03 juni 2009

Simply a grape.....

pinot noir druif champagne

Pinot Noir druif (Photo-Collection CIVC)

23:21 Gepost door Vinama in Druivenrassen | Commentaren (1) | Tags: pinot noir |  Facebook | |  Print

16 augustus 2007

Mourvèdre in the picture.......

bee_on_mourvedre
Een bezige bij op Mourvèdre druiven.


Mourvèdre is een rode druif die vooral in Frankrijk in de Bandol (Provence) gebruikt wordt in zowel rode als de rosé wijn maar ook in de Rhône en  sinds kort ook in de Languedoc.  Buiten Frankrijk zien we hem in Spanje waar hij bekend is als de Monastrell of Bobal en in Australië en Californië waar ze hem Mataro noemen naar een plaats vlakbij Barcelona.
Veelal wordt de druif in combinatie met andere druiven gebruikt zoals grenache en cinsault. Mourvèdre kan goed tegen hoge temperaturen, heeft veel zon nodig om te rijpen en komt dan ook voor in de warme gebieden in Europa zoals in de Rhône streek voor de Chateauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacquèras wijnen.
Mourvèdre geeft volle krachtige rode wijnen met veel kleur, veel alcohol en zeer veel tannines waardoor ze enkele jaren moeten liggen voor ze gedronken kunnen worden. Typiciteit Mourvèdre in rode wijn: Stallucht, peper, zwart fruit, leer en kruiden.
 

pressing mourvedre with sunlight
Mourvèdre druiven die worden geperst met zonlicht.
In deze rosé zit 30% Mourvèdre, 40 % Cinsault en 30 % Grenache . Mooie zalm rose kleur. In de neus rozen, frambozen, fris fruit. In de mond zeer fris en iets fluweligs, iets citroen, wat rood fruit. Lekkere, mooie rosé. 8.68 Euro bij Velu Vins, 15.5/20pt