25 december 2011

Bollinger Grande Année Brut Champagne 2002, 2000, 1999, 1997 en 1992

champagne,bollinger,pinot noir,chardonnay

Een vertikale degustatie Bollinger Grande Année onder begeleiding van de Bollinger CEO Jérôme Philipon en  Gilles Nolet de Brauwere CEO van Cinocco stond er in de uitnodiging die ik met een glimlach las. Na mijn bezoek aan Bollinger in Äy vorig jaar zou dit een mooi vervolg worden.

In de 'business seat area' van het Anderlecht stadion in Brussel werd allereerst de Spéciale Cuvée (blend van jaargangen 06/07 met 15% reserve wijn) uit magnum geserveerd samen met drie verschillende soorten oesters om de smaakpupillen wat wakker te schudden en voor te bereiden op de vineuze Grande Année.

Grande Année heeft minimaal vijf jaar 'sur lattes' gelegen en wordt enkel gemaakt van ongeveer 60% pinot noir en 40% chardonnay uit Grand Cru (85%) en Premier Cru (15%) wijngaarden. De cuvée wordt geheel in gebruikte eikenhouten vaten gevinifeerd. Op het degustatieprogramma stonden de jaargangen 2002, 2000, 1999, 1997 en 1992. Allen in magnum geserveerd behalve de 2002.

Bollinger Grande Année 2002 (75cl) is in juli 2011 gedégorgeerd.  Een complexe neus met mooie autolyse toetsen, toast en citrus fruit. In de mond een volle vineuze aanzet met brioche, toast en complexiteit. De zuren zijn dominant aanwezig in deze jonge millisimé waardoor de Champagne vrij strak overkomt. Nog maar kort geleden gedégorgeerd en heeft nog enkele jaren ontwikkeling op fles nodig. 

Bollinger Grande Année 2000 (magnum), juni 2010 gedégorgeerd. 63% Pinot Noir, 37% Chardonnay waarvan 76% Grand Cru is en 24% Premier Cru. De magnum 2002 is nog niet op de markt enkel de 75cl want hij is nog te jong aldus Jérôme Philipon. In de neus een overtreffende trap qua complexiteit ten opzichte van de 2002. Wat gerookt, aards, mineralige toetsen en brioche. In de mond gaat dit naar een voortreffelijke Bourgogne uit de Côte de Beaune. Enorm rijp fruit en mondvullend. Beendroog met een lange afdronk met noten. Vinama: 18+ 

Bollinger Grande Année 1999 (magnum), april 2008 gedégorgeerd. 63% Pinot Noir en 37% Chardonnay waarvan 82% van grand cru wijngaarden en 18% van premier cru. Minder uitbundig dan de 2000 maar met dezelfde mineralige toets. In de mond komt de herkenbare 'rondeur' weer terug met heerlijk exotisch fruit. Medium zuren en een licht kortere afdronk dan de 2000. Vinama: 17

champagne,bollinger,pinot noir,chardonnay

Bollinger Grande Année 1997 (magnum), juli 2005 gedégorgeerd. Wat ingetogen neus maar nog floraal en met een frissere toets van de 1999. In de mond zijn de zuren goed aanwezig en deze dominantie maakt de wijn wat hoekig en minder rond. Komt zeer jong over met nog heel wat potentieel dus laat deze gerust nog liggen. Alhoewel dit jaar na de '92 de minste in de reeks was kwam hij wel als allerbeste tot zijn recht bij de gebakken foie gras die geserveerd werd waarbij de 2000 juist helemaal weg viel. Vinama: 16

Bollinger Grande Année 1992 (magnum). Gegrilde toetsen in de neus, exotisch fruit zoals ananas, brioche, aards, complex. Complex in de mond maar alles een gradatie minder. Minder lange afdronk met een bittertje en zeer droog. Ging uitstekend samen met de Comté en Parmezaanse kaas. Vinama: 15

De 2000 stak er die dag kwalitatief met kop en schouders boven uit en was al perfect op dronk. Serveer deze Grand Année Champagne van Bollinger niet te koud want dan komt hij niet tot zijn recht. 

De oogst bij Bollinger in 2011 ging van start op 22 augustus wat het allervroegst ooit was in de Bollinger geschiedenis en duurde drie weken. De botrytis die in 2010 nog voor problemen heeft gezorgd was in 2011 afwezig. Over de uitbreiding van de Champagne regio wist Philipon nog te vertellen dat na het kiezen van de nieuwe dorpen nu de percelen worden gekozen wat een zestal jaar in beslag zal nemen. Hierna moeten en wijnstokken geplant worden dus de eerste Champagne van de nieuwe dorpen wordt pas rond 2022 verwacht.   

Voor mijn verslag(en) van het bezoek aan Bollinger in Äy vorig jaar klik je hier.

champagne,bollinger,pinot noir,chardonnay
Links Jérôme Philipon, CEO Bollinger en rechts Vinama

13:11 Gepost door Vinama in Champagne | Commentaren (6) | Tags: champagne, bollinger, pinot noir, chardonnay |  Facebook | |  Print