27 mei 2013

Bernard Sirot: Achter de schermen van Concours Mondial de Bruxelles

concours mondial de bruxelles,bratislava,slovakia
Bernard Sirot (foto ©Vinama)

Bernard Sirot is de man achter de schermen van Concours Mondial de Bruxelles. Hij is verantwoordelijk dat de 8.200 wijnen op het juiste moment, door de juiste jury en op de juiste temperatuur geproefd worden. Geen gemakkelijke taak gezien de omvang.

Tijdens de laatste Concours Mondial de Bruxelles in Bratislava, Slowakije in mei heb ik met hem gesproken aan het einde van een drukke dag.

Wie is Bernard Sirot?
Van oorsprong ben ik een journalist. Midden jaren tachtig ben ik Louis Havaux tegen gekomen die in dezelfde stad woonde als ik en me vroeg of ik samen met hem wilde werken voor  ‘La revue Belge des Vins et Spiriteux’. Binnen dertig seconden had ik ja gezegd en begon een groot avontuur.  In ’88 ben ik me voor het tijdschrift specifiek met de Franse markt gaan houden en heb ik me zelfs in Bordeaux gevestigd. Al heel snel werd ik als Belg in Franse wijnwereld geaccepteerd en ik heb er destijds mijn vrouw ontmoet, een wijnmaakster uit Sauternes. Dus mijn tweede beroep is eigenaar van een wijndomein. Hierdoor heb ik als journalist de theorie met praktijk kunnen toetsen. Dit laat me ook toe om met andere wijnboeren te praten als gelijke en niet als journalist wat me veel meer informatie en inzicht geeft dan dat ik als journalist zou krijgen.

Begin jaren negentig praat ik samen met Louis Havaux (mijn spirituele vader) over het idee om een concours te organiseren in België. Op hetzelfde moment ontmoet  ik in Pessac-Léognan op Château Smith-Haut-Lafite een jonge Belgische oenoloog, Thomas Costenoble,  die er stage liep. Thomas wou na zijn studie terug naar België en ik zag het wel zitten samen met Louis om een helpende hand aan nemen om het Concours te organiseren. Zo gezegd zo gedaan en Thomas verstevigde onze gelederen. Het eerste concours vond plaats in 1994 in Brugge. Later is ook de zoon van Louis, Baudouin Havaux er bijgekomen die meer de zakelijke kijk op de zaken heeft gebracht.

Hoe veel tijd kost het eigenlijk om het Concours Mondial de Bruxelles voor te bereiden?
Mij kost het vier maanden full-time en Thomas Costenoble is er meer dan een jaar mee bezig. Het vraagt ontzettend veel voorbereiding. Ik ben de verantwoordelijke in Frankrijk voor het concours en tijdens het concours zelf ben ik verantwoordelijk voor alles wat met de degustatie zelf te maken heeft.

concours mondial de bruxelles,bratislava,slovakia(foto ©Vinama)

Gezien de jaarlijkse toename van het aantal proefstalen, dit jaar 8.200, kunt u het succes van Concours Mondial de Bruxelles verklaren?
Er zijn hier twee redenen voor.

  1. De serieuze aanpak van het hele concours. Wij zijn het enige concours die gedurende het jaar 200 à 300 wijnen aankopen die tijdens het vorige Concours een medaille hebben gekregen. Deze vergelijken we proefondervindelijk naast de proefstalen die we voor het desbetreffende Concours hebben ontvangen. Mochten er dan twijfels zijn of het om dezelfde wijn gaat volgt er een laboratorium analyse.
  2. De ambiance die de Belgische organisatie met zich mee brengt. Wij doen het weliswaar zeer serieus maar we nemen onszelf niet serieus. Wij Belgen hebben een andere manier om de zaken te presenteren, meer ‘convivial’ en wij zijn als wijn producerend land ook niet echt van belang, wereldwijd gezien dan , en zijn dus zeer neutraal ten opzichte van de deelnemende landen.

De meeste concours hebben een probleem om voldoende proevers te vinden. Ons concours heeft dit absoluut niet. Ik had dit jaar bijvoorbeeld de keuze uit driemaal zoveel proevers uit Frankrijk dan dat er plaatsen voor waren. Dit betekent helaas ook dat we veel proevers moeten teleurstellen. In totaal zijn we in 2013 met ongeveer 57 verschillende proevers nationaliteiten.

Vandaag zijn er vijf Europese steden vragende partij om Concours Mondial de Bruxelles te organiseren. Begrijpelijk want het concours is een belangrijk middel voor deze landen om hun land te promoten.

U bent ook eigenaar van het wijndomein château Closiot in Sauternes. Wat betekent een medaille van het Concours Mondial de Bruxelles voor een wijnboer?
De wijnboer wiens wijn een medaille wint heeft een enorme ‘return on investment’. Het kost hem 150,00 Euro om een wijn in te sturen voor het concours maar als hij een medaille op zijn fles mag plakken krijgt hij daar enorm veel voor terug. Allereerst is er de notoriteit van de medaille maar ook de beloning van de wijnmaker zelf ten opzichte van zijn collega wijnmakers in dezelfde streek. Daarnaast zal de verkoop van de desbetreffende wijn een grote duw in de rug krijgen. Dit varieërt van +15% van een wijnboer die alles aan particulieren verkoopt tot 300% en meer. Dit is van land tot land verschillend want in een land zoals China waar men referenties zoals een medaille wijn nodig heeft zal de verkoop van zo’n wijn vele malen meer zijn dan in een land met een langere wijn traditie. 

concours mondial de bruxelles,bratislava,slovakia
Hotelschool student (foto ©Vinama)

Welk percentage van de geproefde flessen wordt teruggestuurd door de jury omdat ze een probleem vertonen?
Ongeveer drie à vier procent van de wijnen worden als foutief beoordeeld. Dit is niet altijd een kurk probleem wat slechts één à twee procent vertegenwoordigd. Vandaag bijvoorbeeld zijn er van de 2.800 geproefde wijnen 87 retour gekomen. (nvdr Indien een jury een fles als foutief aanmerkt wordt een tweede fles van dezelfde wijn geproefd).
Tegenwoordig zien we veel minder problemen met kurk dan bijvoorbeeld begin jaren 2000. Kurkproducenten hebben ook veel geïnvesteerd de laatste tijd om tot kwalitatief betere producten te komen.

U werkt tijdens het concours altijd met studenten van plaatselijke Hotelscholen?
We werken bijna altijd met twee scholen samen en dat in ieder land. De ene om alle proefstalen klaar te zetten, de andere om de wijn te serveren aan de juryleden. Hier komt ook de perfectionistische instelling van Thomas Costenoble (Directeur Concours Mondial de Bruxelles) naar buiten want hij is er meester in om de juiste scholen en studenten te vinden.

Wat gebeurd er met de flessen wijn die geproefd zijn door de jury en die nog halfvol zijn Wordt de overgebleven wijn gedistilleerd?
Dat hangt van het land af. In Luxemburg in 2011 is de resterende wijn effectief gedistilleerd. Ik probeer eigenlijk altijd te organiseren dat de studenten die hier al die dagen werken wat flessen mee mogen nemen om zelf het beroep van wijnproever te leren. Echter dit laten niet alle schooldirecties toe. Hier in Slowakije bijvoorbeeld was het niet toegestaan.

Om met de woorden van Bernard Sirot te eindigen: “Wijn verzacht conflicten, laat mensen met elkaar praten, wekt sympathie op en laat ons samen mooie momenten beleven.”

Bernard Sirot, een sympathieke man die er met een ijzeren discipline en een warm hart voor zorgt dat er tijdens het Concours Mondial de Bruxelles 2013, vlekkeloos 8.200 flessen door 300 juryleden zijn beoordeeld.

‘Rendez-vous’ volgend jaar in Brussel voor het grootste internationale wijnconcours.

concours mondial de bruxelles,bratislava,slovakia(foto ©Vinama)

 

17 mei 2013

Concours Mondial de Bruxelles 2013 : de resultaten zijn bekend!

Olaf leenders concours mondial de Bruxelles 2013 castle bratislava.jpg

Vandaag werden de resultaten van het Concours Mondial de Bruxelles 2013 onthuld. Eens te meer wierp het Concours zich op als getuige van de laatste trends en ontwikkelingen in de wijnwereld. Telkens weer toont het Concours de wijnsector in zijn meest zuivere en actuele vorm.

In totaal werden op 10, 11 en 12 mei in Bratislava (Slovakije) 8200 proefstalen, afkomstig uit 50 wijnproducerende landen voorgesteld aan een selectie wijndeskundigen uit de hele wereld (nvdr waaronder Olaf Leenders de schrijver van deze website Vinama). Sommeliers, aankopers, invoerders, journalisten en wijnschrijvers – 305 in totaal , uit 40 verschillende landen, vergaderden 3 dagen om alle proefstalen te evalueren. Deze grote diversiteit, zowel inzake producten als proefpanelleden vormt precies het originele kenmerk van deze competitie, die op enkele jaren tijd uitgroeide tot het ongekroonde wereldkampioenschap van de proeverijen van wijnen en geestrijke dranken.

Om de consumenten te helpen bij hun keuze, werden er 2408 medailles uitgereikt. Een blik op het klassement toont ons dat Frankrijk zijn leidersplaats behoudt met 709 medailles, kort gevolgd door Spanje (524 medailles), Portugal (288), Italië (276), Chili (109), Slovakije (60), Australië (47), Zwitserland (45) en Zuid-Afrika (40). Slovakije maakt een opzienbarende entree in de klassering met 214 deelnemende wijnen en 60 medailles.Olaf leenders concours mondial de Bruxelles 2013 a.jpg

Zoals altijd kreeg minder dan 1% van de 8 200 wijnen in competitie een Grote Gouden Medaille. In deze prestigieuze categorie blijft Spanje de leider met 24 medailles (gevolgd door Frankrijk met 18 en Portugal met 9 Grote Gouden Medailles). Onder deze proefstalen worden dan nogmaals de 5 allerbeste wijnen geselecteerd, die de titel ‘Best Wine Trophy’ krijgen, synoniem voor de beste absolute score in hun categorie :

  • Best Sparkling : Champagne RC Lemaire Cuvée Sélect Réserve Brut (Champagne – Frankrijk)
  • Best White : Circe Verdejo 2012 (Rueda – Spanje)
  • Best Rosé : Château la Gordonne la Chapelle Gordonne 2012 (Provence – Frankrijk)
  • Best Red : Duvalley Reserva 2010 (Douro– Portugal)
  • Best Sweet : Peller Estates Riesling Icewine 2008 (Ontario – Canada)

De 21e editie van het Concours Mondial de Bruxelles vindt plaats op 9, 10 en 11 mei 2014 te Brussel. Dit houdt voor deze wedstrijd meteen de terugkeer naar de roots in, die in de Belgische hoofdstad tevens zijn 20e verjaardag zal vieren.

Alle resultaten van de editie 2013 van het Concours Mondial de Bruxelles zijn beschikbaar via deze link : http://www.concoursmondial.com/nl/resultaten.html

18:30 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

07 mei 2013

Concours Mondial de Bruxelles 2013 start deze week in Slowakije

Waar een klein land groot in kan zijn. België organiseert voor de twintigste maal het wijnconcours ‘Concours Mondial de Bruxelles’. Ooit in 1994 is het begonnen in Brugge en in 2006 ging het concours voor de eerste maal buiten België namelijk naar Lissabon. Ondertussen heeft het plaats gevonden in Maastricht, Bordeaux, Valencia, Luxemburg en vorig jaar in Guimaraes, Portugal. Deze week gaat men voor het eerst naar het oosten toe namelijk naar Bratislava in Slowakije.

Werden er in 1994 in totaal 800 wijnen en spirits aangeboden, anno 2013 zijn het er 8720. Aangezien de spirits vanaf dit jaar hun eigen concours krijgen zullen er 8200 wijnen geproefd worden in Bratislava. Daar staat een team van 300 professionele proevers voor klaar bestaande uit 40 verschillende nationaliteiten.

Zelf neem ik voor de derde maal deel aan dit concours en iedere keer ben ik onder de indruk van de enorm goed geöliede machine van dit concours want er komt heel wat bij kijken om zoveel wijnen blind te laten proeven in een strak tempo.

concours mondial de bruxelles, slowakije,tokaji
©Vinama

Slowakije is bij ons niet echt bekend als wijnland. Volgens de Slowaken zelf wordt er al sinds 600 jaar voor onze jaartelling wijn gemaakt. Er worden enkel vitis vinifera druivenrassen gebruikt op 10.000ha waarvan 75% wit is. In 2012 was de productie 300.000hl waarvan 275.000hl kwaliteitswijn en de rest tafelwijn. Ooit was dit 700.000hl in de zestiende eeuw. Van die 275.000hl wordt er 160.000hl geëxporteerd en opmerkelijk is dat 95% hiervan naar Tjechië gaat. De kans dat u derhalve Slovaakse wijn in België tegenkomt is klein maar hij bestaat.

Gedurende het communistische bewind werd er vooral massa productie wijn gemaakt door socialistische coöperatieven zonder te kijken naar de kwaliteit maar nu is men met een kwalitatieve inhaalbeweging bezig. Ook importeren de Slovaken aardig wat wijn voor eigen consumptie (15L p/j per capita) en dan vooral uit Italië, Spanje en Hongarije.

De voornaamste witte druivenrassen in Slowakije zijn:
veltlínske zelené (grüner veltliner)          - 20%
rizling vlašský (welschriesling)                  - 16%
műller-Thurgau                                        - 10%
rulandské biele (pinot blanc)

In rood:
frankovka modrá (blaufränkisch)             - 10%
svätovavrinecké (St.Laurent)                    - 8%
cabernet sauvignon

Je ziet dus dat er qua druivenrassen nogal wat gelijkenissen zijn met het buurland Oostenrijk. Het kwaliteitssysteem wat men gebruikt is identiek aan dat van Duitsland dus het suikergehalte van de most bepaald de kwaliteitscategorie. Men wil dit echter gaan veranderen naar een appelatie systeem zoals we dat in bijvoorbeeld Frankrijk kennen.

concours mondial de bruxelles, slowakije,tokaji

Er zijn 6 wijn regio’s in Slowakije en veertig wijndepartementen waarvan het merendeel in het zuiden en oosten liggen. Twintig producenten produceren maar liefst 85% van de totale wijn productie. De wijnregio Tokaji ligt in het oosten van Slowakije. Nee, zul misschien denken Tokaji ligt in Hongarije en niet in Slowakije. Wel het is een wijnregio die grensoverscheidend is en in beide landen ligt met 900ha Slovaakse Tokaj.

Tijdens de persconferentie van Concours Mondial de Bruxelles en Slowakije er uiteraard een reeks wijnen de revue; schuimwijn, droog wit, rosé, rood en zoet wit.

Bij de droge witte wijnen was er één wijn die kwalitatief ver boven de rest uitstak en dat was een Rizling rynsky (riesling) 2011 Château Béla uit de wijnregio Juznoslovenska. Een enorm zuivere neus, fruitig en mineralen. In de mond veel materie, abrikozen en perfect in evenwicht. Een wijn waarvan je je glas blijft bijvullen. Bij een nadere inspectie van het etiket zag ik de naam Egon Müller staan en dat verklaarde meteen de kwaliteit. Egon Müller is namelijk de riesling specialist uit de Moezel, Duitsland. Sinds 2001 heeft hij een joint-venture met Château Bella en zijn riesling kennis komt duidelijk tot uiting in de wijn. In 2001 was het deze wijn trouwens die als eerste Slowaakse wijn die in het Wine-Spectator tijdschrift werd vermeld.

concours mondial de bruxelles, slowakije,tokaji
©Vinama

Drie rode wijnen werden er geproefd. Frankovka modra (blaufränkisch) 2009 van Mrva&Stanko (gedomineerd door het hout, commercieel maar correct gemaakt tenminste als je een liefhebber van houttoetsen bent) uit de wijnregio Stredoslovenska, Paves Cuvée 2009 van Pavelka, cabernet sauvignon en frankovka modra ( kwam wat vegetaal en bitter over) uit de wijnregio Malokarpatska en tenslotte 4 Zivly (4 elementen) Cuvée 2008 (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, André, Alibernet)van Karpatska Perla uit de regio Malokarpatská (zacht, rond, geïntegreerde tannine, fruit) duidelijk kwalitatief de beste van de drie. 

concours mondial de bruxelles, slowakije,tokaji
©Vinama

De afsluiter was een schot in de roos met een Tokaji 1989 6 puttonyos van Château Vinicky. Aroma’s van gedroogd fruit, rozijnen en een licht oxifatieve toets. De 360gr (!) restsuiker worden in evenwicht gebracht door de frisse zuren waardoor de wijn staat als een huis. Ondanks zijn leeftijd nog altijd lekker fruitig. Een complexe wijn met een lange afdronk.

Ik kijk er naar uit om nog meer wijnen ter plekke te gaan proeven om een completer beeld te krijgen van het potentieel van Slowakije als wijnland. Concours Mondial de Bruxelles…… zet de flessen maar vast klaar, ik ga mijn koffer pakken.