15 april 2013

Anteprima Chianti 2013 in Florence

italië,chianti,sangiovese,florence,anteprima

De ‘Anteprima Chianti 2013’ zoals de Italianen de primeur degustatie noemen van de Chianti DOCG 2012 jaargang vond dit jaar plaats in het statige eeuwenoude Palazzo Borghese in Florence.

De Italianen pakten het serieus aan. Een schitterende locatie en een persconferentie met de president van het Consorzio Giovanni Busiet, Marco Sabellico van de Gambero Rosso gids en Ernesto Gentili van de Vini de L’Espresso gids. Dit alles onder leiding van een voor de Italianen bekende tv presentator.

De boodschapdie men wou overbrengen is kort samengevat:

-       Chianti is een wijn die klaar is voor consumptie zodra hij op de markt komt

-       Chianti is één van de sterkste Italiaanse merken in het buitenland

-       Chianti is MADE IN ITALY

-       Chianti is modern, toegankelijk en verbonden met een hedendaagse levenstijl

-       Chianti heeft een nieuw fris logo met de C van Chianti en die ook meteen als       'smiley' dienst doet (zie foto hieronder)

italië,chianti,sangiovese,florence,anteprima

Nu wie kent Chianti wijn niet kun je afvragen? Het is een enorm bekende wijn, ja er wordt dan ook zeer veel van geproduceerd namelijk 105 miljoen flessen per jaar. En dat is dan nog zonder de 600.000 flessen zoete witte Chianti die onder de naam ‘Vin Santo del Chianti DOC’ op de markt komt. Meer dan 2.500 wijnproducenten zorgen voor deze enorme aantallen.

De droge rode Chianti wordt gemaakt van de sangiovesi  druif en dit voor minimaal 70%.  Verder mag ook ook maximum Cabernet Sauvignon in de assemblage en zelfs tot 10% witte druiven. Sangiovesi is een typische Italiaanse druif met als karakteristiek zijn hoge zuurgraad. Het is dus noodzaak om sangiovesi laat en goed rijp te plukken en dat is in 2012 een stuk gemakkelijker geweest dan in andere jaren zoals bijvoorbeeld 2011. Sangiovese is ook bekend onder de synoniemen Brunello, Montepulciano, Morellino, Pignolo, Sangioveto en Prugnolo gentile.  Er zijn twee basis Sangiovese namelijk de Sangiovese grosso (dolce of gentile) en de Sangiovese piccolo (forte of montanino). In total zijn er een 239 clonen van Sangiovesi echter zijn er vierentwintig die het beste resistent zijn tegen allerlei ziektes.

Op een fles Chianti DOCG kunnen ook de sub-zones Colli Arentini, Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano, Ruffina en Montespertoli vermeld worden. Chianti Classico heeft zich als aparte regio van de Chianti afgescheiden in 1996 en een eigen DOCG gekregen.

italië,chianti,sangiovese,florence,anteprima

Nu even terug naar de persconferentie. Toen er vragen uit het publiek kwamen kwam er een verhitte Italiaanse discussie op gang over twee onderwerpen. Enerzijds de moeilijke economische situatie van vele wijnboeren en anderzijds het feit dat Chianti DOCG en Chianti Classico DOCG de handen niet in elkaar slaan om samen te werken. Hoe bedoel je zul je misschien denken? Ja er bestaat een Consorzio voor de ene DOCG maar ook voor de andere en alhoewel ze allebei Chianti in hun naam hebben blijken het in werkelijkheid eerder rivalen te zijn en ieder doet zijn eigen ding. Er zullen ongetwijfeld  meer synergieën en kostenbesparingen mogelijk zijn als wel zouden samen werken maar daar ziet het er nog niet naar uit. De consument zal er niet wakker van liggen want wie kent het verschil  tussen Chianti en Chianti Classico, u misschien?

italië,chianti,sangiovese,florence,anteprima

Anderzijds kwam er bijna een noodkreet van de president Busi dat er geld van de banken moest komen om de wijnboeren in moeilijkheden te helpen. De banken geven ook in Italië steeds minder snel krediet  en dus vindt men dat de overheid subsidies beschikbaar moet maken voor de Chianti streek. Eén specifieke uitspraak is me bijgebleven “Something in this country is good and it are not the politicians but it is the wine”.

Terug naar het jaar 2012, wat was dat voor jaar in de Chianti region.In 2012 is het zeer warm geweest in de zomer en nazomer wat mooi rijp fruit heeft gegeven wat goed te merken was bij het proeven van de 2012 wijnen. Diverse wijnboeren gaven aan dat ze door de droogte ook veel minder druiven hebben geoogst dan normaal, sommigen wel tot 30-40% minder. Veel wijnen uit 2012 die ik heb geproefd hadden expressief fruit, waren rond in de mond en waren al enorm toegankelijk zelfs met deze jonge leeftijd van nog geen half jaar oud na de oogst.

Naast de goede kwalitatieve aspecten van de 2012 oogst werd ook meteen de grote verscheidenheid duidelijk van de Chianti wijnen wat niet verwonderlijk is met zo’n groot aantal producenten en een geografisch zo groot gebied.

Enkele wijnmakers die met hun 2012 absoluut een mooi resultaat hebben gemaakt;

-        Cantina Sociale Colli Forentini – Valvirginio

-        Fattoria Dianella

-        Castello del Trebbio

-        Fattori di Piazzano (verdeeld in België door Nieuwe Wereldwijnen)

-        Fattoria Lavacchio

-        Fattoria Le Sorgenti

-        Fattoria Poggi Capponi

-        Podere Volpaio.

italië,chianti,sangiovese,florence,anteprima

Francesco Passerin d'Entrèves - Fattoria Dianella

Een producent in het bijzonder heeft me met al hun wijnen dus ook die van 2011 en de 2008 kunnen bekoren namelijk Fattoria Dianella. Het domein heeft 43 ha wijngaarden op een kalkgrond op 180m hoogte. In 2012 heeft men 30-40% minder rendement gehad dan normal. De 2012 gemaakt van 95% sangiovesi en 5% Colorino is zeer goed gemaakt met rijp fruit, fluweelachtige indruk en met een knappe elegantie die bij een mooie Italiaanse vrouw past. De 2008 Reserva van dezelfde wijnmaker was de overtreffende trap.

Jawel, dolce vita in Florence ….laat maar naar België komen die Chianti 2012 zou ik zeggen.

(vrijwaring: deze reis was georganiseerd door Consorzio Chianti)

22:20 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) | Tags: italië, chianti, sangiovese, florence, anteprima |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.