreeg zag ik meteen dat er veel aandacht was besteed aan de packaging en duidelijk ook aan het design van het apparaat zelf.

Maar wat doet Qivino precies? Qivino voorkomt dat wijn snel gaat oxideren. Wijn die aan de lucht wordt blootgesteld, oxideert: door te reageren met de zuurstof in de lucht veranderen zijn aroma’s, smaak en zelfs kleur. Geoxideerde wijn wordt slecht en op termijn zelfs ondrinkbaar. Qivino pompt gas in de fles via een speciale stop en perst de lucht uit de fles waardoor de wijn niet meer in aanraking komt met lucht, niet kan oxideren en hierdoor langer goed blijft.  
Door de speciale stop die bij de Qivino geleverd wordt wordt het gas automatisch gedoseerd en kun je nooit te weining of teveel gas gebruiken. Het inert gas is gecertifieerd voor gebruik in de voedselindustrie.

Eenmaal uitgepakt en de documentatie te hebben gelezen, begreep ik dat de gaspatroon die erbij zat slechts 15 doses bevatte. Wil je een wijn vijf dagen bewaren heb je al 3 doses nodig en voor een premium zijn dit er vier. Met 1 dosis kun je de wijn één tot twee dagen bewaren. Al mijn denkbeeldige testscenario’s kon ik opzij schuiven want ik had maar 15 doses waar ik het mee moest doen. Niet getreurd, dan maar op iets kleinere schaal getest waar ik inderdaad kon concluderen dat de levensduur van de wijn positief opgerekt werd. Het meest frappante was een oudere pinot noir uit Nieuw Zeeland van het jaar 2003. Na het openen van de fles had ik de helft in een andere fles gegoten waarna ik één fles met de Qivino heb afgesloten en de andere gewoon met de originele kurk. Iedere dag heb ik beide flessen naast elkaar geproefd en op een gegeven moment na een dag of vier heb ik de fles met gewone kurk in de gootsteen weggegoten terwijl ik van die fles met Qivino nog een glas ingeschonken heb en nog een lekker glas heb gedronken. Het werkt dus wel. Klein nadeel in het gebruik vond ik dat de dop van de stop zeer stroef is en er dus moeilijk vanaf te halen is maar dat is een detail.  

Qivino is waarschijnlijk de Rolls Royce onder de bewaarsystemen en daar hangt ook een dito prijskaartje voor de initiële aanschaf en de herhaaldelijke aankopen van de gaspatronen aan vast. Nu is er ook een XL versie van de Qivino waarbij je gaspatronen hebt die maar liefst 55 doses bevatten. 
De prijs van de Qivino is eigenlijk ook meteen zijn (enige) nadeel maar wat is het je waard om je wijnen in optimale conditie te drinken, dat is de vraag die je je hier moet stellen? Persoonlijk zoals ik hierboven al aangaf zie ik een wijn graag natuurlijk ontwikkelen op een tweede of derde dag (als de fles zo lang vol blijft) maar er zijn ook situaties waar ik graag een wijnbewaarsysteem zoals Qivino zou gebruiken. Bij oudere wijnen bijvoorbeeld. Trek een fles van een jaar of vijftien open en zet hem een dag weg. De volgende dag zal hij heel ver en misschien wel te ver geëvolueerd zijn. Hier komt een Qivino dan goed te pas. Of wat dacht je van de top witte wijn waar je graag de frisheid morgen nog in je glas terug wil vinden? Of die mooie fles die je gisteren hebt opengetrokken om vandaag ook nog van te genieten maar je gaat onverwacht een avond weg.... Momenten genoeg dus waar zo'n wijnbewaarsysteem goed van pas kan komen.

qivino inert gas wijn wine preserve 2.jpg
Als marketeer merk ik wel op dat Qivino qua branding wat te ver is doorgeschoten want probeer alle benamingen maar eens te begrijpen die gebruikt worden: Qivino, Qivita, Qivineren, Qi-filler en Dopio. Het zijn achtereenvolgens het apparaat, het gasmengsel, het apparaat gebruiken, de gaspatroon en de speciale stop . Deze namen maken het product onnodig  onoverzichtelijk voor de consument.

Qivino is te verkrijgen bij www.wijntoebehoren.com

19:40 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (14) |  Facebook | |  Print

25 april 2011

Jacques Selosse - Initiale - Champagne

Na de degustatie van een 14tal wijnen van voornamelijk Dard & Ribo vanaf 1995 tot 2009 uit de Rhône (Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Hermitage) was mijn algemene conclusie dat het geen gemakkelijke natuurlijke wijnen zijn met een stevige dosis tannine. Qua rood ging mijn absolute voorkeur naar de Crozes-Hermitage 1996 geserveerd in magnum (45,00€) en in wit was het de mooie Lards des Choix Blanc van Dard et Souhaut (11,70€) .

Na de geplande degustatie kwam de gastheer met het idee (of was hij een beetje uitgedaagd misschien?) dat J. iets mocht gaan uitzoeken in zijn kelder. Wel werd hem even meegegeven dat hij geen gesloten kisten mocht open maken. Dus de kist DRC bleef dicht (ook omdat hij veilig op een hoogte van twee meter hoog was weggezet). J. maakte een perfecte keuze want hij kwam terug met een fles NV Champagne, de Initiale van Jacques Selosse. Meteen de wijn van de avond voor mij. Het was de eerste keer dat ik deze cuvée in het glas had maar zeker niet de laatste. 

jacques anselme selosse foto by Thomas iversen.jpg
Anselme Selosse (foto: Thomas Iversen) 

Anselme Selosse (zoon van Jacques) is een man die op zijn domein van 7,5ha Champagnes maakt die zo dicht mogelijk tegen de natuur aanleunen en de terroir in zijn Champagne laat spreken. Dat hij hierdoor het werk in de wijngaard belangrijker vindt dan het werk in de kelder zal dan ook geen verrassing zijn. Voor de gisting wordt enkel natuurlijke gist gebruikt en het remueren gaat niet automatisch met een gyropalette maar allemaal, enkel voor de Initiale al 33.000 stuks, met de hand. De cuvée Initale bestaat uit 100% chardonnay uit Grand Cru wijngaarden van Avize, Cramant en Oger (Côte des Blancs) en wordt gevinifieërd op gebruikte eikenhouten vaten. Het is een assemblage van drie jaargangen, heeft drie jaar 'sur lattes' gelegen en heeft een dosage van ongeveer 5 gram. Datum van dégorgement: 6 november 2007.

Een intense, volle neus met rijpe appels, bloemen, brioche en een mooi oxidatief randje. Blijft maar ontwikkelen in het glas en is zeer complex. In de mond krijg je een Champagne met karakter, zeer rijp fruit tot het licht tropische fruit toe zelfs. Ook hier een delicate oxidatieve toets die de Champagne een extra dimensie geeft. Zeer lange afdronk met o.a. noten. Super complex.  Absoluut een gastronomische Champagne die het beste tot zijn recht komt bij een gerecht en ik zou hem zelfs even karaferen.

Jacques selosse initiale champagne paul jabouet aine hermitage la chapelle aziende agricoles Cos syre sicilia.jpg
(Foto met telefoon gemaakt)

23:29 Gepost door Vinama in Champagne | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

17 april 2011

Rioja, Latricières-Chambertin en Barolo

Italië, Spanje en Frankrijk. De drie grootste wijnproducenten van Europa. Negentig procent van alle wijn uit Europa wordt geconsumeerd binnen één jaar na productie, dus voordat de nieuwe oogst alweer op de markt is. Het merendeel van de wijn die jij als wijnliefhebber drinkt zal ongetwijfeld wat ouder zijn. Zo ook de volgende drie wijnen.

roda rioja latricieres-chambertin gevrey chambertin barolo nebbiolo massolino.jpg
De wijnen met Qivino sluiting waarover binnenkort meer.

De Latricières-Chambertin 2001 van Drouhin-Laroze komt van de gelijknamige Grand-Cru wijngaard van ongeveer 7ha in Gevrey-Chambertin.  Ze behoord samen met Mazoyères-Chambertin tot de meest zuidelijke van de negen Grand Cru's in het dorp Gevrey-Chambertin in de Côte de Nuits. 
In het begin gaf de wijn in het glas weinig vrij. Na een tijdje kwam er een aards aroma naar voren samen met leer en frambozen. Een volle aanzet in de mond met een lichte houttoets en frambozen. Een positieve vegetale noot met zuren die goed aanwezig zijn maar zeker niet agressief overkomen.  Deze pinot noir heeft een goede dosis tannine en is een wijn met potentieel.

Roda is één van de Spaanse domeinen in de Rioja geweest die een vernieuwingsbeweging in deze streek in gang heeft gezet. Ze waren de eerste om na te streven een echte 'terroir' wijn te maken. De naam van de bodega is een samensmelting van de intitialen van de heer Rofells en zijn vrouw Daurella. Ze zijn gelegen in de subregio Rioja Alta.
Roda reserva is gemaakt van 97% tempranillo en 3% graciano en heeft 16 maanden gerijpt op Franse vaten waarvan de helft nieuw was. Naast de Roda reserva 2006 stond er nog een (blinde) Rioja op tafel en dat bleek achteraf ook een Roda reserva te zijn van het jaar 2003 (niet op foto). De 2006 heeft een mooie fruitintensiteit van o.a. kersen in de neus verweven met kruiden en een aardse toets. In de mond specerijen en rijp rood fruit en mooi verweven hout. Elegant en perfecte balans tussen de zuren en de tannine. Een mooie moderne Rioja met karakter. De 2003 werd vrijwel door iedereen als iets minder verfijnd dan de 2006 besproken. Uiteraard een stuk verder geëvolueerd met meer aroma's in de richting zoals bosgeuren. Ik vond de tannine vrij dominant over het fruit heen gaan.

Blind was het een eitje om de volgende wijn de Barolo Parrafada 2001 van Massolino er uit te halen. Ook hier had de nebbiolo druif weer gezorgd voor een hoge zuurgraad en tannine waar je je tanden in kon zetten. Een schitterende neus met wat zoetig rood fruit, cederhout, sigaren en appelsienzeste. In de mond was dit schitterend maar nog zo ontzettend jong maar enorm veel potentieel. In de kelder laten liggen en over een jaar of vijf pas nog eens opentrekken zou ik zeggen.

23:16 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (3) | Tags: barolo, bourgogne, pinot noir, rioja |  Facebook | |  Print

05 april 2011

To Bio or not to Bio....?

Wordt het naast het tegenwoordig alom verkondigde “Think green” nu ook “Drink green”?

Eigenlijk bestaat er niet zo iets als ‘biowijn’. Enkel ‘wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven’.
In de wijngaard gaat men het gebruik van chemische meststoffen, pesticiden en insecticiden verbieden, om terug te grijpen naar een meer natuurlijke bewerkingsmethode. Het enige (“niet biologische”) toegelaten middel tegen ziekten is de befaamde ‘bordelese pap’, een mengsel van kopersulfaat en kalk. Alle andere bestrijdingsmiddelen moeten biologisch zijn. Tegen schadelijke insecten zal men natuurlijke vijanden inzetten en om de groei van de planten te bevorderen gebruikt men enkel nog organische (plantaardige en dierlijke) meststoffen.

De biologische vorm van wijnmaken wordt nog door geen enkele instantie gecertificeerd. De EU heeft het onlangs geprobeerd maar dat voorstel heeft het niet gehaald. Wel kunnen we stellen dat de bio-wijnmaker ook in de vinificatiekelder zo weinig mogelijk onnatuurlijke producten zal gebruiken. Zo zal hij het gebruik van zwavel zoveel mogelijk beperken en mocht hij de wijn willen klaren zal hij dit enkel doen met bijvoorbeeld eiwit of bentoniet.

Waarom werkt elke wijnbouwer niet op een biologische manier? Heel eenvoudig, als je op een natuurlijke manier druiven gaat verbouwen, zul je ook meer de grillen van de natuur moeten ondergaan. In sommige oogstjaren loop je het risico dat je minder rendement hebt en dus ook minder wijn kan verkopen. Niet elke wijnbouwer is bereid of in de mogelijkheid om de (financiële) gevolgen hiervan te dragen. Het vergt ook meer inspanning van de wijnbouwer om een goede wijn te maken. Gebruik maken van high-tech in de wijngaard en de kelder vergemakkelijkt het werk, maar kan zorgen voor een relatief minder diepe en complexe smaak van de wijnen.

Biologische wijnbouw komt van heel ver. Begin jaren ’90 was het nog geen begrip maar nu zeker wel, alhoewel het eigenlijk toch ook nog in de kinderschoenen staat als je naar de cijfers kijkt. Ook al is vandaag nog maar ongeveer 4,5% van de totale Europese wijnbouw als biologisch te benoemen en er een trage groei waarneembaar is, de biologische wijnbouw heeft zich op de kaart gezet en is niet meer weg te denken.

pesticide wijngaard champagne.jpg
Het besproeien van een wijngaard in Champagne. Gezien de kleding die de man draagt gaat het hier waarschijnlijk niet om een ongevaarlijk goedje.


Laten we eerst eens kijken naar enkele effecten die pesticiden uit de traditionele wijnbouw op onze gezondheid kunnen hebben:

-       Aantasting van het immuunsysteem, zodat mensen sneller ziek worden en vaker chronische ziekten 
        ontwikkelen. Ook allergieën krijgen meer kansen.
-       Enkele pesticiden verstoren de werking van hormonen. Bij vissen bijvoorbeeld leidt dit zelfs tot
        geslachtsverandering.
-      De ziekte van Parkinson neemt toe, zowel op het platteland als in geïndustrialiseerde gebieden. Ook dit wordt toegeschreven aan pesticiden.
-       Het is onbekend welke gevolgen er zijn voor de gezondheid bij de inname van meerdere residuen van  pesticiden met eenzelfde werking. Men verwacht dat het totale effect groter is dan de som. Dit noemt men het ‘combitoxeffect’.
-       Bij vrouwen met borstkanker worden 5 tot 9 keer meer sporen van pesticide in het bloed aangetroffen.

Echter het volledige gezondheidseffect van pesticiden uit voeding/drank op de lange termijn is nog steeds niet duidelijk.

Moeten we nu meteen alle niet ‘biowijn’ laten staan? Nee dat heeft geen zin want…..surprise.... al die pesticiden worden ook gebruikt voor voor het verbouwen van vele andere producten die je iedere week in de supermarkt of bij de groenteboer koopt. Niets meer kopen is namelijk ook geen optie.  

De perceptie van het begrip bio bij de consument is de laatste jaren wel sterk veranderd. Zo was het vroeger voor veel mensen nog een vies woord en vaak verbonden met een imago van geitewollen sokken en vegetariërs. Ondertussen is bio de normaalste zaak van de wereld wat niet wil zeggen dat iedereen nu ook bio koopt. Het overgrote deel van de (supermarkt)-consumenten kan het namelijk niet schelen of een wijn biologisch is en begrijpt al helemaal niet wat biodynamische wijn is volgens een study van Wine Intelligence. De wijnliefhebbers en wijnamateurs daarentegen echter tonen steeds meer interesse in biologische wijnen en ook in het hogere prijssegment.

Ook in specifieke wijnopleidingen wordt er vandaag de dag niet echt specifiek aandacht besteed aan biologische en biodynamische wijn, terwijl je toch zou verwachten dat er standaard één les aan gewijd zou moeten worden om de toekomstige professional of geinteresseerde wijnliefhebber te informeren omtrent de verschillen tussen de biologische, biodynamische en traditionele wijnen. Werk aan de winkel dus.

nicolas joly savanierres marius cheval horse vineyard.jpg
In de wijngaard Coulée de Serrant van Nicolas Joly, Savennières, Loire.

Zijn er wijnboeren bio geworden omdat ze dat als een marketing instrument kunnen gebruiken en hierdoor denken hun wijn gemakkelijker te kunnen verkopen? Mocht dat zo zijn dan slaan die de plank echt helemaal mis. Ja, sommige markten zoals Amerika en Japan vragen sneller aan een wijnboer om een ‘biologische wijn’ te maken dan andere landen, maar dat is marginaal. Er zijn ook bioboeren in hart en nieren die niet op de fles willen zetten dat het biologisch gemaakt is juist omdat ze denken dat het mensen afschrikt. Zoals ook de schroefdoppen op wijnflessen in het begin de consument de indruk gaven dat het om een lagere kwaliteit wijn ging. Dezelfde link maakt men soms ook met wijn van biologische druiven.

Bij alle ‘biologische wijnen’ die ik tot op heden geproefd heb is er een zeer grote verscheidenheid van kwaliteit (van slecht naar uitstekend) zoals dat ook bij niet ‘biowijn’ het geval is. Ik neig er toch naar te zeggen dat de echt natuurlijke en biodynamische wijnen (beide een soort extreme vorm van ‘biowijn’) een bepaalde puurheid en karakter in smaak hebben die je niet zo snel in traditionele wijnen tegenkomt. Is dit te danken aan het lagere  sulfiet gebruik waardoor de primaire fruit aroma’s beter naar voren komen?

Als je me nu vraagt wat drink je liever: een ‘biowijn’ of een gewone dan is mijn antwoord ik drink het liefste een goede wijn ongeacht hoe hij gemaakt is. Als de goede wijn dan ook nog eens gemaakt werd met zorg voor de natuur en met zo min mogelijk manupilaties in de kelder, des te beter zou ik zeggen.

Van een mythe kunnen we zeker niet spreken als we het over biologische, natuurlijke en biodynamische wijnen hebben, ze bestaan wel degelijk en maken onherroepelijk deel uit van het huidige en toekomstige wijnaanbod.

“Het is niet omdat je biologisch of biodynamisch werkt dat je goede wijn maakt, of dat je wijn beter is dan ‘traditionele wijn’. Maar als je een goed wijnmaker bent, kan je expressievere en complexere wijn maken dan op de tegenwoordig meer gangbare manier.” Jan Theys (voormalig eigenaar van het wijndomein La fattoria Fiamminga in Toscane).

So “To bio or not to bio”? 

Dit artikel maakt deel uit van de "Vlaamse Wijnblogdagen" waarin een reeks wijnbloggers over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven volgens eigen interpretatie. Links in de kolom onder Vlaamse Wijnblogs" vindt je de andere blogs.

23:34 Gepost door Vinama in Vlaamse Wijnblogdagen | Commentaren (0) | Tags: bio |  Facebook | |  Print