09 juli 2013

Wijntip voor deTour de France etappe van Saint-Gildas-des-Bois naar Saint-Malo

muscadet la foliette jean hervouet.jpgMuscadet druiven op domein La Foliette van Jean Hervouet

We zitten in de Loire streek vandaag en net onder de startplaats van de Tour vinden we de wijnstreek Muscadet. Een streek waar enkel witte wijn gemaakt wordt terwijl dit honderden jaren geleden wel anders was. Muscadet, een wijn gemaakt van de gelijknamige druif die vaak voor een zacht prijsje in de winkel te koop is. We zitten hier niet ver van de kust dus is er een fris en vochtig zeeklimaat. Helaas komt er ook af en toe wat hagel naar beneden waardoor de wijnranken en druiventrossen beschadigd kunnen worden.

Als er drie dingen zijn die je over Muscadet moet onthouden dan is dat als eerste dat de belangrijkste regio ‘Muscadet-Sèvre et Maine’ heet. Vernoemd naar de twee riviertjes die door deze streek stromen. Ten tweede dat je vaak de tekst ‘Sur Lie’ op een fles Muscadet tegenkomt wat betekend dat de wijn enkele maanden contact heeft gehad met het bezinksel van de wijngisting. Hierdoor behoudt de wijn zijn frisheid en krijgt hij meer smaak. En ten derde dat door de frisse zuren die Muscadet heeft, hij een ideale combinatie vormt met schaal en schelpdieren zoals garnalen, mosselen en oesters.

Alhoewel muscadet jong gedronken wordt weten maar weinig mensen dat kwalitatieve Muscadet ook kan verouderen. Zo dronk schonk een wijnboer, Jean Hervouet, mij onlangs er nog één van 10 jaar oud die de tand des tijds schitterend had doorstaan. Vive le Muscadet. Santé.

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty') 

12:55 Gepost door Vinama | Commentaren (0) | Tags: muscadet, sur lie, muscadet sevre et maine |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.