17 augustus 2011

Op bezoek bij Maxime Magnon in de Corbières, Languedoc

Mijn vrienden weten dat ik graag de vrij onbekende en daardoor onbeminde wijnstreek Corbières in het daglicht zet. Dertig jaar geleden bekend om zijn slechte bulkwijn maar tegenwoordig kun je er na enig zoekwerk pareltjes vinden zoals ook deze keer. Afgelopen maand heb ik daar een fantastisch domein ontdekt namelijk Maxime Magnon waarvan ik niet begrijp dat het zo lang geduurd heeft voordat ik het ben tegengekomen in de meer dan tien keer dat ik de regio ondertussen heb bezocht.

languedoc

Maxime Magnon is een sympathieke wijnmaker in de midden dertig die in de jaren negentig zijn wijnopleiding in Beaune heeft gevolgd. In 1994 is hij gaan werken in Chaintré (Macon) en werd hij beinvloed door de natuurlijke wijn stroming in de Beaujolais van o.a. Jean Foillard en Marcel Lapierre (beide uit Morgon) met wie hij regelmatig contact had. In 2001 vertrekt hij naar Zuid-Frankrijk naar de Corbières in het dorpje Durban waar hij enkele wijngaarden koopt. Het domein heeft grond in Villeneuve des Corbières  (60% van oppervlakte op leisteen) en in Durban (kalksteen/klei). Didier Barral in Faugères was trouwens zijn mentor in de begin jaren.

De in totaal 12 hectaren zijn gelegen op een tiental verschillende plaatsen waarvan één nieuw aangeplant met grenache noire, mourvèdre en wat vermentino (15 are). De andere druivenrassen zijn grenache gris (2 ha), grenache blanc (1ha),  cinsault (1 ha),  syrah (40 are) en het overgrote gedeelte bestaat uit carignan. Grenache is voor Maxime kwalitatief de beste druif terwijl carignan zich perfect aan het terroir aanpast en vooral bij oude wijnstokken schitterend resultaat geeft. Carignan leent zich volgens hem ook goed voor macération carbonique.

Het gemiddelde rendement is met 20hl per ha zeer laag voor de streek. Er staan tussen 3300-4000 wijnstokken per hectare. Bijna alle wijngaarden zijn in gobelet gesnoeid, slechts één wijngaard is opgebonden. Het domein is biologisch gecertifieerd en maakt natuurlijke wijnen.

languedoc

Maxime heeft dieren waaronder paarden, koeien en een ezel die in in de wijngaard lopen vanaf april tot midden november en het onkruid op eten en meteen wat natuurlijke bemesting achterlaten.  Ook hiervoor is het handig dat bijna alle wijngaarden in gobelet gesnoeid zijn want daardoor kunnen de dieren zich gemakkelijk in de wijngaard verplaatsen. In een wijngaard met de wijnstokken opgelijnd op ijzerdraad is dit niet mogelijk.  
Hij heeft vroeger ook schapen gehad maar dat was teveel werk om die te verplaatsen want je hebt een hond nodig en moet zelf voor herder spelen en er was overal een electrische omheining nodig om de veelvuldige ontsnappingen te voorkomen.

Volgens Maxime is de basis van een mooie wijn een goede vegetale situatie in de wijnaard. Door het klimaat heeft hij maar zeer weinig ziektes in de wijngaard. Na de oogst gaan de druiven meteen in een gekoelde container  die op de parking staat voor het domein en alle druiven gaan op dezelfde temperatuur de cuve in. Maxime zoekt de ideale rijpheid voor zijn druiven en de oogst spreid zich dan ook uit over een periode van vier weken. Soms oogst hij twee dagen en stopt dan een week totdat de volgende wijngaard de ideale rijpheid heeft. Voor de witte wijn gebruikt hij een verticale pers. Geen ontristing voor de rode wijn dus de trossen gaan in zijn geheel het vat in (maceration carbonique) voor de alcoholische gisting wat zeer ongebruikelijk is voor de regio. Soms gaat hij nog wel de cuve in om wat druiven manueel met de voeten te pletten indien dit nodig is en vindt er wat remontage plaats. Alles gebeurd op ‘feeling’. ‘Il faut sentir le millesime’ aldus Maxime. Geen sulfiet tijdens de vinificatie, geen laboratorium gisten maar natuurlijke en er worden geen geen zuren toevoegd. Maxime is een liefhebber van wijn uit Fleurie, de Cru uit de Beaujolais  en zijn eigen rode wijnen hebben ook wel iets van deze fruitige, sappige wijnstijl.

languedoc

Opvoeding enkel in gebruikte barriques. Zijn eikenhouten vaten komen van Domaine Moreau uit Chassagne-Montrachet (Bourgogne) en zijn tussen de vier à zeven jaar oud. Er worden geen nieuwe vaten gebruikt dus in zijn wijnen kom je ook geen dominante houttoetsen tegen. Ieder jaar verwisseld hij een twaalftal vaten voor “nieuwe” gebruikte.

Zijn eerste oogst op zijn eigen domein was in 2002 (3.000 flessen). Zoals iedere zelfstandige wijnmaker heeft hij ook fouten gemaakt in het begin. Komende uit het noorden met de perceptie dat de wijnen in het zuiden te weinig zuren zouden hebben als hij te laat zou oogsten heeft hij zijn carignan wel eens een graadje te vroeg geoogst. Vanaf 2005 verdubbelde hij zijn wijngaardoppervlakte van vijf naar tien hectare.

Wit wordt gesulfiteerd bij de botteling en licht gefilterd. De rode krijgen in het algemeen ook wat sulfiet bij de botteling en enkel de wijnen voor de export worden licht gefilterd.

languedoc
Maxime Magnon (links) en Johan voor de verticale pers

Maxime werkt samen met een leerling wijnmaker Johan die nu voor het vierde jaar op het domein werkt en ook met nog een derde person in part-time. Hij maakt vier natuurlijke wijnen, drie rode en een witte. De totale productie is 220 hl zo'n 29.000 flessen.

languedoc

La Bégou 2010, AOC Corbières:
Begin november 2010 op vat gegaan en gebotteld in mei 2011. La Begou is de naam van de eerste wijngaard die hij heeft aangekocht. De wijnstokken zijn tussen de 60 en 80 jaar. De cuvée is gemaakt van 80-90% grenache gris en de rest is grenache blanc. Grenache gris heeft meer zuren dan de grenache blanc en heeft ook een dikkere schil wat eventueel iets van een tannine structuur aan de wijn kan meegeven.  De wijn komt van de leisteenbodem wat een bepaalde puurheid en mineraliteit  aan de wijn geeft. Het is ook een fruitige wijn die in de mond vol en rond is maar wel met een mooie frisheid. Geel fruit en een lichte maar gecontroleerde oxidatieve toets. Een heerlijke wijn waar je je tanden in kunt zetten.  16,00 Euro.

Dat je al doende moet leren heeft Maxime aan de lijve ondervonden. Zijn witte 2003 en 2004 waren geoxideerd door gebruik van een houten vat wat te groot was en te oude barriques van meer dan tien jaar oud. Deze werden allen opzij gezet en vanaf 2005 met enkel kleine en minder oude barriques was de kwaliteit eindelijk zoals het moest zijn.  

La Rozeta 2010, AOC Corbières:
Sinds 2002 wordt deze cuvée gemaakt maar de assemblage is in de loop der jaren sterk veranderd. Eind October/november 2010 geoogst en in juni 2011 gebotteld. Huidige assemblage: carignan 40%, cinsault 30%, grenache noir 30%. Enorm veel rijp fruit van aardbeien tot kersen en wat specerijen in de neus. Maxime houd van genereuze rode wijnen met ronde tannine dus dat vindt je ook in deze wijn terug.  Ook heeft hij graag ‘des vins dense mais fluide’. Deze wijn is één en al plezier, op het fruit gemaakt met weinig tannine.  Nu drinken,  14,00 Euro.

languedoc
Nog niet gebotteld maar Maxime vulde een fles af, zette hem onder een manuele kurkmachine, schreef er 2010 op en gaf hem toen mee als cadeau. 

Campagnès 2010 stond klaar om gebotteld te worden dus die werd rechstreeks uit de cuve geproefd. Het zijn top cuvée die van honderdjarige carignan gemaakt is met wat cinsault. In 2010 zijn er 18 vaten carignan en 1 vat cinsault voor de assemblage gebruikt. Er is geen sulfiet toegevoegd. Deze wijn is in dezelfde stijl gemaakt als Rozeta maar is veel dikker en heeft fruit wat een stuk rijper is. We zitten hier met zwart fruit en confituurachtige aroma’s. In de mond bramen en overrijpe kersen die samen een fruitbom vormen. Maar de sappigheid van het fruit maakt en de zuren maakt dat het niet zwaar overkomt in de mond en een mooie rondeur en een lange finale heeft. Jammer dat dit nog niet gebotteld was want ook deze leg ik graag in mijn kelder net als de vorige twee wijnen. 18,00 Euro

Zijn wijnen verkopen zo goed dat hij zo goed als geen voorraad heeft. Ook de schrijver en wijnhandelaar Kermit Lynch (zie hier) heeft zijn wijnen ontdekt. Maxime wil echter het domein niet verder uitbreiden gezien de extra mankracht die hij dan nodig heeft. Gezien de gezonde verkoop gaan er wel nieuwe investeringen gemaakt worden in het materiaal wat nodig is om de wijngaard te bewerken (tractor, etc…).

De wijnen van Maxime Magnon worden in België ingevoerd door Maison Mostade, Solre-Sur-Sambre.

Maxime Magnon
Rue Hautes Corbières
Durban (Corbières)
04-68.45.84.71

08:10 Gepost door Vinama in Corbières, Wijndomein bezocht | Commentaren (2) | Tags: languedoc |  Facebook | |  Print

20 december 2009

Ook Corbières kan TOP zijn: Cuvee N° 3 de Castelmaure

In 1998 is voor de eerste maal de top Corbières Cuvée N° 3 gemaakt. Sinds 2000 kom ik regelmatig bij deze Cave en deze week is mijn laatste fles 1998 voor de bijl gegaan. Wie zegt dat wijn uit de Corbières niet kan verouderen en altijd jong op zijn fruit gedronken moet worden raad ik aan de Cuvée N° 3 van de Cave coöperative Castelmaure uit  Embres & Castelmaure eens aan te schaffen. Na 11 jaar is de 1998 nog vol levenslust en hij had zelfs nog enkele jaren in de kelder kunnen blijven liggen. 1998 was dan ook wel een uitzonderlijk goed jaar in de Corbières.  Kleine oogst, rijpe en geconcentreerde druiven wat resulteerde in volle wijnen met stevig fruit.

In 2001 kon je op het domein nog een fles Cuvée N° 3 kopen aan 11,20 Euro. Nu acht jaar later moet je voor de recente jaargangen rekenen rond de 17,00 Euro op het domein en aan diezelfde prijs bij wijnhandelaars in België en Nederland.

De Cave Castelmaure heeft een tiental jaar geleden drastisch het roer omgegooid. Van een doorsnee cave coöperatieve zijn ze veranderd in een dynamisch wijnbedrijf. Nog nooit heb ik een Cave Coöperative die zo begrepen heeft wat marketing kan betekenen voor de verkoop van hun wijnen. Moderne designetiketten en regelmatig nieuwe cuvees met markante namen zoals Eternel AntidépresseurInterdit au Snobs, Les enfants du roc(k) en à Perpète. Vaste waarde in het gamma is de aantrekkelijk geprijsde La Pompadour van rond de 7,00 Euro. Verrassend veel kwaliteit voor dat geld.
Mede dankzij de adviezen van Michel Tardieu en Dominique Laurent, de bekende wijnmakers uit de Rhône en Bourgogne, behoren ze nu tot de top van de Languedoc en er wordt zelfs gezegd dat het (één van) de beste cave coöperative van heel Frankrijk is. 

Het tijdschrift Terre de Vins heeft in het september/oktober nummer een top 20 gepubliceerd van de beste Languedoc-Rousillon wijnen. De jury bestond onder andere uit Michel Bettane en Stéphane Derenoncourt. 50 wijnen uit 2006/2007 stonden blind op tafel. De Cuvée N°3 2007 van Cave Castelmaure kwam als winnaar te voorschijn en liet wijnen zoals La Petite Sibérie 07 van Hervé Bizeul (€200) en Révérence 07 van Domaine du Mas Blanc (€350) ruimschoots achter zich. Het goede nieuws is dat de Cuvée N°3 2007 nog overal verkrijgbaar is. 
Ook staan twee wijnen in de top 11 van Château Ollieux-Romanis, Corbières, namelijk de Cuvée Or 07 en Atal Sia 07. Na een bezoekje in juli jongstleden aan dit doemin liggen beide wijnen ook in mijn kelder. Ik kan de keuze van de jury van Terre de Vins dan ook alleen maar bevestigen.    

castelmaure cuvee n° 3 corbieres embres

Komende van de Terroir de Durban (leisteen, klei en kalk) bestaat de Cuvée N° 3 uit  Grenache 35%,  Syrah 40% en Carignan 25%. Opgevoed gedurende 12 maanden op nieuw hout, niet geklaard noch gefilterd.

Proefnotitie: Weinig evolutie in de rode kleur, hoogstens een wat brede waterrand. Zeer complex in de neus met tertiare aroma's. Gebrande toetsen, koffie en chocolade. Pruimen, noten en leer. Alles goed gedoseerd en zeer elegant. Fantastisch gewoon. In de mond een fluweel zachte aanzet met mooie verweven tannine. Volle structuur met nog wat fruit die niet doet vermoeden dat deze wijn 11 jaar oud is. Perfect in evenwicht alsook perfect op dronk. Een zeer grote Corbières met lengte die nog jaren mee kan. De fles was in een mum van tijd leeg. Vinama: 17+

Castelmaure SCV
4, route des canelles
11360 Embres & Castelmaure
Tél. : +33 (0)4 68 45 91 83. Fax : +33 (0)4 68 45 83 56
www.castelmaure.com

23:36 Gepost door Vinama in Corbières | Commentaren (6) | Tags: corbieres, languedoc |  Facebook | |  Print

17 augustus 2007

Chateau de Lastours 2004

Naar aanleiding van mijn bericht; "Slapen tussen de wijngaarden in Corbières...." kreeg ik de vraag om eens een goede Corbières wijn te bespreken.
Ik kan me nog goed herinneren dat toen ik ongeveer 17 was en ik met vrienden eens een feestje organiseerde zonder dat de ouders er iets vanaf wisten en we altijd wijn kochten uit het promotie mandje van de wijnwinkel. De Corbières wijn was permanent in de promotie voor nog geen 1 Euro de fles. Het was natuurlijk ongelooflijke bocht die wijn en eigenlijk niet te drinken, typisch voor de Corbières uit die tijd. De laatste 20jaar heeft er echter een grote kwalitatieve revolutie plaats gevonden in de Corbières en gaat men voor de kwaliteit in plaats van de kwantiteit met als resultaat dat er prachtige wijnen te vinden zijn aan een interessante prijs.

Een van de domeinen die de kwaliteit op de kaart zetten is Chateau Lastours gelegen tussen Portel des Corbières en Villesque des Corbières. Het domein is lange tijd in handen geweest van een oud Dakar rally rijder en de race is er zelfs al enkele malen gestart. Op het domein is er een prima restaurant "de Bergerie". In 1999 heb ik het domein voor het eerste bezocht en heb toen meteen de "L de Lastours 1995" geproefd die op een blinde proeverij enkele 1e Grand Cru's uit de Bordeaux had verslagen ( hoe is het mogelijk zou je denken ). Vorig jaar heb ik er de Cuvée Simone Descamps gekocht en deze week geproefd.

Copy of de lastours 2004


Chateau de Lastours, Cuvée Simone Descamps 2004, Corbières: 50 % carignan, 20 % syrah, 30% grenache. In de neus krachtig zwart fuit zoals cassis, bramen en wat vanille, aangenaam en geeft de indruk nog een jonge wijn te zijn met potentieël. In de mond komt het krachtige rode fruit uit de neus op een ronde manier terug, tannines zijn al zeer goed geintegreerd. Volle wijn met een lange kruidige afdronk, goed glas wijn, nu al op dronk maar zal nog verbeteren de komende twee jaar. Karaferen. Gerecht: Lasagne, haas, tournedos, lams kotelet,gevulde tomaten. 8.00 Euro, 16/20pt.

Voor mij is dit een goed voorbeeld van een mooie kwalitatieve Corbières.

21:30 Gepost door Vinama in Corbières | Commentaren (0) | Tags: chateau de lastours 2004, corbieres |  Facebook | |  Print

12 augustus 2007

Slapen tussen de wijngaarden in Corbières....

De laatste 8 jaar heb ik ieder jaar de Corbières ( Languedoc ) in Frankrijk bezocht. Een prachtige streek vlakbij de kust tussen Narbonne en Perpignan en dus in de buurt van de Spaanse grens. Op wijngebied een zeer gevarieerde regio omdat je binnen een uur rijden in o.a. Minervois, Fitou, Rivesaltes, Rousillon, Maury, Banyuls of Collioure bent. Mijn uitvalsbasis is Villeseque des Corbières een klein gehuchtje van 300 inwoners.
zwembad villeseque

Michele en Rene Lirot ontvangen je hartelijk in hun twee luxueuze gastenkamers of gites met zwembad. De gasten van de gastenkamers ( chambre d'hôte ) genieten iedere morgen op de patio van een ontbijt met naast de gebruikelijke croissants en stokbrood ook chocolade taart en confiture van het huis. De nieuwe gites (2007) hebben airconditioning wat in die streek van harte welkom is en een zeer groot terras dat uitkijkt over het zwembad en de wijngaarden. Michele heeft de gites ingericht alsof het haar eigen huis was en ze weet wat binnenhuis decoratie inhoud. chambre rose

 villeseque22

Naast het bezoeken van de wijnboeren is er natuurlijk veel meer te doen. Bezoek de prachtige kastelen van de Catharen: Queribus, Peyrepertuse of de Abdij van Fontfroide. Het militaire fort Chateau de Salses dateerd uit de tijd dat de Spanjaarden over dat gebied heersten en is zeer indrukwekkend. De dierentuin van Sigean, Terra Vinea, oude binnestad van Perpignan, het strand natuurlijk, etc.... te veel om op te noemen. Michele is een wandelende encyclopedie over die streek en ze kan er mooi over vertellen.

Voor adressen van wijnboeren in die streek kun je bij mij terecht alsmede voor vragen over de chambre d'hôte en de gites. Meer info op: http://www.gite-les-bastides-de-figuerolles.com/english/h...

villeseque panorama

Villeseque des Corbières