12 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Tours naar Saint-Amand-Montrond

loire,quincy,menetou-salon,sancerre,sauvignon-blanc

De etappe gaat vandaag door het oosten van de Loire streek en wel specifiek de wijnstreken Quincy en Menetou-Salon. Misschien zeggen deze namen je niets maar deze streken en dan vooral Menetou-Salon zijn goedkopere alternatieven voor de geprijsde witte Sancerre wijn die een stukje oostelijker in de Loire geproduceerd wordt. Allemaal worden ze gemaakt van dezelfde witte druif, de sauvignon blanc.

Typisch aan deze aromatische druif is zijn hoge zuurgraad die wijn structuur geeft en waardoor hij een fris karakter krijgt met toetsen van citrus, kruisbessen en ook wat aangename groene aroma’s zoals dat van buxus blaadjes. Soms ruikt wijn van sauvignon blanc ook wel eens een beetje naar ‘pipi de chat’ oftewel kattepis maar zeg dat liever niet in het bijzijn van de wijnmaker want niet iedereen kan dat waarderen.

Vanwege het fruitige karakter van de witte Menetou-Salon wijnen en de frisse zuren zijn het uitstekende partners voor gerechten met bijvoorbeeld schelpdieren maar gaat het ook zeer goed samen met een geitekaasje op een salade.

Dus onthoud de namen Quincy en Menetou-Salon en neem de volgende keer een flesje mee uit de winkel om zelf eens te proberen. Santé! 

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty') 

12:55 Gepost door Vinama | Commentaren (0) | Tags: loire, quincy, menetou-salon, sancerre, sauvignon-blanc |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.