10 juni 2012

Asperges steken en welke wijn drinken we erbij?

Ieder jaar kan het niet snel genoeg weer asperge seizoen zijn voor me want ik ben een grote liefhebber. Ik heb het geluk dat bij mijn ouders in de straat er een aspergeveld is en twee straten verder worden er biologische asperges  geteeld. Asperges op je bord die dezelfde dag nog uit de grond zijn gehaald verser kan het niet en wat een hoop smaak. Je kan begrijpen dat ik nooit meer asperges uit de supermarkt koop want naast het feit dat ze driemaal duurder zijn hebben ze in vergelijking met deze asperges geen smaak.

asperges
Asperge veld

asperges
Hier worden ze met de hand gestoken

asperges
De AspergeSpin dient enkel om het plastic op te heffen zodat de asperges manueel gestoken kunnen worden en om de bakken met asperges gemakkelijk te vervoeren

asperges

asperges
De asperges worden ter plekke op het land gewassen en er wordt een stuk vanaf gesneden

asperges

Gewassen en gesneden

asperges
Klaar om te sorteren

asperges
5,00 Euro per kilo, net gestoken en thuis nog even in het water voor ze later op mijn bord liggen

 

En wat drinken we bij de (gekookte) asperges?
De meeste asperge gerechten vragen eerder om een witte wijn dan een rode. De klassiekers zijn van de druivenrassen sauvignon blanc, pinot blanc of riesling gemaakt. Zo zijn er de wijnen uit de Loire gebaseerd op sauvignon blanc zoals Quincy, Menetou-Salon of het iets duurdere Sancerre en Pouilly-Fumé. Uit de Elzas gaan er talrijke pinot blancs of rieslings bij.

Buiten bovenstaande klassiekers zijn er natuurlijk ook alternatieve wijnen. In ieder geval moet je wijnen kiezen zonder houtopvoeding  want dat gaat niet samen met asperges. Probeer eens een grüner-veltliner uit Oostenrijk, een albarinho uit Rias-Baixas (SP), weissburgunder (pinot blanc) of riesling uit Duitsland/Luxemburg, een pinot grigio uit Alto-Adige (IT), een sylvaner uit Rheinhessen (DE), een Bordeaux met een dominantie aan sauvignon blanc en waarom geen Belgische wijn zoals bijvoorbeeld de pinotblanc-auxerrois van Domein Pietershof.

Eet smakelijk en gezondheid!

15:07 Gepost door Vinama in Wijn en gerecht | Commentaren (0) | Tags: asperges |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.