24 februari 2013

Piper-Heidseck Champagne en zijn chef de cave Régis Camus.

champagne,chardonnay,pinot noir,reims

Alhoewel de naam een Duitstalige inslag heeft is er niets Duits aan dit Champagne huis uit Reims wat sinds 1785 bestaat.

Piper-Heidseck en ook Charles-Heidseck zijn twee Champagne huizen die sinds 2011 voor een bedrag van 412 miljoen Euro overgenomen zijn van Rémy Cointreau en nu familie eigendom zijn van de 39 jarige Christopher Descours (middels de groep EPI) en wiens familie fortuin maakt in de luxe kleding- en schoenenindustrie . Heidseck-Monopole is een ander Champagne huis met weliswaar de naam Heidseck maar dit huis is eigendom van de Champagne groep Franken.

Régis Camus is chef de cave van zowel Piper-Heidseck als Charles-Heidseck sinds 2002 en heeft reeds meerdere malen de prijs Sparkling Winemaker of the Year” gewonnen.

De productie van Piper-Heidseck komt voor 5% uit hun eigen wijngaarden en voor 95% kopen ze druiven op uit de hele Champagne regio wat niet ongebruikelijk is voor Champagne producenten gezien het moeilijk is om zelf wijngaarden aan te kopen. Alle Champagnes van Piper-Heidseck hebben hun malolactische gisting gehad.

De Brut Champagne zonder jaartal is de “bread & butter” van de Champagne producent zoals de Engelsen het zo mooi zeggen. Met de Brut cuvée wordt het grootste gedeelte van hun omzet gemaakt, 85% bij Piper-Heidseck en de speciale en ook duurdere Champagnes die slechts in kleine hoeveelheden worden gemaakt zorgen meer voor het prestige imago van het Champagne merk. Volgens Régis Camus zijn deze laatste Champagnes de ‘haute-couture’ die rijk van smaak zijn met raffinement en is de Brut zonder jaartal eerder de ‘prêt à porter’.

Nergens wordt er trouwens meer geld aan marketing uitgegeven binnen de wijnindustrie als door de grote Champagne huizen om hun merk(en) wereldwijd te positioneren. 

Over naar de degustatie begeleid door Régis Camus zelf die meteen goed begon namelijk met de Cuvée Rare 2002. Gemaakt van 70% chardonnay en 30% pinot noir, 7 jaar ‘sur lattes’, gedegorgeerd nov-dec 2011. Rijp exotisch fruit in de neus met citrus toetsen en autolyse toetsen zoals brioche. Complexe neus met noten. In de mond een ronde volle maar ook nog jonge indruk indruk wat duid op het potentieel die deze Champagne nog heeft. Een lange afdronk met een frisse aciditeit die er voor zorgt dat de hoge dosage (11gr) niet opvalt. Piper-Heidseck gebruikt nooit pinot meunier in hun millesimés want dan verouderen ze te snel aldus régis Camus.

champagne,chardonnay,pinot noir,reims

Na deze complexe Champagne stappen we over naar de Piper-Heidseck Brut die een beetje in het niet valt na de vorige. Gemaakt van 100% cru wijngaarden met 50-60% pinot noir voor de structuur en 20-25% pinot meunier voor het fruit en de rest is chardonnay. Er is 10-15% ‘vin de reserve’ gebruikt van drie tot vijf jaar oud. Deze brut is een frisse Champagne met florale en citrus toetsen maar heeft een licht groenig karakter en vrij dominante zuren.

In 2001 was de oogst niet van een optimale kwaliteit en op dat moment komt de reserve wijn van pas want ze hebben de Brut van de 2001 oogst toen gepimpt met die van 1998, 1999 en 2000. In 2010 en 2011 is er geen millésimé Champagne gemaakt en is de beste wijn dus naar de reserve wijn gegaan.De oudste reserve wijn van een mono cru die Piper-Heidseck nog in de kelder heeft liggen is 500hl Cramant uit 1996.

De Millésime 2004, 55% pinot noir en 45% chardonnay is op 30 april 2005 gebotteld. In de neus is hij zeer vineus, vol en getoast met geconfijte citrus en pomplemousse. Een volle ronde aanzet met gele appels en kweepeer. Een krachtige Champagne met een mooie aciditeit en wat mokka in de afdronk. Schitterend glas Champagne. Nu nog jong en kan volgens Régis Camus nog makkelijk tien jaar liggen. Hij noemde het “un bel athlète bien musclé”.

Vervolgens de Rosé Brut Sauvage. 55% pinot noir waarvan 25% rood gevinifieerd is wat de intens rode kleur van de Champagne verklaard en 45% chardonnay. Régis Camus houdt van een rosé met karakter. Vrij ingetogen neus met rood fruit zoals aardbeien, frambozen en griotte. Veel smaak in de mond en inderdaad een rosé met karakter. Gaat eerder naar een hele lichte rode wijn toe. Volgen R.Camus is dit de moeilijkste Champagne om te maken want het moet ook geen rode wijn worden en de kleur moet ook behouden blijven.

Als afsluiter komt de demi-sec Cuvée Sublime op tafel. Een Brut met één jaar extra rijping, dosage 37-38gr. Normaliter wordt in Champagne voor de demi-sec de minst goede wijn gebruikt omdat men met de hoge dosage alles kan maskeren. Een demi-sec moet zeer koud geserveerd worden en is eerder bestemd om aan tafel gedronken te worden.

Vooral de Cuvée Rare 2002, de Millésime 2004 en de rosé van Piper-Heidseck hebben me kunnen overtuigen van het kwaliteits niveau van Piper-Heidseck. Over de Brut zonder jaartal ben ik eerlijk gezegd iets minder enthousiast. Régis Camus is een man die duidelijk weet wat hij wil en weet zijn stempel op de stijl van Piper-Heidseck te drukken en de nieuwe gefortuneerde eigenaar geeft hem daarbij ‘carte blanche’. Om in de gaten te houden dus……

champagne,chardonnay,pinot noir,reimsRégis Camus - Chef de cave

25 december 2011

Bollinger Grande Année Brut Champagne 2002, 2000, 1999, 1997 en 1992

champagne,bollinger,pinot noir,chardonnay

Een vertikale degustatie Bollinger Grande Année onder begeleiding van de Bollinger CEO Jérôme Philipon en  Gilles Nolet de Brauwere CEO van Cinocco stond er in de uitnodiging die ik met een glimlach las. Na mijn bezoek aan Bollinger in Äy vorig jaar zou dit een mooi vervolg worden.

In de 'business seat area' van het Anderlecht stadion in Brussel werd allereerst de Spéciale Cuvée (blend van jaargangen 06/07 met 15% reserve wijn) uit magnum geserveerd samen met drie verschillende soorten oesters om de smaakpupillen wat wakker te schudden en voor te bereiden op de vineuze Grande Année.

Grande Année heeft minimaal vijf jaar 'sur lattes' gelegen en wordt enkel gemaakt van ongeveer 60% pinot noir en 40% chardonnay uit Grand Cru (85%) en Premier Cru (15%) wijngaarden. De cuvée wordt geheel in gebruikte eikenhouten vaten gevinifeerd. Op het degustatieprogramma stonden de jaargangen 2002, 2000, 1999, 1997 en 1992. Allen in magnum geserveerd behalve de 2002.

Bollinger Grande Année 2002 (75cl) is in juli 2011 gedégorgeerd.  Een complexe neus met mooie autolyse toetsen, toast en citrus fruit. In de mond een volle vineuze aanzet met brioche, toast en complexiteit. De zuren zijn dominant aanwezig in deze jonge millisimé waardoor de Champagne vrij strak overkomt. Nog maar kort geleden gedégorgeerd en heeft nog enkele jaren ontwikkeling op fles nodig. 

Bollinger Grande Année 2000 (magnum), juni 2010 gedégorgeerd. 63% Pinot Noir, 37% Chardonnay waarvan 76% Grand Cru is en 24% Premier Cru. De magnum 2002 is nog niet op de markt enkel de 75cl want hij is nog te jong aldus Jérôme Philipon. In de neus een overtreffende trap qua complexiteit ten opzichte van de 2002. Wat gerookt, aards, mineralige toetsen en brioche. In de mond gaat dit naar een voortreffelijke Bourgogne uit de Côte de Beaune. Enorm rijp fruit en mondvullend. Beendroog met een lange afdronk met noten. Vinama: 18+ 

Bollinger Grande Année 1999 (magnum), april 2008 gedégorgeerd. 63% Pinot Noir en 37% Chardonnay waarvan 82% van grand cru wijngaarden en 18% van premier cru. Minder uitbundig dan de 2000 maar met dezelfde mineralige toets. In de mond komt de herkenbare 'rondeur' weer terug met heerlijk exotisch fruit. Medium zuren en een licht kortere afdronk dan de 2000. Vinama: 17

champagne,bollinger,pinot noir,chardonnay

Bollinger Grande Année 1997 (magnum), juli 2005 gedégorgeerd. Wat ingetogen neus maar nog floraal en met een frissere toets van de 1999. In de mond zijn de zuren goed aanwezig en deze dominantie maakt de wijn wat hoekig en minder rond. Komt zeer jong over met nog heel wat potentieel dus laat deze gerust nog liggen. Alhoewel dit jaar na de '92 de minste in de reeks was kwam hij wel als allerbeste tot zijn recht bij de gebakken foie gras die geserveerd werd waarbij de 2000 juist helemaal weg viel. Vinama: 16

Bollinger Grande Année 1992 (magnum). Gegrilde toetsen in de neus, exotisch fruit zoals ananas, brioche, aards, complex. Complex in de mond maar alles een gradatie minder. Minder lange afdronk met een bittertje en zeer droog. Ging uitstekend samen met de Comté en Parmezaanse kaas. Vinama: 15

De 2000 stak er die dag kwalitatief met kop en schouders boven uit en was al perfect op dronk. Serveer deze Grand Année Champagne van Bollinger niet te koud want dan komt hij niet tot zijn recht. 

De oogst bij Bollinger in 2011 ging van start op 22 augustus wat het allervroegst ooit was in de Bollinger geschiedenis en duurde drie weken. De botrytis die in 2010 nog voor problemen heeft gezorgd was in 2011 afwezig. Over de uitbreiding van de Champagne regio wist Philipon nog te vertellen dat na het kiezen van de nieuwe dorpen nu de percelen worden gekozen wat een zestal jaar in beslag zal nemen. Hierna moeten en wijnstokken geplant worden dus de eerste Champagne van de nieuwe dorpen wordt pas rond 2022 verwacht.   

Voor mijn verslag(en) van het bezoek aan Bollinger in Äy vorig jaar klik je hier.

champagne,bollinger,pinot noir,chardonnay
Links Jérôme Philipon, CEO Bollinger en rechts Vinama

13:11 Gepost door Vinama in Champagne | Commentaren (6) | Tags: champagne, bollinger, pinot noir, chardonnay |  Facebook | |  Print

03 juli 2011

Champagne Jérôme Prevost - La Closerie, Les Beguines 2004 extra Brut

pazzo restaurant wijnbar antwerpen kelder cave.jpg
Pazzo

Tijdens de eerste "winetwunch" van wijn-twitteraars uit voornamelijk België, verzamelden afgelopen donderdag zestien wijnliefhebbers in de schitterende kelder van restaurant/wijnbar Pazzo in Antwerpen. Twee weken eerder werd er via Twitter het idee gelanceerd om eens samen te komen met de wijn Twitteraars om wat flessen te kraken .  Zo gezegd zo gedaan en het merendeel van de mensen kende elkaar nog niet maar uiteraard zag ik die avond ook enkele bekende gezichten.  Een kleine dertigtal wijnen die we zelf hadden meegenomen passeerden blind de revue tijdens het heerlijke drie-gangen diner.

In de reeks schuimwijnen had de Franciacorta Satén van Barone Pizzini (100% chardonnay) een wat ingetogen neus maar een volle mousse in de mond met wat lichte houttoetsen en verder steenfruit zoals abrikozen en perziken. Goed gemaakte Franciacorta.  De Champagne Jean Michel 2004 Blanc de Blancs zeer floraal en fruit in de neus en vol een breed in de mond met rijp fruit maar ook veel appelzuren en een bittertje in de afdronk met daarnaast appels en noten. Clos d'Opleeuw 2006 is gedomineerd door zijn hout en malolactische aroma's en smaken waardoor de de wijn wat eendimensionaal overkomt.
De riesling ‘Montiggl’ 2009 – St. Michael-Eppan uit Alto Adige (IT) is een florale, mineralige en loepzuiver gemaakte riesling die perfect in balans is. een aanrader. Bij de Gevrey-Chambertin 2009 Philippe Pacalet dacht ik eerst aan een spätburgunder. Aroma's van frambozen en aardbeien doorspekt met een gerookte toets. Veel fruit in de mond naast het gebrandde en rokerige. Complexe wijn met veel structuur, evenwichtig met een lange afdronk.
De Malophet 2008 van Domaine Leonine in magnum was een stuk gereserveerder dan dezelfde wijn waar ik een maand eerder dol enthousiast over was toen ik de 75cl in het glas had. Les Pierres Seches 2007, Saint-Joseph van Yves Cuilleron was gekruid in neus met peper, theebladeren en kersen. Alles in verschillende lagen in de mond die een complexiteit geven met het rijpe fruit en de hoge zuurgraad. Een karakterwijn die nog jong is.

De wijnen die ik had meegenomen waren de biodynamische Les Rachais 2005 Champagne van Francis Boulard die een half uur karaf had gekregen en de 1994 Shiraz Balmoral die blijft verbazen.
 
Bij de schuimwijnen was de heerlijke Champagne Jérôme Prevost - La Closerie, Les Beguines 2004 extra Brut. Prévost is een leerling van Anselme Selosse. Deze Champagne is gemaakt van 100% pinot meunier die normaliter eerder geassembleerd wordt met chardonnay en pinot noir. Geen gemakkelijke Champagne voor de meesten aan tafel vanwege de oxidatieve toets en de hoge zuurgraad.
Een strogele wijn, met duidelijke autolyse toetsen in de neus, brioche en een bewust oxidatief aroma. Mondvullend met veel appels, citrus en mineraliteit. Oxidatieve ook in de mond, beendroog en een frisse aciditeit  die eigenlijk hoog is voor dit druivenras. Mineralen en een aangenaam bittertje in de afdronk. Een Champagne die nog aan complexiteit gaat winnen als je hem laat liggen want alhoewel het een 2004 is, deze Champagne is nog jong. Vinama: 16pnt.

Met dank alle twitteraars voor de wijnen die ze die avond hebben meegebracht. Voor de volledige lijst van wat we geproefd hebben kun je naar bottle-case en een foto van alle etiketten vindt je hier.

Jerome prevost champagne la closerie les beguines 2004 extra brut.jpg

18:46 Gepost door Vinama in Champagne, Wijn proeverij, Wijnbar | Commentaren (4) | Tags: twittet, twunch |  Facebook | |  Print

25 april 2011

Jacques Selosse - Initiale - Champagne

Na de degustatie van een 14tal wijnen van voornamelijk Dard & Ribo vanaf 1995 tot 2009 uit de Rhône (Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Hermitage) was mijn algemene conclusie dat het geen gemakkelijke natuurlijke wijnen zijn met een stevige dosis tannine. Qua rood ging mijn absolute voorkeur naar de Crozes-Hermitage 1996 geserveerd in magnum (45,00€) en in wit was het de mooie Lards des Choix Blanc van Dard et Souhaut (11,70€) .

Na de geplande degustatie kwam de gastheer met het idee (of was hij een beetje uitgedaagd misschien?) dat J. iets mocht gaan uitzoeken in zijn kelder. Wel werd hem even meegegeven dat hij geen gesloten kisten mocht open maken. Dus de kist DRC bleef dicht (ook omdat hij veilig op een hoogte van twee meter hoog was weggezet). J. maakte een perfecte keuze want hij kwam terug met een fles NV Champagne, de Initiale van Jacques Selosse. Meteen de wijn van de avond voor mij. Het was de eerste keer dat ik deze cuvée in het glas had maar zeker niet de laatste. 

jacques anselme selosse foto by Thomas iversen.jpg
Anselme Selosse (foto: Thomas Iversen) 

Anselme Selosse (zoon van Jacques) is een man die op zijn domein van 7,5ha Champagnes maakt die zo dicht mogelijk tegen de natuur aanleunen en de terroir in zijn Champagne laat spreken. Dat hij hierdoor het werk in de wijngaard belangrijker vindt dan het werk in de kelder zal dan ook geen verrassing zijn. Voor de gisting wordt enkel natuurlijke gist gebruikt en het remueren gaat niet automatisch met een gyropalette maar allemaal, enkel voor de Initiale al 33.000 stuks, met de hand. De cuvée Initale bestaat uit 100% chardonnay uit Grand Cru wijngaarden van Avize, Cramant en Oger (Côte des Blancs) en wordt gevinifieërd op gebruikte eikenhouten vaten. Het is een assemblage van drie jaargangen, heeft drie jaar 'sur lattes' gelegen en heeft een dosage van ongeveer 5 gram. Datum van dégorgement: 6 november 2007.

Een intense, volle neus met rijpe appels, bloemen, brioche en een mooi oxidatief randje. Blijft maar ontwikkelen in het glas en is zeer complex. In de mond krijg je een Champagne met karakter, zeer rijp fruit tot het licht tropische fruit toe zelfs. Ook hier een delicate oxidatieve toets die de Champagne een extra dimensie geeft. Zeer lange afdronk met o.a. noten. Super complex.  Absoluut een gastronomische Champagne die het beste tot zijn recht komt bij een gerecht en ik zou hem zelfs even karaferen.

Jacques selosse initiale champagne paul jabouet aine hermitage la chapelle aziende agricoles Cos syre sicilia.jpg
(Foto met telefoon gemaakt)

23:29 Gepost door Vinama in Champagne | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print