05 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Montpellier naar Albi

Vandaag vertrekken de renners uit Montpellier. We bevinden ons hier in de Languedoc regio en net boven Montpellier ligt de wijnstreek Pic-Saint-Loup. Een streek met heel veel zon en koele temperaturen ‘s nachts, optimaal voor rijpe en kwalitatieve druiven. Die druiven zijn voor 90% syrah, grenache en mourvèdre die we ook in de Rhône streek tegenkomen. Vandaag licht ik er één specifiek wijndomein uit.

Namelijk het domein Mas Thélème van Fabienne en Alain Bruguière in het dorpje Lauret.

In 1940 tijdens de tweede wereldoorlog zijn de achter- en grootouders van Fabienne samen met haar vader (die toen tien jaar was) tijdelijk gevlucht vanuit België naar het dorpje Lauret in Zuid-Frankrijk. In de jaren zeventig toen de hele familie al weer lang in België woonde vondt haar vader een fotoalbum terug uit die oorlogstijd. Hij besloot toen om op de terugweg van een vakantie in Spanje het dorpje op te zoeken waar ze destijds naar gevlucht waren. Eenmaal daadwerkelijk het dorp teruggevonden te hebben is de familie er later diverse malen op vakantie geweest. Vervolgens kocht de zus van Fabienne er een vakantiehuis waardoor Fabienne regelmatig in Lauret kwam en zodoende de Fransman Alain heeft ontmoet. In 1999 besluit ze zich permanent te vestigen in het dorpje Lauret bij Alain die inmiddels de man van haar leven was geworden en.

Sinds 2003 brengen ze de druiven niet meer naar de Cave cooperative maar zijn ze zelf wijn gaan maken en hebben ze zich gespecialiseerd in rode wijn. Ze hadden er namelijk genoeg van om het hele jaar keihard te werken om kwaliteitsdruiven te produceren die vervolgens in de Cave coopérative toch gemengd werden met die van andere wijnboeren waarvan er velen  er met hun pet naar gooide wat kwaliteit betrof. Ook het feit dat ze zelf geen direct eindresultaat van hun eigen druiven zagen frustreerde ze. Dan maar zelf wijn gaan maken dachten ze.

Mas Thélème, een domein van twee fantastische mensen die een hoge kwaliteit na streven wat te proeven is in het glas. Uiteraard is de wijn van deze Belgische ook op diverse plaatsen hier in het land te verkrijgen. Santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')

IMG_3104_1 mas theleme pic st loup exultet carpe diem.JPG
De wijngaarden van Mas Thélème (foto ©Vinama)

13:50 Gepost door Vinama | Commentaren (0) | Tags: mnm, mas theleme, pic st-loup |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.