10 juli 2013

"Wijntip" voor de Tour de France etappevan Avranches naar Mont-Saint-Michel

tour de france,calvados,cider,christian drouin

We zien vandaag appelbomen en geen druivenstokken langs de weg staan. Want de wielrenners rijden in de streek van de appelcider en Calvados. Calvados is een brandewijn gemaakt door distilllatie van cider die op zijn beurt wordt gemaakt van appels uit Normandië.

Die appels zijn speciaal bestemd voor Calvados en zijn niet lekker om te eten. Er worden vier verschillende appelfamilies gebruikt, de bittere variëteiten, zoet-bittere, zoete en de zure. Het sap hiervan wordt gemengd tot een uitgebalanceerde cider voordat het in de Alambic distillatieketels gaat.  Er zijn 18 kilo appels nodig voor het produceren van 1 liter Calvados.

Volgens de regelgeving moet Calvados minimaal 2 jaar op hout rijpen na de distillatie, voordat hij verkocht mag worden. Deze lagering op eikenhouten vaten geeft Calvados ook zijn kleur.

De betere Calvados ligt nog enkele jaren langer op vat. Zo zijn er verschillende categorieën Calvados naar gelang de lengte van lagering en des te langer de lagering des te beter de kwaliteit. Zo is er de XO of ‘Hors d’Age’ categorie die aangeeft dat de Calvados minimaal 6 jaar op hout is gerijpt. Ook wordt er millesimé Calvados gemaakt dus van één enkel jaartal. Eenmaal op fles evolueerd Calvados niet meer verder. Zie je ‘Calvados Domfrontais’ op het etiket staan dan is de Calvados  naast appels voor minstens 30% van peren gemaakt.

Ben je deze zomer in de buurt, bezoek dan eens de Calvados producent Christian Drouin voor een rondleiding maar vooral om nadien te gaan proeven van alle flessen vanaf 1939 tot 1992 die daar openstaan. Santé.  

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')
 

tour de france,calvados,cider,christian drouin

1976 Calvados, mijn absolute favoriet bij Christian Drouin (foto ©Vinama)

12:55 Gepost door Vinama | Commentaren (0) | Tags: tour de france, calvados, cider, christian drouin |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.