16 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Vaison-la-Romaine naar Gap

Na een rustdag gaan de ploegen vanmiddag in de prachtige Vaucluse streek van de zuidelijke Rhône vertrekken. Vanuit het dorp Vaison-la-Romaine hebben ze zicht op de berg “Dentelles de Montmirail”. De wijngaarden op de flanken van deze berg produceren beroemde wijnen zoals die van Gigondas en Muscat de Beaume de Venise. Ook wordt er hier de Côtes-du-Rhône-Villages wijn gemaakt. 95 gemeenten mogen naast de regionale herkomstbenaming ook de term ‘villages’ toevoegen. Het verschil zit hem onder andere in het lagere rendement van de hoeveelheid druiven per ha voor ‘villages’ wijn. Je moet weten dat hoe minder minder rendement, des te beter de uiteindelijke wijn zal zijn.

rhôna,cairanne,vinsobres,rasteau,côtes-du-rhône,villages,vaucluse

In dit warme mediterrane klimaat worden karaktervolle, kruidige en krachtige rode wijnen gemaakt van de GSM druiven. Nee dit heeft niets met je telefoon te maken maar dit staat voor Grenache, Syrah en Mourvèdre. Dit zijn de typische rode druivenrassen van de zuidelijke Rhône streek. Met het warme klimaat, veel zon en de Mistral wind worden hier absoluut kwaliteitsdruiven geproduceerd.

Cairanne, Vinsobres en Rasteau zijn maar een paar van deze Côtes-du-Rhône-Villages wijnen die prijs/kwaliteit gezien zeer veel te bieden hebben. Santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')  

19 februari 2012

Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape

Wie al eens een wijn van Domaine Charvin gedronken heeft, een Côtes du Rhône of een Châteauneuf-du-Pape, weet hoe heerlijk deze wijnen zijn. Wil je weten wie de man achter de wijn is en wil je zijn filosofie over wijn kennen dan kijk maar eens naar de volgende documentaire gemaakt door de Belg Marc de Wolf.

Klik op de foto om de verschillende delen van de documentaire te bekijken.

châteauneuf-du-pape,côtes du rhône

16:24 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (3) | Tags: châteauneuf-du-pape, côtes du rhône |  Facebook | |  Print

25 oktober 2011

"Fac & Spera", documentaire over wijnproducent Michel Chapoutier

Een jaar lang hebben Florent en Rémy Gaillard mee kunnen lopen met Michel Chapoutier (wijnmaker en négociant in de Rhône) en vervolgens deze korte franstalige documentaire gemaakt met schitterende beelden. Michel Chapoutier die ooit heeft gezegd dat je verkopers zou moeten aannemen die ook in de wijngaard gewerkt hebben want "als ze eenmaal hun rug een beetje gebroken hebben zullen ze het wel laten om de prijs van de wijn te verlagen".

08:20 Gepost door Vinama in Rhône, Video | Commentaren (5) | Tags: chapoutier |  Facebook | |  Print

15 maart 2008

Wijntip Châteauneuf-du-Pape

Clos de l'Oratoire des PapesNu bij het "Festival van de Lente wijnen" van Carrefour in de aanbieding voor 14,99 Euro:

Clos de l'Oratoire des Papes 2005, Châteauneuf-du-Pape:80 % grenache, syrah, cinsault en mourvèdre.

90-92 points Robert Parker:
"The 2005 Châteauneuf-du-Pape has a deep purple color and a somewhat modern style of up-front black currant and cherry fruit intermixed with a bit of licorice, spice box, and flowers. It is deep, round, generously endowed with silky tannin and no shortage of near-term appeal, although I suspect it’s capable of lasting at least a decade. This is another estate that has turned away from making rather run-of-the-mill, overly commercial wines and seems to be intent on turning out far more concentrated, nuanced, and complex examples of Châteauneuf-du-Pape with their luxury cuvee, Les Choregies, a really top-notch wine. Drink 2007 - 2017"

90 points Wine Spectator:
"Dark and juicy, with fig paste, currant, mocha, tar and graphite notes that stay fresh and racy through the finish. The structure is nicely embedded. Drink now through 2015."

chateauneuf-du-papeFoto: DK images

14:29 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (9) | Tags: chateauneuf-du-pape |  Facebook | |  Print

21 december 2007

Je hebt lekkerbekken en.........

In de culinaire wereld noemen we het "lekkerbekken", in de wijnwereld... "Les Becs fins" Smile.

Les becs fins 2

08:00 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

05 oktober 2007

Weg uit de Bordeaux en op weg naar de Ardèche

Na tijdens de Foire aux Vins links en rechts voornamelijk Bordeaux wijnen gezien en geproefd te hebben wordt het nu even tijd om naar een andere mooie streek in Frankrijk te gaan, de Rhône. In juli heb ik het wijnhuis Michel Chapoutier in Tain bezocht. Chapoutier is samen met Jaboulet en Guigal het meest gereputeerde wijnhuis van formaat in de Rhône. Naast dat ze zelf wijn maken kopen ze ook druiven op bij andere wijnboeren. Ook in de Rousillon, Banyuls en Australië produceren ze wijn en hun gamma beslaat ongeveer een vijftigtal wijnen. Wereldwijd is Chapoutier vooral bekend om zijn "sélections parcellaires" oftewel wijnen van specifiek geselecteerde wijngaarden binnen een bepaalde AOC. Voorbeelden hiervan zijn  L'Ermite, Le Pavillon en Le Méal ( Ermitage ) of La Mordorée ( Côte Rotie ). Niet te verwaarlozen detail is hier dat dit flessen zijn van 100-275 Euro per stuk dus niet iets voor iedere dag en van mij zullen ze in ieder geval niet rijk worden. Waarom zo duur? Voornamelijk vanwege de grote vraag en het kleine aanbod en daarnaast natuurlijk ook de uitmuntende kwaliteit.

chapoutierDit soort wijhuizen verdienen hun grote geld niet met deze dure wijnen want daarvoor worden er gewoon te weinig van gemaakt. Ze moeten het dus hebben van hun gamma goedkopere wijnen waar volumes van geproduceerd kunnen worden. En juist over zo'n wijn wil ik het hebben.

Maar eerst nog even dit. Chapoutier is ook bekend vanwege zijn manier van wijnmaken. Hij doet dit namelijk Biodynamisch. Nee, niet biologisch maar biodynamisch. In het kort betekend dit dat hij zijn wijngaard op een organische manier bewerkt en dus respect heeft voor de grond ( terroir ) en deze enkel met natuurlijke middelen bewerkt waardoor de wijnstok zichzelf moet kunnen verdedigen tegen ziektes. De wijnstok moet namelijk gestresst zijn dan gaat hij zich namelijk automatisch verdedigen. Er wordt vooral preventief gewerkt in de wijngaard i.p.v. reactief. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met b.v. de stand van de maan bij de werkzaamheden in de wijngaard. Dit alles moet de kwaliteit van de druif en dus ook de wijn ten goede komen. De grondbeginselen van de biologische landbouw komen uit 1920 van de Oostenrijker Rudolf Steiner. Een andere grote persoonlijkheid in de Biodynamie is de Duitse Maria Thun die ieder jaar een maankalender uitgeeft die door iedere biodynamische boer gebruikt wordt want ook buiten de wijnsector wordt er biodynamisch geboerd en je kunt het zelfs in je eigen tuin toepassen.  
Ook is biodynamie vooral een filosofie om het goed te menen met moeder aarde en met het product wat men maakt en om gemoedsrust te hebben. In het Engels hebben ze hier een mooie term voor: "Peace of Mind".

Nu terug naar de wijn van Chapoutier en wel de Domaine des Granges de Mirabel uit de Ardèche. De Ardèche ligt in de zuidelijke Rhône streek tussen Montelimar en Orange ten oosten van de rivier de Rhône en heeft een mediterraan klimaat. De appellatie is Vin de Pays de Côteaux de l'Ardèche. Deze witte wijn is gemaakt van 100% Viognier ( waar ook de grote Condrieu wijn ) van gemaakt wordt en is  biodynamisch.   Copy (2) of domaine des garndes de mirabel

Proefnotitie van Chapoutier: 
Vinification
Conducted 80% in tank, a small part passes in barrel. After delicate pressing, wine drawn off then cool controlled fermentation (18-20°C).
Maturing
Wine is bottled end of winter following.
Tasting
Colour : yellow green, quite brilliant
Noze : God intensity, fine aromas of accacia and violets.
Mouth : Combintion of roundness and freshness on the mouth, characteristic of viognier on these volcanic soils.


7.60 Euro bij Colruyt, 15,5/20pt. Een lekker vol glas wijn voor een interessante prijs met een aangename vettigheid en abrikozen fruit. Een wijn die je nog koopt als je hem eenmaal geproefd hebt. Eerder voor bij de maaltijd ( b.v. zalm ) dan voor bij het aperitief. 

En vergeet het niet: Dit weekend Biodynamische wijn proeven bij Vinikus. Zie mijn artikel hierover van 1oct07.

07 augustus 2007

Côtes du Rhone : Cornas

De Noordelijke Côtes du Rhone ( ook Rhone Septentrional genoemd ) loopt van Vienne tot Montelimar. Een Côtes du Rhone of een Côtes du Rhone Village heeft zo goed als iedereen wel eens gedronken maar dat wordt anders als we het over de Cru’s van de Rhone hebben.  Van de AOC’s : Côtes Rotie, Condrieu, Château Grillet , Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Hermitage, Cornas tot aan Saint-Peray. De belangrijkste druivensoorten zijn : Syrah (foto), Marsanne, Rousanne en Viognier. 
syrah druif
Onlangs heb ik Cornas ( letterlijke betekenis:  verschroeide aarde ) bezocht, een piep klein dorpje waar je weer uit rijdt voor dat je het in de gaten hebt en je weer terug moet rijden. Het is een kleine appellatie, 102ha met een gemiddelde opbrengst van 35hl. De wijngaarden omsluiten het dorp aan de bergwand helemaal en liggen op het zuid-oosten waardoor de druiven het eerste rijp zijn van alle appellaties in het noordelijke deel van de Côtes du Rhone. In Cornas wordt enkel rode wijn gemaakt van de Syrah. Wat meteen opvalt in Cornas zijn de zeer steile hellingen waarop de wijngaarden staan en er wordt daarom ook gebruik gemaakt van terrasbouw.  Wat ook in het oog springt is dat iedere wijnrank ondersteund wordt door een dikke houten stok waarlangs de wijnrank vrij hoog wordt opgebonden.  . Vanaf bovenop de wijngaarden gaat het steil naar beneden en heb je een prachtig uitzicht op Cornas en de rivier de Rhone. Ik kan me voorstellen dat het bewerken van deze steile wijngaarden alsmede de oogst zeer arbeidsintensief is wat ook aan de prijs van de wijn te merken is.  Voor een beetje kwaliteits Cornas moet je toch rekenen rond de 18.00 Euro per fles en er zijn uitschieters  tot tegen de  65.00 Euro. Een Cornas wijn drink je het beste niet te jong want hij heeft even de tijd nodig. Als algemene richtlijn zou ik zeggen geef hem toch 5 jaar afhankelijk van de producent. Het is een type wijn wat zeer goed samen gaat met wild gerechten en rood vlees.
cornas tain l'hermitage 

Cornas 2000, Noble Rives, Cave Tain l’Hermitage: In de neus geëvolueerde tertiare geuren, tabak, koffie maar niet heel expressief, zelfs wat gesloten. In de mond zeer mooi geëvolueerd met zacht rood fruit, bramen, finesse, versmolten tannines en perfect op dronk. 23,45 Euro,  17,5/20pt

Cornas 2003, Arenes Sauvages, Cave Tain l’Hermitage: Aardse aroma’s, zacht en elegant. In de mond een volle aanzet met stevige structuur, mond vol rood fruit met o.a. kersen, iets menthol, ronde tannines. Nog jong en laten liggen tot eind 2008. 21.00 Euro, 17,5/20pt

Les ruchets 2001

Cornas 2001, Les Ruchets, Jean-Luc Colombo: Jean-Luc Colombo is één van de de toonaangevende producent in Cornas en ook wel veel besproken vanwege zijn onconventionele manier van Cornas maken. Les Ruchets is een kleine wijngaard van 4ha (38% hellingsgraad) met syrah wijnranken van 90 jaar oud. Slechts een rendement van 17hl/ha oftewel maximum 3 trossen per wijnrank. Fantastische neus, viooltjes, bramen, drop, koffie, vijgen, pruimen en cacao.. In de mond krachtig maar toch finesse, olijven, mineralen, fijne tannines, perfect in balans. Zeer mooie complexe wijn.  60+ Euro. Nu op dronk tot 2020+. Wine Spectator: Outstanding, 91 pts, Parker: 93pts, Revue du Vin de France: 5 sterren, Vinama : 18,5/20pt.

19:46 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (1) | Tags: cornas, syrah |  Facebook | |  Print