27 mei 2013

Bernard Sirot: Achter de schermen van Concours Mondial de Bruxelles

concours mondial de bruxelles,bratislava,slovakia
Bernard Sirot (foto ©Vinama)

Bernard Sirot is de man achter de schermen van Concours Mondial de Bruxelles. Hij is verantwoordelijk dat de 8.200 wijnen op het juiste moment, door de juiste jury en op de juiste temperatuur geproefd worden. Geen gemakkelijke taak gezien de omvang.

Tijdens de laatste Concours Mondial de Bruxelles in Bratislava, Slowakije in mei heb ik met hem gesproken aan het einde van een drukke dag.

Wie is Bernard Sirot?
Van oorsprong ben ik een journalist. Midden jaren tachtig ben ik Louis Havaux tegen gekomen die in dezelfde stad woonde als ik en me vroeg of ik samen met hem wilde werken voor  ‘La revue Belge des Vins et Spiriteux’. Binnen dertig seconden had ik ja gezegd en begon een groot avontuur.  In ’88 ben ik me voor het tijdschrift specifiek met de Franse markt gaan houden en heb ik me zelfs in Bordeaux gevestigd. Al heel snel werd ik als Belg in Franse wijnwereld geaccepteerd en ik heb er destijds mijn vrouw ontmoet, een wijnmaakster uit Sauternes. Dus mijn tweede beroep is eigenaar van een wijndomein. Hierdoor heb ik als journalist de theorie met praktijk kunnen toetsen. Dit laat me ook toe om met andere wijnboeren te praten als gelijke en niet als journalist wat me veel meer informatie en inzicht geeft dan dat ik als journalist zou krijgen.

Begin jaren negentig praat ik samen met Louis Havaux (mijn spirituele vader) over het idee om een concours te organiseren in België. Op hetzelfde moment ontmoet  ik in Pessac-Léognan op Château Smith-Haut-Lafite een jonge Belgische oenoloog, Thomas Costenoble,  die er stage liep. Thomas wou na zijn studie terug naar België en ik zag het wel zitten samen met Louis om een helpende hand aan nemen om het Concours te organiseren. Zo gezegd zo gedaan en Thomas verstevigde onze gelederen. Het eerste concours vond plaats in 1994 in Brugge. Later is ook de zoon van Louis, Baudouin Havaux er bijgekomen die meer de zakelijke kijk op de zaken heeft gebracht.

Hoe veel tijd kost het eigenlijk om het Concours Mondial de Bruxelles voor te bereiden?
Mij kost het vier maanden full-time en Thomas Costenoble is er meer dan een jaar mee bezig. Het vraagt ontzettend veel voorbereiding. Ik ben de verantwoordelijke in Frankrijk voor het concours en tijdens het concours zelf ben ik verantwoordelijk voor alles wat met de degustatie zelf te maken heeft.

concours mondial de bruxelles,bratislava,slovakia(foto ©Vinama)

Gezien de jaarlijkse toename van het aantal proefstalen, dit jaar 8.200, kunt u het succes van Concours Mondial de Bruxelles verklaren?
Er zijn hier twee redenen voor.

  1. De serieuze aanpak van het hele concours. Wij zijn het enige concours die gedurende het jaar 200 à 300 wijnen aankopen die tijdens het vorige Concours een medaille hebben gekregen. Deze vergelijken we proefondervindelijk naast de proefstalen die we voor het desbetreffende Concours hebben ontvangen. Mochten er dan twijfels zijn of het om dezelfde wijn gaat volgt er een laboratorium analyse.
  2. De ambiance die de Belgische organisatie met zich mee brengt. Wij doen het weliswaar zeer serieus maar we nemen onszelf niet serieus. Wij Belgen hebben een andere manier om de zaken te presenteren, meer ‘convivial’ en wij zijn als wijn producerend land ook niet echt van belang, wereldwijd gezien dan , en zijn dus zeer neutraal ten opzichte van de deelnemende landen.

De meeste concours hebben een probleem om voldoende proevers te vinden. Ons concours heeft dit absoluut niet. Ik had dit jaar bijvoorbeeld de keuze uit driemaal zoveel proevers uit Frankrijk dan dat er plaatsen voor waren. Dit betekent helaas ook dat we veel proevers moeten teleurstellen. In totaal zijn we in 2013 met ongeveer 57 verschillende proevers nationaliteiten.

Vandaag zijn er vijf Europese steden vragende partij om Concours Mondial de Bruxelles te organiseren. Begrijpelijk want het concours is een belangrijk middel voor deze landen om hun land te promoten.

U bent ook eigenaar van het wijndomein château Closiot in Sauternes. Wat betekent een medaille van het Concours Mondial de Bruxelles voor een wijnboer?
De wijnboer wiens wijn een medaille wint heeft een enorme ‘return on investment’. Het kost hem 150,00 Euro om een wijn in te sturen voor het concours maar als hij een medaille op zijn fles mag plakken krijgt hij daar enorm veel voor terug. Allereerst is er de notoriteit van de medaille maar ook de beloning van de wijnmaker zelf ten opzichte van zijn collega wijnmakers in dezelfde streek. Daarnaast zal de verkoop van de desbetreffende wijn een grote duw in de rug krijgen. Dit varieërt van +15% van een wijnboer die alles aan particulieren verkoopt tot 300% en meer. Dit is van land tot land verschillend want in een land zoals China waar men referenties zoals een medaille wijn nodig heeft zal de verkoop van zo’n wijn vele malen meer zijn dan in een land met een langere wijn traditie. 

concours mondial de bruxelles,bratislava,slovakia
Hotelschool student (foto ©Vinama)

Welk percentage van de geproefde flessen wordt teruggestuurd door de jury omdat ze een probleem vertonen?
Ongeveer drie à vier procent van de wijnen worden als foutief beoordeeld. Dit is niet altijd een kurk probleem wat slechts één à twee procent vertegenwoordigd. Vandaag bijvoorbeeld zijn er van de 2.800 geproefde wijnen 87 retour gekomen. (nvdr Indien een jury een fles als foutief aanmerkt wordt een tweede fles van dezelfde wijn geproefd).
Tegenwoordig zien we veel minder problemen met kurk dan bijvoorbeeld begin jaren 2000. Kurkproducenten hebben ook veel geïnvesteerd de laatste tijd om tot kwalitatief betere producten te komen.

U werkt tijdens het concours altijd met studenten van plaatselijke Hotelscholen?
We werken bijna altijd met twee scholen samen en dat in ieder land. De ene om alle proefstalen klaar te zetten, de andere om de wijn te serveren aan de juryleden. Hier komt ook de perfectionistische instelling van Thomas Costenoble (Directeur Concours Mondial de Bruxelles) naar buiten want hij is er meester in om de juiste scholen en studenten te vinden.

Wat gebeurd er met de flessen wijn die geproefd zijn door de jury en die nog halfvol zijn Wordt de overgebleven wijn gedistilleerd?
Dat hangt van het land af. In Luxemburg in 2011 is de resterende wijn effectief gedistilleerd. Ik probeer eigenlijk altijd te organiseren dat de studenten die hier al die dagen werken wat flessen mee mogen nemen om zelf het beroep van wijnproever te leren. Echter dit laten niet alle schooldirecties toe. Hier in Slowakije bijvoorbeeld was het niet toegestaan.

Om met de woorden van Bernard Sirot te eindigen: “Wijn verzacht conflicten, laat mensen met elkaar praten, wekt sympathie op en laat ons samen mooie momenten beleven.”

Bernard Sirot, een sympathieke man die er met een ijzeren discipline en een warm hart voor zorgt dat er tijdens het Concours Mondial de Bruxelles 2013, vlekkeloos 8.200 flessen door 300 juryleden zijn beoordeeld.

‘Rendez-vous’ volgend jaar in Brussel voor het grootste internationale wijnconcours.

concours mondial de bruxelles,bratislava,slovakia(foto ©Vinama)

 

De commentaren zijn gesloten.