16 juli 2013
Wijntip voor de Tour de France etappe van Vaison-la-Romaine naar Gap
Na een rustdag gaan de ploegen vanmiddag in de prachtige Vaucluse streek van de zuidelijke Rhône vertrekken. Vanuit het dorp Vaison-la-Romaine hebben ze zicht op de berg “Dentelles de Montmirail”. De wijngaarden op de flanken van deze berg produceren beroemde wijnen zoals die van Gigondas en Muscat de Beaume de Venise. Ook wordt er hier de Côtes-du-Rhône-Villages wijn gemaakt. 95 gemeenten mogen naast de regionale herkomstbenaming ook de term ‘villages’ toevoegen. Het verschil zit hem onder andere in het lagere rendement van de hoeveelheid druiven per ha voor ‘villages’ wijn. Je moet weten dat hoe minder minder rendement, des te beter de uiteindelijke wijn zal zijn.
In dit warme mediterrane klimaat worden karaktervolle, kruidige en krachtige rode wijnen gemaakt van de GSM druiven. Nee dit heeft niets met je telefoon te maken maar dit staat voor Grenache, Syrah en Mourvèdre. Dit zijn de typische rode druivenrassen van de zuidelijke Rhône streek. Met het warme klimaat, veel zon en de Mistral wind worden hier absoluut kwaliteitsdruiven geproduceerd.
Cairanne, Vinsobres en Rasteau zijn maar een paar van deze Côtes-du-Rhône-Villages wijnen die prijs/kwaliteit gezien zeer veel te bieden hebben. Santé!
(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')
19 februari 2012
Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape
Wie al eens een wijn van Domaine Charvin gedronken heeft, een Côtes du Rhône of een Châteauneuf-du-Pape, weet hoe heerlijk deze wijnen zijn. Wil je weten wie de man achter de wijn is en wil je zijn filosofie over wijn kennen dan kijk maar eens naar de volgende documentaire gemaakt door de Belg Marc de Wolf.
Klik op de foto om de verschillende delen van de documentaire te bekijken.
16:24 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (3) | Tags: châteauneuf-du-pape, côtes du rhône | Facebook | |
Print
25 oktober 2011
"Fac & Spera", documentaire over wijnproducent Michel Chapoutier
Een jaar lang hebben Florent en Rémy Gaillard mee kunnen lopen met Michel Chapoutier (wijnmaker en négociant in de Rhône) en vervolgens deze korte franstalige documentaire gemaakt met schitterende beelden. Michel Chapoutier die ooit heeft gezegd dat je verkopers zou moeten aannemen die ook in de wijngaard gewerkt hebben want "als ze eenmaal hun rug een beetje gebroken hebben zullen ze het wel laten om de prijs van de wijn te verlagen".
08:20 Gepost door Vinama in Rhône, Video | Commentaren (5) | Tags: chapoutier | Facebook | |
Print
15 maart 2008
Wijntip Châteauneuf-du-Pape
Nu bij het "Festival van de Lente wijnen" van Carrefour in de aanbieding voor 14,99 Euro:
90-92 points Robert Parker:
"The 2005 Châteauneuf-du-Pape has a deep purple color and a somewhat modern style of up-front black currant and cherry fruit intermixed with a bit of licorice, spice box, and flowers. It is deep, round, generously endowed with silky tannin and no shortage of near-term appeal, although I suspect it’s capable of lasting at least a decade. This is another estate that has turned away from making rather run-of-the-mill, overly commercial wines and seems to be intent on turning out far more concentrated, nuanced, and complex examples of Châteauneuf-du-Pape with their luxury cuvee, Les Choregies, a really top-notch wine. Drink 2007 - 2017"
90 points Wine Spectator:
"Dark and juicy, with fig paste, currant, mocha, tar and graphite notes that stay fresh and racy through the finish. The structure is nicely embedded. Drink now through 2015."

14:29 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (9) | Tags: chateauneuf-du-pape | Facebook | |
Print
21 december 2007
Je hebt lekkerbekken en.........
In de culinaire wereld noemen we het "lekkerbekken", in de wijnwereld... "Les Becs fins" .
08:00 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (0) | Facebook | |
Print
05 oktober 2007
Weg uit de Bordeaux en op weg naar de Ardèche
Na tijdens de Foire aux Vins links en rechts voornamelijk Bordeaux wijnen gezien en geproefd te hebben wordt het nu even tijd om naar een andere mooie streek in Frankrijk te gaan, de Rhône. In juli heb ik het wijnhuis Michel Chapoutier in Tain bezocht. Chapoutier is samen met Jaboulet en Guigal het meest gereputeerde wijnhuis van formaat in de Rhône. Naast dat ze zelf wijn maken kopen ze ook druiven op bij andere wijnboeren. Ook in de Rousillon, Banyuls en Australië produceren ze wijn en hun gamma beslaat ongeveer een vijftigtal wijnen. Wereldwijd is Chapoutier vooral bekend om zijn "sélections parcellaires" oftewel wijnen van specifiek geselecteerde wijngaarden binnen een bepaalde AOC. Voorbeelden hiervan zijn L'Ermite, Le Pavillon en Le Méal ( Ermitage ) of La Mordorée ( Côte Rotie ). Niet te verwaarlozen detail is hier dat dit flessen zijn van 100-275 Euro per stuk dus niet iets voor iedere dag en van mij zullen ze in ieder geval niet rijk worden. Waarom zo duur? Voornamelijk vanwege de grote vraag en het kleine aanbod en daarnaast natuurlijk ook de uitmuntende kwaliteit.Dit soort wijhuizen verdienen hun grote geld niet met deze dure wijnen want daarvoor worden er gewoon te weinig van gemaakt. Ze moeten het dus hebben van hun gamma goedkopere wijnen waar volumes van geproduceerd kunnen worden. En juist over zo'n wijn wil ik het hebben.
Maar eerst nog even dit. Chapoutier is ook bekend vanwege zijn manier van wijnmaken. Hij doet dit namelijk Biodynamisch. Nee, niet biologisch maar biodynamisch. In het kort betekend dit dat hij zijn wijngaard op een organische manier bewerkt en dus respect heeft voor de grond ( terroir ) en deze enkel met natuurlijke middelen bewerkt waardoor de wijnstok zichzelf moet kunnen verdedigen tegen ziektes. De wijnstok moet namelijk gestresst zijn dan gaat hij zich namelijk automatisch verdedigen. Er wordt vooral preventief gewerkt in de wijngaard i.p.v. reactief. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met b.v. de stand van de maan bij de werkzaamheden in de wijngaard. Dit alles moet de kwaliteit van de druif en dus ook de wijn ten goede komen. De grondbeginselen van de biologische landbouw komen uit 1920 van de Oostenrijker Rudolf Steiner. Een andere grote persoonlijkheid in de Biodynamie is de Duitse Maria Thun die ieder jaar een maankalender uitgeeft die door iedere biodynamische boer gebruikt wordt want ook buiten de wijnsector wordt er biodynamisch geboerd en je kunt het zelfs in je eigen tuin toepassen.
Ook is biodynamie vooral een filosofie om het goed te menen met moeder aarde en met het product wat men maakt en om gemoedsrust te hebben. In het Engels hebben ze hier een mooie term voor: "Peace of Mind".
Nu terug naar de wijn van Chapoutier en wel de Domaine des Granges de Mirabel uit de Ardèche. De Ardèche ligt in de zuidelijke Rhône streek tussen Montelimar en Orange ten oosten van de rivier de Rhône en heeft een mediterraan klimaat. De appellatie is Vin de Pays de Côteaux de l'Ardèche. Deze witte wijn is gemaakt van 100% Viognier ( waar ook de grote Condrieu wijn ) van gemaakt wordt en is biodynamisch.
Proefnotitie van Chapoutier:
Conducted 80% in tank, a small part passes in barrel. After delicate pressing, wine drawn off then cool controlled fermentation (18-20°C).
Wine is bottled end of winter following.
Colour : yellow green, quite brilliant
Noze : God intensity, fine aromas of accacia and violets.
Mouth : Combintion of roundness and freshness on the mouth, characteristic of viognier on these volcanic soils.
7.60 Euro bij Colruyt, 15,5/20pt. Een lekker vol glas wijn voor een interessante prijs met een aangename vettigheid en abrikozen fruit. Een wijn die je nog koopt als je hem eenmaal geproefd hebt. Eerder voor bij de maaltijd ( b.v. zalm ) dan voor bij het aperitief.
En vergeet het niet: Dit weekend Biodynamische wijn proeven bij Vinikus. Zie mijn artikel hierover van 1oct07.
19:00 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (3) | Tags: jaboulet, chapoutier, rhone, guigal, ermitage, cote rotie, biodynamisch, rudolf steiner, maria thun, vin de pays de coteaux de l ardeche | Facebook | |
Print
07 augustus 2007
Côtes du Rhone : Cornas


Cornas 2000, Noble Rives, Cave Tain l’Hermitage: In de neus geëvolueerde tertiare geuren, tabak, koffie maar niet heel expressief, zelfs wat gesloten. In de mond zeer mooi geëvolueerd met zacht rood fruit, bramen, finesse, versmolten tannines en perfect op dronk. 23,45 Euro, 17,5/20pt
Cornas 2003, Arenes Sauvages, Cave Tain l’Hermitage: Aardse aroma’s, zacht en elegant. In de mond een volle aanzet met stevige structuur, mond vol rood fruit met o.a. kersen, iets menthol, ronde tannines. Nog jong en laten liggen tot eind 2008. 21.00 Euro, 17,5/20pt

Cornas 2001, Les Ruchets, Jean-Luc Colombo: Jean-Luc Colombo is één van de de toonaangevende producent in Cornas en ook wel veel besproken vanwege zijn onconventionele manier van Cornas maken. Les Ruchets is een kleine wijngaard van 4ha (38% hellingsgraad) met syrah wijnranken van 90 jaar oud. Slechts een rendement van 17hl/ha oftewel maximum 3 trossen per wijnrank. Fantastische neus, viooltjes, bramen, drop, koffie, vijgen, pruimen en cacao.. In de mond krachtig maar toch finesse, olijven, mineralen, fijne tannines, perfect in balans. Zeer mooie complexe wijn. 60+ Euro. Nu op dronk tot 2020+. Wine Spectator: Outstanding, 91 pts, Parker: 93pts, Revue du Vin de France: 5 sterren, Vinama : 18,5/20pt.