17 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Embrun naar Chorges

We zitten vandaag in de bergen in een regio die Provence Alpes-Côte d’Azur. De etappe vindt grotendeels plaats rond het 29km lange stuwmeer Serre-Ponçon waar twee grote rivieren in samen komen. De dam is 124 meter hoog en meer dan een halve kilometer lang. Vijftig jaar geleden waren de wijnstokken in deze bergachtige regio hier bijna helemaal verdwenen maar vandaag zijn ze weer terug en word er vooral landwijn oftewel ‘Vin du Pays' gemaakt onder de naam ‘Hautes-Alpes’.

Het is niet ongebruikelijk om hier wijngaarden te zien op een hoogte van 600 meter. Er wordt in Frankrijk veel landwijn geproduceerd. Maar liefst 30%  van alle geproduceerde wijn in Frankrijk is landwijn. Binnenkort zul je de term ‘Vin du Pays’ trouwens niet meer op het etiket zien staan want die naam is nu vervangen door IGP, Indication Géographique Protégée en dit omdat er nieuwe Europese regels zijn.

De dichtsbijzijnde regio met kwaliteitswijn is in het zuidelijk gelegen department Alpes-de-Haute-Provence waar wijn gemaakt wordt met de herkomstbenaming Coteaux de Pierrevert. In dit kleine wijngebied worden wijnen van de druiven Grenache en syrah gemaakt waarvan de productie bijna in zijn geheel door de toeristen in de Alpen wordt opgedronken. Hopelijk vandaag weer een spannende etappe in dit prachtige landschap. Santé.

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty') 

vin du pays,igp,indication géographique protégée,coteaux de pierrevert
(foto ©Vinama)

 

De commentaren zijn gesloten.