15 februari 2015

Clos des Papes, de Bourgogne van Châteauneuf-du-Pape

DSC_0098.JPG
Clos des Papes (© Vinama)

Toen Paul-Vincent Avril, de eigenaar van Clos des Papes, voor me zijn kelder in liep en we hartelijk onze eerste woorden uitwisselden voelde ik het meteen al, dit zou wel eens een memorabel bezoek kunnen worden. Paul-Vincent Avril heeft vijf jaar in Bourgogne gewoond en hij heeft daar zijn oenologie studies doorlopen, net zoals zijn inmiddels overleden vader. Bourgogne is voor hem dan ook de school van de finesse, iets wat in de wijnen van Clos des Papes terug te vinden is. In 1987 heeft hij op het ouderlijk domein de vinificatie van zijn vader overgenomen. 

Geen speciale Cuvée
‘80% van de kwaliteit van de wijn wordt hier buiten in de wijngaard gemaakt’, begint Paul-Vincent Avril. Grenache op een zandbodem geeft finesse en elegantie in de wijn. Mourvèdre houdt niet van zand maar heeft graag een vochtige klei-bodem. De typische grote keien in de wijn- gaard (galets) slaan de warmte van de zon op en geven ze langzaam af aan de druiven. Het resultaat is meer suiker in de druif en dus krachtigere wijnen. ’s Nachts zorgen deze kei- en ook nog voor afgifte van warmte waardoor de fenolische rijpheid (pitten en schil) sneller bereikt wordt. De galets liggen trouwens niet alleen zichtbaar bovenop de grond maar zit- ten ook in de grond. Samen met Beaucastel is Clos des Papes één van de domeinen met een hoog mourvèdregehalte in de wijn, wat het bewaren van de wijn op langere termijn ten goede komt. Paul-Vincent Avril: “Complexiteit in de wijn bereiken we door het assembleren van de verschillende terroirs en druivenrassen. Dat is ook de reden dat ik geen speciale cuvée maak zoals veel wijnmakers hier in de streek. Ik maak één enkele Châteauneuf-du-Pape want de totale assemblage van al mijn wijngaarden geeft roussanne het mooiste eindresultaat.”

In wit geven roussanne en grenache blanc de vettigheid, kracht en rondeur in de wijn. Clairette zorgt voor de kracht en de rondeur. Picpoul en bourboulenc zorgen voor de frisheid en aciditeit.

Biologisch gecertifieerd
Hoe zit het met het alcoholgehalte in de wijnen van Châteauneuf-du-Pape?
“Pinot noir is al rijp bij 12,5%. Bij ons moet grenache 14 à 14,5% halen wil hij rijp zijn. Mourvèdre en syrah iets lager tussen de 13,5- 13,8%. Het is de taak van de wijnmaker om te balanceren met de juiste rijpheid zonder naar het overrijpe stadium te gaan. Een voordeel is dat we vierentwintig verschillende wijngaarden hebben die niet allemaal op hetzelfde mo- ment rijp zijn; er is dus minder haast om alles tegelijk te oogsten. Mijn vroegrijpe grenache assembleer ik met syrah, mijn later rijpende grenache met mourvèdre.”

Sinds 2009 is Clos des Papes biologisch gecertificeerd. Iedere twee jaar wordt er een bodemanalyse gedaan. Indien nodig wordt overgegaan tot een groene oogst einde juli. Tijdens de oogst selecteert Paul-Vincent Avril zeer streng: hij staat zelf aan de sorteertafel als de druiven binnenkomen. De pluk duurt drie weken en is volledig met de hand. De cuverie is gebaseerd op zwaartekracht zodat de druiven en later de most het niet te zwaar te verduren krijgen. Sinds 1991 wordt alles ontrist om droge en harde tannine te vermij- den want om een goede kwaliteit steeltjes te krijgen heb je 35mm regen nodig zowel in juli als in augustus; dit haalt men niet meer met de warme, droge zomers van tegenwoordig. Klassieke temperatuurgecontroleerde vinificatie, geen pigeage, geen délestage maar wel remontage tweemaal per dag. Maceratie van één maand voor wat extra extractie. Na het persen gaat de wijn op roestvrijstalen vaten voor het neerslaan van wijnsteenzuur en wordt hij geklaard met biologische eieren. Pas in maart volgend op de oogst gaat de rode Châteauneuf-du-Pape naar grote gebruikte foeders voor ongeveer 12 maanden; er is dus geen enkel contact met nieuw hout (enkel de rode Vin de France krijgt 33% nieuw hout). De grote foeders worden gebruikt voor de micro-zuurstofinwerking. Omdat de wijn ‘schoon’ de foeders in gaat wordt er geen soutirage toegepast. Dit zorgt ervoor dat er meer CO2-vorming in de vaten optreedt wat de wijn fris houdt gedurende de lagering, waardoor er minder sulfiet gebruikt hoeft te worden. De finale assemblage gebeurt twee maanden voor de botteling.

clos des papes, paul avril,chateauneuf-du-pape,grenacheChâteauneuf-du-Pape (© Vinama)

Fenolische rijpheid
Na ongeveer twee jaar op fles sluit de wijn zich en dan moet men er vijf tot zes jaar afblijven naar gelang het jaartal volgens Paul-Vincent Avril. “In 2003, het jaar van de ‘canicule’, wa- ren veel domeinen rondom mij op 28 augustus er al klaar mee, maar wij zijn maar op 1 september mee begonnen. Je moet namelijk niet alleen afgaan op het suikergehalte maar ook op de fenolische rijpheid, de schil en de pitten.”

In 2013 had de grenache veel last van coulure; het rendement is slechts rond de 18hl/ ha tegen normaal een gemiddelde (over 25 jaar) van 24hl/ha met 3300 wijnstokken per ha. De laatste zes jaren werden ongeveer 60- 70.000 flessen gebotteld i.p.v. 100.000.

Samen gegist
De verschillende druivenrassen voor de witte wijnen worden samen gegist. Eerst start de gisting van de grenache blanc, na drie dagen wordt de clairette en rousanne er aan toege- voegd en na nog eens drie dagen komen de bourboulenc en clairette erbij. Dit geeft een veel beter eindresultaat dan alles apart vinifiëren en daarna assembleren. De witte wijn ondergaat geen malolactische gisting en blijft op zijn bezinksel liggen tot de botteling in maart. 

Naast de châteauneuf-du-pape wordt er ook nog een tafelwijn gemaakt, een Vin de France. Aangezien Le Petit vin d’Avril, Vin de France, verkocht wordt tussen januari-maart en de Châteauneuf-du-Pape pas vanaf april, is de cash-flow die Le petit vin d’Avril genereert, van harte welkom. De huidige prijs voor de mooiste terroirs van Châteauneuf-du-Pape is 450.000 euro per hectare. Vergelijk dat met de 500.000 euro in Cornas en 1.000.000 euro in Hermitage en Côte-Rotie; dan is Châteauneuf-du-Pape nog relatief interessant als investering. Zo heeft o.a. Cazes van Lynch Bages in Pauillac een domein in Châteauneuf-du-Pape, namelijk Domaine des Sénéchaux.

Assemblages Clos des papes 2012 en de invloed van de verschillende druivenrassen
Paul-Vincent Avril maakt eerst een viertal rode assemblages die op foeders verblijven en na twaalf maanden allemaal definitief samen geassembleerd worden. We proeven de verschillende assemblages van het vat.

De eerste assemblage heeft 80% grenache, 10% mourvèdre, 4% counoi- se, 3% syrah, 3% rest. Lichte kleur door het hoge percentage grenache, zeer toegankelijk, fruitig, zachte tannine en zeer elegant. Hij heeft 15,7% alcohol maar dat proef je niet.

De tweede assemblage heeft 70% grenache, 10% mourvèdre, 20% syrah. De syrah zorgt voor de intensere kleur bij deze assemblage. De syrah domineert compleet de grenache, alhoewel deze druif slechts 20% van de totale assemblage vertegenwoordigt. Kruidig karakter, meer materie en ook meer en hardere tannine. Hoe meer syrah er in de assemblage is, des te meer finesse er verloren gaat volgens Paul-Vincent Avril. Daarom komt er maar maximaal 10% syrah in de finale assemblage. Syrah en mourvèdre zijn wel belangrijk om de frisheid van de wijn te behouden bij veroudering.

De derde assemblage heeft geen syrah maar 55% grenache, 40% mourvèdre, 5% counoise (lijkt op mourvèdre). Elegante neus, in de mond meer concentratie dan de andere assemblages, fijne maar goed aanwezi- ge tannine en ook zeer elegant.

De vierde assemblage is zoals de finale assemblage namelijk 65% gren- ache, 20% mourvèdre, 10% syrah, 5% rest o.a. vaccarèse, counoise. Gesloten neus, wat reductie. In de mond meer volume met strakke, jonge tannine met een mooie frisheid en lengte.

De 2012 komt kwalitatief zeer dicht bij het schitterende 2010, misschien iets minder concentratie maar wel fijner en met hetzelfde verouderings- potentieel. 

Feiten over Clos des Papes
AOP châteauneuf-du-pape: 31 ha rood (85.000 flessen), 4 ha wit (12.000 flessen)

Rood: 65% grenache, 20% mourvèdre, 10% syrah, 5% vaccarèse, counoise, cinsault, terret noir, muscardin. De wijnstokken zijn 55 jaar oud
ontristing sinds 1991, geen filtering, 15 maand lagering op oude houten foeders en op 3 jaar oude barriques.

Wit: 20% grenache blanc, 20% clairette, 20% roussanne, 20% picpoul, 20% bourboulenc. De wijnstokken zijn 20-35 jaar oud
6 maand lagering op inox, geen malo- lactische gisting, geen houtlagering

Cuvée le petit vin d’avril, Vin de france: 
5ha, rood en wit, (17.000 flessen). 

clos des papes, paul avril, grenache,chateauneuf-du-pape,
Links Olaf Leenders, rechts Paul-Vincent Avril

Proefnotities:
Le petit vin d’Avril rouge, Vin de France grenache, mourvèdre, carignan maar ook merlot, cabernet sauvig- non en marselan. Marselan is een kruising tussen grenache en ca- bernet sauvignon. Assemblage van twee jaargangen namelijk 2/3 van de laatste oogst met 1/3 van het jaar voordien. zeer fruitig, sappig, wat materie, kruidigheid en medium tannine. Kan zeker nog vijf tot zeven jaar mee volgens Paul-vincent Avril.

Le petit vin d’Avril blanc, Vin de France (3.000 flessen)
99% marsanne, 1% chardonnay. evenwichtige, aromatische, ronde wijn met rijp geel fruit. 1.500 fes- sen gaan naar zijn schoonzoon in het Kelly resort hotel in ierland, wiens wijnkaart overigens samen met Paul-vincent Avril gemaakt is.

Châteauneuf-du-Pape 2011 rood
in mei 2013 gebotteld, 18/hl per ha. een jaar met een blokkage tijdens de verkleuring van de druiven: 30% van de druiventrossen heeft men moeten wegknippen omdat ze niet rood werden. een zeer toegankelijke wijn, heerlijk rood fruit, kirsch en veel finesse. Wat alcohol in de af- dronk. Kwalitatief iets minder dan de jaren 2010, 2009, 2006 en 2005 maar beter dan 2008.

Châteauneuf-du-Pape 2010 rood
in de neus wat gesloten. in de mond veel materie en rijpe tannine, een rijke geconcentreerde wijn met een groot potentieel. de wijn begint zich nu te sluiten volgens Paul-vincent Avril. 2010 is een zeer groot be- waarjaar.

Châteauneuf-du-Pape 2006 rood
Net geopend domineert de kruidig- heid en de drop van de mourvèdre. dit is een wijn die gekaraffeerd moet worden want dan komt na één uur het fruit door de kruidigheid heen. een echte maaltijdwijn voor een mooi stuk lamsvlees. zeer groot verouderingspotentieel.

Châteauneuf-du-Pape 2004 rood
Schitterende, geparfumeerde neus, fuweelachtig. in de mond zeer elegant, fruitig, kirsch, mooie frisse zuren en super evenwichtig. Nu perfect op dronk met nog potentieel.

Châteauneuf-du-Pape 2000 rood
Wat meer grenachekarakter. Duidelijk evolutie in de neus met een licht animaal aroma. Minder elegant in de mond met een stevige tannine. hier moet duidelijk een gerecht tegenover staan. 2000 was een warm jaar, en dus een grenachejaar.

Châteauneuf-du-Pape 1999 rood
Pinoteert in de neus: de wijn heeft een dusdanig bourgognekarakter dat je hem blind als een Côte-de-Nuits zou typeren. 1999 is een mourvèdrejaar. Bosimpressies, rood fruit, mooie wijn die nog enkele jaren mee kan.

clos des papes, paul avril,chateauneuf-du-pape,grenache

Châteauneuf-du-Pape 2012 wit
Eerste week van maart gebotteld, geen malolactische gisting om de frisheid te bewaren. in de neus foraal, rijp geel fruit, kweepeer en anijs. in de mond ook rijp fruit, een volle ronde wijn met een frisse toets.geen aperitiefwijn maar geschikt bij ‘poulet de Bresse’ met een roomsaus.

Châteauneuf-du-Pape 2009 wit
Fijne neus, niet uitbundig, foraal. Iets te warm geserveerd (15°C), had twee graden minder mogen zijn. in de mond ook fijner en vooral gele rijpe appels, peren en abrikozen.

Châteauneuf-du-Pape 2007 wit
Evolutie in de neus, honingtoetsen, munt en een mooie fraîcheur. volle aanzet in de mond met frisse citrustoetsen.

Châteauneuf-du-Pape 2005 wit
Zeer rijp fruit in de neus, exotisch fruit zoals mango en ananas. Complexe neus. in de mond wat gesloten. rijp fruit met een frisse toets maar mist toch wat complexiteit in de mond.

Châteauneuf-du-Pape 2000 wit
Enorm complexe wijn. Mooie evolutie, fruitig, botertoetsen, vettig en rond maar wel met een zekere elegantie. Picpoul de pinet en bourboulenc brengen hier de frisheid. 

Paul-vincent Avril schenkt zijn rode Châteauneuf-du-Pape het liefst op 15- 16°C en één uur van te voren gekaraffeerd. zijn witte wijn serveert hij op 12-13°C.
'80% van de wijn van Clos des Papes wordt geëxporteerd naar 37 verschillende landen. in België is Clos des Papes onder andere te koop bij R&R en Young Charly. Er is ook mogelijkheid tot aankoop op het domein zelf. 

16:16 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.