02 augustus 2015

Interview met Xavier Leclerc, wijnaankoper van Auchan in Roncq en jurylid bij Concours Mondial de Bruxelles

auchan,roncq,xavier,leclerq,carrefour,foire aux vins,wijnfestival,
Xavier Leclerc (©Vinama)

Xavier Leclerc is sinds zestien jaar de 'caviste' van Auchan in Roncq (1800 wijn referenties). Een hypermarkt net over de grens in Noord Frankrijk die druk bezocht wordt door Belgen en dan vooral tijdens het wijnfestival in september. Geboren in Roubaix in 1968 ging Xavier als twaalfjarige op vakantie bij familie, wijnmakers in de Languedoc, waar hij van wijn aangelengd met water mocht nippen. Vanaf veertien jaar zat de microbe om ooit iets met wijn te doen eigenlijk al in hem. Via een landbouwstudie met specialisatie in de bloemen- en plantkunde is hij terechtgekomen in de gewasbescherming en heeft hij o.a. gewerkt voor Monsanto. Na zeven jaar kwam hij tot de conclusie dat het werk toch niet helemaal zijn ding was. Zijn voorliefde lag bij wijn, koken, reizen, nieuwe dingen ontdekken en vooral samen delen. In 1987 heeft hij de stap genomen naar de wijn en is hij bij Auchan Roncq begonnen in de wijnafdeling.  Sinds 2006 is Xavier ook jurylid van het Concours Mondial de Bruxelles waar hij persoonlijk veel waarde hecht aan het ontmoeten van mensen van over de hele wereld die allemaal dezelfde passie hebben namelijk wijn en dit graag met elkaar willen delen. Er zijn veel grote namen uit de wijnwereld aanwezig op dit concours en dat wil al wat zeggen. Ze komen graag naar Concours Mondial de Bruxelles. Daarnaast is het kiezen van wijnen die een medaille verdienen ook belangrijk als leidraad voor de eindconsument.

Olaf Leenders (OL): Je doet als jurylid mee in meerdere wijn concoursen. Is er een verschil tussen de concoursen in Frankrijk en het Concours Mondial de Bruxelles?

Xavier Lecrerc (XL): Er is een enorm groot verschil. Een Belg wil graag nieuwe wijnen ontdekken. Er is een wijncultuur qua drinken die misschien wel superieur is aan die van de meerderheid van de Fransen en ik schaam me er niet voor om dit te zeggen als Fransman. De Fransen kunnen nog wel eens wat chauvinistisch zijn en zeker in bepaalde wijnregio's.

De organisatie is ook ongelooflijk van het Concours Mondial de Bruxelles want vergeet niet dat er 8.000 wijnen op drie dagen blind geproefd moeten worden door 300 internationale proevers en dit allemaal op de juiste volgorde en dezelfde correcte temperatuur. En dat alles ook nog eens ieder jaar op een andere locatie, zoals de vorige jaren in Bratislava, Portugal en in Luxemburg.

OL: Wat betekent een medaille wijn van Concours Mondial de Bruxelles voor een hypermarkt zoals Auchan?

XL: Een fles wijn op het schap met een medaille verkoopt tien tot twintig keer meer dan zonder medaille. Als een klant moet kiezen tussen een wijn met of zonder medaille, uit dezelfde herkomstbenaming en in dezelfde prijs categorie dan is de keuze snel gemaakt. Een klant die een fles wijn wil kopen moet altijd gerustgesteld worden omdat de grote meerderheid onzeker is als ze een wijn keuze moeten maken. Een medaille van Concours Mondial de Bruxelles op de fles helpt hen hierbij.Neem bijvoorbeeldJean Yves Bechet van château Fougas Maldoror die ik sinds 1998 in mijn assortiment heb. Om een Côtes de Bourg, een herkomstbenaming die niet heel bekend is, rond 12,00 Euro te verkopen is geen vanzelfsprekendheid maar met de grote gouden medaille van 2012 verkoop ik als caviste zijn wijn een stuk gemakkelijker. Zijn wijnen zijn kwalitatief heel goed en het is iemand die continue in de wijngaard zit om daar een zo hoog mogelijke kwaliteit na te streven. Helaas zijn er ook wijnboeren die uit wanhoop hun wijn opsturen naar een concours omdat ze niet verkocht krijgen in de hoop dat ze een medaille winnen en alsnog hun wijn verkopen. Uiteraard als de wijn niet goed genoeg is krijgt hij ook van mij geen medaille. En dan zijn er nog de wijnboeren die hun wijn nooit laten deelnemen aan een concours omdat ze vinden dat hun wijn zeer goed is en ze niet vergeleken willen worden met wijnen uit andere landen.

auchan,roncq,leclerq,carrefour,foire aux vins,wijnfestival
Foire aux Vins - Wijnfestival in Auchan Roncq (©Vinama)

OL: Welke wijnen doen het momenteel goed in Auchan Roncq?

XL: Bordeaux is en blijft de belangrijkste regio qua verkoop. Daarna volgt de Rhône die de Languedoc is gepasseerd waarna Bourgogne en Beaujolais. Als we specifiek naar de goedkopere wijnen kijken is Languedoc de koploper.  

OL: Wat is de meest ondergewaardeerde wijnregio volgens Xavier Leclerq?

Er zijn er zoveel. Als ik naar Frankrijk kijk dan is eigenlijk alles behalve de grote namen uit Bordeaux, Bourgogne en de Rhône ondergewaardeerd. Buiten Frankrijk denk ik aan Zwitserland maar de wijnen kunnen soms wat prijzig zijn, Duitsland waar ze fantastische witte wijnen maken waar weinig over gesproken worden. 

OL: Zie je een verandering in het koopgedrag van de klant in de zestien jaar dat je bij Auchan Roncq werkt?

XL: Destijds was de klant niet zo geïnteresseerd in wijn zoals nu. Men kocht wijn gewoon omdat er iedere dag wijn gedronken werd zonder daar verder bij na te denken. Vervolgens kwam er interesse in de wijnen die in ‘Primeur’ verkocht worden en nog later de interesse in wijn die we tegenwoordig als speculatieve wijnen bestempelen. Ook zijn er ondertussen over wijnbars geopend waardoor meer en meer in plaats van een Pastis een glas wijn wordt gedronken als aperitief. De jongere generatie wijnliefhebbers staat ook veel meer open voor nieuwe ontdekkingen dan zoals zestien jaar geleden. Er is tegenwoordig bij de consument veel meer focus op de kwaliteit van de wijn dan op de prijs zoals dat vroeg was.

OL: Hoe rijm je die laatste opmerking met het feit dat in onze maatschappij steeds meer focus ligt op de allerlaagste prijs kijkende naar de low-cost luchtvaartmaatschappijen, witte supermarkt producten, zoek machines op het internet die prijzen van producten vergelijken.....?

XL: Wijn is plezier en het aankoopgedrag van de klant is daardoor anders. Ik verkoop wijn uit Côtes de Bourg vanaf 3,50 Euro tot 20,00 Euro. Allemaal uit dezelfde herkomstbenaming en het is allemaal wijn. Echter ik verkoop meer wijn uit deze streek rond de 7,00 Euro dan die van 3,50 Euro. Daarom zeg ik dat de klant van vandaag de prijs niet op de voorgrond schuift vanaf het moment dat je hem een kwaliteitswijn aanbied. Mijn gemiddelde prijs per fles tijdens de 'Foire aux vins' ligt echter nog wel tussen de vier en vijf Euro. Gedurende die drie weken verkoop ik 1.000.000 flessen enkel in Auchan Roncq uit een assortiment van 1000 wijnen waarvan er 500 door mij persoonlijk zijn aangekocht en 500 die van de landelijke Auchan groep komen. Als we willen dat de klant meer gaat betalen voor een fles wijn moet de kwaliteit ook wel volgen.  Qua prijs in de winkel respecteer ik altijd de prijs die de wijnmaker zelf vraagt op het domein. Ik zal dezelfde prijs aanhouden of zelfs wat hoger. Ik ga er niet onder zitten. 

OL:Welke wijn ligt er in je kelder thuis?

XL: Van alles. Ik heb geen enorme grote kelder want ik drink de wijn. Er liggen een 800 flessen met een prijsvork van onder de 4,00 Euro tot 300,00 Euro. Dat is niet noodzakelijk de prijs die ik er voor betaald heb op dat moment want in principe betaal ik niet meer dan 150,00 Euro voor een fles alhoewel ik enkele uitzonderingen heb gemaakt voor sommige zeer grote wijnen. Ik heb meer plezier in het ontdekken van nieuwe dingen zoals de aligoté van Coche-Bizouard die ik sinds twee jaar in mijn assortiment heb. Het is nog heel goed mogelijk om lekkere wijnen te ontdekken tussen de 6,00 en 10,00 Euro.

Met grote wijnen kan het nog wel eens gaan zoals met een film. Er komt een nieuwe film uit waar iedereen over praat. Jij werkt de hele week, geen tijd om te gaan kijken en iedere dag is er een vriend die de film gezien heeft en je verteld hoe fantastisch hij wel niet is. In het weekend ga je zelf de film kijken maar je hebt er al zoveel over gehoord dat er geen verrassing meer voor je is en je blijft op je honger zitten. Met wijn is het hetzelfde. Ik heb het geluk om aardig wat grote wijnen te hebben geproefd waaronder meerdere jaargangen Petrus, waarvan de 1998 een schitterende ervaring was maar ik heb ook ontgoochelingen gehad. De droom van een vriend van me was om ooit eens een Petrus te proeven dus heb ik hem eens verrast door een 1998 open te trekken. Ik had hem echter zoveel over deze wijn verteld en hij had verwacht om precies dat te ontdekken wat ik verteld had maar bij het proeven van de wijn was hij toch wat teleurgesteld. Ik ben trouwens fan van Chateau Eglise-Clinet uit Pomerol. De 2007 heeft me compleet versteld doen staan.

auchan,roncq,leclerq,carrefour,foire aux vins,wijnfestival
Xavier Leclerc jurylid bij Concours Mondial de Bruxelles (©Vinama)

OL: Wat vindt je van natuurlijke wijnen in de supermarkt?

XL: Zoals er vandaag natuurlijke wijn gemaakt wordt ben ik er tegen. Ik heb vaak het idee dat men fouten wel accepteert in natuurlijke wijnen die men niet accepteert in ‘gewone’ wijnen. Van de tien natuurlijke wijnen die ik proef zijn er maar twee zonder fouten. Ik ben al mooie bio-dynamische wijnen tegengekomen maar als een wijnmaker van een biodynamisch domein niet twee keer zo hard werkt als een gewoon domein dan haalt zijn wijn het kwalitatief niet. Kijk naar Château Pontet-Canet (Pauillac) dat is toch top wat ze daar maken maar een fles kost geen 25,00 Euro meer zoals vroeger maar tegen de 100,00 Euro. Château Fieuzal  (Pessac-Léognan) was de eerste in Bordeaux om betonnen cuves in ei vorm te gebruiken voor de vinificatie. Hun witte wijn heb ik blind geproefd zowel gemaakt op de klassieke manier als met de eivormige betonnen vaten. De wijn van het ei was veel fruitiger, veel meer finesse en was preciezer. Trouwens de 'lutte raisonnée' van tegenwoordig gebruikt al zoveel minder pesticiden, herbiciden dan vroeger en ik kan het weten want ik heb vroeger in die sector gewerkt.

 OL: Als laatste vraag, welke wijn zou jij graag ooit nog eens willen proeven?

XL: Eén specifieke wijn niet echt. Ik heb al zoveel mogen proeven in mijn leven Domaine Romanée-Conti , Montrachet, etc.....  Ik heb eens samen met Robert Parker de jaargang 2009 geproefd op Château Cos d'Estourel (Saint-Estephe) die hij toen 100 punten gaf en ik 98 want als ik 100 zou geven zou dat betekenen dat ik de ultieme wijn heb gevonden en ik weet niet of die bestaat. Nooit geeft ik 100 punten. Mijn droom is dat ik bijvoorbeeld morgen een wijn proef die ik niet ken en waarvan ik zeg 'dat is het beste wat ik ooit geproefd heb'. Neem bijvoorbeeld een grote Vintage Port of een mooie Bourgogne, daar wordt ik blij van. 
Wijn is elkaar leren kennen, het delen van dezelfde passie en zin hebben om te ontdekken. Het overdragen van het plezier in wijn, van de kennis en de cultuur want wijn maakt integraal deel uit van onze cultuur.