12 januari 2013

Eindelijk winter.....

winter hiver vineyard snow neige wijngaard sneeuw vignoble Association des Climats du Vignoble de Bourgogne.jpg

Bron foto: Association des Climats du Vignoble de Bourgogne

23:12 Gepost door Vinama | Commentaren (1) |  Facebook | |  Print

14 oktober 2012

Zin om bij onze wijnclub Commanderij Brussel te komen?

DSC_0338.JPG

De Commanderij Brussel start als één van de veertig wijnclubs van de Vlaamse Wijngilde weer een nieuw seizoen. Voor de wijnliefhebbers uit Brussel en al haar randgemeentes zullen er zeven leerrijke maar vooral gezellige proefavonden georganiseerd worden aan de rand van Brussel in Groot-Bijgaarden. Daarnaast staat er tevens een reis naar de Loire streek op het programma in de lente van 2013.  

Net als vorig seizoen toen we uit Bordeaux de Grand Cru Château Palmer uit Margaux mochten verwelkomen komt nu Claire Villars van Château Haut-Bages Libéral, Grand Cru uit Pauillac, een uitgebreide degustatie verzorgen. Ook komen Hermitage & Crozes Hermitage dit seizoen aan bod alsook de topwijnen uit Duitsland, wijnen uit Abruzzo (IT), Argentinië en de minder bekende Bourgogne namelijk de Côte Chalonaise.

Eric Merny, wijnmeester Commanderij Brussel: “Normaliter proeven we altijd op vrijdagavond maar deze keer komt er op zaterdagavond 20 oktober een afgevaardigde van de Spaanse wijnregio Rias Baixas naar België om de wijnen van deze appellatie aan ons voor te stellen. Deze voor velen onbekende streek in het Noorden van Spanje maakt hoog kwalitatieve wijnen die internationaal steeds meer waardering krijgen en we verheugen ons daarom ook op zijn bezoek”. 

We hebben nog enkele plaatsen vrij dus kom op 20 oktober samen met ons proeven zodat je zelf eens kunt ervaren hoe het er in de Brusselse wijngilde aan toegaat?. Bevestig je aanwezigheid voor 20 oktober via e-mail naar oleenders@vinama.be.

DSC_0382.JPG

Commanderij Brussel is een wijnclub waarin iedere wijnliefhebber welkom is. Iedereen die graag een glas wijn drinkt in een gezellige en ontspannen sfeer en dit plezier met anderen wil delen. Door middel van thema-avonden over bijvoorbeeld een bepaald wijnland, wijnstreek, druivenras of wijndomein kunt je tijdens het proeven ook nog je kennis verdiepen door de uitleg van ervaren wijnliefhebbers. Onze wijnclub is er dan ook trots op dat de nieuwe nationale voorzitter van de Vlaamse Wijngilde, Eric Merny, deel uitmaakt van de Commanderij Brussel.

Voor meer informatie zie www.com-brussel.be

14:21 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

10 oktober 2012

Wijnsalon Megavino 2012 in Brussel

wijnsalonOp een kleine drie weken van de opening van de 14e editie van het wijnsalon Megavino in Brussels Expo is alle beschikbare oppervlakte ingenomen. Nu al staat vast dat Megavino ook dit jaar alle records breekt met niet minder dan 370 exposanten afkomtig uit 30 verschillende landen ! Dat betekent dat u als bezoeker een keuze kunt maken uit ruim 11.000 verschillende wijnen.

Gastland is dit jaar Oostenrijk. De Oostenrijkse wijnen weten zich te onderscheiden door hun hoogstaande kwaliteit en specifieke wijnstijl en de rijke diversiteit aan druivenrassen, het zijn er maar liefst 35! En al is Oostenrijk nog per definitie een wit wijnland, opvallend hoe de laatste 10 jaar het aanbod rood toenam. Grosso modo staat Oostenrijk vandaag voor 2/3 wit en 1/3 rood. De absolute nummer één in wit is de grüner veltliner die bijna de helft van de witte aanplant voor z’n rekening neemt. Nadien volgen riesling, sauvignon blanc, chardonnay, weissburgunder (of pinot blanc) en muskateller. In rood voert zweigelt het peloton aan, op ruime afstand gevolgd door blaufränkisch en blauer portugieser. Ook niet te vergeten zijn de pinot noir en sankt laurent.


Naast gastland Oostenrijk kan je op Megavino nog kennismaken met meer dan 300 andere exposanten afkomstig uit 30 verschillende wijnlanden. Een record! Blikvangers zijn o.m. Italië – dat zelfs het tweede grootste land wordt op Megavino! - met een gigantisch paviljoen uit Sicilië, omcirkeld door standen met kleine producenten én invoerders uit alle wijnstreken, regiopaviljoenen uit Aosta en Piëmonte, en voor het eerst aanwezig de wijnproducenten uit Asti, Toscane met een forse delegatie uit de regio Pisa, en ook al voor het eerst, een ruime delegatie uit Puglia.
Spanje is traditioneel op de afspraak met alle belangrijkste invoerders en de producenten uit Navara als ‘eregast’; Frankrijk pakt uit met een heus dorp dat de regio’s Bordeaux, Beaujolais en een gigantisch ‘proeftheater’ als trekpleisters groepeert, maar ook landen als Argentinië, twee keer zo groot als vorig jaar, Chili, Californië, Zuid-Afrika, Brazilië, Duitsland en Luxemburg zijn opnieuw van de partij. Vooral die laatste pakt verrassend uit met de ‘Nacht van de Luxemburgse Crémants’ op de openingsavond van Megavino.
Nieuwe landen? Jawel! Voor het eerst aanwezig op Megavino zijn Mexico, Canada en Slovenië, een wijnland dat bijzonder in de lift zit en op Megavino zijn Belgische première maakt! Reken daarbij nog meer dan 50 verschillende workshops, demo’s en becommentarieerde proeverijen in onze 4 animatiezalen, allemaal gratis bij te wonen door de bezoeker, en u begrijpt dat Megavino ook dit jaar op een bijzonder uitgebreid en gevarieerd programma afstevent.

wijnsalon

Frans paviljoen: 70 producenten én 17 masterclasses gratis bij te wonen
Frankrijk is dan wel geen gastland dit jaar, toch blijven onze zuiderburen één van de grootste aanwezigen op Megavino. Opnieuw een schitterend paviljoen onder de vleugels van UBI France met 70 aanwezige producenten én – nieuw dit jaar – 17 verschillende becommentarieerde themaproeverijen die je als bezoeker gratis kunt bijwonen.
Een greep uit het aanbod? Elzas, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Loire, Provence, Rhône, tot zelfs … Corsica. 17 proeverijen of meer dan 200 wijnen, voorzien van commentaar, te proeven op het Frans paviljoen! Alle (Franstalige) info via deze LINK.

Primeur: Belgische wijn op Megavino
Belgische wijn zit al enkele jaren serieus in de lift. Hoog tijd dus dat ook Belgische wijn zijn opwachting maakt op Megavino. En die zijn er dit jaar, 8 wijndomeinen (zie hier) gegroepeerd op één aantrekkelijk paviljoen onder de noemer «Belgische Wijnbouwers vzw».

Veel plezier op megavino !

Gratis tickets:
Vinama geeft gratis duotickets weg! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze uitdagende vragen te vinden:

Waar staat de Oostenrijkse afkorting DAC exact voor en welke DAC is er het laatst bijgekomen in 2010?
(www.austrianwine.com)

Stuur je antwoord uiterlijk woensdag 10 oktober met je naam en adres naar DE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN (inzendingen zonder naam en adres komen niet in aanmerking voor de gratis toegangskaarten). Uit alle juiste antwoorden zullen tien winnaars worden getrokken.

Praktische info :
Megavino 2012, van 19 tot 22 oktober, Paleis 3, Brussels Expo
Openingsuren :
Vrijdag 19/10 van 18 tot 23u00
Zaterdag 20/10 van 12 tot 20u00
Zondag 21/10 van 10 tot 19u00
Maandag 22/10 van 10 tot 18u00
Toegang : 10€, degustatieglas en beursplan inbegrepen
Info : www.megavino.be 

22:44 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (2) | Tags: wijnsalon |  Facebook | |  Print

02 september 2012

Tweede reeks Apéros Vintage de Bordeaux 2012 begint nu in België

glazen apero vintage de bordeaux.jpg

Enkele maanden geleden in mei heb ik samen met een tiental andere wijnprofessionals een 450 Bordeaux wijnen blind geproefd voor de “Bordeaux Coups de Coeur”. Droge witte, rose, schuim-, rode en zoete witte wijn, alles is de revue gepasseerd. Uit deze wijnen die allemaal in de Belgische detailhandel/supermarkten verkrijgbaar zijn hebben we een tachtigtal wijnen geselecteerd die kwalitatief boven de andere uitstaken. Dit om de consument een eenvoudige leidraad te geven bij het kiezen van een Bordeaux wijn. Deze wijnen zijn allemaal gepubliceerd in een handig klein boekje formaat broekzak.

Het is een misvatting dat een Bordeaux wijn per definitie rood is, duur is, een Grand Cru is en enkel voor speciale gelegenheden is. In de 80 geselecteerde wijnen met een prijs vanaf 4,00 Euro to 20,00 Euro zitten zoveel interessante prijs/kwaliteits  verhoudingen dat je ze zelf toch echt eens moet proberen. En dat kan tijdens de Apéros Vintage de Bordeaux avonden die er weer zijn zoals ieder jaar maar naast Brussel en Antwerpen zijn ze dit jaar ook in Leuven en Gent. En waarom ‘Vintage’? Omdat de wijnen die als Vintage worden voorgesteld dat modebestendige, tijdloze kantje hebben dat niet weg te denken is uit de geschiedenis van het bordeauxgebied. Zij maken deel uit van het heden en de actualiteit zonder de traditie te verloochenen.

bordeaux

Tijdens deze “after-work” avonden worden er op een trendy locatie tussen 18:00-21:00+uur ontelbare flessen Bordeaux wijn opengetrokken. Een tiental verschillende wijnen van de ‘Bordeaux Coups de Coeur’ selectie worden per glas geschonken en voor live muziek of een swingende DJ set wordt gezorgd. Toegang is gratis en je krijgt er nog een mooi design wijnglas bij alsook het boekje met alle Coups de Coeur de Bordeaux.  

Ook worden er twee gratis initiaties van een half uur in Bordeaux wijn door mijzelf gegeven waarin we uiteraard samen meerdere wijnen proeven. Inschrijven op voorhand voor de initiatie is verplicht via de events Facebook pagina van Bordeaux wijnen : https://www.facebook.com/bordeauxwijnen

Voor een indruk van de eerste reeks avonden in juni kijk hier maar eens dan zie je mij ook nog voorbijkomen:

 

Apéros Vintage de Bordeaux 2012 avonden:

Woensdag 5 september in Hungaria

Baron d’Eynattenstraat,

3000 Leuven

(Bus Vaartkom)

Concert Up High Collective  

 

Woensdag 12 september in Soho Winebar

Marnixplaats 6, 2000 Antwerpen

(Tram De Vrière of Geuzenstraat)

Concert Nathan Ambach

 

Woensdag 19 september in Vooruit                  

Sint-Pietersnieuwstraat 23

9000 Gent

(Bus Zuid)

Olivier Tjon DJ set

 

Woensdag 26 september in Bar du Marché 

Alphonse De Witte straat 12

1050 Brussel

(Tram Flagey)

Concert Anoo


Het boekje met alle Coups de Coeur de Bordeaux kun je ook downloaden: http://www.bordeaux.com/documents/bordeaux-Belgianselecti...

(Dit artikel is geschreven voor De tafel Van Tine, www.detafelvantine.be )

19:45 Gepost door Vinama in Bordeaux | Commentaren (1) | Tags: bordeaux |  Facebook | |  Print

13 juli 2012

Restaurant Bissoh in Beaune.

bissoh 1 restaurant bissoh beaune japan.jpg

“Nee ik ga vanavond niet naar een Japans restaurant toe. Ik ben in het hart van de Bourgogne wijnstreek dus wil ook de heerlijke Franse keuken op mijn bord zien”. Dat was mijn gedachte toen de eigenaresse van de Chambre d’Hôte Domaine Corgette in Saint-Romain het Japanse restaurant Bissoh in Beaune voorstelde. We waren al even aan het zoeken en hadden al wat restaurants die ze had voorgesteld opgebeld maar ze waren allemaal dicht. “Hoe kunnen die restaurants eigenlijk tijdens het toeristische hoogseizoen dicht zijn?” was mijn vraag aan onze gastvrouw? “Juist daarom” zei ze. “De betere restaurants in Beaune lopen het gehele jaar door zo goed dat ze juist tijdens het toeristenseizoen willen ontwijken en derhalve sluiten”

bissoh 2 champagne.JPG

Toen kwam ze met niet onbelangrijke informatie aanzetten over het voorgestelde Japanse restaurant Bissoh. “De Japanse eigenaars hebben in Beaune hun wijnopleiding gevolgd en ze hebben in hun restaurant de mooiste wijnkaart van Beaune. De wijnjournalisten van o.a. Revue de Vin de France willen nergens anders eten als ze in Beaune zijn vanwege de wijnkaart.”

HHmmm….. dat klinkt al wat uitnodigender…zullen we maar dan? Zo gezegd gedaan en gingen we naar het restaurant wat op de rondweg rondom het oude centrum van Beaune ligt.

 

beaune,bourgogne,japans

Eenmaal aangekomen en de wijnkaart in de hand kan ik begrijpen waarom wijnliefhebbers speciaal hier naar toe komen. Een werkelijk mooie wijnkaart met trouwens niet alleen maar Bourgogne maar ook veel Loire en Elzas wat niet onbegrijpelijk is kijkende naar het type gerechten wat ze serveren. Een wijnkaart met een grote keuze en met overigens ook interessante prijszetting. Ik kies er de Meursault ‘Les Tessons 2005’ uit van Pierre Morey (85,00 Euro). Een schitterende chardonnay, biodynamisch gemaakt.

beaune,bourgogne,japans

Daarbij zijn we voor het menu Bissoh ‘Juillet’ gegaan van 45,00 Euro waarin acht eenvoudige maar smakelijke kleine gerechten.

beaune,bourgogne,japans

beaune,bourgogne,japans

beaune,bourgogne,japans

beaune,bourgogne,japans

 

We hebben een superavond gehad bij Bissoh in Beaune en ze gaan me daar zeker nog terug zien. Chef Mikihito Sawahata en zijn partner Sachiko zijn echt een aanrader.

Restaurant Bissoh
1a rue du Faubourg St-Jacques
21200 BEAUNE
Tel (06) 99 21 99 50
www.bissoh.com

00:13 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (5) | Tags: beaune, bourgogne, japans |  Facebook | |  Print

10 juni 2012

Asperges steken en welke wijn drinken we erbij?

Ieder jaar kan het niet snel genoeg weer asperge seizoen zijn voor me want ik ben een grote liefhebber. Ik heb het geluk dat bij mijn ouders in de straat er een aspergeveld is en twee straten verder worden er biologische asperges  geteeld. Asperges op je bord die dezelfde dag nog uit de grond zijn gehaald verser kan het niet en wat een hoop smaak. Je kan begrijpen dat ik nooit meer asperges uit de supermarkt koop want naast het feit dat ze driemaal duurder zijn hebben ze in vergelijking met deze asperges geen smaak.

asperges
Asperge veld

asperges
Hier worden ze met de hand gestoken

asperges
De AspergeSpin dient enkel om het plastic op te heffen zodat de asperges manueel gestoken kunnen worden en om de bakken met asperges gemakkelijk te vervoeren

asperges

asperges
De asperges worden ter plekke op het land gewassen en er wordt een stuk vanaf gesneden

asperges

Gewassen en gesneden

asperges
Klaar om te sorteren

asperges
5,00 Euro per kilo, net gestoken en thuis nog even in het water voor ze later op mijn bord liggen

 

En wat drinken we bij de (gekookte) asperges?
De meeste asperge gerechten vragen eerder om een witte wijn dan een rode. De klassiekers zijn van de druivenrassen sauvignon blanc, pinot blanc of riesling gemaakt. Zo zijn er de wijnen uit de Loire gebaseerd op sauvignon blanc zoals Quincy, Menetou-Salon of het iets duurdere Sancerre en Pouilly-Fumé. Uit de Elzas gaan er talrijke pinot blancs of rieslings bij.

Buiten bovenstaande klassiekers zijn er natuurlijk ook alternatieve wijnen. In ieder geval moet je wijnen kiezen zonder houtopvoeding  want dat gaat niet samen met asperges. Probeer eens een grüner-veltliner uit Oostenrijk, een albarinho uit Rias-Baixas (SP), weissburgunder (pinot blanc) of riesling uit Duitsland/Luxemburg, een pinot grigio uit Alto-Adige (IT), een sylvaner uit Rheinhessen (DE), een Bordeaux met een dominantie aan sauvignon blanc en waarom geen Belgische wijn zoals bijvoorbeeld de pinotblanc-auxerrois van Domein Pietershof.

Eet smakelijk en gezondheid!

15:07 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (0) | Tags: asperges |  Facebook | |  Print

20 mei 2012

Vinama gaat zijn eigen wijn in Frankrijk maken...

11:47 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (3) | Tags: vins de france |  Facebook | |  Print

19 mei 2012

Hoe open je een oude fles Vintage Port?

Eerder deze maand was ik voor het Concours Mondial de Bruxelles op bezoek in de Douro vallei waar in het Vintage House in Pinhao een medewerker van het Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVDP) liet zien hoe een oude fles Vintage Port wordt geopend. Kurken hebben maar een beperkte levensduur en alhoewel dit tientallen jaren kan zijn werd er traditioneel in de Douro voor flessen Vintage Port die ouder dan ongeveer 50 jaar zijn een 'Port tang' gebruikt. Dit om te voorkomen dat oude kurken afbrokkelen bij het openen met een kurkentrekker en in de Port terecht komen.

vintage port,douro,portugal

De metalen tang wordt op het vuur gelegd.

vintage port,douro,portugal

De vlam gaat er geruime tijd in tot het uiteinde gloeiend heet is.

vintage port,douro,portugal

Als de tang warm genoeg is wordt hij op de hals van de fles gezet net onder de kurk en goed samen geknepen.

vintage port,douro,portugal

De tang gaat eraf en op de plek waar de tang op de fles zat wordt er ijswater gegoten.

vintage port,douro,portugal

Door de thermische schok breekt het glas en dan wordt het uiteinde van de fles verwijderd met de kurk nog in het glas.

vintage port,douro,portugal

vintage port,douro,portugal

Kurk zit nog in de flessenhals. Ja het was hier helaas geen fles van 50+ jaar.

vintage port,douro,portugal

Netjes afgebroken, geen schilfers.

vintage port,douro,portugal

En decanteren maar....

 

17:12 Gepost door Vinama in Wijn serveren | Commentaren (0) | Tags: vintage port, douro, portugal |  Facebook | |  Print

14 mei 2012

Save Miguel in Brussel

IMG_2265.jpg

zie ook de: Save Miguel video

07:05 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

12 mei 2012

Save Miguel! Help jij mee?

11:11 Gepost door Vinama in Video | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

09 mei 2012

Concours Mondial de Bruxelles gaat Portugees – Vinho Verde

 

Het heuvelachtige landschap van de Douro scheert aan me voorbij terwijl ik in de bus wat tijd heb om te schrijven op weg naar Quinta do Panascal. Van deze Quinta die het eigendom is van Fladgate Partnership (o.a. Taylor’s en Croft Port) komen de druiven voor de wereldberoemde Fonseca Port.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles

Deze ochtend in Guimaraes (Portugal) heb ik als jurylid van het Concours Mondial de Bruxelles een vijtigtal wijnen blind geproefd. Achteraf bleek het om een reeks witte wijnen uit Rueda  (SP) te gaan en de rode reeksen kwamen uit Minervois, Alentejo (PT) en Rioja(SP). Gedurende drie dagen wordt er geproefd door alle deelnemers.

Alle wijnen worden beoordeeld volgens het systeem van het O.I.V. maar dan licht aangepast voor het concours. Aangezien er proevers zijn uit meer dan veertig verschillende landen wordt er ook een universeel beoordelingsformulier gebruikt zonder tekst maar enkel met ‘smileys’ voor de te beoordelen aspecten. Een negental criteria die gelinkt zijn met een bepaald aantal punten. De wijn krijgt hierdoor een score op maximaal 100 punten en al naar gelang de hoogte hiervan komt hij in aanmerking voor een medaille (zilver, goud of groot goud) of niet. Aangezien het concours Belgisch is en de resultaten onder Belgische vlag gepubliceerd worden wordt alles ter plekke gecontroleerd door een inspecteur van de Belgische overheid.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles

Mijn groep juryleden bestaat uit een Portugese wijncriticus, een Amerikaanse wijnschrijver, een Franse oenoloog en een Spanjaard die sommelier is geweest en nu zijn eigen wijnopleidings centrum in Madrid heeft. In totaal zijn er 3XX professionele proevers. De hoeveelheid wijnen die dit jaar totaal geproefd worden lijkt enorm veel nl. 8.397 (inclusief spirits) maar per jury proef je er maar 50 op een dag wat wel werken is hoor maar tevens ook goed te doen. Een wijn wordt slechts door één jury blind geproefd. Om te kijken of de juryleden consequent zijn in hun beoordelingen wordt er ook iedere dag één en dezelfde wijn tweemaal (blind) geschonken. Vandaag was dit een wijn uit Rueda die ik de eerste maal 72 punten had gegeven en de tweede maal 74 punten. Dit minieme verschil betekend voor de organistatie dat ik een stabiele, consequente proever ben (oef, gelukkig...). Pas na dat alle wijnen van die dag geproefd en beoordeeld zijn en de resultaten zijn ingeleverd krijgen we een lijst met de namen van de wijnen zodat we ook weten wat we geproefd hebben.De wijnen worden trouwens niet kris kras door elkaar geproefd maar per streek, druif of andere gelijkaardig element. Dit om te voorkomen dat je een Beaujolas moet beoordelen net na een krachtige Languedoc bijvoorbeeld.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles
Quinta de Azevedo - Vinho Verde

Na het proeven is er ook altijd wel tijd voor een bezoek aan de lokale wijnregio’s. Zo zijn we Quinta de Azevedo gaan bezoeken in  Vinho Verde  van de Sogrape groep die in totaal 1.200ha heeft en niet alleen in Portugal. Ook zijn ze sinds 2002 eigenaar van de Sherry Sandeman.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles

De naam Vinho Verde heeft overigens niets te maken met de kleur van de wijn maar met de groene streek waar de wijn gemaakt wordt. En dat het groen is niet onbegrijpelijk want we hebben de afgelopen dagen al aardig wat regen op ons dak gehad.

Gelegen in het noordwesten van Portugal wordt deze wijnregio in het noorden gestopt door de rivier Minho, in het oosten en zuiden door de bergen en in het westen door de Atlantische ocean. Vinho Verde beslaat 21.000ha, heeft een afgebakende herkomstbenaming sinds 1908 en is verdeeld in negen subregio’s zoals Amaranta, Ave en Paiva. Naaste de witte wijn (85%) die in het algemeen geen hoog alcoholgehalte hebben wordt er ook rode wijn (13%), rosé (2%) en witte schuimwijn gemaakt. De productie van rode wijn die vooral lokaal gedronken wordt neemt ieder jaar af en wit groeit continue. Vinho Verde wijnen vertegenwoordigen 40% van alle DOC wijnen in Portugal (excl. Madeira en Port). Dat Vinho Verde een enorme groei doormaakt is te zien in de exportcijfers die in de laatste tien jaar verdubbeld zijn. België is het negende exportland qua volume met Amerika, Duitsland en Frankrijk op de top drie.

Het maximale toegelaten rendement is 80hl/ha maar het gemiddelde rendement volgens de ‘Comissao de Viticultura da Regiao dos Vinhos Verdes’ ligt op 30hl(?).

De aanbevolen witte druivenrassen voor Vinho Verde zijn Alvarinho, Avesso, Azal, Arinto, Loureiro, Batoca en Trajadura. Nog extra een achtiental andere zijn toegestaan.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles
Oenoloog Manuel Vieira - Quinta de Azevedo

Het klimaat kenmerkt zich door natte winters en droge zomers. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet en leisteen met een toplaag van zand. Karakreristiek voor het landschap waren vroeger de manieren waarop de wijnstokken gesnoeid werden.  Bij ‘Arjao’ en ‘Enforcado’ hangen de druivelaars van en tussen bomen. Bij ‘Ramada’ staan de wijnstokken tegen granieten palen en zijn ze via ijzerdraad als een pergola gevormd. Uiteraard worden tegenwoordig ook de modernere manieren gebruikt en dit zelfs in de meerderheid.  

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles

Quinta de Azevedo ligt aan de ‘Rota dos Vinhos Verdes’ is een domein van 32ha met vooral witte druivenrassen arinto, alvarinho, loreiro. Daarnaast kopen ze ook nog druiven voor hun merkwijn Gazela op want ze kunnen de vraag naar deze Vinho Verde niet aan (5 miljoen liter).­ De Vinho Verde 2011 (met 70% loreiro plus arinto) en de Morgadio da Torre  2011 van alvarinho zijn mooi fruitig en fris gemaakt en konden me wel bekoren. Verwonderlijk is de kwalliteit als je weet dat het rendement tegen de 80hl/ha ligt. Op de Quinta staat een schitterend landhuis wat enkele eeuwen oud is wat in sommige vertrekken eerder op een museum lijkt. De familie gebruikt het huis nog steeds zelf in de weekends.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxellesEén van de vele vertrekken van de Quinta

Vinho Verde, probeer zelf eens een fles zou ik zeggen en als je niet weet waar je kwaliteits Vinho Verde kan kopen dan kijk dan maar eens bij Wijnhuis Jeuris

30 april 2012

De Belg drinkt 24 liter wijn

Franse wijnen blijven vaste waarde in België

DSC_0319.JPG

Afgelopen jaar werd er in België 24 liter wijn per inwoner gedronken. Daarmee zijn we nog steeds bij de koplopers in Europa. We dronken wel 3% minder en gaven 4% minder uit voor wijn dan in 2010. Dat is heel duidelijk een gevolg van de crisis.

Uit de cijfers blijkt wel dat Franse wijnen in ons land nog steeds de kroon spannen, met een duidelijk verschil tussen Vlaanderen enerzijds en Brussel-Wallonië anderzijds. In Vlaanderen is 49,4% van alle gedronken wijn van Franse origine, terwijl dat in het zuiden van ons land nog 66,5% is. Rode wijn wordt overal goed gedronken, terwijl wit voornamelijk in Vlaanderen is terug te vinden en rosé vooral in Brussel en Wallonië.

Het effect van de crisis is in België vooral voelbaar voor Europese wijnen buiten Frankrijk. Qua volume dronken de Belgen dezelfde hoeveelheid Franse wijnen als in 2010, terwijl de totale waarde met 4% daalde. Andere Europese wijnen verloren 8% volume en 6% waarde, terwijl wijnen uit de Nieuwe Wereld 4% volume en 2% waarde verloren. De licht dalende trend voor Franse wijn is vooral in Vlaanderen merkbaar, een markt die traditioneel meer open is voor de Nieuwe Wereld dan Wallonië.

De wijnmarkt verdeelde zich qua volume in België in 2011 als volgt: 58% Franse wijnen, 22% Europese wijn (van buiten Frankrijk), 20% wijn uit de Nieuwe Wereld. Qua waarde scoort Frankrijk nog hoger: 62%, tegenover 20% voor andere Europese wijnen en 18% voor de Nieuwe Wereld. Daarmee blijkt duidelijk dat het imago van Franse wijn in ons land nog bijzonder sterk is.

Bron:GfK Nederland in opdracht van het PW - Sopexa

21:39 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

15 april 2012

Als de wijnstok gaat huilen

Na het snoeien van de wijnstokken lopen de sappen uit de takken wat een teken is dat de winterslaap voorbij is en dat de wortels hun activiteit weer hervatten. Deze keer ging het twee weken achter elkaar door bij mijn wijnstokken en in een hoog tempo. Ze waren zeker zeer verdietig door het slechte weer....   

DSC_0608.JPG
"la vigne pleure"

20:06 Gepost door Vinama | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

08 april 2012

Laat kunstenaars Chablis wijn drinken en…..

…vraag ze vervolgens om hun vrije expressie los te laten en een kunstwerk te maken wat uitdrukt wat ze net in het glas hebben geroken en geproefd. 

Het ‘art’istieke en Chablis zijn de twee elementen die met elkaar verstrengeld worden op 23 april in het Kwint, met de eerste editie van de campagne “When Chablis meets Art”, georganiseerd door het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB).

Een twintigtal masterstudenten van twee kunstscholen – KASK in Gent en de ESAPV in Bergen – heeft voor een presentatie-degustatie van Chablis voor de Belgische pers en wijnprofessionals, artistieke werken gecreëerd in verschillende disciplines, met als gemeenschappelijke inspiratiebron: de degustatie van Chablis.

Hun werken worden op 23 april onthuld in het Kwint. Een jury waarin onder andere journalisten, sommeliers, ... zetelen zoals ondergetekende Vinama, geleid door Willy Van den Bussche (Beaufort 1), zal de werken selecteren die het karakter van de gedegusteerde wijnen het beste weergeven. U zult zelf kunnen oordelen.

chablis vinama.jpg

Puur, zo worden de Chablis wijnen vaak getypeerd. De definitie van ‘puur’ is iets wat waar, oprecht, zuiver, vlekkeloos, trouw aan zijn eigen natuur is.

Tijdens het evenement kunt u ook een mooie selectie Chablis wijnen proeven, in het gezelschap van de verantwoordelijken van het BIVB. Het zal een kans zijn om na te gaan in hoeverre de vinificatie, in Chablis, verheven is tot het artistieke niveau. En om zelf de vinger, of liever het gehemelte, te leggen op de verscheidenheid aan cuvées, die allemaal de authenticiteit van de terroirs uitdragen.

Dacht u alles te weten over de Chablis? Kom de rest ontdekken op 23 april ... Ontdek en proef de puurheid, de mineraliteit en het unieke karakter van deze wijnen.
Tot dan zou ik zeggen!

Plaats:
KWINT, Een adembenemend panorama, een uniek kader op de kunstberg.
Het restaurant bevindt zich in het hartje van het Brussels Congrespaleis. Kwint werd ontworpen door Arne Quinze, één van de meest internationale Belgische designers. http://www.kwintbrussels.com/nl/

Inschrijven:
Stuur een e-mail naar Odile.vanoverschelde@sopexa.com  
De plaatsen zijn beperkt dus wacht niet en schrijf je in. 

restaurant kwint.png

16:02 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

10 maart 2012

Drink Pink op maandag en dinsdag

banniere-pink.jpg

Rosé, stil of sparkling, is het type wijn dat de snelste verbruikstoename kent op de Belgische en Nederlandse markt de laatste jaren.

Vandaag is deze goed voor 13% van de totale wijnconsumptie in België en 12% in Nederland. Rosé is in en het eindpunt is niet in zicht.

Vino Magazine profiteert van de vroege lente om u tijdens Drink Pink ondermeer het nieuwste oogstjaar van deze frivole, blijmakende wijn te laten ontdekken. Een doordachte timing, want men kan best tijdig een keuze maken voor de zomer. Twee dagen lang krijgt u de gelegenheid om heel wat belangrijke spelers uit de rosémarkt te ontmoeten.

Op het programma :
50 producenten komende uit 8 verschillende landen  (FR, ES, LUX, GR, AU, PT, BUL, USA)rose.jpg

« Pink After Work tasting » Wijnliefhebbers ontdekken Drink Pink van 17u tot 19u. Toegankelijk voor iedere wijnliefhebber, wijnclubs, etc.... (de degustatie voor wijnprofessionals begint om 13u)

Op 12 maart. « Hotel Le Méridien » te Brussel
(Europakruispunt 3 - 1000 Brussel).

Op 13 maart. « De Glazen Zaal » te Den Haag
(Prinsessegracht 26, 2514 AP Den Haag)

Meer info op :www.drinkpink.eu

13:35 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

23 februari 2012

Met de groeten van.......Chianti Classico

Even terug in de tijd. Stel je een Italiaans restaurant voor een jaar of twintig geleden waar je voor een habbekrats lekker kon eten en waar het plafond vol hing met van die bolvormige flessen waar riet omheen gevlochten was.  Zo kwam ik destijds in aanraking met Italiaanse wijn. De lege flessen aan plafond waren de traditionele Chianti flessen en in het restaurant werd de Chianti met karaffen aan tafel geserveerd. De kwaliteit van weleer was waarschijnlijk eerder bedenkelijk, ik kan het me niet meer herinneren, maar als student met een kleine portemonnee zal dat destijds geen probleem zijn geweest. Het voornaamste was een gezellig moment met je vrienden in het zo gezellige Italiaanse restaurant wat waarschijnlijk ook nog Marco Polo op de voorgevel als naam had staan.

Sinds die tijd is er heel wat veranderd. De mandfles is begraven en Chianti Classico heeft zich als aparte regio afgescheiden van de Chianti DOCG en een eigen DOCG gekregen in 1996. De kwaliteit is verder verbeterd en de zwarte haan, Gallo Nero, als logo voor Chianti is alleen maar bekender geworden.

italië,chianti,sangiovesi


Chianti Classico

Chianti Classico is één van de acht sub-regio’s van Chianti zoals je ook bijvoorbeeld Chianti Rufina en Chianti Colli Senesi hebt. Chianti Classico is gelegen in Toscane ten zuiden van Florence en ten noorden van Siena en is uitgestrekt over een gebied van 70.000ha waarvan 7.200ha DOCG Chianti Classico wijngaarden. Het Consorzio Chianti Classico dat al bestaat sinds 1924 telt vandaag 570 leden waarvan er 350 zelf bottelen met een totale productie van 270.000hl wijn. De wijngaarden liggen op hoogtes van 250 tot 600 meter met uitschieters van meer dan 800 meter in de Monti del Chianti.

Sangiovese
is de druif van dienst en ook bekend onder de synoniemen Brunello, Montepulciano, Morellino, Pignolo, Sangioveto en Prugnolo gentile.  Er zijn twee basis Sangiovese namelijk de Sangiovese grosso (dolce of gentile) en de Sangiovese piccolo (forte of montanino). In total zijn er een 239 clonen van Sangiovesi echter zijn er vierentwintig die het beste resistent zijn tegen allerlei ziektes.

In de afgelopen tientallen jaren is er regelmatig wat veranderd aan de eisen die met betrekking tot de toegestane druivenrassen. Sinds 1996 moet men tussen de 80 tot 100% Sangiovese gebruiken en mogen er dus maximaal 20% andere druiven gebruikt worden met da nook nog een maximum voor
Trebbiano Toscano en Malvasia del Chianti van 6%. Sinds 2006 mogen er ook geen witte druiven meer gebruikt worden. Minimaal 4.400 stokken per ha (voor nieuwe aanplant) en een maximal rendement van 52,5hl.

Chianti Classico mag niet eerder op de markt komen dan vanaf 1 oktober in het jaar volgend op de oogst. Chianti Classico Riserva moet 24 maanden verouderen (inclusief drie maanden op fles) vanaf 1 januari na de oogst.

In 2010 was 76% van alle geproduceerde Chianti Classico voor de export waarvan slechts 1% richting België ging.

italië,chianti,sangiovesi


In maart vorig jaar was ik op een Chianti Classico degustatie in Brussel waar ik een veertigtal wijnen heb geproefd en wat mij toen als algemene deler opviel was het overdreven nieuwe hout gebruik tijdens de opvoeding. Veel van de wijnen die inmiddels enkele jaren leeftijd hadden konden die overdreven hout opvoeding niet goed verdragen en kwamen nu zeer droog en stug over met een onevenwichtige dosis hout tannine.

De proefdoo
s uit Italië

Enkele weken geleden ontving ik een proefdoos met zes flessen Chianti Classico van het Consorzio Chianti Classico. Ik was benieuwd of mijn ervaring van vorig jaar ook terug te proeven zou zijn in deze wijnen of dat ze op een hoger niveau zouden staan.

De eerste wijn die proefde was meteen een schot in de roos. Dit leek totaal niet op de Chianti Classico die ik in mijn herinnering had. ‘Le Fonti 2007’ een Chianti Classico Riserva van Vicky Schmitt-Vitali is gemaakt van Sangiovesi met een beetje merlot en heeft zowel eikenhouten vaten  grote foeder opvoeding gehad. In de neus wat aardse aroma’s zoals champignons, leer en rood fruit zoals rode bessen, een lichte cerderhout toets en iets getoasts. Alles mooi gedoseerd met een zekere elegantie . In de mond veel fruit en rijpe tannine met ook hier die finesse en zeer evenwichtig. Tabak in de afdronk. Nu goed op dronk maar heeft zeker nog enkele jaren potentieel. Een heerlijk glas biologische wijn wat helaas nog niet geïmporteerd wordt in België. Welke wijnhandelaar neemt de handschoen op? De eerste klant voor een doos van zes flessen heb je bij deze al. 

Ook de volgende fles kon me bekoren echter niet het etiket wat ontzettend oudbollig en klassiek is maar om een of andere reden past dit eigenlijk wel bij Chianti Classico. De Badia a Coltibuono Riserva 2007 is wederom een biologische wijn van Sangiovesi en Canaiolo.  In de neus viooltjes, specerijen en rode bessen omlijst door wat cederhout. De wijn is op zijn finesse gemaakt met een mooie fruitstructuur in de mond. Vrij veel zuren wat normal is voor een sangiovesi maar ze zijn mooi gebalanceerd met het fruit. Een evenwichtige wijn met een frisse finisch. Krijgt ook de maximale score van drie glazen van de wijngids Gambero Rosso.

Na de eerste twee flessen was ik optimistisch gestemd over de kwaliteit en keek ik uit naar de resterende vier flessen. Echter deze laatse vier konden niet aan de kwaliteit van de eerste twee tippen. De droge houttannine drukte het fruit naar de achtergrond in deze wijnen en ze kwamen te droog, uitdrogend en onevenwichtig over. Deze wijnen waren achtereenvolgens Castello Vicchiomaggio – Riserva Vigna La Prima 2008, Castello della Paneretta – Riserva Torre a Destra 2006, Castello di Meleto – Riserva Vigna Casi 2007 en Vecchie Terre di Montefili – Riserva 2007.

Aanraders zijn dus Le Fonti 2007 Chianti Classico Riserva (nog geen invoerder in België) en de Badia a Coltibuono 2007 Chianti Classico Riserva (Wijnmakelaarsunie).

Wil je weten hoe zeven andere wijnbloggers over dezelfde proefdoos Chianti Classico denken neem vandaag na 12:00 uur dan een kijkje bij:

Bottle Case

Châteausanspretention

Have a nice wine today!

Ik wil wijn

Wijnblog

Wijnliefhebbers

07:25 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) | Tags: italië, chianti, sangiovesi |  Facebook | |  Print

19 februari 2012

Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape

Wie al eens een wijn van Domaine Charvin gedronken heeft, een Côtes du Rhône of een Châteauneuf-du-Pape, weet hoe heerlijk deze wijnen zijn. Wil je weten wie de man achter de wijn is en wil je zijn filosofie over wijn kennen dan kijk maar eens naar de volgende documentaire gemaakt door de Belg Marc de Wolf.

Klik op de foto om de verschillende delen van de documentaire te bekijken.

châteauneuf-du-pape,côtes du rhône

16:24 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (3) | Tags: châteauneuf-du-pape, côtes du rhône |  Facebook | |  Print

16 februari 2012

Restaurant Les Palmiers *

Iets anders dan dat restaurant Les Palmiers in zuid Frankrijk tussen Perpignan en de Franse grens in het dorpje Laroque des Albères ligt hoef ik eigenlijk niks te zeggen, de foto's spreken namelijk voor zich. De Belgische eigenaar en chef-kok Bart Thoelen zet hier schitterende gerechten op tafel en heeft er welverdiend een Michelin ster voor gekregen. De bediening kon echter het hoge niveau van de keuken niet bijbenen. Ik miste leiding in de zaal alsook een gastvrouw/gastheer en toch is dit adres een dikke aanrader. 

0 les palmiers restaurant.jpg
Tapas & Snacks

1 les palmiers restaurant.jpg
Langoustines en carpaccio, marinées a l'huile d'olive, herbes fraiches & guacamole

3 les palmiers restaurant.jpg

2 les palmiers restaurant.jpg
L'Oeuf fermier Bio et légumes de printemps. L'Oeuf poché a 60°C et émulsion d'oseille

vin les palmiers restaurant.jpg

4 les palmiers restaurant.jpg
Artichauts bouquete et lard de Bigorre

5 les palmiers restaurant.jpg
Baudroie Méditerranéenne. Juste saisie, bouillon de crustacés et poison de roche, ail noir et oignon tendres 

6 les palmiers restaurant.jpg
Agneau. Poitrine confite, bouillon d'agneau et huile de sarriette 

7 les palmiers restaurant.jpg
Pré-dessert 

8 les palmiers restaurant.jpg
Fraises. Crues, en compote et texture surprenantes

Dit is het menu l'innovation & tradition, acht gangen aan 85,00 Euro p.p. (excl. wijn).

Restaurant Les Palmiers
avenue Louis et Michel Soler
66740 Laroque des Albères
Frankrijk
contact@lespalmiers.eu

tel: +33-(0)4.68.89.73.61

08:05 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

12 februari 2012

Cheval Blanc 1990, Coche-Dury 2000 en Baron-Pichon-Longueville 1995 in het glas

Zo, de winsterslaap is voorbij dus ik kan weer aan de slag.  En hoe deze keer! Vraag drie vrienden om een mooie fles mee te nemen om een samen te gaan genieten van al het lekkers wat moeder natuur ons te bieden heeft in de vorm van vergist druivensap. Laat daarbij wat lamskoteletten voor de open haard op lage temperatuur garen door de warme lucht en meer hoeft dat niet te zijn.

Maar welke fles zou ik meenemen? Ik wist dat er al twee rode op tafel zouden komen dus ik wou gaan voor een witte, droog of zoet. De ‘shortlist’ bestond uiteindelijk uit een La Grande Dame Champagne uit 1998 van Veuve Clicquot, een Puligny-Montrachet Les Enseignières 2000 van Coche Dury en een Château Yquem 1998.  De Coche-Dury ging uiteindelijk de koelkast in.

Jean-François Coche-Dury is een  wijnmaker die altijd weer de meest ongelooflijke topwijnen weet te maken samen met zijn zoon Raphaël. Doordat zijn wijnen zo gegeerd zijn worden de prijzen enorm de hoogte in gedreven door de tussenhandel (en wijnhandel) en is het zelfs moeilijk om überhaupt wijn van hem te vinden. Ook het feit dat Parker hem de hemel in schrijft “With virtually universal agreement among connoisseurs of dry white wines, Jean-Francois Coche is the greatest producer of white Burgundy. If you disagree, it probably means that you have never encountered Coche’s wines.” heeft onmiddellijk een negatief (voor de consument) effect op de prijs van de wijnen van Coche-Dury.

Het domein heeft een negental hectare wijngaarden in Corton Charlemagne, Meursault en Puligny-Montrachet waar zijn witte wijnen vandaan komen en in Auxey-Duresses, Monthelie, Pommard en Volnay waar de druivenstokken voor zijn rode wijnen staan.

Lage rendementen, lange opvoeding op hout (15-22 maanden), handmatige botteling (40.000-45.000 flessen), ongefilterde witte artisanale wijnen. Coche-Dury maakt volle vette wijnen maar waar ook een mooie dosis spanning en fruit in zit. Volgens Jean-François wil hij finesse in zijn wijn zien en de terroir tot uitdrukking laten komen.

Bourgogne, Bordeaux

De wijnstokken van de Les Enseignières in Puligny-Montrachet zijn tussen 1930 en 1952 de grond in gegaan. Coche-Dury heeft een halve hectare van deze lieu-dit.
De Les Enseignières 2001 heeft een citroen/goudgele kleur met een enorm complexe neus waarin citrus en ananas. Een stevige neus maar verleidelijk en met geintegreerd hout, geroosterde noten en wat bijenwax. Je blijft er aan ruiken. Volle aanzet waarin een mand vol rijp exotisch fruit. De frisse zuren erbij geven een snoepjes, zuurtjes indruk met het fruit. Zeer lange afdronk met een toets van amandelen en boter. Zeer mooi eevenwicht tussen het fruit en de zuren met daar omheen een heerlijke rondeur. Vinama: 18pnt.

En dat was nog maar het begin wat de volgende twee rode flessen stonden al klaar. De eerste rode werd blind geserveerd. Enorm veel grafiet in de intense neus met een fijne aangename groene toets en tabak. Dit zou wel eens een klassieke Bordeaux kunnen zijn. Duidelijk een oudere wijn met evolutie maar ook nog fruit aanwezig naast het gerookte en leer. Nog heel wat verouderings potentieel. Het bleek Château Baron-Pichon-Longueville 1995uit Pauillac (Deuxième cru classé) te zijn.  Vinama: 17pnt.

bourgogne,bordeaux

De laatste wijn werd niet blind geserveerd en voor me stond een icoon van wijn namelijk de Cheval Blanc (Grand Cru Classé Saint-Emilion) uit het magische Bordeaux wijnjaar 1990. ‘Probleem’ bij zo’n wijn is dat je van te voren enorm hoge verwachtingen hebt en dat je nog maar moet afwachten of die daaraan ook kan voldoen. Even snuffelen aan het glas en je wist meteen dat dat wel goed zat. Een schitterende evolutie in de neus, alsof je in de herfst in het bos loopt en je alle geuren opsnuift zoals paddestoelen en bladeren. Verder tabak en grafiet aroma’s en het geheel geeft een fluweelachtige indruk. In de mond vindt je de perfectie. Fluweelzacht, rond en super evenwichtig. Cassis, zoethout en tabak. Enorm breed en een immens lange afdronk met wat munt. Dit is ronduit schitterend en blij dat ik dit heb mogen proeven. Vinama: 20 pnt

Met dank aan mijn vrienden!

19:09 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) | Tags: bourgogne, bordeaux |  Facebook | |  Print

02 januari 2012

Gelukkig Nieuwjaar!

jean-Bernard Nadeau wijngaard sneeuw.jpg
Foto Jean-Bernard Nadeau

11:19 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

25 december 2011

Bollinger Grande Année Brut Champagne 2002, 2000, 1999, 1997 en 1992

champagne,bollinger,pinot noir,chardonnay

Een vertikale degustatie Bollinger Grande Année onder begeleiding van de Bollinger CEO Jérôme Philipon en  Gilles Nolet de Brauwere CEO van Cinocco stond er in de uitnodiging die ik met een glimlach las. Na mijn bezoek aan Bollinger in Äy vorig jaar zou dit een mooi vervolg worden.

In de 'business seat area' van het Anderlecht stadion in Brussel werd allereerst de Spéciale Cuvée (blend van jaargangen 06/07 met 15% reserve wijn) uit magnum geserveerd samen met drie verschillende soorten oesters om de smaakpupillen wat wakker te schudden en voor te bereiden op de vineuze Grande Année.

Grande Année heeft minimaal vijf jaar 'sur lattes' gelegen en wordt enkel gemaakt van ongeveer 60% pinot noir en 40% chardonnay uit Grand Cru (85%) en Premier Cru (15%) wijngaarden. De cuvée wordt geheel in gebruikte eikenhouten vaten gevinifeerd. Op het degustatieprogramma stonden de jaargangen 2002, 2000, 1999, 1997 en 1992. Allen in magnum geserveerd behalve de 2002.

Bollinger Grande Année 2002 (75cl) is in juli 2011 gedégorgeerd.  Een complexe neus met mooie autolyse toetsen, toast en citrus fruit. In de mond een volle vineuze aanzet met brioche, toast en complexiteit. De zuren zijn dominant aanwezig in deze jonge millisimé waardoor de Champagne vrij strak overkomt. Nog maar kort geleden gedégorgeerd en heeft nog enkele jaren ontwikkeling op fles nodig. 

Bollinger Grande Année 2000 (magnum), juni 2010 gedégorgeerd. 63% Pinot Noir, 37% Chardonnay waarvan 76% Grand Cru is en 24% Premier Cru. De magnum 2002 is nog niet op de markt enkel de 75cl want hij is nog te jong aldus Jérôme Philipon. In de neus een overtreffende trap qua complexiteit ten opzichte van de 2002. Wat gerookt, aards, mineralige toetsen en brioche. In de mond gaat dit naar een voortreffelijke Bourgogne uit de Côte de Beaune. Enorm rijp fruit en mondvullend. Beendroog met een lange afdronk met noten. Vinama: 18+ 

Bollinger Grande Année 1999 (magnum), april 2008 gedégorgeerd. 63% Pinot Noir en 37% Chardonnay waarvan 82% van grand cru wijngaarden en 18% van premier cru. Minder uitbundig dan de 2000 maar met dezelfde mineralige toets. In de mond komt de herkenbare 'rondeur' weer terug met heerlijk exotisch fruit. Medium zuren en een licht kortere afdronk dan de 2000. Vinama: 17

champagne,bollinger,pinot noir,chardonnay

Bollinger Grande Année 1997 (magnum), juli 2005 gedégorgeerd. Wat ingetogen neus maar nog floraal en met een frissere toets van de 1999. In de mond zijn de zuren goed aanwezig en deze dominantie maakt de wijn wat hoekig en minder rond. Komt zeer jong over met nog heel wat potentieel dus laat deze gerust nog liggen. Alhoewel dit jaar na de '92 de minste in de reeks was kwam hij wel als allerbeste tot zijn recht bij de gebakken foie gras die geserveerd werd waarbij de 2000 juist helemaal weg viel. Vinama: 16

Bollinger Grande Année 1992 (magnum). Gegrilde toetsen in de neus, exotisch fruit zoals ananas, brioche, aards, complex. Complex in de mond maar alles een gradatie minder. Minder lange afdronk met een bittertje en zeer droog. Ging uitstekend samen met de Comté en Parmezaanse kaas. Vinama: 15

De 2000 stak er die dag kwalitatief met kop en schouders boven uit en was al perfect op dronk. Serveer deze Grand Année Champagne van Bollinger niet te koud want dan komt hij niet tot zijn recht. 

De oogst bij Bollinger in 2011 ging van start op 22 augustus wat het allervroegst ooit was in de Bollinger geschiedenis en duurde drie weken. De botrytis die in 2010 nog voor problemen heeft gezorgd was in 2011 afwezig. Over de uitbreiding van de Champagne regio wist Philipon nog te vertellen dat na het kiezen van de nieuwe dorpen nu de percelen worden gekozen wat een zestal jaar in beslag zal nemen. Hierna moeten en wijnstokken geplant worden dus de eerste Champagne van de nieuwe dorpen wordt pas rond 2022 verwacht.   

Voor mijn verslag(en) van het bezoek aan Bollinger in Äy vorig jaar klik je hier.

champagne,bollinger,pinot noir,chardonnay
Links Jérôme Philipon, CEO Bollinger en rechts Vinama

13:11 Gepost door Vinama in Champagne | Commentaren (6) | Tags: champagne, bollinger, pinot noir, chardonnay |  Facebook | |  Print

24 november 2011

Herfst in de Elzas

herfst in wijngaard kaysersberg elzas alsace autumn automme.jpg

Grand Cru Schlossberg in Kaysersberg, Elzas

19:00 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (0) | Tags: elzas |  Facebook | |  Print

20 november 2011

De beste Cru uit de Beaujolais volgens de Kurkdroog en Vinama jury

Op de onlangs gehouden Megavino wijnbeurs hebben de lezers van Kurkdroog (de consumer site voor supermarktwijn) en Vinama gezamelijk tijdens een blinde degustatie de best Cru de Beaujolais uit een twaalftal wijnen gekozen. Tussen de supermarktwijnen plaatste we ook enkele niet  supermarktwijnen om te zien hoe de kwaliteitsbalans ligt tussen de concurrerende sectoren.

De Kurkdroog-jury was 16 man sterk, de Vinama-jury 13 man sterk. Opvallend tijdens de degustatie van de twaalf wijnen waren de vaak onevenwichtige en agressieve zuren in deze fruitige Beaujolais. Misschien minder verrassend was ook dat de twee beste Beaujolais niet onder supermarktwijnen te vinden te waren maar wijnen waren uit de gespecialiseerde wijnhandel.

beaujolais

Hieronder de resultaten met proefnotities van Dirk Rodriguez.

Trofee van de beste Beaujolais (algemeen)
Château de Durette – Morgon 2009 - 87,8%
Euro Wines – St-Pieters-Woluwe – 8,75€
De beste twee zijn wel degelijk wijnen die niet in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Toch blijven het betaalbare wijnen. Het strekt ons tot eer dat de beste wijn overall van Belgische makelij is en betaalbaar blijkt. Hier is met veel inzet en redelijkheid gewerkt. Château de Durette startte amper 10 jaar geleden, maar groeit stilaan uit tot een referentie voor de hele Beaujolais. De 2009 is doorgaans door zijn beste voorraad heen, maar deze is nog maar pas gebotteld. Men profitere ervan, ook van de zeer democratische prijs. Een aantal andere cru's van dezelfde producent zijn verkrijgbaar bij de supermarktketen Mestdagh-Champion.

Trofee van de beste Cru de Beaujolais uit de supermarkt + prijs van de Kurkdroog-jury

Delhaize botteling – Morgon 2010 - 84,2 %
Delhaize €5,39
Een wijn die inpalmt door zijn intensiteit, zowel in de neus als in de mond. Bovendien is hij goed geknoopt. Sterk staaltje van vakmanschap op alle niveaus. Ook al speelt hij in een andere categorie dan bovenstaande Morgon. Straffe prijs-kwaliteitverhouding. Kurkdroog: 84,8% - Vinama 82,8%

Trofee van de beste houtgelagerde Beaujolais
Chât. De Pierreux – Brouilly 2009 - 83,6%
Colruyt €7,99
Het scoreverschil met de vorige wijn is natuurlijk miniem. Concentratie, hout, mooi millésime. Het resultaat is een a-typische beaujolais. Een minpuntje in de ogen van deorganisatoren, maar het kan gemiddelde wijnliefhebber niet deren. Lekker is lekker. Ceci est un gamay qui pinote! Kurkdroog: 84,2% - Vinama 82,7%

Prijs van de Vinama-Jury
Moillard – Moulin à Vent 2010 Carrefour €8,19 – 81,5%
Evenwichtig en in vergelijking met vorige wijn iets verleidelijker van aroma, iets fijnere finale ook. De Kurkdroog-jury scoorde wat lager. Kurkdroog: 80,2% - Vinama 83,6%

 

Uitslagen van alle geproefde wijnen met de gemiddelde score van de lezers van Kurkdroog en Vinama:

1. Château de Juliénas – Juliénas 2010 Carrefour €6,29 – 77,8%
Wijn die een zekere Beaujolais-typiciteit heeft met rood fruit en snoepjes, maar waarvan de zuren en de slanke body maar matig geapprecieerd werden, tenzij door de organisatoren. Sommigen opperden ook dat de testwijn om het puhntensysteem uit te leggen, een Brouilly Augustin Florent (Carrefour) lekkerder was dan de eerste ‘officiële’ wijn, wat mede de lage scores verklaart. Kurkdroog: 77,3% - Vinama 77,0%

2. Delhaize botteling – Juliénas 2010 Delhaize €5,49 – 82,5%
Correcte Beaujolais die door gemis aan fruit wat mager afsmaakt, maar doorgaans meer geassocieerd wordt met wat van een Beaujolais kan verwacht worden. Merkwaardig hoge Vinama-score. Kurkdroog: 81,6% - Vinama 84,6%

3. Château De Breuil – Saint-Amour 2010 Carrefour €7,69 - 74,4%
Een wijn die door geen enkele deeljury werd geapprecieerd. Neus waarin alcohol en zuren naakt liggen. Ook in de mond ontbreekt materie. Plus een onzuivere afdronk. Kurkdroog: 73,3% - Vinama 76,9%

4. Château des Paquelets – Chénas 2010 Carrefour €6,29 – 80,8%
Wijn die in alle richtingen gaat: gekonfijt, alcoholisch, laag zuurgehalte, geen lengte, valt weg. Opnieuw een hogere score voor de Vinama lezers. Kregen zij een andere fles? Kurkdroog: 79,9% - Vinama 83,3%

5. Delhaize botteling – Côte de Brouilly 2010 Delhaize €5,49 – 81,1%
Evenwichtiger, correct met een toets van terugkerend fruit in de mond, maar nog lichtjes uitdrogende afdronk. Grote unanimiteit in alle jury’s. Kurkdroog: 81,0% - Vinama 81,4%

6. Moillard – Moulin à Vent 2010 Carrefour €8,19 – 81,5%
Evenwichtig en in vergelijking met vorige wijn iets verleidelijker van aroma, iets fijnere finale ook. De Kurkdroog-jury scoorde wat lager. Kurkdroog: 80,2% - Vinama 83,6%

beaujolais

7. Richard Rottiers – Moulin à Vent 2010 Oenologic €14,50 – 82,1%
De producent had gevraagd de wijn op voorhand te decanteren. Maar daarvoor hadden we de tijd niet. Toch scoorde deze jonge (en lichtjes reductieve) biowijn met zijn uitmuntend evenwicht, behoorlijk. Kurkdroog: 81,3% - Vinama 83,2%

8. Delhaize botteling – Morgon 2010 Delhaize €5,39 – 84,2 %
Een wijn die inpalmt door zijn intensiteit, zowel in de neus als in de mond. Bovendien is hij goed geknoopt. Sterk staaltje van vakmanschap op alle niveaus. De hoogste gekwoteerde supermarktwijn. En een joekel van een prijs-kwaliteitverhouding. Kurkdroog: 84,8% - Vinama 82,8%

9. Château de Durette – Morgon 2009 Eurovin €8,75 – 87,8%
Vanaf deze wijn belanden we in het superjaar 2009. Dat is ook meteen proefnotities en opmerkingen te merken. Maar dat doet niets af aan de merites van deze Belgische wijnbouwer (Joly uit Luik) die voor het eerst een Morgon bottelt en dat met succes doet. Mooie neus, beschaafde zuren en gepolijste finish. Prachtig geknoopt. Allesmansvriend? Ja, en dat zou (opnieuw) het motto van elke beaujolais mogen zijn. Kurkdroog: 87,5% - Vinama 88,5%

10. Chât. De Pierreux – Brouilly 2009 Colruyt €7,99 – 83,6%
Concentratie, hout, mooi millésime. Het resultaat is een a-typische beaujolais. Een minpuntje voor sommigen, maar het kan gemiddelde wijnliefhebber niet deren. Lekker is lekker. Ceci est un gamay qui pinote! Bij de supermarktwijnen eindigt hij op de tweede stek. Kurkdroog: 84,2% - Vinama 82,7%

11. Delhaize botteling – Moulin à Vent 2009 Delhaize €6,49 – 82,8%
Deze cru begint prachtig met een heel intens aroma, maar mist de structuur en de diepte om het sprookje helemaal waar te maken. Kurkdroog: 83,1% - Vinama 82,6%

12. Pascal Aufranc – Chénas Vieilles Vignes Boutique de l’Harmonie – 85,6%
(Saint-Géry, Waals Brabant, 010/658119 )
Zeer mooie wijn die alles heeft en complexer wordt in het glas. Neus met rijp fruit en een ondertoon van noten en kwalitatieve eik. Mooie aanzet ook in de mond, harmonieus geheel. Van 70-jaar oude wijnstokken. Kurkdroog: 85,9% - Vinama 84,5%

Mijn persoonlijke top drie:
1. Pascal Aufranc – Chénas Vieilles Vignes Boutique de l’Harmonie
Op een gedeelde tweede plaats:
2. Château de Durette – Morgon 2009 Eurovin €8,75
2. Delhaize botteling – Morgon 2010 Delhaize €5,39

14:54 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) | Tags: beaujolais |  Facebook | |  Print

25 oktober 2011

"Fac & Spera", documentaire over wijnproducent Michel Chapoutier

Een jaar lang hebben Florent en Rémy Gaillard mee kunnen lopen met Michel Chapoutier (wijnmaker en négociant in de Rhône) en vervolgens deze korte franstalige documentaire gemaakt met schitterende beelden. Michel Chapoutier die ooit heeft gezegd dat je verkopers zou moeten aannemen die ook in de wijngaard gewerkt hebben want "als ze eenmaal hun rug een beetje gebroken hebben zullen ze het wel laten om de prijs van de wijn te verlagen".

08:20 Gepost door Vinama in Rhône, Video | Commentaren (5) | Tags: chapoutier |  Facebook | |  Print

19 oktober 2011

Galadiner van de “Union des Grands Crus de Bordeaux” op 9 november

 union des grand cru de bordeaux logo.jpg

De gelegenheid bij uitstek om exclusief het uitzonderlijke Bordeaux millésime 2009 te ontdekken is tijdens het Galadiner van de “Union des Grands Crus de Bordeaux”.
Op woensdag 9 november stellen de leden van de “Union des Grands Crus de Bordeaux” hun nieuwste jaargang voor tijdens het galadiner dat georkestreerd wordt door Yves Mattagne te Tour & Taxis in Brussel.

Een unieke gelegenheid om de 2009 jaargang te ontdekken tijdens het aperitief, in aanwezigheid van zo’n honderdtal producenten, alvorens aan tafel te gaan en de oudere jaargangen te kunnen proeven en beleven samen met de wijnmakers tijdens een heerlijk diner.

Prijs per persoon: 150€ BTW-in. Om deel te nemen aan de prestigieuze avond, gelieve contact op te nemen met Daphne Fevry – 02/ 533 27 78, mail: dafev@vinopres.com.
 

Voor meer informatie omtrent de Union de Grand Crus de Bordeaux en de aanwezige producenten: www.ugcb.net


primeurs2009_Mars2010_MAnglada[1] CIVB.JPG

(Foto CIVB)

00:04 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

14 oktober 2011

Neem deel aan de Kurkdroog jury op Megavino en kies de beste Cru uit de Beaujolais onder begeleiding van Vinama

CIVB0905_07[1].JPG
(Bron foto: CIVB)

Beste Vinama lezer,

Als trouwe bezoeker van de Vinama website wil ik u belonen met deze uitnodiging om samen met mij deel te nemen aan de Kurkdroog-jury op Megavino. Dit jaar wordt er uit een tiental Cru's van de Beaujolais de beste gekozen door middel van een blinde degustatie. Hoe de jurering in zijn gang gaat leggen we u ter plaatse uit. Niets om over te stressen en ik ben er om u te assisteren samen met Dirk Rodriguez van Kurkdroog. Tevens krijgt u een toegangskaart om de wijnbeurs te bezoeken.

Het enige wat u moet doen is nagaan of u zich kan vrijmaken en zo snel mogelijk antwoorden of u al dan niet kan deelnemen. Bevestiging graag uiterlijk zondag 16/10 naar olaf@vinama.be met vermelding van Beaujolais in het onderwerp van de e-mail. Let op het totaal aantal plaatsen is beperkt tot 30.


Wanneer: zondag 23 oktober om 16:00 uur
Waar: Megavino, Heysel Expo Paleis 3 - VIP-room, Brussel.

Groet,

Olaf Leenders
Vinama

Meer info over Kurkdroog op www.kurkdroog.be

00:05 Gepost door Vinama in Algemeen, Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

12 oktober 2011

Nieuwe appellatie 'Gaillac Vendange Tardives'

gaillac vendange tardive aoc.jpg

 

Naast de Elzas, Elzas Grand Cru en Jurançon mag nu ook de AOP Gaillac 'Vendanges Tardives' toevoegen aan zoete wijnen die voldoen aan een speciaal lastenboek en dit vanaf de oogst 2012.

Gaillac is gesitueerd in het Tarn departement in het Zuid-Westen van Frankrijk en heeft een omvang van 2.500 ha wijngaarden. In Gaillac maakt men naast droge wijn al sinds eeuwen zoete wijn onder de AOP Gaillac Doux. De 'Vendange Tardives" mag en gemaakt worden van de autochtone druivenrassen Len de l’Elh (Loin de l’oeil) en Ondenc met een minimaal restsuikergehalte van 100g/L.

Het klimaat van Gaillac met zowel invloed van de Atlantische oceaan als de Middellandse zee geeft vanaf september koude, vochtige nachten en warme dagen die er voor zorgen dat de druiven overrijp worden. Met daar bovenop de warme droge wind zal er een suikerconcentratie optreden wat ideaal is voor de 'Vendange Tardives' condities.  

Met de minimale opvoeding van 18 maanden zullen we de eerste flessen Gaillac 'Vendanges Tardives pas in 2014 op de markt zien.

07:42 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) | Tags: gaillac |  Facebook | |  Print

09 oktober 2011

Megavino 2011: Win gratis toegangskaarten bij Vinama

bouchon_megavino_2011 b.jpgEind oktober is een datum die wijnliefhebbers steevast in hun agenda aanstippen. Dan vindt in Brussels Expo de alweer 13e editie van het grootste wijnsalon van ons land plaats. En ‘groot’ is heus geen holle slogan. Of wat te denken van 10.000m2 tentoonstellingsruimte, 300 exposanten uit 28 verschillende landen en meer dan 10.000 wijnen te ontdekken, te proeven en ter plaatse aan te kopen.

Megavino staat voor de derde keer op rij in het teken van zijn zuiderburen. En dat is heus geen toeval. Want na jaren van opvallende afwezigheid maakte Frankrijk zijn come back op Megavino in 2008. En met succes zodat de organisatoren besloten om voor de volgende edities een heuse Franse ‚trilogie’ te plannen. En die kwam er ook met Bordeaux in 2009 en de Languedoc in 2010 als blikvangers. Een ‚tiercé’ die dit jaar in ‚grandeur’ wordt afgesloten met Frankrijk in zijn totaliteit als gastland. Een tot de verbeelding sprekend en centraal gesitueerd paviljoen, dat zal plaats zal aan quasi alle Franse wijnregio’s.  Producenten en invoerders verenigd per regio, van grote en gereputeerde huizen tot gepassioneerde, weliswaar kleinschalige, artisinale wijnbouwers.

Eén van de blikvangers wordt ongetwijfeld het paviljoen van de ‚Belgische wijnbouwers in Frankrijk’. Landgenoten uit de vier uithoeken van Frankrijk, die hun droom wisten waar te maken met de aankoop van een wijndomein, hier verenigd op één centrale plaats om u hun wijnen te laten ontdekken.

Maar ook nieuwe Franse regio’s maken voor het eerst hun opwachting: de Beaujolais bijvoorbeeld dat uitpakt met zijn tien crus in de voortreffelijke jaargangen 2009 en 2010, de Côtes de Castillon, een voor velen nog maar weinig gekend stukje Bordeaux, en wat te denken van pakweg de Coteaux de Varois of zelfs de Auvergne!  En net als de voorbije edities wordt het Frans paviljoen opgeluisterd met tal van uiteenlopende activiteiten: van themaproeverijen en workshops tot aandacht voor gastronomie, toerisme en cultuur.. Of hoe Frankrijk ook dit jaar bijzonder veelzijdig uit de hoek komt!

megavino bordeaux workshop radio 1 luisteraars.jpg

Megavino 2010 Bordeaux degustatie voor Radio 1 luisteraars met Vinama en K.van Sompel

 
Wat is nog nieuw op Megavino 2011?

Veel, héél veel! Een trend die zich al een paar jaren doorzet: Megavino wordt én overzichtelijker én  aantrekkelijker. Steeds meer landen en regio’s verenigen zich op stijlvolle paviljoen en hun aantal neemt almaar toe.

De ‚klassiekers’ zijn opnieuw trouw van de partij. Spanje bijvoorbeeld dat dit jaar uitpakt met een volledig nieuw paviljoen. Oogverblindend, modern en vooral uitnodigend! Uiteraard ook weer van de partij Chili, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Californië, Argentinië, Australië, Zuid-Afrika en Italië. Vooral deze laatste is dit jaar massaal aanwezig en wordt na Frankrijk het tweede grootste land op Megavino. Sicilië verdubbelt met een oogstrelend paviljoen en niet minder dan 27 producenten zijn oppervlakte en wordt veruit de grootste Italiaanse wijnregio, maar ook Aosta, de bubbels uit Asti,  Piëmonte, Puglia en Toscane tekenen present.

En dan zijn er uiteraard ook de ‚debutanten’: het kleine Luxemburg bijvoorbeeld, o zo dicht bij maar nog vaak miskend niettegenstaande hun ronduit knappe witte wijnen en Crémants. Meer exotisch getint en ook al nieuw is het paviljoen van Brazilië. Samba op de stand in het gezelschap van de beste wijnbouwers. En wat te denken van nieuwkomers als de New York Estates wines, delegaties uit Roemenië, Mexico, Patagonië tot zelfs Peru!

Tel daarbij nog meer dan 50 verschillende proeverijen, workshops en demo’s, die je gratis in één van de 4 animatiezalen kunt bijwonen en je begrijpt dat Megavino zich meer dan ooit weet te profileren als het meest verscheiden wijnevent in ons land.

Ook het Spirits paviljoen is er weer.  Megaspirits of het kleine broertje van Megavino. En met succes want dit paviljoen van geestrijke dranken wordt dit jaar gevoelig uitgebreid en zal zo’n 150m2 voor z’n rekening nemen. Whisky is met tal producenten heel sterk vertegenwooridgd maar ook de wijnafgeleiden worden niet vergeten. Denk maar aan cognac, armagnac, grappa, marc of andere destillaten. Wie meer de exotische toer op wil vindt zeker zijn gading in alcoholen als rum, tequila, wodka en uiteraard diverse cocktails. En helemaal nieuw dit jaar zijn de aanwezigheid van de beste Japanse distillaten! (Vinama: ter info, sommige spirit standhouders vragen een vergoeding om te proeven).


Gratis tickets:
Vinama geeft gratis duotickets weg! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze vraag te vinden:

Hoeveel verschillende appellaties heeft Bordeaux in totaal?
(tip: antwoord op de website www.bordeaux.com)


**UPDATE 15 OKTOBER: DEZE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN**

Stuur je antwoord uiterlijk vrijdag 14 oktober met je naam en adres naar olaf@vinama punt be (inzendingen zonder naam en adres komen niet in aanmerking voor de gratis toegangskaarten). Uit alle juiste antwoorden zullen tien winnaars worden getrokken.


Bordeaux op Megavino 2010

Praktische info :
Megavino 2011, van 21 tot 24 oktober, Paleis 3, Brussels Expo

Openingsuren :
Vrijdag 21/10 van 18 tot 23u00
Zaterdag 22/10 van 12 tot 20u00
Zondag 23/10 van 10 tot 19u00
Maandag 24/10 van 10 tot 18u00

Toegang : 10€, degustatieglas en beursplan inbegrepen

Info : www.megavino.be

14:49 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

05 oktober 2011

Welk druivenras is dit?

Thuis hangt het fruit er goed bij. Ik heb de druivenstok ooit gekregen en heb geen idee wat het is. Mocht jij een idee hebben dan laat het maar horen. Overtuigend bewijs wordt beloond met een mooie fles wijn.

rode druiven grappe raisin grapes wine vin.jpg

 Deze foto's van dichtbij kunnen je misschien helpen: druivenras?

21:20 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (11) |  Facebook | |  Print

07 september 2011

Wijnfestival - Foire aux Vins 2011

foire aux vins,wijnfestival,auchan,delhaize,carrefour,colruyt,cora

Het is weer bijna de tijd van de Wijnfestivals/Foire aux Vins in België alsook in Frankrijk. Hieronder vind je de data van de grote supermarken voor zover ze bekend zijn.

België:

Carrefour hypermarket van 14 september tot 1 october         FOLDER
Carrefour market/GB van 28 september tot 18 oktober
Colruyt october/november, exacte datum nog niet bekend

Cora van 4 october tot 31 october                                        FOLDER
Delhaize van 15 september tot 5 october                              WEBSITE

Zodra de brochures on-line zijn zal de link hier worden toegevoegd.

Frankrijk:

Auchan Roncq van 13 september tot 1 oktober   FOLDER
Carrefour van 7 tot 21 september                     FOLDER
Leclerc van 21 september to 2 oktober              WEBSITE

foire aux vins,wijnfestival,auchan,delhaize,carrefour,colruyt,cora