28 augustus 2011

Het slechte (zeil)weer mag de wijnpret niet drukken.....

zeil wijn sailing wine champagne.jpg

Vertrokken met stralende zon en insmeren tegen de zon om drie uur later op de Noordzee in een stortvloed terecht te komen die niet van ophouden wist. Het komt tegenwoordig blijkbaar iedere dag in de zomer met bakken naar beneden. Op weg van Zeeland naar Ramsgate (UK) eerst gestopt in Oostende en voor we aan de oversteek begonnen serieuze motor problemen gekregen. Uit veiligheidsoverwegingen de oversteek moeten annuleren maar dat heeft de wijnpret niet mogen drukken. Geen zon aan de hemel maar wel  een mooi zonnetje in ons glas.....

zeil wijn sailing wine suaternes champagne schorpion zwart usseglio agape gosset.jpg

Schorpion Zwart Brut, Gosset Grande Reserve Brut - Champagne, Domaine Fussiacus vieilles vignes 2007 - Pouilly-Fuissé, Agapê 2006 van Clos Pacalis - Corbières, Pierre Usseglio 2006 - Châteauneuf-du-Pape, Rayne Vigneau 1996 - Sauternes.


Voor het geval de waterpolitie meeleest Lachen, er wordt enkel in de haven gedronken en niet tijdens het zeilen.

15:02 Gepost door Vinama in Algemeen, Geproefd | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

23 augustus 2011

Artisanale kwaliteits Sake

sake,japan,rijstwijn

 In plaats van de traditionele wijndegustatie stond er een artisanale Sake degustatie op het programma van de “Pure Winelovers” onder leiding van Luc Hoornaert (Swaffood), zelf invoerder van Sake. Artisanale sake wordt niet gefilterd en niet gepasteuriseerd en wordt geproefd net zoals wijn. De schenktemperatuur is identiek als die aan witte wijn. Er wordt ook wel sake warm geschonken wat zijn oorsprong heeft van vroeger toen men in de sneeuw liep en de sake opwarmde om zelf op te warmen. Vandaag de dag zijn het vooral de industriële  (lees goedkopere) sake’s die warm worden geschonken.

Sake is Japanse rijstwijn en wordt ook Seishu (“heldere alcohol”) of Nihonshu (“Japanse alcohol” of “Japanse sake”) genoemd. Sake zou al sinds de achtste eeuw gebrouwen worden en wordt beschouwd als een drank die de kwade geesten verdrijft. Het alcoholpercentage van Sake ligt meestal tussen de 13 en de 17% en is dus vergelijkbaar met wijn. Er zijn verschillende types Sake, die bovendien sterk verschillen van kwaliteit. Sake komt eveneens tot stand door een proces van fermentatie (met name het omzetten van suiker in alcohol met gebruik van gist) , maar vertoont zowel gelijkenissen met een brouwproces voor bier als met het fermentatieproces van wijn. Bij bier wordt het zetmeel eerst omgezet in suikers, waarna deze suikers vergisten. Bij wijn zijn er reeds suikers in het druivensap aanwezig, die door de natuurlijke gisten aanwezig op de druif of door toegevoegde gisten worden omgezet in alcohol. Bij het brouwen van Sake vinden deze twee processen tegelijk plaats. Het zetmeel wordt omgezet naar suikers, die vergisten naar onder andere alcohol.

sake,japan,rijstwijn

Sake wordt gemaakt van rijst. Dit is speciale bruine sakerijst, met een lange korrel, die zwaarder is dan gewone tafelrijst en waarvan de kern nauwelijks vet en proteïnen bevat. Er zijn 65 rijst soorten voor kwaliteitssake; elk type geeft de sake een eigen, specifieke smaak. Shuzo Kotekimai of Sakamai is de rijst voor sake. Deze rijst moet met de hand geoogst moet worden, en is vier keer duurder dan goede tafelrijst. De kwaliteit van de Sakamai verschilt jaar per jaar. De beste en meest gebruikte Sakamai zijn Yamada Nishiki- de belangrijkste en meest verbouwde Sakamai; Gohyakumangoku; Miyama Nishiki; en Omachi.

De rijstkorrels worden van hun schil ontdaan en vervolgens gepolijst tot “witte” rijst, zodat alleen de zuivere kern overblijft. Dit polijstproces is van onschatbare waarde voor de kwaliteit van de uiteindelijke sake. Hoe meer van de rijstkorrels is weggeslepen, hoe hoger van kwaliteit de sake zal zijn. Voor de beste sake wordt rijst gebruikt waarvan 50% of meer van de rijstkorrels is weggeslepen.  Vervolgens wordt de rijst gewassen en geweekt, en hierna gestoomd.

sake,japan,rijstwijn

Deze gestoomde rijst wordt gemengd met gist en “koji”. Het probleem is immers dat de rijst waarmee sake wordt gemaakt geen suikers bevat, maar wel zetmeel. Nochtans is suiker nodig voor de productie van alcohol. “Koji” is een schimmel die (met name de Aspergillus Oryzae) is gekweekt op rijst : deze schimmel produceert enzymen die het zetmeel van de rijst afbreken en omzetten naar suiker. De koji bepaalt in belangrijke mate de eigenschappen van de sake. Door toevoeging van gist kan dan alcohol ontstaan. Er zijn vele verschillende gistsoorten waarvan er een 40-tal vaak gebruikt worden.

De mengeling van gestoomde rijst, koji  en gist laat men fermenteren; in drie etappes worden rijst, koji en water aan toegevoegd. Dit proces neemt vier dagen in beslag. Omdat zowel de omzetting van zetmeel naar suiker door de koji en de omzetting van suiker naar alcohol door de gist in hetzelfde vat plaatsvinden, en op hetzelfde moment wordt deze stap de “multipele parallelle fermentatie” genoemd.

De kwaliteit van het water is eveneens van groot belang voor de kwaliteit van sake, met name de mineralen en metalen in het water, en de hardheid ervan. Over het algemeen geldt : hoe harder het water, hoe uitgesprokener de smaak van de sake. De meeste brouwerijen bevinden zich dan ook vlakbij een natuurlijke bron, met zeer zuiver bergwater. Er wordt zelfs sake van sneeuw gemaakt.

Het mengsel van rijst, koji en gist laat men vervolgens 18 tot 32 dagen gisten. Vervolgens wordt deze massa geperst. Het is mogelijk dat vlak vòòr het persen aan het mengsel alcohol wordt toegevoegd. Dit doet men vooral om het volume te vergroten waardoor er minder kwaliteitsvolle sake wordt geproduceerd. Aan hoogstaande sake wordt ofwel geen alcohol toegevoegd, ofwel maximaal 10% van het gewicht van de gebruikte rijst met het oog op het verkrijgen van een meer geraffineerde smaak.

Het geperste vocht wordt vervolgens gefilterd en op lage temperatuur gepasteuriseerd. Er zijn evenwel sakes die ongefilterd of zelfs ongepasteuriseerd (Hon Nama genoemd) zijn. Het is op dit punt al mogelijk om de sake te bottelen. Sake die gepasteuriseerd wordt vlak voor de botteling, wordt Nama Chozo genoemd

sake,japan,rijstwijn

De sake wordt evenwel meestal verder gerijpt, meestal een half jaar tot twee jaar. Omdat dit mengsel een alcoholinhoud heeft van 20% wordt er meestal nog water aan toegevoegd, zodat het alcoholpercentage wordt teruggebracht tot 16 %. Het is ook mogelijk om de sake te pasteuriseren vlak na de lagering (Nama Zume sake). Ten slotte wordt de sake gebotteld. Slechts een kwart van de sake is kwaliteitssake (Tokutei Meishoshu).

Er wordt in deze categorie een onderscheid gemaakt tussen sake waaraan alcohol is toegevoegd en sake waarbij de alcohol puur door fermentatie is ontstaan. Binnen elk van deze twee stijlen wordt een onderscheid gemaakt tussen vier kwaliteitsniveaus : van laag naar hoog zijn dit voor de sake zonder alcoholtoevoeging Junmai, Tokubetsu Junmai, Junmai Ginjo en Junmai Daiginjo, en voor sake met toegevoegde alcohol zijn dit Honjozo, Tokubetsu Honjozo, Ginjo en Daiginjo. De twee hoogste niveaus zijn gefermenteerd op basis van rijstkorrels die minimaal voor 40% resp. 50% werden weggeslepen. Deze worden overigens bij voorkeur gekoeld gedronken ; anders gaan de fijne aroma’s verloren.

De bulksake waaraan alcohol werd toegevoegd met het oog op het vergroten van de hoeveelheid, kan worden onderverdeeld in twee klassen: Futsushu, i.e. de algemene sake, ook wel basissake genoemd, die niet duur is en van gemiddelde kwaliteit, en Sanzoshu (de zogenaamde naam “triple sake” omdat aan het eind van het brouwproces een hoeveelheid alcohol en water toegevoegd waardoor de hoeveelheid drie keer zo groot wordt) die bestemd is  om warm te drinken.

Het etiket van een fles Sake zal onder meer vermelden hoe de sake gebrouwen en bewerkt is en voor bij welke gelegenheid de sake geschikt is; en wanneer het Ginjo of Daiginjo sake is, en hoe koud of warm de sake gedronken moet worden. Voor dit laatste worden de volgende aanduidingen gebruikt :

55°C

Tobikiri-kan

Brandend heet

50°C

Atsu-kan

Zeer heet

45°C

Jo-kan

Heet

40°C

Nuru-kan

Zeer warm

35°C

Hitohada-kan

Lichaamstemperatuur

30°C

Hinata-kan

Zonnetemperatuur

20°C

Jo-on

Kamertemperatuur

15°C

Suzu-bie

Gekoeld

10°C

Hana-bie

Koel

5°C

Yuki-bie

Koud


Bovenstaande tekst is geschreven op basis van “Wijn en de Japanse keuken” van de die avond eveneens aanwezige Sommelier-Conseil Lientje Van den Steen waarvoor dank.

sake,japan,rijstwijn

De degustatie:

Aangezien alles op de etiketten in het Japans staat (niet echt export vriendelijk zou ik zeggen) kunnen er mogelijk in de onderstaande namen van de elf sake’s die er die avond geproefd werden onvolledigheden staan. In deze volgorde geproefd:

sake,japan,rijstwijnDe eerste sake Genzaemon Honjozo van de Aoki brouwerij is nigori gemaakt wat letterlijk bewolkt betekend. De sake is dan ook zeer troebel, met vlokken witte droesem (van rijstresidu) erin en is lichtjes sprankelend. Aroma’s van citroen, bloemen en menthol. In de mond iets meligs van smaak, citroen, anijs en een lange afdronk met duidelijke wat restsuiker. Interessant glas om te beginnen, het wordt een ongewone avond. 46,26 Euro.

Dan Jokigen Karakuchi Junmai Dry van  Sakata met florale aroma’s, citrus en een beetje riesling a-like. Ook alcohol in de neus. In de mond lijkt het meer op een licht distillaat en de alcohol brand wat in de afdronk. Droog en weinig zuren. 43,58 Euro.

Koten Sharaku Junmai Daiginjo
van de brouwerij Miyaizumi die in 92 furore maakte door duizend jaar oud gletsjer ijs te laten smelten voor de productie van hun top-sake’s. Bubblelicious kauwgum in de neus, oude kelder, floraal,frambozen en gort. Deze sake is voller en romiger in de mond, fruitig en komt evenwicht en elegant over. 50,22 Euro.

De sake van Akebono is de enige kwaliteitssake die door vrouwen wordt gemaakt of werd want de brouwerij is triestig genoeg door de tsunami weggevaagd. Fruitige en florale aroma’s met een distillaat indruk. In de mond een sake met pit en karakter en fruit zoals meloen.

Junmai Ginjo van Fuchu-Homare is intenser in de neus dan de vorige met wat aardse toetsten, citrus en bloemen. Fruitige aanzet met anijs, citrus en een frisse indruk.

Mijn favoriet van de avond was de Shimizu Vintage 2003 Suimutan Junmai Daiginjo barrel aged. Wat gelig van kleur met een pittige neus met mineralen, wat vegetaal, floraal en citrus. Ruik ik hier ook wat botertoetsen? In de mond een complexe sake met karakter en verschillende smaaklagen. Mondvullend met tropisch fruit wat restsuiker en een zeer lange afdronk. Dit is schitterend. Achteraf hoorden we dat deze sake opgevoed is in gebruikte vaten van Leflaive uit de Bourgogne. 51.96 Euro.

Arabashiri Junmai van Morita was mijn tweede favoriet. In het glas wat troebel en gekookte groente, kool en kaas aroma’s. Een wat dikke textuur in de mond met zure snoepjes en citrus. Lange afdronk. 40,66 Euro. Sinds 1909 maakt men hier op zeer natuurlijke wijze en met enkel lokale mensen, lokaal water en lokale rijstsoorten sake dat tot de meeste pure hoort.

Yuzu Komachi van de brouwerij Iki Sochu komt van het eiland Iki in de Genkai zee tussen Japan en Korea en is een gedistilleerde sake waar verse yuzu (citrusvrucht) voor is gebruikt. In de neus vindt je dan ook citroenschil en vegetale toetsen van gras en brandnetels. In de aanzet citrus, menthol en meteen krijg je het zoete van het restsuiker er doorheen. Lijkt wat op die snoepjes met zuurkristallen. De aciditeit balanceerd wel de restsuiker waardoor hij fris blijft. Lijkt op een citroen jenever met 4% alcohol. 53,37 Euro.

De Kuri van Kitaoka Honten Yoshino Monogatari is een ‘sake’ gemaakt van gepofte kastanjes en heeft slechts 9% alcohol. De kleur is wit en ondorrzichting. Lactische aroma’s en appels. In de mond is de textuur zeer onplezierig alsof je een dikke korrelige saus aan het drinken bent met lactische toetsen en wat citroen. Lijkt wat op een crême alcohol zoals Baileys qua structuur. Niet mijn favoriet. 42,77 Euro.

Koko Mirin 10 years Old van de Hakusen brouwerij is een 10 jaar oude sake gemaakt van kleefrijst en gelagerd op dennenhout.  Vroeger werd Mirin gedronken als tradtiionele nieuwjaarsdrank (otoso). Mirin wordt in de keuken veel gebruikt als basis voor stoofgerechten en werkt wonderwel in een gelijke verhouding met sake en soyasaus.
Een bruine geconcentreerde kleur. In de neus treft me meteen de vergelijking met een P.X. sherry en rancio achtige wijnen. Getoast en gebrand. Een aanzet van caramel met een vettige textuur en zeer intense gerookte smaken. Zeer zoet (300gr restsuiker) en kan gerust naast een chocolade dessert. Een a-typische sake maar een typische mirin. 44,55 Euro.

Het was een interessante en leerrijke avond waarin de wondere wereld van artisanale sake voor de eerste maar zeker niet voor de laatste maal in mijn glas kwam.

06:30 Gepost door Vinama in Wijn proeverij | Commentaren (3) | Tags: sake, japan, rijstwijn |  Facebook | |  Print

19 augustus 2011

Soms is het uitzicht mooier dan de wijn

mas christine blanc white 2010 collioure roussillon.jpg

Lac de Villenueve-de-la-Raho

07:35 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

17 augustus 2011

Op bezoek bij Maxime Magnon in de Corbières, Languedoc

Mijn vrienden weten dat ik graag de vrij onbekende en daardoor onbeminde wijnstreek Corbières in het daglicht zet. Dertig jaar geleden bekend om zijn slechte bulkwijn maar tegenwoordig kun je er na enig zoekwerk pareltjes vinden zoals ook deze keer. Afgelopen maand heb ik daar een fantastisch domein ontdekt namelijk Maxime Magnon waarvan ik niet begrijp dat het zo lang geduurd heeft voordat ik het ben tegengekomen in de meer dan tien keer dat ik de regio ondertussen heb bezocht.

languedoc

Maxime Magnon is een sympathieke wijnmaker in de midden dertig die in de jaren negentig zijn wijnopleiding in Beaune heeft gevolgd. In 1994 is hij gaan werken in Chaintré (Macon) en werd hij beinvloed door de natuurlijke wijn stroming in de Beaujolais van o.a. Jean Foillard en Marcel Lapierre (beide uit Morgon) met wie hij regelmatig contact had. In 2001 vertrekt hij naar Zuid-Frankrijk naar de Corbières in het dorpje Durban waar hij enkele wijngaarden koopt. Het domein heeft grond in Villeneuve des Corbières  (60% van oppervlakte op leisteen) en in Durban (kalksteen/klei). Didier Barral in Faugères was trouwens zijn mentor in de begin jaren.

De in totaal 12 hectaren zijn gelegen op een tiental verschillende plaatsen waarvan één nieuw aangeplant met grenache noire, mourvèdre en wat vermentino (15 are). De andere druivenrassen zijn grenache gris (2 ha), grenache blanc (1ha),  cinsault (1 ha),  syrah (40 are) en het overgrote gedeelte bestaat uit carignan. Grenache is voor Maxime kwalitatief de beste druif terwijl carignan zich perfect aan het terroir aanpast en vooral bij oude wijnstokken schitterend resultaat geeft. Carignan leent zich volgens hem ook goed voor macération carbonique.

Het gemiddelde rendement is met 20hl per ha zeer laag voor de streek. Er staan tussen 3300-4000 wijnstokken per hectare. Bijna alle wijngaarden zijn in gobelet gesnoeid, slechts één wijngaard is opgebonden. Het domein is biologisch gecertifieerd en maakt natuurlijke wijnen.

languedoc

Maxime heeft dieren waaronder paarden, koeien en een ezel die in in de wijngaard lopen vanaf april tot midden november en het onkruid op eten en meteen wat natuurlijke bemesting achterlaten.  Ook hiervoor is het handig dat bijna alle wijngaarden in gobelet gesnoeid zijn want daardoor kunnen de dieren zich gemakkelijk in de wijngaard verplaatsen. In een wijngaard met de wijnstokken opgelijnd op ijzerdraad is dit niet mogelijk.  
Hij heeft vroeger ook schapen gehad maar dat was teveel werk om die te verplaatsen want je hebt een hond nodig en moet zelf voor herder spelen en er was overal een electrische omheining nodig om de veelvuldige ontsnappingen te voorkomen.

Volgens Maxime is de basis van een mooie wijn een goede vegetale situatie in de wijnaard. Door het klimaat heeft hij maar zeer weinig ziektes in de wijngaard. Na de oogst gaan de druiven meteen in een gekoelde container  die op de parking staat voor het domein en alle druiven gaan op dezelfde temperatuur de cuve in. Maxime zoekt de ideale rijpheid voor zijn druiven en de oogst spreid zich dan ook uit over een periode van vier weken. Soms oogst hij twee dagen en stopt dan een week totdat de volgende wijngaard de ideale rijpheid heeft. Voor de witte wijn gebruikt hij een verticale pers. Geen ontristing voor de rode wijn dus de trossen gaan in zijn geheel het vat in (maceration carbonique) voor de alcoholische gisting wat zeer ongebruikelijk is voor de regio. Soms gaat hij nog wel de cuve in om wat druiven manueel met de voeten te pletten indien dit nodig is en vindt er wat remontage plaats. Alles gebeurd op ‘feeling’. ‘Il faut sentir le millesime’ aldus Maxime. Geen sulfiet tijdens de vinificatie, geen laboratorium gisten maar natuurlijke en er worden geen geen zuren toevoegd. Maxime is een liefhebber van wijn uit Fleurie, de Cru uit de Beaujolais  en zijn eigen rode wijnen hebben ook wel iets van deze fruitige, sappige wijnstijl.

languedoc

Opvoeding enkel in gebruikte barriques. Zijn eikenhouten vaten komen van Domaine Moreau uit Chassagne-Montrachet (Bourgogne) en zijn tussen de vier à zeven jaar oud. Er worden geen nieuwe vaten gebruikt dus in zijn wijnen kom je ook geen dominante houttoetsen tegen. Ieder jaar verwisseld hij een twaalftal vaten voor “nieuwe” gebruikte.

Zijn eerste oogst op zijn eigen domein was in 2002 (3.000 flessen). Zoals iedere zelfstandige wijnmaker heeft hij ook fouten gemaakt in het begin. Komende uit het noorden met de perceptie dat de wijnen in het zuiden te weinig zuren zouden hebben als hij te laat zou oogsten heeft hij zijn carignan wel eens een graadje te vroeg geoogst. Vanaf 2005 verdubbelde hij zijn wijngaardoppervlakte van vijf naar tien hectare.

Wit wordt gesulfiteerd bij de botteling en licht gefilterd. De rode krijgen in het algemeen ook wat sulfiet bij de botteling en enkel de wijnen voor de export worden licht gefilterd.

languedoc
Maxime Magnon (links) en Johan voor de verticale pers

Maxime werkt samen met een leerling wijnmaker Johan die nu voor het vierde jaar op het domein werkt en ook met nog een derde person in part-time. Hij maakt vier natuurlijke wijnen, drie rode en een witte. De totale productie is 220 hl zo'n 29.000 flessen.

languedoc

La Bégou 2010, AOC Corbières:
Begin november 2010 op vat gegaan en gebotteld in mei 2011. La Begou is de naam van de eerste wijngaard die hij heeft aangekocht. De wijnstokken zijn tussen de 60 en 80 jaar. De cuvée is gemaakt van 80-90% grenache gris en de rest is grenache blanc. Grenache gris heeft meer zuren dan de grenache blanc en heeft ook een dikkere schil wat eventueel iets van een tannine structuur aan de wijn kan meegeven.  De wijn komt van de leisteenbodem wat een bepaalde puurheid en mineraliteit  aan de wijn geeft. Het is ook een fruitige wijn die in de mond vol en rond is maar wel met een mooie frisheid. Geel fruit en een lichte maar gecontroleerde oxidatieve toets. Een heerlijke wijn waar je je tanden in kunt zetten.  16,00 Euro.

Dat je al doende moet leren heeft Maxime aan de lijve ondervonden. Zijn witte 2003 en 2004 waren geoxideerd door gebruik van een houten vat wat te groot was en te oude barriques van meer dan tien jaar oud. Deze werden allen opzij gezet en vanaf 2005 met enkel kleine en minder oude barriques was de kwaliteit eindelijk zoals het moest zijn.  

La Rozeta 2010, AOC Corbières:
Sinds 2002 wordt deze cuvée gemaakt maar de assemblage is in de loop der jaren sterk veranderd. Eind October/november 2010 geoogst en in juni 2011 gebotteld. Huidige assemblage: carignan 40%, cinsault 30%, grenache noir 30%. Enorm veel rijp fruit van aardbeien tot kersen en wat specerijen in de neus. Maxime houd van genereuze rode wijnen met ronde tannine dus dat vindt je ook in deze wijn terug.  Ook heeft hij graag ‘des vins dense mais fluide’. Deze wijn is één en al plezier, op het fruit gemaakt met weinig tannine.  Nu drinken,  14,00 Euro.

languedoc
Nog niet gebotteld maar Maxime vulde een fles af, zette hem onder een manuele kurkmachine, schreef er 2010 op en gaf hem toen mee als cadeau. 

Campagnès 2010 stond klaar om gebotteld te worden dus die werd rechstreeks uit de cuve geproefd. Het zijn top cuvée die van honderdjarige carignan gemaakt is met wat cinsault. In 2010 zijn er 18 vaten carignan en 1 vat cinsault voor de assemblage gebruikt. Er is geen sulfiet toegevoegd. Deze wijn is in dezelfde stijl gemaakt als Rozeta maar is veel dikker en heeft fruit wat een stuk rijper is. We zitten hier met zwart fruit en confituurachtige aroma’s. In de mond bramen en overrijpe kersen die samen een fruitbom vormen. Maar de sappigheid van het fruit maakt en de zuren maakt dat het niet zwaar overkomt in de mond en een mooie rondeur en een lange finale heeft. Jammer dat dit nog niet gebotteld was want ook deze leg ik graag in mijn kelder net als de vorige twee wijnen. 18,00 Euro

Zijn wijnen verkopen zo goed dat hij zo goed als geen voorraad heeft. Ook de schrijver en wijnhandelaar Kermit Lynch (zie hier) heeft zijn wijnen ontdekt. Maxime wil echter het domein niet verder uitbreiden gezien de extra mankracht die hij dan nodig heeft. Gezien de gezonde verkoop gaan er wel nieuwe investeringen gemaakt worden in het materiaal wat nodig is om de wijngaard te bewerken (tractor, etc…).

De wijnen van Maxime Magnon worden in België ingevoerd door Maison Mostade, Solre-Sur-Sambre.

Maxime Magnon
Rue Hautes Corbières
Durban (Corbières)
04-68.45.84.71

08:10 Gepost door Vinama in Corbières, Wijndomein bezocht | Commentaren (2) | Tags: languedoc |  Facebook | |  Print

14 augustus 2011

Restaurant Gourmandin in Beaune, Bourgogne

gourmandin restaurant beaune bourgogne.jpg

Voor de twee keer gegeten in Gourmandin in Beaune en weer is het goed bevallen. Ik ga hier voor de klassieke Bourgondische gerechten zoals hun heerlijke jambon persillé, de welbekende escargots de Bourgogne, of oeufs pochés en meurettes (gepocheerde eieren in rode wijn met spekjes). De  'quenelles de brochet maison', coulis de crustaçés (quenellen van snoek) zijn een aanrader. Alles is vrij eenvoudig op het bord gepresenteerd maar het smaakt allemaal zoals het moet smaken. Het restaurant is opgedeeld in drie delen die ieder hun eigen inrichting hebben. Kom je binnen dan sta je in een brasserie stijl gedeelte, loop je verder naar beneden ziet het er wat gesofisticeerder uit en boven zit je in een soort atrium. De bediening is op zijn Frans maar correct.

Domaine Hubert Lamy 2009  St. Aubin 1er Cru Derriere Chez Edouard.jpg
2009 Domaine Hubert Lamy St. Aubin 1er Cru Derriere Chez Edouard

Er staan een twaalftal flessen wijn open die per glas besteld kunnen worden en de wijnkaart heeft een enorme selectie Bourgogne wijnen waar de wijnliefhebber zijn ei wel kwijt kan.

 le gourmandin restaurant beaune.jpg

Le Gourmandin
8 Place Carnot, 21200 Beaune
Tel: +33 (0)3 80 24 07 88

16:06 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (2) |  Facebook | |  Print

07 augustus 2011

Wijnboekenwinkel Athenaeum in Beaune

athenaeum boekhandel beaune librarie vin.jpg
Zelfs in dit digitale tijdperk ga ik nog altijd graag een boekenwinkel in om te neuzen tussen alle boeken en kom ik altijd wel iets tegen wat mij aanstaat. Helaas zijn er maar weinig winkels die een redelijk assortiment wijnboeken hebben en daarom ga ik met plezier naar het walhalla voor de wijnboeken namelijk Athenaeum in Beaune. Midden in het centrum, precies tegenover "Hotel Dieu" van Hospice de Beaune vindt je daar een winkel met schappen vol wijnboeken, glaswerk zoals karaffen en allerhande wijn prullaria. Ze verkopen zelfs wijn in deze multi-functionele boekwinkel.
Tip: Je kunt ook als buitenlander een virtuele loyaliteitskaart vragen aan de kassa die je meteen recht geeft op 5% korting.

Athenaeum
5 rue de l'Hôtel-Dieu
21200 Beaune France
Tel : +33 (0) 961 303 956
Open 7 dagen per week van 10:00 tot 19:00
www.athenaeumfr.com

wijnboekenwinkel wine bookstore librairie athenaeum beaune.jpg

16:50 Gepost door Vinama in Wijnboeken | Commentaren (3) | Tags: wijnboeken, beaune |  Facebook | |  Print

04 augustus 2011

La Cave aux arômes des vins de Bourgogne in Beaune

Ga je deze zomer nog richting Bourgogne dan moet je zeker even stoppen in Beaune om in de "Chambre de Commerce" naar de 'aromakelder' te gaan. Op een schitterende originele manier hebben ze in grote glazen bokalen de verschillende geurgroepen met echte en ook verse producten in elkaar gestoken. Geen chemische geurextracties maar het echte spul. Door je neus aan de opening van het glas te brengen en eens goed te snuiven ruik je de florale geuren van de bloemen, het vettige van de blok boter omringd met zuivel producten of de citrus familie waar de citroen en de grapefruit doormidden gesneden liggen. Een heerlijk geurenspel. Bij alle geurfamilies wordt ook aangegeven in welke Bourgogne wijnen je ze terug kan vinden.  En wat zou er er in de geblindeerde zwarte bokaal zitten?

Iedere dag open tot 11 september, rue Vergnette de Lamotte, gratis toegang.

cave des aromes de vins de bourgougne beaune geur aroma wijn.jpg12:10 Gepost door Vinama in Algemeen | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

01 augustus 2011

Rene Mosse (Anjou), Christophe Foucher, Domaine La Lunotte (Touraine) en Sébastien David (St Nicolas de Bourgueil) bij Laurent Melotte

p hurluberlu sebastien david st nicolas de bourgieul.jpg

Laurent Melotte van L'Odyssée des Arômes is een van de weinige wijnhandelaars in België wiens volledige gamma uit natuurlijke en biodynamische wijnen bestaat. Sind enige tijd heeft hij zijn intrek genomen in het oude dorpscafé van Grez-Doiceau in Waals-Brabant met een theaterzaal uit de jaren stilletjes waar je een stap in de tijd terugzet zodra je binnenkomt.

Met enige regelmaat komen de voornamelijk Franse wijnmakers hun wijnen voorstellen bij Laurent waar je overigens ook diverse natuurlijke biersoorten (ook van de tap) kunt drinken. Een mini-festival van Franse chansons na de wijndegustatie is niet ongebruikelijk bij hem of zelfs een heus rockconcert is mogelijk.

rene mosse anjou loire chenin blanc.jpg
Rene Mosse links, Anjou (Loire)

Ik ben al een tijdje fan van de witte wijnen van Réne Mosse (Anjou). Als je graag een loepzuivere chenin blanc met een mooie dosis mineralen drinkt dan moet je zijn cuvée Rouchefer eens proberen of Bonnes Blanches. De Initiales BB is een cuvée van het zelfde parceel als Bonnes Blanches maar de wijnstokken zijn ouder namelijk 60 jaar en de ondergrond is schist en quartz. Een schitterende complexe wijn die nu al gedronken kan worden maar ook gerust nog een tijdje kan liggen.
Heerlijk verfrissend is ook zijn Petnat (pétillant naturel) Moussamoussettes. Deze rosé schuimwijn is gemaakt van cabernet franc (60%), gamay en grolleau en heeft wat restsuiker.

christope foucher domaine la lunotte touraine trio.jpg
Christophe Foucher - La Lunotte, Touraine (Loire)

Een ontdekking was de wijn Trio van het domein La Lunotte uit Touraine. Christophe Foucher heeft deze wijn  geassembleerd van menu pineau uit 2008 en sauvignon blanc uit 2009. De wijn is 1,5 jaar in oude vaten en  6 maanden in roestvrijstalen vaten opgevoed. De wijn was nog maar net gebotteld maar de kwaliteit sprong uit het glas. Fris, fruitig, sappige rijpe appels en een dosis complexiteit met een mooie rondheid in de mond.   

sebastien david st nicolas de bourgueil loire.jpg
Sébastien David - St Nicolas de Bourgueil (Loire)

Gehoord had ik al dat Sébastien David weet hoe hij van cabernet franc wijn moet maken maar geproefd had ik het nog niet maar nu kan ik volmondig beamen dat hij een cabernet franc meester is. Cabernet franc is ook het enige druivenras die hij in zijn wijngaard heeft. Van zijn intens fruitige en geconcentreerde L'Hurluberlu 2010 die via maceration carbonique is gemaakt en waar geen sulfiet aan toegevoegd is, zijn Endémique 2008 (27mg S02) die twee jaar op foeders is opgevoed en een behoorlijke frisse dosis zuren heeft tot zijn Vin d'une Oreille 2008. Deze laatste wijn is gemaakt van druiven van 80 jarige wijnstokken met een rendement van 10hl per hectare die eerst een zestal dagen een intercellulaire gisting ondergaan oftewel niet gekneusd worden maar in zijn geheel en niet ontrist het vat in gaan. Daarna worden ze manueel met de blote voeten getrapt waarna de gisting verder gaat in gebruikte barriques. Na 36 maanden wordt de wijn gebotteld. Het is een geconcentreerde wijn met een enorme fraicheur, nog zeer jong en die nog een jaar of drie rust nodig heeft maar wat een enorm potentieel zit hier in. Volgens Sébatien David niet karaferen maar in het glas laten openbloeien.   

Wil je de (franstalige) nieuwsbrief van Laurent Melotte ontvangen met nieuws over de wijnen, wijnmakers en de regelmatige degustaties dan stuur je gewoon even een e-mail (in het Nederlands is geen probleem) naar laurent@melotte.net. Voor een overzicht van de wijnprijzen vindt je hier de PDF lijst

L'Odyssée des Arômes / True Great Wines (op afspraak)
Constant Wauters straat 2, 1390 Grez-Doiceau (Pécrot)
0478 82 1636