14 oktober 2012

Zin om bij onze wijnclub Commanderij Brussel te komen?

DSC_0338.JPG

De Commanderij Brussel start als één van de veertig wijnclubs van de Vlaamse Wijngilde weer een nieuw seizoen. Voor de wijnliefhebbers uit Brussel en al haar randgemeentes zullen er zeven leerrijke maar vooral gezellige proefavonden georganiseerd worden aan de rand van Brussel in Groot-Bijgaarden. Daarnaast staat er tevens een reis naar de Loire streek op het programma in de lente van 2013.  

Net als vorig seizoen toen we uit Bordeaux de Grand Cru Château Palmer uit Margaux mochten verwelkomen komt nu Claire Villars van Château Haut-Bages Libéral, Grand Cru uit Pauillac, een uitgebreide degustatie verzorgen. Ook komen Hermitage & Crozes Hermitage dit seizoen aan bod alsook de topwijnen uit Duitsland, wijnen uit Abruzzo (IT), Argentinië en de minder bekende Bourgogne namelijk de Côte Chalonaise.

Eric Merny, wijnmeester Commanderij Brussel: “Normaliter proeven we altijd op vrijdagavond maar deze keer komt er op zaterdagavond 20 oktober een afgevaardigde van de Spaanse wijnregio Rias Baixas naar België om de wijnen van deze appellatie aan ons voor te stellen. Deze voor velen onbekende streek in het Noorden van Spanje maakt hoog kwalitatieve wijnen die internationaal steeds meer waardering krijgen en we verheugen ons daarom ook op zijn bezoek”. 

We hebben nog enkele plaatsen vrij dus kom op 20 oktober samen met ons proeven zodat je zelf eens kunt ervaren hoe het er in de Brusselse wijngilde aan toegaat?. Bevestig je aanwezigheid voor 20 oktober via e-mail naar oleenders@vinama.be.

DSC_0382.JPG

Commanderij Brussel is een wijnclub waarin iedere wijnliefhebber welkom is. Iedereen die graag een glas wijn drinkt in een gezellige en ontspannen sfeer en dit plezier met anderen wil delen. Door middel van thema-avonden over bijvoorbeeld een bepaald wijnland, wijnstreek, druivenras of wijndomein kunt je tijdens het proeven ook nog je kennis verdiepen door de uitleg van ervaren wijnliefhebbers. Onze wijnclub is er dan ook trots op dat de nieuwe nationale voorzitter van de Vlaamse Wijngilde, Eric Merny, deel uitmaakt van de Commanderij Brussel.

Voor meer informatie zie www.com-brussel.be

14:21 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

10 oktober 2012

Wijnsalon Megavino 2012 in Brussel

wijnsalonOp een kleine drie weken van de opening van de 14e editie van het wijnsalon Megavino in Brussels Expo is alle beschikbare oppervlakte ingenomen. Nu al staat vast dat Megavino ook dit jaar alle records breekt met niet minder dan 370 exposanten afkomtig uit 30 verschillende landen ! Dat betekent dat u als bezoeker een keuze kunt maken uit ruim 11.000 verschillende wijnen.

Gastland is dit jaar Oostenrijk. De Oostenrijkse wijnen weten zich te onderscheiden door hun hoogstaande kwaliteit en specifieke wijnstijl en de rijke diversiteit aan druivenrassen, het zijn er maar liefst 35! En al is Oostenrijk nog per definitie een wit wijnland, opvallend hoe de laatste 10 jaar het aanbod rood toenam. Grosso modo staat Oostenrijk vandaag voor 2/3 wit en 1/3 rood. De absolute nummer één in wit is de grüner veltliner die bijna de helft van de witte aanplant voor z’n rekening neemt. Nadien volgen riesling, sauvignon blanc, chardonnay, weissburgunder (of pinot blanc) en muskateller. In rood voert zweigelt het peloton aan, op ruime afstand gevolgd door blaufränkisch en blauer portugieser. Ook niet te vergeten zijn de pinot noir en sankt laurent.


Naast gastland Oostenrijk kan je op Megavino nog kennismaken met meer dan 300 andere exposanten afkomstig uit 30 verschillende wijnlanden. Een record! Blikvangers zijn o.m. Italië – dat zelfs het tweede grootste land wordt op Megavino! - met een gigantisch paviljoen uit Sicilië, omcirkeld door standen met kleine producenten én invoerders uit alle wijnstreken, regiopaviljoenen uit Aosta en Piëmonte, en voor het eerst aanwezig de wijnproducenten uit Asti, Toscane met een forse delegatie uit de regio Pisa, en ook al voor het eerst, een ruime delegatie uit Puglia.
Spanje is traditioneel op de afspraak met alle belangrijkste invoerders en de producenten uit Navara als ‘eregast’; Frankrijk pakt uit met een heus dorp dat de regio’s Bordeaux, Beaujolais en een gigantisch ‘proeftheater’ als trekpleisters groepeert, maar ook landen als Argentinië, twee keer zo groot als vorig jaar, Chili, Californië, Zuid-Afrika, Brazilië, Duitsland en Luxemburg zijn opnieuw van de partij. Vooral die laatste pakt verrassend uit met de ‘Nacht van de Luxemburgse Crémants’ op de openingsavond van Megavino.
Nieuwe landen? Jawel! Voor het eerst aanwezig op Megavino zijn Mexico, Canada en Slovenië, een wijnland dat bijzonder in de lift zit en op Megavino zijn Belgische première maakt! Reken daarbij nog meer dan 50 verschillende workshops, demo’s en becommentarieerde proeverijen in onze 4 animatiezalen, allemaal gratis bij te wonen door de bezoeker, en u begrijpt dat Megavino ook dit jaar op een bijzonder uitgebreid en gevarieerd programma afstevent.

wijnsalon

Frans paviljoen: 70 producenten én 17 masterclasses gratis bij te wonen
Frankrijk is dan wel geen gastland dit jaar, toch blijven onze zuiderburen één van de grootste aanwezigen op Megavino. Opnieuw een schitterend paviljoen onder de vleugels van UBI France met 70 aanwezige producenten én – nieuw dit jaar – 17 verschillende becommentarieerde themaproeverijen die je als bezoeker gratis kunt bijwonen.
Een greep uit het aanbod? Elzas, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Loire, Provence, Rhône, tot zelfs … Corsica. 17 proeverijen of meer dan 200 wijnen, voorzien van commentaar, te proeven op het Frans paviljoen! Alle (Franstalige) info via deze LINK.

Primeur: Belgische wijn op Megavino
Belgische wijn zit al enkele jaren serieus in de lift. Hoog tijd dus dat ook Belgische wijn zijn opwachting maakt op Megavino. En die zijn er dit jaar, 8 wijndomeinen (zie hier) gegroepeerd op één aantrekkelijk paviljoen onder de noemer «Belgische Wijnbouwers vzw».

Veel plezier op megavino !

Gratis tickets:
Vinama geeft gratis duotickets weg! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze uitdagende vragen te vinden:

Waar staat de Oostenrijkse afkorting DAC exact voor en welke DAC is er het laatst bijgekomen in 2010?
(www.austrianwine.com)

Stuur je antwoord uiterlijk woensdag 10 oktober met je naam en adres naar DE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN (inzendingen zonder naam en adres komen niet in aanmerking voor de gratis toegangskaarten). Uit alle juiste antwoorden zullen tien winnaars worden getrokken.

Praktische info :
Megavino 2012, van 19 tot 22 oktober, Paleis 3, Brussels Expo
Openingsuren :
Vrijdag 19/10 van 18 tot 23u00
Zaterdag 20/10 van 12 tot 20u00
Zondag 21/10 van 10 tot 19u00
Maandag 22/10 van 10 tot 18u00
Toegang : 10€, degustatieglas en beursplan inbegrepen
Info : www.megavino.be 

22:44 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (2) | Tags: wijnsalon |  Facebook | |  Print