24 februari 2013

Piper-Heidseck Champagne en zijn chef de cave Régis Camus.

champagne,chardonnay,pinot noir,reims

Alhoewel de naam een Duitstalige inslag heeft is er niets Duits aan dit Champagne huis uit Reims wat sinds 1785 bestaat.

Piper-Heidseck en ook Charles-Heidseck zijn twee Champagne huizen die sinds 2011 voor een bedrag van 412 miljoen Euro overgenomen zijn van Rémy Cointreau en nu familie eigendom zijn van de 39 jarige Christopher Descours (middels de groep EPI) en wiens familie fortuin maakt in de luxe kleding- en schoenenindustrie . Heidseck-Monopole is een ander Champagne huis met weliswaar de naam Heidseck maar dit huis is eigendom van de Champagne groep Franken.

Régis Camus is chef de cave van zowel Piper-Heidseck als Charles-Heidseck sinds 2002 en heeft reeds meerdere malen de prijs Sparkling Winemaker of the Year” gewonnen.

De productie van Piper-Heidseck komt voor 5% uit hun eigen wijngaarden en voor 95% kopen ze druiven op uit de hele Champagne regio wat niet ongebruikelijk is voor Champagne producenten gezien het moeilijk is om zelf wijngaarden aan te kopen. Alle Champagnes van Piper-Heidseck hebben hun malolactische gisting gehad.

De Brut Champagne zonder jaartal is de “bread & butter” van de Champagne producent zoals de Engelsen het zo mooi zeggen. Met de Brut cuvée wordt het grootste gedeelte van hun omzet gemaakt, 85% bij Piper-Heidseck en de speciale en ook duurdere Champagnes die slechts in kleine hoeveelheden worden gemaakt zorgen meer voor het prestige imago van het Champagne merk. Volgens Régis Camus zijn deze laatste Champagnes de ‘haute-couture’ die rijk van smaak zijn met raffinement en is de Brut zonder jaartal eerder de ‘prêt à porter’.

Nergens wordt er trouwens meer geld aan marketing uitgegeven binnen de wijnindustrie als door de grote Champagne huizen om hun merk(en) wereldwijd te positioneren. 

Over naar de degustatie begeleid door Régis Camus zelf die meteen goed begon namelijk met de Cuvée Rare 2002. Gemaakt van 70% chardonnay en 30% pinot noir, 7 jaar ‘sur lattes’, gedegorgeerd nov-dec 2011. Rijp exotisch fruit in de neus met citrus toetsen en autolyse toetsen zoals brioche. Complexe neus met noten. In de mond een ronde volle maar ook nog jonge indruk indruk wat duid op het potentieel die deze Champagne nog heeft. Een lange afdronk met een frisse aciditeit die er voor zorgt dat de hoge dosage (11gr) niet opvalt. Piper-Heidseck gebruikt nooit pinot meunier in hun millesimés want dan verouderen ze te snel aldus régis Camus.

champagne,chardonnay,pinot noir,reims

Na deze complexe Champagne stappen we over naar de Piper-Heidseck Brut die een beetje in het niet valt na de vorige. Gemaakt van 100% cru wijngaarden met 50-60% pinot noir voor de structuur en 20-25% pinot meunier voor het fruit en de rest is chardonnay. Er is 10-15% ‘vin de reserve’ gebruikt van drie tot vijf jaar oud. Deze brut is een frisse Champagne met florale en citrus toetsen maar heeft een licht groenig karakter en vrij dominante zuren.

In 2001 was de oogst niet van een optimale kwaliteit en op dat moment komt de reserve wijn van pas want ze hebben de Brut van de 2001 oogst toen gepimpt met die van 1998, 1999 en 2000. In 2010 en 2011 is er geen millésimé Champagne gemaakt en is de beste wijn dus naar de reserve wijn gegaan.De oudste reserve wijn van een mono cru die Piper-Heidseck nog in de kelder heeft liggen is 500hl Cramant uit 1996.

De Millésime 2004, 55% pinot noir en 45% chardonnay is op 30 april 2005 gebotteld. In de neus is hij zeer vineus, vol en getoast met geconfijte citrus en pomplemousse. Een volle ronde aanzet met gele appels en kweepeer. Een krachtige Champagne met een mooie aciditeit en wat mokka in de afdronk. Schitterend glas Champagne. Nu nog jong en kan volgens Régis Camus nog makkelijk tien jaar liggen. Hij noemde het “un bel athlète bien musclé”.

Vervolgens de Rosé Brut Sauvage. 55% pinot noir waarvan 25% rood gevinifieerd is wat de intens rode kleur van de Champagne verklaard en 45% chardonnay. Régis Camus houdt van een rosé met karakter. Vrij ingetogen neus met rood fruit zoals aardbeien, frambozen en griotte. Veel smaak in de mond en inderdaad een rosé met karakter. Gaat eerder naar een hele lichte rode wijn toe. Volgen R.Camus is dit de moeilijkste Champagne om te maken want het moet ook geen rode wijn worden en de kleur moet ook behouden blijven.

Als afsluiter komt de demi-sec Cuvée Sublime op tafel. Een Brut met één jaar extra rijping, dosage 37-38gr. Normaliter wordt in Champagne voor de demi-sec de minst goede wijn gebruikt omdat men met de hoge dosage alles kan maskeren. Een demi-sec moet zeer koud geserveerd worden en is eerder bestemd om aan tafel gedronken te worden.

Vooral de Cuvée Rare 2002, de Millésime 2004 en de rosé van Piper-Heidseck hebben me kunnen overtuigen van het kwaliteits niveau van Piper-Heidseck. Over de Brut zonder jaartal ben ik eerlijk gezegd iets minder enthousiast. Régis Camus is een man die duidelijk weet wat hij wil en weet zijn stempel op de stijl van Piper-Heidseck te drukken en de nieuwe gefortuneerde eigenaar geeft hem daarbij ‘carte blanche’. Om in de gaten te houden dus……

champagne,chardonnay,pinot noir,reimsRégis Camus - Chef de cave

De commentaren zijn gesloten.