27 juli 2013

De andere kant van de medaille van Bordeaux wijn

bordeaux,bordeaux superieur,grand cruKelder Château de Bonhoste (foto ©Vinama)

Naast de Grand Cru’s uit Bordeaux die in de media altijd in de ‘spotlight’ staan en alle aandacht naar zich toe trekken is er een hele wijnwereld waar we veel te weinig over spreken laat staan over schrijven. Het inderdaad vaak interessanter om te praten over die mooie Grand Cru uit bijvoorbeeld Margaux die je onlangs gedronken of gekocht hebt dan over een minder bekende Bordeaux wijn waar hoogst waarschijnlijk nog niemand van gehoord heeft?

De Grand Cru’s uit Bordeaux maken qua volume slechts een procent of drie uit van de totale wijn productie maar qua waarde meer dan twintig procent. Echter het overgrote gedeelte van de Bordeaux wijn namelijk 52% komt op de markt onder de generieke Bordeaux en Bordeaux Supérieur herkomstbenaming. Gemaakt door een groep wijnmakers waarvan vele gepassioneerd met hun vak bezig zijn en die met veel moeite uit de luwte van de Grand Cru wijnen proberen te komen.

Afgelopen maand heb ik een stuk of éénentwintig  van deze ‘gewone’ Bordeaux domeinen bezocht. Van kleine familie domeinen tot zeer grote ondernemingen. Ik heb veel mensen ontmoet die iedere dag streven om een zo goed mogelijke wijn aan de consument aan te bieden voor een prijs die de markt kan dragen. Dit is een belangrijke nuance want ben ik wijnmakers tegengekomen die zeiden dat ze kwalitatief zeker betere wijnen zouden kunnen maken maar dat het meer investeringen zou vragen of een lager rendement waardoor de prijs van een fles wijn dusdanig omhoog zou gaan dat ze bang zijn dat ze met de flessen zouden blijven zitten. De verkoopsprijs van deze wijnen aan de handel ligt ongeveer tussen de 2,00 tot 5,00 Euro met een kleine winstmarge en dus wordt er hier onderhandeld tot de laatste eurocent. Wil je hier wat mee verdienen moet je dus wel een bepaald volume wijn maken. Voor de wijnboeren die ik sprak die minder dan 10ha wijngaarden bezitten was het  duidelijk zwaar om met zo min mogelijk personeel (=extra kosten) al het werk gedaan te krijgen en er ook nog iets aan te verdienen. Niet voor niets zien we in veel wijnstreken en ook in Bordeaux dat er steeds meer kleinere wijndomeinen worden overgenomen door de grotere. Zo zijn er vandaag 7.500 wijndomeinen in Bordeaux, rond 1980 waren dit er nog 20.000.

Als er vier zaken zijn die ik van mijn reis mee heb teruggenomen dan zijn dat:

1)     Er waait een nieuwe wind in Bordeaux

Er is een nieuwe jonge generatie wijnmakers die het roer overneemt van hun ouders. Enthousiaste zonen en dochters die met nieuwe ideeën het domein verder zetten. Zoals Thomas Le Grix de la Salle van Château Grand Verdus en Xavier Millade van Château Recougne die beide een enorme gedrevenheid laten zien en het potentieel van hun ouderlijk domein nog verder doen stijgen.

bordeaux,bordeaux superieur,grand cru, recougne, châteauXavier Millade van Château Recougne (foto ©Vinama)

 2)  Bordeaux AOP en Bordeaux Supérieur AOP kan ook verouderen
Ja, wie had gedacht dat je een wijn van zeg  8,00 Euro ook tien jaar weg kan leggen om daarna fantastisch in het glas te schitteren? Wij leggen ze in België niet zo lang weg maar in Bordeaux doen het wel en ze hebben groot gelijk. Het zal zeker niet voor ieder domein van toepassing zijn maar nog nooit had ik zo’n mooie oude Bordeaux Supérieur AOP geproefd als de Grande Reserve 2001 van Le Grand Verdus. Ook bij Chateau Vilatte van Stefaan Massart heb ik mooie ‘oudjes’ van Bordeaux Supérieur geproefd.

3) Clairet Forever!
De typische donkere rosé uit Bordeaux aan een zacht prijsje had ik al in mijn hart opgenomen en tijdens deze reis heb ik drie domeinen gevonden die met hun Clairet kwalitatief met kop en schouders boven de rest uitsteken.

- Château Penin Clairet 2012 (7,90 Euro). Binnen het genre Clairet is dit het beste wat er te proeven is. Voor deze Clairet is een speciale wijngaard gereserveerd want volgens de wijnmaker Patrick iseen kleibodem het beste voor deze clairet want een kiezelbodem zou een te zware wijn geven en zou minder finesse in het fruit hebben. Dit is een rosé met ballen, veel fruit en een mooie structuur. De wijnmaker zelf drinkt hem het liefste bij een salade van gerookte eend of met een gesmolten geitekaasje.
- Châteay Lamothe du Barry, cuvee French Kiss 2011. Goed gemaakte Clairet. Structuur, fruit, lang, fris en sappig.
- Château du Parenchere Clairet 2012 (6.99 Euro bij Delhazewineworld)

Een Clairet is een rosé gemaakt van rode Bordeaux druiven, voornamelijk van merlot en cabernet sauvignon. De donkere kleur heeft hij door een langere weking van het druivensap met de schillen waar kleurpigmenten in zitten. Het is een rosé met karakter, kan zelfs lichte tannine bevatten en is uitermate geschikt voor bij de maaltijd.

bordeaux,bordeaux superieur,grand cru, clairet

4) Bordeaux wijn is ook betaalbaar voor ieder budget
Je hoeft niet altijd grote flappen uit je portemonnee te halen om van een glas Bordeaux wijn te genieten. Ook voor een schappelijke prijs is er goede kwaliteitswijn te vinden in alle kleuren. Enkele van mijn favorieten:

Wit (droog):
- Château Penin 2012, Gemaakt van zeer rijp geplukte druiven 85% sauvignon blanc, 15% semillion, 7 maanden houtlagering. Fris met houttoets, sauvignon blanc met al zijn citrus toetsten stuift uit het glas en mond. Een glas wit met karakter. Patrick Carteyron heeft hier iets heerlijks gemaakt.
- Château Bonhoste cuvée prestige 2012 (8,50 Euro op domein). 6 mnd houtlagering. In de neus vanille, hout, en pomplemousse. In de mond volume en structuur en het hour is meer versmolten in de mond dan in de neus. Mocht een ietsje meer aciditeit hebben. 
- Château d’Haurets 2012 van Vignobles Ducourt. Pomplemousse stuift uit het glas. Heerlijk fruitig en fris in de mond met ook hier de citrus toetsen. Sappig met een oppeppende zuurgraad die de ruggegraad vormt van de wijn zonder agressief te zijn. Interessante prijs/kwaliteit verhouding. Nu drinken.

Crémant:
- Remy Brique, Grande Réserve Brut

Rosé:
- Château Bonhoste 2012 (5,30 Euro op domein). Zeer goed gemaakte rosé, een fruit bom maar met elegantie. Lange afdronk. Ik wil nog een glas, gezien de prijs geef maar meteen een hele fles.
- Château de Bel 2012. Een 'must drink’ rosé. Een schitterende volle, fruitige, elegante en frisse rosé. Complex en lange afdronk. Niet als apreritief drinken maar eerder een gastronomische rosé voor aan tafel. Ongeëvenaarde prijs/kwaliteit.

Rood:
- Château Le Grand Verdus Génération 2010. 35% cabernet franc, 65% merlot. Rijp fruit, puur, elegant en sappig met medium tannine. Nog een glas graag.
- Château de Bel 2009, Bordeaux Supérieur. Olivier Cazenave maakt schitterende wijnen. Ietsje duurder dan de gemiddelde Bordeaux Supérieur maar dat zijn ze absoluut waard. Zijn rode wijnen zijn fruitig, elegant en geven vooral enorm veel drinkplezier. Geen harde tannine en onevenwichtige wijnen maar de perfectie in deze klasse.
- Château Ferret-Martet 2008

Met zijn 5.367 wijnproducenten, zeven appellaties (Bordeaux blanc, Bordeaux rouge, Bordeaux Supérieur blanc, Bordeaux Supérieur rouge, Bordeaux Rosé, Bordeaux Clairet en Bordeaux Crémant) en 57.617ha wijngaarden heeft Bordeaux en Bordeaux Supérieur eigenlijk veel meer te bieden dan we allemaal vermoeden.


(vrijwaring: deze reis was georganiseerd door Planète Bordeaux)

16:30 Gepost door Vinama in Bordeaux | Commentaren (3) | Tags: bordeaux, bordeaux superieur, grand cru |  Facebook | |  Print

19 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Bourg-d’Oisans naar Le Grand-Bornand

Chignin_6067_vigne-et-tour source communes com.jpg(Foto: Tasting Pleasure)

Via het bergachtige landschap van de Savoie komen de wielrenners vandaag weer een stukje dichter bij de eindstreep in Parijs. De Savoie bestaat uit hoge bergen die doorbroken worden door kloven en brede ravijnen. Het klimaat is zacht in de valleien en ruw in de bergen maar er is overal veel zon en dat is precies wat de wijngaarden nodig hebben. Deze staan dan ook op de zuidelijke berghellingen om zo veel mogelijk te kunnen profiteren van de zon.

De route van vandaag gaat dwars door het grootste en ook meest gereputeerde wijngebied van de Savoie namelijk ‘Cluse de Chambéry’. Hier worden voornamelijk droge witte wijnen gemaakt van de druif jacquère. Het bijzondere aan deze streek is dat er een zestal Cru’s zijn. Een cru is een klassificatie voor het beste wijngebied. Eén van die zes Cru’s is Chignin waar de wijngaarden op 300 à 400 meter hoogte zijn aangeplant en waar de allerbeste wijn van de jaquère druif vandaan komt. Het is een wijn die jong en dus meteen kan gedronken.  Ze zijn elegant, fruitig en fris, eigenlijk net zo als de zuivere berglucht en de kraakheldere meren in Chignin. Geniet vandaag van het mooie landschap tijdens de Tour en ik zou zeggen ‘Vins de Savoie’, santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')  

12:00 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

18 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Gap naar de Alpe-d’Huez

alpe d’huez(AP Photo/Laurent Cipriani)


Alpe-d'Huez, de mytische beklimming met de vele haarspeldbochten waar in de verste verte geen wijngaarden te bekennen zijn dus wat doe ik met mijn wijntip van vandaag? Dan maar op zoek naar een berglikeur of een andere sterke drank dacht ik maar ook hier is helemaal niks van te vinden op deze berg.

Of is door het grote aantal toeristen tijdens de beklimming van de Ronde van Frankrijk de officiële drank op deze berg misschien soms bier? Een frisse pint in de Franse zon terwijl men op het peleton wacht gaat er namelijk altijd wel in. Of zitten de toeschouwers misschien met hun glas Pastis op de wielrenners te wachten?

De klimpartij van 14km lang tot een hoogte van 1800 is een helse klus. De winnaar van vandaag zal zeker met zijn ploeggenoten een koel glas Champagne drinken maar als het aan mij ligt verdienen alle wielrenners die de Alpe d’Huez bedwingen een goed glas Champagne. Zo zijn er ook sporten waar men op het podium het ritueel heeft flessen Champagne leeg te spuiten. Ooit is dit begonnen in de autosport toen de Grand Prix Formule 1 in Reims plaatsvond en de winnaar een super grote fles Champagne kreeg van een plaatselijke producent.

De meest gedronken drank van de Alpe d’Huez zal ongetwijfeld water zijn want alleen al als er aan denk dat ik deze berg zou moeten op fietsen krijg ik al dorst. Santé!  

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')  

12:45 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: alpe d’huez |  Facebook | |  Print

17 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Embrun naar Chorges

We zitten vandaag in de bergen in een regio die Provence Alpes-Côte d’Azur. De etappe vindt grotendeels plaats rond het 29km lange stuwmeer Serre-Ponçon waar twee grote rivieren in samen komen. De dam is 124 meter hoog en meer dan een halve kilometer lang. Vijftig jaar geleden waren de wijnstokken in deze bergachtige regio hier bijna helemaal verdwenen maar vandaag zijn ze weer terug en word er vooral landwijn oftewel ‘Vin du Pays' gemaakt onder de naam ‘Hautes-Alpes’.

Het is niet ongebruikelijk om hier wijngaarden te zien op een hoogte van 600 meter. Er wordt in Frankrijk veel landwijn geproduceerd. Maar liefst 30%  van alle geproduceerde wijn in Frankrijk is landwijn. Binnenkort zul je de term ‘Vin du Pays’ trouwens niet meer op het etiket zien staan want die naam is nu vervangen door IGP, Indication Géographique Protégée en dit omdat er nieuwe Europese regels zijn.

De dichtsbijzijnde regio met kwaliteitswijn is in het zuidelijk gelegen department Alpes-de-Haute-Provence waar wijn gemaakt wordt met de herkomstbenaming Coteaux de Pierrevert. In dit kleine wijngebied worden wijnen van de druiven Grenache en syrah gemaakt waarvan de productie bijna in zijn geheel door de toeristen in de Alpen wordt opgedronken. Hopelijk vandaag weer een spannende etappe in dit prachtige landschap. Santé.

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty') 

vin du pays,igp,indication géographique protégée,coteaux de pierrevert
(foto ©Vinama)

 

16 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Vaison-la-Romaine naar Gap

Na een rustdag gaan de ploegen vanmiddag in de prachtige Vaucluse streek van de zuidelijke Rhône vertrekken. Vanuit het dorp Vaison-la-Romaine hebben ze zicht op de berg “Dentelles de Montmirail”. De wijngaarden op de flanken van deze berg produceren beroemde wijnen zoals die van Gigondas en Muscat de Beaume de Venise. Ook wordt er hier de Côtes-du-Rhône-Villages wijn gemaakt. 95 gemeenten mogen naast de regionale herkomstbenaming ook de term ‘villages’ toevoegen. Het verschil zit hem onder andere in het lagere rendement van de hoeveelheid druiven per ha voor ‘villages’ wijn. Je moet weten dat hoe minder minder rendement, des te beter de uiteindelijke wijn zal zijn.

rhôna,cairanne,vinsobres,rasteau,côtes-du-rhône,villages,vaucluse

In dit warme mediterrane klimaat worden karaktervolle, kruidige en krachtige rode wijnen gemaakt van de GSM druiven. Nee dit heeft niets met je telefoon te maken maar dit staat voor Grenache, Syrah en Mourvèdre. Dit zijn de typische rode druivenrassen van de zuidelijke Rhône streek. Met het warme klimaat, veel zon en de Mistral wind worden hier absoluut kwaliteitsdruiven geproduceerd.

Cairanne, Vinsobres en Rasteau zijn maar een paar van deze Côtes-du-Rhône-Villages wijnen die prijs/kwaliteit gezien zeer veel te bieden hebben. Santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')  

12 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Tours naar Saint-Amand-Montrond

loire,quincy,menetou-salon,sancerre,sauvignon-blanc

De etappe gaat vandaag door het oosten van de Loire streek en wel specifiek de wijnstreken Quincy en Menetou-Salon. Misschien zeggen deze namen je niets maar deze streken en dan vooral Menetou-Salon zijn goedkopere alternatieven voor de geprijsde witte Sancerre wijn die een stukje oostelijker in de Loire geproduceerd wordt. Allemaal worden ze gemaakt van dezelfde witte druif, de sauvignon blanc.

Typisch aan deze aromatische druif is zijn hoge zuurgraad die wijn structuur geeft en waardoor hij een fris karakter krijgt met toetsen van citrus, kruisbessen en ook wat aangename groene aroma’s zoals dat van buxus blaadjes. Soms ruikt wijn van sauvignon blanc ook wel eens een beetje naar ‘pipi de chat’ oftewel kattepis maar zeg dat liever niet in het bijzijn van de wijnmaker want niet iedereen kan dat waarderen.

Vanwege het fruitige karakter van de witte Menetou-Salon wijnen en de frisse zuren zijn het uitstekende partners voor gerechten met bijvoorbeeld schelpdieren maar gaat het ook zeer goed samen met een geitekaasje op een salade.

Dus onthoud de namen Quincy en Menetou-Salon en neem de volgende keer een flesje mee uit de winkel om zelf eens te proberen. Santé! 

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty') 

12:55 Gepost door Vinama | Commentaren (0) | Tags: loire, quincy, menetou-salon, sancerre, sauvignon-blanc |  Facebook | |  Print

11 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Fougères naar Tours

Vandaag komt de etappe in Tours aan gelegen aan de rivier de Loire in het district Tourraine. Tegen Tours op de hellingen van de rechteroever van de Loire ligt de wijnstreek Vouvray. Volgens de wijnboeren is dit de plaats waar het Atlantische zeeklimaat overgaat in een landklimaat. De witte druif die hier alles voor het zeggen heeft is de chenin blanc die ze hier ook wel ‘pineau de la Loire’ noemen. Chenin heeft onder andere aroma’s van appels, kweepeer en acacia honing.

Naar gelang de klimaatomstandigheden (die hier zeer onregelmatig zijn) worden met deze druif droge, halfdroge of zoete wijnen gemaakt. In een moeilijk jaar waarin de druiven niet goed kunnen rijpen maakt men er voornamelijk schuimwijn van zoals de crémant de Loire. In een zeer goed jaar maakt men dan vooral de zoetere wijnen. Gelukkig zetten meer en meer Vouvray producent op het etiket of het om een droge (sec) of zoete (moelleux)  wijn gaat maar nog niet iedereen doet dit dus wel oppassen als je een fles koopt. Vaak geeft het rugetiket achter op de fles ook uitkomst of het om een droge of zoete Vouvray gaat. De zoete Vouvray kan zeer goed oud worden en kan tientallen jaren bewaard worden.

Tours, Vouvray, Chenin, Loire
(bron foto Wineanorak) 

 Droge Vouvray gaat goed met een stukje kalfsvlees of kip en de zoete Vouvray bij past bij nagerechten met fruit zoals gegrild fruit op de BBQ.

Een fles Vouvray is gemakkelijk te vinden in de supermarkt of wijnhandel en de prijs ligt ongeveer tussen de 5,00 à 9,00 Euro.  Santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty') 

12:55 Gepost door Vinama | Commentaren (0) | Tags: tours, vouvray, chenin, loire |  Facebook | |  Print

10 juli 2013

"Wijntip" voor de Tour de France etappevan Avranches naar Mont-Saint-Michel

tour de france,calvados,cider,christian drouin

We zien vandaag appelbomen en geen druivenstokken langs de weg staan. Want de wielrenners rijden in de streek van de appelcider en Calvados. Calvados is een brandewijn gemaakt door distilllatie van cider die op zijn beurt wordt gemaakt van appels uit Normandië.

Die appels zijn speciaal bestemd voor Calvados en zijn niet lekker om te eten. Er worden vier verschillende appelfamilies gebruikt, de bittere variëteiten, zoet-bittere, zoete en de zure. Het sap hiervan wordt gemengd tot een uitgebalanceerde cider voordat het in de Alambic distillatieketels gaat.  Er zijn 18 kilo appels nodig voor het produceren van 1 liter Calvados.

Volgens de regelgeving moet Calvados minimaal 2 jaar op hout rijpen na de distillatie, voordat hij verkocht mag worden. Deze lagering op eikenhouten vaten geeft Calvados ook zijn kleur.

De betere Calvados ligt nog enkele jaren langer op vat. Zo zijn er verschillende categorieën Calvados naar gelang de lengte van lagering en des te langer de lagering des te beter de kwaliteit. Zo is er de XO of ‘Hors d’Age’ categorie die aangeeft dat de Calvados minimaal 6 jaar op hout is gerijpt. Ook wordt er millesimé Calvados gemaakt dus van één enkel jaartal. Eenmaal op fles evolueerd Calvados niet meer verder. Zie je ‘Calvados Domfrontais’ op het etiket staan dan is de Calvados  naast appels voor minstens 30% van peren gemaakt.

Ben je deze zomer in de buurt, bezoek dan eens de Calvados producent Christian Drouin voor een rondleiding maar vooral om nadien te gaan proeven van alle flessen vanaf 1939 tot 1992 die daar openstaan. Santé.  

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')
 

tour de france,calvados,cider,christian drouin

1976 Calvados, mijn absolute favoriet bij Christian Drouin (foto ©Vinama)

12:55 Gepost door Vinama | Commentaren (0) | Tags: tour de france, calvados, cider, christian drouin |  Facebook | |  Print

09 juli 2013

Wijntip voor deTour de France etappe van Saint-Gildas-des-Bois naar Saint-Malo

muscadet la foliette jean hervouet.jpgMuscadet druiven op domein La Foliette van Jean Hervouet

We zitten in de Loire streek vandaag en net onder de startplaats van de Tour vinden we de wijnstreek Muscadet. Een streek waar enkel witte wijn gemaakt wordt terwijl dit honderden jaren geleden wel anders was. Muscadet, een wijn gemaakt van de gelijknamige druif die vaak voor een zacht prijsje in de winkel te koop is. We zitten hier niet ver van de kust dus is er een fris en vochtig zeeklimaat. Helaas komt er ook af en toe wat hagel naar beneden waardoor de wijnranken en druiventrossen beschadigd kunnen worden.

Als er drie dingen zijn die je over Muscadet moet onthouden dan is dat als eerste dat de belangrijkste regio ‘Muscadet-Sèvre et Maine’ heet. Vernoemd naar de twee riviertjes die door deze streek stromen. Ten tweede dat je vaak de tekst ‘Sur Lie’ op een fles Muscadet tegenkomt wat betekend dat de wijn enkele maanden contact heeft gehad met het bezinksel van de wijngisting. Hierdoor behoudt de wijn zijn frisheid en krijgt hij meer smaak. En ten derde dat door de frisse zuren die Muscadet heeft, hij een ideale combinatie vormt met schaal en schelpdieren zoals garnalen, mosselen en oesters.

Alhoewel muscadet jong gedronken wordt weten maar weinig mensen dat kwalitatieve Muscadet ook kan verouderen. Zo dronk schonk een wijnboer, Jean Hervouet, mij onlangs er nog één van 10 jaar oud die de tand des tijds schitterend had doorstaan. Vive le Muscadet. Santé.

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty') 

12:55 Gepost door Vinama | Commentaren (0) | Tags: muscadet, sur lie, muscadet sevre et maine |  Facebook | |  Print

05 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Montpellier naar Albi

Vandaag vertrekken de renners uit Montpellier. We bevinden ons hier in de Languedoc regio en net boven Montpellier ligt de wijnstreek Pic-Saint-Loup. Een streek met heel veel zon en koele temperaturen ‘s nachts, optimaal voor rijpe en kwalitatieve druiven. Die druiven zijn voor 90% syrah, grenache en mourvèdre die we ook in de Rhône streek tegenkomen. Vandaag licht ik er één specifiek wijndomein uit.

Namelijk het domein Mas Thélème van Fabienne en Alain Bruguière in het dorpje Lauret.

In 1940 tijdens de tweede wereldoorlog zijn de achter- en grootouders van Fabienne samen met haar vader (die toen tien jaar was) tijdelijk gevlucht vanuit België naar het dorpje Lauret in Zuid-Frankrijk. In de jaren zeventig toen de hele familie al weer lang in België woonde vondt haar vader een fotoalbum terug uit die oorlogstijd. Hij besloot toen om op de terugweg van een vakantie in Spanje het dorpje op te zoeken waar ze destijds naar gevlucht waren. Eenmaal daadwerkelijk het dorp teruggevonden te hebben is de familie er later diverse malen op vakantie geweest. Vervolgens kocht de zus van Fabienne er een vakantiehuis waardoor Fabienne regelmatig in Lauret kwam en zodoende de Fransman Alain heeft ontmoet. In 1999 besluit ze zich permanent te vestigen in het dorpje Lauret bij Alain die inmiddels de man van haar leven was geworden en.

Sinds 2003 brengen ze de druiven niet meer naar de Cave cooperative maar zijn ze zelf wijn gaan maken en hebben ze zich gespecialiseerd in rode wijn. Ze hadden er namelijk genoeg van om het hele jaar keihard te werken om kwaliteitsdruiven te produceren die vervolgens in de Cave coopérative toch gemengd werden met die van andere wijnboeren waarvan er velen  er met hun pet naar gooide wat kwaliteit betrof. Ook het feit dat ze zelf geen direct eindresultaat van hun eigen druiven zagen frustreerde ze. Dan maar zelf wijn gaan maken dachten ze.

Mas Thélème, een domein van twee fantastische mensen die een hoge kwaliteit na streven wat te proeven is in het glas. Uiteraard is de wijn van deze Belgische ook op diverse plaatsen hier in het land te verkrijgen. Santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')

IMG_3104_1 mas theleme pic st loup exultet carpe diem.JPG
De wijngaarden van Mas Thélème (foto ©Vinama)

13:50 Gepost door Vinama | Commentaren (0) | Tags: mnm, mas theleme, pic st-loup |  Facebook | |  Print

04 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Aix-en-Provence naar Montpellier

De renners rijden vandaag door de Provence, één van de zonnigste regio’s van Frankrijk. Die overdosis zon wordt niet alleen gewaardeerd door de toeristen die deze streek tussen de Middellandese zee en de Alpen iedere zomer in grote getallen bezoeken maar ook door de druiven in de wijngaarden. Druiven zoals grenache, cinsault en mourvedre. De Provence staat wereldwijd bekend om zijn kwalitatieve rosé’s en de vraag hier naar neemt  dan ook ieder jaar toe. 88% van alle wijn die hier gemaakt wordt is rosé wat staat voor maar liefst 111 miljoen flessen.

rosé,provence,côtes de provence

 (foto ©Vinama)

Côtes de Provence rosé heeft typisch een zeer bleke rosé kleur.  Aangezien het sap van de druif kleurloos is wordt de kleur van de rosé bepaald door de lengte van de inweking van het druivensap met de schillen van de rode druiven. Bij het proeven vind je in de geur en smaak rood fruit zoals aardbeien, frambozen, perzik en frisse citrustoetsen. Rosé uit de Provence drink je het beste van het meest recente jaar en doe astjeblieft geen ijsklontjes in je glas rosé want de wijnmaker heeft een eindprodukt gemaakt wat niet moet worden verdunt met ijskoud water.

Rosé uit de Provence is synoniem voor ongecompliceerd, eerlijk en vooral veel plezier. Ik zou zeggen ontkurk die fles rosé maar en geniet van het prachtige landschap waar de Tour vandaag doorheen rijdt.

Santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')

13:00 Gepost door Vinama | Commentaren (0) | Tags: rosé, provence, côtes de provence |  Facebook | |  Print

03 juli 2013

"Wijntip" voor de Tour de France etappe van Cagnes-sur-Mer naar Marseille

Vandaag geen wijn want in Marseille, de tweede grootste stad van Frankrijk na Parijs, is één van de beroemdste Franse sterke dranken uitgevonden namelijk Pastis. Pastis is een aperitif op basis van steranijs, zoethout, kruiden en planten, heeft 40 tot 45% alcohol en werd vooral populair na het verbod op de verkoop van de drank Absinth in 1915. Dit verbod kwam er omdat Absinth een vermeende hallucinerende werking bezat die er toe had geleid dat een man na het drinken van Absinth zijn hele gezin uitmoordde. Pernod, destijds de belangrijkste fabrikant van absinth, kwam toen in 1920 maar met Pastis op de markt. Een afgeleide drank van Absinth zonder de hallucinerende werking. 

Pastis is een goudkleurige drank die men koud moet drinken met ijsblokjes en een flinke scheut water waarna de Pastis een troebele gele melkachtige en ondoorzichtige kleur krijgt. Warmt de pastis weer op in het glas dan wordt hij weer helder maar meestal is voor die tijd het glas al leeg. De bekende merken pastis zijn Ricard en Pernod maar probeer ook eens de minder bekende en traditionele Henri Bardouin Pastis.

Voorlopig drinken de Fransen weer volop Pastis want gemiddeld drinkt men er twee liter per inwoner per jaar maar dit is inclusief alles wat de toeristen ieder jaar op de zonnige Franse terrasjes drinken. Sinds 2005 mag trouwens ook Absinth gewoon weer verkocht worden in een versie waarvan men niet gaat hallucineren, althans dat zegt men…..

Santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')

pernod,ricard,pastis,absinthe,marseille,tour de france

 (bron foto: Villajelena)

13:04 Gepost door Vinama | Commentaren (0) | Tags: pernod, ricard, pastis, absinthe, marseille, tour de france |  Facebook | |  Print

02 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France tijdrit in Nice

Vandaag de eerste tijdrit in Nice. Een stad waar de verstedelijking het heeft gewonnen van de wijnbouw. Met de constante uitbreiding van de stad Nice werden er steeds meer wijngaarden gerooit en werd de grond duur verkocht om er huizen op te bouwen. Het resultaat is dat er nu nog maar 48ha wijngaarden overblijven van de oorspronkelijke 650ha verdeeld over een vijftiental wijnproducenten.  Wijn uit Nice wordt op de markt gezet onder de beschermde herkomstbenaming ‘Bellet ‘.

Gemaakt van druivenrassen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt zoals braquet,  folle noire en rolle. Die laatste is beter bekend met zijn Italiaanse naam vermentino.

Ook de Franse schilder Henri Matisse die lange tijd in Nice gewerkt heeft zal waarschijnlijk creative inspiratie opgedaan hebben onder het genot van de plaatselijke wijn die zowel wit, rosé als rood kan zijn.

Doordat er van de beperkte wijngaard oppervlakte slechts een geringe hoeveelheid wijn gemaakt kan worden geraakt er maar met mondjesmaat wat Bellet wijn de Franse grens over.  Mocht je deze zomer in de Côte d’Azur zijn proef dan maar eens ter plekke een fles frisse witte of rosé Bellet samen met een heerlijk plateau schaal- en schelpdieren in één van de vele pitoreske havenplaatsjes aan de Middellandse zee. Santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')

aoc bellet nice.jpg


12:45 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

01 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Ajaccio naar Calvi

vigaleria bron vins de corse.jpg

Vandaag de laatste etappe op Corsica. Het zonnige Franse eiland waar Napoleon is geboren ligt eigenlijk dichter bij Italië dan bij Frankrijk en is 180km lang en 80km breed. Al in de tijd van de Phoeniciërs werd er wijn gemaakt. Toen in de jaren zestig de Fransen uit Algerije wegtrokken en dus ook de Franse wijnmakers daar ter plekke, zijn er vele neergestreken in Corsica waar ze de wijnbouw een stimulans hebben gegeven. Vandaag de dag komen er alle kleuren en soorten wijn uit Corsica. Van wit, rosé, rood, droog en zoete tot zelfs wat schuimwijn. De helft van de Corsicaanse wijn komt op de markt als landwijn oftewel Vin de France met de verleidelijke naam ‘Ile de  Beauté’.

De belangrijkste druif voor de rode wijn op Corsica is nielluccio wat een synoniem is voor de Italiaanse sangiovese druif uit Toscane. De etappe van vandaag vertrekt van de westkust in de stad Ajaccio wat tevens ook een beschermde herkomstbenaming is voor de wijn die er gemaakt wordt. Hier wordt vooral rode en rosé wijn gemaakt. De typische rode druif van Ajaccio waar de hoogste wijngaarden van Corsica liggen is de sciacarello. Sciacarello geeft zachte, fruitige en kruidige rode wijnen. Veel van de Corsicaanse wijn wordt lokaal op het eiland geconsumeerd maar ook in België kun je de wijn tegenkomen. Santé! 

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')

12:40 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print