12 oktober 2011

Nieuwe appellatie 'Gaillac Vendange Tardives'

gaillac vendange tardive aoc.jpg

 

Naast de Elzas, Elzas Grand Cru en Jurançon mag nu ook de AOP Gaillac 'Vendanges Tardives' toevoegen aan zoete wijnen die voldoen aan een speciaal lastenboek en dit vanaf de oogst 2012.

Gaillac is gesitueerd in het Tarn departement in het Zuid-Westen van Frankrijk en heeft een omvang van 2.500 ha wijngaarden. In Gaillac maakt men naast droge wijn al sinds eeuwen zoete wijn onder de AOP Gaillac Doux. De 'Vendange Tardives" mag en gemaakt worden van de autochtone druivenrassen Len de l’Elh (Loin de l’oeil) en Ondenc met een minimaal restsuikergehalte van 100g/L.

Het klimaat van Gaillac met zowel invloed van de Atlantische oceaan als de Middellandse zee geeft vanaf september koude, vochtige nachten en warme dagen die er voor zorgen dat de druiven overrijp worden. Met daar bovenop de warme droge wind zal er een suikerconcentratie optreden wat ideaal is voor de 'Vendange Tardives' condities.  

Met de minimale opvoeding van 18 maanden zullen we de eerste flessen Gaillac 'Vendanges Tardives pas in 2014 op de markt zien.

07:42 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) | Tags: gaillac |  Facebook | |  Print

De commentaren zijn gesloten.