30 april 2012

De Belg drinkt 24 liter wijn

Franse wijnen blijven vaste waarde in België

DSC_0319.JPG

Afgelopen jaar werd er in België 24 liter wijn per inwoner gedronken. Daarmee zijn we nog steeds bij de koplopers in Europa. We dronken wel 3% minder en gaven 4% minder uit voor wijn dan in 2010. Dat is heel duidelijk een gevolg van de crisis.

Uit de cijfers blijkt wel dat Franse wijnen in ons land nog steeds de kroon spannen, met een duidelijk verschil tussen Vlaanderen enerzijds en Brussel-Wallonië anderzijds. In Vlaanderen is 49,4% van alle gedronken wijn van Franse origine, terwijl dat in het zuiden van ons land nog 66,5% is. Rode wijn wordt overal goed gedronken, terwijl wit voornamelijk in Vlaanderen is terug te vinden en rosé vooral in Brussel en Wallonië.

Het effect van de crisis is in België vooral voelbaar voor Europese wijnen buiten Frankrijk. Qua volume dronken de Belgen dezelfde hoeveelheid Franse wijnen als in 2010, terwijl de totale waarde met 4% daalde. Andere Europese wijnen verloren 8% volume en 6% waarde, terwijl wijnen uit de Nieuwe Wereld 4% volume en 2% waarde verloren. De licht dalende trend voor Franse wijn is vooral in Vlaanderen merkbaar, een markt die traditioneel meer open is voor de Nieuwe Wereld dan Wallonië.

De wijnmarkt verdeelde zich qua volume in België in 2011 als volgt: 58% Franse wijnen, 22% Europese wijn (van buiten Frankrijk), 20% wijn uit de Nieuwe Wereld. Qua waarde scoort Frankrijk nog hoger: 62%, tegenover 20% voor andere Europese wijnen en 18% voor de Nieuwe Wereld. Daarmee blijkt duidelijk dat het imago van Franse wijn in ons land nog bijzonder sterk is.

Bron:GfK Nederland in opdracht van het PW - Sopexa

21:39 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

15 april 2012

Als de wijnstok gaat huilen

Na het snoeien van de wijnstokken lopen de sappen uit de takken wat een teken is dat de winterslaap voorbij is en dat de wortels hun activiteit weer hervatten. Deze keer ging het twee weken achter elkaar door bij mijn wijnstokken en in een hoog tempo. Ze waren zeker zeer verdietig door het slechte weer....   

DSC_0608.JPG
"la vigne pleure"

20:06 Gepost door Vinama | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

08 april 2012

Laat kunstenaars Chablis wijn drinken en…..

…vraag ze vervolgens om hun vrije expressie los te laten en een kunstwerk te maken wat uitdrukt wat ze net in het glas hebben geroken en geproefd. 

Het ‘art’istieke en Chablis zijn de twee elementen die met elkaar verstrengeld worden op 23 april in het Kwint, met de eerste editie van de campagne “When Chablis meets Art”, georganiseerd door het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB).

Een twintigtal masterstudenten van twee kunstscholen – KASK in Gent en de ESAPV in Bergen – heeft voor een presentatie-degustatie van Chablis voor de Belgische pers en wijnprofessionals, artistieke werken gecreëerd in verschillende disciplines, met als gemeenschappelijke inspiratiebron: de degustatie van Chablis.

Hun werken worden op 23 april onthuld in het Kwint. Een jury waarin onder andere journalisten, sommeliers, ... zetelen zoals ondergetekende Vinama, geleid door Willy Van den Bussche (Beaufort 1), zal de werken selecteren die het karakter van de gedegusteerde wijnen het beste weergeven. U zult zelf kunnen oordelen.

chablis vinama.jpg

Puur, zo worden de Chablis wijnen vaak getypeerd. De definitie van ‘puur’ is iets wat waar, oprecht, zuiver, vlekkeloos, trouw aan zijn eigen natuur is.

Tijdens het evenement kunt u ook een mooie selectie Chablis wijnen proeven, in het gezelschap van de verantwoordelijken van het BIVB. Het zal een kans zijn om na te gaan in hoeverre de vinificatie, in Chablis, verheven is tot het artistieke niveau. En om zelf de vinger, of liever het gehemelte, te leggen op de verscheidenheid aan cuvées, die allemaal de authenticiteit van de terroirs uitdragen.

Dacht u alles te weten over de Chablis? Kom de rest ontdekken op 23 april ... Ontdek en proef de puurheid, de mineraliteit en het unieke karakter van deze wijnen.
Tot dan zou ik zeggen!

Plaats:
KWINT, Een adembenemend panorama, een uniek kader op de kunstberg.
Het restaurant bevindt zich in het hartje van het Brussels Congrespaleis. Kwint werd ontworpen door Arne Quinze, één van de meest internationale Belgische designers. http://www.kwintbrussels.com/nl/

Inschrijven:
Stuur een e-mail naar Odile.vanoverschelde@sopexa.com  
De plaatsen zijn beperkt dus wacht niet en schrijf je in. 

restaurant kwint.png

16:02 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print