02 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France tijdrit in Nice

Vandaag de eerste tijdrit in Nice. Een stad waar de verstedelijking het heeft gewonnen van de wijnbouw. Met de constante uitbreiding van de stad Nice werden er steeds meer wijngaarden gerooit en werd de grond duur verkocht om er huizen op te bouwen. Het resultaat is dat er nu nog maar 48ha wijngaarden overblijven van de oorspronkelijke 650ha verdeeld over een vijftiental wijnproducenten.  Wijn uit Nice wordt op de markt gezet onder de beschermde herkomstbenaming ‘Bellet ‘.

Gemaakt van druivenrassen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt zoals braquet,  folle noire en rolle. Die laatste is beter bekend met zijn Italiaanse naam vermentino.

Ook de Franse schilder Henri Matisse die lange tijd in Nice gewerkt heeft zal waarschijnlijk creative inspiratie opgedaan hebben onder het genot van de plaatselijke wijn die zowel wit, rosé als rood kan zijn.

Doordat er van de beperkte wijngaard oppervlakte slechts een geringe hoeveelheid wijn gemaakt kan worden geraakt er maar met mondjesmaat wat Bellet wijn de Franse grens over.  Mocht je deze zomer in de Côte d’Azur zijn proef dan maar eens ter plekke een fles frisse witte of rosé Bellet samen met een heerlijk plateau schaal- en schelpdieren in één van de vele pitoreske havenplaatsjes aan de Middellandse zee. Santé!

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')

aoc bellet nice.jpg


12:45 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.