01 augustus 2011

Rene Mosse (Anjou), Christophe Foucher, Domaine La Lunotte (Touraine) en Sébastien David (St Nicolas de Bourgueil) bij Laurent Melotte

p hurluberlu sebastien david st nicolas de bourgieul.jpg

Laurent Melotte van L'Odyssée des Arômes is een van de weinige wijnhandelaars in België wiens volledige gamma uit natuurlijke en biodynamische wijnen bestaat. Sind enige tijd heeft hij zijn intrek genomen in het oude dorpscafé van Grez-Doiceau in Waals-Brabant met een theaterzaal uit de jaren stilletjes waar je een stap in de tijd terugzet zodra je binnenkomt.

Met enige regelmaat komen de voornamelijk Franse wijnmakers hun wijnen voorstellen bij Laurent waar je overigens ook diverse natuurlijke biersoorten (ook van de tap) kunt drinken. Een mini-festival van Franse chansons na de wijndegustatie is niet ongebruikelijk bij hem of zelfs een heus rockconcert is mogelijk.

rene mosse anjou loire chenin blanc.jpg
Rene Mosse links, Anjou (Loire)

Ik ben al een tijdje fan van de witte wijnen van Réne Mosse (Anjou). Als je graag een loepzuivere chenin blanc met een mooie dosis mineralen drinkt dan moet je zijn cuvée Rouchefer eens proberen of Bonnes Blanches. De Initiales BB is een cuvée van het zelfde parceel als Bonnes Blanches maar de wijnstokken zijn ouder namelijk 60 jaar en de ondergrond is schist en quartz. Een schitterende complexe wijn die nu al gedronken kan worden maar ook gerust nog een tijdje kan liggen.
Heerlijk verfrissend is ook zijn Petnat (pétillant naturel) Moussamoussettes. Deze rosé schuimwijn is gemaakt van cabernet franc (60%), gamay en grolleau en heeft wat restsuiker.

christope foucher domaine la lunotte touraine trio.jpg
Christophe Foucher - La Lunotte, Touraine (Loire)

Een ontdekking was de wijn Trio van het domein La Lunotte uit Touraine. Christophe Foucher heeft deze wijn  geassembleerd van menu pineau uit 2008 en sauvignon blanc uit 2009. De wijn is 1,5 jaar in oude vaten en  6 maanden in roestvrijstalen vaten opgevoed. De wijn was nog maar net gebotteld maar de kwaliteit sprong uit het glas. Fris, fruitig, sappige rijpe appels en een dosis complexiteit met een mooie rondheid in de mond.   

sebastien david st nicolas de bourgueil loire.jpg
Sébastien David - St Nicolas de Bourgueil (Loire)

Gehoord had ik al dat Sébastien David weet hoe hij van cabernet franc wijn moet maken maar geproefd had ik het nog niet maar nu kan ik volmondig beamen dat hij een cabernet franc meester is. Cabernet franc is ook het enige druivenras die hij in zijn wijngaard heeft. Van zijn intens fruitige en geconcentreerde L'Hurluberlu 2010 die via maceration carbonique is gemaakt en waar geen sulfiet aan toegevoegd is, zijn Endémique 2008 (27mg S02) die twee jaar op foeders is opgevoed en een behoorlijke frisse dosis zuren heeft tot zijn Vin d'une Oreille 2008. Deze laatste wijn is gemaakt van druiven van 80 jarige wijnstokken met een rendement van 10hl per hectare die eerst een zestal dagen een intercellulaire gisting ondergaan oftewel niet gekneusd worden maar in zijn geheel en niet ontrist het vat in gaan. Daarna worden ze manueel met de blote voeten getrapt waarna de gisting verder gaat in gebruikte barriques. Na 36 maanden wordt de wijn gebotteld. Het is een geconcentreerde wijn met een enorme fraicheur, nog zeer jong en die nog een jaar of drie rust nodig heeft maar wat een enorm potentieel zit hier in. Volgens Sébatien David niet karaferen maar in het glas laten openbloeien.   

Wil je de (franstalige) nieuwsbrief van Laurent Melotte ontvangen met nieuws over de wijnen, wijnmakers en de regelmatige degustaties dan stuur je gewoon even een e-mail (in het Nederlands is geen probleem) naar laurent@melotte.net. Voor een overzicht van de wijnprijzen vindt je hier de PDF lijst

L'Odyssée des Arômes / True Great Wines (op afspraak)
Constant Wauters straat 2, 1390 Grez-Doiceau (Pécrot)
0478 82 1636

Commentaren

O, gij chanchard !! Ik ben zelden met meer tegenzin op vakantie getrokken omdat ik de tasting bij laurent moest missen. Elke keer weer een belevenis, zowel op menselijk als op vineus vlak.

Gepost door: Rick | 03 augustus 2011

Ik had de indruk dat de wijnmakers een zware nacht hadden gehad maar ze stonden weer gezellig aan een bio pint of aan hun eigen wijn te lurken :-) Volgende keer eens samen afspreken aldaar Rick.

Gepost door: Vinama | 03 augustus 2011

zware nacht, neenee... de dag ervoor was ik langsgeweest:-)
Waarom niets over Pacal , Milan en Rietsch?

Gepost door: Venne | 06 augustus 2011

@Venne, ik had het kunnen weten. Ik heb alles wat er te proeven was geproefd en deze drie wijnmakers waren kwalitatief de beste vandaar deze selectie van drie.

Gepost door: Vinama | 07 augustus 2011

Ok, ik vond die pré noir (chenin, was nog wat volatile maar gaat wel weggaan) en de p aunis wel lekker van Simonutti. Grand Blanc van Milan niet goed?
René is wel ne speciale eh:-)

Gepost door: Venne | 11 augustus 2011

Ik kan Venne hier ergens heel goed begrijpen en volgen.
Ben op dit ogenblik den Orange (Etiquette orange, Pineau d'Aunis 2009) van Simonutti aan 't kraken.
Een ongrijpbare wijn; maar toch zo prachtig.
Weer een voorbeeld van "Les goûts et les couleurs......."

Gepost door: Don Quichotte | 11 augustus 2011

De commentaren zijn gesloten.