01 juli 2013

Wijntip voor de Tour de France etappe van Ajaccio naar Calvi

vigaleria bron vins de corse.jpg

Vandaag de laatste etappe op Corsica. Het zonnige Franse eiland waar Napoleon is geboren ligt eigenlijk dichter bij Italië dan bij Frankrijk en is 180km lang en 80km breed. Al in de tijd van de Phoeniciërs werd er wijn gemaakt. Toen in de jaren zestig de Fransen uit Algerije wegtrokken en dus ook de Franse wijnmakers daar ter plekke, zijn er vele neergestreken in Corsica waar ze de wijnbouw een stimulans hebben gegeven. Vandaag de dag komen er alle kleuren en soorten wijn uit Corsica. Van wit, rosé, rood, droog en zoete tot zelfs wat schuimwijn. De helft van de Corsicaanse wijn komt op de markt als landwijn oftewel Vin de France met de verleidelijke naam ‘Ile de  Beauté’.

De belangrijkste druif voor de rode wijn op Corsica is nielluccio wat een synoniem is voor de Italiaanse sangiovese druif uit Toscane. De etappe van vandaag vertrekt van de westkust in de stad Ajaccio wat tevens ook een beschermde herkomstbenaming is voor de wijn die er gemaakt wordt. Hier wordt vooral rode en rosé wijn gemaakt. De typische rode druif van Ajaccio waar de hoogste wijngaarden van Corsica liggen is de sciacarello. Sciacarello geeft zachte, fruitige en kruidige rode wijnen. Veel van de Corsicaanse wijn wordt lokaal op het eiland geconsumeerd maar ook in België kun je de wijn tegenkomen. Santé! 

(Dit bericht is geschreven voor en uitgezonden door MNM radio in het programma 'Tour of beauty')

12:40 Gepost door Vinama in Wijn regio | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.