25 oktober 2011

"Fac & Spera", documentaire over wijnproducent Michel Chapoutier

Een jaar lang hebben Florent en Rémy Gaillard mee kunnen lopen met Michel Chapoutier (wijnmaker en négociant in de Rhône) en vervolgens deze korte franstalige documentaire gemaakt met schitterende beelden. Michel Chapoutier die ooit heeft gezegd dat je verkopers zou moeten aannemen die ook in de wijngaard gewerkt hebben want "als ze eenmaal hun rug een beetje gebroken hebben zullen ze het wel laten om de prijs van de wijn te verlagen".

08:20 Gepost door Vinama in Rhône, Video | Commentaren (5) | Tags: chapoutier |  Facebook | |  Print

19 oktober 2011

Galadiner van de “Union des Grands Crus de Bordeaux” op 9 november

 union des grand cru de bordeaux logo.jpg

De gelegenheid bij uitstek om exclusief het uitzonderlijke Bordeaux millésime 2009 te ontdekken is tijdens het Galadiner van de “Union des Grands Crus de Bordeaux”.
Op woensdag 9 november stellen de leden van de “Union des Grands Crus de Bordeaux” hun nieuwste jaargang voor tijdens het galadiner dat georkestreerd wordt door Yves Mattagne te Tour & Taxis in Brussel.

Een unieke gelegenheid om de 2009 jaargang te ontdekken tijdens het aperitief, in aanwezigheid van zo’n honderdtal producenten, alvorens aan tafel te gaan en de oudere jaargangen te kunnen proeven en beleven samen met de wijnmakers tijdens een heerlijk diner.

Prijs per persoon: 150€ BTW-in. Om deel te nemen aan de prestigieuze avond, gelieve contact op te nemen met Daphne Fevry – 02/ 533 27 78, mail: dafev@vinopres.com.
 

Voor meer informatie omtrent de Union de Grand Crus de Bordeaux en de aanwezige producenten: www.ugcb.net


primeurs2009_Mars2010_MAnglada[1] CIVB.JPG

(Foto CIVB)

00:04 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

14 oktober 2011

Neem deel aan de Kurkdroog jury op Megavino en kies de beste Cru uit de Beaujolais onder begeleiding van Vinama

CIVB0905_07[1].JPG
(Bron foto: CIVB)

Beste Vinama lezer,

Als trouwe bezoeker van de Vinama website wil ik u belonen met deze uitnodiging om samen met mij deel te nemen aan de Kurkdroog-jury op Megavino. Dit jaar wordt er uit een tiental Cru's van de Beaujolais de beste gekozen door middel van een blinde degustatie. Hoe de jurering in zijn gang gaat leggen we u ter plaatse uit. Niets om over te stressen en ik ben er om u te assisteren samen met Dirk Rodriguez van Kurkdroog. Tevens krijgt u een toegangskaart om de wijnbeurs te bezoeken.

Het enige wat u moet doen is nagaan of u zich kan vrijmaken en zo snel mogelijk antwoorden of u al dan niet kan deelnemen. Bevestiging graag uiterlijk zondag 16/10 naar olaf@vinama.be met vermelding van Beaujolais in het onderwerp van de e-mail. Let op het totaal aantal plaatsen is beperkt tot 30.


Wanneer: zondag 23 oktober om 16:00 uur
Waar: Megavino, Heysel Expo Paleis 3 - VIP-room, Brussel.

Groet,

Olaf Leenders
Vinama

Meer info over Kurkdroog op www.kurkdroog.be

00:05 Gepost door Vinama in Algemeen, Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

12 oktober 2011

Nieuwe appellatie 'Gaillac Vendange Tardives'

gaillac vendange tardive aoc.jpg

 

Naast de Elzas, Elzas Grand Cru en Jurançon mag nu ook de AOP Gaillac 'Vendanges Tardives' toevoegen aan zoete wijnen die voldoen aan een speciaal lastenboek en dit vanaf de oogst 2012.

Gaillac is gesitueerd in het Tarn departement in het Zuid-Westen van Frankrijk en heeft een omvang van 2.500 ha wijngaarden. In Gaillac maakt men naast droge wijn al sinds eeuwen zoete wijn onder de AOP Gaillac Doux. De 'Vendange Tardives" mag en gemaakt worden van de autochtone druivenrassen Len de l’Elh (Loin de l’oeil) en Ondenc met een minimaal restsuikergehalte van 100g/L.

Het klimaat van Gaillac met zowel invloed van de Atlantische oceaan als de Middellandse zee geeft vanaf september koude, vochtige nachten en warme dagen die er voor zorgen dat de druiven overrijp worden. Met daar bovenop de warme droge wind zal er een suikerconcentratie optreden wat ideaal is voor de 'Vendange Tardives' condities.  

Met de minimale opvoeding van 18 maanden zullen we de eerste flessen Gaillac 'Vendanges Tardives pas in 2014 op de markt zien.

07:42 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) | Tags: gaillac |  Facebook | |  Print

09 oktober 2011

Megavino 2011: Win gratis toegangskaarten bij Vinama

bouchon_megavino_2011 b.jpgEind oktober is een datum die wijnliefhebbers steevast in hun agenda aanstippen. Dan vindt in Brussels Expo de alweer 13e editie van het grootste wijnsalon van ons land plaats. En ‘groot’ is heus geen holle slogan. Of wat te denken van 10.000m2 tentoonstellingsruimte, 300 exposanten uit 28 verschillende landen en meer dan 10.000 wijnen te ontdekken, te proeven en ter plaatse aan te kopen.

Megavino staat voor de derde keer op rij in het teken van zijn zuiderburen. En dat is heus geen toeval. Want na jaren van opvallende afwezigheid maakte Frankrijk zijn come back op Megavino in 2008. En met succes zodat de organisatoren besloten om voor de volgende edities een heuse Franse ‚trilogie’ te plannen. En die kwam er ook met Bordeaux in 2009 en de Languedoc in 2010 als blikvangers. Een ‚tiercé’ die dit jaar in ‚grandeur’ wordt afgesloten met Frankrijk in zijn totaliteit als gastland. Een tot de verbeelding sprekend en centraal gesitueerd paviljoen, dat zal plaats zal aan quasi alle Franse wijnregio’s.  Producenten en invoerders verenigd per regio, van grote en gereputeerde huizen tot gepassioneerde, weliswaar kleinschalige, artisinale wijnbouwers.

Eén van de blikvangers wordt ongetwijfeld het paviljoen van de ‚Belgische wijnbouwers in Frankrijk’. Landgenoten uit de vier uithoeken van Frankrijk, die hun droom wisten waar te maken met de aankoop van een wijndomein, hier verenigd op één centrale plaats om u hun wijnen te laten ontdekken.

Maar ook nieuwe Franse regio’s maken voor het eerst hun opwachting: de Beaujolais bijvoorbeeld dat uitpakt met zijn tien crus in de voortreffelijke jaargangen 2009 en 2010, de Côtes de Castillon, een voor velen nog maar weinig gekend stukje Bordeaux, en wat te denken van pakweg de Coteaux de Varois of zelfs de Auvergne!  En net als de voorbije edities wordt het Frans paviljoen opgeluisterd met tal van uiteenlopende activiteiten: van themaproeverijen en workshops tot aandacht voor gastronomie, toerisme en cultuur.. Of hoe Frankrijk ook dit jaar bijzonder veelzijdig uit de hoek komt!

megavino bordeaux workshop radio 1 luisteraars.jpg

Megavino 2010 Bordeaux degustatie voor Radio 1 luisteraars met Vinama en K.van Sompel

 
Wat is nog nieuw op Megavino 2011?

Veel, héél veel! Een trend die zich al een paar jaren doorzet: Megavino wordt én overzichtelijker én  aantrekkelijker. Steeds meer landen en regio’s verenigen zich op stijlvolle paviljoen en hun aantal neemt almaar toe.

De ‚klassiekers’ zijn opnieuw trouw van de partij. Spanje bijvoorbeeld dat dit jaar uitpakt met een volledig nieuw paviljoen. Oogverblindend, modern en vooral uitnodigend! Uiteraard ook weer van de partij Chili, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Californië, Argentinië, Australië, Zuid-Afrika en Italië. Vooral deze laatste is dit jaar massaal aanwezig en wordt na Frankrijk het tweede grootste land op Megavino. Sicilië verdubbelt met een oogstrelend paviljoen en niet minder dan 27 producenten zijn oppervlakte en wordt veruit de grootste Italiaanse wijnregio, maar ook Aosta, de bubbels uit Asti,  Piëmonte, Puglia en Toscane tekenen present.

En dan zijn er uiteraard ook de ‚debutanten’: het kleine Luxemburg bijvoorbeeld, o zo dicht bij maar nog vaak miskend niettegenstaande hun ronduit knappe witte wijnen en Crémants. Meer exotisch getint en ook al nieuw is het paviljoen van Brazilië. Samba op de stand in het gezelschap van de beste wijnbouwers. En wat te denken van nieuwkomers als de New York Estates wines, delegaties uit Roemenië, Mexico, Patagonië tot zelfs Peru!

Tel daarbij nog meer dan 50 verschillende proeverijen, workshops en demo’s, die je gratis in één van de 4 animatiezalen kunt bijwonen en je begrijpt dat Megavino zich meer dan ooit weet te profileren als het meest verscheiden wijnevent in ons land.

Ook het Spirits paviljoen is er weer.  Megaspirits of het kleine broertje van Megavino. En met succes want dit paviljoen van geestrijke dranken wordt dit jaar gevoelig uitgebreid en zal zo’n 150m2 voor z’n rekening nemen. Whisky is met tal producenten heel sterk vertegenwooridgd maar ook de wijnafgeleiden worden niet vergeten. Denk maar aan cognac, armagnac, grappa, marc of andere destillaten. Wie meer de exotische toer op wil vindt zeker zijn gading in alcoholen als rum, tequila, wodka en uiteraard diverse cocktails. En helemaal nieuw dit jaar zijn de aanwezigheid van de beste Japanse distillaten! (Vinama: ter info, sommige spirit standhouders vragen een vergoeding om te proeven).


Gratis tickets:
Vinama geeft gratis duotickets weg! Je hoeft enkel het juiste antwoord op deze vraag te vinden:

Hoeveel verschillende appellaties heeft Bordeaux in totaal?
(tip: antwoord op de website www.bordeaux.com)


**UPDATE 15 OKTOBER: DEZE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN**

Stuur je antwoord uiterlijk vrijdag 14 oktober met je naam en adres naar olaf@vinama punt be (inzendingen zonder naam en adres komen niet in aanmerking voor de gratis toegangskaarten). Uit alle juiste antwoorden zullen tien winnaars worden getrokken.


Bordeaux op Megavino 2010

Praktische info :
Megavino 2011, van 21 tot 24 oktober, Paleis 3, Brussels Expo

Openingsuren :
Vrijdag 21/10 van 18 tot 23u00
Zaterdag 22/10 van 12 tot 20u00
Zondag 23/10 van 10 tot 19u00
Maandag 24/10 van 10 tot 18u00

Toegang : 10€, degustatieglas en beursplan inbegrepen

Info : www.megavino.be

14:49 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (4) |  Facebook | |  Print

05 oktober 2011

Welk druivenras is dit?

Thuis hangt het fruit er goed bij. Ik heb de druivenstok ooit gekregen en heb geen idee wat het is. Mocht jij een idee hebben dan laat het maar horen. Overtuigend bewijs wordt beloond met een mooie fles wijn.

rode druiven grappe raisin grapes wine vin.jpg

 Deze foto's van dichtbij kunnen je misschien helpen: druivenras?

21:20 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (11) |  Facebook | |  Print