23 februari 2012

Met de groeten van.......Chianti Classico

Even terug in de tijd. Stel je een Italiaans restaurant voor een jaar of twintig geleden waar je voor een habbekrats lekker kon eten en waar het plafond vol hing met van die bolvormige flessen waar riet omheen gevlochten was.  Zo kwam ik destijds in aanraking met Italiaanse wijn. De lege flessen aan plafond waren de traditionele Chianti flessen en in het restaurant werd de Chianti met karaffen aan tafel geserveerd. De kwaliteit van weleer was waarschijnlijk eerder bedenkelijk, ik kan het me niet meer herinneren, maar als student met een kleine portemonnee zal dat destijds geen probleem zijn geweest. Het voornaamste was een gezellig moment met je vrienden in het zo gezellige Italiaanse restaurant wat waarschijnlijk ook nog Marco Polo op de voorgevel als naam had staan.

Sinds die tijd is er heel wat veranderd. De mandfles is begraven en Chianti Classico heeft zich als aparte regio afgescheiden van de Chianti DOCG en een eigen DOCG gekregen in 1996. De kwaliteit is verder verbeterd en de zwarte haan, Gallo Nero, als logo voor Chianti is alleen maar bekender geworden.

italië,chianti,sangiovesi


Chianti Classico

Chianti Classico is één van de acht sub-regio’s van Chianti zoals je ook bijvoorbeeld Chianti Rufina en Chianti Colli Senesi hebt. Chianti Classico is gelegen in Toscane ten zuiden van Florence en ten noorden van Siena en is uitgestrekt over een gebied van 70.000ha waarvan 7.200ha DOCG Chianti Classico wijngaarden. Het Consorzio Chianti Classico dat al bestaat sinds 1924 telt vandaag 570 leden waarvan er 350 zelf bottelen met een totale productie van 270.000hl wijn. De wijngaarden liggen op hoogtes van 250 tot 600 meter met uitschieters van meer dan 800 meter in de Monti del Chianti.

Sangiovese
is de druif van dienst en ook bekend onder de synoniemen Brunello, Montepulciano, Morellino, Pignolo, Sangioveto en Prugnolo gentile.  Er zijn twee basis Sangiovese namelijk de Sangiovese grosso (dolce of gentile) en de Sangiovese piccolo (forte of montanino). In total zijn er een 239 clonen van Sangiovesi echter zijn er vierentwintig die het beste resistent zijn tegen allerlei ziektes.

In de afgelopen tientallen jaren is er regelmatig wat veranderd aan de eisen die met betrekking tot de toegestane druivenrassen. Sinds 1996 moet men tussen de 80 tot 100% Sangiovese gebruiken en mogen er dus maximaal 20% andere druiven gebruikt worden met da nook nog een maximum voor
Trebbiano Toscano en Malvasia del Chianti van 6%. Sinds 2006 mogen er ook geen witte druiven meer gebruikt worden. Minimaal 4.400 stokken per ha (voor nieuwe aanplant) en een maximal rendement van 52,5hl.

Chianti Classico mag niet eerder op de markt komen dan vanaf 1 oktober in het jaar volgend op de oogst. Chianti Classico Riserva moet 24 maanden verouderen (inclusief drie maanden op fles) vanaf 1 januari na de oogst.

In 2010 was 76% van alle geproduceerde Chianti Classico voor de export waarvan slechts 1% richting België ging.

italië,chianti,sangiovesi


In maart vorig jaar was ik op een Chianti Classico degustatie in Brussel waar ik een veertigtal wijnen heb geproefd en wat mij toen als algemene deler opviel was het overdreven nieuwe hout gebruik tijdens de opvoeding. Veel van de wijnen die inmiddels enkele jaren leeftijd hadden konden die overdreven hout opvoeding niet goed verdragen en kwamen nu zeer droog en stug over met een onevenwichtige dosis hout tannine.

De proefdoo
s uit Italië

Enkele weken geleden ontving ik een proefdoos met zes flessen Chianti Classico van het Consorzio Chianti Classico. Ik was benieuwd of mijn ervaring van vorig jaar ook terug te proeven zou zijn in deze wijnen of dat ze op een hoger niveau zouden staan.

De eerste wijn die proefde was meteen een schot in de roos. Dit leek totaal niet op de Chianti Classico die ik in mijn herinnering had. ‘Le Fonti 2007’ een Chianti Classico Riserva van Vicky Schmitt-Vitali is gemaakt van Sangiovesi met een beetje merlot en heeft zowel eikenhouten vaten  grote foeder opvoeding gehad. In de neus wat aardse aroma’s zoals champignons, leer en rood fruit zoals rode bessen, een lichte cerderhout toets en iets getoasts. Alles mooi gedoseerd met een zekere elegantie . In de mond veel fruit en rijpe tannine met ook hier die finesse en zeer evenwichtig. Tabak in de afdronk. Nu goed op dronk maar heeft zeker nog enkele jaren potentieel. Een heerlijk glas biologische wijn wat helaas nog niet geïmporteerd wordt in België. Welke wijnhandelaar neemt de handschoen op? De eerste klant voor een doos van zes flessen heb je bij deze al. 

Ook de volgende fles kon me bekoren echter niet het etiket wat ontzettend oudbollig en klassiek is maar om een of andere reden past dit eigenlijk wel bij Chianti Classico. De Badia a Coltibuono Riserva 2007 is wederom een biologische wijn van Sangiovesi en Canaiolo.  In de neus viooltjes, specerijen en rode bessen omlijst door wat cederhout. De wijn is op zijn finesse gemaakt met een mooie fruitstructuur in de mond. Vrij veel zuren wat normal is voor een sangiovesi maar ze zijn mooi gebalanceerd met het fruit. Een evenwichtige wijn met een frisse finisch. Krijgt ook de maximale score van drie glazen van de wijngids Gambero Rosso.

Na de eerste twee flessen was ik optimistisch gestemd over de kwaliteit en keek ik uit naar de resterende vier flessen. Echter deze laatse vier konden niet aan de kwaliteit van de eerste twee tippen. De droge houttannine drukte het fruit naar de achtergrond in deze wijnen en ze kwamen te droog, uitdrogend en onevenwichtig over. Deze wijnen waren achtereenvolgens Castello Vicchiomaggio – Riserva Vigna La Prima 2008, Castello della Paneretta – Riserva Torre a Destra 2006, Castello di Meleto – Riserva Vigna Casi 2007 en Vecchie Terre di Montefili – Riserva 2007.

Aanraders zijn dus Le Fonti 2007 Chianti Classico Riserva (nog geen invoerder in België) en de Badia a Coltibuono 2007 Chianti Classico Riserva (Wijnmakelaarsunie).

Wil je weten hoe zeven andere wijnbloggers over dezelfde proefdoos Chianti Classico denken neem vandaag na 12:00 uur dan een kijkje bij:

Bottle Case

Châteausanspretention

Have a nice wine today!

Ik wil wijn

Wijnblog

Wijnliefhebbers

07:25 Gepost door Vinama in Geproefd | Commentaren (1) | Tags: italië, chianti, sangiovesi |  Facebook | |  Print

Commentaren

Best grappig om te lezen dat de herinneringen aan Chianti jou ook terugvoeren naar de studietijd.... Ik was toen nog absoluut onwetend wat wijn betreft.

Txs voor dit leuke initiatief!

Gepost door: pvo | 24 februari 2012

De commentaren zijn gesloten.