02 oktober 2016

De toekomst van Bulgaarse wijn

Blagoy Roussev, orbelus,melnik,pirin,bulgarije,wijn,bulgaria,wine,vin,bulgarieWijndomein Orbelus (©Vinama)

Dankzij Concours Mondial de Bruxelles, dat dit jaar plaatst vond in Plovdiv, de toekomstige cultuurstad van Europa, en perfect georganiseerd, kregen we de gelegenheid om Bulgarije wat beter te leren kennen.  Plovdiv is de oudste stad van Europa met een permanente bewoning daterend van 6.000 jaar voor christus. De meesten huizen zijn betonnen kubussen. Het antieke Plovdiv daarentegen heeft zijn charmes met musea, kerken, moskeeën, resten van de Ottomaanse bezettingen, en straten die nooit werden heraangelegd. Buiten de stad voelt de sfeer nog grimmig aan. Mensen zijn gereserveerd, onwennig en eerder stuurs.  Wat wijn betreft, ligt de toekomst van Bulgarije bij de nieuwe wijnbouwers, de meeste domeinen zijn immers zeer recent. Bulgaarse wijnen worden in de eerste plaats verkocht in het lage en gemiddelde prijssegment. Het grootste probleem is hoe een eigen niche op de markt te vinden en hoe een herkenbare en onderscheidende visie van het product te ontwikkelen.  In de afgelopen tien jaar, kent de Bulgaarse wijnsector een ware renaissance met een revival van het wijnbouwpotentieel, de modernisering, de bouw van nieuwe wijnkelders, een actieve promotie van de wijnen en Bulgarije als een wijnbestemming.

Het zou een Ken-wijn vraag kunnen zijn: noem drie autochtone Bulgaarse druivenrassen.  Als je met het beantwoorden van deze vraag moeite hebt wat ik me goed kan voorstellen, dan ben je het juiste artikel aan het lezen. Wij weten in het algemeen weinig van Bulgaarse wijn laat staan van de inheemse druiven, wat niet verbazend is.  Tot op heden tref je ze maar beperkt aan in de wijnhandel of supermarkten. En als je kan kiezen voor een bekend klinkend internationaal druivenras zoals merlot of een onbekend druivenras als mavrud dan gaat je voorkeur meestal naar het bekende al dan niet bewust. Zoals in veel landen worden druivenrassen zoals cabernet sauvignon, syrah, chardonnay en sauvignon blanc aangeplant want die verkopen gemakkelijker op de internationale markt. De lokale minder bekende druivenrassen liften dan mee om op die wijze naambekendheid te vergaren.

bulgaria wine map region

Het verleden en heden

De geschiedenis van Bulgarije heeft een grote invloed gehad op de huidige situatie. Tussen 1944 en 1989 heeft het communisme en het eenpartijstelsel alles voor het zeggen gehad. Alle druiven van de destijds 195.000ha wijngaarden moesten aan een vaste prijs verkocht worden aan de staat. Hierdoor was er geen interesse om goede kwaliteitsdruiven te verbouwen want men kreeg er toch niet meer geld voor. De wijnproductie bestond er in het maken van grote volumes, door de staat gecontroleerde Vinproms, die voornamelijk naar Rusland, Polen en andere Oostbloklanden werden geëxporteerd. Vanaf de jaren 1970 ging men hulp zoeken bij Amerikaanse oenologen in California om de vinificatiemethoden te moderniseren en de kwaliteit van de wijn te verbeteren om zo internationaal mee te kunnen spelen. Het resultaat was dat begin de 1980 Bulgarije één van de grootste wijnexportlanden was met Engeland als de grootste afnemer. In 1989, na de val van de muur in Berlijn, werd het Bulgaarse staatshoofd Todor Zhivkov afgezet na een paleiscoup en werd Bulgarije een democratische meerpartijen republiek. De wijnproductie stortte in elkaar. Dit kwam doordat de gronden terug werden gegeven aan hun oorspronkelijke eigenaars die plotseling land met wijngaarden kregen waar mee ze niet wisten wat aan te vangen. Men had immers niet de kennis om druiven te telen noch om wijn te maken en ook materiaal ontbrak. Hierdoor kwamen de wijngaarden letterlijk in verval. In 2000 kwam er een kentering door de speciale agrarische steunprogramma’s om het maken van wijn te bevorderen. In 2007 wordt Bulgarije lid van de Europese Unie en mag het ook hengelen in de grote vijver van Europese landbouwsubsidies wat de wijnproductie positief gestimuleerd heeft. De bezoeker wordt hierover geïnformeerd door een groot plakkaat met de vermelding dat het bedrijf financiële steun kreeg van de Europese unie.

Omdat er vroeger een hele tijd geen privébezit was, bestaat het familiale wijndomein dat van generatie op generatie wordt voortgezet (zoals we dat in West-Europa kennen) niet. Vandaag zijn het kapitaalkrachtige bedrijven en individuen die vanaf nul nieuwe wijndomeinen beginnen. Zo verging het de eigenaar Nikola Zikatanov van Villa Melnik die 20 jaar in de financiële sector werkte en vanuit het niets het domein met 30ha wijngaard oprichtte. Ook Blagoy Roussev mede-eigenaar van Orbelus begon in de plaats van met pensioen te gaan, zijn biologisch wijndomein met 25ha.  De landbouwgrond is er zeer goedkoop. Voor enkele honderden euro’s kan je een hectare kopen om druiven te telen. Van de meer dan 3000 jaar lange traditie bespeur je zelden nog wat. De meeste domeinen zijn niet ouder dan tien jaar. Veel van de aanplant is dan ook relatief jong.

bulgarije,wijn,bulgaria,wine,abby,klooster,monastry,rilaRila klooster op 1200m hoogte (©Vinama)

 

Wat je moet weten van Bulgarije als wijnland

Bulgarije neemt de 18de plaats in op de lijst van wijnproducerende landen en heeft grotendeels een getemperd landklimaat behalve in het zuiden richting Griekse grens waar een mediterraan klimaat heerst. De jaarlijkse regenval schommelt tussen 470-953 l/m2. De bodem is sterk gevarieerd. Men vindt er  zure (cinnamonic) gronden, grijze bosbodems, rijke humus en carbonaatbodems, vruchtbare zwarte aarde (gekend als chernozems), alluviale gronden en bergweide met inbegrip van zowel diepe en ondiepe zandgronden.

Er zijn vijf wijnregio’s:

-       het noordwesten met de Donauvlakte (vooral rode wijn van gamza, merlot en cabernet-sauvignon)

-       het zuidoosten of de Thracische laagvlakte (vooral rode wijn van mavrud, merlot en cabernet sauvignon)

-       het oosten of het Zwarte zee gebied (vooral witte wijn van chardonnay, sauvignon blanc, traminer en riesling)

-       in het centrum met de Vallei van de Rozen (vooral witte wijn van chardonnay en misket)

-       het zuidwesten of de Struma Vallei (rode wijn van melnik)

Daarnaast heb je tal van microzones.

Enkel een en twee zijn door de Europese Unie erkend als IGP wijnregio’s (vroegere landwijnclassificatie). De wetgeving maakt een onderscheid tussen PDO, protected designation of origin, PGI, protected geographical indication en TSG, traditional speciality guaranteed.

protected foor wine PDO TSG designation origin traditional

PDO:  dekt landbouwproducten en levensmiddelen die worden geproduceerd, verwerkt en bereid in een bepaald geografisch gebied met behulp van erkende know-how
PGI:  dekt landbouwproducten en levensmiddelen nauw verbonden met het geografische gebied. Ten minste een van de stadia van productie, verwerking en bereiding vindt plaats in het gebied.
TSG:  benadrukt traditionele karakter, hetzij in de samenstelling of productiemiddelen
 
Naast genoemde druivenrassen vind je voor rood buket, shiroka melnishka loza, rubin, pamid, marselan, syrah, petit-verdot, pinot-noir en zelfs sangiovese. Voor wit zijn dat kerazuda, rkatseli, dimiat, misket kailashki, misket cherven, tamyanka, muscat-ottonel, aligoté,ugni blanc en viognier. Wat de vinificatie beterft, gebruikt men vandaag de modernste west Europese technieken. In Plovdiv kan men een oenologenopleiding volgen.

BEZOCHTE DOMEINEN

Domaine Bessa Valley
Wat hebben Château Canon-la-Gaffelière, Château Clos de l’Oratoire en La Mondote uit Saint-Emilion met Bulgarije te maken? Wel de eigenaar!  Graaf Stephan von Neipperg is mede-eigenaar van het Bulgaarse topdomein Bessa Valley samen met de investeerder Karl-Heinz Hauptmann. Op mijn vraag waarom hij in Bulgarije een wijndomein begon, antwoordde von Neipperg heel simpel dat zijn Tsjechische moeder altijd van Bulgaarse wijn had gehouden. In 2001 werd de eerste 30ha aangelegd niet ver van Plovdiv. Momenteel beslaat het wijnbouwoppervlak 140ha (8ha bio) voor de jaarlijkse productie van 550.000 à 650.000 flessen en is er nog ruimte om verder uit te breiden. Sinds 2013 beschikt men op Bessa Valley over een positieve cash flow, aldus von Neipperg. Rond eind augustus tot begin september is men genoodzaakt om de wijngaarden gedurende vier tot vijf weken te irrigeren door middel van druppelirrigatie. Met een ervaren wijnmaker uit Bordeaux zoals Graaf von Neupperg, zal het je niet verbazen dat men op Bessa Valley vooral cabernet sauvignon, merlot, petit verdot maar ook syrah terugvindt. Recentelijk voegde men viognier, marsanne en rousanne toe aan het plantareaal zodat binnenkort ook de eerste witte wijn van de pers rolt. In 2004 werd voor het eerst weliswaar  kleine oogst binnengehaald. Vanaf 2005 was dat een volledige opbrengst. De Fransman Marc Dvorkin is de adviserende oenoloog en export verantwoordelijke ter plekke. Dat men hier goed weet hoe men wijn moet maken, bleek als nel uit wat we te proeven kregen. De rosé, Enira, slechts 5.000 flessen, gemaakt van 60% petit verdot en syrah was meteen een schot in de roos. Een rosé, type Provence, fijn en elegant met een mooie fruitintensiteit. Ook in de rode versie en de Reserva, beide 2011, werden heel erg gewaardeerd. De reserva lijkt op een fijne ribera del Duero waar het hout perfect gedoseerd wordt en de wijn nog evolutiepotentieel heeft. Enira Syrah 2011 is een krachtige wijn met veel zwart fruit. Alcohol domineert wat de inhoud. De Grande Cuvée 2011 komt er als beste uit en is dan ook het vlaggenschip van het domein. Nu nog te jong maar heerlijk. Een dag eerder proefden we toevallig met een paar collega’s de  2008 in restaurant Hebros in Antiek Plovdiv (een aanrader vanwege de wijnkaart met uitstekende Bulgaarse wijnen). Iedereen was er over eens, dit was een knappe wijn. In Bulgarije ligt de consumentenprijs van de Bessa Valley-wijnen tussen 6,50 euro en 30,00 euro. In België zijn ze op diverse plaatsen te koop. Zeker de moeite om uit te proberen!

Domaine Bessa Valley,Neipperg,stephan,canon-la-gaffeliere,bulgarije,bulgaria,wine,wijn,vin,bulgarieStephan von Neipperg (eigenaar van o.a. Château Canon-la-Gaffelière, Château Clos de l'Oratoire en La mondotte in Saint-Emilion Bordeauxvoor zijn wijngaard van Domaine Bessa Valley (©Vinama)

Orbelus (biologisch)
Orbelus staat voor de witte besneeuwde bergtoppen die men ziet vanaf het domein en was de oude naam van het Pirin gebergte. In 2009 begon men er wijn te maken en in 2013 werd op de heuvel de nieuwe kelder en proeflokaal gebouwd in de vorm van een half wijnvat. De constructie ligt op 20km van de Griekse grens. Op een hoogte tussen 210m en 270m werden 25ha wijngaarden aangelegd waarvan 85% bestemd voor rode druivenrassen. De productie telt 62.000 tot 80.000 flessen. De komende twee jaar wil men nog 5 tot 6ha extra aanplanten. Volgens mede-eigenaar Blagoy Roussev is Orbelus het eerste biologisch gecertifieerde wijndomein in Bulgarije. Orbelus maakt vijf rode wijnen met voornamelijk melnik 55 al dan niet geassembleerd met grenache, syrah en/of merlot. In 2017 zal men voor het eerst de witte assyrtikodruif oogsten. De wijnen die we proefden, waren kwalitatitief van een goed niveau zowel de rode, witte als rosé. Deze die het meest bekoorden, waren de fruitige rosé Paril 2015, stijl Provence, de zonder toegevoegde sulfiet rode Nitra 2015 met veel volume en een heerlijke sappigheid, en de Melnik 2012 met nog voldoende potentieel om te evolueren.

Orbelus,bulgarije,wijn,bulgaria,wine,melnikEigenaar Blagoy Roussev in de Orbelus kelder (©Vinama)

Villa Melnik
Nikola Zikatanov had een droom zoals zovelen van ons. Hij wou zijn eigen wijndomein beginnen. Gelukkig heeft hij goed verdiend in de financiële sector en heeft hij vandaag 30ha wijngaarden met melnik, melnik 55, mavrud, pinot noir, sangiovese, merlot, syrah, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, keratzuda, viognier, goed voor 150.000 flessen. Zijn dochter Militza is na haar studie in de U.S. teruggekomen en werkt als  verantwoordelijke voor de commerciële activiteiten van het familiebedrijf. De eerste aanplant gebeurde in 2005 op een zandbodem met kiezels en in 2007 werd voor het eerst geoogst. De capaciteit bedraagt 200.000 flessen. Momenteel worden 150.000 flessen geproduceerd. De kelder is in een rots uitgehouwen. De oogst gaat in de kelder via zwaartekracht. Er worden zo goed als geen pompen gebruikt wat de kwaliteit van de wijn favoriseert. De AplauZ Viognier sur lie 2015 is een mooie florale, smaakvolle en krachtige witte wijn. In 2015 heeft men ook een ‘Orange wine’ gemaakt. Het lijkt me eerder alsof men mee in de hype rond oranjewijnen wil gaan. Wat we proefden was niet representatief voor een ‘Orange wine’. De rode wijnen zijn correct gemaakt en zullen vast en zeker een groot publiek aanspreken maar missen naar mijn mening karakter.  Sommige hadden net wat teveel houtlagering gekregen.

villa,melnik,bulgarije,wijn,bulgaria,wine,Nikola,Zikatanov Villa Melnik (©Vinama)

Uva Nestum – “Wine and Spa”
Aan de rand van het Piringebergte op 180km van Sofia ligt het wijndomein en hotel-restaurant Uva Nestum, in maart van dit jaar geopend met 35 kamers en een wijnbar. De eerste aanplant dateert van 2005. Men produceert slechts 10.000 flessen, rosé en rood, die grotendeels in Bulgarije verkocht worden (rubin, syrah, merlot, caberne franc en cabernet sauvignon). Rubin, een kruising tussen nebbiolo en syrah (1962), werd de eerste oogst (2009). In de Spa van het hotel kan je genieten van wellnessbehandelingen op basis van produkten uit de wijngaard. Uva Nestum is een familiebedrijf met 80 werknemers. Van de slechts vier wijnen die er gemaakt worden, is de Uva Nestum 2013 met 70% cabernet franc en 30% merlot, en met een goed gedoseerde houtlagering, de elegante, ronde en kruidige versie, perfect op dronk.

IMG_1043.JPG

Rumelia Wine Cellar
In hartje Thracië, niet ver van Plovdiv richting Sofia, in de stad Panagyürishte, werd Rumelia opgericht in 2006. De wijnvelden liggen zo’n 20 km daarvandaan, allen in de regio van Thracië. The upper Thracian plain  maakt deel uit van het historische deel, en is de bakermat voor het wijn maken. De zone is hoofdzakelijk vlak. De wijngaarden zijn aangelegd op de heuvelachtige terreinen aan de voet van de Sredna Gora, het gebergte Rhodope en Sakar. Zanderige kleigronden favoriseren de aanplant van vooral merlot, cabernet sauvignon en mavrud. Hoewel rood dominant is, groeien er ook witte rassen. Groene oogst wordt toegepast om de opbrengst te limiteren. Druiven worden manueel geplukt en gekoeld in kratten vervoerd waar ze worden geselecteerd. Rode wijnen krijgen een houtrijping in Franse, Amerikaanse of Bulgaarse eikenvaten van 225 liter. Reservawijnen hebben een jaar vatrijping en grand reserva twee jaar. De Merul label herbergt de monocépagewijnen. We proefden drie wijnen waaronder Muscat Ottonel, een blanke gekleurde wijn met een uitgesproken geur van acacia en roos. De smaak is doortastend met typerende muskaataroma’s. Rood had duidelijk meer te bieden. Cabernet sauvignon is een elegante wijn met een intens aroma en een fijn smaakprofiel. Mavrud is het paradepaardje: robijnrode wijn met een rokerig aroma naast specerij en bosvruchten. De smaak toont een mooie balans tussen fruit, hout en tannine, een goede concentratie, tegelijk krachtig en zacht. Jammer genoeg bleek de taal hier een prangend probleem te zijn. Technische details zijn bijgevolg schaars.

Mavrud,1974,vinzavod,assenovgrad,bulgaria,wine,bulgarije,wijn

Château Burgozone
Met Burgozone komen we terecht in het noorden van Bulgarije vlak bij de Donau, een van de twee regio’s met een PGI (IGP) status . Côte de Danube is niet meteen de meest bevolkte regio met de meest dichte wijngaarden. Domeinen liggen verspreid en zijn eerder sporadisch. Niettemin heeft ieder huis zo zijn piepkleine productie meestal voor eigen gebruik. Er was een tijd dat de regio een enorme bloei kende. Wijn werd getransporteerd via de Donau naar de naburige landen. Ondermeer Rusland was een grote afnemer. Toen de export wegviel, trokken de mensen weg en werden de wijngaarden achtergelaten. De familie Marinova ging na een leven als diplomaten, op zoek naar een plek om kwaliteitswijn te maken. Dit bracht hen aan de Donau waar ze momenteel 100ha exploreren. De condities van de wijngaarden waren erbarmelijk. Wijnstokken waren verwilderd. Er zat niets anders op dan te starten van nul. Alles werd opnieuw aangelegd. Ook werd een gloednieuwe vinificatiekelder gebouwd met de mogelijkheid om uit te breiden tot hotel en restaurant. Château Burgozone genoemd naar een oud Romeins fort  heeft wijngaarden op de flanken van de zuidelijke oever van de Donau dat de grenst vormt met Roemenië. De hoogte varieert van 130 tot 180 meter boven zeeniveau. De diepe kalkstenen gronden zijn samen met een specifiek microklimaat (vroege lente en warme zomers en nazomers tot november) de troeven voor de productie van zowel witte als rode wijnen. De Iris 2014, een mix van 70% chardonnay met sauvignon blanc en viognier, toont zich met een briljante groengele kleur, een aroma van wit pitfruit, wat exotisch met een hint van honing, en een pure smaak waarin frisheid, molligheid en fruit mooi samenhangen en voor lengte zorgen.  Ook de monocépagewijnen, Sauvignon blanc, Viognier en Chardonnay, getuigen van puurheid met ieder hun specifieke kenmerken en een opmerkelijke frisheid. Opbrengsten zijn gelimiteerd en liggen tussen 20 tot 25hl/ha. Voor het eerst waagde de wijnmaker zich om een rosé te maken. De stijl is deze uit de Provence, pink gekleurd, fris, fruitig met krokant fruit, mooi strak in de mond met zoete kers en een fijne aciditeit. Verder maakt Burgozone wijn van cabernet sauvignon, pinot noir, marselan, syrah, merlot, egiodola en cabernet franc (mijn favoriete wijn). Rode wijnen hebben ragfijne zuren en een mooie vulling. Geen blockbusters maar elegante wijnen waarin frisheid primeert. De wijngaard is 9 jaar oud en het portfolio is ingedeeld in drie categoriën: wijn voor plaatselijke consumptie, primiumwijnen en de blends met de Iris Creation en de Philippe Collection. Van de totale productie is 50% bestemd voor de lokale markt en 50% wordt uitgevoerd.

villa,melnik,bulgarije,bulgaria,wijn,wine
Villa Melnik (©Vinama)

Château de Val
In schril contrast met Burgozone staat Château de Val, een klein wijndomein met een productie van 60.000 flessen, maar niet geïnteresseerd in export. Val Markov is een mythische figuur. Hij verliet Bulgarije te voet en kwam in Italië terecht op zoek naar werk. Uiteindelijk belandde hij in 1979 in LA waar hij gedurende 15 jaar Japanse auto’s verkocht. Later keerde hij terug naar Bulgarije waar hij de wijngaard van zijn grootouders overnam. Val Markov is meer een fantast dan een wijnmaker. Hij houdt van rock en rol en countrymuziek, en trouwde er de veel jongere zangeres Diana Aleksandrova. In 1998 startte Val met de productie van wijn. Wijnmaken is voor hem geen business maar cultuur. De wijn dient smakelijk te zijn bij iedere slok, delicieus en goed gemaakt. De unieke locatie in de Vidin regio (de Danube plain) reflecteert zich in wijnen met karakter en bewaarpotentieel. We proefden rode wijnen op basis van diverse rassen. Clairet reserve 2015 (vatstaal) is een mix van cabernet franc, merlot, petit verdot, syrah en gamza. Moeilijk te proeven wijn door de nog volop in gang zijnde gisting maar puur fruit en veel sap met mooie ondersteunende zuren.  Dezelfde blend maar in 2011 en met andere verhoudingen heeft een mooie structuur, een fris smaakprofiel en laat zich vlot drinken. De eikgelagerde versie  2011 (nog steeds op vat) heeft een mooie diepdonkere kleur en een geur van fijn hout, fruitig en jonge indrukken. Val omschrijft deze wijn als een Bulgarian girl in a French dress. In totaal verwerkt men op Château de Val 16 verschillende variëteiten met ondermeer saperavi een druif uit Georgia. Een blend uit 2008 met 10% van deze laatste variëteit toont zich mooi versmolten en geëvolueerd maar niet uitgeblust. Veel druiven worden bij de buren aangekocht. In 2007 legde hij een nieuwe eigen wijngaard aan met syrah en petit verdot. We eindigen de degustatie met een 2007 die je doet denken aan een châteauneuf-du-pape: mooie aciditeit, pittig, structuurvol met gedroogd en gekonfijt fruit, sappigheid en een finale van ceder en tabak.

bessa,valley,bulgaria,wine,bulgarije,wijn,neipperg,cellar Domaine Bessa Valley (©Vinama)

Borovitza winery
Mijnheer en mevrouw Terroir, zo noemt men Ognyan Tsvetanov en Adriana Srebinova, wijnmakers op Borovitza. De wijngaard ligt op de heuvels op rode zandsteenbodems, rijk aan mineralen, in het dorp Gradetz, zowat 50km van de wijnkelder en in de nabijheid van de Donau op de grens met Roemenië en Servië. Het grootste deel ligt rond het dorp Borovitza zelf waar het domein 7,5ha eigen wijnvelden bezit. Tijdens het communistisch regime werkte Ognyan als microbioloog aan het nationaal onderzoeksinstituut in Sofia. Hij spendeerde ook wat tijd in California en verrijkte op die manier zijn visie. Ognyan maakte de eerste ‘terroir’ wijn van Bulgarije, Sensum, en later de inmiddels wereldberoemde DUX 2006. Tot groot verdriet van het hele team is Ognyan recent overleden aan een hartaanval.  Op Borovitza verbouwt men eigen wijngaarden, maar ondersteunt men ook lokale kwekers. Zij bieden de telers een hoge prijs voor hun oogst. Op die manier kunnen de boeren zich concentreren op wat echt belangrijk is: de kwaliteit van de druiven.  De regio staat bekend om zijn bizarre rotsformaties. Dit beeld vind je terug in de prachtige tuin met zicht op de Balkan. We proefden een tiental wijnen van een goed niveau, plezierig en sappig, elegant en rasecht. Zowel wit, rood als mousserende wijnen zitten in het uitgebreide gamma. Een uitgebreide reeks druivenrassen worden gemixt en zorgen voor diverse wijnen. Naast merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah en pinot noir voor rood en chardonnay, sauvignon blanc, muskaat, viognier, roussanne en marsanne staan ook inheemse druiven op het lijstje zoals gamza, morio muskat, en de gerogische rkatziteli, ruim aangeplant in Bulgarije. De proeverij eindigde verrassend met twee oranjewijnen, eentje op basis van chardonnay en een op basis van sauvignon blanc en muskat.  Volgens Adriana is dit enkel mogelijk met de oogst van één bepaalde wijngaard. De druiven worden direct geperst en het sap ziet er fel oranje uit. Dit is de reden waarom deze wijnen ‘oranje wijnen’ genoemd worden, aldus Adriana….neemt men hier niet een loopje met het proces? Had hier wel wat meer willen over weten. Een volgende keer…

(bessa,valley,wine,wijn,bulgarije,bulgaria,neipperg,(©Vinama)


De toekomst
Ligt hem vooral in de gedrevenheid en de motivatie van de mensen die we tegengekomen zijn op deze tocht naar enkele wijndomeinen. Men wil ten allen prijs bij de betere horen en de Bulgaarse wijn naar een hoger niveau tillen. De bezochte domeinen, al zijn dat er maar enkele van het steeds groeiende aantal, zijn hier alvast een voorbeeld van. Zij tonen aan dat er meer potentieel in Bulgaarse wijn schuilt dan de simpele bulkwijn die massaal werd geëxporteerd wat uiteindelijk catastrofaal werd voor het imago van Bulgarije. De toekomst zal dit ongetwijfeld uitwijzen.  De nu nog jonge wijnstokken zullen op termijn steeds betere kwaliteit leveren en wanneer dan nog een eigen identiteit wordt gerealiseerd door het gebruik van autochtone rassen, wordt Bulgarije een wijnland met een genereuze en fascinerende diversiteit. Valleien en vlaktes tussen bergen, rivieren, heuvels, en de zee zullen wonderlijke wijnen herbergen. Voeg daarbij de groeiende investeringen in wijnbouw, onderzoek en ontwikkeling. Dit alles zal van Bulgarije een herboren land maken met een mooie toekomst.


Dit artikel is geschreven door Olaf Leenders en Simonne Wellekens voor het tijdschrift 'Ken Wijn Magazine'.  

23:11 Gepost door Vinama in Wijn regio, Wijndomein bezocht | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print