11 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Fougères naar Tours

Vandaag komt de etappe in Tours aan gelegen aan de rivier de Loire in het district Tourraine. Tegen Tours op de hellingen van de rechteroever van de Loire ligt de wijnstreek Vouvray. Volgens de wijnboeren is dit de plaats waar het Atlantische zeeklimaat overgaat in een landklimaat. De witte druif die hier alles voor het zeggen heeft is de chenin blanc die ze hier ook wel ‘pineau de la Loire’ noemen. Chenin heeft onder andere aroma’s van appels, kweepeer en acacia honing.

Naar gelang de klimaatomstandigheden (die hier zeer onregelmatig zijn) worden met deze druif droge, halfdroge of zoete wijnen gemaakt. In een moeilijk jaar waarin de druiven niet goed kunnen rijpen maakt men er voornamelijk schuimwijn van zoals de crémant de Loire. In een zeer goed jaar maakt men dan vooral de zoetere wijnen. Gelukkig zetten meer en meer Vouvray producent op het etiket of het om een droge (sec) of zoete (moelleux)  wijn gaat maar nog niet iedereen doet dit dus wel oppassen als je een fles koopt. Vaak geeft het rugetiket achter op de fles ook uitkomst of het om een droge of zoete Vouvray gaat. De zoete Vouvray kan zeer goed oud worden en kan tientallen jaren bewaard worden.

Tours, Vouvray, Chenin, Loire
(bron foto Wineanorak) 

 Droge Vouvray gaat goed met een stukje kalfsvlees of kip en de zoete Vouvray bij past bij nagerechten met fruit zoals gegrild fruit op de BBQ.

Een fles Vouvray is gemakkelijk te vinden in de supermarkt of wijnhandel en de prijs ligt ongeveer tussen de 5,00 à 9,00 Euro.  Santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty') 

12:55 Gepost door Vinama | Commentaren (0) | Tags: tours, vouvray, chenin, loire |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.