24 juli 2011

Vinama Facebook en Twitter

Sinds geruime tijd kun je Vinama ook volgen op Facebook en Twitter. Wil je weten wat er wat in mijn glas komt, waar ik mee bezig ben en wil je wijn- of restaurant tips ontvangen wordt dan vriend met me op Facebook of volger op Twitter door op de onderstaande logo's te klikken.
facebook_logo_2.jpg
Twitter_logo.jpg

08:00 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

20 juli 2011

Nieuwe druivenrassen in Frankrijk

Zo konden we vorige maand al geleden lezen dat men in Zuid-Frankrijk in de Herault 170.000 sangiovese wijnstokken gaat aanplanten, nu mogen er in Frankrijk binnenkort nog wat andere niet Franse druivenrassen de bodem in.

"Drie witte druivenrassen zijn begin dit jaar opgenomen in de officiële Franse catalogus van het Institut Français de la Vigne et du Vin (IVF). Het zijn petite arvine uit Zwitserland, verdelho uit Portugal en parellada uit Spaans Catalonië. Verder liggen er aanvragen ter beoordeling voor nog een reeks andere rassen. Het zijn de witte xarel.lo (Spanje) en de blauwe primitivo/zinfandel (Italië, VS) - zonder nadere nuancering! -, feteasca neagra (Roemenië) en humagne (Zwitserland). Het IFV wil in experimentele wijngaarden ook de mogelijkheden laten onderzoeken van blauwe rassen als agiorgitiko (Griekenland), aglianico  (Italië), calabrese/nero d´Avola (Italië), kadarka (Hongarije), mavrud (Bulgarije), mencía (Spanje), periquita (Portugal), touriga nacional (Portugal) en xynomavro (Griekenland).
Kandidaten bij wit zijn: arinto do Dão (Portugal ), assyrtiko (Griekenland), feteasca alba (Roemenië), fiano (Italië), malvasia di Sardegna (Italië), rkatsiteli (Georgië) en torrontes riojano (Argentinië). Belangrijke criteria bij het opstellen van deze lijst waren bestendigheid tegen droogte en warmte, dit met in het achterhoofd de gevolgen van een mogelijke klimaatverandering. De resultaten van de experimentele soorten zullen vergeleken worden met die van al bekende rassen als sauvignon, viognier, vermentino, pinot blanc, colombard, grenache blanc of chardonnay bij de witte en met beide cabernets, grenache, syrah of pinot noir bij de blauwe. De nieuwelingen die het beste scoren, kunnen vervolgens in de catalogus terechtkomen." (bron: wijninfo)

Parellada_POP-UP.jpg

Parellada


12:15 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

16 juli 2011

Italiaans restaurant Caffè al Dente, een echte aanrader voor de wijnliefhebber

restaurant caffè al dente italiaans italienne italian ukkel uccle brussel bruxelles.jpg

Zo vaak had ik in mijn gedachten dit artikel al geschreven dat ik op een gegeven moment echt dacht dat ik het ook al gepubliceerd had. Toen ik er zelf naar zocht op mijn wjinblog en het niet kon vinden werd het duidelijk, of ik begin dingen te verbeelden (of te vergeten) of is het omdat ik een dagje ouder wordt?

Wat heb ik een heerlijke avond doorgebracht in Caffè al Dente in Ukkel, Brussel. Aanbevolen door een  andere wijngek (dank je Roeland) gingen we met z'n tweeën op pad naar Ukkel. Het restaurant is vrij klein met een open keuken waarin twee Italiaanse mama's met de pannen bezig waren. De beperkte menukaart staat op een lang zwart bord tegen de muur. Maximaal twee à drie anti-pasti en even zoveel keuze in pasta. Eén hoofdgerecht , kaas en een drietal desserts. Beperkt zoals ik al schreef maar toch voor elk wat wils. De gerechten worden geserveerd in alle eenvoud op een soort kantineborden zo van dik simpel wit porcelein maar het is niet de presentatie die hier belangrijk is maar de smaak en dat zit hier wel goed. Uitstekend zou ik zelfs zeggen, en zeer authentiek alsof ik in Italië ben. De pasta was super, het vlees boterzacht en de wijn grandioos.

barolo andrea oberto vigneto rocche 2000 la morra docg.jpg

Ik ben nog geen ander restaurant tegengekomen in België met zo'n enorme Italiaanse wijnkaart. De eigenaar heeft naast het restaurant een wijnwinkel en al zijn wijnen kun je in het restaurant aan winkelprijs bestellen met slechts 10,00€ daar bovenop. Niks geen 1, 2, of drie keer over de kop met de wijnprijs in dit restaurant. Heerlijk, laat maar komen die fles(en). Ik wou een ietwat oudere Barolo dan op de kaart te vinden was maar daar wist de eigenaar wel raad mee. Hij had nog iets wat niet op de kaart stond namelijk een mooie 2000 liggen van Andrea Oberto, Vigneto Rocche La Morra (89,00€). Op goed vertrouwen zijn advies gevolgd en gelukkig maar want het was een heerlijke Barolo. Tussen de moderne en traditionele stijl, een complexe snuffelwijn met een stevige ronde aanzet en de tannine begint te ronden. Een terroirwijn met een lange afdronk die nog een enorm potentieel heeft. Ik moet dringend weer eens terug naar Caffè al Dente.

Richtprijs voor drie gangen is 50,00€ p.p.

Caffè Al Dente
1180 Bruxelles
Rue du Doyenné 85, 87
02 343 45 23

07:10 Gepost door Vinama in Restaurants | Commentaren (3) |  Facebook | |  Print

12 juli 2011

Australian winemakers Rock!

Western Australie Rock it winemaking van vitijob.jpg

08:05 Gepost door Vinama in Foto | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

08 juli 2011

Vinama op Radio 2 bij Sander de Heer, VARA.

Nooit hoor ik de telefoon zo vroeg rinkelen (gelukkig niet) maar vorige vrijdag rond 08:00 was het zo ver. Met de VARA werd er gezegd van Radio 2 uit Nederland. Of ze mij wat mochten vragen met betrekking tot zware wijnflessen want er was die ochtend over dit onderwerp een artikel in de krant verschenen. Natuurlijk zei ik want je moet weten dat ik een hekel heb aan nutteloze zware wijnflessen die leeg tot soms meer dan één kilo wegen terwijl de helft ook goed mogelijk is.
Na een kort gesprek kwam de vraag of ze me die ochtend terug mochten bellen live in de uitzending "De Heer ontwaakt!" van Sander de Heer. Zo gezegd zo gedaan en nog geen half uur later had ik de regisseur van de uitzending aan de telefoon die me even later doorschakelde in de live uitzending. Het fragment kun je hier beluisteren (klik op "De Heer ontwaakt!" en het laatste fragment "Lichte wijnfles voor beter milieu").

Laat geen gelegenheid onbenut om je wijnhandelaar of wijnmaker aan te spreken over die nutteloze zware wijnflessen. Lees hier op Vinama wat ik daar over denk: Mag het een onsje wijnfles  of misschien twee minder zijn?

heavy wine bottle zware wijnfles didier dagueneau blanc 2 fumé de pouilly 2006.jpg
Onnodig zwaar gewicht van een lege wijnfles van nota bene een biologische wijndomein

22:22 Gepost door Vinama in Wijn actualiteit | Commentaren (0) |  Facebook | |  Print

03 juli 2011

Champagne Jérôme Prevost - La Closerie, Les Beguines 2004 extra Brut

pazzo restaurant wijnbar antwerpen kelder cave.jpg
Pazzo

Tijdens de eerste "winetwunch" van wijn-twitteraars uit voornamelijk België, verzamelden afgelopen donderdag zestien wijnliefhebbers in de schitterende kelder van restaurant/wijnbar Pazzo in Antwerpen. Twee weken eerder werd er via Twitter het idee gelanceerd om eens samen te komen met de wijn Twitteraars om wat flessen te kraken .  Zo gezegd zo gedaan en het merendeel van de mensen kende elkaar nog niet maar uiteraard zag ik die avond ook enkele bekende gezichten.  Een kleine dertigtal wijnen die we zelf hadden meegenomen passeerden blind de revue tijdens het heerlijke drie-gangen diner.

In de reeks schuimwijnen had de Franciacorta Satén van Barone Pizzini (100% chardonnay) een wat ingetogen neus maar een volle mousse in de mond met wat lichte houttoetsen en verder steenfruit zoals abrikozen en perziken. Goed gemaakte Franciacorta.  De Champagne Jean Michel 2004 Blanc de Blancs zeer floraal en fruit in de neus en vol een breed in de mond met rijp fruit maar ook veel appelzuren en een bittertje in de afdronk met daarnaast appels en noten. Clos d'Opleeuw 2006 is gedomineerd door zijn hout en malolactische aroma's en smaken waardoor de de wijn wat eendimensionaal overkomt.
De riesling ‘Montiggl’ 2009 – St. Michael-Eppan uit Alto Adige (IT) is een florale, mineralige en loepzuiver gemaakte riesling die perfect in balans is. een aanrader. Bij de Gevrey-Chambertin 2009 Philippe Pacalet dacht ik eerst aan een spätburgunder. Aroma's van frambozen en aardbeien doorspekt met een gerookte toets. Veel fruit in de mond naast het gebrandde en rokerige. Complexe wijn met veel structuur, evenwichtig met een lange afdronk.
De Malophet 2008 van Domaine Leonine in magnum was een stuk gereserveerder dan dezelfde wijn waar ik een maand eerder dol enthousiast over was toen ik de 75cl in het glas had. Les Pierres Seches 2007, Saint-Joseph van Yves Cuilleron was gekruid in neus met peper, theebladeren en kersen. Alles in verschillende lagen in de mond die een complexiteit geven met het rijpe fruit en de hoge zuurgraad. Een karakterwijn die nog jong is.

De wijnen die ik had meegenomen waren de biodynamische Les Rachais 2005 Champagne van Francis Boulard die een half uur karaf had gekregen en de 1994 Shiraz Balmoral die blijft verbazen.
 
Bij de schuimwijnen was de heerlijke Champagne Jérôme Prevost - La Closerie, Les Beguines 2004 extra Brut. Prévost is een leerling van Anselme Selosse. Deze Champagne is gemaakt van 100% pinot meunier die normaliter eerder geassembleerd wordt met chardonnay en pinot noir. Geen gemakkelijke Champagne voor de meesten aan tafel vanwege de oxidatieve toets en de hoge zuurgraad.
Een strogele wijn, met duidelijke autolyse toetsen in de neus, brioche en een bewust oxidatief aroma. Mondvullend met veel appels, citrus en mineraliteit. Oxidatieve ook in de mond, beendroog en een frisse aciditeit  die eigenlijk hoog is voor dit druivenras. Mineralen en een aangenaam bittertje in de afdronk. Een Champagne die nog aan complexiteit gaat winnen als je hem laat liggen want alhoewel het een 2004 is, deze Champagne is nog jong. Vinama: 16pnt.

Met dank alle twitteraars voor de wijnen die ze die avond hebben meegebracht. Voor de volledige lijst van wat we geproefd hebben kun je naar bottle-case en een foto van alle etiketten vindt je hier.

Jerome prevost champagne la closerie les beguines 2004 extra brut.jpg

18:46 Gepost door Vinama in Champagne, Wijn proeverij, Wijnbar | Commentaren (4) | Tags: twittet, twunch |  Facebook | |  Print