23 februari 2012

Met de groeten van.......Chianti Classico

Even terug in de tijd. Stel je een Italiaans restaurant voor een jaar of twintig geleden waar je voor een habbekrats lekker kon eten en waar het plafond vol hing met van die bolvormige flessen waar riet omheen gevlochten was.  Zo kwam ik destijds in aanraking met Italiaanse wijn. De lege flessen aan plafond waren de traditionele Chianti flessen en in het restaurant werd de Chianti met karaffen aan tafel geserveerd. De kwaliteit van weleer was waarschijnlijk eerder bedenkelijk, ik kan het me niet meer herinneren, maar als student met een kleine portemonnee zal dat destijds geen probleem zijn geweest. Het voornaamste was een gezellig moment met je vrienden in het zo gezellige Italiaanse restaurant wat waarschijnlijk ook nog Marco Polo op de voorgevel als naam had staan.

Sinds die tijd is er heel wat veranderd. De mandfles is begraven en Chianti Classico heeft zich als aparte regio afgescheiden van de Chianti DOCG en een eigen DOCG gekregen in 1996. De kwaliteit is verder verbeterd en de zwarte haan, Gallo Nero, als logo voor Chianti is alleen maar bekender geworden.

italië,chianti,sangiovesi


Chianti Classico

Chianti Classico is één van de acht sub-regio’s van Chianti zoals je ook bijvoorbeeld Chianti Rufina en Chianti Colli Senesi hebt. Chianti Classico is gelegen in Toscane ten zuiden van Florence en ten noorden van Siena en is uitgestrekt over een gebied van 70.000ha waarvan 7.200ha DOCG Chianti Classico wijngaarden. Het Consorzio Chianti Classico dat al bestaat sinds 1924 telt vandaag 570 leden waarvan er 350 zelf bottelen met een totale productie van 270.000hl wijn. De wijngaarden liggen op hoogtes van 250 tot 600 meter met uitschieters van meer dan 800 meter in de Monti del Chianti.

Sangiovese
is de druif van dienst en ook bekend onder de synoniemen Brunello, Montepulciano, Morellino, Pignolo, Sangioveto en Prugnolo gentile.  Er zijn twee basis Sangiovese namelijk de Sangiovese grosso (dolce of gentile) en de Sangiovese piccolo (forte of montanino). In total zijn er een 239 clonen van Sangiovesi echter zijn er vierentwintig die het beste resistent zijn tegen allerlei ziektes.

In de afgelopen tientallen jaren is er regelmatig wat veranderd aan de eisen die met betrekking tot de toegestane druivenrassen. Sinds 1996 moet men tussen de 80 tot 100% Sangiovese gebruiken en mogen er dus maximaal 20% andere druiven gebruikt worden met da nook nog een maximum voor
Trebbiano Toscano en Malvasia del Chianti van 6%. Sinds 2006 mogen er ook geen witte druiven meer gebruikt worden. Minimaal 4.400 stokken per ha (voor nieuwe aanplant) en een maximal rendement van 52,5hl.

Chianti Classico mag niet eerder op de markt komen dan vanaf 1 oktober in het jaar volgend op de oogst. Chianti Classico Riserva moet 24 maanden verouderen (inclusief drie maanden op fles) vanaf 1 januari na de oogst.

In 2010 was 76% van alle geproduceerde Chianti Classico voor de export waarvan slechts 1% richting België ging.

italië,chianti,sangiovesi


In maart vorig jaar was ik op een Chianti Classico degustatie in Brussel waar ik een veertigtal wijnen heb geproefd en wat mij toen als algemene deler opviel was het overdreven nieuwe hout gebruik tijdens de opvoeding. Veel van de wijnen die inmiddels enkele jaren leeftijd hadden konden die overdreven hout opvoeding niet goed verdragen en kwamen nu zeer droog en stug over met een onevenwichtige dosis hout tannine.

De proefdoo
s uit Italië

Enkele weken geleden ontving ik een proefdoos met zes flessen Chianti Classico van het Consorzio Chianti Classico. Ik was benieuwd of mijn ervaring van vorig jaar ook terug te proeven zou zijn in deze wijnen of dat ze op een hoger niveau zouden staan.

De eerste wijn die proefde was meteen een schot in de roos. Dit leek totaal niet op de Chianti Classico die ik in mijn herinnering had. ‘Le Fonti 2007’ een Chianti Classico Riserva van Vicky Schmitt-Vitali is gemaakt van Sangiovesi met een beetje merlot en heeft zowel eikenhouten vaten  grote foeder opvoeding gehad. In de neus wat aardse aroma’s zoals champignons, leer en rood fruit zoals rode bessen, een lichte cerderhout toets en iets getoasts. Alles mooi gedoseerd met een zekere elegantie . In de mond veel fruit en rijpe tannine met ook hier die finesse en zeer evenwichtig. Tabak in de afdronk. Nu goed op dronk maar heeft zeker nog enkele jaren potentieel. Een heerlijk glas biologische wijn wat helaas nog niet geïmporteerd wordt in België. Welke wijnhandelaar neemt de handschoen op? De eerste klant voor een doos van zes flessen heb je bij deze al. 

Ook de volgende fles kon me bekoren echter niet het etiket wat ontzettend oudbollig en klassiek is maar om een of andere reden past dit eigenlijk wel bij Chianti Classico. De Badia a Coltibuono Riserva 2007 is wederom een biologische wijn van Sangiovesi en Canaiolo.  In de neus viooltjes, specerijen en rode bessen omlijst door wat cederhout. De wijn is op zijn finesse gemaakt met een mooie fruitstructuur in de mond. Vrij veel zuren wat normal is voor een sangiovesi maar ze zijn mooi gebalanceerd met het fruit. Een evenwichtige wijn met een frisse finisch. Krijgt ook de maximale score van drie glazen van de wijngids Gambero Rosso.

Na de eerste twee flessen was ik optimistisch gestemd over de kwaliteit en keek ik uit naar de resterende vier flessen. Echter deze laatse vier konden niet aan de kwaliteit van de eerste twee tippen. De droge houttannine drukte het fruit naar de achtergrond in deze wijnen en ze kwamen te droog, uitdrogend en onevenwichtig over. Deze wijnen waren achtereenvolgens Castello Vicchiomaggio – Riserva Vigna La Prima 2008, Castello della Paneretta – Riserva Torre a Destra 2006, Castello di Meleto – Riserva Vigna Casi 2007 en Vecchie Terre di Montefili – Riserva 2007.

Aanraders zijn dus Le Fonti 2007 Chianti Classico Riserva (nog geen invoerder in België) en de Badia a Coltibuono 2007 Chianti Classico Riserva (Wijnmakelaarsunie).

Wil je weten hoe zeven andere wijnbloggers over dezelfde proefdoos Chianti Classico denken neem vandaag na 12:00 uur dan een kijkje bij:

Bottle Case

Châteausanspretention

Have a nice wine today!

Ik wil wijn

Wijnblog

Wijnliefhebbers

07:25 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) | Tags: italië, chianti, sangiovesi |  Facebook | |  Print

19 februari 2012

Domaine Charvin - Châteauneuf-du-Pape

Wie al eens een wijn van Domaine Charvin gedronken heeft, een Côtes du Rhône of een Châteauneuf-du-Pape, weet hoe heerlijk deze wijnen zijn. Wil je weten wie de man achter de wijn is en wil je zijn filosofie over wijn kennen dan kijk maar eens naar de volgende documentaire gemaakt door de Belg Marc de Wolf.

Klik op de foto om de verschillende delen van de documentaire te bekijken.

châteauneuf-du-pape,côtes du rhône

16:24 Gepost door Vinama in Rhône | Commentaren (3) | Tags: châteauneuf-du-pape, côtes du rhône |  Facebook | |  Print

16 februari 2012

Restaurant Les Palmiers *

Iets anders dan dat restaurant Les Palmiers in zuid Frankrijk tussen Perpignan en de Franse grens in het dorpje Laroque des Albères ligt hoef ik eigenlijk niks te zeggen, de foto's spreken namelijk voor zich. De Belgische eigenaar en chef-kok Bart Thoelen zet hier schitterende gerechten op tafel en heeft er welverdiend een Michelin ster voor gekregen. De bediening kon echter het hoge niveau van de keuken niet bijbenen. Ik miste leiding in de zaal alsook een gastvrouw/gastheer en toch is dit adres een dikke aanrader. 

0 les palmiers restaurant.jpg
Tapas & Snacks

1 les palmiers restaurant.jpg
Langoustines en carpaccio, marinées a l'huile d'olive, herbes fraiches & guacamole

3 les palmiers restaurant.jpg

2 les palmiers restaurant.jpg
L'Oeuf fermier Bio et légumes de printemps. L'Oeuf poché a 60°C et émulsion d'oseille

vin les palmiers restaurant.jpg

4 les palmiers restaurant.jpg
Artichauts bouquete et lard de Bigorre

5 les palmiers restaurant.jpg
Baudroie Méditerranéenne. Juste saisie, bouillon de crustacés et poison de roche, ail noir et oignon tendres 

6 les palmiers restaurant.jpg
Agneau. Poitrine confite, bouillon d'agneau et huile de sarriette 

7 les palmiers restaurant.jpg
Pré-dessert 

8 les palmiers restaurant.jpg
Fraises. Crues, en compote et texture surprenantes

Dit is het menu l'innovation & tradition, acht gangen aan 85,00 Euro p.p. (excl. wijn).

Restaurant Les Palmiers
avenue Louis et Michel Soler
66740 Laroque des Albères
Frankrijk
contact@lespalmiers.eu

tel: +33-(0)4.68.89.73.61

08:05 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

12 februari 2012

Cheval Blanc 1990, Coche-Dury 2000 en Baron-Pichon-Longueville 1995 in het glas

Zo, de winsterslaap is voorbij dus ik kan weer aan de slag.  En hoe deze keer! Vraag drie vrienden om een mooie fles mee te nemen om een samen te gaan genieten van al het lekkers wat moeder natuur ons te bieden heeft in de vorm van vergist druivensap. Laat daarbij wat lamskoteletten voor de open haard op lage temperatuur garen door de warme lucht en meer hoeft dat niet te zijn.

Maar welke fles zou ik meenemen? Ik wist dat er al twee rode op tafel zouden komen dus ik wou gaan voor een witte, droog of zoet. De ‘shortlist’ bestond uiteindelijk uit een La Grande Dame Champagne uit 1998 van Veuve Clicquot, een Puligny-Montrachet Les Enseignières 2000 van Coche Dury en een Château Yquem 1998.  De Coche-Dury ging uiteindelijk de koelkast in.

Jean-François Coche-Dury is een  wijnmaker die altijd weer de meest ongelooflijke topwijnen weet te maken samen met zijn zoon Raphaël. Doordat zijn wijnen zo gegeerd zijn worden de prijzen enorm de hoogte in gedreven door de tussenhandel (en wijnhandel) en is het zelfs moeilijk om überhaupt wijn van hem te vinden. Ook het feit dat Parker hem de hemel in schrijft “With virtually universal agreement among connoisseurs of dry white wines, Jean-Francois Coche is the greatest producer of white Burgundy. If you disagree, it probably means that you have never encountered Coche’s wines.” heeft onmiddellijk een negatief (voor de consument) effect op de prijs van de wijnen van Coche-Dury.

Het domein heeft een negental hectare wijngaarden in Corton Charlemagne, Meursault en Puligny-Montrachet waar zijn witte wijnen vandaan komen en in Auxey-Duresses, Monthelie, Pommard en Volnay waar de druivenstokken voor zijn rode wijnen staan.

Lage rendementen, lange opvoeding op hout (15-22 maanden), handmatige botteling (40.000-45.000 flessen), ongefilterde witte artisanale wijnen. Coche-Dury maakt volle vette wijnen maar waar ook een mooie dosis spanning en fruit in zit. Volgens Jean-François wil hij finesse in zijn wijn zien en de terroir tot uitdrukking laten komen.

Bourgogne, Bordeaux

De wijnstokken van de Les Enseignières in Puligny-Montrachet zijn tussen 1930 en 1952 de grond in gegaan. Coche-Dury heeft een halve hectare van deze lieu-dit.
De Les Enseignières 2001 heeft een citroen/goudgele kleur met een enorm complexe neus waarin citrus en ananas. Een stevige neus maar verleidelijk en met geintegreerd hout, geroosterde noten en wat bijenwax. Je blijft er aan ruiken. Volle aanzet waarin een mand vol rijp exotisch fruit. De frisse zuren erbij geven een snoepjes, zuurtjes indruk met het fruit. Zeer lange afdronk met een toets van amandelen en boter. Zeer mooi eevenwicht tussen het fruit en de zuren met daar omheen een heerlijke rondeur. Vinama: 18pnt.

En dat was nog maar het begin wat de volgende twee rode flessen stonden al klaar. De eerste rode werd blind geserveerd. Enorm veel grafiet in de intense neus met een fijne aangename groene toets en tabak. Dit zou wel eens een klassieke Bordeaux kunnen zijn. Duidelijk een oudere wijn met evolutie maar ook nog fruit aanwezig naast het gerookte en leer. Nog heel wat verouderings potentieel. Het bleek Château Baron-Pichon-Longueville 1995uit Pauillac (Deuxième cru classé) te zijn.  Vinama: 17pnt.

bourgogne,bordeaux

De laatste wijn werd niet blind geserveerd en voor me stond een icoon van wijn namelijk de Cheval Blanc (Grand Cru Classé Saint-Emilion) uit het magische Bordeaux wijnjaar 1990. ‘Probleem’ bij zo’n wijn is dat je van te voren enorm hoge verwachtingen hebt en dat je nog maar moet afwachten of die daaraan ook kan voldoen. Even snuffelen aan het glas en je wist meteen dat dat wel goed zat. Een schitterende evolutie in de neus, alsof je in de herfst in het bos loopt en je alle geuren opsnuift zoals paddestoelen en bladeren. Verder tabak en grafiet aroma’s en het geheel geeft een fluweelachtige indruk. In de mond vindt je de perfectie. Fluweelzacht, rond en super evenwichtig. Cassis, zoethout en tabak. Enorm breed en een immens lange afdronk met wat munt. Dit is ronduit schitterend en blij dat ik dit heb mogen proeven. Vinama: 20 pnt

Met dank aan mijn vrienden!

19:09 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) | Tags: bourgogne, bordeaux |  Facebook | |  Print