09 mei 2012

Concours Mondial de Bruxelles gaat Portugees – Vinho Verde

 

Het heuvelachtige landschap van de Douro scheert aan me voorbij terwijl ik in de bus wat tijd heb om te schrijven op weg naar Quinta do Panascal. Van deze Quinta die het eigendom is van Fladgate Partnership (o.a. Taylor’s en Croft Port) komen de druiven voor de wereldberoemde Fonseca Port.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles

Deze ochtend in Guimaraes (Portugal) heb ik als jurylid van het Concours Mondial de Bruxelles een vijtigtal wijnen blind geproefd. Achteraf bleek het om een reeks witte wijnen uit Rueda  (SP) te gaan en de rode reeksen kwamen uit Minervois, Alentejo (PT) en Rioja(SP). Gedurende drie dagen wordt er geproefd door alle deelnemers.

Alle wijnen worden beoordeeld volgens het systeem van het O.I.V. maar dan licht aangepast voor het concours. Aangezien er proevers zijn uit meer dan veertig verschillende landen wordt er ook een universeel beoordelingsformulier gebruikt zonder tekst maar enkel met ‘smileys’ voor de te beoordelen aspecten. Een negental criteria die gelinkt zijn met een bepaald aantal punten. De wijn krijgt hierdoor een score op maximaal 100 punten en al naar gelang de hoogte hiervan komt hij in aanmerking voor een medaille (zilver, goud of groot goud) of niet. Aangezien het concours Belgisch is en de resultaten onder Belgische vlag gepubliceerd worden wordt alles ter plekke gecontroleerd door een inspecteur van de Belgische overheid.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles

Mijn groep juryleden bestaat uit een Portugese wijncriticus, een Amerikaanse wijnschrijver, een Franse oenoloog en een Spanjaard die sommelier is geweest en nu zijn eigen wijnopleidings centrum in Madrid heeft. In totaal zijn er 3XX professionele proevers. De hoeveelheid wijnen die dit jaar totaal geproefd worden lijkt enorm veel nl. 8.397 (inclusief spirits) maar per jury proef je er maar 50 op een dag wat wel werken is hoor maar tevens ook goed te doen. Een wijn wordt slechts door één jury blind geproefd. Om te kijken of de juryleden consequent zijn in hun beoordelingen wordt er ook iedere dag één en dezelfde wijn tweemaal (blind) geschonken. Vandaag was dit een wijn uit Rueda die ik de eerste maal 72 punten had gegeven en de tweede maal 74 punten. Dit minieme verschil betekend voor de organistatie dat ik een stabiele, consequente proever ben (oef, gelukkig...). Pas na dat alle wijnen van die dag geproefd en beoordeeld zijn en de resultaten zijn ingeleverd krijgen we een lijst met de namen van de wijnen zodat we ook weten wat we geproefd hebben.De wijnen worden trouwens niet kris kras door elkaar geproefd maar per streek, druif of andere gelijkaardig element. Dit om te voorkomen dat je een Beaujolas moet beoordelen net na een krachtige Languedoc bijvoorbeeld.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles
Quinta de Azevedo - Vinho Verde

Na het proeven is er ook altijd wel tijd voor een bezoek aan de lokale wijnregio’s. Zo zijn we Quinta de Azevedo gaan bezoeken in  Vinho Verde  van de Sogrape groep die in totaal 1.200ha heeft en niet alleen in Portugal. Ook zijn ze sinds 2002 eigenaar van de Sherry Sandeman.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles

De naam Vinho Verde heeft overigens niets te maken met de kleur van de wijn maar met de groene streek waar de wijn gemaakt wordt. En dat het groen is niet onbegrijpelijk want we hebben de afgelopen dagen al aardig wat regen op ons dak gehad.

Gelegen in het noordwesten van Portugal wordt deze wijnregio in het noorden gestopt door de rivier Minho, in het oosten en zuiden door de bergen en in het westen door de Atlantische ocean. Vinho Verde beslaat 21.000ha, heeft een afgebakende herkomstbenaming sinds 1908 en is verdeeld in negen subregio’s zoals Amaranta, Ave en Paiva. Naaste de witte wijn (85%) die in het algemeen geen hoog alcoholgehalte hebben wordt er ook rode wijn (13%), rosé (2%) en witte schuimwijn gemaakt. De productie van rode wijn die vooral lokaal gedronken wordt neemt ieder jaar af en wit groeit continue. Vinho Verde wijnen vertegenwoordigen 40% van alle DOC wijnen in Portugal (excl. Madeira en Port). Dat Vinho Verde een enorme groei doormaakt is te zien in de exportcijfers die in de laatste tien jaar verdubbeld zijn. België is het negende exportland qua volume met Amerika, Duitsland en Frankrijk op de top drie.

Het maximale toegelaten rendement is 80hl/ha maar het gemiddelde rendement volgens de ‘Comissao de Viticultura da Regiao dos Vinhos Verdes’ ligt op 30hl(?).

De aanbevolen witte druivenrassen voor Vinho Verde zijn Alvarinho, Avesso, Azal, Arinto, Loureiro, Batoca en Trajadura. Nog extra een achtiental andere zijn toegestaan.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles
Oenoloog Manuel Vieira - Quinta de Azevedo

Het klimaat kenmerkt zich door natte winters en droge zomers. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet en leisteen met een toplaag van zand. Karakreristiek voor het landschap waren vroeger de manieren waarop de wijnstokken gesnoeid werden.  Bij ‘Arjao’ en ‘Enforcado’ hangen de druivelaars van en tussen bomen. Bij ‘Ramada’ staan de wijnstokken tegen granieten palen en zijn ze via ijzerdraad als een pergola gevormd. Uiteraard worden tegenwoordig ook de modernere manieren gebruikt en dit zelfs in de meerderheid.  

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxelles

Quinta de Azevedo ligt aan de ‘Rota dos Vinhos Verdes’ is een domein van 32ha met vooral witte druivenrassen arinto, alvarinho, loreiro. Daarnaast kopen ze ook nog druiven voor hun merkwijn Gazela op want ze kunnen de vraag naar deze Vinho Verde niet aan (5 miljoen liter).­ De Vinho Verde 2011 (met 70% loreiro plus arinto) en de Morgadio da Torre  2011 van alvarinho zijn mooi fruitig en fris gemaakt en konden me wel bekoren. Verwonderlijk is de kwalliteit als je weet dat het rendement tegen de 80hl/ha ligt. Op de Quinta staat een schitterend landhuis wat enkele eeuwen oud is wat in sommige vertrekken eerder op een museum lijkt. De familie gebruikt het huis nog steeds zelf in de weekends.

portugal,vinho verde,concours mondial de bruxellesEén van de vele vertrekken van de Quinta

Vinho Verde, probeer zelf eens een fles zou ik zeggen en als je niet weet waar je kwaliteits Vinho Verde kan kopen dan kijk dan maar eens bij Wijnhuis Jeuris

De commentaren zijn gesloten.