30 april 2012

De Belg drinkt 24 liter wijn

Franse wijnen blijven vaste waarde in België

DSC_0319.JPG

Afgelopen jaar werd er in België 24 liter wijn per inwoner gedronken. Daarmee zijn we nog steeds bij de koplopers in Europa. We dronken wel 3% minder en gaven 4% minder uit voor wijn dan in 2010. Dat is heel duidelijk een gevolg van de crisis.

Uit de cijfers blijkt wel dat Franse wijnen in ons land nog steeds de kroon spannen, met een duidelijk verschil tussen Vlaanderen enerzijds en Brussel-Wallonië anderzijds. In Vlaanderen is 49,4% van alle gedronken wijn van Franse origine, terwijl dat in het zuiden van ons land nog 66,5% is. Rode wijn wordt overal goed gedronken, terwijl wit voornamelijk in Vlaanderen is terug te vinden en rosé vooral in Brussel en Wallonië.

Het effect van de crisis is in België vooral voelbaar voor Europese wijnen buiten Frankrijk. Qua volume dronken de Belgen dezelfde hoeveelheid Franse wijnen als in 2010, terwijl de totale waarde met 4% daalde. Andere Europese wijnen verloren 8% volume en 6% waarde, terwijl wijnen uit de Nieuwe Wereld 4% volume en 2% waarde verloren. De licht dalende trend voor Franse wijn is vooral in Vlaanderen merkbaar, een markt die traditioneel meer open is voor de Nieuwe Wereld dan Wallonië.

De wijnmarkt verdeelde zich qua volume in België in 2011 als volgt: 58% Franse wijnen, 22% Europese wijn (van buiten Frankrijk), 20% wijn uit de Nieuwe Wereld. Qua waarde scoort Frankrijk nog hoger: 62%, tegenover 20% voor andere Europese wijnen en 18% voor de Nieuwe Wereld. Daarmee blijkt duidelijk dat het imago van Franse wijn in ons land nog bijzonder sterk is.

Bron:GfK Nederland in opdracht van het PW - Sopexa

21:39 Gepost door Vinama | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.